Středa 21. prosince 1921

Je tudíž zcela, oprávněná domněnka, že toto opatření má vlastně docela jiné cíle. A přiznal to posl. dr. Matoušek na župní schůzí úřednických spolků v Hradci Králové, kde prohlásil, že snížení úřednických platů má jakýsi >mravní<. význam. (Německé výkřiky: Slyšte, slyšte!) Dokonce i mravnost uvádíte v pohyb. (Sen. Link [německy]: Ale jakou mravnost!) Ta se řídí dle potřeby. Nyní je mravné, snížiti úředníkům platy, A dále pravil: V >Pětce. bylipřesvědčeni, že právě souhlas s tímto zákonem bude míti silný mravní vliva stát že nyní bezohledně přikročí k úpravě hospodářských poměrů, obzvláštěv bojích o mzdu. (Něm. výkřiky: Slyšte, slyšte!) Podobně se vyjadřujíNárodní Listy, které napsaly: Rozumí se samo sebou, že gážisté nemohou zůstatisamotní, nýbrž že po nich přijdou na řadu také ostatní vrstvy. (Něm. výkřiky:Slyšte, slyšte!) Vidíme, oč běží. Jde o útok proti všem pracujícím lidem ato, co zde před sebou vidíme, je výronem diktatury kapitalistické třídy. A divímese a vyslovujeme svůj podiv, že socialistické strany jsou tak zaslepeny, že nepozorují,oč běží, že zde běží o počátek všeobecného snížení mezd, o nátlak na příjmydělníků, o zhoršení životních podmínek pracujících lidí vůbec. Nemusíme býtiproroky, abychom na základě všech těchto zjevů prohlásili, že to, co hodlátepodniknouti, přinese vám neblahé ovoce. Ministr financí dr. Engliš, - abychse ho znovu dovolával - řekl loni za debaty o úřednických platech v listopadu1920: >Od klidu a spokojenosti zaměstnanců závisí klid ve státě.< Ušetříte 180milionů korun, ale uvalíte na úředníky a učitele utrpení, starosti a svízele. Avšakškoda, kterou tím stát utrpí, nedá se snad tak lehce vypočítati na papíře, alebude to jistě těžká škoda, ježto potlačíte u úředníků a učitelů radost z práce,podnikavost. Přicházíte s resolucí, která má býti náplastí na ránu, kterouzde jitříte, s resolucí, v níž žádáte snížení cen, v níž odpovídáteboj drahotě a lichvě. Koho chcete touto resolucí oklamati? Dá-li se zjev drahoty,který je přece světovým zjevem, který není omezen jen na tento stát, odstranitiresolucí, proč pak jste nepodali tuto resolucí už dávno? (Veselost.) Myslím,že jste to mohli snadno učiniti. Ohlašujete-li boj, není to nic než klam, nic, nežprázdná slova, nic jiného, než že ještě ke krutosti, které se hodláte dopustiti,přidružiti chcete ještě také výsměch.

Považujeme předlohu za těžkou sociální nespravedlnost, za nesnesitelný, zhoubnýprostředek k vyléčení chorého finančního hospodářství. Máme za to, že sníženímúřednických platů bude v základě poškozen jen stát a snížením platůučitelských že bude poškozeno jen lidové vzdělání a budeme tudíž hlasovati protitéto předloze a budeme také proti ní působiti. (Souhlas a potlesk na levici.)

Místopředseda Kadlčák: Uděluji slovo pánu sen. dr. Kovalikovi.

Sen. dr. Kovalik: Slávny senát! Poneváč z našej strany ešte jedenrečník promluví k tejto otázke, nebudem dlho zdržovať. Moja reč nebude veľmidlhá. Aby národ náš, ľud slovenský, videl, že my v každej otázkespravodlivé chceme pokračovať, preto i tu chceme dokázať, že my zastupujeme, ľudovástrana, všetky vrstvy národa, a chceme dokázať nášmu ľudu slovenskému, že keďzastupujeme záujmy jednej vrstvy, jednej čiastky národa, ľudu, učiteľov aúradníctva, tedy nechceme uvaľovať ťarchy na druhé vrstvy. My požadujeme, aby veštáte jak ťarchy, tak výhody pre všetky vrstvy ľudu a národa boly harmonickyupravené a to v tomto návrhu nevidíme. Naša strana je pre sporenie vo štáte,aby rovnováha v rozpočtu bola docielená, ale toto sporenie je v tomtoprípade nesprávne, poneváč začína toto sporenie zdola, kdežto by sa malo začaťshora. (Souhlas u Němců.) Keď má byť započaté s týmto sporením, mábyť harmonicky a rovne prevedené na celej čiare. Ale keď vrabci na strecháchčvirikajú a všetky noviny malé i veľké sa rozepisujú o tom, že dnes sa má začaťsporiť tam, kde sa dajú veľké milióny usporiť. Nedávno bolo tu prednesené, žekonsulát v Amerike stojí 16 miliónov korún. Takýto luxus naša mladá republikanesmie si dovoľovať. Tam sa má započať sporiť. Tam sa dajú milióny usporiť. (Sen.dr. Heller [německy]: Panu vyslanci vzíti něco z jeho dvou miliónu a nikoliv úředníkuz jeho dvaceti tisíc, tam začněte! Pak se vyjde!) Viem, že sú konsulátypotrebné a musíme ich mať, ale to je bez miery, taký luxus my si dovoliť nemôžeme. (Sen.dr. Heller [německy]: To jsou protekční děti, které tam hospodaří! Páni švakrové,bratranci a strýčci!) V Amerike pri takých konsulátoch má sa zredukovaťpočet úradníkov a ich platov. Tam by sa usporily ťažké milióny pre štát. Sporiťsa má ešte, riekneme, pri tých automobiloch všelijakých a benzínoch. Tam by saťažké milióny dal y usporiť. Usporiť sa dá a má i pri disposičných fondoch. (Sen.Jarolim [německy]: Korupční fondy! - Sen. dr. Heller [německy ]: Reptilní fond! -Hluk. - Místopředseda Kadlčák zvoní. - Sen. Matuščak: Na četnické generály!)

Z položiek v rozpočtu dalo by sa to videl!, ale nemali sme dosť času, abysme tento 20timiliardový rozpočet preštudovali. To je veľká chyba, že sa tak rýchleprejednáva, keď ide o také státisíce. Len jednej položky chcem vzpomenút, ktorúsom práve čítal po poledni v novinách. V rozpočtu máme položku, že mámena Adriatickom mori udržovať jednu loď, ktorá má loviť ryby a zkúmať faunumorskou. Myslím, že je to pol milióna. Neviem, jestli to naša republika potrebuje. (Sen.Matuščak: Ale pan Udržal to potřebuje!) Také výdaje si dovoliť nemôžeme. Dopensie sa posielajú úradníci a zamestnanci, ktorí by mohli ešte pat i desať rokovpracovať a miesto jedného povolávaní sú potom dvaja noví. (Hlas: Ještě více!) Tedyusporiť sa dá. My sme už pre sporenie, ale nie tak neharmonické, aby sa pri ňomvytrhla len jedna vrstva národa a na tej sa chcelo usporiť. Máme vedomie o tom, že u násna Slovensku neni riešená rozvážne otázka pensistov. (Tak jest!) Bola užpodaná interpellácia o pensijných pomeroch na Slovensku. My sme na to ešte odpoveďnedostali. Zmiňujem sa o dvoch pensistoch, z nichž jeden, pretože vyžiť nemôhoľ,sebevraždu previedol, a o druhom ani stopy neni. Tedy snahou ľudovej strany je, abyťarchy a výhody všetkých vrstiev nielen slovenského ľudu, ale celého národaharmonicky boly prevádzané. Keď sa hľadá úspora, nech sa hľadá na celej čiare akeď vláda chce usporiť práve pri tých vrstvách, u ktorých sa to dá najmenej ľahkopreviesť, mala by sa tiež postarať o to, aby vyživovacie pomery v republike bolyzlepšené. Poneváč tedy vidíme, že to sporenie neni harmonicky prevádzané, žeťarchy a výhody nie sú na každú vrstvu národa spravodlivé rozdelené, tak my nemôžemehlasovať pre tento návrh zákona, a budeme hlasovať proti nemu. (Výborně! Potlesku německých senátorů a komunistů.)

Místopředseda Kadlčák (zvoní): Udělím slovo panu sen. Friedrichovi.

Sen. Karel Friedrich (německy): Slavný senáte! Ještě nikdy nebylapředloha zákona nějakému parlamentu předložena tak, jako tato, kterou nyníprojednáváme. Každý, kdo jen dostane tento tisk do ruky, ostýchá se o něm jednati.Páni zpravodajové sem přišli, ale ani slovem nepodali odůvodnění, ani svého jménarádi nepropůjčili, neodvažovali se mluviti pro předlohu. Jediný pán, který mluvilza ústavní výbor, mluvil pro předlohu. A co mluvil? Ospravedlňoval formálně právnívadu předlohy a ostatek se zabýval samými nedostatky zákona, zkrátka, činil zákonuvytkej. Tak mluvil sám zpravodaj. Nuže, pánové, není to také žádná maličkost, cozde děláte. Považuji tuto předlohu za mnohem vážnější, než si pánové z většinypředstavují, neboť dovolím si zmíniti se ještě několika slovy o účincích, ježtakováto předloha může míti a snad nutné bude míti. Neboť je to přece jedinečnýpřípad, že stát dává vlastním svým úředníkům vánoční a novoroční darv podobě snížení platů. Každý soukromý zaměstnanec dostává k Vánocůmzvláštní dar, měsíční plat, jako odměnu, jako dar u příležitosti Nového roku. (Sen.dr. Heller [německy]: Má na to dokonce zákonitý nárok, je to ustanoveno iv kolektivní smlouvě!) Státním zaměstnancům se však dostává daruv podobě snížení platů. A důvod? Uvádí se jediný důvod: Musíme šetřiti.Ano, ale což se musí začíti šetřit zrovna u státních zaměstnanců? Což pak sevede státním úředníkům tak dobře, že právě na nich se musí něco ušetřiti? Jájsem zde už velmi často, až do omrzení vykládal, že je státním zaměstnancůmhůře než komu jinému. Tvrdil jsem a tvrdím znovu: Ani jediný státní úředník sinemůže opatřiti nový zimník a přes to se jim má z platu ubrati. Kde je zderozum? Jak to přijde, že se obracejí právě na úředníky? (Sen. dr. Heller [německy]:Protože jsou úplně bezbranní!) Snad protože jsou bezbranní. Nevykonali snadsvoji povinnost?

Tvrdím, že úplně splnili svojí povinnost, plnou měrou, ale nevděk světem vládne.Protože bylí věrnými ovečkami státu a hezky se státu podřídili, buší se nynído nich holí. Státní úředníci bez toho nemají radostného, pěkného postavení; všechnoobyvatelstvo je dnes vůči státnímu úředníku nepřátelsky naladěno, neboť on jezde proto, aby vykonával zákony a nařízení; užívám úmyslně výrazu >abyvykonával<, neboť provádí-li dnes úředník berní zákony, je to totéž, jakokdyž provádí zákon trestní. A s policejními a politickými předpisy tomu neníjinak. Uvedu, vám jeden případ. Úředník politické správy na př. zakročuje přidemonstraci. Není-li demonstrantům zcela po vůlí, žádají ihned: >Ten člověk musíodtud, ten člověk musí býti přeložen!< Ale také ostatní vystoupí proti němuvelmi ostře, neboť protivné straně byl zas málo rázným, ti také hned volají: lenčlověk musí odtud, ten člověk musí býti přeložen, toho nemůžeme potřebovati! Avládě také nebyl po chuti, neboť pan představený najde v té příhodě snadnějaký vlásek a řekne: Ten člověk se opravdu nehodí k ničemu, působí námjen mrzutosti! Se všech stran na toho člověka dorážejí, přes jeho nejlepší vůli.Tak vypadá postavení úředníků. O berních úřednících nechci vůbec mluviti. (Sen.Hartl [německy]: V Nové Páce berního referenta zastřelili!) Zákonodárcijsme přece my, my zastupujeme lid, úředník však vykonává pouze vůli lidu a nemáza to ani vděku ani co jiného. A těm se má na konec z jejich hubených platůještě něco strhnout! Chcete-li šetřit, může se přece začíti u jiných věcí -tolikrát se už o tom mluvilo - na př. u vojska; bylo by zbytečno, ještě dále toodůvodňovati. Faktum je, že by se tam mohlo šetřiti. Tam by se mohlo snadnoušetřiti mnohonásobně to, co zde má býti sedřeno se státních úředníků azaměstnanců. Rovněž by bylo možno šetřiti na zastupitelských úřadech v cizině,neboť podle velikosti republiky není zapotřebí, abychom se tak blýskali. Potřebujemezastoupení republiky, ale nepotřebujeme v cizině nádhery. Pak byste mohlišetřit na tiskové propagandě. Tisková propaganda stojí tak ohromné peníze, žemiliony tam neznamenají pravděpodobně ničeho a tato tisková propaganda je namířenavůbec jen proti Němcům. Ale buďme zcela otevření: Bez Němců to v tomto státěnejde, to jsme už v četných debatách dokázal a prohlašuji to dnes znovu,Zrušte tiskovou propagandu a ušetříte tolik, že můžete celou tuto předlohu nechatpadnouti pod stůl. Zrušte dále špiclovství! Málokde je vyvinuto špiclovství tak,jako v Československém státě. Zde nad každým úředníkem bdí kontrolor, Nakontrolora a úředníka dohlíží superkontrolor. Zemské úřady dohlížejí opět naúředníka, kontrolora a superkontrolora pomocí jednoho nebo dvou úředníků.Ministerstvo kontroluje všech těchto pět zase pomocí jednoho nebo dvou úředníků avedle těchto sedmi nebo osmi lidí je celá armáda špiclů, kteří opět kontrolují všechnytyto lidi. K čemu pak je to? Odstraňte to! Tady lze šetřit. To jsou obrovské částky,které se vyplýtvají, poněvadž jeden druhému nevěří.

Tato předloha je i po stránce formálně právní nedostatečná a vadná. Předněobsahuje zasahování do samosprávy obcí. Co je státu do toho jak samosprávný úřadplatí své zaměstnance? Vměšuje se do toho, poněvadž se bojí, že budou státnízaměstnanci ještě více naříkati, uslyší-li, že u města, u obce, ano i ve vsijsou zaměstnanci lépe placeni než u státu. To není žádný důvod pro to. Zde jeprůlom do obecní samosprávy. Druhý bod je, že zde máme přímo pokus o průlomparitního zákona učitelského, S námahou si tehdy učitelé tento zákonvybojovali, nyní při něm běží netoliko o úsporu, nýbrž i o to, aby byl učiněnprůlom do paritního zákona učitelského. Neboť byli vybráni právě jen učitelé auloženy jim tyto 30%, po případě 20% srážky. Třetí chyba je ta, myším, že bylauž v novinách vytčena: Paragrafem 9 se ministerstvo zmocňuje, nařízením měnitizákony. Nemusím zajisté zdůrazňovati, že to zde stojí ojediněle. Nechápu, jak jeto možné, aby zákonodárce sám dal někomu jinému právo, zákon libovolně měniti.Je to protimyslné, šílené. Takový zákon nemůže býti vůbec nikdy potvrzen, už z tohotoposledně zmíněného důvodu.

Chci se zmíniti ještě o jednom bodě, jehož jsem se už dotkl. Myslíte, dámy apánové, že si to státní zaměstnanci tak prostě nechají líbiti, tak zcela klidně,jako je tomu zde ve sněmovně? Nemyslím. Především vzbudilo to nevoli všech. Kdyžbylo nyní státnímu zaměstnanci ubráno těchto 8%, pomyslí si: Dobrá, uberu také 8%na - práci. Prosím, mějte tento jeden důvod ni zřeteli. Dále považte, kammůžete úředníky zahnati. Vzpomeňte, co se včera stalo na Žofíně! Byla tampromluvena prudká slova a považte, kam to může vésti. Může to snad vésti k něčemu,co se dosud nepodařilo. Nyní se může vládě podařiti, že úředníci utvořítuhou, přísnou organisací, kterážto organisace bude pak přirozeně ohromným nebezpečímnejen pro vládu, nýbrž vůbec i pro stát. Neboť podle mého názoru několik dnígenerální stávky státních zaměstnanců znamenalo by pro státní hospodářství50krát větší ztrátu, než co vynese tato předloha. Varuji tudíž před toutopředlohou. Volám: Ještě není pozdě, ještě je čas, zamítněte tuto předlohu!Budete litovati, že jste s touto předlohou pronikli. My Němci nemůžemepřirozeně hlasovati pro takovou předlohu, (Potlesk na levici.)

Místopředseda Kadlčák (zvoní): Uděluji slovo panu sen. Fahrnerovi.

Sen. Fahrner (německy): Velectění pánové! Říkávalo se, žeRakousko je říše neomezených možností, avšak my vidíme, že i Československo seujalo tohoto dědictví. Neboť dnes stojíme my, o nichž se vždycky tvrdilo, že nestojímena půdě tohoto státu, dnes stojíme my Němci zde a hájíme tento stát proti útoku,který podniká vláda a české většinové strany a české strany přenechávají námpo prvé zcela klidně obranu svého státu. Budeme si to pro budoucnost pamatovati ataké státní zaměstnanci budou nyní věděti, co si mají mysleti o našíspolupráci, nebo co si mají mysleti o vašich slibech. Řecký bajkář přišel kdysina své poutí do malého řeckého města, které však mělo nepoměrně veliké brány.I volal na muže, kteří stáli před branami: >Vy, mužové, zavřete brány, nebo vámvaše město uteče!< Kdo byl nepředpojatým svědkem při zakládání tohoto státu,kdo viděl celou tu okázalou výzdobu, jistě si bezděky vzpomněl na tato slova abezděky zvolal: >Vy státníci, zavřete brány, nebo vám uteče váš stát!< Bylo zřizovánoministerstvo za ministerstvem, ústředna za ústřednou, zastupitelské úřady v nejodlehlejšíchkoutech s ohromným nákladem osobním a peněžním; bylo zřízeno vojsko, jež bynám. mohla Amerika záviděti, kdyby měla tu ctižádost; byla zřízena zahraničnípropaganda, založena >Prager Presse<, byly zakoupeny vládními penězi německélisty, byly vyplýtvány miliony na noviny, jichž nikdo nečte, A každý, kdo byl spřízněns některým držitelem moci nebo měl spojení s některou českou stranou,mohl najíti zaopatření podle své chuti, a viděli jsme, že zvláště české stranytohoto práva velmi hojně užívaly. Pak následovala zahajovací slavnost jedna zadruhou a všechny tyto miliony musel přirozeně platit stát. Na to všechno ovšem státpeníze měl a neměl-li, k čemu pak máme banky, které přece rádyz vlastenectví udělají dobrý obchod, aby si i stát učinily závislým. Vůdcůčeského lidů se zmocnila, řekl bych, autosugesce, sugesce, která jim nedala dřívepokoje, dokud neměl každý své auto a k tomu náležející blahobyt. Zesocialismu se stal autosocialismus v dvojím slova smyslu a tento autosocialismusslavil vítězný vjezd přes těla proletariátu, která ležela, na cestě. Byli jsmepřesvědčeni, že to tak dále nemůže jíti a měli jsme pravdu. Tehdy ovšem, kdyžjste dělali tyto velké dluhy, které šly do miliard, utěšovali jste se říkajíce: Německovšechno zaplatí. Ale tento rozpočet se ukázal chybným právě tak, jako rozpočet s mobilisací,kde jste počítali s Maďary.

Nyní přirozeně kára zabředla a nyní se najednou volá: šetřit! Je nápadné,že se začíná šetřit na oněch vrstvách, které jsou nuceny celý život šetřit,aby ho mohly jen bídně uhájit, poněvadž se má za to, že jsou na to dnes už zvyklé.V tomto způsobu šetření je zcela jiný systém, tajný systém, který má býtipouze zastřen. Systém ten je, zaměstnance a dělnictvo připravit? o sociální vymoženostiposledních dvou let, U kormidla sociální doby stojí zástupce největšíkapitalistické bankovní skupiny, pan dr. Rašín, který se horlivě snaží,kormidlovati opět nazpátek a dnes celý stát není ničím jiným, než filiálkoutéto skupiny a pan ministerský předseda je dirigentem filiálky, který musívykonávati, co nařizují ti, kdož peníze dávají. Že však je odvaha, podatitakovouto předlohu proti státním zaměstnancům, tím jsou vinny především českéúřednické organisace. Když jsme loni bojovali s vládou o požadavky státníhozaměstnanectva, byly to české organisace, které na národně demokratickou frási, žeexistence státu je ohrožená, zatroubily k ústupu a vpadly nám do týla. Pročpak myslí Rašín se svými nemyslícími nohsledy na stát jen tehdy, béží-li o požadavkyzaměstnanců a dělníků, proč pak nemyslí na stát, když jeho kapitalistickáskupina tyto zaměstnance a dělníky vykořisťuje a vydírá, činí z nichproletáře? Myslím, že stát bude nespokojeností, bídou mas více poškozen, než muprospějí úspory několika milionů, kterých stát získá touto předlohou. Co je panuRašínovi do státu, jen když on dělá obchody a dá se něco vydělati. Pro ostatní věcimáme zde dosti bajonetů! Nejdříve přišli na řadu bankovní úředníci a tu jsme jižmuseli viděti, jak české socialistické strany hanebně nechaly úředníky na holičkách.Nyní přichází na řadu státní, zaměstnanectvo, pak přijdou soukromí zaměstnancia na konec dělníci rukou. Že je takový plán, toho důkazem je útok na samosprávuobcí. Je k tomu potřebí smutné odvahy, v době drahoty podati takovoupředlohu. Už za války jsme všichni viděli, že naši státní zaměstnanci a učitelébylí stlačení mezi proletáře. Tálo předloha dělá z nich proletariát ubožáků.A až tito lidé nebudou už mít, čím by se přioděli, povstane zde kterýsi pán ařekne, že v těchto kruzích jsou rajské poměry. Naší zaměstnanci byli uždost poškození odnětím chlebových a moučných lístků. Očekávali za to pomoc,nouzovou výpomoc. Slibovalo se jim, že ještě letos bude provedena stabilisace platů,slibovalo se, že bude konečně už jednou čeleno bídě pensistů. Ale ze všeho tohonení nic a dnes musíme ještě bojovat o to, aby jim zbylo aspoň to málo, co si užvybojovali. Je to výsměchem, uvážíme-li, že před několika týdny na zcela zbytečnoumobilisaci byly peníze a myslím, že nyní těmito srážkami s platů úředníkůa učitelů má býti uhrazena část těchto výloh. Je to výsměchem, vidíme-li, žese vyhazují miliardy na militarismus. Můžete si opatřit statisíce pušek a děl,bude-li však nouze pracujících stavů stále a stále horší, budou-li sociální poměryčím dále smutnější, poznáte ve vážné chvíli ze zkušenosti, že jste si pořídilisice hezkou sbírku zbraní, že se však nenajde nikdo, kdo by se jich chopil.

Čeští hudebníci bylí vždycky považováni za dobré hudebníky. O kvintetuv Rudolfinu nelze to tvrditi a přes to tanči cela koalice podle této špatnéhudby. Tento kvintet bude však vystřídán orchestrem státních zaměstnanců adělnictva a ti vám zahrají k tanci, že vám. bude sluch i zrak přecházet. Budevěcí všech zaměstnanců a dělníků, aby se všemi prostředky postavili na odportěmto zpátečnickým plánům Rašínovým a jeho skupiny, a to ihned. Bude také věcístátních úředníků, aby se už nedali déle balamutiti hesly Rašínovými. Teprvepak nadejde jim a bude jim zářiti lepší budoucnost. Neboť musí býti noc, aby hvězdytakového Rašína mohly zářiti. (Souhlas na levici.)

Místopředseda Kadlčák (zvoní): Uděluji slovo panu sen. Jelínkovi.

Sen. Jelínek (německy): Slavný senáte! Dnešek opravdu není čestnýmdnem senátu. Všechny naděje, klére široké kruhy do senátu kladly, byly uvedenyv niveč, všechny naděje, jež byly kladeny v lepší porozumění členů senátu,byly rovněž zničeny. Avšak také způsob promrskání tohoto zákona osvětlujepronikavě triky, v nichž si libuje vláda, po příp. >Pětka<, Dnes bylav konferencí předsedů velmi zajímavá debata z podnětu dra Hellera,v níž bylo jasně vysloveno, jak nedůstojně jednají se senátem jak vláda tak iposlanecká sněmovna, V posledním okamžiku předkládají se senátu dalekosáhlévýznamné zákony, aniž je možno předlohy třeba i jen pročísti, neřku-listudovati. Avšak, pánové, vaše heslo jest: Násilí jde před právem, nejen vůči státnímobčanům, nýbrž i vůči členům koalice, té koalice, jež byla včera, jak jsemčetl v českých listech, nazvána ve veliké manifestační schůzi zaměstnancůneštěstím státu.

Proti lepšímu svému náhledu, pánové, musíte hlasovati pro zákon. A bylo příznačno,že v rozpočtovém výboru delší dobu.nebylo lze najíti pro plenům zpravodaje, aže zpravodaj se našel teprve na rozkaz pana předsedy rozpočtového výboru, jenž sedíproti mně. Zpravodaj podal v dnešním zasedaní zprávu o této důležité věcise stručností přímo klasickou. A je také příznačno, že se ani v debatěnenašel nikdo z vašich kruhů, jenž by byl prohlásil stanovisko většiny k tomutozákonu. Neboť to, co nám páni zpravodajové zde sdělili, je nemožno pokládati zanáhled většiny. Avšak jak pak dlouho dá si to líbiti vaše obyvatelstvo? To říká,my poslali do Prahy poslance, aby tam jako neodvislí mužové dělali skutečněpolitiku. Avšak neodvislými nejste, musíte, jak jeden řečník přede mnou řekl,tancovati tak, jak >Pětka< píská. Provozujete politiku neupřímnosti a nepoctivosti.Že se podřizujete tomuto diktátu, nedůstojnému svobodných mužů, je důkazem vašíslabosti, jež stále více se ukazuje. Umělá kolečka koalice jsou mechanismem tak jemnýma složitým, že fungují jen přísně na komando, jak jsou nařízena. Samostatnéjednání a myšlení části sebe menší ruší a ohrožuje chod. V našem případěohrožovalo by trvání koalice a tomu nutno aspoň nyní zabrániti, i když tím trpístatisíce lidí. Většina však patrně také došla k poznání, že nejsouvšecky zákony, jež byly vytvořeny revolučním shromážděním, nedotknutelný a provšecku budoucnost dobré. Přijdete ještě na více chyb této libovolně složenékorporace a budete museti napravovati chyby, jež se staly.

Podání této předlohy odůvodňujete nutností spořiti. Také o tom mluvili již pániřečníci přede mnou. Již dlouho stojíme na stanovisku šetrnosti, právě my němečtízástupci lidu hájíme toto stanovisko při každé příležitosti, všude, ať sejednalo o rozpočet nebo o jinou věc, vždy napomínali jsme k šetrnosti. Při tomvšak nikdo nemyslil na to, že tato šetrnost má počíti u platů učitelských a úřednických.Je v státním rozpočtu celá řada jiných položek, při nich? by se mohlošetřiti, jak rovněž zdůraznili páni řečníci přede mnou, velmi lehce a účinně.A nebude-li zřízení úsporné komise opět fraškou v zemi obvyklou, pak může vládaposkytnouti značnou řadu možností, kde lze něčeho ušetřiti. Avšak počíti sešetřením v době stále stoupajících cen všech potravin a potřeb právě u úředníkůa učitelů, u té vrstvy obyvatelstva, která, pokud drahota trvá, nejvíce pod nítrpí - to je, mírně řečeno - opatřením nesociálním, jež jistě nemůžezůstati bez následků, a vláda bude musiti zaříditi, aby poškozeným vyšla jinýmzpůsobem vstříc. Tu by bylo přece rozumno dnes říci: Bereme zákon zpět a nevydámese blamáží, že musíme v krátké době přijíti před sněmovnu opět s novýminávrhy, jež umožňují úředníkům, aby vystačili, A to přijde. Nemáte moci, byťjste i podali resoluci, abyste vynutili snížení cen, spokojujete se, jak vidíme, sezcela mylnou theorii o snížení mezd. Než k těmto opatřením přikročíte,musíte zaříditi něco zcela jiného. Všecky řečí sebe důtklivější - pánové,my máme již jistou zkušenost v tomto postupu čtené většiny - všechny řečisebe důtklivější, také všechny pochybnosti, jež uplatňují vaši právníci protitomu zákonu, necháváte nepovšimnuty. Od vašeho úmyslu, hlasovati pro zákon,nebudeme moci vás zdržeti, budete ovšem hlasovati pro předlohu proti svému lepšímapřesvědčení. Avšak my tuto komedii s sebou neděláme, přenecháváme za toodpovědnost vám a zákon odmítáme. (Potlesk na levici.)

Místopředseda Kadlčák: Uděluji slovo panu sen. dr. Hilgenreinerovi.

Sen. dr. Hilgenreiner (německy): Senátorové a senátorky! Dovolte mně,abych zde před vámi odůvodnil návrh menšiny sociálně-politického výboru. Menšinapodala ve výboru vlastní zprávu a nyní si dovoluje přednésti pro ni odůvodnění.Tisíce, možno říci, statisíce očí upírají se nyní na nás a očekávají od násprodloužení nouzových výpomocí. Před rokem zalehl k nám výkřik bídy a myjsme tohoto výkřiku uposlechli a usnesli se na nouzových výpomocech. V tomto rocetrvá táž nouze dále. a proto odpovídáme všichni bez výjimky na tento výkřik bídyparagrafem 1, jímž prodlužujeme drahotní příspěvky a nouzové výpomoci. Pánové!To jsou vánoční svíčky, jež zapalujeme úředníkům a učitelům, a na tom by bylodosti. Dalších paragrafů nepotřebujeme, nanejvýš poslední, v němž se praví,že se ukládá ministrům, aby tento zákon provedli. Dle své povahy měl míti zákonjeden paragraf, tento jeden paragraf obsahuje náš menšinový návrh, a žádám vássnažně, abyste tento menšinový návrh plíjali, jednohlasně přijali a odmítli všechnyparagrafy ostatní, jež jsou v zákoně. Abyste se k němu mohli jasně prohlásiti,navrhneme, aby při hlasování o našem minoritním votu byl zjištěn počet hlasů.

Co jinak jest ve vládní předloze, je zbytečné, ba škodlivé, § 3 je hanebnýmprolomením paritního zákona pro učitele, je zkrácením učitelských platů o 20 až25%, stavu učitelského, jenž opravdu nedostal nic zbytečného, § 3 je křiklavýmzasažením do autonomie obcí, okresů a zemí a proto je nutno, aby jej všecky stranyzamítly. Jste přece demokraty, jimž-trochu záleží na autonomní správě, kteří senechcete učiniti otroky absolutního státního centralismu, § 3 jest, a budiž tořečeno zvláště duchovním v tomto sále, prémií na konkubinát. Zůstanou-lidva státní úředníci, kteří společně žijí, v konkubinátě, dostanou nezkrácenédrahotní přídavky. Jakmile však vstoupí v manželství, sníží se přídavekženy na přídavek vdovský. Jak může pro takovou předlohu hlasovati kněz, nemohupochopiti, právě tak jako nemůže pro ni hlasovati přítel sociálního pořádku,v době, kdy musíme činiti všecko, abychom povznesli a posílili co možno životrodinný, § 5 a rovněž paragrafy následující zdaňují chudobu, poněvadž žádajíod chudých úředníků, od chudých učitelů příspěvek jak na pensi tak i na daň.Je zcela správným principem, že úředníci a učitelové mají přispívati na pensi ana daň, avšak použití této zásady přichází dnes příliš brzo. Tak dalekoještě nejsme. Rádi budou učitelové, rádi budou úředníci jako dříve platiti příspěvky,byli tomu přece zvyklí, avšak nyní, pokud se nouze ještě nezmenšila, je toukrutností, jestliže se v tomto okamžiku začíná s placením. Právě tatosleva daní a příspěvku pensijního byla kdysi pro úředníky zlepšením, a vy jetímto způsobem zkracujete, ukládajíce jim znovu toto břemeno.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP