Pátek 5. prosince 1919

To jsou vůdčí hlediska, která nás vedla k stylisaci tohoto zákona.

Prosím slavné Národní shromáždění, aby mu dalo ústavní schválení. (Výborně! Potlesk.)

Místopředseda Konečný (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, debata tedy odpadá a přistoupíme k hlasování. Prosím pány, aby zaujali svá místa. (Děje se.)

Dovoluji si navrhovati tento způsob hlasování: Poněvadž osnova zákona, kterým se zřizuje kancelář presidenta republiky, čítá pouze 3 paragrafy, navrhuji, abychom o všech 3 paragrafech hlasovali najednou, tedy o celé osnově v celku.

Jest proti tomuto způsobu hlasování nějaká námitka? (Nebyla).

Není jí. Budeme tedy hlasovati, jak jsem naznačil, a prosím pány, kteří souhlasí s §§ 1., 2. a 3. jakož i s nadpisem zákona, kterým se zřizuje kancelář presidenta republiky, podle zprávy ústavního výboru, aby povstali se svých míst. (Děje se.)

To jest většina. Návrh se v prvním čtení přijímá.

Přeje si pan zpravodaj slova ke druhému čtení? Jsou nějaké změny?

Zpravodaj posl. dr. Bouček: Nikoli.

Místopředseda Konečný: Přistoupíme ihned k hlasování o osnově zákona ve druhém čtení.

Kdo souhlasí s právě přijatou osnovou zákona také ve druhém čtení, jak byla právě přijata v prvním čtení, prosím, aby povstal se svého místa. (Děje se.) To jest většina.

Zákon tento se schvaluje i ve druhém čtení a tím je tento odstavec denního pořádku vyřízen.

Přistoupíme k odstavci denního pořádku, jímž jest

3. zpráva výboru právního a výboru pro Velkou Prahu o návrhu členů N. S. F. Síse, dra Matouška a soudr. o vyvlastnění pozemků v Praze a v okolí Prahy. (Tisk 1924.)

Zpravodaji jsou občané L. Pik (za výbor právní) a dr. Th. Bartošek (za výbor pro Velkou Prahu).

Uděluji slovo prvnímu zpravodaji, občanu Pikovi.

Zpravodaj posl. Pik: Slavné Národní shromáždění!

Poslanci Sís a dr. Matoušek podali Národnímu shromáždění návrh, aby vyvlastněny byly v okolí Prahy pozemky a současně statky, které jsou zapsány v zemských deskách. Tento návrh má účel, aby sídelní město Praha získalo dostatečně pozemků pro rozvoj stavebního ruchu a zejména pro stavbu nových obytných domů za účelem řešení nouze bytové. Nouze bytová je zjevem celé naší republiky a zejména velká města jí velice trpí. Není to pouze Praha, je to Plzeň, Brno, Bratislava a všechna města v republice a všechna průmyslová střediska.

Je tedy samozřejmé, že Národnímu shromáždění téměř denně docházejí návrhy a dotazy, aby bytová otázka rychlým a radikálním způsobem byla řešena.

Všechna města, zejména Praha, zaznamenávají veliký příliv nových obyvatelů. Není to pouze úřednictvo, nejsou to zřízenci nových úřadů republiky, nýbrž do měst inklinuje také dělnictvo, které trpí velkým nedostatkem bytů.

Chci poznamenati, že zejména Praha vykazuje v této době potřebu nejméně 10.000 bytů, Plzeň několika tisíc bytů, a stav bytové otázky ve všech městech je opravdu žalostný. V bytech těsných bydlí 2 až 3 rodiny, jsou obydleny nejen sklepní byty, ale jsou obydleny také půdy, takže tato otázka, získat dostatek pozemků, získat dostatek bytů, je naléhavou pro Prahu, je naléhavou pro Plzeň, Brno, Bratislavu a pro všechna větší města republiky.

Pro účel získávání bytů máme rekvisiční zákon. Rekvisiční zákon naprosto nestačí. Není tolik bytů, aby mohly být získány cestou rekvisice a, jsou-li byty získány, pak pochopitelně vzniká obcím ohromný náklad adaptační, který sahá do statisíců. Také nouzové ubytování v barácích je nedostatečné. Proto je zde jediné východisko: nespoléhat na platný zákon rekvisiční, nýbrž stavět, získávat pozemky a rozmnožit počet obytných budov. Ovšem i v této věci je značné překážka. My máme zákon o bytové reformě, máme státní fond bytový, avšak nemáme dostatečně pozemků. Pozemky jsou jednak drahé, neboť pozemků zmocnila se lichva.

V okolí Prahy, v okolí velkých měst vůbec, byly všechny pozemky skoupeny. Byly skoupeny za ceny malé, a ceny dnešní jsou normální. Držitelé pozemků počítají na konjunkturu, zvyšují ceny, takže těm, kteří chtějí stavět, není dána možnost, aby získali pozemků laciných. Z té příčiny je nutno, aby stát umožnil rozvoj stavebního ruchu a tím rozvoj otázky bytové.

Chci připomenouti, že první část návrhu pana kolegy Síse a dra Matouška je vyřízena zákonem, který jsem podal v Národním shromáždění a jest již schválen právním výborem. Podle tohoto zákona bude možno obcím, státu a okresu, získati pozemky nejen ladem ležící, ale pozemky, které jsou schopny pro stavbu obytných domů vůbec. Zákon nabude snad platnosti koncem tohoto roku, takže první část návrhu bude vyřízen a bude dáno právo, vyvlastniti pozemky potřebné k vybudování obytných budov. Druhý díl návrhu p. dra Síse a p. dra Matouška bude odkázán pozemkovému výboru, ježto všecky statky, tedy i statky v zemských deskách zapsané, spadají pod kompetenci zákona záborového.

Právní výbor tedy navrhuje: "Návrh, tisk č. 119, přikazuje se pozemkovému úřadu k dalšímu řízení." Doporučuji, aby tento návrh byl schválen.

Tímto návrhem jest možno docítiti pro Prahu velkého komplexu pozemků a my si jen přejeme, aby naše hlavní město, jakož i ostatní města dobrodiní nejen tohoto návrhu, ale i dobrodiní budoucího mého zákona náležitě pro rozvoj bytové otázky využily. (Výborně! Potlesk!)

Místopředseda Konečný: Uděluji slovo druhému referentu, jímž jest občan dr. Bartošek.

Zpravodaj posl. dr. Bartošek: Slavné Národní shromáždění!

Návrh, o kterém referoval právě kol. Pik, byl ústavně přikázán nejen výboru právnímu, ale také výboru pro Velkou Prahu. Návrh členů Národního shromáždění Síse a dra Matouška žádá, aby vláda pro zabezpečení stavebního rozvoje hlav. města Prahy vyvlastnila pozemky v Praze a okolí, zejména 15 deskových statků, které v návrhu podrobně jsou označeny, a aby dále pozemky, vyvlastněním tímto získané, pokud není jich třeba k účelům stavebním, rozdělila na parcelová hospodářství a rodinné zahrádky a tyto aby byly dány v nájem invalidům, státním zaměstnancům a živnostníkům. Toto žádá návrh, o němž dnes jednáno.

Návrhem intenduje se řešení dvojí otázky: jednak jde o stavební rozvoj hlavního města, jednak o úpravu pozemkovou v oblasti a okolí Velké Prahy.

Pokud jde o prvou věc, tu, jak již kol. Pik s tohoto místa oznámil, byl projednán právě právním výborem Národního shromáždění návrh Lud. Pika a spol. na vydání zákona, kterým upravuje se vyvlastňovací právo státu, okresu a obcí na pozemky stavební vůbec. Návrh tento je širší, nežli návrh kolegů Síse a dra Matouška, poněvadž v tomto Pikově návrhu jde nejen o Prahu, nýbrž o všechny obce, které trpí nouzi bytovou, jde také o vyvlastňovací právo okresův a státu.

Právní výbor, jemuž tento návrh kol. Pika a soudr. je přikázán, shodl se už o všech zásadách a bude zpráva o Pikově návrhu předložena Národnímu shromáždění v některé nejbližší schůzi. Tím tedy jeví se první část návrhu, o němž dnes jednáme, vyřízenou. Pokud pak jde o druhou část návrhu, zabývající se přídělem vyvlastněných pozemků k jiným, než stavebním účelům, jest intenci návrhu vyhověno a zase v mnohem širší míře než návrh sám zamýšlel, naším záborovým zákonem a zřízením pozemkového úřadu, do jehož kompetence náleží, aby provedl ona opatření, která v této druhé části návrhu jsou žádána. Proto usnesly se oba výbory stejně a já za výbor pro Velkou Prahu nemohu, nežli se připojiti ke stanovisku právního výboru a doporučiti rovněž Národnímu shromáždění, aby se usneslo na tom, co oba tyto výbory přijaly. Navrhuji, aby návrh členů Národního shromáždění Síse a dra Matouška, č, tisku 119, byl přikázán pozemkovému úřadu k dalšímu řízení.

Místopředseda Konečný: Ke slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá. Přistoupíme k hlasování. Prosím pány, aby zaujali svá místa. (Děje se.)

Prosím ony pány, kteří souhlasí s návrhem výboru právního a výboru pro Velkou Prahu, aby návrh členů Národního shromáždění Síse a dra Matouška a soudr. tisk č. 119 o vyvlastnění pozemků v Praze a okolí Prahy přikázán byl pozemkovému úřadu k dalšímu řízení, aby povstali se svých míst. (Děje se.)

To jest většina. Návrh se přijímá a tím jest i tento bod denního pořadu vyčerpán.

Dalším odstavcem denního pořadu jest

4. zpráva imunitního výboru o žádosti zemského trestního soudu v Praze za vydání členů Národního shromáždění Stříbrného a Vraného pro přestupek § 522. tr. zák. Tisk 1925.

Ježto poslanci Stříbrný a Vraný proti návrhu výborovému vyslovili přání, aby byli vydáni, vezmu, nebude-li námitek, tento odstavec s denního pořadu a přikáži věc imunitnímu výboru k novému jednání.

Je proti tomu námitka? (Nebyla.) Není, tedy učiním tak, jak jsem prohlásil.

Přistoupíme k dalšímu odstavci denního pořadu, jímž jest.

5. zpráva imunitního výboru ve věci Josefa Stivína, redaktora v Praze, pro přestupek § 21. tisk. zákona k žalobě Ant. Petrboka v Zlonkovicích. Tisk 1926.

Zpravodajem jest občan Josef Teska, uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Teska: Velevážené Národní shromáždění!

Imunitní výbor jednal o žádosti okresního soudu pro přestupky v Praze za vydání Jos. Stivína, redaktora "Práva Lidu" na žádost žaloby Antonína Petrboka pro přestupek dle § 21. tiskového zákona. Imunitní výbor vzhledem k tomu, že celá záležitost jest povahy více soukromé a velmi nepatrné, poněvadž se jedná o neuveřejnění tiskové opravy, a že vyhovění okresnímu soudu pro přestupky vydáním člena Národního shromáždění Stivína nebude nijak vaditi jeho činnosti politické a vykonávání jeho mandátu poslaneckého, navrhuje, aby žalobě okresního soudu pro přestupky v Praze bylo vyhověno a aby Jos. Stivín Národním shromážděním byl vydán.

Místopředseda Konečný: K slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá, přistoupíme k hlasování.

Prosím pány, aby zaujali svá místa.

Kdo souhlasí, aby člen Národního shromáždění Josef Stivín podle zprávy imunitního výboru vydán byl k trestnímu stíhání, prosím, aby povstal se svého místa. (Děje se.)

To je většina. Návrh se přijímá.

Přistoupíme ke konečnému odstavci denního pořadu, jímž jest

6. zpráva imunitního výboru o žádosti okresního soudu trestního v Brně o vydání člena Národního shromáždění Rudolfa Merty pro přestupek § 52. č. 4. zákona o právu původcovském. Tisk 1927.

Zpravodajem jest člen Národního shromáždění dr. Frant. Soukup. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj dr. Frant. Soukup: Moravsko-slezská vydavatelská společnost s r. o. v Moravské Ostravě učinila na člena Národního shromáždění Rudolfa Mertu trestní oznámení pro přestupek § 52. č. 4. zákona o právu autorském, tvrdíc, že přes soudní zápověď vydává i na dále ve starém vzezření svůj list pod názvem: "Ostravský dělnický deník". Vzhledem k tomu, že jde o věc soukromou a ve spojení s tím o uplatňování soukromoprávních nároků ve sporu o vzezření a titul časopisu, činí imunitní výbor návrh, aby člen Národního shromáždění Rudolf Merta byl k žádosti okresního soudu trestního v Brně vydán.

Místopředseda Konečný (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, přistoupíme k hlasování. Prosím ony pány a dámy, členy Národního shromáždění, kteří souhlasí s návrhem imunitního výboru, aby člen N. S. Rudolf Merta byl vydán k trestnímu stíhání, aby povstali ze svých míst. (Děje se.)

To jest většina, návrh se schvaluje a tím jest i tento odstavec denního pořádku vyčerpán.

Než přikročím k ukončení schůze, dám provésti ještě některé doplňovací volby. Do výboru rozpočtového navrhuje se nových 16 členů a to: za agrární klub: Dr. Horáček, Malypetr, Svoboda Karel; za klub sociálně-demokratický: Jirásek Ferdinand, Svoboda František a pí. Ecksteinová; za české socialisty: dr. Heidler Gustav; za Národní demokracii československou: dr. Fáček, dr. Engliš a dr. Rašín; za lidový klub československý: dr. Dolanský, Šolle Josef; za slovenský klub: dr. Vanovič, dr. Brežný a dr. Buday a konečně za českou stranu pokrokovou: Moudrý Karel.

Kdo souhlasí s pány navrženými do výboru rozpočtového, jak jsem právě byl sdělil, prosím, aby povstal se svého místa. (Děje se.)

Návrh se schvaluje, pánové a dámy jsou zvoleni.

Konečně se svolením Národního shromáždění provedeme ještě doplňovací volbu do výboru sociálně-politického. Tu se navrhuje za člena N. S. Jar. Mark, člen N. S. Jakubka. Kdo souhlasí s touto doplňovací volbou, prosím, aby povstal se svého místa. (Děje se.) Návrh se přijímá.

Přikročíme k ukončení schůze.

Navrhuji, aby se příští schůze konala ve středu dne 10. prosince 1919 o 2. hod. odp. s tímto denním pořadem:

1. Zpráva finančního výboru o vládní osnově zákona, tisk 1084, o dani z obratu zboží a z pracovních výkonů. Č. t. 1908.

2. Zpráva právního výboru o návrhu člena N. S. Ot. Nekvasila a soudr., tisk č. 133, na vydání zákona na nostrifikaci podniků, které v území republiky československé vyrábějí neb dopravu provozují, avšak mají své sídlo mimo její hraníce. Č. tisku 1124.

3. Zpráva výboru zásobovacího o návrhu člena N. S. V. Čipery a soudr., č. t. 1872, ohledně sklizně bramborů, řepy a zelí. Č. t. 1944.

4. Zpráva imunitního výboru ve věci člena N. S. Josefa Kouši pro přečin proti bezpečností cti k žalobě Václava Schuha. Č. t. 1941.

5: Zpráva imunitního výboru ve věci člena N. S. Antonína Svěceného pro přečin proti bezpečnosti cti k žalobě Václava Schuha. (Č. t. 1942), a konečně

6. Zpráva imunitního výboru o žádosti zemského trestního soudu v Brně ze dne 24. října 1919 č. j. Pr. XIV.-79/19 o vydání člena N. S. Jaroslava Roučka k stíhání pro přečin urážky na cti. Č. t. 1943.

Jsou proti tomuto návrhu, jak co do doby, tak co do předmětů na denní pořádek daných nějaké námitky? (Nebyly.) Není tomu tak. Tento denní pořádek jest tedy schválen a prohlašuji tím dnešní schůzi za skončenou.

(Konec schůze ve 12 hod. 45 min. odp.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP