Čtvrtek 10. dubna 1919

Schůze zahájena ve 2 hod. 29 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: dr. Bella, dr. Hajn, Konečný, Udržal,

zapisovatelé: posl. Pik, dr. Veverka;

větší počet poslanců.

Zástupcové vlády: Členové vlády: Habrman, dr. Hruban, Klofáč, Prášek, dr. Rašín, Staněk, dr. Soukup, dr. Stránský, Stříbrný, Švehla, dr. Winter, dr. Vrbenský.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Bartoušek.

Denní pořad

44. schůze Národního shromáždění československého ve čtvrtek, dne 10. dubna 1919 o 2. hod. odpolední.

1. Zpravodaj K. Vaněk: Zpráva sociálně-politického výboru o vládním návrhu zákona, kterým se mění zákony o úrazovém pojištění dělníků, (tisk 780).

2. Zpravodaj Houser. Zpráva školského výboru o návrhu Fr. Housera a soudr. na změnu zákona o školách obecných, (tisk 768).

3. Zpravodaj dr. Matoušek. Zpráva právního výboru o vládním návrhu na změnu zákona z 21. března 1918, č. 108, ř. z. a § 411 trest. řádu, (tisk 776).

4. Zpravodaj Vojta. Zpráva státně-zřízeneckého výboru o vládním návrhu zákona, jenž se týče převzetí poštmistrů, poštovních oficiantů, pošt. expedientů se zkouškou oficiantskou a telegrafních adjunktů (aspirantů), zařaděných do tříd hodnostních, (tisk 754).

5. Zpravodaj dr. Fáček. Zpráva finančního výboru o vládním návrhu zákona, jímž se poskytuje osvobození od domovní daně činžovní a přirážek pro novostavby v t. zv. pevnostním obvodu města Hradce Králové, (tisk 779).

6. Zpravodaj K. Vaněk. Zpráva sociálně-politického výboru o návrhu Vikové-Kunětické a soudr. aby byla vzata ochrana matek a kojenců do státní správy, (tisk 760)

7. Zpravodaj Novák. Zpráva imunitního výboru o žádosti zemského soudu v Praze, aby byl vydán člen N. S. Josef Stivín k žalobě Josef Pouby, (tisk 769).

Případně:

8. Zpravodaj dr. Horáček. Zpráva finančního výboru o vládním návrhu zákona, jímž se vláda zmocňuje uzavříti úvěr do 179,000.000 dolarů, (tisk 811).

9. Zpravodaj dr. Horáček. Zpráva finančního výboru o vládním návrhu zákona, jímž se upravuje oběh a správa platidel v Československém státě a doplňuje zmocnění ministra financí, dané zákonem že dne 25. února 1919, č. 84 Sb. z. a n., (tisk 812).

10. Zpravodaj dr. Lukavský. Zpráva státně-zřízeneckého a školského výboru o vládním návrhu zákona o platech suplentů státních středních škol.

11. Zpravodaj dr. Stránský. Zpráva právního výboru o vládním návrhu zákona na zřízení nejvyššího soudu v Brně, (tisk 752).

12. Zpravodaj mg. Rotnágl. Zpráva technického výboru o vládním návrhu zákona, kterým se povoluje 9,079.137 K 60 h na provádění nouzových prací v Praze.

13. Zpravodaj Laube. Zpráva sociálně-politického výboru o vládní osnově zákona o prodloužení platnosti zákona o podpoře nezaměstnaných, (tisk 809).

14. Zpravodaj Rotnágl. Zpráva technického výboru o vládním návrhu zákona, jímž se povolují stavební úlevy že stavebního řádu pro Prahu, (tisk 781).

15. Volba delegátů do mezinárodní parlamentní obchodní konference bruselské.

Předseda (zvoní): Národní shromáždění je schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Omluvili se členové Národního shromáždění:

churavostí: Frant. Navrátil (na neurčito), min. dr. Zahradník, dr. Krouský (pro tento týden);

zaměstnáním: Janoška (na neurčito), Čobrda (do velikonoc), Sonntág (pro tento týden), Netolický (pro tento týden), dr. Bulín (na tento týden), Jaroslav Vlček (na tento týden), Klega (na tento týden). Dále dodatečně omluvil svojí nepřítomnost v poslední schůzí člen N. S. Juriga. Dále omlouvají svoji nepřítomnost:

účastí při mírovém jednání v Paříži členové N. S. Mečíř, Tayerle;

trvalým zaměstnáním ze Slovenského klubu: dr. Hálek, Houdek, dr. Ivanka, Makovický, dr. Medvecký, Stodola, ministr dr. Šrobár.

Výborům z předsednictva přikázány tyto návrhy: žádám, aby byly přečteny.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte):

Výboru sociálně-politickému:

Tisk 784. Vládní návrh na vydání zákona o práci dětí.

Tisk 794. Návrh člena Národního shromáždění Jaroslava Marka, Ludvíka Pika a soudr. na zrušení t. zv. čeledního řádu.

Výboru poštovnímu:

Tisk 800. Návrh člena Národního shromáždění J. Rýpara, J. Kadlčáka a soudr., aby bylo zřízeno dopravní a poštovní automobilové spojení ve Slezku na Těšínsku mezi Frýdkem a Morávkou, Polskou Ostravou atd. a na Moravě mezi Místkem přes Příbor a N. Jičínem.

Výboru školskému:

Tisk 806. Návrh člena Národního shromáždění J. Smrtky, Bradáče a soudr., aby uzákoněna byla osnova zákona stálou komisí školskou sněmu českého vypracovaná.

Výboru kulturnímu:

Tisk 807. Návrh členů Národního shromáždění dra A. Uhlíře, K. St. Neumana a soudr., aby zemská divadla pražská byla převzata ve správu státní. (Současně přikázán výboru právnímu.)

Výboru státně-zřízeneckému:

Tisk 808. Návrh člena Národního shromáždění Buřívala a soudr. na přiznání zvýšených drahotních vedlejších požitků (měsíčních paušálů) a přídavků na činži pro veškeré dělnictvo čs. drah, jakož i veškerý provis. skladištní a staniční personál a pro úpravčí trati a poskytnutí dlouhodobého úvěru za mírných splátek pro opatření potravin atd.

Tiskem rozdáno v 48. schůzi Národního shromáždění československého:

Tisk 786. Odpověď ministra vnitra (v zast. min. předsedy) na dotaz člena Národního shromáždění V. Dyka a soudruhů ohledně vyklízení Těšínska.

Tisk 787. Odpověď ministra pro zásobování lidu na dotaz člena Národního shromáždění Kadlčáka a soudruhů a člena Národního shromáždění Šamalíka a soudruhů, o zrušení ústředen a jim podobných ústavů.

Tisk 788. Odpověď ministra vnitra na dotaz člena Národního shromáždění inž. Pospíšila, Čuříka, dra Mazance a soudruhů o znásilnění svobody přesvědčení dělnice Anny Kukačkové a Marie Mayerové, zaměstnaných u firmy Hardtmuth v Č. Budějovicích.

Tisk 789. Odpověď ministra vnitra na dotaz člena Národního shromáždění A. Čuříka, dra Mazance, inž. Pospíšila a soudruhů o násilném nucení dělníků křesťanského smýšlení, aby vstoupili do soc. demokr. strany.

Tisk 790. Odpověď ministra vnitra na dotaz člena Národního shromáždění Kadlčáka, Čuříka, Rýpara a soudruhů o znásilnění dělníka Em. Motlocha z Vítkovic na Moravě.

Předseda: Z předsednictva přikázány byly:

Výboru ústavnímu:

Tisk 799. Vládní návrh zákona o sloučení sousedních obcí s Brnem.

Tisk 799. Vládní návrh zákona o připojení sousedních obcí k Olomouci. V těchto návrzích se žádá, aby výboru uložena byla lhůta 24 hodin ku podání zprávy.

Tisk 810. Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon z 13. listopadu 1918 č. 37 sb. z. a n. o prozatímní ústavě.

V tomto návrhu se žádá, aby byla výboru uložena lhůta 8 dnů ku podání zprávy.

Jsou proti navrženým lhůtám námitky? Není jich. - Prohlašuji, že lhůty jsou schváleny.

Z předsednictva přikázán byl:

Výboru ústavnímu:

Tisk 417. Vládní návrh zákona o nejvyšším soudě.

Přistupujeme k projednání denního pořadu a sice k prvnímu odstavci, jímž jest:

1. Zpráva sociálně politického výboru o vládním návrhu zákona kterým se mění zákony o úrazovém pojištění dělníků, (tisk 780).

K projednávání dostavil se z ministerstva sociální péče p. odb. rada dr. J. Picek, z ministerstva železničního odb. rada dr. Jan Pospíšil a ministerský místotajemník dr. Jar. Podobský. Zpravodajem o tomto odstavci denního pořadu jest člen Národního shromáždění p. Karel Vaněk. Uděluji mu slovo.

Člen Národního shromáždění Vaněk: Slavné Národní shromáždění! Velevážené dámy, vážení pánové!

Předloha, o které mám podati zprávu, jest jednou z těch, které Národní shromáždění nutně má vyříditi, poněvadž týká se dvou složek v našem výrobním životě velmi důležitých - horníků a železničních zřízenců. Tito zřízením našeho Československého státu octli se v choulostivé situaci a jsou se svým úrazovým pojištěním odkázáni na pojištění centrálních pojišťoven odborových, které mají své sídlo ve Vídni, a v důsledcích toho jest samozřejmo, že nám jest postarati se o to, aby z těchto pojišťoven byli vyjmuti a byli pojištěni uvnitř naší československé republiky proti následkům úrazu. Velectění pánové, jisto jest, že dosavadní úrazové pojištění horníkům nevyhovovalo. Jednak zřízením, jednak odborové pojištění se sídlem ve Vídni neodpovídalo praktickým požadavkům horníků, cesta k tomuto úrazovému pojištění byla velmi zdlouhavá a obtížná, a na druhé straně hrály zde úlohu otázky národnostní, poněvadž vedení této úrazové pojišťovny jest a bylo úplně německé a nad to zastoupení hornictva v této pojišťovně bylo nedostatečné. Vzhledem k tomu od dávných let ozývalo se u hornictva přání, aby oni přičleněni byli k dosavadním územním úrazovým pojišťovnám a sdíleli osud, dobré i zlé, se všemi těmi pojištěnci, kteří v těchto územních pojišťovnách jsou opatřeni. Tomuto dlouholetému přání hornictva osnova zákona, kterou ministerstvo sociální péče předložilo, vyhovuje, a horníci přičleněni jsou k této územní úrazové pojišťovně.

Poněkud jinak stojí věc se železničními zřízenci. I ti byli pojištěni v jediné centrále, ve své úrazovně se sídlem ve Vídni a nyní, když jedná se o jejich pojištění v naší republice, nastává otázka, jest-li má pro tyto zaměstnance zřízena býti zase zvláštní odborová pojišťovna. Ministerstvo sociální péče otázku tu řeší jiným způsobem a sice praví, že úrazová pojišťovna železničních zřízenců rozhodla již tak dříve na základě materiálu, který byl sebrán železničními úřady, že rozhodla vlastně tak, jak železniční úřady předem jí stanovily a poněvadž železniční zřízenci z valné části až na ojedinělé výjimky jsou zřízenci státu, že není naprosto zapotřebí, aby stát pro svoje státní zaměstnance zřizoval zvláštní pojišťovny, nákladný aparát, který by vyžadoval značně pracovních sil, absorboval je a vedle toho vyžadoval značné peněžní náklady a že bude tudíž daleko lépe, když železnice v případě úrazu obstarají své zaměstnance přirozeně v té výměře důchodů a požitků, jak je zákon zajišťuje ostatním zaměstnancům, když určitý vliv při správě a vyřízení těchto záležitostí železničním zřízencům zajistí a když vedle toho zakročí, aby případné odvolání z rozhodnutí ve příčině zaopatřovacích požitků bylo železničním zřízencům umožněno u rozhodčích soudů, kterými by byly v tomto případě rozhodčí soudy úrazových pojišťoven dělnických dle jednotlivých území.

To jsou hlavní rysy předlohy, která se má státi zákonem.

Při této příležitosti bylo zapotřebí řešiti také celou řadu jiných otázek a sice zajistiti nároky nemocenských a bratrských pokladen ve smyslu § 65. dosud platného zákona úrazového oproti úrazovým pojišťovnám, kterážto otázka rovněž jest v předloze řešena. Stejně zavádí se určité novum v osnově, pokud se týče ocenění naturálních požitků, které se započítávají do ročního výdělku zaměstnance. Až dosud požitky ty byly oceňovány v každém jednotlivém případě individuálně. Stal-li se úraz, bylo potřeba naturální požitky úrazem stiženého vyšetřiti, oceniti a stanoviti, kterážto procedura byla rovněž zdlouhavá, poněvadž obyčejně postižený nebyl s tím oceněním spokojen, on měl právo odvolati se z tohoto ocenění žalobou k rozhodčímu soudu. Na základě toho vzniklo mnoho zbytečných sporů a také nákladných prací. Tomu má býti čeleno tím, že na počátku každého roku budou naturální požitky politickým úřadem, vztažmo horním úřadem event. železničním úřadem oceněny a že budou pak směrodatné po celé období. Vedle toho má ministr sociální péče možnost, v mimořádných případech i mimořádně oceniti naturální požitky, aby tím způsobem každý zaměstnanec došel svého práva.

Další novum v zákoně, který máme schváliti, jest ustanovení ohledně správního výboru. V původní osnově se navrhovalo, aby byl k vyřízení běžných záležitostí, zejména k stanovení důchodů a odškodnění zřízen správní výbor šestičlenný s předsedou, vztažmo místopředsedou, kteréžto ustanovení vlastně bylo vzato že stanov jednotlivých úrazových pojišťoven. Ministerstvo pro sociální péči uznalo za vhodné, aby toto ustanovení, které bylo ve stanovách, bylo přejato do zákona. Sociálně-politický výbor usnesl se však rozmnožiti počet členů správního výboru ze 6 na 9 a sice z toho důvodu, aby kategoriím, které jsou nově pojaty do úrazového pojištění, byla hned dána možnost nabýti přímého zastoupení ve správním výboru, kteréžto opatření může se činiti tím, že ministerstvo na základě svého oprávnění jmenuje dotyčného do správního výboru.

Současně s tímto opatřením jest učiněno ještě opatření jiné, že totiž záležitosti, které jsou snad zásadního rázu aneb zdají se býti části členů správního výboru tak důležitými, že není radno, aby o nich rozhodoval 9členný správní výbor ... (Hluk a nepokoj.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP