Čtvrtek 4. prosince 1919

Schůze zahájena ve 2 hod. 25 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: Dula, dr. Hajn, Konečný, Udržal;

zapisovatelé: dr. Herben, Vacula;

větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: Předseda vlády: Tusar a členové vlády: Habrman, Hampl, Houdek, Sonntág, Staněk, Švehla, dr. Veselý, dr. Winter.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Bartoušek.


Denní pořad

94. schůze Národního shromáždění československého ve čtvrtek dne
4. prosince 1919 o 2. hodině odpolední.

1. Zpravodaj Jonáš. Zpráva kulturního výboru o návrhu člena Národního shromáždění Jonáše a soudr. (tisk č. 1756), aby byla postátněna konservatoř hudby v Praze (tisk č. 1907).

2. Zpravodaj Jaroš. Zpráva sociálně-politického výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 1869), kterým se zřizuje rozhodčí komise pro úpravu služebního poměru v kovodělném průmyslu (tisk č. 1915).

3. Zpravodaj Hatlák. Zpráva živnostenského výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 896) na zřízení instruktorátu pro podniky k přechovávání cizinců (tisk 1893).

4. Zpravodaj Biňovec. Zpráva zásobovacího výboru o návrhu posl. Biňovce a soudr. (tisk č. 1797), aby byla rychle přidělena obuv a šatstvo zemědělskému dělnictvu (tisk č. 1914).

5. Zpravodaj Hatlák. Zpráva I. živnostenského výboru:

Zpravodaj dr. Budínský. Zpráva II. kulturního výboru o návrhu prof. dra Horáčka a soudr. (tisk č. 917), aby byly prohlášeny živnosti knihtiskařské a knihkupecké za živnosti volné (tisk č. 1892).

6. Zpravodaj dr. Dérer. Zpráva imunitního výboru o žiadosti hlavného štátného zastupiteľstva v Bratislave, aby bola zrušená imunita poslance Jána Jančeka ml. (tisk č. 1911).

Předseda (zvoní): Národní shromáždění jest schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Omluvili svou nepřítomnost v dnešní schůzí:

churavostí: dr. Juriga (na neurčito), dr. Metelka (na neurčito), Vojta (do 10. prosince), dr. Zahradník (do 10. prosince);

zaměstnáním: Chaloupka (pro tento týden), Kadlčák (na neurčito), Tayerle (na neurčito), Hrdlička (pro tento týden), Brožík (od 2.-5. prosince), Jan Veselý, dodatečně za minulou schůzi dr. Budínský;

dále Cingr, Kléga, Lukeš, Sladký, Štěpánek, dr. Witt, Zika (všichni na neurčito).

Do dnešní schůze dostavil se člen N. S. dr. Antonín Zeman, (spisovatel Antal Stašek), v předešlé schůzi zvolený a vykoná slib. (Potlesk.)

Žádám pana zapisovatele by přečetl slibovací formuli.

Zapisovatel Vacula (čte): "Slíbíte jako člen Národního shromáždění československého, že budete zachovávati zákony státu československého a že svůj úřad budete zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

Předseda: Pan dr. Zeman!

Posl. Zeman: Slibuji!

Předseda: Tiskem rozdány byly v dnešní schůzí tyto tisky; žádám pana sekretáře, aby je přečetl.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte): Tiskem rozdáno bylo:

Tisk 1919. Odpověď min. veř. prací na dotaz čl. N. S. Kadlčáka a druhů stran nouze o uhlí.

Tisk 1920. Odpověď vlády na dotaz čl. N. S. L. Pika, Brožíka a soudr. na min. předsedu o porušení práv české menšiny v rak. republice.

Tisk 1922. Odpověď min. pro zásobování lidu na dotaz čl. N. S. F. Petrovického a soudr. o přídělu ječmene pivovarskému průmyslu 1919/1920.

Výborům z předsednictva přikázány byly tyto věci:

Výboru brannému, živnostenskému, zemědělskému: podle zákona ze dne 24. července 1917 čís. 307 ř. z. vydané nařízení vlády ze dne 28. listopadu 1919 o rozdílení a vydávání demobilisovaných koní zájemníkům.

Předseda: Výborům přikázány byly z předsednictva tyto věci:

Výboru finančnímu:

Tisk 1923. Vládní návrh zákona, jímž se povoluje Československému Červenému kříži, aby uzavřel loterní zápůjčku v nominální částce 20 mil. korun. Vláda žádá, by o návrhu podána byla zpráva do 8 dnů. Jsou snad proti tomu námitky? (Nebyly.) Nejsou, lhůta je schválena.

Dále výboru rozpočtovému přikázán byl:

Tisk 1918. Vládní návrh: Dodatek ke státnímu rozpočtu republiky československé pro rok 1919. Vláda žádá, aby o návrhu byla podána zpráva ve lhůtě 48 hodin. Jest snad proti tomu námitka? (Nebyla.) Není, také tato lhůta je schválena.

Z předsednictva přikázán byl dále:

Výboru ústavnímu:

Tisk 1921. Vládní návrh zákona, kterým se doplňují a mění dosavadní ustanovení o nabývání státního občanství a práva domovského. Vláda žádá, by o návrhu byla podána zpráva do 14 dnů. Jsou snad proti tomu námitky? (Nebyly.) Není jich, lhůta je schválena.

Z předsednictva přikázána byla výboru imunitnímu: žádost okresního soudu v Jičíně z 18. listopadu 1919 čís. U 559/519 za svolení k trestnímu stíhání člena N. S. Františka Hummelhanse pro přestupky podle § 11. a 17. zákona ze 17. prosince 1862 čís. 6 ř. z. z roku 1863.

(Zvoní): Přistoupíme

k dennímu pořádku,

a to 1. zprávě kulturního výboru o návrhu člena Národního Shromáždění Jonáše a soudr. tisk č. 1756, aby byla postátněna konservatoř hudby v Praze, tisk čís. 1907. Zpravodajem jest p. kol. Jonáš, udělují mu slovo.

Zpravodaj posl. Jonáš: Vážené Národní shromáždění!

S radostí ujímám se slova, abych odůvodnil zde návrh na sestátnění pražské konservatoře, s radostí proto, poněvadž návrh ten jednomyslně přijat byl v kulturním výboru a proto myslím, že bude přijat všemi stranami i této slavné sněmovny.

Návrh tento také plně toho zasluhuje, neboť, bude-li vtělen ve skutek zákonem, prospěje celému národu, všem jeho třídám a všem jeho vrstvám. Sestátnění pražské konservatoře stává se právě v těchto dnech otázkou vysoce naléhavou. Povím, proč. 108 roků tomu jest, co pražská konservatoř vyvolána byla v život, a po celou tu drahnou dobu po stránce hmotné živořila... (Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid!

Zpravodaj posl. Jonáš (pokračuje): ...byla odkázána na milost a štědrost kruhů soukromých. Ale i za těchto strastných poměrů vykonala velmi mnoho, vychovala nám celou řadu znamenitých skladatelů a vynikajících výkonných umělců. Dovoluji si uvésti několik jmen:

Bendt Karel, Blažek Frant., Blodek Vilém, Buchtele, Čelanský, Dvořák, Ehrenbergová, Fassbenderová, rodina Foersterů, Halíř, Hartl, Hoffmeister, Hřímalý, Jeremiáš, rodina Jiránků, Knittl, Kocián, Konjovič, Koptové, Kovařovic, Křídlo, Kubelík, Lautererová, Macan, Malát, Nedbal, Ondříček, Novák, Suk, Picka, Pískáček, Popper, Skuherský, Stecker, Ševčík, Talich, Trneček, Vyskočil, Wihan, Zajíc, Zvonař, Zelenský a j., České a Ševčíkovo kvartetto atd.

Celkem od r. 1811 zapsáno bylo na pražské konservatoři 30.000 posluchačů. Ústav tento měl vždy nátěr německý a vedoucí, hlavní jeho řečí byla němčina. Ale přes to žactvo jeho bylo převážnou většinou české a nejen to, nýbrž i česky uvědoměle cítící, což bylo hlavně vlivem jeho profesorů, kteří vyšli z našeho národa. Ale přes to, že byl ústav tento poněmčen, byl v jádře svém ústavem českým. Značná část jeho posluchačů stala se průbojníky českého jména i za hranicemi již v té době, kdy na jiném poli nemohli jsme k sobě strhnouti pozornost zahraničních kruhů. Takto stalo se hudební umění pražské konservatoře připravovatelem cest k naší politické samostatnosti. Proto právě hudební umění vyžaduje naší zvláštní úcty a našeho zvláštního vděku.

Z toho všeho je zřejmo, jak velkou důležitost má tato instituce pro celý náš veřejný život a celý náš národ. Ve Vídni dobře to věděli a žárlivě stopovali činnost naší pražské konservatoře. Báli se, aby pražská konservatoř nezastínila konservatoře německé, a proto všemožně se bránili tomu, aby byla postátněna a mohla vydávati státní diplomy absolventům. Tento nezdravý poměr, pánové, trvá vlastně až dosud. Až dosud nemáme postátněnou pražskou konservatoř a ovšem nemůže dosud vydávati státní diplomy, a jest třeba tomuto neblahému stavu učiniti přítrž. Cestu nám připravily učitelské síly hned po našem převratu, neboť vymýtily utrakvismus z pražské konservatoře, zreorganisovaly moderně učební osnovu a soustředily nejlepší pedagogické síly na tomto ústavě. Ovšem ještě mnoho bude v tom ohledu doplniti, neboť musíme míti tento ústav skutečně svůj, český, náš, národní.

A tu poukazuji, že ještě mnoho vynikajících odborníků jest v našem národě, jmenuji třeba znamenitého pedagoga prof. Mikeše, kteří na tento ústav patří. Ti se tam musejí dostati, neboť, jak jsem četl na příklad v Hudební Revui, již na příklad z Bukurešti, tedy ze zahraničí, lákají naše odborníky a naše pedagogy do cizích měst, do ciziny, a chtějí je tam velmi draze platiti. Proto je musíme připoutati k našemu ústavu, aby se nestalo konec konců to, že v našem českém hudebním ústavě bychom měli jako pedagogy hudební cizince draze placené. O to zde běží. (Hluk. Předseda zvoní.)

Jak jsem již pravil, sám profesorský sbor po převratu učinil některé velmi cenné reformy a reformy ty jsou takového rázu, že upoutaly pozornost i za hranicemi, tak na příklad sám státní úřad hudební v Bělehradě po vzoru nynější zreformované konservatoře zavádí svůj hudební ústav v Bělehradě, ovšem státní.

Dnes má pražská konservatoř 565 posluchačů a 58 profesorů. Z 565 posluchačů jest 37, kteří jsou příslušníky jiných států, fakt to vysoce zajímavý, mluvící o tom, jaké oblibě těší se náš ústav i v cizině. Vyučovací řečí jest nyní čeština, ale pedagogické pokyny - dík jazykové vyspělosti našich profesorů - mohou býti udíleny též v řeči anglické, francouzské, italské, ruské, slovinské, srbské a německé. Všeobecný je dojem, že - bude-li konservatoř naše postátněna - stane se záhy ústavem všeslovanským.

Všecky kulturní státy mají státní hudební ústavy, některé - jako ltalie, Rusko a Německo - mají jich hned několik.

Než ještě jeden důvod, - a to jistě závažný - mluví pro sestátnění pražské konservatoře. Postátněním totiž odstraní se veliký skandál, jenž projevuje se v platech, které mají dosud profesoři našeho ústavu. Cifry nejlíp osvětlí tuto situaci:

Definitivní profesor požíval roku 1811 základního platu ročních 600 zl. - 1200 K. Definitivní profesor požíval 1. ledna 1919 základního platu ročních 2600 K.

Nepatrný měsíční plat nutí profesory, aby přijímali tak zv. přespočetné hodiny za roční odměnu 200 K = 5 K za jednu hodinu týdně. Před rokem 1919 činil honorář dokonce 3 K za hodinu! Organisace soukromých hudebních škol stanovila jako minimum za hodinu 6-10 K!

Dosavadní státní subvence absolutně nedovoluje, aby počet učitelských sil byl rozmnožován. V důsledku toho musilo letos 131 schopných kandidátů býti odmítnuto, ačkoliv profesoři místo povinných 18 hodin vyučují 28 až 36 hodin týdně! Neméně než 7 profesorů pro nedostatek místností nuceno jest vyučovati ve svých privátních bytech a dokonce hradí ze svého i náklad na osvětlení, topení a úklid!

Mimo to jsou nuceni profesoři zaopatřovati si ze svého malého platu i všecek notový materiál, ba často i nástroje. Profesoři nedefinitivní o prázdninách nedostávají vůbec ani haléře.

Než ani na tom není ještě dosti. Nejen, že profesoři pražské konservatoře - a jsou mezi nimi mužové světového jména! - mají hanebné platy, oni nejsou ke všemu ještě ani zaopatřeni pro stáří. Celý jejich pensijní fond, za léta nastřádaný, zašantročila rakouská vláda do válečných půjček.

Lze otáleti ještě dále se sestátněním pražské konservatoře?!

Zbývá tu ještě otázka nákladu, již třeba rozřešiti. Ministerstvo školství a národní osvěty zaslalo přípis předsednictvu kulturního výboru a v dopise tom sděluje, že plně uznává důvodnost postátnění této školy. (Hluk a nepokoj.)

Předseda (zvoní): Znovu prosím o klid. Pánové, několikrát jsem napomínal, ale zůstalo to naprosto bez povšimnutí. Tím mne donutíte, že jednotlivě budu musiti jmenovati pány a upozorniti je, aby zachovali ohled a slušnost vůči zpravodaji. Pokračujte, pane zpravodaji.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP