Úterý 15. dubna 1919

Článkem I. jest vymezena doba trvání tohoto zákona na dobu trvání bytové nouze. Dále se jím ustanovuje, že úlevy tyto platí pouze pro obytné domy, stavěné obcemi, veřejně prospěšnými družstvy nebo takovými stavebníky, kteří se předem zaváží, ponechati ministerstvu sociální péče právo, aby stanovilo nájemné. Tedy jak patrno, velevážení pánové, má sloužiti tento zákon veřejnému dobru a nikoli podnikatelské spekulaci. Článek II. určuje jednotlivé úlevy, a to doplňky k příslušným paragrafům platného stavebního řádu. Úlevy ty vztahují se na počet pater, na světlou výšku obytných místností, na sílu a materiál zdiva, na konstrukci stropní a krovní, na krytinu, na dimense a materiál schodů, šířku a úpravu ulic a chodníků a konečně na lhůty ku podání stížností a k jejich vyřízení. Články dalšími se ustanovuje, kdy zákon tento nabývá a kdy pozbývá platnosti.

Jménem technického výboru žádám slavné Národní shromáždění, aby tuto osnovu nezměněně uzákonilo a aby zákon tento nabyl ihned platnosti. Žádám tak v přesvědčení, že tímto zákonem bude povzbuzen stavební ruch, tento nejprvnější prostředek k odstranění nynější hrozné bytové nouze ve Velké Praze. (Výborně!)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen. Debata je skončena. Přistoupíme k hlasování. Prosím pány, aby zaujali svá místa. (Děje se.)

Budeme hlasovati tímto způsobem: předlohu rozdělíme na 2 oddíly, a to v oddílu I. budeme hlasovati o článku 1. a 2.: o ustanoveních materielního rázu a potom v oddílu II. o článku 3., 4. a 5., jakož i o nadpisu zákona a o úvodní formuli. Je snad proti tomu námitka nějaká? (Nebyla.) Není. Budeme tedy hlasovati, jak jsem právě uvedl.

Kdo souhlasí s oddílem I., tedy se článkem 1. a 2. ve smyslu zprávy výborové, prosím, aby povstal se svého místa. (Děje se.) To je většina. Článek 1. a 2. jsou schváleny.

Kdo souhlasí s oddílem II. a to se čl. 3., 4., 5., jakož i s nadpisem zákona a úvodní formulí ve smyslu zprávy výborové, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. Článek 3., 4., 5. a nadpis zákona, jakož i úvodní formule jsou schváleny.

Přeje si pan zpravodaj slovo ke druhému čtení?

Zpravodaj posl. Rotnágl: Ne.

Předseda: Nikoliv. Kdo souhlasí s přijatým právě zákonem v prvém čtení i ve druhém čtení, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. Zákon je schválen také ve druhém čtení.

Tím je tento odstavec denního pořádku vyřízen. Měli bychom pak přistoupiti k odstavci dalšímu, jímž jest

2. zpráva školského výboru o návrhu zákona na úpravu služebních příjmů učitelstva škol národních,

poněvadž však nemám dosud jednak tištěné zprávy, jednak od finančního výboru nemáme žádné zprávy a konečně ani vyjádření ministerstva nedošlo, nemůžeme ku projednání tohoto odstavce v dnešní schůzi přistoupiti a přistoupíme k odstavci 5., kterýmž jest

3. zpráva technického výboru o vládním návrhu zákona, kterým se povoluje 9,080.000 K na provádění nouzových prací v Praze (tisk č. 824).

Zpravodajem je pan kolega Rotnágl. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. inž. Rotnágl: Slavné Národní shromáždění!

Na počátku tohoto roku požádala správní rada hlavního města Prahy vládu republiky o subvencování řady prací, jichž prováděním bude čeleno nezaměstnanosti a zároveň bude poslouženo zdravotním, komunikačním a jiným veřejným zájmům našeho hlavního města.

Uznávajíc výhodu uskutečnění některých předložených jí projektů a uznávajíc zároveň svou povinnost, aby i finančně podporovala všestranný rozvoj Prahy, předkládá vláda slavnému Národnímu shromáždění ke schválení předlohu zákona, dle níž mají býti třemi pětinami skutečného nákladu subvencovány tyto nouzové stavby:

1. zemní práce a zahradní úprava na pozemcích bývalých strahovských lomů.

Práce tato bude velmi rozsáhlá. Dle posledního detailního projektu města Prahy obnáší kubatura zemních prací celkem 672 tisíc krychl. metrů, při čemž kubatury výkopů a násypů jsou skorem stejny. Bude možno zaměstnati zde tisíc dělníků odborně nekvalifikovaných.

Projektované úpravy obsahují: zřízení veřejného cvičiště v rozloze 55 tisíc čtv. metrů a zřízení hřišť o výměře 32 tisíc čtver. metrů. Těchto hřišť bude možno použíti jako seřadišť při sokolských sletech, vojenských přehlídkách a podobných příležitostech. Kromě toho vybude ještě 76 tisíc čtver. metrů plochy pro různá hřiště sportovní. Mimo uvedené úpravy zřízeny zde budou promenádní třídy, veřejné sady a různé komunikace. Tímto způsobem se též docílí krásně upraveného spojení Petřína až s Hvězdou a Libocí.

Provedením naznačených prací získá Praha rozsáhlé plochy pro pěstování tělesného zdraví dospělých i mládeže a vhodná místa ku pořádání slavností národních i zábav lidových. Zřízením hřišť v parkové úpravě ochrání se tato poloha před zastavením jakéhokoliv druhu a tak se zachová vnitřnímu městu volný přístup zdravého vzduchu přes přilehlé zahradní komplexy zahrad strahovských, petřínských a Kinského.

2. Stavba silnice z Holešovic do Bubenče.

Stavbou touto doplní se velmi výhodně nynější komunikace, která končí u východu z Královské Obory. Silnice tato - zvaná Povltavskou - bude spojovati nejkratším směrem jak vnitřní Prahu, tak obce Dejvice a Bubeneč s obcemi Podbabou, Selcem, Roztoky atd., s nimiž až dosud měli jsme špatné spojení jen se značnou oklikou a s velmi nepříznivým stoupáním.

Jejím provedením získá celá řada nynějších průmyslových závodů, i těch, které ještě v budoucnosti kol vltavského plavebního kanálu vzniknou, krátké a pohodlné spojení se železniční stanicí v Bubenči.

Nemalý význam nové silnice spočívá i v tom, že vytvoří umělou hráz, uzavírající severní část Stromovky proti velkým vodám, vylévajícím se z Vltavy.

Při provádění této práce nouzové možno zaměstnati 500 lidí po půl roku. Celkový náklad i s výkupem pozemků rozpočten jest na 2,500.000 korun. Státem navrhovaná subvence obnáší tři pětiny skutečného nákladu, nejvýše však 11/2 milionu korun.

3. Práce dlažební.

Stav dlažeb našeho hlavního města jest velmi špatný. Z důvodů finanční vyčerpanosti obce pražské byla od r. 1914 dotace na její dlažby příliš nepatrná. Před válkou činila položka na nové dlažby pražské ročně okrouhle 400-500 tisíc K a položka na opravy dlažeb asi 100 tisíc korun. V době války byl obnos ten zmenšen tak značně, že na př. v letošním rozpočtu města Prahy zařazena jest na nové dlažby položka pouhých 28.000 K. Obnos tento jest ještě nepatrnější, jestliže uvážíme, že za týž peníz dá se sotva poříditi pětina té práce, jaká se pořídila před válkou. A přece bude nutno věnovati pražským dlažbám tu největší péči a to nejen z důvodů estetických, representativních, ale i z důvodů zdravotních. Vláda, uznávajíc nutnost podporovati obec pražskou i v této otázce, navrhuje, aby na dlažební práce povolena byla subvence, rovnající se třem pětinám celkového skutečného nákladu, nejvýše však 600.000 K.

4. Práce kanalisační.

Tyto obsahují rušení staré sítě stokové, výstavbu výpustě č. 28, stavbu sběrače IIa a stoky v ulici Nádražní v Holešovicích.

Starých stok, které ještě možno zrušiti, jest asi 10 km. Tyto staré stoky tvoří nyní skoro ve všech ulicích rozvleklé latriny pod dlažbou a jsou za letních měsíců příčinou velkých závad, poněvadž výpary, vystupující z nich, otravují celé okolí. K rušení těchto starých stok během války, ani k jich nejnutnější úpravě po dobu 5 let nebylo možno přikročiti, poněvadž nebyl dostatek schopných dělníků. Jejich stav jest tak chatrný, že stále se propadávají, a městská kanalisační kancelář jest nucena aspoň v nejnutnějších případech znovu je v souvislosti udržovati. Kromě toho těmito starými stokami - poněvadž malta, spojující kámen a cihly, jest skoro vyluhována - prosakují splašky do okolního terainu. Jest jisto, že zrušením starých stok bude zdravotní stav našeho hlavního města značně zlepšen.

Výstavba výpustě č. 28 jest nevyhnutelně nutna, poněvadž - jak zkušenosti posledních let ukázaly - při prudkých lijácích stoková síť na pravém břehu Vltavy trpí velkým vzdutím vody, následkem čehož povstávají zátopy nedostatečně uzavřených podzemních místností zejména na Václavském nám., v ul. Celetné, Jungmannově, Spálené a na nám. Havlíčkově. Této závadě může býti výstavbou uvedené výpustě odpomoženo.

Do kanalisačního sběrače, označeného číslem IIa, mají býti zachyceny staré stoky, které svádějí splašky z bloků domů, stojících mezi ulicí na Újezdě, ulicí Karmelitskou a ramenem řeky "Čertovkou". Dosud vyúsťovaly stoky ty do uvedeného ramene a znečišťovaly je zejména v posledních letech, kdy v této čtvrti města jest několik stále a hustě obydlených kasáren.

Kanalisace ulice Nádražní a ulic sousedních jest nutna, má-li býti kanalisováno velké nádraží státních drah v Holešovicích.

Na všechny čtyři uvedené kanalisační práce doporučuje se uděliti státní subvenci tří pětin skutečného nákladu, nejvýše však 791.000 K.

5. Stavba malostranského nábřeží.

Předložená vládní osnova vypočítává náklad na toto nábřeží na 145.000 K. Podání obce pražské rozpočítává však práce, do tohoto odstavce spadající, na 630.000 K. Poněvadž státní subvence byla vyměřena nejvýš na 87.000 K, bude třeba, aby v prvé řadě provedeno bylo výkladiště a nábřežní zeď nad bývalým Odkolkovým mlýnem, neboť při této stavbě bude možno užití jímky, zřízené již za účelem vybudování dělící zdi plavebního kanálu od mostu k jmenovanému mlýnu.

6. Stavba vodojemů s přečerpací stanicí v Brusce a vodojemů na Andělce ve Střešovicích.

Nové vodojemy v Brusce s přečerpací stanicí nahraditi mají vodojem a přečerpací stanici na Letné a nové vodojemy na Andělce nahraditi mají vodojem ve vodárenské věži na Letné.

Z vodojemu na Letné zásobují se nejnižší části města po levém břehu řeky Vltavy položené a mimo to z tohoto vodojemu přečerpává se voda do vodojemu petřínského, z něhož se zásobují Hradčany, hořejší Malá strana, Břevnov, Střešovice, Dejvice, Bubeneč a Letná. Z reservoiru ve vodárenské věži na Letné zásobují se vodou nejvyšší patra domů v Dejvicích, Bubenči a Letné. Dosavadní zařízení jest již nedostatečné, jednak proto, že jeho rozsah neodpovídá stále stoupající populaci a jednak proto, že strojní zařízení jest už přes 30 let staré a ve stavu velmi chatrném. Ku př. vzpomenutý reservoir ve vodárenské věži na Letné jest úplně rezem prožrán. Nemá-li nastati vážná porucha a nemají-li zůstati Hradčany a okolní místa třeba i delší dobu bez vody, jest nutno, aby přistoupeno bylo včas k provedení prací, za jejichžto subvencování obec pražská žádá. Celkový rozpočet na ně obnáší okrouhle 8,168.000 K. Vládní osnova navrhuje subvenci ve výši tří pětin skutečného nákladu, nejvýše však 4,901.600 K.

Tak jsem vypočítal všechny stavby, uvedené v předkládané osnově zákona. Státní subvence na ně může dostoupiti celkové výše 9,080.000 K. Jménem technického výboru doporučuji tuto osnovu k jednomyslnému schválení slavného Národního shromáždění. Je to prvá subvence, kterou uděluje naše republika rozvoji svého hlavního města. Dosavadní rozvoj Prahy dál se bez pomoci bývalého rakouského státu a proti jeho vůli. Naše láska zajisté dohoní to, co nenávist zameškala. Naší vůlí jest, aby byla Praha opravdu krásnou, aby byla zdravou a aby byla naší radostí a naší chloubou. To jest nepochybně také vůlí celého našeho československého národa, který zajisté ochotně schválí všechny oběti, jež budou potřebny k dokonalému vybudování naší matičky Prahy. (Výborně! Potlesk.)

Předseda (zvoní): K slovu přihlásil se pan ministr veřejných prací Staněk, uděluji mu slovo.

Ministr veřejných prací Staněk: Vážené Národní shromáždění!

Měl jsem v úmyslu hlásiti se k slovu hned při první předloze, o níž vážený pan referent byl zde mluvil, a sice když jednalo se o osnově zákona o stavebních úlevách. Je to snad jedna z předloh, která mnohem více než ostatní peněžní podpory, jak doufám, napomůže celému stavebnímu ruchu. Hlásil jsem se k slovu k této předloze, která jedná o prvním poskytnutí podpory našemu hlavnímu městu Praze, a která jistě poslouží k jeho rozkvětu, a co více, pomůže odstraniti dnešní nezaměstnanost, a jsme na to skutečně hrdi, že s touto předlohou mohla vláda již dnes před vážené Národní shromáždění předstoupiti, neb předloha ta vyžadovala určitého technického propracování, které bohužel při každé takovéto předloze trvá poněkud déle, jelikož zde různé rozpočty, nástiny a práce musely býti vykonány, přezkoumány a podrobeny různým diskussím, které obyčejně dlouho trvají. Ale konečně tento mrtvý bod byl překonán a tato první předloha, která předložena byla vládou váženému Národnímu shromáždění, jistě dojde jednomyslného souhlasu a jistě splní to, co všichni očekáváme, že stavební ruch se rozvine a nezaměstnanost bude postupně mizeti. Vláda si přeje, aby po schválení této předlohy, - a jsem přesvědčen, že tomu jistě město Praha vyhoví - aby bylo s těmi pracemi do 14 dnů započato, což jest možné, poněvadž veškeré předběžné práce jsou vykonány.

Doufám v slibný počátek, který může býti také vzorem ostatním našim městům, hlavně střediskům průmyslovým, aby se obdobně jako Praha přihlásily o státní podporu takovýchto nouzových prací.

Ovšem že i zde se vláda řídí zásadou, předem povolovati stavby nejnaléhavější, neb finanční situace bohužel nedovoluje splniti vše v tom rozsahu, jak bychom si toho přáli.

Vybrali jsme tudíž z mnoha nutných prací ty nejnutnější, takové s kterými nutno ihned započíti a při nichž každý, kdo má chuť k práci, může ji nalézti.

Zmíním se zde ještě o jedné věci, že mimo ony zemní a vodní stavby byly projednávány také stavby pozemní, totiž stavba veřejných budov i obytných stavení, kteréžto stavby budou doporučeny také k podpoře z fondu, který přináleží ministerstvu pro sociální péči, kterou předlohou vláda řeší také částečně otázku bytovou.

Velectění pánové, jelikož pan referent velice důkladně a trefně odůvodnil každý jednotlivý bod této předlohy, nemám se svého stanoviska k této předloze nic více připojiti, leč to přání, aby byla jednomyslně schválena. Poněvadž však vím, že vážené shromáždění se i dále zajímá o veškeré stavby, které by na okrasu a zlepšení zdravotních poměrů našeho hlavního města Prahy provedeny býti mohly, dovolím si Vás ještě upozorniti na následující věc, doufaje, že i v té věci doznám jednomyslného souhlasu váženého Národního shromáždění, totiž, aby pro příští rok velká předloha o těchto stavbách byla hotova a projednání schopna. (Posl. Pik: Na Plzeňsko jste zapomněli!)

Právě jsem řekl, že ostatní města by si měla vzíti vzor z Prahy a přijíti právě s takovou předlohou. (Posl. Pik: Plzeň podala projekty a nic se nevyřizuje!)

Tak jsou ještě, pane kolego, v projednávání. (Posl. Pik: To je pražská centralisace!) Já nejsem z Prahy, pane kolego. Beru to na vědomí a pravím, že pro Plzeň učiním právě tak, jako pro Prahu, vše, co se dá.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP