Úterý 24. června 1919

Schůze zahájena ve 2 hod. 25 min. dopol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: dr. Hajn, Konečný, Udržal,

zapisovatelé: Pik, Emil Špatný;

větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: Členové vlády: Habrman, dr. Hruban, Klofáč, dr. Rašín, Staněk, dr. Soukup, dr. Stránský, dr. Šrobár, dr. Vrbenský, dr. Zahradník a odborový přednosta Groš.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Trmal.

Denní pořad

58. schůze Národního shromáždění československého v úterý dne 24. června 1919 o 2. hod. odpolední.

1. Zpravodaj inž. Bečka. Zpráva rozpočtového výboru o státním rozpočtu republiky československé pro rok 1919.

2. Zpravodaj dr. Veselý. Zpráva finančního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 1054) na zmocnění pro vyhlášení amnestie v oboru poplatkovém (tisk č. 1162).

3. Zpravodaj dr. Fáček. Zpráva finančního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 964) o povinném sdělávání smluv nájemních ve formě písemné, dále o nežalovatelnosti nepřiznané činže (tisk č. 1163).

4. Zpravodaj G. Navrátil. Zpráva státně-zřízeneckého výboru o návrhu člena Národního shromáždění G. Navrátila a soudr. (tisk č. 597) na úpravu služebních poměrův okresních lesních a lesních příručích při politické správě (tisk č. 1164).

5. Zpravodaj Zíka. Zpráva finančního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 911), jímž se mění výměra poplatků z dolových a povrchových měr a z výhradních kutisk (tisk č. 1170).

6. Zpravodaj Zíka. Zpráva finančního výboru o návrhu člena Národního shromáždění Udržala, Zíky, Sonntága a soudr. (tisk č. 211) na vyplacení zadržených podpor příslušným vodním družstvům (tisk č. 1193).

7. Doplňovací volby do výborů.

Předseda (zvoní): Národní shromáždění je schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Omluvili se:

churavostí: Čapka (na neurčito), Pelikán (na 6 týdnů), Jur. Janoška (na neurčito), J. V. Hrouda (nejméně na 14 dní), Alois Jirásek (pro nejbližší schůze), za minulou schůzi dodatečně omluven: F. Němeček;

zaměstnáním: Biňovec a Josef Špaček (oba do 10. srpna), dr. Vlček (do 30. června), Duchaj (na neurčito), dr. Bouček, Zatloukalová-Coufalová, dr. Heidler (i na zítřek);

účastí na mírovém jednání v Paříži: Mečíř;

účastí při jednání v Římě: dr. Kolísek, Kroiher;

trvalým zaměstnáním ze Slovenského klubu: dr. Hálek, Houdek, dr. Ivanka, Makovický, dr. Medvecký, Stodola.

Z předsednictva byly přikázány vládní návrhy zákonů:

Výboru sociálně-politickému:

o oprávnění, vykonávati lékařskou praksi na území republiky československé. Tisk 1210.

Výboru právnímu:

na změnu dosavadních ustanovení o notářských sazbách. Tisk 1214.

Výboru pro Velkou Prahu a ústavnímu:

o organisaci a působnosti zastupitelstva obce pražské a místních výborů v Praze a zákona, kterým se sousední obce slučují s Prahou. Tisk 1216.

Výboru technickému:

o státní podpoře při zahájení soustavné elektrisace. Tisk 1217.

Výboru finančnímu:

jímž se upravuje z důvodů války promlčení práva k vyšetření a vymáhání dávek. Tisk 1205.

V návrzích se žádá, by výbory projednaly tyto věci ve lhůtě 14denní.

Jsou snad proti tomu námitky? (Nebyly).

Námitek není. Lhůty ty jsou přijaty.

Z předsednictva přikazuje se výboru sociálně-politickému:

vládní návrh na vydání zákona o povinném očkování proti neštovicím, platného pro území Československé republiky.

V návrhu se žádá, aby výbor projednal tuto věc ve lhůtě třídenní.

Jsou snad proti tomu námitky? (Nebyly).

Námitek není. Lhůta jest schválena.

Z předsednictva přikázána: podle §u 3. zákona ze dne 24. července 1917 č. 307 vládou předložená nařízení.

Prosím, aby pan sněmovní tajemník přikázaná nařízení přečetl.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte):

Výboru brannému:

osnova nařízení k zabezpečení vojenské dopravy automobilové.

Výboru sociálně-politickému:

nařízení vlády o zastavení působnosti zákona o 8hodinné době pracovní ze dne 13. června 1919;

výboru zásobovacímu:

osnova nařízení o doplnění nařízení ze dne 21. května 1919 čís. 364 sbírky zák. a nař. o zdárném pěstování řepky a řepice;

nařízení vlády republiky československé ze dne 18. června 1919, kterým se omezuje výroba sekaného zboží uzenářského a stanoví se nejvyšší ceny tohoto zboží;

nařízení vlády republiky československé ze dne 18. června 1919 o obchodu rannými brambory;

nařízení vlády republiky československé ze dne 21. března 1919 o použití cukrovky ze sklizně 1919 a

nařízení téže vlády ze dne 18. června 1919, kterým se mění bod 2. §u 15. nařízení ze dne 21. března 1919 č. 160 sbírky z. a n. o použití cukrovky ze sklizně 1919;

nařízení vlády republiky československé ze dne 18. června 1919 o zabezpečení řádného hospodaření na hospodářských a lesních statcích. (Současně přikazuje se výboru zemědělskému)

Výboru sociálně-politickému:

Tisk 1210. Vládní návrh zákona o oprávnění, vykonávati lékařskou praksi na území státu československého.

Výboru kulturnímu:

Tisk 1176. Návrh člena N. S. dra Rambouska a soudr., na úřední zavedení 24hodinového času.

Výboru živnostenskému:

Tisk 1187. Návrh členů N. S. V. Hatláka, V. Votruby, V. Rebše, B. Fischera a soudr. na vyplácení kaucí družstvům a společenstvům živnostenským, složených při ofertách na práci za bývalým rakous. erárem. (Současně přikázán výboru finančnímu).

Výboru ústavnímu:

Tisk 1188. Návrh člena N. S. Prokopa Maxy, Em. Špatného a soudr. o volebním právu do Nár. shromáždění pro čsl. legionáře v Sibiři.

Výboru pro reformu pozemkovou:

Tisk 1192. Návrh člena N. S. Jos. Šamalíka a soudr. na zřizování zeměděl. usedlostí ze zabraných velkostatků českým vystěhovalcům zemědělským, hlavně v území Něm. Rakouska bydlícím.

Tiskem rozdáno v 58. Schůzi Národního shromáždění československého:

Zástupce sněmovního tajemníka dr. Trmal (čte):

Tisk 1173. Odpověď min. zemědělství na dotaz čl. N. S. Josefa Vraného, Fr. Hybše, R. Berana, Hübnera a soudr. ohledně nespravedlivého pronájmu luk od velkostatku Brandýs n. L.

Tisk 1174. odpověď min. vnitra na dotaz čl. N. S. J. Rýpara, dr. Mazance, Ant. Čuříka a soudr. o násilném nucení dělníků v továrně na buničinu v Ratimově ke vstupu do soc. dem. organisace.

Tisk 1175. odpověď min. veř. prací na dotaz čl. N. S. Freimana a soudr. o zcizení wolframových a cínových dolů v Cinwaldě.

Tisk 1194. Odpověď předs. min. v zast. a min. pro zás. lidu na dotaz čl. N. S. J. Malkuse a soudr. o způsobu provádění rekvisice v okresu píseckém.

Tisk 1197. Odpověď min. zemědělství na dotaz čl. N. S. Pelikána, Buřívala a Kopečka o tom, aby bylo obnoveno nař. min. orby býv. Rakouska o ušetření chovatelů dobytka z řad železničních zřízencův od rekvisic.

Tisk 1198. odpověď min. vnitra a pro zás. lidu na dotaz čl. N. S. Ing. Pospíšila, B. Šabaty a soudr. stran zastoupení čs. strany lidové v okres. správních komisích a hospod. radách.

Tisk 1199. Odpověď min. obchodu na dotaz čl. N. S. Chroustovského, Bradáče, Sáblíka a soudr. o povolení přemrštěných cen za surovou krycí lepenku.

Tisk 1200. Odpověď ministra vnitra na dotaz čl. N. S. Fr. Zíky a spol. o rozpouštění obecních zastupitelstev a dosazování správních komisí v čs. obcích ve Slezsku.

Tisk 1201. Odpověď min. spravedlnosti na dotaz čl. N. S. Vil. Votruby a soudr. (č. t. 999) o nedodržování zákona o osmihodinové době pracovní ve státních věznících.

Tisk 1202. Odpověď min. vnitra na dotaz čl. N. S. Petra Pavlána a soudr. o laxním postupu pol. úřadů ve Slezsku při zřizování správních komisí.

Tisk 1203. Odpověď ministra nár. obrany na dotaz čl. N. S. Jana Rýpala, Aloise Kaderky a soudr., aby se min. N. O. postaral o zaplacení částek za přípřeže rolnictva na Těšínsku, jež na počátku války byly zabrány.

Tisk 1204. Odpověď min. pro zásobování lidu na dotaz čl. N. S. V. Hatláka, V. Votruby, V. Rebše, přednesený v zas. N. S. 15. 5. 1919, týkající se uvolnění nákupu potravin legitimním obchodem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP