Středa 7. dubna 1920

Zpravodajem je občan dr. Herben. Uděluji mu slovo k odůvodnění.

Zpravodaj posl. dr. Herben: Vážené Národní shromáždění! Ministerstvo školství a národní osvěty podalo návrh zákona na zřízení fondu Denisova. Tento zákon je velice stručný. Má na podporu vyššího studia v cizině býti zřízen Denisův fond ze základu 1 milionu korun, ale tak, aby každého roku příštího k tomuto milionu ze státních prostředků bylo přidáváno půl milionu korun dalších, a z úroků tohoto fondu mají býti vypláceny studujícím v cizině půjčky, takové půjčky nesúročitelné, které tito mladí mužové, když jednou nabudou v republice místa a postavení hmotného, zase budou vraceti. Mimo to se předpokládá, že bude na tento fond pamatováno také dary a odkazy, takže to by byla základna tohoto fondu. Správu tohoto fondu má vésti ministerstvo školství a národní osvěty v dohodě s ministerstvem financí. Podnět k tomuto návrhu ministerstva školství a národní osvěty, který se má státi zákonem, vyšel z podnětu přítele našeho Arnošta Denise v Paříži. Původně šlo jen o to, aby se umožnilo naší mládeži, zejména studující i také absolventům vysokých škol studium v cizině, zejména studium ve Francii. Ministerstvo školství a národní osvěty rozšířilo myšlénku Denisovu na studium v cizině vůbec. Tedy hmotný podklad byl by vytvořen, jak jsem řekl, a má to býti skutečně fond, který se bude doplňovati zase z těch vrácených podpor.

Rozumí se samo sebou, že Národní shromáždění může tento zákon přijmouti s radostí. My teď ležíme na křižovatce Evropy a budeme musiti všichni do ciziny, zejména naše mládež, především ta, která si odbude vysoké školy, techniku a universitu, a eventuelně se myslí na ty, kdo by chtěli doma působiti prakticky. Zjistiti podmínky studia v cizině a upraviti udílení podpor a také kontrola tohoto studia, to náleží ministerstvu školství a národní osvěty. Ministerstvo školství a národní osvěty postará se také o informace hmotných poměrů i jinak studijních základů se týkající, podle kterých by měli býti naši absolventi vysokých škol do ciziny vypravováni. V tom směru ministerstvo školství a národní osvěty přihlédne k mezinárodní organisaci zahraničního studia, kterážto organisace se právě vytvořuje.

Myslím, že Národní shromáždění může s důvěrou tento zákon odhlasovati, poněvadž je nepochybno, že našemu národu přinese jen prospěch a zisk. Doporučuji tedy jménem kulturního výboru, aby zákon o Denisově fondu byl Národním shromážděním přijat a odhlasován. (Výborně! Potlesk.)

Místopředseda Konečný: K slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá tudíž, a při stoupíme ihned k hlasování. Prosím o zaujetí míst. (Nepokoj.) Prosím o zaujetí míst! (Hluk.) Pane doktore Witte! Prosím o za ujetí míst! (Hluk.) Prosím ještě jednou o zaujetí míst! (Děje se.) Chceme hlasovati.

Projednávaná osnova zákona čítá pouze 4 paragrafy, míním tedy dáti hlasovati o ni v celku, jakož i o nadpisu a úvodní formuli. Jsou snad proti tomuto způsobu hlasování nějaké námitky? (Nebyly.) Prosím ony pány a dámy, kteří souhlasí s osnovou zákona o zřízení fondu Denisova ve znění zprávy kulturního výboru, jakož i s nadpisem a úvodní formulí její, aby povstali. (Děje se.)

To jest většina, §§ 1., 2., 3. a 4. jakož i nadpis a úvodní formule zákona o zřízení fondu Denisova se schvalují v prvém čtení. Přeje si pan zpravodaj slova k druhému čtení?

Zpravodaj posl. dr. Herben: Nepřeji.

Místopředseda Konečný: Přikročíme ihned k odhlasování této předlohy ve druhém čtení. Kdo souhlasí se zákonem, právě v prvém čtení přijatým, jakož i s jeho nadpisem a úvodní formulí také ve čtení druhém, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, zákon schvaluje se i ve druhém čtení a tím jest tento bod denního pořadu vyřízen. Přikročíme k dalšímu a tím jest

5. zpráva rozpočtového výboru o vládnom návrhu zákona (tisk číslo 2595) o poskytnutí bezúročné státní zápůjčky Kč. 2,100.000 pro znovuvybudování obce Horní Srní na Slovensku (tisk č. 2732).

Zprávu za nepřítomného a omluveného občana dra Vanoviče podá občan Jaroš. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj poslanec dr. Jaroš: Obec Horní Srní na Slovensku byla postižena 8. července 1919 velikou povodní, která zničila téměř celou vesnici, takže 33 rodin zůstalo úplně bez přístřeší a i dalších 10 rodin bylo velmi poškozeno. Ministerstvo veřejných prací vyslalo do dotčeného místa komisi, která vyšetřila poměry a vypracovala plán na znovuzbudování vesnice. Poněvadž obec jest chudá a nemá dostatečných prostředků, byla podána tato vládní osnova, která má poskytnouti obci 2,100.000 Kč. státní bezúročné zápůjčky na dobu 10 let. Rozpočtový výbor o předloze jednal a doporučuje slavnému shromáždění její schválení.

Místopředseda Konečný: K slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá a prosím o zaujetí míst. (Děje se.) Projednávaná předloha čítá pouze 4 paragrafy, míním proto o ní dáti hlasovati najednou, jakož i o nadpisu a úvodní formuli její.

Kdo souhlasí s projednávanou osnovou zákona, jíž má býti obci Horní Srní na Slovensku poskytnuta bezúročná státní zápůjčka, jakož i s nadpisem tohoto zákona a úvodní formulí jeho, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, zákon jakož i jeho nadpis a úvodní formule se schvalují.

Přeje si pan zpravodaj ke druhému čtení slova?

Zpravodaj posl. Jaroš: Ne.

Místopředseda Konečný: Není tomu tak, přistoupíme ihned k druhému čtení a prosím, kdo souhlasí se zákonem právě v prvém čtení přijatým, také ve čtení druhém, jakož i s jeho nadpisem a úvodní formulí, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, §§ 1. - 4. tohoto zákona, jakož i jeho nadpis a úvodní formule schvalují se i ve druhém čtení.

Tím jest i tento bod denního pořadu vyčerpán a přistoupíme k dalšímu, kterým jest

6. zpráva rozpočtového výboru o návrhu člena Národního shromáždění dra Al. Rašína a soudr. (tisk č. 2673), kterým se mění dosavadní zákonná ustanovení o kolku směnečném (tisk č. 2721).

Zpravodajem jest občan dr. Rašín, uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl dr. Rašín: Slavné Nár. shromáždění. Zákon, o který zde běží, má za účel, aby ony druhy směnek, které vlastně jsou platidlem a jsou neobyčejně důležitý pro oběh, byly níže zpoplatněny, nežli jak tomu bylo zákonem z ledna 1919.

Protože zvýšení sazbových položek škály první o 200 % mělo za následek, že obzvláště při směnkách krátkých, tříměsíčních, eventuelně dvouměsíčních šlo toto zpoplatnění do vysokých procent, počala se veřejnost směnkám vyhýbati a vyhýbala by se jim ještě více, až by nastaly normálnější poměry pro provedení dávky z majetku. Z toho důvodu navrhuji, aby tento zákon byl přijat tak, jak vyšel z výboru s doplňkem § 1., který při tisku vypadl a sice za slovo "uherské" přijde ještě "a směnkám vydaným v Bosně a Hercegovině (§ 47. cís. nařízení z 29. prosince 1899 čís. 268 ř. z.)".

K § 2. byl podán ještě doplněk členy všech stran, a sice proto, aby nevznikla nejasnost, zdali vztahuje se to také na kupecké poukázky, které u nás jsou vydány, a na jiné věci, které podléhají směnečnému poplatku. Poněvadž cizina vůbec při vysokých našich sazbách směnečných nechce k nám vůbec žádné poukázky dodávati, jedná se také o to, aby v cizině vydané poukázky, pokud jsou splatny čtrnáct dní po dojití do tuzemska, byly podrobeny kolku pouze 10 hal.

Přimlouvám se také za tento návrh doplňovací a prosím, aby zákon byl v tomto znění přijat. (Výborně!)

Místopředseda Konečný (zvoní): K tomuto zákonu jsou podány dva pozměňovací návrhy a to v § 1. na poslední řádce za slovo "uherské" aby bylo vsunuto "a směnkám, vydaným v Bosně a Hercegovině (§ 47. cís. nařízení z 29. prosince 1899 č. 268 ř. z.)" To navrhuje pan referent. Dále jest zde druhý návrh pozměňovací k § 2., podporovaný všemi kluby, tohoto znění:

"Jako poslední odstavec budiž zařaděno do § 2.:

Ustanovení tato vztahují se též na kupecké poukázky (saz. pol. 97/11, 2 b a a zák. ze dne 13. prosince 1862 čís. 89 ř. z.), pokud podléhají směnečnému poplatku, nevztahují se však na jiné listiny, uvedené v odstavci 1. § 18. zákona ze dne 8. března 1876 č. 26. ř. z.

V cizině vydané kupecké poukázky na plnění peněžitá jsou podrobeny poplatku 10 h, jsou-li presentovány k placení během 14 dnů, počítajíc ode dne po ukázaného jejich dojití do tuzemska."

Opakuji, tento návrh pozměňovací jest podporován zástupci všech klubů.

Ke slovu není nikdo přihlášen, přistoupíme k hlasování a prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Poněvadž jsou zde dva pozměňovací návrhy, dám hlasovati odděleně. Nejdříve o článku l. pak o § 1. článku l. se vsuvkou pozměňovacího návrhu pana zpravodaje a pak o § 2. s dodatkem návrhu pozměňovacího k tomuto paragrafu podaného a všemi stranami podporovaného, pak o § 3. a článku II.

Jest proti tomuto způsobu hlasování nějaká námitka? (Nebyla.) Není tomu tak.

Prosím ony pány a dámy, kteří souhlasí se zněním článku I. podle zprávy rozpočtového výboru, aby povstali. (Děje se.)

To je většina. Článek I. se přijímá.

V § 1. ve 2. odst. za slovo "uherské" navrhuje se, aby byla vsunuta slova "a směnkám, vydaným v Bosně a Hercegovině (§ 47. cís. nař. z 29. pros. 1899 čís. 268. ř. z.)"

Kdo souhlasí proto s § 1. s tímto dodatkem, jak jsem jej právě přečetl, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. Tím je § 1. s předneseným dodatkem přijat většinou.

K § 2. činí se návrh doplňovací, aby na konec, jako poslední odstavec tohoto paragrafu byl přičiněn tento odstavec:

"Ustanovení tato vztahují se též na kupecké poukázky (saz. pol. 97/11 2 b a a zák. ze dne 13. prosince 1862 čís. 89 ř. z.), pokud podléhají směnečnému poplatku, nevztahují se však na jiné listiny, uvedené v odstavci 1. § 18. zákona ze dne 8. března 1876 č. 26 ř. z.

V cizině vydané kupecké poukázky na plnění peněžitá jsou podrobeny poplatku 10 h, jsou-li presentovány k placení během 14 dnů, počítajíc ode dne poukázaného jejich dojití do tuzemska".

Prosím ony pány a dámy, kteří souhlasí s tímto paragrafem, jakož i s tímto dodatečným návrhem, aby povstali. (Děje se.)

To je většina. § 2. i s dodatečným návrhem se přijímají.

Konečně prosím, kdo souhlasí s § 3. jakož i dalším čl. lI. ve znění, jak je přináší zpráva rozpočtového výboru, jakož i s nadpisem a úvodní formulí, aby povstali. (Děje se.)

To je většina. Proto § 3. jakož i čl. II., nadpis zákona a úvodní formule se schvalují.

Přeje si pan zpravodaj ke druhému čtení slova?

Zpravodaj posl. dr. Rašín: Nepřeji.

Místopř. Konečný: Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování ve druhém čtení a prosím ony pány a dámy, kteří souhlasí se zákonem právě v prvém čtení přijatým a doplňovacími návrhy doplněným také ve druhém čtení, jakož i s nadpisem zákona a úvodní formulí, aby po vstali. (Děje se.)

To je většina. Zákon, jakož i nadpis jeho a úvodní formule se schvalují; tím jest tento bod denního pořádku vyřízen a přistoupíme k dalšímu, a tím je

7. zpráva imunitního výboru o žádosti zemského soudu v Praze za vydání člena Národního shromáždění dra Gustava Heidlera k trestnímu stíhání podle § 300, tr. z. a čl. VIII. zák. ze dne 17. prosince 1862 č. 8 ř. z. z r. 1863 (tisk č. 2719).

Zpravodajem je občan Skorkovský. Uděluji mu slovo. (Předsednictví ujímá se předseda Tomášek.)

Zpravodaj posl. Skorkovský: Zemský soud v Praze žádá za vydání čl. N. S. dra Gustava Heidlera k trestnímu stíhání podle § 300. tr. zák. a čl. VIII. ze dne 17. prosince 1862, č. 8 ř. z. z roku 1863, kterýchžto deliktů prý se dopustil podstatným obsahem svého novinářského článku "Po staru neboli případ dra Beneše" uveřejněného v č. 48 týdeníku "Česká Demokracie" ze dne 31. prosince 1919.

Imunitní výbor usnesl se, doporučiti plenu N. S., aby člen N. S. dr. Gustav Heidler k trestnímu stíhání vydán nebyl, a to z těchto důvodů:

Člen N. S. dr. Gustav Heidler prohlásil, že když psal inkriminovaný článek, nebyl si vědom, že rozsudek nad Jirákem - Tůmou nenabyl ještě práva moci. Jednal tedy bona fide, nevěda, že by mohl porušiti čl. VIII. zák. ze dne 17. prosince 1862, č. 8 ř. z. z r. 1863.

Imunitní výbor nevidí dále v jednání dra Heidlera splněnou skutkovou podstatu § 300. tr. z., nýbrž pouze sesílenou a podmínečnou kritiku.

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá, přistoupíme k hlasování. Prosím pány o zaujetí míst. (Děje se.)

Imunitní výbor navrhuje, aby člen Národního shromáždění dr. Gustav Heidler k trestnímu stíhání vydán nebyl.

Kdo s návrhem souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina, návrh jest přijat a tím tento odstavec denního pořadu jest vyřízen.

Přerušuji projednávání denního pořadu dnešní schůze a sděluji, že mi byl podán naléhavý dotaz členů N. S. dra Soukupa, Časného, Bechyně, Johanise, dra Meissnera, Ecksteinové a soudr. na dra Vavro Šrobára, ministra s plnou mocí pro Slovensko.

Žádám p. zapisovatele Marka, aby dotaz ten přečetl.

Zapisovatel posl. Marek (čte):

Naléhavý dotaz

posl. dra Soukupa, Časného, Bechyně, Johanise, dra Meissnera, Ecksteinové, Marka a soudr. na dra Vavro Šrobára, ministra s plnou mocí pro Slovensko, ohledně usmrcení dvou důvěrníků dělnictva dne 26. března t. r. v obci Rumanové na Slovensku. (Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP