Úterý 27. ledna 1920

Schůze zahájena ve 2 hod. 20 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: Dula, dr. Hajn, Konečný, Udržal;

zapisovatelé: Jar. Marek, Emil Špatný;

větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: Členové vlády: dr. Franke, Habrman, Hampl, dr. Hodža, Houdek, Prášek, Sonntág, Staněk, dr. Veselý, dr. Winter.

Jako zástupci ministerstva železnic přítomní: odb. rada Kotěra a dr. Kamenický.

Za ministerstvo pošt a telegrafů přítomen generální ředitel dr. Fatka, za poštovní chekový úřad tajemník dr. Karel Trapl

Za ministerstvo zemědělství státní tajemník dr. Pazderka.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Trmal.

Denní pořad

111. schůze Národního shromáždění československého v úterý dne 27. ledna 1920 o 2. hodině odpolední.

1. Zpravodaj dr. Srdínko. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu (tisk č. 2026) státního rozpočtu republiky československé a finančního zákona pro rok 1920 (tisk č. 2200).

2. Zpravodaj Babánek. Zpráva kulturního výboru o vládním návrhu (tisk č. 2142), jímž se zatímně upravuje organizace hospodářských škol lidových (tisk č. 2200).

3. Zpravodaj dr. G. Heidler. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2022), jímž se vláda zmocňuje, aby převzala státní záruku za zápůjčku fondu všeobecné nemocnice v Praze u Zemské banky království Českého až do výše tří a půl milionu Kč. (tisk č. 2221).

4. Zpravodaj dr. Horáček. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2058) o osvobození daně z příjmů od přirážek a příspěvků pro samosprávné svazky (tisk č. 2222).

5. Zpravodaj R. Pilát. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2068), jímž se prodlužuje platnost cís. nařízení ze dne 10. ledna 1917 č. 14 ř. z. o daňových a sazbových opatřeních v železniční dopravě z podnětu zvláštních, válkou způsobených poměrů, jakož i I. oddílu VI. zák. čl. uher. z r. 1917 o železniční válečné dani (tisk č. 2237).

Po případě:

6. Zpráva technického a rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2174), kterým se povoluje úvěr a zřizuje stavební fond pro novostavby parlamentu, státních úředních budov, vysokých škol a jiných monumentálních státních budov ve Velké Praze.

7. Zpravodaj F. Jirásek. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2214), jímž se mění licenční poplatek z dovezeného tabáku a tabákových tovarů (tisk č. 2256).

8. Zpravodaj dr. Brežný. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2217), jímž se pozměňuje pro Slovensko zákon ze dne 11. prosince 1919 č. 658 Sb. zák. a nař. o všeobecné daní z převodu statků a z pracovních výkonů a dani přepychové (tisk č. 2258).

9. Zpravodaj F. Jirásek. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2216), jímž se zákon ze dne 10. prosince 1918 č. 65 Sb. z. a nař., o ukládání všeobecné daně výdělkové pro období 1918/19, rozšiřuje na období 1920/21 (tisk č. 2257).

10. Zpravodajové dr. Uhlíř a ing. Bečka. Zpráva kulturního a technického výboru o návrhu členů Národního shromáždění O. Vochoče, dra Th. Bartoška a soudr. (tisk č. 427) na zřízení Masarykovy Akademie Práce (tisk č. 2264).

11. Zpravodajové Čuřík a dr. Hruban. Zpráva sociálně-politického a právního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 1977), kterým se upravují právní poměry domovníků (tisk č. 2240).

12. Zpráva dopravního výboru o vládním návrhu (tisk č. 2213) o doplnění sítě státních drah.

13. Zpráva dopravního výboru o návrhu členů Národního shromáždění Jana Pelikána, Fr. Buřívala, O. Vochoče a soudr. (tisk č. 409), aby byl předložen investiční program pro stavbu železnic a potřebných budov pro dopravní účely.

14. Zpráva dopravního výboru o návrzích členů Národního shromáždění Jana Jílka a soudr. (tisk č. 526), ing. B. Pospíšila a soudr. (tisk č. 603), Jana Rýpara a soudr. (tisk č. 604), Jos. Babánka a soudr. (tisk č. 674), J. Malypetra a soudr. (tisk č. 758) a ing. B. Pospíšila a soudr. (tisk č. 1001) na vybudování automobilových a autobusových tratí poštovních a dopravních v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.

Předseda (zvoní): Národní shromáždění je schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Nepřítomnost svou omluvili:

churavostí: Bechyně (na neurčito), Karel Svoboda (na neurčito), Rudolf Mlčoch (na neurčito);

zaměstnáním: Bradáč (na neurčito), Štěpánek (na neurčito).

Na blahopřejný pozdravný telegram, zaslaný jménem Národního shromáždění československého zvolenému presidentu francouzské republiky p. Deschanelovi, došla tato odpověď:

Paříž, 25. ledna.

Račte přijmouti projev mých živých díků Vám i Národnímu shromáždění československému za blahopřání, která jste mi laskavě ztlumočil. Nezapomněl jsem návštěvy zástupců Národního shromáždění československého; bylo svědectvím společného ideálu a cítění mezi demokracií francouzskou a československou, jejichž přátelství, zpečetěné krví společně prolitou za věc spravedlnosti a svobody, bude ještě zesíleno těsnou jejich součinností při díle práce a míru, které dnes vyžaduje veškerého jejich úsilí.

Paul Deschanel.

(Výborně! Potlesk.)

Presidium ministerské rady sdělilo sem svým dopisem ze dne 20. ledna 1920, č. j. 1984/20 toto:

Předsednictvu Národního shromáždění československého
v Praze.

Předsednictvo ministerské rady obrací se z usnesení ministerské rady ze dne 17. ledna 1920 na předsednictvo Národního shromáždění s prosbou, aby toto požádalo členy Národního shromáždění, by neuváděli k členům vlády hromadných deputací a vůbec počet deputací v zájmu věcí podle možnosti omezovali.

Za ministerského předsedu: Pallier.

Z presidia ministerské rady republiky československé dostal jsem toto sdělení:

Předsednictvo ministerské rady dovoluje si sděliti, že dle přípisu kanceláře presidenta republiky ze dne 25. ledna 1920 čís. 33/20, zákon o poměru pražských universit, Národním shromážděním ve 105. schůzi dne 13. ledna 1920 přijatý, panem presidentem republiky potvrzen nebyl, a sice z důvodů, z připojené připomínky patrných.

Jeden výtisk zákona, ministerským předsedou a ministrem školství a národní osvěty podepsaného, avšak presidentem republiky dle § 11. odst. 1. zákona ze dne 13. listopadu 1918 č. 37 sb. zák. a nař. ve znění zákona ze dne 23. května čís. 271 sb. z. a nař. o prozatímní ústavě vráceného, se přikládá.

Připomínka

k zákonu o poměru pražských universit ze dne 13. ledna 1920

má toto znění:

Hlavní požadavek zákona, aby totiž historická kontinuita české university v Praze s původní universitou Karlovou byla v zákonu přiznána, jest mi velmi sympatický; uznávám, že universitní zákon z roku 1882 v té příčině vyžaduje opravy a doplnění. I v memorandu akademického senátu německé university (Die Entstehung und Rechtstellung der deutschen Universität in Prag 1919, str. 11.) se doznává, že do zákona z roku 1882 mimoděk vloudil se názor německé strany, že německá universita jest universitou starou a česká novou.

K zákonné restituci historické kontinuity Karlovy university přidružila by se restituce těch pretia affectionis, která zákon uvádí; také jest požadavek slušný, aby některé historické předměty (míněny na př. Purkyňovy památky) universitě Karlově se dostaly.

Avšak stylizace zákona co do stránky formální i věcné vzbuzuje některé pochybnosti.

1. Není jasno, je-li tímto novým zákonem zákon z r. 1882 zrušen anebo pouze doplněn.

V § 3. se jen jedno ustanovení zákona z r. 1882 zrušuje výslovně a tím právě jsou možné různé právnické dohady a konstrukce o poměru obou zákonů. Na př. zákon ve výpočtu majetku neuvádí dvou domů, t. zv. Stockhausu a domu Buquoyského, které z polovice již patří české universitě. Z toho dalo by se soudit, že zákon z roku 1882 má býti jen doplněn.

2. Pokud běží o statek michelský, vidím ze zemských desek, že nepřináleží universitě, nýbrž pražskému universitnímu fondu; tento pražský universitní fond byl také zařazen v prvním státním rozpočtu republiky. Podle toho dalo by se soudit, že určení o statku michelském do universitního zákona vůbec nepatří. Upozorňuji, že v zemských deskách jsou zapsány Michle-Malešice a statek Štěrboholy: je to totožné se statkem michelským, o kterém mluví § 3.? Běží o to, pokud michelský statek, o němž zákon mluví, náleží k původnímu nadání Rečkovu z r. 1438; zákon (§ 3.) dovolává se pro obnovené rozdělení historických práv, plynoucích z nadačních listin a tu právě vzniká otázka, která to část toho michelského statku tím jest míněna.

3. Karolinum, jak vidět ze zemských desek, je již z polovice připsáno české universitě; pro všechny případy upozorňuji, že Karolinum jest připsáno universitám, kdežto řečené dva domy jsou připsány fakultám (právnické a medicínské).

4. V § 2. odst. 1. Karolinum atd. prohlašuje se za vlastnictví university Karlovy; protože podle § 4. zákon nabude působnosti dnem vyhlášení, bylo by pro přechodnou dobu třeba ustanovení o užívání uvedeného majetku.

T. G. Masaryk, v.

r.

Věc tato jest přikázána zase výboru kulturnímu.

Tiskem rozdány byly v dnešní schůzi tiskopisy. Žádám p. sekretáře, aby seznam jich přečetl.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte):

Tisk 2233. Odpověď min. spravedlnosti na dotaz čl. N. S. Josefa Stivína a soudr. na min. vnitra o zabavení periodického časopisu "Sociální demokrat", vycházejícího v Praze.

Tisk 2234. Odpověď min. veř. zdravotnictví a těl. výchovy, min. veř. prací a min. zásobov. na dotaz čl. N. S. A. Nováka a soudr. o poměrech, v jakých jsou v přítomné době veřejné nemocnice v Čechách.

Předseda: Výborům z předsednictva přikázány byly tyto věci:

Výboru rozpočtovému:

Tisk 2231. Vládní návrh zákona o zařazení státních lesní a státních lesních příručí při správě statků státních a statků a lesů, jsoucích ve státní správě, do úřednických tříd hodnostních a platových.(Současně přikázán též výboru státně-zřízeneckému.)

Tisk 2232. Vládní návrh zákona, jímž se stanoví pro Slovensko a Podkarpatskou Rus válečné přirážky k daním přímým za léta 1919 a 1920 a zrušují některá ustanovení o přímých daních.

Vláda žádá, by o návrzích byla podána zpráva ve lhůtě 4 dnů.

Tisk 2241. Vládní návrh zákona o úpravě služebních požitků čs. vojska. (Současně přikázán též výboru brannému a stát.-zřízeneckému.)

Vláda navrhuje, aby o návrhu byla podána zpráva do 5 dnů.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP