Úterý 16. prosince 1919

Schůze zahájena ve 2 hod. 25 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: dr. Hajn, Udržal;

zapisovatelé: Jar. Marek, Emil Špatný;

větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: Členové vlády: Habrman, Hampl, dr. Heidler, Houdek, Klofáč, Prášek, Sonntág, Staněk, Švehla, dr. Veselý, dr. Winter.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Říha.

Denní pořad

99. schůze Národního shromáždění československého v úterý dne 16. prosince 1919 o 2. hodině odpolední.

1. Zpravodaj Brožík. Zpráva výborů sociálně-politického a technického o vládním návrhu (tisk č. 1553), I. zákona o závodních a revírních radách při hornictví a II. zákona, jímž se ustanovují hornické rozhodčí soudy (tisk č. 1980); Zpravodaj Stivín. Zpráva výboru finančního o téže věci (k čís. tisku 1980).

2. Zpravodaj K. Svoboda. Zpráva výboru finančního o vládním návrhu zákona (tisk č. 1923), jímž se povoluje československému červenému kříži, aby uzavřel loterní zápůjčku v nominální částce 20 milionů korun (tisk č. 1991).

3. Zpravodaj Pik. Zpráva výboru právního o návrhu člena Národního shromáždění Pika a soudr. (tisk č. 1636), kterým se rozšiřuje vyvlastňovací právo na pozemky pro stavbu domů obytných nebo veřejné potřeby (tisk č. 1992).

4. Zpravodaj dr. Vaněk. Zpráva výboru dopravního o parlamentní mezinárodní konferenci obchodní (tisk 1982).

5. Zpravodaj Houser. Zpráva výboru kulturního o návrhu člena Národního shromáždění B. Fischera a soudr. (tisk č. 243), aby bylo zavedeno vyučování řemeslným pracím na školách středních a obecných (tisk č. 2008).

6. Zpravodaj V. Votruba. Zpráva výboru živnostenského o peticích č. 1596, 1627 a 1629 (tisk č. 2007).

Místopředseda dr. Hajn (zvoní): Zahajuji 99. schůzi Národního shromáždění. Počet členů jest dostatečný a Národní shromáždění jest kompetentní, aby se usnášelo.

Omluvili se:

churavostí: dr. Metelka (na neurčito), Okleštěk (na neurčito), Mattuš (do konce tohoto roku);

zaměstnáním: Kadlčák (na neurčito), Tayerle (na neurčito), Dula (do 17./XII. 1919), dr. Kolísek, Hübner (na neurčito), dr. Vlček (pro tento týden);

dále Cingr, Kléga, Lukeš, Rýpar, Štěpánek, dr. Witt, Zíka (všichni na neurčito).

Co bylo tiskem rozdáno, přečte p. tajemník.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte):

Tisk 1983. Odpověď ministra Národní obrany, min. železnic a min. financí na dotaz člena N. S. Buřívala Pelikána a spol. o zrušení nádražních vojenských velitelství a vyprázdnění ubikací vojenskými a jinými úřady zabraných.

Z předsednictva přikázána byla nařízení podle § 3. zákona ze 24./VII. 1917 čís. 307 ř. z.

Výboru zásobovacímu:

nařízení vlády z 9./XII. 1919, kterým se zakazuje užívání vajec k výrobě cukrových výrobků a vaječného koňaku;

nařízení vlády ze dne 9./XII. 1919 o stihání podloudného vývozu.

Výboru právnímu:

nařízení vlády ze dne 9./XII. 1919, jímž se mění nařízení ministerstva spravedlnosti stran odložení účinnosti některých ustanovení zákona o pojišťovací smlouvě.

Výboru zemědělskému a ústavnímu:

nařízení vlády z 9./XII. 1919, jímž se mění nařízení ze dne 18./XI. 1919 sbírky zák. a nař. č. 615 o zřízení slezské zemědělské rady.

Zástupce sněmovního tajemníka dr. Říha (čte):

Výboru soc.-politickému:

Tisk 1988. Návrh čl. N. S. Jar. Marka, A. Nováka a soudr. na umístění válečných poškozenců v soukromých závodech.

Tisk 2013. Návrh čl. N. S. dra Pavla Blaho a soudr., aby dále byla vybudována "Slovenská pokladnice pre hospodárských robotníkov v Bratislave".

Tisk 2015. Návrh čl. N. S. dra Pavla Blaho a soudr., aby byla vybudována organisace nemocenského pojišťování pro zemědělské dělníky na Slovensku. (Současně přikázán též výboru zemědělskému).

Výboru kulturnímu:

Tisk 1989. Návrh čl. N. S. Boh. Fischera a soudr., aby odborná škola pro klenotníky, zlatníky, stříbrníky, ryjce, ciseléry a pasíře v Praze byla sestátněna. (Současně přikázán též výboru finančnímu.)

Tisk 2004. Návrh čl. N. S. Václava Sladkého, F. Freimana a soudr., aby zřízeno bylo státní reálné gymnasium v Novém Jičíně.

Tisk 2005. Návrh čl. N. S. dra Budínského a soudr., aby vyšší ovocnářská a zahradnická škola v Lednici na Moravě převzata byla do správy státní a přeměněna na školu českou.

Výboru státně-zřízeneckému:

Tisk 1999. Návrh členů N. S. Vil. Votruby, Hatláka dra Engliše a soudr., aby město Břeclava zařazeno bylo do II. stupně aktivních přídavků.

Tisk 2000. Návrh čl. N. S. Buřívala, Tučného, Brodeckého a spol. na přiznání výhod § 48 služební pragmatiky učitelské ze dne 28. července 1917 suplujícím cvičným učitelům.

Tisk. 2012. Návrh čl. N. S. J. Kopečka a spol., aby města Ivančice, Dol. Kounice a Rosice byla zařaděna do vyšší třídy platů úřednických a zřízeneckých.

Tisk. 2014. Návrh čl. N. S. Filipínského a soudr., aby město Žďár na Moravě zařaděno bylo do vyšší třídy platů státních zaměstnanců.

Výboru právnímu:

Tisk 2001. Návrh čl. N. S. dra A. Hajna a soudr. na doplnění tiskového zákona.

Výboru finančnímu:

Tisk 2002. Návrh čl. N. S. dra Fáčka, dra Rašína a soudr., na zrušení daně z vyššího služného.

Výboru ústavnímu:

Tisk 2006. Návrh čl. N. J. Svozila, aby byla upravena výkonnost státní služby stavební. (Současně přikázán též výboru technickému.)

Místopředseda dr. Hajn: Výborům přikázáno z předsednictva:

Tisk č. 2022. Vládní návrh zákona, jímž se vláda zmocňuje, aby převzala státní záruku za zápůjčku fondu všeobecné nemocnice v Praze u Zemské banky král. Českého až do výše 3 milionů Kč.

Vláda navrhuje, by zpráva o návrhu byla podána ve lhůtě 48 hodin.

Výboru státně-zřízeneckému:

Tisk 2023. Vládní návrh zákona, jímž se mění ustanovení čl. IV. a doplňují ustanovení čl. V. zák. ze dne 7. října 1919 č. 541 sb. zák. a nař. o úpravě poměrů státních zaměstnanců.

Vláda žádá, by o návrhu byla podána zpráva ve lhůtě 24 hodin.

Tisk 2026. Vládní návrh finančního zákona republ. českoslov. pro rok 1920.

Vláda navrhuje, by zpráva o návrhu byla podána do 15. ledna 1920.

Výboru kulturnímu:

Tisk 2003. Návrh čl. N. S. dra A. Uhlíře a soudr., aby vláda poskytla odborně kvalifikovaným vojínům, vracejícím se ze Sibíře, stipendia pro studijní pobyt v některých místech zámořských při návratu.

Navrhuje se, aby byla podána zpráva do 8 dnů.

Jsou proti tomu nějaké námitky? (Nebyly.) Nejsou, lhůty jsou přijaty.

Jednací zápisy o 96., 97. a 98. schůzi N. S. Č. byly vyloženy po 48 hodin ve sněmovní kanceláři.

Protože písemné námitky proti nim podány nebyly, jsou podle § 77. jednacího řádu schváleny a budou podle § 79. téhož řádu vytištěny.

Přikročíme

k dennímu pořádku

ku projednávání prvního bodu, jímž je

1. zpráva výborů sociálně-politického a technického o vládním návrhu (tisk č. 1553)

I. zákona o závodních a revírních radách při hornictví a

II. zákona, jímž se ustanovují hornické rozhodčí soudy (tisk č. 1980), a zpráva výboru finančního o téže věci (k čís. tisku 1980).

Zpravodajové promluvili v minulé schůzi. Nyní přijdou na pořad řečníci.

Došla také resoluce od p. posl. Johanise a soudruhů, kterou dám přečísti, než dojde k debatě.

Prosím pana tajemníka, aby ji přečetl.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte):

Resoluce člena národního shromáždění V. Johanise:

Horníci a řemeslní dělníci, zaměstnaní ve státních dolech na stříbro a olovo v Příbrami, domáhají se mnoho let požadavku, aby byli po určitých, vypracovaných letech stabilisováni, resp. jmenováni definitivními státními zřízenci s opatřením starobním a invalidním po vzoru ostatních státních zaměstnanců.

Ježto zaměstnanci jmenovaného závodu od dávných let ve státním podniku jsou zaměstnáni a mají o majetek republiky v Příbrami a na Březových Horách a okolí značných zásluh, ukládá se vládě, aby jmenovanému požadavku hornictva a řemeslného dělnictva, zaměstnaného v příbramském podniku, bylo vyhověno.

Místopředseda dr. Hajn: Resoluce jest dostatečně podepsána a jest předmětem jednání.

K slovu jest přihlášen jako první řečník člen Národního shromáždění pan Moudrý.

Uděluji mu slovo.

Posl. Moudrý: Velectěné Nár. shromáždění! Zákon o závodních a revírních radách a zákon, jímž se ustanovují hornické rozhodčí soudy, jest částí celého komplexu hospodářských a sociálních otázek, jež soustřeďuje v sobě otázka důlního těžení. Ve výrobě důlní ohlašují se nejrozhodnější snahy socialisační. Socialisace podniků důlních kryje se dnes s pojmem znárodnění a zlidovění majetku důlního. Toto přesvědčení je dnes plně spjato se zásadami naší revoluce. Nejde jen o věcné řešení, nýbrž o psychickou náladu. Revoluce pokládána je některými historiky za projev lidové vůle, jímž dozrává a končí údobí historické a společnost se přestavuje a organisuje na nových základech. Problém je velmi složitý. Vidíme, že bývá v revolucích často mnoho na ráz dosaženo, ale nebývá vždy v praxi provedeno a udrženo. Je to v těch případech, kdy theorie, jež se stala programem revolučního hnutí, není správně odhadnuta. Praxe ji korriguje a změní. Tohoto faktu využíváno a zneužíváno bývá konservativními a reakčními kruhy proti každému rozhodnému činu, který řeší nové úkoly v duchu svých idejí.

Právě otázka důlní poskytuje nám možnost, abychom ukázali, kolik životnosti a současně reálnosti se jeví v nynějším úsilí socialisačním. Neboť toto odvětví dozrálo plně ke konečnému řešení v duchu socialisace. Zde možno věcně a v praxi ukázati, že socialisace nesmí se pohybovati ani v mezích metafysických představ, ani že není heslem citově vzrušeného romantika, jemuž skutečná půda uniká pod nohama. Právě zde nutno užíti nejpřísnějších a nejkritičtějších method přímo vědeckého postupu.

Znakem každé revoluční nálady jest nedočkavost. Jest to právě podstata radikálního převratu, že touží po tom, aby všechny ty vytoužené a vysněné cíle provedl najednou, co nejrychleji.

Tato nálada vyžaduje od revoluční vlády mnoho věcí najednou. Každá revoluční vláda ocitá se tak v situaci velmi obtížné a zodpovědné.

Kdyby provedla dílo kvapné a nedokonalé, je v nebezpečí, že poškodí spíše zájmy širokých vrstev a že dává do rukou reakce nebezpečnou zbraň. V tom směru zkušenosti jednoho roku nás dostatečně poučují. Na druhé straně pak zcela chápeme nedočkavost těch kruhů hornických, které od našeho nového státu tak mnoho očekávají, a jistě plným právem očekávají. Pokládám tedy podaný zákon za první splátku toho velikého dluhu, jenž tvoří první hypoteku na naší národní budově. Vím, že vláda chystá nový, obsáhlý zákon, který by definitivně upravil otázku důlního těžení v duchu socialisace.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP