Středa 5. listopadu 1924

Místopředseda Valoušek: Dále má slovo pan sen. Chlumecký.

Sen. Chlumecký: Slávny senát! Pán dr Beneš podal nám zase raz zprávu o zahraníčnej situácii, z ktorej sme sa dozvedeli, že náš pomer ku všetkým kapitalistickým štátom je znamenitý a že on vedie zahraničnú politiku našeho štátu tak, ako to leží v zaujme našich kapitalistov, veľmi múdre.

To, čo nás komunistov najviac zaujíma, na čo sme my a pracujúce vrstvy našeho štátu najviac zvedaví, s tým prišiel pán dr Beneš vo svojej dlhej reči až celkom naposled, len tak en passant sa zmienil, že náš pomer k sovjetskému Rusku je koľko-toľko dobrý a že on to s tým uznaním de iure nemá ponáhlo, keď aj Francia už terejšiu ruskú vládu de iure uznáva.

Psychologicky pochopiteľné je to, že pán dr Beneš nemôže sa odhodlať hneď za francúzskou diplomaciou utekať ako chvost s uznaním sovjetov. My sme ale presvedčení, že tak učiní zajtra alebo za mesiac, poneváč desať rokov k premýšľaniu československý proletariát mu nedá.

Pre sovjetské Rusko toto uznanie pána dr. Beneša veľkého významu nemá. Či on s ním přijde zajtra alebo za dvadsat rokov, je úplne ľahostajné. Naše republika je tak maličká, že s hľadiska hospodárskeho pre Rusko na váhu nepadá.

Naproti tomu ale pracujúce vrstvy Československa majú ohromný záujem na tom, aby náš štát dostal sa do hospodárskych a politických stykov so sovjetským Ruskom, poneváč sú si vedomí toho, že neutešené hospodárske pomery u nás by sa následkom toho zlepšily. Oživil by sa priemysel, továrne by přišly do chodu, ohromná nezamestnanosť a bieda robotníctva by sa zmiernila, nemusela by tak veľká časť obyvatelstva tohoto štátu opúšťať svoju tak zvanú drahú vlasť a utekať cez more a do Francie. Keby si pán dr. Ben toto všetko bol uvedomil a nebol vo vleku francúzskej diplomacie a nezostal tým posledným v ruskom kalendári, mohli by sme dnes byť v lepšom hospodárskom a politickom postavení.

Pán dr Beneš môže teraz o tom premýšľať, bola-li jeho politika oproti Rusku múdra. Meštiacky predrečníci tu schvaľovali politiku pána dr Beneša, a to je docela srozumiteľné, on je predsa ich ministrom a vie, ako sa má držať, aby oni s ním boli spokojení. A nemeckí meštiaci, ktorí mu vyslovujú nedôveru, schvaľujú jeho držanie sa oproti Rusku. Aj pán kolega dr. Brabec je spokojný s vývodami pána dr Beneša. (Veselost). On to drží za veľmi nebezpečné, aby sovjetové Rusko bolo od nás de jure uznané, to by vraj posílilo komunizmus u nás. Ale súhlasí s náhľadom pána ministra zahraničia, že komunizmus nachádza sa v rozklade. Páni tvrdia, že je v rozklade, ale oni musia byť veľmi na pozore, poneváč je nebezpečný.

Teraz neviam: je nebezpečný, alebo neni nebezpečný, je v rozklade, alebo není v rozklade? (Hlasy: Je v rozklade!) Čo sa Jankovi chcelo, o tom sa mu snívalo. Komunizmus sa rapídne rozširuje a upevňuje, ale vaša kapitalistická spoločnosť dokonáva.

Jediný kolega dr Heller chápe našu hospodárskou situáciu správne a správne podotýka, že keď pán dr Beneš podporuje Horthyovské Maďarsko a udržuje styky s fašistickým Talianskom, mal by uznať aj komunistické Rusko. Ja som mu privolal: Tak je. A kolega dr Heller hneď sa poklonil na pravo a prehlásil, že on musí ale zdôrazniť, že jeho strana s metódami ruských bolševikov nesúhlasí. O tom nikto nepochybuje. Sociáldemokrati na celom svete stoja oproti komunizmu. Práve preto zostali sociálnymi demokraty.

V Nemecku nachádza sa v kriminále viac ako 7,000 politických väzňov poctivých a neohrožených bojovníkov za oslobodenie proletariátu. 2,000 komunistických funkcionárov musia sa skrývať, aby neboli zatknutí a uväznení. Imunita komunistických poslancov bola zrušená a vydaný na nich zatykač, takže aj títo sa skrývajú, aby ich policia nedopadla. A celá táto perzekúcia deje sa so súhlasom a pomocou sociálnej demokracie.

Ja prehlasujem, že my komunisti s metódami meštiakov spojenými so sociálními demokratmi nesúhlasíme. Ja som bol nedávno v Rusku, rozprával som sa aj s jedným štátnym zamestnancom, ktorý otvorene sa vyslovuje proti bolševikom. Je to jedon Čech zamestnaný v štátnom pivovare ako sládek, ktorí má väčší plat, ako direktor-komunista. Ačkolvek je jeho smýšľanie známe, nikto sa o neho netrápi, poneváč on nenajde žiadneho blázna, ktorého by mohol proti vláde pobúriť. U nás berú do štátnych závodov len Sokolov a sociálnych demokratov. U nás by boli robotníci šťastní, keby ruské metody sa tu uplatnily. (Veselost).

Velkostatkáři, špekulanti, kaťasi, ovšem by sa radovať nemohli - to je pravda! Meštiaci bez rozdielu (strany sú všetcia v tom jednotní, že bolševické metody boly be pre nich nepríjemné a preto ich spoločne odmietajú.

Pravil som, že následkom nedobrej zahraničnej politiky vyvinujú sa aj naše hospodárske pomery zlým smerom. Veľká nezamestnanosť a bieda robotnej triedy, veľká rozervaná armáda prácu hľadajúcich proletárov dodáva kapitalistom - zamestnávateľom odvahu, tým, ktorí dnes ešte pracujú, mzdu snížiť, im pracovnú dobu zväčšovať, ich k väčšej výkonnosti popoháňať a zároveň im ich občianske a politické práva oklesťovat.

Predlžovaním pracovnej doby zväčšuje sa armáda nezamestnaných ešte viacej. Bieda rastie a ženie do zúfalstva nielen nezamestnaných, ale aj tých, ktorí ešte dnes za mizernú mzdu ťažko pracujú.

Robotníctvo je nútené proti nestydatým útokom kapitalistických vydriduchov sa brániť, musí použiť jedinej zbrane, ktorá mu ešte zostala, stávky. (Nepokoj. Predseda [zvoní]. Sen. Ackermann: Vždyť tu nemá ani svého klubu, aby ho poslouchal! My ho posloucháme!) Ja vaše sympatie neočakávam. O to sa mi nejedná a ja nehovorím preto, abych vás získal. A vláda s jej celým byrokratickým a četníckym aparátom stojí na strane kapitalistických vydriduchov. Ona považuje za svoju povinnosť, tak ako v zahraničnej politike, tak aj vo vnúternej politike hájiť záujmy kapitalistov. Najkřiklavějším spôsobom uplatňuje sa toto nadržovanie vlády kapitalistom - zaměstnavatelom na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi, kde sa od prevratu už 18 ráz do robotnictva strieľalo. Robotníctvo zaznamenáva za 6 rokov oslobodenej vlasti ztrátu 23 mrtvých zo svojich popredných bojovníkov za holú existenciu a 30 ranených. (Hlas: To jsou vaše oběti!) Také ztráty nemalo slovenské robotníctvo ani za 100 rokov maďarského režimu. Tak vyzerá naše oslobodené Slovensko.

Posledné krvavé udalosti v Svaljave a Trenčíne sú známe. Fakt je, že francúzska firma Tiberghien, ktorá má v Trenčíne textilnú fabriku, nemilosrdne vyssáva robotníctvo. Fakt je, že porušila osmihodinovú dobu pracovnú, okrádala robotníctvo srážkami zo mzdy, takže niektorý robotník vôbec žiadnej mzdy nedostal a o predpisy zdravotné a bezpečnostné se nestarala. A k tomu všetkému živnostenský inšpektor Bošek, ktorý sedí v Trenčíne a ktorého povinnosťou by bylo v prospech robotníctva zakročiť, mlčal. Cudziacka firma istá, že štátny aparát bude mať ku svojej dispozícii proti slovenským vyhladovělým proletárom, vyprovokovala týchto a rozhorčila svojim brutálnym jednaním do najvyššej miery. Tak sa stalo v poslednej dobe, že 60 robotníkov nedostalo za celý týždeň za svoju prácu ani haliera, poneváč vraj robota nebola dobrá.

Pánovia, keby ste vy nedostali plat za jeden mesiac za to, že ste platné zákony odhlasovali, že ste nedobre pracovali, vy by ste sa veľmi rozčúlili a revoltovali by ste. (Veselost). Mali by ste tedy trošku lepšie cítiť s ľuďom, ktorý vás sem ako svojich zástupcov poslal a trošku menej starostí mať o cudzíackych a československých vlasteneckých vydriduchov.

Keď potom firma Tiberghien ku všetkému vyhlásíla výluku, keď revolverami ozbrojení stávkokazovia vtiahli do továrne a okradené, oklamané a ubijané robotníctvo sa búrilo proti svojmu otrokárovi, tu ovšem - a toto vždy u nás býva, - žandári zakročili na ochranu svätého kapitálu. Najprv sa opili a potom strieľali a bolo mi rečené, že použili aj dum-dum gule.

52 ročný robotník Drgo bol zastrelený, vynimečný stav vyhlásený, dôverníci robotníctva zatknutí a zbití. Pri tejto práci zúčastnil sa okresný náčelník sám s revolverom v ruke. On ohrozoval na živote dôverníka Gajdoša.

My komunisti protestujeme proti takýmto zverstvám; my protestujeme proti tomu, aby štátny aparát, vydržiavaný z mozolov robotníctva, bol používaný proti nemu.

Abyste pánovia videli, že my komunisti nepreháňame, prečítam vám, čo o udalostiach trenčianskych píše >Četnícky Obzor<, orgán opozičného četníctva, ktoré cíti opravdu socialisticky. Píše takto:

>Jest nutno přihlédnouti ke skutečnostem. Státníspráva, to je politická správa v Trenčíne, nestarala se nijak o to, že židovskýtovárník nevyplací svým dělníkům za týdenní akordní práci nic, ale že si jižpo několik neděl nechává od dělníků i 11 Kč dopláceti. Ona nevidela, že ten dělník, otec mnoha dětí, nemůže bytiživ, že nesmí klidně přihlížeti ke hladovějící rodině. Bylo povinnostípolitické správy včas zasáhnouti a včas se postarati o odčinení. Proti továrníkuby to bylo šlo bez krveprolévání. Pokud víme,byla politická správa na poměry práve nešťastným kol. Hanušem včas upozorněna.Konečně nebylo také správným, že politická správa lehkomyslně ztratila kontakt sestávkujícími. V podobných případech by bylo její povinností, aby umožnila kontaktse stávkujícími aspoň četnictvu. Ani toho v tomtopřípadě nebylo. Četnictvo chtělo a chce býti v právním státe zárukou právního řádu, ochráncem svobod a svobodných občanů. Katochráncem práva nikdy nebyl a býti nemůže.

Politická správa hlavně v zemích nových jeví mnohé mravy a názory na sociálníboje z dob minulého století. Pro ni není sociální boj chráněn ústavní listinou.(§ 114). Ona prostě spoléhá na poslední zbraň, to je četnický bajonet, více nežna rozum a dobro. Jeví-li politická správa po této stránce tak mnohé nedostatky, jak je vidíme skoro všady, pak bylo by povinnostívlády, aby se starala ona. Je nutno uvážiti, že četnictvo v kritickém momentunapadení massou nemá už mírnějšího obranného prostředku proti útočícím nežsvoji střelnou nebo bodnou zbraň. Tu je mezera, v tom je velmi citelnýnedostatek.<

Takto sa vyslovuje četnický orgán. Z toho vidíte, že aj medzi četníkami sú dobrí ľudia, že mnohý z nich lepšie cíti s ľuďom ako jeho zástupcovia.

Pracujúca trieda tohoto štátu je odhodlaná vynútiť si to, čo pri jeho zakladaní buržoázia a jej zástupcovia ľudu sľubovali, totiž, že tento štát bude socialistický, že v ňom nebude pánov a otrokov.

Na jednom malom príklade chcem ešte ukázať, aké pomery u nás na Slovensku panujú.

Bol som nedávno v obci Pliešovce u Krupiny. Počul som, že žandári tam vodili jednoho cigáňa po dedine a po hore, pretože bol obvinený, že ukradol akémusi geometrovi peniaze z kabátu, ktorý tento si v hore odložil a chceli tedy žandári, aby ukázal cigáň, kde peniaze ukryl. Ľudia videli, že cigáň bol zkrvácaný. Ja netvrdím, že ho žandári do krve zbili, možná že si to urobil sám. Ale stalo sa ešte niečo horšieho. Cigáňa našli ráno kdesi v hore mrtvého. A tu sa pýtam, na akú chorobu ten človek asi zomrel? Na suchotiny iste nie, lebo bol to 21. ročný mladý človek a bol rekrutom, mal slúžiť na ochranu terajšieho demokratického poriadku. Komisia prišla do Pliešovcov, otvárala mrtvolu, ale ostalo všetko ticho. Na tú myšlienku, že by snáď niekto bol zabil cigáňa, nikto neprišiel. Ja som sa tam verejne vyslovil, že se postarám o to, aby vec bola vyšetrená a v páde, že sa tu jedná o vraždu, aby vrah bol vypátraný a potrestaný, ponevač v demokratickej republike je aj cigáň človek a nemôže tak jednoducho byť zabitý a do zeme zakopaný.

Moje slová maly už aj účinok. Četníci vypátrali, ako sa ja volám, kde som narodený, ako sa volala moja matka rodinným menom a všetko možné, len to ešte nevedia, kto zabil cigáňa. Také sú pomery u nás na Slovensku. Imunitný výbor bude mať zase príležitosť ma vydať k trestnému stihaniu.

Potom sa páni čudujú tomu, že komunistická strana má tak veľké sympatie medzi proletariátom československým a hlavne slovenským a podkarpatoruským. Veď z kapitalistického pekla môže ľudstvo vyslobodiť jedině komunizmus.

Buržoázia naša sa radovala, že vraj komunistická strana československá sa rozpadne, poneváč sme sa medzi sebou bili o názory, poneváč sme otvorene pred celou verejnosťou viedli ostrú diskusiu o budúcnom postupe. Marná bola radost buržoázie. Diskusia bola výrazom čulého života, ako ani nemôže byť inakšie pri strane, ktorá je vodkyňou triedy, povolanej k tomu, aby zahájila novú epochu ľudských dejín.

Zo sjazdu vyšla strana posílená, zcelená a pripravená k bojom, v ktorých za vedenia komunistickej internacionály a s proletariátom celého sveta porazí panstvo kapitálu, čo sa môže skorej stať, ako pán dr Beneš uzná sovjetské Rusko de jure, ak si neponáhli.

Místopředseda Valoušek: Ke slovu se přihlásil pan ministr dr Beneš:

Ministr dr Beneš: Vážení pánové! Chci jen docela krátce několika slovy zodpověděli dotazy, které mně byly položeny.

Dříve, než to učiním, dovolím si poděkovati všem pánům kolegům za podněty a kritiky, které zde byly předneseny. Jsem velmi rád, že bylo kritisováno jistě otevřeně, ale zejména věcně a formou a způsobem, ze kterého je patrno, že aspoň v jedné věci jsme všichni za jedno, že souhlasíme a podporujeme všichni společně politiku, kterou specielně jsem hájil, a která specielně právě Protokolem ženevským byla zdůrazněna. A jak již jsem ve svém výkladu řekl, tato politika v té neb oné formě jistě povede k cíli.

Nyní bych si dovolil ke konkrétním dotazům a některým poznámkám říci několik slov, především k dotazu pana kolegy dr Hellera. Pan kolega dr Heller učinil dotaz ohledně našich závazků, týkajících se našich specielních smluv. A postavil - jestli jsem dobře rozuměl - otázku tím způsobem, zdali příslušný článek Protokolu znamená, že vláda republiky má oznámiti Svazu své závazky, že v takovém a takovém případě učiní to a to - zdali to platí všeobecně, nebo zdali je to smyšleno na určitý specielní případ. Odpovídám, že smysl článku příslušného protokolu je, že se může státi jedno, ono i druhé. Především konstatuji, že to není povinností jednotlivých států, že článek příslušného protokolu znamená, že ten a ten stát prostě může oznámiti v případě, že by Protokol byl uveden v platnost tím, že by byl konstatován některý útočník. Vlády určitě už předem mohou říci, co všeobecně budou dělati vojensky, námořně, letecky, hospodářsky, finančně. Všeobecně a současně a vedle toho může ta neb ona vláda úplně podle svého posouzení říci, co v příslušném případě tom neb onom prakticky podnikne, tedy jaké síly dá k disposici pro ten a ten konkrétní případ. Tedy je možné obojí, všeobecně i specielní. Je přirozené, že nebylo možno pomýšleti jen na nějaké specielní případy, protože by to znamenalo vyzývati jednotlivé státy, kombinovati s kým, kde a jak mohou býti eventuelně v nepřátelství a následkem toho, že by důsledky konec konců byly ty, že by vojenští odborníci Svazu Národů nakonec měli jen zřizovati samé odborné plány, jaké v takovém neb onakém případě se budou vyžadovati od toho neb onoho přispění. Tedy odpovídám: Je to myšleno všeobecně, a je to myšleno eventuelně i ve specielním případě. Při tom však chci podotknouti, aby smysl článku byl náležitě pochopen, toto. V případě na př. takovém, že v centrální Evropě, kde jeden z nás, kteří máme alianční smlouvy, byl by napaden státem, který má zájem na tom, aby mírové smlouvy nebyly v platnosti, můžeme otevřeně říci: To a to bychom podnikli. Tedy říkám v případě takovém.

Toto stanovení předem, co kdo chce učiniti, má cíl ještě druhý. Konstatuji, že zejména o to usiloval francouzský delegát Boncourt, aby to jasně bylo řečeno, až se sejde konference odzbrojovací, aby více méně státy, které jsou v těžké situaci, nebo by mohly býti v těžké situaci, mohly viděti, k čemu se zavazují a mohou se zavázati jednotlivé státy pro případ nutnosti, a pomoci, a aby následkem toho při jednání o odzbrojení mohly jasně také říci a dokázati, kdo má bojovati, že za těchto okolností stačí, aby vojenská moc příslušného státu byla taková a taková. Tedy to není obráceno jen na jednu stranu, to je také obráceno na druhou stranu, poněvadž právě toto předpokládá, že s tou silou té garancie, s tím množstvím sil, které zde budou všeobecně k disposici pro případ, že by Protokol vstoupil v platnost, proporcionelně budou také souhlasiti s postupným omezením zbrojení, aby tak ten celý závazek skutečně mohl býti proporcionelní, na jedné straně pomoc, na druhé straně nutné udržení jistých vojenských sil. To je ve skutečnosti smysl tohoto článku. [Předseda Donát ujímá se předsednictví].

Pak bych reagoval jen na dvě nebo tři otázky další, všeobecně zásadní, o kterých se domnívám, že na ně je třeba reagovati. Páni kolegové s německé strany mluvili zejména o mírových smlouvách. To už je známé stanovisko, dlouho, plných šest let o tom diskutujeme. Domnívám se, že tato otázka z mezinárodní diskuse dosti rychle zmizí a že to daleko není tak akutním, nebo tak ostré, jak se to jevilo před dvěma a třemi roky. Tato otázka dnes už je docela jiná než dříve. Domnívám se, že vývoj ukazuje, že pánové neměli v tom svém stanovisku pravdu. Srovnáme-li, co se vytýkalo mírovým smlouvám před dvěma, třemi, čtyřmi lety, kdy začaly býti uplatňovány, a nyní, uvidíme docela jiná fakta, že čím dále tím méně těch konkrétních námitek proti určitým věcem se objevuje. (Výkřik [německy]: Poněvadž byly změněny!).

Ale v každém případě situace je taková, že celá spousta těchto otázek prostě zmizela s povrchu. To je přirozené, poněvadž ohromnou spoustu věcí jsme prostě uplatnili tím neb oním způsobem. Jestli někteří myslí, že byly změny, já jim jejich mínění nechám, já respektuji jejich mínění. Domnívám se, že mírové smlouvy byly, jsou a budou uplatněny a že postupem doby z nich zůstává velmi nepatrný počet otázek. Vidíme, že dnes je uplatněn Dawesův raport a uvidíme, jak dále to půjde. Vidíme, že de facto nejožehavější otázka mírových smluv, nebo jedna z nejožehavějších dnes téměř není předmětem diskuse. Tedy to je případ, kde se ukáže, že všechno to, a zejména v tom smyslu, v těch termínech, v těch slovech, jak to bylo řečeno se strany německých pánů kolegů - já respektuji mínění každého, ale konstatuji fakta - nejen to není nemístné a nesprávné, ale že postupem doby docela přirozeně, jak se toto mění v té diskusi a kritice, tak také se změní toto. A hned uvidíme, že nářky a výtky prostě nebudou míti místa.

Tak to, pánové, ve skutečnosti je, takovým způsobem jde vývoj. Mírové smlouvy existují, budou existovati a proto pokládám - docela upřímně a přátelsky mluveno - řeči o revisi mírových smluv nebo o odstranění a o tom všem prostě za docela zbytečné. Ty věci se vyřizují postupem doby velmi klidně a dobře a není žádné pochybnosti, že v tomto smyslu všecky ty těžké otázky zmizí, aniž bychom musili cokoliv měniti na své politice. Já na té politice, kterou jsem hájil a zejména na těchto otázkách, na trvání na mírových smlouvách nebudu měniti nic. To není prosté možné.

Druhá otázka. Páni kolegové mluvili o Svazu Národů, že Svaz byl vytvořen k takovému a takovému účelu, že tam není ten neb onen. Kolikráte již bylo řečeno, aby se přihlásili do Svazu. A přišli a přijdou tam ti, kteří tam nejsou, a budou míti ta práva jako má každý jiný. Víte, že principem Svazu je, že věci zásadní musí býti vždycky odhlasovány jednomyslně. Jaké tudíž znásilňování, jaké tudíž říkání o tom, že je to nástroj jednoho státu, dokonce Francie, když vždycky musila býti jednomyslnost, a to prosím v plném shromáždění Svazu, kde dnes je 54 států? Když šlo o Protokol, musila býti jednomyslnost. Když jde o každou zásadní otázku, musí býti jednomyslnost. Jaké pak tedy znásilňování, jaký pak, prosím, nástroj té neb oné politiky, když každý, i bývalí nepřátelé, dnes tam jsou, je tam Bulharsko, a je tam zejména Maďarsko? Může tomu zabrániti prostým zvednutím ruky, nemusí říci ani slova, nemusí ani diskutovati. Já to prostě konstatuji, že takto charakterisovati Svaz Národů není správné. Dobře kritisujeme, že tam není Německo, Rusko a Spojené Státy. Je to nedostatek, a proto, správně se říká, že tam musí býti. Dobře, ale zase stejným způsobem se proti tomu říká, že každý, kdo tam přijde, musí vzíti stejné závazky. Jedni jako druzí. Já v tom smyslu to jenom konstatují, aby po této stránce bylo patrno, že věci jsou ve skutečnosti jiné, a že stačí, aby každý se zúčastnil této činnosti a akce, a že následkem toho ty stesky potom odpadají.

Jednu věc bych chtěl jenom opraviti. Pan kolega Jelinek konstatoval, že nemáme smlouvy s Německem, Maďarskem atd. Tomu tak není. Německo je první stát, se kterým jsme měli obchodní smlouvu. Stejně tak Rakousko. Uzavřeli jsme s ním smlouvu již roku 1919, hned, když jsem se vrátil z konference mírové, a od té doby jsme ji několikráte měnili. S Německem jsme jednali stále a pořád smlouvy doplňujeme a měníme. Stejné tak jsme usilovali s Polskem a Maďarskem uzavříti smlouvy. Maďarsko 4 léta se proti tomu stavělo. Měli jsme aspoň provisorní smlouvu a provisorní dohodu. Nebyla to naše vina. Já jen konstatuji, fakta.

Chtěl bych ještě říci, že to slovo >reserva<, které jsem řekl ohledně Protokolu a o němž někteří pánové naznačili, že je to známka nedůvěry k Protokolu, není nedůvěrou k Protokolu. Já mám k tomu důvěru, ale bylo by nesprávné s hlediska odpovědnosti ministrovy nebrati v úvahu všechny možné eventuality A jak páni říkali, že se může státi to a ono, tož také musí bráti v úvahu, že se mohou ty nebo ony věcí státi. To znamená tudíž, kdybych tuto nutnou reservu nebyl měl, jistě byste mi byli oprávněně vytkli, že jsem tuto reservu neformuloval a že jsem příliš optimistický. To prostě neznamená nedůvěru, nýbrž prostě nutnou reservu a umírněnost, která, je diktována podstatou věci.

Konečně je poslední otázka. Mluvilo se o Malé Dohodě, že jsem řekl to neb ono, a mimo to, že snad v té neb oné věci je rozpor mezi státy Malé Dohody, nebo že byl rozpor. Konstatují jednou pro vždy toto: Ohledně států Malé Dohody nejen že není rozporu, ale nebylo a nebude podle mého mínění, poněvadž zásady spolupráce států Malé Dohody jsou velmi jednoduché a přitom odpovídající skutečné situaci politické. V těch otázkách, kde zájmy naše jsou společné, jdeme důsledně všude a ve všem společně. Těch otázek je velmi mnoho.

Kolega Klofáč na př. poukázal zde na společné zájmy hospodářské. Ano, k řešení je mnoho otázek, které nám vznikly, nebo zůstaly z mírových smluv. To jsou celé stamiliony různých zájmů, které jsou těmito společnými zájmy, a já bych šel do miliard. Kdyby bylo jen to, tož již v zájmu vás, pánové, bychom musili konstatovati, že je nutno, aby tato spolupráce byla. Říkám jen hospodářské a finanční otázky, jako dědictví mírových smluv. Tato společná práce s těmito státy vynesla nám již sta a sta milionů výhod pro tento stát, stejně tak jako druhým státům, Jihoslovansku a Rumunsku s jejich strany.


Související odkazy