Čtvrtek 11. prosince 1919

Schůze zahájena ve 2 hod. 25 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: dr. Hajn, Konečný, Udržal;

zapisovatelé: dr. Stojan, dr. B. Němec;

větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: Předseda vlády: Tusar a členové vlády: Habrman, Hampl, dr. Heidler, dr. Hodža, Sonntág, Staněk, Švehla, dr. Veselý, dr. Winter.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Bartoušek.

Denní pořad

97. schůze Národního shromáždění československého ve čtvrtek dne 11. prosince 1919 o 2. hodině odpolední.

1. Zpravodaj dr. Engliš. Zpráva finančního výboru o vládní osnově zákona (tisk č. 1084) o dani z obratu zboží a z pracovních výkonů (tisk č. 1908).

2. Zpravodaj Mattuš. Zpráva právního výboru o návrhu člena Národního shromáždění Ing. Nekvasila a soudr. (tisk č. 133) na vydání zákona na nostrifikaci podniků, které v území republiky československé vyrábějí neb dopravu provozují, avšak mají své sídlo mimo její hranice (k čís. tisku 1124).

3. Zpravodaj J. Veselý. Zpráva zásobovacího výboru o návrhu člena Národního shromáždění V. Čipery a soudr. (tisk č. 1872) sklizni bramborů, řepy a zelí (tisk č. 1944).

4. Zpravodaj Teska. Zpráva imunitního výboru ve věci člena Národního shromáždění Josefa Kouši pro přečin proti bezpečnosti cti k žalobě Václava Schuha (tisk č. 1941).

5. Zpravodaj Teska. Zpráva imunitního výboru ve věci člena Národního shromáždění Antonína Svěceného pro přečin proti bezpečnosti cti k žalobě Václava Schuha (tisk č. 1942).

6. Zpravodaj dr. Soukup. Zpráva imunitního výboru o žádosti zemského co trestního soudu v Praze ze dne 24. Října 1919 č. j. Pr. XIV-70/19, o vydání člena Národního shromáždění Jar. Roučka k stíhání pro přečin urážky na cti (tisk č. 1943).

7. Zpravodaj Tučný. Zpráva sociálně-politického výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 1586), jímž se upravují pracovní a mzdové poměry domácké práce (tisk č. 1968).

8. Zpravodaj G. Navrátil. Zpráva státně-zřízeneckého výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 1870) o reorganisaci finanční stráže (tisk č. 1975).

9. Zpravodaj dr. Kolísek. Zpráva branného výboru o návrhu člena Národního shromáždění Ot. Hrejsy a soudr. (tisk č. 748), aby uloženo bylo ministerstvu Národní obrany, vrátiti zrekvírované kostelní zvony, měděné kotly a jiné, pokud nebyly zničeny, jejich majetníkům (tisk č. 1967).

10. Zpravodaj dr. Stojan. Zpráva kulturního výboru o peticích č. 1519, 1403 a 1508 a

zpravodaj Šamalík. Zpráva výboru zásobovacího o peticích č. 1487, 1710, 1672, 1663, 1592, 1721, 1688, 1664 a 1647 (tisk č. 1976).

Předseda (zvoní): Národní shromáždění jest schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Omluvili nepřítomnost svou v dnešní schůzi

churavostí: Mattuš (pro tento týden), dr. Metelka (na neurčito), Frant. Mlčoch (pro tento týden), Jaroslav Rouček (na tento týden), dr. Mareš (na tento týden);

zaměstnáním: Dr. Vratislav Černý, (na tento týden), Kříž, Kadlčák (na neurčito), Tayerle (na neurčito), Dula (do 17. prosince);

dále ze Slezska: Cingr, Kléga, Rýpar, Štěpánek, dr. Witt, Zika (všichni na neurčito).

Žádám p. sekretáře, aby přečetl, které záležitosti byly výborům přikázány.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte):

Výborům přikázána byla tato nařízení vládní, předložená podle § 3. zákona ze 24./VII. 1917 č. 307 ř. z.:

Výboru zásobovacímu:

nařízení vlády ze dne 9. prosince 1919 o úpravě obchodu sušenou a praženou řepou a řepnou moučkou,

Výboru zásobovacímu a živnostenskému:

nařízení vlády ze dne 2. prosince 1919 o úpravě obchodu výrobky železářských hutí.

Výboru právnímu:

Tisk 1952. Návrh člena N. S. Ferd. Jiráska a soudr. na doplnění zákona ze dne 9. dubna 1873 č. 70. ř. z., týkajícího se pravomoci představenstev společenstev.

Výboru rozpočtovému:

Tisk 1981. Návrh čl. N. S. Rudolfa Bechyně, dra Lukavského, Bradáče, Šrámka, Emila Špatného, Igora Hrušovského, B. Fišera a soudr. na úpravu platu předsedy Národního shromáždění. (Současně též přikázán výboru pro jednací řád.)

Předseda (zvoní): Ku přání, které mi bylo vysloveno, přikazuji návrh členů N. S. Tučného, Freimana a spol., aby byl vydán zákon o nedělním klidu v obchodech, prodejnách a kancelářích, který byl 5. listopadu 1919 přikázán výboru sociálně-politickému, také výboru živnostenskému.

Jsou snad proti tomu námitky? (Nebyly.) Je to přikázáno také výboru živnostenskému.

Přistupujeme

k dennímu pořádku

a to

1. k pokračování v rozpravě o zprávě finančního výboru o vládní osnově zákona o dani z obratu zboží a z pracovních výkonů (tisk č. 1908).

Prvním řečníkem jest p. kol. Myslivec; uděluji mu slovo.

Poslanec Myslivec: Slavné Národní shromáždění!

Československý lidový klub pověřil mě úkolem, abych stanovisko jeho k projednávané právě dani z obratu zboží a daně přepychové zde prohlásil a stručně odůvodnil. Především, vážené Národní shromáždění, dovolte mi konstatovati, že i při této důležité předloze objevuje se tentýž zjev, který často již byl předmětem stesku a výtek zde činěných, to jest o ukvapenosti, s jakou zde vážné a důležité problémy a otázky jsou projednávány. Sama předloha obsahuje hned ve svém úvodu konstatování ukvapenosti, kde se praví: "Zákon takového významu, jako jest tento, byl by zasluhoval ještě důkladnějšího propracování a zejména obsáhlejších porad s organisacemi hospodářskými. Posudky obchodních a živnostenských komor byly sdělávány a sebrány v největším chvatu."

Máme za to, že také pro Národní shromáždění bude dobré, když si uvědomí pravdivost a správnost přísloví českého, že práce kvapná málo jest platná. Projednávání osnovy daně z převodu statků a pracovních výkonů a daně přepychové, pokud jsme je sledovali v tomto slavném shromáždění, netěší se valné přízni od počátku.

Panem referentem i všemi předchozími řečníky byla předloha ta posouzena velice nepříznivě. Stručně resumuji: rektor prof. Engliš nazval ji, že jest špatnou z důvodů sociálních, hospodářských a měnových. Konstatoval o ní dále, že jest největší daní, která kdy obyvatelstvu uložena. Pan dr. Heidler konstatoval o této dani, že jest krajně nespravedlivou, a p. prof. dr. Horáček o ní prohlásil, že jest nesympatickou a předloha o ní dosti nedůslednou.

Vážené shromáždění, ke své veliké lítosti nemohu učiniti výminku a posuzovati předlohu tu příznivěji, než jak tomu bylo u předchozích pp. řečníků, včetně pana referenta. Mám za to, že označení druhu této daně jako daň z přepychu voleno bylo více z důvodů taktických, než faktických, poněvadž předměty, které mají podléhati nové dani proti přepychu, jistě nejsou takové, aby jako požadavky přepychové mohly býti označeny.

Ode kdy jest koláč u cukráře, plyšová sukně nebo dokonce jen imitace plyše, oblek s polohedvábnou podšívkou, šála nebo šátek hedvábný nebo polohedvábný, deštník polohedvábný, stolní a ložní prádlo, hrneček porcelánový, od kdy jsou tyto předměty předměty přepychovými? Já to chápu proto, že byl volen ten titul jako daň z přepychu, daň proti přepychu, z taktických, a nikoli faktických důvodů. Je přirozeno, že pro strany některé v tomto slavném Národním shromáždění, pro strany, které zastávaly kdysi odchylné stanovisko, je dosti těžko odůvodňovati a bráti dnes na sebe zodpovědnost za nepřímé daně. Proto se tomu hledí vyhnouti aspoň tím, že je nazvou, třeba nesprávně, daní proti přepychu. Daň tato, vážené Národní shromáždění, stihne zvláště a především domácnosti, řekl bych, vyčerpané. To jsou domácnosti zejména všech gážistů, všech obyvatel ve městech, to jsou domácnosti, které během války buď roztrhaly anebo prodati musily poslední kousek domácího zařízení, to jsou domácnosti zvláště četné, rodiny početné, které touto daní nejvíce postiženy budou, poněvadž jsou vyčerpány a těšily se, že nyní po válce kousek po kousku ze svého domácího zařízení budou teprve moci sobě opatřovati. To jsou domácnosti, které neměly za války to štěstí, jako některé jiné domácnosti, že jim lidé nosili všechno, všecičko, aby obdrželi košík bramborů, kilogram mouky, bochník chleba. (Odpor v pravo.) Takové domácnosti, které jsou zásobeny i na léta nebo desetiletí, takové ovšem tíhu tohoto zákona nebudou pociťovati, poněvadž jsou zásobeny, anebo, jak se tomu i poněkud populárně nebo, chcete-li, triviálně říká, zazobány. Takové nepocítí tíhu nového zákona; ale domácnosti úřednické, gážistů, jsou domácnosti, které za války se sebe svléknout musily poslední, a co bylo, jest opotřebováno. Ty budou novým zákonem postiženy nejkrutěji.

Vážené shromáždění! Nové předloze zákonů nelze upříti také té výtky, že způsobí další stoupání drahoty. Všichni jsme se těšili, že po válce nastane doba, kdy ceny všech životních potřeb začnou klesat. Naproti tomu vidíme v poslední době tendenci stoupání cen. A pakliže k tomu přistoupí ještě tato nová daň, bude stoupání to ještě vetší, poněvadž - a i to bylo zde konstatováno - nebude přiráženo jen o to procento daní, nýbrž obnos bude zaokrouhlován a tím drahota bude ještě větší. Daň z obratu zboží jest daň velmi povážlivá, poněvadž se platí tolikrát, do kolika rukou zboží přijde. A tu zaslechl jsem v debatě poznámku, že zákon tento bude míti za následek, že budou navazovány styky přímo mezi výrobcem a mezi konsumentem. Jaký to bude míti další následek? Že celá třída středního stavu, obchodníků menších i větších, bude postupně a poznenáhlu z obchodu vylučována, že bude existence těchto obchodníků ničena. To bude následek tohoto zákona, zejména jeho ustanovení, že procento daně z obnosu zboží platí se každým, skrze jehož ruce zboží bude procházeti. A tu musím vyznati, že se mi jeví v tomto zákonu určitá tendence proti stavům středním a specielně proti stavům živnostensko-obchodním.

Ta tendence jest již patrna delší dobu v naší republice a já připomínám že zejména oslovení našeho pana ministerského předsedy Tusara k deputaci obchodníků a živnostníků pražských, kteří přišli přednésti své stesky v onen den, kdy uzavřeli na znamení demonstrativního protestu své obchody a šli na hrad, aby u pana presidenta a u pana ministerského předsedy si stěžovali. Ten tón řeči, jaký zněl z úst pana ministerského předsedy Tusara, podobal se více kantorskému tonu, byl plný výtek a plný důtek těm živnostníkům a obchodníkům, kteří, sami se všech stran tlačeni a tísněni přišli jednou, aby přednesli také své stesky na povolaném místě. A také já v tomto zákoně spatřuji tu tendencí, proti středostavovskou tendenci, která se zde jeví, ovšem v takových zaobalených předlohách zákonů, ale která v praxi životní jeví se na takových případech, jakým byl případ roudnický, kde živnostníci a obchodníci, kteří se klidně sešli, aby o svých bolestech a trpkostech pojednali, byli přepadáni jako lotři nějací, sbiti, polozabiti a ostatní dodnes nejsou si jisti životem. (Veselost.) Vy se tomu smějete, ale celá Roudnice a celé okolí se tomu nesměje, že obchodníci a živnostníci, kteří si přišli postěžovat, byli stlučeni železnými holemi a polomrtví že zůstali ležet v místnostech, kde konali schůze. (Výsměch a hluk na levici.)

To je tendence, která mluví, která dýše také z této předlohy zákona o dani z obchodu a o dani proti lichvě. (Hluk. Předseda zvoní.) Vážené shromáždění! My se nebudeme tady hádat. Ten zákon bude soudit veřejnost, ten budou soudit živly konsumentů, ten zákon budou soudit střední stavy a vy se tomu zde můžete smát a ještě jednou smát, ale možná, že přijde den, že se smát nebudete, až vám bude nésti důsledky tohoto zákona. (Hluk.)

Vážené shromáždění! Každý obchodník bude muset vésti seznamy, 5 let je uschovávati. Finanční úřad bude moci kdykoliv nahlédnouti do těchto seznamů, do knih a do všech položek a k tomu roentgenování budou mít finanční úřady právo, povolati a ustanoviti také zástupce obcí. Račte si, vážené shromáždění, představiti, jak to vypadá v některých našich obcích od 15. června, a teď si k tomu přimyslete, že ten zákon dává právo finančním úřadům, aby pomocí těchto orgánů obecních kontrolovaly, kdykoliv se jim zlíbí, toho obchodníka, nahlédaly do jeho knih, zkrátka a moudře ho roentgenovaly.

Jsem zvědav, jak vám bude ten obchodník a živnostník vděčen za to nové nadělení, které mu v této předloze zákona a v zákoně samém dáte.

Vážené shromáždění! Zákon ovšem - a to bylo uvedeno jako polehčující okolnost - jest zákonem pouze na 4 léta. Ale naše jedno přísloví praví: Co vlk schvátí, nerad vrátí. A v předloze samé v úvodu se praví:

"Finanční výbor jest si tudíž toho vědom, že základna této daně je schopna dalšího vybudování a že ho bude potřebovati. Avšak další vybudování daně bude možné, až se předem ve své jednoduché formě nynější poněkud vžije. Pro první krok nebylo lze více učiniti. Daň tato bude úhelným kamenem pro sanaci státních financí."

Když toto, vážené Národní shromáždění, jest obsaženo již v úvodě důvodové zprávy, že je to teprve základní kámen, že se musí počkat, až se trochu vžije a pak že se začne na vybudování této daně, pak ať tomu věří, kdo chce, že ta daň za 4 roky, až se vžije, bude odvolána, ale já sice slyším zvěst, ale víry se mně k tomu nedostává.

Jedinou výhodou, ano jedinou výhodnou stránku má tato předloha zákona, a ta výhodná stránka jest, že zmizí i u obyvatelstva ona illuse, že jakmile socialisté se ujmou vlády, bude na světě ráj. Ta illuse zmizí, obyvatelstvo uvidí, co již dnes vidí, že totiž socialisté byli silní v teorii, ale slabí v praxi, silní v kritice, ale tam, kde mají obyvatelstvu skutečně poskytnout slibované dobrodiní, slibované zlaté poměry, že nesplnili těchto daných slibů. (Posl. Johanis: Foukáte proti větru, pane kolego, zbytečně foukáte proti větru!) Nechte mne foukat proti větru a foukejte vy po větru! Já vím, že je vám to milejší, ale jsou zase lidé, kteří dovedou i proti větru foukati. (Veselost.) Jíní v teorii a jiní v praxi! Po všechna léta z těch lavic a z těch stran bylo dokazováno o nepřímých daních, že jsou to daně škodlivé, široké vrstvy obyvatelstva nejvíce zatěžující, a dnes první velká a největší daň v tomto Národním shromáždění jest nepřímá daň, generální spotřební daň, jak jí nazval sám pan zpravodaj.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP