Čtvrtek 11. prosince 1919

Vážené Národní shromáždění! Obyvatelstvo, na které s tímto nadělením přicházíte, bude se ptáti, co jste učinili již v jiném směru, co jste učinili, abyste zdanili ohromné miliardové výtěžky uhlobaronů, majitelů dolů, majitelů velkokapitalistických podniků, co jste tam podnikli? První ránu vedete proti živnostnictvu a obchodnictvu, ale ten velkokapitál, který jest saturován penězi až s dostatek, který nahrabal miliardy za této války, propouštíte dosud beze všeho. (Hluk.) Socialisace dolů - tu jenom podrobujete zatím studiu, jako to dělala nebožka neblahé paměti vláda rakouská: když nějakou otázku chtěla odpraviti, svolala o ní anketu a začala ji studovati. (Výborně.)

Vážené shromáždění! Při této předloze zákona jest ještě jedno povážlivé a sice to, na co poukázal sám - a já jsem mu za to vděčným - pan referent. On pravil: "Začíná nová válka hospodářská, a to nejenom s těmi, se kterými jsme vedli válku politickou, nýbrž i s jistou skupinou cizozemského kapitálu, který nás chce připraviti o naši hospodářskou samostatnost a svobodu."

Vážené shromáždění! Tedy nejenom ti, se kterými jsme vedli válku politickou, nýbrž i jisté skupiny cizozemského kapitálu, to jsou skupiny kapitálu z dohodových států, které sem přicházejí a považují československý stát za exploatační objekt, který jest jenom určen k vyčerpávání. A pan referent sám konstatoval, že by nás to mohlo státi hospodářskou samostatnost a hospodářskou svobodu. Co budeme, velevážené shromáždění, bez hospodářské samostatnosti a bez hospodářské svobody, než takovými egyptskými otroky, kteří se dřou na anglický, německý a jiný kapitál? My budeme míti státní samostatnost, ale hospodářsky budeme otroky, zbavenými toho, co jest podkladem svobody politické a svobody státní. (Výborně! Potlesk.)

A vážené shromáždění, to jsou všecko pozoruhodné zjevy v hospodářském životě a jsou to jenom některé, ty další, myslím, ještě přijdou. My budeme brzy u nás v Praze vítat návštěvu kancléře rakouského dra Rennera a vídeňský tisk už ohlašuje tu návštěvu. "Neue Freie Presse" přináší v úterý o této návštěvě úvodní článek - tak veliký důraz na ni klade - a píše: "Po návratu (z Paříže) pojede do Prahy, aby s ministrem drem Benešem a ostatními členy české vlády o úpravě politických a hospodářských vztahů vyjednával," a pokračuje dále: "Setkání v Praze může jen tehdy míti trvalý účinek, pakliže i v českém národě potřeba hospodářského sblížení pro oba státy bude chápána. Finanční politika dra Rašína byla neštěstím pro Čechy i pro Němce. Důkazem jest kurs české koruny o 91/4 centimu, přes vydatnější životní sílu a lepší platební bilanci", - a když toto všechno uvedli, nic se neohlížejíce na to, že se pletou do našich domácích vnitřních poměrů, nic se neohlížejíce, že uvádějí nepravdu - já nejsem advokátem dra Rašína, za jeho ministerství však stál kurs koruny jinak než 91/4 centimů - a uvádí na konec "Neue Freie Presse": "Chybou Rašínovou bylo nedostatečné přesvědčení, že zachování Rakouska při životě právě pro Čechy jest naléhavou nutností politickou a hospodářskou."

A nyní, vážené shromáždění, máme k těm všem svým starostem ještě novou starost a sice tu, jak bychom zachovali Rakousko, jak bychom obnovili Rakousko, jinými slovy, jak bychom si pustili toho ježka do své skrýše, aby nás z ní potom vypíchl. Neboť když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají - neradno nám v Němcích pravdu iskať.

Já na to všecko přátelské vstříc vycházení "Neue Freie Presse" a všech ostatních vídeňských a německých listů, vůbec nic nedám, poněvadž vím a znám a myslím, že většina vás pánů ze zkušenosti ví, jaké to přátelství jejich bylo, dokud byli oni u vesla.

Vážené shromáždění! K tomu se druží dnešní německé listy pražské, které přinášejí zprávu, že ta návštěva dra Rennera a ty hospodářské a politické porady, které v Praze mají býti vedeny, dějí se na přímý rozkaz dohody. Časopisy vídeňské přinášejí rozhovor, interwiev, který měl náš zahraniční ministr dr. Beneš se zpravodajem "Morning Postu", ve kterém se praví, - časopisy uveřejnily tu rozpravu a já nemohu kontrolovati, jestli ten překlad "Morning Postu" jest správný, - ale zní takto: "Dr. Beneš prohlásil:

"Rakousko nachází se v obtížném postavení a mnoho musí v nejbližších třech kritických měsících býti pomáháno. Jen jedna země v Evropě jest s to, toto skutečně učiniti, a tou jest Československo. Jsem pevně odhodlán, nad tím bdíti, aby se tak skutečně i stalo. Zamýšlím vésti politiku pomoci a součinnosti." -

Vážené shromáždění! To jsou zjevy a projevy, které nabádají k největší opatrnosti a obezřetnosti, zejména když se k nim druží ještě nejnovější zpráva, že naše vláda prostřednictvím určitého svého zástupce dokonce i s Leninem a Trockým-Bronsteinem vyjednávati začala, to jest s ruskými bolševiky. Tu se zdá, že se zde objevila nová orientace, která začala tím kombinovaným tažením, které chtělo s beder Berlína svaliti vinu zodpovědnosti za vypuknutí války. (Tak jest!) Budeme viděti čím dále, tím zřetelněji postup tento, který jsem zde jen naznačil, jsem však přesvědčen, že, až tento postup objeví se v rysech výraznějších, českému lidu srozumitelnějších, že o této akcí, o těch krocích český lid také pronese svůj soud, poněvadž tak zdravý ve svém jádru český lid jest, aby nedal se vehnati novými nějakými intrikami do područí německého, aby byl vasalem opět německým, jehož panství jest rád, že se jednou již zbavil. (Tak jest! Výborně!) To jsou, vážené shromáždění, důvody, které důsledně plynou také z této předlohy. Máme ještě další důvody k nespokojenosti. Na posledním sjezdu zástupců obcí a strany sociálně-demokratické konstatoval pan ministr školství a Národní osvěty Habrman, že předlohy o rozluce církve a státu podány budou Národnímu shromáždění ještě před volbami; to bylo konstatováno na tom sjezdu a jest to charakteristické, že sjezd zástupců určité politické strany jest prvním forem, na kterém ministr československé republiky přednáší a sděluje, jaké kroky ve své politice hodlá podniknout.

Vážené shromáždění, dovolte mně, abych stručně proti tomuto prohlášení ministra školství a národní osvěty Habrmana zde protestoval. Já jsem republikán, ale jsem také demokrat a úkolem demokratického Národního shromáždění jest, především starat se o to, aby tu zasedali skuteční zástupci lidu československého státu a aby tito skuteční zástupci lidu měli zde právo, teprve právoplatnou zákonodárnou činnost zahájit. (Posl. Juriga: To jest pravda, ne samozvanci! Hluk. Výkřiky odporu.) Vy jste bez plebiscitu rozhodli o státní formě, vy jste bez plebiscitu rozhodli o celé řadě důležitých záležitostí, chcete bez plebiscitu, dokud jste zde libovolně zastoupeni, provésti rozluku církve od státu, znásilnit eventuelně křesťanské smýšlení obyvatelstva, pak ale ponesete důsledky tohoto stavu, protože takovým jednáním přispějete k tomu, že zákony z tohoto Národního shromáždění vyšlé nebudou požívat té vážnosti, jaké bychom si vzhledem k důležitosti republiky všichni přáli.

Musím pronésti ještě další stížnost a sice je to stížnost specielně do pašovství našeho ministra vnitra pana Švehly. Ten způsob censury, jaký on zavádí, je způsobem, který zdá se mně připomínati, že náš pan ministr vnitra chce záviděti nebožtíku hr. Stürgkhovi jeho smutnou slávu, jaké sobě tento získal ještě v době, když stál v čele ministerstva vnitra a dokud potlačoval všecky svobodné projevy českého tisku. V sobotu propadl konfiskaci pražský večerník "Lidu", propadl konfiskaci časopis "Role", tedy rolnický časopis, který, myslím, že není pohodlný panu ministru vnitra, že není pohodlný určité politické klice, tak se proti němu rovněž zakročilo. (Hluk!)

Vážení pánové! Dnes propadl konfiskaci časopis "Čech". (Posl. dr. Viškovský: Vytýkat nám, že jsme všichni samozvanci! Posl. Sedláček: Vždyť je to pravda! Hluk.) Já myslím, že když to časopis napíše, jestliže jej chcete k vůli tomu zastaviti, pak zavádíte poměry, které nebudou sloužiti ke cti naší republice a jaké byly ve starém Rakousku, kde jenom násilí vládlo nad svobodou svědomí, nad svobodou ducha. (Posl. Sedláček: To je vyložený absolutismus v říši! Hluk.) Proto, vážené Národní shromáždění, protestuji proti tomu, protestuji proti tomu zvláště z té příčiny, že veškeré poznámky o záležitosti Hlinkově nemilosrdně propadají konfiskaci. Konfiskací ještě žádný stát se nezachránil (Posl. Sechtr: To je zrádce národa, to patří konfiskovat!), nezachrání se jí ani reputace naší republiky. (Trvalý hluk.)

Předseda (zvoní): Pane kol. Dubický! Pane kol. Sedláčku!

Posl. V. Myslivec (pokračuje): Vážené shromáždění! Protestuji proti tomu, že se v naší vlasti nesmí svobodně projednávat o těchto věcech. "Venkov" může nadávat Hlinkovi, ale když "Pražský Večerník" nebo "Čech" napíše, aby se počkalo, až bude zavedeno řádné soudní řízení, je za to zabaven. To je způsob, který neslouží našim tiskovým poměrům ke cti. (Hlučný odpor.) Postavte před soud řádný všecky, kdož soudu podléhají. K vůli Munovi vzkázali bolševici z Kladna, že zahájí stávku a všechno pak hned tancovalo, páni ministři padli na kolena a oznámili, že do 1. prosince podána bude žaloba.

Proto mám za to, že musí se stejně jednati v tomto státě také s jinými občany a, jestli proti Hlinkovi něco máte, tak ho postavte před soud. (Hlas: On tam jest!) Není před soudem! Ne, abyste ho zavřeli proto, abyste mohli na Slovensku provésti maďarské volby! (Veliká vřava. Výkřiky: Hanba! Fuj! Potlesk u stoupenců československé strany lidové. Hlasy: To je skandál! Neustálý lomoz. Hlasy: Odvolat! Odvolat! Nebudete mluviti! Dolů s tribuny! Zrádce!)

Předseda (zvoní): Žádám důtklivě o klid! (Hlasy: Odvolat!) Pana poslance Myslivce za jeho výrok, kterým vyslovil se o volbách na Slovensku, jako by měly býti volbami maďarskými, volám tímto k pořádku! (Potlesk. Hlasy: Skandál! Hanba mu! Posl. Sechtr: Ať nemluví tak dále! Vřava.) Dále odmítám jeho výrok o samozvancích, - o poslancích tohoto Národního shromáždění jako samozvancích, - poněvadž my nejsme tady žádnými samozvanci, nýbrž nás sem poslala revoluce! (Výborně! Potlesk. Posl. Prokeš: Toho oni litují, poněvadž jim je milejší "Gott erhalte"! Posl. Sechtr: Zrádce nesmí mluviti! Pro koho mluví? Hluk a výkřiky.) Prosím o klid. Žádám pana řečníka, aby pokračoval. (Opětné výkřiky.) Pane kol. Dubický! Pane kol. Čuříku! Prosím pana řečníka, aby pokračoval. V několika minutách musí stejně skončiti.

Posl. Myslivec (pokračuje): Já jen prohlašuji, že vzhledem . . . . . (Ohromný lomoz. Hlasy: Odvolat!) . . . . . Ze všech mnou uvedených důvodů nelze nám hlasovati pro důvěru vládě a proto jménem lidového klubu prohlašuji, že budeme hlasovati proti projednávané dani. (Hlasy: Odvolat! Posl. Dubický: Jste demagog vyššího stupně! Vy jste demagog, který mluví pro ulici! Jiný hlas: Nesmíte mluviti! Ať odvolá! Vřava.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid! (Hlasy: Musí odvolat!)

Posl. Myslivec (pokračuje): Vážené shromáždění! Kdybyste nevyrušovali, tak by ta debata mohla býti vedena daleko klidněji a důstojněji. (Posl. Dubický: Kdybyste neštval! Výkřiky.) . . . Já prohlašuji, že jsem prohlásil, že jestli že se Hlinka nějaké velezrády dopustil, . . . . . (Hlasy: Chceme odvolat a ne toto! Hluk.) . . . že jej můžete postaviti před soud a, jestli že jej soud . . . . . (Výkřiky. Trvalý hluk.) . . . Vážené shromáždění! Poněvadž si pánové ze slovenské strany přejí a cítí se uraženými tím, (Hlas: Zase komedie!) . . . co jsem řekl, že to dělá dojem, jako by se chtěly na Slovensku provésti maďarské volby (Hlas: Ne, že se připravují!), . . . naproti tomu prohlašuji, že s uspokojením mohu konstatovati, že pánové maďarské volby na Slovensku provésti nechtějí. (Odpor. Hlasy: Podruhé si dejte pozor! Hanba! Toho je schopen jen klerikál! Ohromná vřava.)

Předseda: Slovo dále má pan kolega dr. Brabec. (Trvalý hluk a nepokoj.) (Zvoní.) Pane kolego Sedláčku! (Hluk.) Prosím o klid.

Posl. dr. Brabec: Slavné Národní shromáždění!

Právě jsme byli svědky vzrušené scény, jaké snad v této sněmovně není pamětníka. Padla zde slova, která se dotýkají kořene existence tohoto zákonodárného sboru, a myslím, velectění, že všichni musíme litovati, že takové výroky ve vášni debaty byly učiněny právě nyní, kdy stojíme před zakončením naší zákonodárné činnosti, kdy chystáme se, abychom poslední úkol nám revolucí uložený splnili, abychom vypracovali ústavu, podle které by pak zvoleno bylo vším národem československým nové Národní shromáždění, nový zákonodárný sbor.

Velectění, jsou to pochybná, zlá slova, mluví-li se zde o samozvancích (Výborně!), je to velký sebeklam, jak je možno takto mluviti zde, jde o to, že takový výrok zde učiní jeden ze členů tohoto Národního shromáždění (Hluk.), a že sám účastní se zde prací zákonodárných. Jak tomu máme rozuměti? Ale zde jde dále o to, že celý převrat z 28. října, celé sestavení Národního výboru, celé sestavení Národního shromáždění bylo sankcionováno souhlasem všeho československého národa. Neozvaly se nejmenší námitky ani proti prvním zákonodárným krokům Národního výboru, ani proti zákonodárné práci Národního shromáždění. A kdo mlčí, ten souhlasí. Národ nejen že mlčel, národ výslovně schválil celý ten postup a výslovně souhlasil. U nás mluviti dnes o samozvancích jest velice nebezpečným jednáním, které může býti pouze na prospěch nepřátelům státu. (Výborně!)

A nyní budiž mi dovoleno, abych se obrátil k vlastnímu předmětu naší debaty. Všichni páni předřečníci zabývali se v podrobnostech osnovou zákona o dani z převodu majetku a přepychu, a všichni, nevyjímaje ani pana referenta, . . . (Nepokoj.)

Předseda (zvoní): Pánové, prosím o trochu klidu pro p. referenta.

Poslanec dr. Brabec (pokračuje) . . . souhlasili celkem v tom, že se jedná o zákon velmi tíživý, který postihne konsumenty ve všech směrech způsobem nespravedlivým, ano i nesociálním, že bude ukládati konsumentům i podnikatelům a obzvláště podnikatelům, velmi těžká břemena, že bude zejména ukládati neproduktivní zatížení režie, obmezovati oběh statků, stěžovati obchod, nutiti konsumenta, aby vyhledával přímý styk s výrobcem, aby se tudíž vyhýbal obchodníku a prostředníku, zkrátka, že vlivem tohoto zákona budeme se vraceti k primitivnějším formám obchodování, než jak tomu bylo doposud, takže jednáme dnes o jedné z nejnepříznivějších, nejméně sympatických daní, jaké kdy byly zavedeny. Arciť, pravda: daně tyto byly také již zavedeny - a patrně ze stejných důvodů - v zemích sousedních, zejména v Německu a ve Francii. I my zavádíme daň tu z jediného především takřka důvodu a to z důvodu nouze státních financí. A činíme tak v naději, že to bude skutečně daň pouze přechodná. A tu arciť musíme si - ale upřímně - říci, že toto Nár. shromáždění - žádné strany zde zastoupené nevyjímaje - má na této nouzi státních financí určitý podíl, ovšem ale třeba (Hluk. Předseda zvoní.) hned konstatovati, že celostátní, vnitřní i zahraniční zájmy a poměry byly namnoze takové, že často nezbývalo než ustupovati před demagogickými hesly, aby byl zachován domácí klid, aby nedošlo k násilnostem, k násilným výtržnostem, stávkám a snad i krveprolitím a že jsme se tímto prostředkem krveprolití až dosud - bohudíky - uchránili. Za tuto cenu zajisté ten pozvolný a nekrvavý vývoj naší revoluce a republiky jest sice hodně draho placen, ale není snad přeplacen. Nyní ale musíme přemýšleti právě u příležitosti dnešní naší debaty a úvahy o tomto zákonu, musíme přemýšleti o bezodkladném přechodu do normálních hospodářských státních poměrů a to zejména proto, že máme jistě vážně v úmyslu, provésti sociální reformy, o jichž nutnosti jsme přesvědčení nejen v zájmu tříd dělnických, nýbrž i v zájmu veškerého občanstva a hlavně vrstev středních.

V tom zajisté, že jsme jednotni, že nemůžeme se tomuto požadavku doby vymykati. I nejpřednějšími zastánci socialismu, nejpřednějšími učenci a také naším panem presidentem republiky bylo zdůrazněno i uznáno, že po spoustách, způsobených světovou válkou, nelze pomýšleti na nějakou překotnou socialisaci, že jest nutno dříve se postarati o povznesení podnikatelského a obchodního ruchu, že musíme znovu vybudovati hospodářský život, aby byl získán pro socialisaci dostatečný podklad. Tedy socialisace předpokládá nikoli rozvrácení dosavadního života hospodářského, nýbrž naopak předpokládá jeho znovuvybudování. Příklady, že opačný postup vede k neštěstí celého státu, máme i v minulosti i v přítomnosti na velké revoluci francouzské i na přítomných revolucích ruské, maďarské, atd., které naopak ony státy jimi postižené uvádějí do nebezpečí, že tam reakční živly znovu domohou se vlivu a že potlačí mnohé pokrokové snahy. Avšak, aby mně i snahám mých politicky nejbližších přátel bylo rozuměno:

My si představujeme vybudování hospodářského života také již v jisté formě socialisace. Naše strana má také sociální reformy v programu a my jsme se také v tomto Národním shromáždění činně súčastnili ve veškerých sociálních snahách. Ovšem ale nesouhlasíme, aby se to dělo způsobem, který by popíral soustavně vlastnictví, který by rušil a znemožňoval chuť jednotlivců k podnikání tím, že by bral jim zasloužený zisk a rozdílel ho mezi ty, kteří o něj pro neschopnost, nebo nedostatek dobré vůle nemají žádné zásluhy, nebo kteří nemají dostatek sociálního cítění, aby nemyslili pouze na své zájmy třídní, nýbrž také aby se ohlíželi po zájmech celého státu a po zájmech ostatních vrstev.

Zajisté takovým živlům musili bychom odepříti souhlas, aby ony se súčastnily na správě závodů a braly podíl na zisku, Takovýto postup v politice státu by zajisté vedl k úplnému podkopání našeho, zejména zahraničního úvěru, jak jsme toho nyní bohužel svědky, stálým klesáním naší valuty a měl by za následek nedozírné ztráty a škody hospodářské. Tu bychom arci učinili celou tu daň, o které dnes jednáme, daň z převodu majetků a z přepychu, vlastně ilusorní, poněvadž bychom za krátko neměli co převáděti a neměli bychom, v čem provozovati přepych.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP