Středa 7. dubna 1920

Schůze zahájena ve 2 hod. 35 min. odp.

Přítomni:

Předseda: Tomášek.

Místopředsedové: dr. Hajn, Kadlčák, Konečný, Udržal.

Zapisovatelé: Marek, Špatný;

větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: Předseda vlády: Tusar; členové vlády: Habrman, dr. Heidler, dr. Hodža, Prášek, Staněk, Švehla, dr. Veselý, dr. Winter.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Bartoušek.

Denní pořad

139. schůze Národního shromáždění českosloven. ve středu dne 7. dubna 1920 o 2. hodině odpolední.

1. Zpravodaj Johanis: Zpráva sociálně-politického výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2650), kterým se zmocňuje vláda, aby upravila mezistátní styk v oboru sociálního pojištění (tisk č. 2744).

2. Zpravodaj Valoušek, Moudrý: Zpráva I. výboru branného, II. výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk č. 2648), jímž se pozměňují některá ustanovení zákonův o ubytování vojska (tisk č. 2736).

3. Zpravodaj Brodecký: Zpráva státně-zřízeneckého výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2598), jímž se vydávají zvláštní ustanovení pro civilní státní zaměstnance, kteří válkou byli zdrženi ve výkonu nebo nastoupení civilní služby státní (tisk č. 2739).

4. Zpravodaj dr. Herben: Zpráva kulturního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2419) o zřízení fondu Denisova (tisk č. 2743).

5. Zpravodaj dr. Vanovič: Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2595) o poskytnutí bezúročné státní zápůjčky Kč 2,100.000 pro znovuvybudování obce Horní Srní na Slovensku (tisk č. 2732).

6. Zpravodaj dr. Rašín: Zpráva rozpočtového výboru o návrhu člena Národního shromáždění dra Al. Rašína a soudr. (tisk č. 2673), kterým se mění dosavadní zákonná ustanovení o kolku směnečném (tisk č. 2721).

7. Zpravodaj Skorkovský: Zpráva imunitního výboru o žádosti zemského soudu v Praze na vydání člena Národního shromáždění dra Gustava Heidlera k trestnímu stíhání podle § 300 tr. z. a čl. VIII. zák. ze dne 17. prosince 1862 č. 8 ř. z. z r. 1863 (tisk č. 2719).

Po případě:

8. Zpravodaj dr. Bartošek: Zpráva ústavního výboru o návrhu zákona o volbách župních zastupitelstev a okresních výborů, usneseném ústavním výborem ve smyslu § 14. a 17. jednacího řádu (tisk č. 2427).

Předseda (zvoní). Národní shromáždění jest schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Omluvili nepřítomnost svou:

churavostí: Dr. Franta, Paulíny, Duchaj, Dula, Lukeš - vesměs na neurčito;

zaměstnáním: Pavlán (na neurčito), dr. Scheiner (do 15. dubna); dodatečně za včerejší schůzi: Beran, dr. Černý, Sladký.

Výborům přikázáno z předsednictva:

Výboru rozpočtovému:

Tisk 2747. Vládní návrh zákona, kterým se béřou z oběhu titry válečných půjček bývalých států rakouského a uherského a nařizuje jejich dodatečný soupis.

Vláda žádá, by o návrhu byla podána zpráva ve lhůtě třídenní.

Výboru právnímu.

Tisk 2746. Vládní návrh zákona o zrušení kobliny a rokoviny i jiných povinností v Podkarpatské Rusi a na Slovensku. (Současně přikázán též výboru rozpočtovému.)

Vláda žádá, by o návrhu byla podána zpráva ve lhůtě tří dnů.

Jsou snad proti navrženým lhůtám nějaké námitky? (Nebyly.) Není jich. Lhůty jsou schváleny.

(Zvoní): Přistupujeme k

dennímu pořádku

a to k prvému odstavci, jímž jest

1. Zpráva sociálně-politického výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2650), kterým se zmocňuje vláda, aby upravila mezistátní styk v oboru sociálního pojištění. Tisk 2744.

Zpravodajem jest kolega Johanis. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj poslanec Johanis: Velectěné Národní shromáždění! Návrh zákona, který předložilo ministerstvo sociální péče, vyžaduje ... (Nepokoj.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Zpravodaj poslanec Johanis (pokračuje): ... aby vláda byla zmocněna, aby upravila mezistátní styky v oboru sociálního pojištění. Sociálně-politický výbor, projednav tento návrh, navrhuje, aby byl ve smyslu vládní osnovy schválen. Účelem návrhu jest toto:

Československá republika má zájem na sjednání dotyčných smluv mezinárodních, neboť v cizině, zvláště ve státech, vzniklých na troskách bývalé rakousko-uherské monarchie, bydlí mnoho československých příslušníků, kteří podléhají těmto ustanovením sociálně-pojišťovacím anebo dobrovolně získali si nebo získají dotčené nároky. Podobně dlí také v území Československé republiky četní příslušníci států cizích, kteří podléhají sociálnímu pojištění nebo dobrovolně získali si nároky v dotčeném směru. Aby dána byla všem osobám těmto možnost, hledati si zaměstnání v tom neb onom státě, bez obavy, že vystěhováním pozbudou již nabytých nároků, nebo nebudou moci býti účastni dobrodiní sociálního pojištění v onom cizím státě, žádá vláda za zmocnění, aby sjednala s vládami cizích států smlouvy, jimiž by vzájemné vztahy v oboru sociálního pojištění byly upraveny, a výbor doporučuje, aby tento návrh byl schválen.

Návrh dále žádá, by zrušen byl zákon z 12. února 1909, za Rakouska vydaný, který jedná o zmocnění k sjednání mezistátních smluv v oboru dělnického úrazového pojištění, poněvadž pozbyl významu ustanovením § 1. vládního návrhu a jest tudíž bezvýznamný. Poněvadž návrh sám jest z důvodů formálních velenutný, navrhuje sociálně-politický výbor jeho schválení. (Výborně!)

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá. Přistoupíme k hlasování. Prosím o zaujetí míst. Prosím pány u dveří na obou stranách. Pane kol. Jílku, kol. Tesko! (Nepokoj.)

O zákonu tomto, který má pouze tři paragrafy, poněvadž ani pozměňovací návrh nebyl podán, budeme hlasovat v celku. Námitek proti tomu není. (Nebyly.)

Kdo tedy souhlasí s § 1., 2., 3. zák., jakož i nadpisem jeho a úvodní formulí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina, zákon je schválen v prvním čtení. Přeje si pan zpravodaj slova ke druhému čtení? Žádná korektura?

Zpravodaj poslanec Johanis: Ne.

Předseda: Kdo souhlasí se zákonem, přijatým právě v prvém čtení, také ve čtení druhém, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. Zákon je schválen ve druhém čtení a tím první odstavec denního pořádku dnešního jest vyřízen.

Přistoupíme ke druhému bodu, kterým jest

2. zpráva I. výboru branného, II. výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk č. 2648), jímž se pozměňují některá ustanovení zákonův o ubytování vojska (tisk č. 2736).

Zpravodajem jest za výbor branný pan kol. Valoušek, uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Valoušek: Branný výbor Národního shromáždění pojednal o vládní osnově zákona podle tisku čís. 2648, přisvědčuje k důvodům, které důvodová zpráva k tomuto návrhu vládnímu připojená, uvádí pro vydání tohoto zákona, zdůrazňuje prozatímnost zákona tohoto, a navrhuje, aby se Národní shromáždění usneslo na znění připojeného zákona. (Předsednictví ujímá se místopředseda Konečný.)

Místopředseda Konečný: Poněvadž druhý referent občan Moudrý vzdává se slova a z řečníků není nikdo zaznamenán, odpadá další debata a přistoupíme ihned k hlasování. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Předloha obsahuje pouze tři články, míním tedy o nich dáti hlasovati najednou. Doufám, že není také odporu proti tomu. (Nebyl.)

Kdo souhlasí s předlohou zákona, jak ji obsahuje zpráva výboru branného a rozpočtového, t. j. se čl. 1. 2. a 3., jakož i s jeho nadpisem a úvodní formulí, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, čl. 1., 2. a 3., jakož i nadpis zákona a úvodní formule se schvalují.

Přeje si pan zpravodaj slova k druhému čtení?

Zpravodaj posl. Valoušek: V § 31. ve čtvrté řádce místo "koňů" má býti správně "koní", na str. 5., řádek třetí, místo "částkou" - "částka".

Místopředseda Konečný: Přistoupíme k druhému čtení a prosím, kdo souhlasí se zákonem, jakož i s jeho nadpisem a úvodní formulí, jak jsme ji přijali právě v prvém čtení - s malými korekturami, a to v § 31., aby místo "koňů" stálo správně "koní" a pak na str. 5. ve třetí řádce, aby místo slova "částkou" bylo správně "částka" - kdo souhlasí se zákonem a těmito korekturami, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, zákon schvaluje se i v druhém čtení a tím jest tento bod denního pořádku vyřízen.

Přistoupíme k dalšímu bodu denního pořádku a tím jest

3. zpráva státně-zřízeneckého výboru o vládním návrhu zákona (tisk 2598), jímž se vydávají zvláštní ustanovení pro civilní státní zaměstnance, kteří válkou byli zdrženi ve výkonu nebo nastoupení civilní služby státní. Tisk č. 2739.

Za nepřítomného zpravodaje a omluveného také obč. Brodeckého převzal referát občan Navrátil Gustav, uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Gustav Navrátil: Velevážené shromáždění! Státně-zřízenecký výbor jednal o vládním návrhu, aby škody, které utrpěli oni státní zaměstnanci, kteří přímo z válečného pole přišli do státních služeb, byly nahraženy. Jedná se o krajně spravedlivou věc, a sice z toho důvodu, že přirozeně válečnou dobou velká ztráta nastala oněm našim občanům, kteří úmysl měli do státních služeb vstoupiti. Je faktem, že nepoměrně vyšší jest fysický věk těch kolegů, kteří ztratili tuto válečnou dobu a vstoupili do služeb. Tak by to mělo následek, že by nepoměrně starší kolegové zřízenci a úředníci přišli do služeb, než jejich kolegové, kteří již před válkou službu nahodile nastoupili, a proto již plenum Národního shromáždění dříve usneslo se na resoluci, kterou se vláda vyzývá, aby nahradila tuto dobu veškerým těmto zaměstnancům. Vláda vyhověla resoluci Národního shromáždění a předložila svůj vlastní návrh. Důvody, které byly ve vládním návrhu uvedeny, není třeba opakovati. Byly plně uznány státně-zřízeneckým výborem a jen malé změny byly provedeny a sice v souhlase s vládou, změny, které byly většinou provedeny po přání zaměstnanců. Týkají se hlavně započtení válečných let jako takových, poněvadž vládní osnova na ně nepomýšlela - ovšem nemohli jsme plnou měrou hraditi to, co bylo hrazeno státním zaměstnancům, kteří byli v civilní službě za doby válečné, ale přece určitým maximem se výměra snížila na 3 semestry, což bylo hlavně podloženo tím, že tak jako tak oni zaměstnanci, kteří byli ve válce v mladých letech, byli by museli presenční službou ztratiti určitou dobu. Ostatně myslím, že dodatečné zákony, které budou řešiti otázku započtení válečných let, upraví věc tak, že v tomto směru žádná újma těmto zaměstnancům se nestane.

Pokud se jedná o další ustanovení, všecka jsou založena na vládním návrhu a na důvodech, které ve vládním návrhu byly uvedeny. Prosím, aby Národní shromáždění návrh státně-zřízeneckého výboru přijalo a tím zadost učinilo postulátu právě našich nejmladších zaměstnanců státních, kteří nyní, když jsme vytvořili nové úřady, ohromným počtem vstoupili do státních služeb a povinnost svou konají.

Místopředseda Konečný (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen. Debata odpadá. Přistoupíme k hlasování.

Prosím o zaujetí míst. (Děje se.) Projednávaná předloha čítá 6 článků o 22 paragrafech. Míním o ní dáti hlasovati v celku.

Není snad odporu? (Námitky nebyly.)

Kdo souhlasí s předlohou zákona ve znění zprávy státně zřízeneckého výboru, jakož i s jejím nadpisem a úvodní formulí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. Čl. I., II., III., IV, V. a VI., jakož i nadpis a úvodní formule zákona se schvalují.

Přeje si pan zpravodaj ke druhému čtení slova?

Zpravodaj posl. G. Navrátil: Ne.

Místopředseda Konečný: Přistoupíme ke druhému čtení. Prosím ony pány a dámy, kteří souhlasí se zákonem, přijatým právě v prvním čtení, jakož i s jeho nadpisem a úvodní formulí, také ve druhém čtení, prosím, aby povstali. (Děje se.)

To je většina. Tím se zákon schvaluje také ve druhém čtení a tím je tento odstavec denního pořádku vyřízen.

Dalším jest

4. Zpráva kulturního výboru o vládním návrhu zákona (č. t. 2419) o zřízení fondu Denisova. Tisk 2743.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP