Úterý 15. dubna 1919

Schůze zahájena ve 2 hod. 25 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: dr. Bella, dr. Hajn, Konečný, Udržal,

zapisovatel: Bradáč;

větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: Členové vlády: Habrman, dr. Hruban, Klofáč, Prášek, Staněk, Stříbrný, Švehla, dr. Winter, dr. Vrbenský, dr. Zahradník.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Říha.


Denní pořad

45. schůze Národního shromáždění československého v úterý

dne 15. dubna 1919 o 2. hod. odpol.

1. Zpravodaj Rotnágl. Zpráva technického výboru o vládním návrhu zákona, jímž se povolují stavební úlevy ze stavebního řádu pro Prahu (tisk 781).

2. Volba 7členného výboru pro úpravu hospodářských a sociálních poměrů legionářů a jejich rodin.

3. Zpravodaj dr. Halla. Zpráva národohospodářského výboru o návrhu dra Ludevíta Medveckého a soudr. na vydání zákona, kterým se upravují poměry družstev na Slovensku (tisk 820).

Případně:

4. Zpravodaj Smrtka. Zpráva školského výboru o návrhu zákona na úpravu služebních příjmův učitelstva škol národních.

5. Zpravodaj ing. Bečka. Zpráva technického výboru o vládním návrhu zákona, kterým se povoluje 9,080.000 K na provádění nouzových prací v Praze (tisk 824).

6. Zpráva výboru pro pozemkovou reformu.

Předseda (zvoní): Národní shromáždění jest schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Nepřítomnost svou v dnešní schůzi omluvili:

churavostí: František Navrátil (na neurčito), Měchura (pro tento týden), B. Jakubka (na neurčito), dr. Fr. Mareš (pro tento týden) a dr. Krouský;

zaměstnáním: Janoška (na neurčito), Čobrda (do velkonoc), dr. Slávik (od 15. do 29. dubna), dr. Dolanský, Kadlčák, Kolaříková, Valoušek, Klega;

účastí při mírovém jednání v Paříži: Mečíř;

trvalým zaměstnáním ze slovenského klubu: dr.Hálek, Houdek, dr. lvanka, Makovický, dr. Medvecký, Stodola, ministr dr. Šrobár.

Do dnešní schůze dostavil se člen Národního shromáždění Andrej Kubál a vykoná slib.

Žádám zapisovatele p. kolegu dra Hallu, aby přečetl formuli, a pana člena Národního shromáždění Andreje Kubála, aby povstal a pronesl slib.

Zapisovatel dr. Halla: (čte): Sľubujete ako člen Národného shromaždenia československého, že budete zachovávať zákony štátu československého a že svoj úrad budete zastávať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.

Posl. Kubál: Sľubujem.

Předseda: Česká místní školní rada v Duchcově vzdává členům N. S. nejvřelejší dík za jednohlasné přijetí menšinového školského zákona.

Zápisy o schůzi 43. a 44. N. S. Č. byly vyloženy po 48 hodin ve sněmovní kanceláři. Písemných námitek nebylo k nim podáno. Jsou tudíž podle § 77. jedn. řádu schváleny a budou podle § 74. téhož řádu vytištěny.

Tiskem rozdány byly ve 45. schůzi Národního shromáždění československého tyto tiskopisy: žádám p. sekretáře, aby je přečetl.

Sněm. tajemník dr. Haasz (čte):

Tisk 793. Odpověď ministra vnitra na dotaz člena N. S. J. V. Hroudy a soudr. o zasáhnutí do kompetence sborů samosprávných.

Tisk 814. Odpověď ministra pošt a telegrafů na dotaz člena N. S. inž. B. Pospíšila a soud., o tom, že vraceny jsou poštovní zásilky časopisu "Lid" poštovními úřady.

Tisk 843. Odpověď ministra železnic na dotaz člena N. S. inž. Pospíšila a soudr. stran nepořádku na drahách.

Tisk 844. Odpověď ministra financí na dotaz člena N. S. Špačka a soudr. o zdanění částek stržených nuceným prodejem dobytka v zemědělství.

Výborům přikázáno z předsednictva:

Výboru soc.-politickému:

Tisk 825. Návrh člena N. S. Laubeho, Tučného a spol., na zřízení závodních výborů zaměstnanců.

Tisk 831. Návrh člena N. S. Jana Jílka, Jana Rýpara, Bezděka, Šabaty, dr. Mazance a soudr., na vydání zákona o poskytnutí podpory blízkým příbuzným válečných poškozenců.

Výboru technickému:

Tisk 826. Návrh člena N. S. Berana, Stoupala, Kroihera a soudr., na stavbu nouzových silnic v chudých krajích československé republiky.

Tisk 834. Návrh člena N. S. K. Brožíka, Cingra, Pika, Austa, Prokeše a soudr., na ustanovení dělnických báňských inspektorů.

Tisk 842. Návrh člena N. S. inž. Záruby-Pfeffermanna, inž. Bečky a soudr., na vydání zákona o inženýrské komoře.

Výboru zásobovacímu:

Tisk 827. Návrh člena N. S. J. Kopečka a soudr., na zrušení "Moravské aprovisační platebny" v Brně.

Výboru školskému:

Tisk 828. Návrh člena N. S. A. Konečného, F. Housera, J. Smrtky, Zeminové a soudr., na zrušení celibátu učitelek národ. škol.

Tisk 830. Návrh člena N. S. dr. A. Uhlíře a soudr., aby státní odborná škola tkalcovská ve Dvoře Králové n. L. byla rozšířena ve školu barvířsko-tiskařskou s oddělením pro výcvik ryjců a moletérů a školu přadláckou pro len, konopí a jutu.

Tisk 833. Návrh člena N. S. Josefa Hucla, J. Babánka, Lukavského, Pika a soudr., aby nákladem státu byla zřízena střední hospodářská škola pro západní Čechy v Plzni. (Současně přikázán výboru zemědělskému.)

Výboru živnostenskému:

Tisk 832. Návrh člena N. S. dra Kubíčka, J. Vraného a soudr., na zřízení státního ústavu pro zájmy domácího průmyslu při ministerstvu obchodu.

Předseda (zvoní): Z předsednictva byly přikázány:

Výboru sociálně-politickému:

Tisk 847. Vládní návrh zákona o státní podpoře stavebního ruchu.

Navrhuje se, aby výboru uložena byla lhůta 14denní.

Tisk 829. Návrh dr. Masarykové a soudr. s osnovou zákona o použití neobydlených sídel pro přechodné usídlení strádající mládeže.

Navrhuje se, aby výboru byla uložena lhůta 8 dnů.

Dále výboru technickému:

Tisk 818. Návrh člena N. S. Brožíka na dosazení důlních správních komisí.

Navrhuje se, aby výbor projednal návrh ten ihned, čili, jak navrhovatelé dodatečně vysvětlili, během 8 dnů.

Výboru ústavnímu:

Tisk 770. Návrh dra Matouška, Slavíčka, Stivína, Šrámka, dra Veselého, Udržala a soudr., na úpravu právních i hmotných poměrů úředníků obecních v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.

Navrhuje se, aby uložena byla výboru lhůta 10 dnů.

Jsou proti navrženým lhůtám námitky? (Nebyly.) Není jich. Navrhované lhůty jsou schváleny.

V návrhu dra Matouška a soudr., tisk 770, se žádá ještě, by k jednání svému o otázce poměrů obecních úředníků přizval ústavní výbor též zástupce jednoty českých úředníků samosprávných. Tuto žádost nelze pokládati za část návrhu, ježto by se musila projednávati cestou obvyklou pro návrhy, nýbrž za pouhé přání, jež předložím příslušnému výboru.

Předsednictvo ministerské rady předložilo dopisem ze dne 10. dubna 1919, čís. 6274/19, podle § 3. zákona ze dne 24. července 1917, č. 307 ř. z. nařízení vlády republiky československé ze dne 19. února 1919, jímž se doplňuje nařízení o příročí, a dopisem ze dne 10. dubna 1919, čís. 6306/19, podle § 3. zákona ze dne 24. července 1917, č. 307 ř. z. nařízení vlády československé republiky ze dne 18. února 1919 o obmezení výpovědi určitých služebních poměrů.

Nařízení ta byla přikázána z předsednictva výboru právnímu.

Návrh členů N. S. dra A. Uhlíře, K. St. Neumana a soudr., aby zemská divadla pražská byla převzata do správy státní - tisk 807 - byl přikázán v 44. schůzi Národního shromáždění výborům kulturnímu a právnímu.

Navrhovatel dodatečně žádá, aby tento návrh byl přikázán toliko výboru kulturnímu. Jsou snad proti tomu námitky? (Nebyly.) Námitek není, přikazuji tudíž tento návrh toliko výboru kulturnímu.

Výboru imunitnímu přikázal jsem žádost okresního soudu v Kralupech n. Vlt. za svolení k trestnímu stíhání člena Národního shromáždění Františka Biňovce pro přestupek podle § 20. nař. ze dne 24. března 1917, č. 131 ř. z., o zásobování obyvatelstva předměty nezbytné potřeby.

Přistupujeme

k dennímu pořádku

a to ku

1. Zprávě technického výboru o vládním návrhu zákona, jímž se povolují stavební úlevy ze stavebního řádu pro Prahu (tisk č. 781).

Zpravodajem jest pan kol. Rotnágl, uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. inž. Rotnágl: Slavné Národní shromáždění!

Podnět k vydání zákona o stavebních úlevách zavdala bytová nouze ve Velké Praze. Již několik řečníků této slavné sněmovny zabývalo se při různých příležitostech pražskou bytovou otázkou. Mně budiž dovoleno říci o ní toto:

Bytová nouze v Praze je kvantitativní i kvalitativní. Kvantitativní nouze je dobře patrna z těchto údajů. Dle záznamů statistické kanceláře bylo r. 1914 v Praze, Karlíně, Smíchově, Vinohradech, Vršovicích a Žižkově asi 67.000 bytů. Normální přírůstek bytů v těchto městech činí ročně 4 proc. Poněvadž od r. 1914 nebylo vůbec stavěno a též letos se sotva ve větší míře k stavbám přikročí, bude za uplynulých 5 let činiti manko celých 20 proc., čili asi 13.000 bytů. (Hlas: v Brně jich schází 3000!) Zde v Praze dnes již 20.000 bytů. - Vedle tohoto úbytku způsobuje bytovou nouzi též značný příliv obyvatelstva do Prahy, zejména od té doby, kdy Praha přestala býti městem zemským a stala se městem říšským.

Pro tyto nové obyvatele dá se odhadnouti potřeba asi na 7000. Obnáší tudíž nynější nedostatek asi 20.000 bytů. Jestliže počítáme při činžovních domech hustě obsazených s 15 byty na jeden dům, bylo by zapotřebí nových 1300 domů, aby bylo vyhověno nynější potřebě kvantitativně.

Jak jsem již na počátku řekl, máme ale v Praze též bytovou nouzi kvalitativní. Velký nedostatek o byty způsobuje přeplňování dosavadních bytů, dále vyvolává zabírání zakázaných bytů podzemních, přeměnu skladišť, sklepů, půd a atelierů na byty. Jejich přeplňování způsobuje, že bytové poměry chudiny a též velké části středních vrstev jsou velmi nezdravé. Velké stoupnutí úmrtnosti tuberkulosou, jež činí 35 % všech úmrtí, jest hlavně vyvoláno neblahými poměry bytovými. Jest nutno, aby těmto hrozným poměrům učiněn byl konec v zájmu zdravého vývoje našeho národa a to se může stát v prvé řadě výstavbami nových domů.

Má-li býti vyhověno již dříve uvedené potřebě kvantitativní a, má-li býti též zjednána odpomoc po stránce kvalitativní, bylo by zapotřebí nových 1800 domů ve Velké Praze. Jest to číslo velmi značné, avšak nesmíme se spokojiti s pouhým jeho konstatováním, nýbrž nutno učiniti všechno, aby stavební ruch byl v Praze povzbuzován a podporován. Tento cíl sleduje také tento zákon o stavebních úlevách, neboť umožňuje úsporu na stavebním materiálu a na práci a v důsledku obou též úsporu na stavebním nákladu.

O vzniku této osnovy budiž mi dovoleno říci toto: Brzy potom, když jsme podali svůj návrh slavnému Národnímu shromáždění, vyšel podobný podnět z ministerstva veřejných prací, které za účelem součinnosti odborných kruhů a zájemníků svolalo ankety na 12., 13., a 27. února. Podkladem jednání těchto anket byl návrh, vypracovaný stavebním radou architektem Velichem. Výsledek společných porad vyzněl v jediný návrh, který byl projednán v meziministerské komisi a konečně v technickém výboru Národního shromáždění. Obsah osnovy zákona ke schválení předkládané dělí se v 5 článků.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP