Úterý 25. února 1919

Zapisovatel posl. dr. Veverka (čte): "Vládní návrh zákona o okolkování bankovek a soupisu jmění za účelem uložení majetkové daně.

Zákon ze dne... února 1919, jímž se ministr financí zmocňuje, aby nařídil a provedl okolkování bankovek a soupis jmění za účelem uložení majetkové daně.

§ 1.

Bankovky Rakousko-uherské banky, obíhající v území Československé republiky, buďtež opatřeny kolkem rovnajícím se jednomu procentu jejich nominelní hodnoty. Ministr financí se zmocňuje, aby tento kolkový poplatek vybrati dal, v uvážení hodných případech ho slevil, aby některé druhy bankovek z tohoto okolkování vyloučil, část bankovek, předložených k okolkování, které pro oběh pravděpodobně nutny nejsou, z oběhu stáhla tyto stažené a zpět nevydané bankovky za státní zúročitelnou zápůjčku se strany věřitele nevypověditelnou, se strany státu kdykoli splatnou prohlásil a aby dále nekolkovaným bankovkám nucený oběh v území Československého státu odňal. Zápůjčka tato jest mezi živými nepřevoditelná, nezastavitelná, nezabavitelná a nesmí býti jejího výnosu použito ke státním výdajům.

§ 2.

Za účelem uložení daně z majetku budiž proveden soupis jmění občanů, ústavů, společností a právnických osob Československé republiky i cizozemců; u osob fysických dle systému přednostů domácnosti, zavedeného při dani z příjmu.

§ 3.

Ministr financí se zmocňuje, aby za účelem urychleného provedení těchto opatření zavedl občanskou pracovní povinnost pro úředníky veřejné i osoby a ústavy soukromé, aby osoby a ústavy soukromé nadal právy a povinnostmi úředních osob a ústavů a poskytl jim právo rekvisice potřebných předmětů a úkonů nutných k dosazení těchto úkolů, aby provedl potřebná dočasná obmezení po stránce osobní i hospodářské, aby stanovil výminky ze zákona o nedělním klidu a ze zákona o osmihodinné době pracovní, aby ku provedení jednotlivých svých nařízení stanovil tresty na penězích a svobodě, aby s těmito tresty mohla býti spojena ztráta živnostenského oprávnění a propadnutí předmětů, jež radně nebyly přihlášeny, ve prospěch státu.

§ 4.

Provedení tohoto zákona ukládá se ministru financí.

§ 5.

Zákon tento nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Dr. Rašín v. r."

"Vládní návrh zákona o státní půjčce ve zlatě, stříbře a cizích valutách.

Zákon ze dne... února 1919, o státní půjčce ve zlatě, stříbře a cizích valutách.

§ 1.

Vláda se zmocňuje, aby vypsala státní půjčku ve zlatě, stříbře, zlatých nebo stříbrných mincích a papírových penězích cizozemských, jež určí ministr financí. Výše zápůjčky může býti nařízením vlády obmezena.

§ 2.

Půjčka budiž zúročena nejvýše čtyřmi ze sta a splatna nejdříve po čtyřech letech. Úrok i jistina splaceny budou v kovu nebo měně, ve kterých byl zapůjčený obnos složen.

§ 3.

Vláda se zmocňuje, aby dala spořitelnám a jiným ústavům právo, přijímati za záruky státní vázané vklady ve zlatých a stříbrných mincích neb cizích měnách a vydávati na tyto vklady zvláštní knížky, znějící na jméno a na kovové mince neb cizí měnu, jestliže tyto ústavy použijí vkladů takto získaných dle příkazu vlády.

4 §.

Obnosy, na základě tohoto zákona státu zapůjčené nebo do ústavů v § 3 uvedených na zvláštní knížky na jméno znějící uložené, počítají se sice do základu pro vyměření dávky nebo daně z majetku, avšak poměrná část této dávky nebo daně, na obnos onen připadající, se při vyměřování odepíše. Úroky jsou osvobozeny od daně důchodové.

§ 5.

Půjčka i vkladní knížky v § 3. uvedené požívají sirotčí jistoty.

§ 6.

Ministr financí se zmocňuje, aby nařízením ustanovil, zdali a za jakých podmínek může odpadnouti dodatečná daň nebo trestní stíhaní ohledně složeného jmění, které dosud bylo při vyměřování všeobecné nebo zvláštní daně výdělkové, daně z příjmů, daně důchodové a vojenské taxy zatajováno.

§ 7.

Provedením tohoto zákona pověřuje se ministr financí.

§ 8.

Zákon tento nabývá účinnosti dnem vyhlášeni.

Dr. Rašín v. r."

Předseda (zvoní): "Obě přečtené právě předlohy přikazuji výboru finančnímu.

Po dohodě s pány předsedy klubovními navrhuji, aby finačnímu výboru dán byl příkaz, aby zprávu o nich podal do příští schůze.

Námitek proti tomu není, lhůta je tedy přijata.

Výbor finanční svolávám po dohodě s panem předsedou finančního výboru, by o obou předlohách se poradil a zprávu podal.

Schůze konati se bude v bývalé čítárně po dnešní schůzi.

Aby se umožnilo projednání této nejnaléhavější otázky, přikročím teď k ukončení schůze a navrhuji, aby příští, 33. schůze konala se dnes o 1 hodinu později, tedy o 4. hod. odpoledne s tímto

denním pořádkem:

1. Zpráva finančního výboru o vládní osnově zákonů:

a) o okolkování bankovek a soupisu jmění za účelem uložení majetkové daně;

b) o státní půjčce ve zlatě, stříbře a cizích valutách. (Tisk 544. a 545.) (Hluk, posl. dr. Dyk: Chceme slyšet o Těšíně! Ať mluví vláda o Těšíně!)

A protože promlčecí lhůta se blíží ke konci, a poněvadž nechci, aby Národní shromáždění československé v nechvalném příkladu následovalo vídeňský parlament tím, že by se mařil výkon práva naproti členům Národního shromáždění ať průtahy nebo nedbalostí, navrhuji jako druhý odstavec denního pořádku:

2. zprávu immunitního výboru o svolení ke stíhání člena Národního shromáždění československého, Josefa Vraného. (Tisk 550.)

Je snad proti tomuto mému návrhu, jak pokud se týče lhůty, tak pokud se týče denního pořádku, nějaká námitka? (Nebyla.) Není tomu tak, návrh můj je přijat a prohlašuji schůzi za skončenu.

(Konec schůze ve 3. hod.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP