Čtvrtek 29. ledna 1920

Předseda (zvoní): K slovu není nikdo přihlášen. Debata odpadá. Přistoupíme k hlasování. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Hlasovati míním dáti o celém finančním zákonu, který má pouze 8 článků, již proto, že nebylo k nim podáno žádných pozměňovacích návrhů, v celku. (Námitky nebyly.) Námitek proti tomu není.

Kdo souhlasí s čl. I. až VIII. incl. zákona finančního, jakož i s jeho nadpisem, jak jest obsažen ve zprávě výboru rozpočtového, prosím, by povstal. (Děje se.)

To je většina. Finanční zákon je schválen v prvém čtení

Přeje si pan zpravodaj ke druhému čtení slova?

Zpravodaj posl. prof. dr. Srdínko: Nikoliv.

Předseda: Žádné korektury?

Zpravodaj posl. prof. dr. Srdínko: Ne, prosím.

Předseda: Kdo souhlasí s finančním zákonem, přijatým právě ve čtení prvém, také ve čtení druhém, prosím, aby povstal se svého místa. (Děje se.)

To je většina. Finanční zákon je schválen také ve druhém čtení.

Teď, nebude-li proti tomu námitky, přistoupíme dále ihned ke druhému čtení rozpočtu schváleného v debatě speciální. (Námitek nebylo.) Námitek proti tomu není. Přistoupíme ke druhému čtení.

Přeje si pan zpravodaj slova?

Zpravodaj posl. dr. Srdínko: Ne.

Předseda: Není tomu tak.

Kdo souhlasí s rozpočtem státním, obsaženým ve zprávě rozpočtového výboru a schváleným ve specielní debatě, teď také ve čtení druhém, prosím, aby povstal se svého místa. (Děje se.)

To je většina. Rozpočet státní jest schválen také ve druhém čtení.

Přistoupíme teď ještě k vyřízení resolucí, podaných jednak výborem, jednak jednotlivými pány členy Národního shromáždění průběhem rozpočtové debaty.

Přeje si k tomu pan zpravodaj slova? Uděluji mu je.

Zprav. posl. dr. Srdínko: Vážené Nár. shromáždění!

Jménem rozpočtového výboru činím návrh, aby resoluční návrhy, které jsou vytištěny a přiloženy ke zprávě výborové, byly schváleny, jak jsou vytištěny, pouze se 3 změnami a to:

Aby resoluce č. 11 se souhlasem p. navrhovatele odpadla, poněvadž obsažena je celá v resoluci č. 17. (Hluk.)

Aby k resoluci č. 22...

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Zprav. posl. prof. dr. Srdínko (pokračuje):... byl přijat a schválen dodatek, který byl mnou hned v úvodní zprávě navržen. Dodatek ten zní: "Také česká vysoká škola technická v Praze budiž vybudována jako representativní vysoké učení technické v republice."

Třetí změna týká se resoluce č. 25, ke které navržen byl dodatek p. posl. Prokůpkem. Já bych navrhoval, aby ten dodatek k této resoluci byl také schválen.

Ostatní všechny resoluce, navržené podle zprávy výborové, mají býti schváleny.

Co se týče resolucí, které podány byly během debaty, v intencích porady předsedů jednotlivých klubů činím tyto návrhy:

Aby resoluce, podaná poslancem prof. Krejčím, byla přikázána výboru rozpočtovému,

resoluce, podaná posl. dr. Kolískem, byla přikázána rozpočtovému výboru,

resoluce dr. Hajna, a sice ta, která se týká Přikarpatské Rusi, aby byla odkázána rozpočtovému výboru,

resoluce posl. Rebše a Petrovického, aby byla odkázána rozpočtovému výboru,

rovněž tak resoluce dra Stojana,

rovněž tak resoluce posl. Brodeckého a Kříže,

rovněž rozpočtovému výboru budiž odkázána resoluce posl. Tučného,

dále výboru rozpočtovému a zemědělskému resoluce navržená posl. Sáblíkem,

výboru rozpočtovému dále budiž odkázána resoluce, navržená dr. Hajnem, která vyzývá kontrolní úřad, aby podal co nejdříve zprávu o XXV. kapitole státního rozpočtu na rok 1919,

resoluce dr. Zahradníka budiž odkázána výboru ústavnímu a sociálně politickému,

resoluce poslance prof. Velicha budiž odkázána výboru ústavnímu, rozpočtovému a sociálně politickému.

Tím jsou vyčerpány veškeré resoluce, jak soudím, které byly během debaty podány.

Předseda: Přistoupíme k hlasování. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Budeme hlasovati nejprve o resolucích, obsažených ve zprávě výborové a doporučených výborem rozpočtovým. Nejprve o resolucích 1-10, obsažených na straně 77. a 78. zprávy rozpočtového výboru. Pan zpravodaj navrhuje, aby byly přijaty. Kdo s návrhem tímto souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, resoluce 1-10 zprávy výborové jsou schváleny.

Resoluce 11 odpadá, tu pan navrhovatel odvolal. Jest nám hlasovati o resolucích 12-21 incl., navržených výborem rozpočtovým a obsažených ve zprávě výborové. Kdo souhlasí s resolucemi 12-21 incl., navrženými výborem rozpočtovým, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, resoluce 12-21 jsou schváleny.

O resoluci 22, obsažené ve zprávě výborové, bude nám hlasovati s dodatkem, navrženým panem kol. dr. Srdínkem a sice tímto: "Také česká vysoká škola technická v Praze budiž budována jako representativní vysoké učení technické v republice".

Kdo s takto opravenou resolucí 22 souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, resoluce č. 23 a 24 jsou schváleny.

o resoluci 25 budeme hlasovati s dodatkem navrženým, tohoto znění:

"Poněvadž bylo zákonem stanoveno, aby přeloženo bylo lesnické oddělení, prozatímně zřízené při zemědělském odboru české vysoké školy technické v Praze, z této školy na vysokou školu zemědělskou v Brně, ukládá Národní shromáždění vládě, aby zřídila na vysokém učení technickém v Praze lesnický odbor, jako jeho nezbytný doplněk."

Kdo s takto doplněnou resolucí č. 25 souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, také takto doplněná resoluce č. 25 jest schválena.

O resolucích č. 26-85 rozpočtového výboru, obsažených na stránce 79-89, dám hlasovati v celku. Pozměňovacích návrhů učiněno nebylo. Kdo s nimi souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, také resoluce č. 26-85 jsou schváleny.

Budeme hlasovati o resoluci člena Národního shromáždění dra Krejčího v tomto znění:

"Státnímu statistickému úřadu se ukládá, aby:

1. vydal soupis veškerých nadací a fondů v naší republice a v cizině, pokud na ně mají příslušníci naší republiky právo,

2. vydával každoročně přehled nově zřízených nadací a fondů,

3. pokračoval ve vydávání každoročního přehledu sociální péče o studentstvo podle vzoru bývalé zemské statistické kanceláře,

4. by založil pro všechny obory státní správy jednotný katastr rodin příslušníků naší republiky."

Pan zpravodaj navrhuje, aby resoluce tato přikázána byla rozpočtovému výboru.

Dám hlasovati současně i o ostatních resolucích, o nichž navrhuje pan zpravodaj, aby byly přikázány rozpočtovému výboru. Je to resoluce pana kol. dr. Kolíska tohoto znění (čte):

"Pro "Slovenskou Matici" budiž ještě na rok 1920 zařazena podpora 100.000 K a v budoucím rozpočtu budiž podpora "Slovenské Matice" zařazena mezi stálé dotace vedle České akademie věd a umění".

Dále resoluce druhá téhož navrhovatele (čte):

"Museu Slovenské musejní společnosti v Turčianskom. sv. Martine budiž ještě pro rok 1920 zvýšena subvence, aby mohla řádně platiti svého kustoda a přibrati spolupracovníka, jenž by se na kustoda vzdělal".

Pak jeho resoluce třetí (čte):

"Pokud v rozpočtových položkách není výslovně jmenováno Slovensko, budiž ještě pro rok 1920 na slovenské potřeby kulturně-umělecké jednak z navržených položek všeobecných, jednak z dodatečného úvěru poukázán přiměřený peníz a sice podle těchto hesel:

1. Spolok slovenských umelcov.

2. Slovenským skladatelům, hudeb. umělcům a hud. spisovatelům, jednak jako nadání, jednak jako podpora.

3. Umění výpravné (divadelnictví, výchova dramat. umělců).

4. Čestné pense a čestné dary sloven. spisovatelům.

5. Lidová píseň slovenská.

6. Kulturní styky s cizinou.

Dále resoluce člena N. S. dra Hajna a spol., tohoto znění (čte):

"Národní shromáždění vyzývá vládu, aby všecky rozpočtové položky ve vydáních a příjmech, týkající se Karpatské Rusi, zařazovala ve zvláštní kapitoly, a učiniž tak dodatečně i s rozpočtem na rok 1920"

Dále resoluce členů Národního shromáždění Petrovického a Rebše ve znění (čte):

"Ministerstvu školství a národní osvěty se ukládá, by postaralo se o přiměřenou, drahotním poměrům odpovídající, úpravu hmotného postavení učitelů škol živnostenských podle jich petita, ministerstvu školství a osvěty předloženého".

Dále resoluce členů Národního shromáždění dra Stojana a soudr., tohoto znění (čte):

"Vláda se vyzývá, aby upravila platy úředníků a zřízenců kanceláří konsistorních a aby náklad s tím spojený, pokud není hražen v jistých příjmech, uhradila z náboženské matice".

Dále resoluce posl. Brodeckého a soudr. (čte):

"Ke kapitole XVII. státního rozpočtu republiky československé pro rok 1920 (ministerstvo železnic) usnáší se Národní Shromáždění takto:

"Vláda se zmocňuje, aby opatřila sobě mimo rozpočet peníz až do výše 500 mil. korun, kterého bude třeba k úpravě drahotních přídavků všech železničních zaměstnanců (i dělníků), již bude nutno provésti, nepodaří-li se v nejbližší době dojíti značnějšího snížení cen potřeb životních, zejména textilií a obuvi".

Konečně resoluční návrh člena Nár. shromáždění Tučného a spol. (čte):

"Ministerstvu pošt a telegrafů se ukládá, aby k dobudování rekonvalescentního domu pro poštovní úřednictvo a podúřednictvo poskytlo potřebnou subvenci ústředí československých poštovních a telegrafních zřízenců které postavilo již vlastním nákladem budovu v Sadské, v blízkosti lázní poděbradských a kterou je třeba účelně rozšířiti a doplniti, aby vyhověla stále zvyšované potřebě míst pro rekonvalescenty z uvedených kategorií státních zaměstnanců."

Všechny tyto resoluce, které jsem přečetl, doporučuje pan zpravodaj, aby se přikázaly výboru rozpočtovému.

Kdo s návrhem p. zpravodaje souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se).

To je většina. Návrh je přijat.

Dále jest zde resoluce posl. Sáblíka a soudr. tohoto znění (čte):

Vláda se žádá:

1. aby hned zřídila a náležitě vybudovala stanici pro zušlechťování a pěstění brambor,

2. aby podporovala produkci brambor opatřením zušlechtěné sadby, umělých hnojiv a podporovala přídělem uhlí výrobu hnojivého vápna,

3. zřídila inspektorát pro pěstění brambor a školu bramborářskou,

4. pěstování lnu podporovala opatřením originelního ruského semene,

5. snížila tarify na dovoz surového lnu,

6. aby zřídila inspektorát lnářský a vybudovala řádné lnářské školy v Humpolci a ve Žďáře, jakož i zřídila lnářskou školu na Slovensku,

7. aby pěstitelům lnu přidělila plátno pro vlastní potřebu jejich.

O této resoluci navrhuje pan zpravodaj, aby se přikázala výboru rozpočtovému a zemědělskému.

Kdo s návrhem tím souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP