Středa 14. října 1925

14. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. Tausika pro přečin ublížení na cti podle §u 2 zák. čl. XLI z r. 1914 a podle §u 78 zák. čl. XL z r. 1879 (tisk 5310).

Zpravodajem je p. posl. Moudrý. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. Moudrý: Slavná sněmovno! Těchto trestných činů, za vinu mu kladených, dopustil prý se jmenovaný poslanec tím, že na schůzi, konané v Krompachách dne 17. srpna 1924, užil výroků:

1. vůči inspektorovi Ladislavovi Haškovi: "Vy ste pasák, fuj, haňba Vám, jdete pasť svine",

2. vůči nadstrážníkovi Jurajovi Gajdošovi: "Vy ožraly, nehaňbite se?"

Imunitní výbor navrhuje, aby posl. Tausik k trest. stíhání byl vydán pro tyto výroky, jimiž ublížil na cti úředníkům, konajícím svou povinnost. Pro ostatní trestné činy pak navrhuje, aby vydán nebyl.

Místopředseda dr. Hruban (zvoní): Nikdo se ke slovu nehlásí, dám hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Tausika pro výroky učiněné vůči Ladislavu Haškovi a Jurajovi Gajdošovi a nesvolila k trest. stíhání téhož poslance pro přestupek podle §u 78 zák. čl. XL z r. 1879, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se podle návrhu p. zpravodaje.

15. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. Tausika pro přečin podle §u 14, č. 5, §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky, pro dvojnásobný přečin utrhání na cti dr. Mičurovi a sborovému soudu v Košicích podle §§ 1 a 3, odst. 2, č. 1 a 2, §u 9, č. 4 zák. čl. XLI z r. 1914 a pro trojnásobný přečin urážky na cti podle §u 2, §u 4, odst. 2 a §u 6 téhož zák. článku (tisk 5311).

Zpravodajem je p. posl. Moudrý. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. Moudrý: Slavná sněmovno!

Posl. Tausik řečnil dne 26. října 1924 na táboru lidu v Užhorodě na Krojatovičově náměstí a ve své řeči dopustil prý se trestních činů, za něž je stíhán. Imunitní výbor jednal o inkriminovaných výrocích a navrhuje poslanecké sněmovně, aby byl jmenovaný poslanec vydán pro následující výroky:

1. Dr. Mičuru nazval zlodějem, usvědčeným z podvodu, kterého československá vláda dala ne do kriminálu, nýbrž nad kriminál. Dr. Mičura jest presidentem soudní tabule v Košicích, soudí lidi, jest nejvyšším soudcem pro Podkarpatskou Rus, člověk, který patří do kriminálu.

2. Ve volební kampani sešli se representanti vysokých státních úřadů v Mukačevě v baru. Dr. Rozsypal, viceguvernér, policajt a ředitel Baan, žrali a chlastali a sežrali se jako svině.

3. O guvernérovi dr. Beskydovi se vyjádřil, že je "pimperle".  

Imunitní výbor hájí zásadu, že nelze imunity zneužívati k útokům na osobní čest kohokoliv.

Pro výroky ostatní, jež jsou povahy politické, navrhuje se, aby svolení k stíhání uděleno nebylo.

Místopředseda dr. Hruban: Poněvadž není ke slovu nikdo přihlášen, budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Tausika pro urážlivé výroky o dr. Mičurovi, viceguvernéru dr. Rozsypalovi a guvernéru dr. Beskydovi, a nesvolila k trest. stíhání téhož p. poslance pro výroky ostatní, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se podle návrhu p. zpravodaje.

16. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. Mondoka pro přečin podle §u 14, č. 1, přečin podle §u 18, č. 1 a 3 zákona na ochranu republiky (tisk 5350).

Zpravodajem je zase p. posl. Moudrý. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. Moudrý: Slavná sněmovno! Zmíněných trestních činů prý se dopustil jmenovaný poslanec na táboru lidu, pořádaném v Mukačevu dne 3. srpna 1924, projevem, v němž vykládal o příčinách a následcích světové války.

Imunitní výbor pojednal o výrocích, které podle žaloby zakládají skutkovou povahu trestních činů, a navrhuje posl. sněmovně, aby posl. Mondok k trest. stíhání vydán nebyl, poněvadž podobné projevy jsou v komunistickém tisku pravidelně otiskovány, aniž by byly konfiskovány.

Místopředseda dr. Hruban: Poněvadž není nikdo ke slovu přihlášen, dám hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Mondoka, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Mondoka.

17. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích ze dne 6. prosince 1924, č. 16.352/24, za souhlas s trest. stíháním posl. Tausika pro přečin pomluvy československé vlády podle §§ 1 a 3, odst. 2, č. 1 a 2 zák. čl. XLI z r. 1914, přečiny pomluvy komisaře inž. Bohuslava Kriško a okr. náčelníka Mareše a pro přečin rušení obecného míru podle §u 14, č. 5 a 1 zákona na ochranu republiky (tisk 5243).

Zpravodajem je p. posl. Aster. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. Aster: Podle rozdané zprávy tisk 5243 navrhuji podle usnesení imunitního výboru, aby posl. Tausik pro výroky rázu politického pod čísly 1, 3, 4, 5 a 6 v podání sedrie v Levoči ze dne 2. prosince 1924, č. Nt III 3/24, uvedené vydán nebyl.

Posl. Tausik pronesl však ve své řeči také výrok, který kvalifikován jest jako přečin pomluvy hlavního vládního komisaře inž. Bohuslava Kriško (§ 1, § 3, odst. II., č. 1 a 2 zák. čl. XLI z r. 1914). Pro tento delikt doporučuji jménem imunitního výboru, aby posl. Tausik vydán byl.

Místopředseda dr. Hruban (zvoní): Poněvadž není nikdo k slovu přihlášen, dám hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Tausika pro přečin pomluvy hlavního vládního komisaře inž. Kriško a nesvolila k trest. stíhání téhož poslance pro delikty ostatní, ať pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se podle návrhu p. zpravodaje.

18. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Praze ze dne 19. června 1925, č. Tl XIV/325/25, za souhlas s trest. stíháním posl. Vraného pro přečin proti bezpečnosti cti, spáchaný tiskem proti Karlu Práškovi a spol. (tisk 5345).

Zpravodajem je p. posl. Aster. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. Aster: Slavná sněmovno! Podkladem žaloby soukromých žalobců Karla Práška a spol. je článek uveřejněný v čísle 98 časopisu "Lidový Deník" ze dne 26. dubna 1925. Inkriminovaný článek nadepsán byl "Soud provedl očistu, vyloučil Karla Práška a Jaroslava Rychteru z politického života". Žalovaný zodpovědný redaktor Julius Pachmayer označil posl. Vraného za autora článku.

V inkriminovaném článku vykládá se rozsudek volebního soudu a kritisuje se v něm způsob obhajoby pánů žalobců před tímto soudem.

Imunitní výbor přihlížeje k tomu, že v celém článku kritisuje se pouze politická činnost pánů žalobců a konkrétně zejména jich rozchod se stranou republikánskou, a to na základě pravoplatného rozsudku volebního soudu, došel k jednomyslnému názoru, že jedná se o přípustnou kritiku veřejné činnosti pánů žalobců, a navrhuje, aby v tomto případě posl. Vraný k trest. stíhání vydán nebyl.

Místopředseda dr. Hruban (zvoní): Ke slovu se nikdo nehlásí, dám proto hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Vraného, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se odepříti souhlas k trest. stíhání posl. Vraného.

19. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. Tausika pro přečin podle §u 24, č. 4 tiskového zákona (tisk 5346).

Zpravodajem je pan posl. Aster. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Aster: Slavná sněmovno! Podle rozdané zprávy tisk 5346 navrhuji, aby posl. Tausik, který je stíhán za to, že včas nepředložil povinný výtisk censuře, k trestnímu stíhání vydán nebyl.

Místopředseda dr. Hruban: Ke slovu se nikdo nehlásí, rozprava odpadá.

Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Tausika, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Tausika.

20. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Brně za souhlas s trest. stíháním posl. dr. Lodgmana pro zločin podle §u 15, číslo 3, respektive pro přečin podle §u 14, číslo 1 zákona na ochranu republiky (tisk 5347).

Zpravodajem je opětně p. posl. Aster. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. Aster: Slavná sněmovno! Podle rozdané zprávy tisk 5347 navrhuji, aby posl. dr. Lodgman, který je stíhán jako pisatel článku v časopise "Brünner Montagsblatt" pro delikty v tištěné zprávě uvedené, k trest. stíhání vydán nebyl.

Místopředseda dr. Hruban: Nikdo se ke slovu nehlásí, debata odpadá.

Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. dr. Lodgmana, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. dr. Lodgmana.

21. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Chebu ze dne 3. dubna 1925, č. Nt 281/25, za souhlas s trest. stíháním posl. Böllmana pro přečin podle §u 14, č. 1 a 5 zákona na ochranu republiky (tisk 5349).

Zpravodajem je p. posl. Aster. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. Aster: Slavná sněmovno!

Na okresní konferenci Svazu německých rolníků, konané dne 18. ledna 1925 ve Žluticích, promluvil posl. Böllmann řeč, která podle mínění soudu tvoří podklad k trest. stíhání posl. Böllmanna.

Imunitní výbor přihlížeje ke skutečnosti, že výroky poslance Böllmanna neliší se v ničem od politické terminologie, obvyklé v kruzích německých oposičních stran, a vzhledem k tomu, že politická veřejnost u nás i za hranicemi už dávno přechází přes podobné výroky k dennímu pořádku, posuzuje vystoupení posl. Böllmanna na okresní konferenci ve Žluticích jako řečnický výkon, souvisící s poslaneckou činností jmenovaného pana poslance, a navrhuje, aby posl. Böllmann k trest. stíhání vydán nebyl.

Místopředseda dr. Hruban: Nikdo se k slovu nehlásí, budeme proto hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Böllmanna, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Böllmanna.

22. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. J. Mayera pro přečin podle §u 14, č. 1 a 5 zákona na ochranu republiky (tisk 5351).

Zpravodajem je p. posl. Aster. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. Aster: Slavná sněmovno!

Podle rozdané zprávy tisk 5351 prý posl. J. Mayer se deliktu za vinu mu kladeného, dopustil řečí na sjezdu říšského zemědělského svazu v Berlíně.

Za podklad žaloby slouží zpráva, otištěná v čísle 40 časopisu "Deutsche Landpost" ze dne 19. února 1925. Podle této novinářské zprávy stěžoval si posl. J. Mayer ve své řeči na pronásledování Němců v Československé republice. Sám však toto "pronásledování" označil za takové - kterého se nesmí nikdo báti.

Imunitní výbor považuje vystoupení posl. J. Mayera vzhledem k obsahu pronesené řeči, který pohyboval se v rámci obvyklé terminologie německých oposičních poslanců, za projev politický, který nevybočuje z rámce přípustné činnosti poslanecké, a navrhuje proto, aby posl. J. Mayer k trest stíhání vydán nebyl.

Místopředseda dr. Hruban: Nikdo není ke slovu přihlášen.

Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. J. Mayera, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. J. Mayera.

23. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Chebu za souhlas s trest. stíháním posl. inž. Kalliny pro přečin podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky (tisk 5366).

Zpravodajem je p. posl. Rouček. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. Rouček: Slavná sněmovno! Krajský soud v Chebu žádá za souhlas s trestním stíháním posl. inž. Kalliny pro přečin podle §u 14, čís. 1 zákona na ochranu republiky.

Tohoto přečinu prý se posl. inž. Kallina dopustil dne 22. března 1925 na veřejné schůzi v Aši, kde pronesl výroky, "že Němci byli do tohoto státu násilně vnuceni a že žádají lidové hlasování ohledně připojení k velkému Německu".

Imunitní výbor v těchto výrocích posl. inž. Kalliny vidí pouze část programu německo-nacionální strany a soudí, že poslanec má právo programové řeči pronášeti i na schůzích veřejných. Navrhuje proto, aby posl. inž. Kallina k trest. stíhání nebyl vydán.

Místopředseda dr. Hruban: Nikdo není ke slovu přihlášen. Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. inž. Kalliny, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. inž. Kalliny.

24. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Šumperku za souhlas s trest. stíháním posl. dr. Hanreicha pro přečin podle §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky (tisk 5367).

Zpravodajem je p. posl. Rouček. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. Rouček: Slavná sněmovno!

Okresní soud v Šumperku žádá za souhlas s trestním stíháním posl. dr. Hanreicha pro uvedený přečin, kterého se prý dopustil na schůzi v Šumperku a Hanušovicích dne 6. července 1925.

Imunitní výbor vidí v inkriminovaných výrocích pouhou kritiku, která, i když je ostrá a nevhodná, musí býti poslanci na veřejné schůzi umožněna, a doporučuje proto poslanecké sněmovně, aby posl. dr. Hanreich k trestnímu stíhání vydán nebyl.

Místopředseda dr. Hruban: Nikdo není ke slovu přihlášen. Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. dr. Hanreicha, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. dr. Hanreicha.

25. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. dr. Labaje pro přečin podle §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky (tisk 5368).

Zpravodajem je p. posl. Rouček. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. Rouček: Slavná sněmovno! Hlavní sát. zastupitelství v Košicích žádá za souhlas s trest. stíháním posl. dr. Labaje pro zmíněný přečin, kterého se prý týž dopustil na schůzi dne 14. června 1925 ve Spišské Bělé těmito slovy: "Na Slovensku je zle, na Slovensku se zle hospodaří, za Maďarska bylo zle, ale dnes je hůře".

Imunitní výbor neshledává v uvedených výrocích ničeho, co by nebylo dovoleno poslanci ve veřejném shromáždění lidu mluviti, a navrhuje poslanecké sněmovně, aby posl. dr. Labaj k trest. stíhání vydán nebyl.

Místopředseda dr. Hruban: Nikdo není ke slovu přihlášen. Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. dr. Labaje, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. dr. Labaje.

26. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Opavě za souhlas s trest. stíháním poslance dr. Hanreicha pro přečin podle §u 17, č. 1, odst. 2 zákona na ochranu republiky (tisk 5369).

Zpravodajem je p. posl. Rouček. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. Rouček: Slavná sněmovno! Zemský soud v Opavě žádá za souhlas s trest. stíháním posl. dr. Hanreicha pro zmíněný přečin, kterého se prý dopustil na sjezdu sudetského německého spolku pomocného dne 10. května 1925 ve Štyrském Hradci.

Posl. dr. Hanreich navrhoval ve své řeči tamtéž, aby se pořídil soupis oněch sudetských Němců, kteří se ucházejí v republice Československé o pozemky, a tvrdil, že německý parlamentární svaz předloží takové žádosti vládě československé, že však toho použil jako agitačního prostředku proti ní, ježto Češi a Poláci, i když nejsou státními občany československými, obdrželi za laciné peníze pozemky.

Imunitní výbor neshledává ve výrocích posl. dr. Hanreicha zmíněného přečinu a doporučuje posl. sněmovně, aby posl. dr. Hanreich k trest. stíhání vydán nebyl.

Místopředseda dr. Hruban: Nikdo se k slovu nehlásí, dám hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. dr. Hanreicha, ať zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. dr. Hanreicha.

27. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. Tausika pro: 1. a) přečin podle §u 18, č. 1, 2 a 3 zákona na ochranu republiky, b) přečin urážky na cti četnictva jako sboru podle §§ 2, 4 a 8, číslo 3 zák čl. XLI z r. 1914, c) přečin utrhání na cti četnictvu podle §§ 1, 3 a 9, č. 6 zák. čl. XLI z r. 1914, d) přečin utrhání na cti vlády podle §§ 1, 3 a 8, č. 2 zák. čl. XLI z r. 1914, e) přečin utrhání na cti podle §§ 1, 3 a 9, č. 1 zák. čl. XLI z r. 1914; 2. přečin utrhání na cti exponovaných úředníků podle §§ 1, 3 a 9, č. 6 zák. čl. XLI z r. 1914; 3. přečin podle §u 18, č. 1, 2 a 3 zákona na ochranu republiky, přečin utrhání na cti vlády a úředníků na Podkarpatské Rusi podle §§ 1, 3 a 8, č. 2 a §u 9, č. 6 zák. čl. XLI z r. 1914; 4. přečin podle §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky; 5. přestupek podle §u 46 přestupkového zákona a 6. přečin podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky (tisk 5373).

Zpravodajem je p. posl. Mach. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. Mach: Slavná sněmovno! Podle obsahu trest. oznámení hlavního stát. zastupitelství v Košicích ze dne 15. dubna 1925, č. 4970, shledává se podstata uvedených přečinů a přestupků v několika výrocích řeči, kterou pronesl uvedený posl. Tausik dne 14. srpna 1924 na veřejné schůzi v Košicích. Výroky posl. Tausika byly takového rázu, že podle mínění imunitního výboru přesahovaly krajní meze kritiky a obsahovaly hrubé urážky na cti a těžká obvinění veřejných funkcionářů, neboť se o nich vzhledem k výkonu jich povolání tvrdí takové skutečnosti, které, byly-li by pravdivy, mohou býti důvodem, aby bylo zahájeno řízení trestní nebo disciplinární.

Imunitní výbor vzhledem k tomu, že činy shora jmenovaného poslance za vinu mu kladené přesahují meze činnosti poslanecké, navrhuje, aby posl. sněmovna posl. k trest. stíhání vydala v případech pod č. 1, 2, 3, 4 a 5 v podání sedrie v Košicích ze dne 10. dubna 1925, č. Tk III 509/25, uvedených.

Výroky posl. Tausika obsažené pod čís. 6 citovaného úředního podání nepřesahují meze ostré kritiky vyplývající z poslaneckého mandátu oposičního poslance, navrhuje proto imunitní výbor, aby pro delikt tento posl. Tausik k trest. stíhání vydán nebyl.

Místopředseda dr. Hruban (zvoní): Nikdo se k slovu nehlásí, dám hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Tausika pro všechny v žádosti sedrie v Košicích a ve zprávě výboru imunitního uvedené delikty vyjma pro přečin podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna se usnesla podle návrhu p. zpravodaje svoliti k trest. stíhání posl. Tausika pro všechny v žádosti sedrie v Košicích a ve zprávě výboru imunitního uvedené delikty, vyjma pro přečin podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky.

28. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. Tausika pro přečin utrhání a urážky na cti vládě podle §u 1 a §u 3, odst. 2, č. 1 a 2, §u 2 a §u 4, odst. 2, zák. čl. XLI z r. 1914 a zločin podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky (tisk 5374).

Zpravodajem jest pan posl. Mach. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Mach: Slavná sněmovno! Hlav. stát. zastupitelství v Košicích přípisem ze dne 26. srpna 1925, č. 10584/25, žádá za vydání posl. Tausika pro přečin utrhání a urážky na cti vládě a zločin podle §u 15, čís. 3 zákona na ochranu republiky.

Zmíněných trestních činů dopustil se jmenovaný poslanec na veřejné schůzi místní organisace komunistické strany v Prešově, konané dne 1. května 1925. Imunitní výbor navrhuje, aby posl. Tausik pro přečin utrhání a urážky na cti vládě spáchaný výroky pronesenými na veřejné schůzi v Prešově byl vydán, pro ostatní výroky však aby vydán nebyl, ježto v řeči jeho nelze shledávati vybízení a podněcování k trestním činům a protože řeč poslance před voliči sluší považovati za činnost politickou, vyplývající z poslaneckého mandátu.

Místopředseda dr. Hruban (zvoní): Nikdo se ke slovu nehlásí, rozpravy není. Budeme proto hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Tausika pro přečin utrhání a urážky na cti vládě a nesvolila k trest. stíhání téhož p. poslance pro delikty ostatní, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se podle návrhu p. zpravodaje svoliti k trest. stíhání posl. Tausika pro přečin utrhání a urážky na cti vládě a nesvoliti k trest. stíhání téhož p. poslance pro delikty ostatní.

29. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. Borovszkého pro přečin pomluvy podle §§ 1, 2, 3 a 4 zák. čl. XLI z r. 1914 (tisk 5375).

Zpravodajem jest pan posl. Mach. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Mach: Slavná sněmovno! Hlav. stát. zastupitelství v Košicích přípisem ze dne 28. srpna 1925, č. 10.652/25, žádá o souhlas s trest. stíháním posl. Borovszkého pro přečin pomluvy spáchané tiskem pro článek otištěný v maďarské řeči pod názvem: "Beküldetett" (zasláno).

Obsahem uvedeného článku cítí se býti na cti dotčen dr. Eduard Švenda jako předseda dodávací komise u Zemské úřadovny pro pojištění robotníkov v Bratislavě.

Imunitní výbor projednávaje tento případ, po prozkoumání všech označených vět navrhuje, aby souhlas k trest. stíhání dán nebyl.

Místopředseda dr. Hruban (zvoní): Nikdo není k slovu přihlášen, debata odpadá. Dám hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Borovszkého, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Borovszkého.

30. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Chebu ze dne 27. března 1925, č. Nt 292/25, za souhlas s trest. stíháním posl. Jos. Fischera pro přečin podle §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky (tisk 5387).

Zpravodajem jest pan posl. Mach. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Mach: Slavná sněmovno! Krajský soud v Chebu přípisem ze dne 27. března 1925 žádá o svolení s trest. stíháním posl. Jos. Fischera pro přečin podle §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky.

Podle trestních spisů imunitnímu výboru předložených stíhaný posl. Jos. Fischer na veřejné schůzi v Chebu dne 7. prosince 1924 jako řečník pronesl výroky, jimiž pobuřoval proti státu a ústavním činitelům.

Imunitní výbor vzal v úvahu, že uvedeny poslanec zaujal před svými voliči kritické stanovisko k politickým a hospodářským poměrům republiky, stanovisko odpovídající jeho politickému nazírání jako oposičního poslance, a navrhuje, aby svolení k trest. stíhání posl. Jos. Fischera pro přečin podle §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky dáno nebylo.

Místopředseda dr. Hruban (zvoní): Nikdo se ke slovu nehlásí, debata odpadá. Dám hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. J. Fischera, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Jos. Fischera.

31. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. Kurťaka pro přečin podle §u 14, č. 3 zákona na ochranu republiky (tisk 5267).

Zpravodajem je pan posl. Valášek. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Valášek: Slavná sněmovno! Hlav. stát. zastupitelství v Košicích žádá přípisem ze dne 22. dubna 1925 č. 5269 za vydání k trest. stíhání posl. Kurťaka pro přečin podle §u 14, č. 3 zákona na ochranu republiky.

Posl. Kurťak na veřejné schůzi zemědělského autonomního sojusu ve Velké Čongavě a ve V. Komjatech dne 1. února 1925 kritisoval postup provádění pozemkové reformy na Podkarpatské Rusi, kde prý není dáno dostatečného místa podkarpatoruskému zemědělskému lidu.

Imunitní výbor spatřuje v pronesených názorech postup oposičního poslance a navrhuje, aby shora jmenovaný k trestnímu stíhání vydán nebyl.

Místopředseda dr. Hruban (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá, dám proto hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Kurťaka, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Kurťaka.

32. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v N. Jičíně za souhlas s trest. stíháním posl. dr. Schollicha pro přečin podle §u 15, č. 2 zákona na ochranu republiky (tisk 5283).

Zpravodajem je opět p. posl. Valášek. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Valášek: Slavná sněmovno! krajský soud v N. Jičíně žádá přípisem ze dne 19. května 1925, číslo Nt IX 103/25, za souhlas s trest. stíháním posl. dr. Schollicha pro přečin podle §u 15, č. 2 zákona na ochranu republiky.

Posl. dr. Schollich na schůzi dne 25. března 1925 v Bělotíně, okres Hranice, mluvil o poměrech německého lidu v Československé republice a uvedl případ o provádění pozemkové reformy na dvoře Bransdorfu ve Slezsku, kde prý měli dostati půdu jenom Češi, avšak velikou manifestací lidu německého obdrželi příděl půdy Němci.

Imunitní výbor spatřuje ve výrocích pronesených nepřekročení meze dovolené kritiky a navrhuje, aby posl. dr. Schollich k trest. stíhání vydán nebyl.

Místopředseda dr. Hruban (zvoní): K rozpravě není nikdo přihlášen, budeme proto hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. dr. Schollicha, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. dr. Schollicha.

33. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. Sedorjaka pro trojnásobný přečin podle §u 14, č. 5, dvojnásobný přestupek podle §u 18, č. 1 zákona na ochranu republiky, pro přečin podle §u 1 a §u 3, č. 2, §u 8, č. 3 zák. čl. XLI z r. 1914 a pro přečin podle §u 1, §u 3, č. 2, §u 9, č. 1 téhož zák. čl. (tisk 5284).

Zpravodajem je pan posl. Valášek. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Valášek: Slavná sněmovno! Hlav. stát. zastupitelství v Košicích žádá přípisem ze dne 26. května 1925, číslo 6806/25, za souhlas s trest. stíháním posl. Sedorjaka pro trojnásobný přečin podle §u 14, č. 5, dvojnásobný přestupek podle §u 18, č. 1 zákona na ochranu republiky, pro přečin podle §u 1, §u 3, č. 2, §u 8, č. 3 zák. čl. XLI z r. 1914 a pro přečin podle §u 1, §u 3, č. 2, §u 9, č. 1 téhož zák. článku.

Jmenovaný poslanec na veř. schůzi ve Velkém Lázu a v Hluboké, konané dne 24. srpna 1924 o poměrech na Podkarpatské Rusi, obvinil ministry Československé republiky z nečestných činů, pro kteréžto nařčení navrhuje imunitní výbor, aby posl. Sedorjak k trest. stíhání vydán byl.

Pro přečiny druhé, jemu za vinu kladené, navrhuje imunitní výbor nevydati posl. Sedorjaka.

Místopředseda dr. Hruban (zvoní): Nikdo se ke slovu nepřihlásil, debata odpadá. Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Sedorjaka pro nařčení ministrů Československé republiky z nečestných činů, a nesvolila k trest. stíhání téhož p. poslance pro delikty ostatní, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se podle návrhu p. zpravodaje svoliti k trest. stíhání posl. Sedorjaka pro nařčení ministrů Československé republiky z ne čestných činů a nesvoliti k trest. stíhání téhož p. poslance pro delikty ostatní.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP