Čtvrtek 27. března 1919

Schůze zahájena ve 2 hod. 30 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: dr. Hajn, Konečný, Udržal,

zapisovatelé: Pik, dr. Veverka;

větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: Členové vlády: Habrman, dr. Hruban, Klofáč, dr. Rašín, Staněk, dr. Soukup, dr. Stránský, Stříbrný, Švehla, dr. Winter, dr. Vrbenský, dr. Zahradník.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Říha.

Denní pořad

40. schůze Národního shromáždění československého ve čtvrtek

dne 27. března 1919 o 2. hod. odpolední.

1. Zpravodaj dr. Hajn. Zpráva výboru pro odpověď na poselstvo presidentovo s návrhem odpovědi na toto poselství (tisk 701).

2. Zpravodaj dr. B. Němec. Zpráva zemědělského výboru o návrhu člena N. S. Pika a soudr. a resoluce téhož poslance o pustošení lesů obecního statku (tisk 553).

3. Zpravodaj Šabata. Zpráva immunitního výboru v trestní věci čl. N. S. dra K. Novotného (tisk 665).

4. Zpravodaj Kouša. Zpráva immunitního výboru v trestní věci člena N. S. Josefa Stivína (tisk 666).

Začátek schůze ve 2 hod. 30 min.

Předseda (zvoní): Národní shromáždění jest schopno se usnášeti; zahajuji schůzi.

Nepřítomnost svou pro dnešní schůzi omluvili:

churavostí: Chaloupka (do 31. března), Frant. Navrátil (na neurčito), Pelikán (na neurčito), Nekvasil, Rudolf Mlčoch (též pro příští schůzi), Jar. Rouček (pro tento týden), Sonntág;

zaměstnáním: Horváth (na delší dobu), Prokeš (na delší dobu), dr. Weyr, dr. Engliš a Janoška (na delší dobu), dr. Bouček (do 2. dubna), Pavlán, Dvořák, Klindera, M. Dúla (do 5. dubna), Kvapil;

účastí při mírovém jednání v Paříži: Mečíř, dr. Rambousek, Tayerle;

trvalým zaměstnáním ze Slovenského klubu: dr. Dérer, dr. Hálek, Houdek, dr. Ivanka, Makovický, dr. Medvecký, Stodola, ministr dr. Šrobár a Štefánek.

Tiskem rozdáno ve 40. schůzi Národního shromáždění československého:

Tisk 698. Odpověď ministra veřej. prací na dotaz člena Národního shromáždění dr. F. V. Krejčího a soudr. o poměrech cejchovního úřednictva.

Tisk 699. Odpověď ministra zásobování na dotaz člena Národního shromáždění Fr. Okleštka a soudr. o rekvisicích dobytka.

Ministerská rada sdělila přípisem ze dne 24. března 1919 č. 1103, že odvolává v celém obsahu vládní osnovu zákona o změně některých ustanovení o soudní příslušnosti (tisk 292), která byla přikázána výboru právnímu.

Návrh dra Ant. Uhlíře a soudr., aby byl zřízen ústřední úřad letecký (tisk 575), přikázán byl výboru technickému.

Předseda výboru branného v souhlase s navrhovatelem projevil žádost, aby návrh ten byl přikázán výboru brannému. Po dohodě s předsedou výboru technického přikáži - nebude-li námitek - návrh ten ještě také výboru brannému. (Námitky nebyly.)

Námitek není, přikazuji jej tedy výboru brannému.

Návrh člena Národního shromáždění dra Bartoška a soudr. na změnu některých ustanovení interkonfesijního zákona (tisk 177) přikázán byl podle přání navrhovatelů výboru kulturnímu.

Předseda tohoto výboru dr. Herben navrhuje, aby návrh přikázán byl výboru ústavnímu.

Jsou snad proti tomu námitky? (Nebyly.) Není tomu tak, přikáži tedy návrh výboru ústavnímu.

Výbor pro pozemkovou reformu se ustavil: Předsedou zvolen byl člen Národního shromáždění Prokůpek; místopředsedy: dr. Němec Bohumil, Pik Ludvík, Svozil Josef; zapisovateli: Šolle Josef, dr. Slávik Jur., Biňovec František, Vraný Josef.

Přistoupíme

k dennímu pořádku

(Hluk. Předseda zvoní) a to

1. ke zprávě výboru pro odpověď na poselství presidentovo s návrhem odpovědi na toto poselství, tisk č. 701. Zpravodajem jest pan kol. dr. Hajn; uděluji mu slovo.

Zpravodaj člen Národního shromáždění dr. Hajn: Ctěné Národní shromáždění! (Hluk. Předseda zvoní.)

Již dvakráte Národní shromáždění mělo příležitost, vyslechnouti nevšední projev, projev, můžeme říci, i historický. Bylo to dne 22. prosince 1918 poselství našeho prvního presidenta a dne 9. ledna 1919 program vládní. Na prohlášení naší vlády ze dne 9. ledna navázala se debata, ve které kluby svými řečníky dávaly výraz svému mínění; ukázala se různost názorů, často kontrérnost, ale přece jen skončila debata jednomyslným votem důvěry vládě.

Ptám se: Může poselství presidentovo zůstati bez odpovědi? Ptám se dále: Může a má Národní shromáždění nevysloviti se stejně slavnostním způsobem, jako byl učinil president sám, posílaje a čta poselství k našemu Národnímu shromáždění, když Národní shromáždění sebe pokládá ne za pouhou důležitou složku v trojici činitelů naší veřejné správy, nýbrž za nejvyšší zákonodárnou složku suverenity národní? Jestliže, paní a pánové, Národní shromáždění vzdalo čest presidentovi, nevyhnutelně ptalo se také po cti své vlastní. Jestliže se poklonilo Národní shromáždění jeho autoritě, dalo si otázku po autoritě své vlastní. Jestliže bylo si vědomo mezinárodního významu poselství presidentova, nemohlo nepoznati, že stejně mezinárodního významu bude i jeho poselství, a nemohlo mlčeti.

Vskutku, paní a pánové, trojice: president, Národní shromáždění a vláda jsou jako spojené nádoby. Ve všech stejně zároveň, ať autorita anebo bezvýznamnost jest na stejné výši, ač jsme-li stále v normálních, konstitučních poměrech a nikoliv snad v utajeném absolutismu nebo oligarchii nebo v diktatuře. Národní shromáždění vzhledem k době, jež uplynula již od poselství presidentova - na začátku té doby byla delší vánoční pausa, na jejím konci delší pausa, promiňte, že říkám "okolkovací", a po ní zase delší období t. zv. krise politické - chce dáti svou odpověď obdobně slavnostní formou jako dal president poselství - bez debaty. Na štěstí odpověď jest dosti podrobná, aby to připouštěla. Má na mysli nejen zahraniční svět a otázku mezinárodního zabezpečení našeho státu, nýbrž i jeho vnitřního dobrého a spravedlivého vybudování na cestě občanského a sociálního pokoje a vývoje.

President své poselství přednesl Národnímu shromáždění na hradě. Byla i nebyla to schůze Národního shromáždění tenkráte na hradě 22. prosince 1918. Nebyla to schůze Národního shromáždění, protože den před tím předseda náš prohlásil bez námitek, že příští schůze Národního shromáždění koná se 9. ledna 1919, a neřekl nijakým způsobem ani slovem, že máme se druhého dne sejíti na hradě. A byla to zase fakticky schůze Národního shromáždění, neboť jsme byli na ni pozváni presidentem den před tím ve schůzi v této síni, ve schůzi Národního shromáždění a súčastnili se jí snad všichni členové do jednoho, ba tak četné schůze snad ještě Národní shromáždění nemělo. (Veselost.) Okolnost, že se konala ta schůze na hradě, není nijak rozhodující, neboť podle prozatímní ústavy jest předepsána tato síň jen pro první ustavující schůzi Národního shromáždění; kde mají býti další schůze, jest lhostejno. Přes to vše anebo právě proto, abychom učinili poselství presidentovo již najisto a nade vší pochybnost integrující součástkou ústavního jednání tohoto Národního shromáždění, pojal je výbor do své zprávy a navrhuje, aby pojato bylo i do stenografického protokolu o schůzích Národního shromáždění.

Toto dodatečné pojetí presidentova poselstva do našeho materiálu sněmovního nemá jen významu ústavního, natož aby bylo pouhou formou. Je zde i věcný, materielní moment.

Ponechávám básníkům, aby líčili city, se kterými jsme tenkrát v ten den prosincový vcházeli do hradu; ponechávám dramatickým spisovatelům, aby, uznají-li, představili i scénu nějakou; ponechávám malířům, aby vrhli některý moment z toho na plátno; ponechávám historikům, aby vystihli dějinný a můžeme říci, světodějný význam tohoto okamžiku, kdy po 300 letech představenstvo našeho národa zase vstupovalo na hrad, aby slyšelo akt, který byl viditelným znamením, že jsme se stali státem rovným mezi rovnými (Výborně!), a že již můžeme, že již máme právo, ale i těžkou povinnost, zasahovati do vývoje dalších dějin. (Výborně!) Kdybych chtěl líčiti ty city, bylo by mé líčení příliš suché. Ale aspoň tolik se pamatujete, paní a pánové, jak tenkráte 22. prosince poselství našeho presidenta se strany členů našeho Národního shromáždění bylo přečasto přerušováno projevy souhlasu, ba často bouřlivými projevy souhlasu. (Souhlas.) Dovedete si zajisté dojista vzpomenouti ještě dnes, i znovu oživiti hluboký dojem, jejž na Vás poselství bylo učinilo, a pamatujete se dojista na to, v jakém mocném rozrušení jsme se všichni tenkráte rozcházeli.

Již tenkráte jsme se na místě, můžeme říci, in flagranti přistihli, ani plně souhlasíme bez rozdílu stran s poselstvím, takže, pojímáme-li dnes poselství to dodatečně do sněmovních protokolů, je to již jen první formální odpovědí Národního shromáždění na toto poselství.

K této tiché odpovědi druží se však ihned odpověď druhá, již výmluvná a obsáhlá. Je to sám návrh zvláštního výboru na odpověď. Obojí spolu souvisí, i poselství presidentovo, i odpověď na ně. Jsou-li nějaké mezery, jsou jen zdánlivé; neuznalo se zajisté potřebným, aby na vše v poselství snad bylo reagováno, byť pouhým výslovným projevem souhlasu. Ale opakuji opětně, že se vším se tenkráte souhlasilo a souhlasí se doposud, a že oba tyto akty - poselství i odpověď, spolu souvisejí, abych tak řekl, jako jeden a jednotný celek.

Prosím ještě, než přejdu k věci samotné, abych směl zdůrazniti i jistou výhodu presidentovu a nevýhodu výboru; nikoliv protože mluviti mohl president jako president, nýbrž že to mohl mluviti jako jedinec - v tom hledejte, prosím, sílu, vliv i kouzlo poselství. Vzpomínám si na výrok Ibsenův, že nejsilnějším je člověk, stojí-li sám.

Převrat z 28. října stal se klidně, nekrvavě. Mohl se státi takovým způsobem, jenž vzbudil obdiv, protože starý systém dokonal, byl již shroucen a dále, protože národ delší dobu byl již semknut v jednotu a solidaritu všech svých složek a všech svých stran. (Souhlas.) Nebylo tudíž, řekl bych, ani fysické možnosti, aby se mohl převrat státi jiným způsobem, než klidně a nekrvavě. Nebylo, proti komu v národě bojovat, a nebylo také příčiny bojovati; a společný nepřítel již ležel na zemi. Ale co všechno předcházelo, ctěné Národní shromáždění, před tím převratem doma i za hranicemi!

Nejkrásnějším rysem vnitřních příprav k převratu říjnovému jest, jak postavily se k otázce svobody národa nejširší vrstvy lidové, v čele jeho organisace dělnictva (Výborně!), a jak se postavily ženy bez rozdílu stavu a bez rozdílu stran. (Výborně!)

Ctěné shromáždění, račte si představiti situaci. Fysicky náš národ strádá již léta, fysicky hyne pod nedostatky, pod hrůzami z toho, jak krev jeho se prolévá na bojištích cizích a vzdálených, a teče proudem za cizí zájmy. Tak fysicky; ale duševně tento národ, fysicky tak ničený a deptaný, jest živý, jest pevný a jarý, třeba že mlčí. Toť, můžeme říci, jest podívaná převzácná; takového zjevu svět ještě neviděl. I ptávali jsme se často, když jsme viděli tento stav klidu a pokoje našeho lidu, a při tom jsme se dovedli promítati, sami jsouce částkou jeho, do duševního jeho stavu: proč to, že to strádání, ty hrůzy a to všechno dohromady neponukne lid, aby konečně vybuchl? A dávali jsme si odpověď, že proto, že je ponořen od prvního do posledního v pevnou hlubokou víru, že toto utrpení jest posledním utrpením a po něm že přijde den světla, den vítězství. (Výborně! Potlesk.)

A zdá se mi, že ještě jedna příčina byla, proč náš lid tak klidně, tak trpělivě, s takovou heroickou trpělivostí to všechno snášel. Bál se, - to jest mé mínění - kdyby vypukly u nás nepokoje, že lačný nepřítel na severu Čech by použil okamžitě toho, aby mohl konečně provésti své utajované přání: okupovati české země. (Souhlas.) I nechtěl náš lid k tomu dáti příležitost, ani záminku.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP