Úterý 27. května 1919

Schůze zahájena ve 2 hod. 25 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: dr. Hajn, Konečný, Udržal,

zapisovatelé: Bradáč, Pik;

větší počet členů N. S.

Zástupcové vlády: Členové vlády: Habrman, dr. Hruban, Staněk, Stříbrný, Švehla, a ministerský rada dr. Bobek.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Bartoušek.

Denní pořad

55. schůze Národního shromáždění československého v úterý

dne 27. května 1919 o 2. hod. odpol.

1. Zpravodaj dr. Meissner. Zpráva ústavního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 897), kterým se upravuje správa obcí, o jejichž sloučení nebo rozloučení se jedná (tisk č. 977).

2. Zpravodaj dr. Veselý. Zpráva výboru finančního o vládním návrhu zákona (tisk č. 961), kterým se mění licenční poplatek z dovezeného tabáku a tabákových tovarů (tisk č. 1034).

3. Zpravodaj R. Pilát. Zpráva výboru finančního o vládním návrhu zákona (tisk č. 966), jímž se mění některá ustanovení zákona o přímých daních osobních ze dne 25. října 1896, č. 220 ř. z., o dani důchodové (tisk č. 1049).

4. Zpravodaj R. Pilát. Zpráva výboru finančního o vládním návrhu zákona (tisk č. 963) o poplatku z cizozemských cenných papírů, jakož i z obchodování cizozemskými právními subjekty (tisk č. 1050).

5. Zpravodaj dr. Fáček. Zpráva výboru finančního o vládním návrhu zákona (tisk č. 965) o doplňování komisí pro daň z příjmu (tisk č. 1073).

6. Zpravodaj dr. Lukavský. Zpráva výboru státně-zřízeneckého o návrhu člena Národního shromáždění dra Lukavského, dra Bartoška a soudr. (tisk č. 255) na započítání služebních let soudních kancelářských úředníků se středoškolským vzděláním, přijatých do prakse roku 1898 (tisk č. 1048).

7. Zpravodaj dr. Budínský. Zpráva výboru školského o vládním návrhu zákona (tisk č. 902) na prozatímní úpravu studia a státních zkoušek na fakultách věd právních a státních (tisk č. 1033).

8. Zpravodaj dr. Srdínko. Zpráva výboru školského o vládním návrhu zákona (tisk č. 905) o změně platnosti ustanovení o středních školách na Slovensku (tisk č. 978).

9. Zpravodaj dr. Bouček. Zpráva výboru právního o vládním návrhu zákona (tisk č. 505), který se týče prozatímních opatření na ochranu vynálezů (tisk č. 1020).

10. Zpravodaj dr. Witt. Zpráva imunitního výboru o žádosti, aby bylo povoleno stíhání člena Národního shromáždění Josefa Kouši k žalobě Jar. Horáka v Praze (tisk č. 1070).

11. Zpravodaj dr. Witt. Zpráva imunitního výboru o žádosti, aby bylo povoleno stíhání člena Národního shromáždění Jos. Kouši k žalobě Ant. Hurta v Nuslích (tisk č. 1070).

Po případě:

12. Zpravodaj dr. Kubíček. Zpráva I. výboru pro reformu pozemkovou, II. výboru právního o návrhu člena Národního shromáždění Prokůpka a soudr. (tisk č. 455) o vládním návrhu zákona (tisk č. 909) o zajištění půdy drobným pachtýřům (tisk č. 1099).

13. Zpravodaj dr. Dolanský. Zpráva výboru ústavního o návrhu člena Národního shromáždění K. Vaňka, Konečného, E. Buriána a soudr. (tisk č. 222) na změnu zemského zřízení pro Moravu (tisk č. 1085).

14. Zpravodaj dr. Schieszl. Zpráva I. výboru sociálně-politického, dr. Matoušek, II. výboru právního o vládním návrhu zákona (tisk č. 908) o zabírání budov neb jejich částí pro účely veřejné (tisk č. 1091 a 1092).

15. Doplňovací volba.

Předseda (zvoní): Národní shromáždění je schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Nepřítomnost svou omluvili: Čapka (na neurčito), Jakubka (na neurčito), Pelikán (na 6 týdnů), Pik (pro tento týden), dr. Weyr;

zaměstnáním: Dula (na tento týden), Hrejsa (na tento týden), Alois Jirásek (na tento týden), Nádvorník (do 28. května), Nekvasil (pro tento týden), Sonntág (pro tento týden), Ševčík (do 28. května), Záruba-Pfeffermann (na tento týden), Vacula (na tento týden), dr. Vlček (do 31. května), Zika (do 31. května), Viková-Kunětická, Sedláček (do 28. května);

účastí při mírovém jednání v Paříži: Mečíř a dr. Uhlíř;

účastí při mezinárodní parlamentární obchodní konferenci v Bruselu: Cyril Dušek, Ant. Němec, dr. Rambousek, dr. Rolíček, dr. Slávik, Šrámek, dr. Vaněk;

trvalým zaměstnáním ze Slovenského klubu: dr. Hálek, Houdek, dr. Ivanka, Makovický, dr. Medvecký a Stodola.

Z předsednictva přikázán:

Výboru sociálně-politickému:

Tisk 1077. Návrh čl. N. S. Čuříka, Bezděka a soudr., aby byla doplněna prováděcí nařízení k zákonu z 10. prosince 1918 o podpoře nezaměstnaných.

Výboru železničnímu:

Tisk 1055. Vládní návrh zákona o vstupu československého státu v záruční poměr u místních drah garantovaných státem.

Při obou těchto návrzích se žádá, aby byla výboru uložena lhůta 8denní.

Jsou snad proti tomu námitky? (Nebylo.) Není jich.

Žádaná lhůta jest povolena.

Tiskem rozdány byly tyto tiskopisy: žádám pana sekretáře, aby je přečetl.

Náměstek sněmovního tajemníka dr. Říha (čte):

Během 54. schůze bylo tiskem rozdáno:

Tisk 1074. Odpověď ministra N. O. na dotaz člena N. S. J. Marchy, F. Okleštka, Lud. Zatloukalové-Coufalové a soudr. o odnětí t. zv. vojenských reservních koní, jež byly rolníkům svěřeny do opatrování.

Tiskem rozdáno v 55. schůzi Národního shromáždění československého v úterý dne 27. května 1919:

Tisk 1103. Odpověď min. vnitra na dotaz členů B. S. St. K. Neumana, Pika a soudr. o věci spisovatele H. Sonnenscheina.

Předseda: Výborům přikázány z předsednictva tyto věci: žádám pana sekretáře, aby je přečetl.

Náměstek sněmovního tajemníka dr. Říha (čte):

Výboru státně-zřízeneckému:

Tisk 1079. Vládní návrh osnovy zákona o převzetí venkovských poštovních sluhů, zaměstnaných u poštovních úřadů třídních, do stavu výpomocných pošt. sluhů, do stavu sluhů po rozumu článku II. zák. z 25. září 1908 ř. z. č. 204.

Výboru finančnímu:

Tisk 1080. Vládní návrh na vydání zákona, jímž se zavádí daň z vodní síly.

Výboru ústavnímu:

Tisk 1055. Návrh člena N. S. J. Lukeše a soudr. na zrušení moravských enklav ve Slezsku.

Výboru železničnímu:

Tisk 1059. Návrh člena N. S. dra Budínského, Hatláka, Nohela, Krále, Votruby a spol. na stavbu místní dráhy Moravské Budějovice -Želetava.

Tisk 1078. Návrh člena N. S. D. Bezděka, A. Čuříka a soudr. na zřízení staniční zastávky v obci Hruškách na trati Břeclava - Přerov.

Výboru sociálně-politickému:

Tisk 1080. Návrh člena N. S. R. Laubeho, Freimana, A. Tučného a soudruhů o úpravě pensijních a zaopatřovacích požitků horníků, vdov a sirotků.

Tisk 1071. Návrh člena N. S. K. Brožíka, O. Štěpánka, F. Cingra, L. Pika, L. Austa a spol., na zřízení ústředních fondů zaopatřovacích, z jejichž prostředků byly by zvýšeny požitky hornických pensistů, které vypláceny jsou bratrskými pokladnami hornickými.

Předseda: Z předsednictva bylo přikázáno:

výboru zásobovacímu:

podle § 3. zákona ze 24. července 1917 č. 307. ř. z. presidiem ministerské rady předložené (pod čís. 8685, 8686, 8687, 8914) nařízení vlády republiky československé:

o zrušení nejvyšších cen mléčných výrobků a vepřového sádla,

o uvolnění obchodu olejnatými plodinami,

o úpravě obchodu kávou,

o zákazu jízdy soukromými automobily.

Předseda finančního výboru dr. Horáček žádá za prodloužení lhůty ku podání zprávy ohledně vládního návrhu zákona o soupisu nemovitostí za účelem uložení majetkové dávky (Tisk 1053) a zákona o povinné nabídce cizozemských pohledávek Č. S. R. devisové ústředně (Tisk 1081) a to ze 48 hodin na 8 dní.

Jsou snad proti tomu námitky? (Nebyly.) Není jich.

Žádané prodloužení lhůty jest povoleno.

Zápisy o schůzi 51., 52., 53. a 54. N. S. Č. byly vyloženy po 48 hodin ve sněmovní kanceláři.

Písemných námitek podáno nebylo.

Jsou tudíž podle § 77. jednacího řádu schváleny a budou podle § 79. téhož řádu vytištěny.

Děkanství Cyrilo-Metodějské fakulty bohoslovecké v Olomouci vyslovuje dík Národnímu shromáždění za přijetí resolučního návrhu dra Stojana, podle kterého státní bohovědná fakulta v Olomouci pojmenována byla "Cyrilo-Metodějskou", a prohlašuje, že bude všemi silami se snažiti, aby fakulta Cyrilo-Metodějskou netoliko slula, ale také jí byla.

Přistoupíme

k dennímu pořádku.

Nebude-li proti tomu námitek, se svolením Národního shromáždění provedeme ihned

1. doplňovací volby, které byly dány na poslední odstavec denního pořádku, jednak do ústavního výboru, jednak do výboru pro reformu pozemkovou a konečně do výboru zahraničního. Námitek proti tomu není.

Přistoupíme k volbě. Do výboru ústavního místo dra Weyra navrhuje se dr. Jaroslav Stránský, do výboru pro reformu pozemkovou za dra Engliše navrhuje se Král, do výboru zahraničního za dra Veverku navržen je dr. Franke.

Kdo s navrženými změnami souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina; navržené změny jsou schváleny.

Dále doporučuji po dohodě s pány předsedy klubů tuto změnu denního pořádku: aby odstavec 12. a 13., a sice

zpráva I. výboru pro reformu pozemkovou,

II. výboru právního o návrhu člena Národního shromáždění Prokůpka a soudruhů (tisk č. 455) o vládním návrhu zákona (tisk č. 909) o zajištění půdy drobným pachtýřům (tisk č. 1099) a

zpráva výboru ústavního o návrhu člena Národního shromáždění K. Vaňka, Konečného, E. Buriána a soudruhů (tisk č. 222) na změnu zemského zřízení pro Moravu (tisk č.1085) dány byly jako první a druhý odstavec denního pořádku dnešní schůze. Jsou snad proti tomu námitky? (Nebyly.) Není jich. Pokládám za schváleno a přistoupíme tedy k 1. odstavci, jímž jest

2. Zpráva I. výboru pro reformu pozemkovou.

II. výboru právního o návrhu člena Národního shromáždění Prokůpka a soudruhů (tisk čís. 455) o vládním návrhu zákona (tisk čís. 909) o zajištění půdy drobným pachtýřům (tisk č. 1099).

Zpravodajem jest pan kolega dr. Kubíček. - Místo něho převezme referát p. dr. Viškovský. Uděluji mu slovo.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP