Čtvrtek 25. února 1926

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

4. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Mostě za souhlas s trest. stiháním posl. inž. Kalliny pro přečin podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky (tisk 26).

Zpravodajem jest p. posl. Kříž. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Kříž: Slavná sněmovno! Krajský soud v Mostě k návrhu tamního státního zastupitelství ze dne 16. listopadu 1925 žádá posl. sněmovnu Národního shromáždění za souhlas k trest. stíhání posl. inž. Kalliny pro přečin rušení obecného míru podle § 14, č. 1 zákona na ochranu republiky.

Činu tohoto prý se posl. inž. Kallina dopustil výrokem učiněným dne 20. září 1925 na slavnosti odhalení pomníku padlých vojínů v Jesenici: "... že uplynulo teprve šest roků od převratu a že se již vracejí dřívější časy, ovšem že pomalu, ale jistě, takže to bude za dalších šest roků, že musí také přijíti ten den, kdy opět německý národ bude osvobozen a své volné německé svobody se dožije, neboť ještě jeden německý Bůh v nebi žije, který jim k tomu dopomůže..."

Poněvadž inkriminovaný výrok není než obvyklou řečnickou frází oposičního německého poslance, navrhuje imunitní výbor poslanecké sněmovně, aby posl. inž. Kallina k trest. stíhání vydán nebyl.

Místopředseda Stivín (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá.

Kdo souhlasí s návrhem imunitního výboru, aby posl. inž. Kallina k trest. stíhání vydán nebyl, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh se schvaluje.

Přistoupíme k dalšímu odstavci pořadu, jímž je:

5. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Chebu za souhlas s trest. stiháním posl. J. Mayera pro přečin podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky (tisk 27).

Zpravodajem je pan posl. dr Daněk. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Daněk: Slavná sněmovno! Krajský soud v Chebu žádá za souhlas s trest. stíháním posl. J. Mayera pro přečin podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky. Podle zprávy uveřejněné v bavorském časopisu "Bayrische Rundschau" ze dne 11. května 1925, čís. 109, časopisu "Egerer Zeitung" a oznámení policejního komisařství v Chebu konal se dne 10. května 1925 v Kulmbachu sjezd Junglandbundu.

Na tomto sjezdu mezi jinými byl řečníkem posl. J. Mayer, který ve své řeči prohlásil, že Němci v Československu jsou prodchnuti přáním, aby přičleněni byli k říši německé, a že nepatří k Československu, nýbrž německému národu, a že vyčkává příhodného okamžiku, aby se Chebsko připojilo k Bavorsku.

Imunitní výbor pojednal o shora uvedené žádosti krajského soudu v Chebu a došel k přesvědčení, že řeč posl. J. Mayer a tlumočila známé utopistické názory politické jeho a jeho strany, že tudíž šlo o propagaci politických názorů a přání, v níž nemůže býti poslanec omezován. Imunitní výbor navrhuje tudíž poslanecké sněmovně, aby posl. J. Mayer pro přečin §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky k trest. stíhání vydán nebyl.

Místopředseda Stivín (zvoní): K tomuto odstavci pořadu není nikdo ke slovu přihlášen, dám tedy hlasovati o návrhu pana zpravodaje.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. J. Mayera.

Kdo souhlasí s tímto negativním návrhem pana zpravodaje, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. J. Mayera.

Přistoupíme k projednání dalšího odstavce pořadu, jímž je:

6. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Č. Krumlově za souhlas s trest. stíháním posl. Hirschla pro přestupek podle §u 488 tr. zák. a čl. V zákona z r. 1863, č. 8 ř. z. (tisk 31).

Zpravodajem je p. posl. Mach. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Mach: Slavná sněmovno! Okresní soud v Čes. Krumlově přípisem ze dne 7. prosince 1925, žádá za souhlas s trest. stíháním posl. Hirschla z následujících důvodů:

Posl. Hirschl byl rozsudkem okr. soudu v Čes. Krumlově ze dne 16. října 1925, T 781/24, odsouzen pro přestupek podle §u 488 tr. z. a čl. V zákona z roku 1863, čís. 8 ř. z., spáchaný tím, že dne 19. září a 26. září vinil křivě samostatné četnické oddělení ve Svaljavě z určitého nečestného jednání, k pokutě 50 Kč, v případě nedobytnosti k trestu vězení v trvání 48 hodin.

Rozsudek dosud není pravoplatný, neb proti němu ohlásil veřejný žalobce i odsouzený odvolání. (Předsednictví převzal místopředseda inž. Dostálek.)

Imunitní výbor s ohledem na skutečnost, že uvedený přestupek spáchán byl v době, kdy záležitost ta byla. veřejně kritisována, navrhuje poslanecké sněmovně, aby posl. Hirschl k trestnímu stíhání vydán nebyl.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen. Rozprava odpadá.

Přistoupíme k hlasování.

Prosím, aby paní a páni poslanci posadili se na svá místa. (Děje se.)

Konstatuji, že sněmovna jest způsobilá se usnášeti.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby poslanecká sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Hirschla.

Kdo souhlasí s tímto negativním návrhem pana zpravodaje, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Tím posl. sněmovna usnesla. se nesvoliti k trest. stíhání posl. Hirschla.

Dalším odstavcem pořadu jest:

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu pro přestupky v Praze za souhlas s trest. stiháním posl. dr Šmerala pro přestupek podle § 491 trest. zákona a čl. V zákona ze dne 17. prosince 1862, č. 8 ř. z. (tisk 32).

Zpravodajem je p. posl. dr Daněk, uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Daněk: Slavná sněmovno! Okresní soud pro přestupky v Praze žádá za souhlas k trest. stíhání posl. dr Šmerala pro přestupek podle §u 491 tr. zákona a čl. V zákona ze dne 17. prosince 1862, č. 8 ř. z.

Podle zprávy policej. komisařství v Praze pořádala komunistická strana v Praze dne 6. října 1925 ve velkém sále ostrova Slovanského schůzi s programem proti persekuci komunistické strany. na které mluvil také posl. dr Šmeral. Před shromážděnými posluchači mluvil dr Šmeral o persekuci komunistické strany, kritisoval ministerstvo vnitra a jeho postup v této věci a vyslovil se o něm způsobem velmi nedůstojným.

Imunitní výbor pojednav o shora uvedené žádosti okresního soudu pro přestupky v Praze přišel k přesvědčení, že posl. dr Šmeral svým výrokem, byť poslance málo důstojným, mezí poslanecké imunity nepřekročil, a navrhuje proto poslanecké sněmovně, aby posl. dr Šmeral pro žalované přestupky trestnímu stíhání vydán nebyl.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, přistoupíme ihned k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. dr Šmerala.

Kdo souhlasí s tímto negativním návrhem pana zpravodaje, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. dr Šmerala.

Přistupujeme nyní k poslednímu odstavci pořadu, jímž jest:

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti posl. Fedora, aby byla podle §u 51 jedn. řádu udělena důtka posl. Prokešovi, pokud se týče posl. Ostrému.

Zpravodajem je p. posl dr Daněk. Uděluji mu slovo ke zprávě jednacím řádem předepsané.

Zpravodaj posl. dr Daněk: Pan posl. Fedor učinil předsednictvu sněmovny oznámení proti p. posl. Prokešovi pro urážlivé výroky a proti p. posl. Ostrému, že po něm hodil aktovkou, a žádal, aby ve smyslu §u 51 jedn. řádu byla udělena důtka oběma poslancům.

Imunitní výbor jednal o této žádosti p. posl. Fedora, a poněvadž bylo zjištěno, že ve výrocích panem posl. Prokešem pronesených nelze spatřovati urážky ve smyslu §u 51 jedn. řádu a že rovněž v hození tašky nelze spatřovati urážky, neshledal imunitní výbor téměř jednomyslně v žádném případě dostatečného důvodu pro udělení důtky ani panu posl. Prokešovi, ani panu posl. Ostrému a doporučuje tudíž poslanecké sněmovně, aby důtka oběma poslancům ve smyslu §u 51 jedn. řádu udělena nebyla.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Jelikož se nikdo nepřihlásil ke slovu, jest nám rozhodnouti o návrhu páně zpravodajovu.

Kdo tedy souhlasí s návrhem pana zpravodaje prve odůvodněným, aby důtka vyslovena nebyla, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Tím posl. sněmovna se usnesla důtku neuděliti.

Tím vyřízen jest osmý odstavec pořadu, a jest vyčerpán pořad schůze.

Prve než přikročím k ukončení schůze, učiním ještě některá presidiální sdělení.

Dovolené na dnešní schůzi udělil jsem posl. Ježkovi a Hamplovi pro neodkladné zaměstnání.

Nemocí omluvil se posl. A. Chalupa.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Klub poslanců "Deutsche christl.-soz. Volkspartei" vyslal do výboru imunitního posl. dr Mayr - Harting a za posl. Krumpe.

Klub poslanců republikánské strany zemědělského a malorolnického lidu vyslal do výboru soc.-politického posl. Macha za posl. Petroviče; do výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností posl. dr Zadinu za posl. Petroviče; do výboru iniciativního posl. Bystřického za posl. Malíka; do výboru imunitního posl. dr Slávika za posl. Macka a psl. Tůmu za posl. Macha; do výboru rozpočtového posl. Zocha za posl. dr inž. Botto a posl. dr Černého za posl. inž. Černého; do výboru zásobovacího posl. Křemena za posl. Dubického.

Klub poslanců "Deutsche soz.-dem. Arbeitspartei" vyslal do výboru imunitního posl. Pohla za posl. Hackenberga; do výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností posl. Schustera a Kirpalovou za posl. Roschera a Grünznera.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ustavující schůze výborů dnes zvolených, respektive schůze, při nichž výbory mají si zvoliti předsedu, svolám písemně, při čemž označím též členy, kteří budou říditi volbu předsedy toho kterého výboru.

Došla písemná žádost posl. Stivína, aby proti posl. Kreibichovi zakročeno bylo podle §u 51 jedn. řádu, ježto posl. Stivín cítí se uražen výkřiky posl. Kreibicha ve schůzi sněmovny dne 19. února 1926 učiněnými.

Podle uvedeného paragrafu jedn. řádu přikázal jsem tuto žádost výboru imunitnímu k podání ústní zprávy ve lhůtě stanovené jednacím řádem.

Došly naléhavé interpelace. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Súrna interpelácia posl. Surovjaka a spol. vláde, poťažne pánu ministrovi železníc ohľadom trýznenia a prenasledovania robotníctva odboru pre udržovanie železnice v Žiline.

Súrna interpelácia posl. Surovjaka a spol. vláde, poťažne pánu ministrovi železníc ohľadom zlomyseľne-stranického jednania so železničnými dopravníkmi a vôbec úradníkmi Slovákmi prednostom V. odd. riadiateľstva košického Hugom Kabešom a dopr. kontrolorom Klimom so sídlom v Teplej Trenč. Tepliciach od riaditeľstva bratislavského.

Naléhavá interpelace posl. Štětky, Wünsche, Kršiaka a soudr. ministru financí o exekučním vymáháni daní na dělnictvu a malorolnictvu a o odpisech daní velkým podnikům.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Končím schůzi.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala ve čtvrtek dne 4. března 1926 ve 2 hod. odpol.

s pořadem:

1. Zpráva výboru ústavně-právního o vládním návrhu (tisk 10) zákona, jímž se prodlužuje účinnost zákona ze dne 8. února 1922, č. 50 Sb. z. a n., o obmezení působnosti porot na Podkarpatské Rusi (tisk 16).

2. Druhé čtení osnovy zákona, jímž se mění některá ustanovení o přímých daních a stanoví se mimořádné přirážky státní ku přímým daním na rok 1926 (tisk 13).

3. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o vládním návrhu (tisk 19), kterým se předkládá Národnímu shromáždění úmluva mezi Československem a Polskem o usnadnění pohraničního styku, sjednaná v Praze dne 30. května 1925 (tisk 124).

4. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o vládním návrhu (tisk 91), kterým se předkládá Národnímu shromážděni k dodatečnému souhlasu dohoda o vyclívání anglických reklamních tiskopisů sjednaná mezi republikou Československou a Spojeným královstvím Velké Britanie a Irska výměnou not v Praze dne 1. února 1926 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 1. února 1926, č. 14 Sb. z. a n. (tisk 120).

5. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o vládním návrhu (tisk 96), kterým se předkládá Národnímu shromáždění úprava obchodních styků mezi republikou Československou a Albanií, sjednaná v Tiraně dne 19. ledna 1926 (tisk 121).

6. Zpráva výboru ústavně-právního k usnesení senátu (tisk 1) o vládním návrhu zákona o právu původském (autorském) (tisk 117).

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Chebu za souhlas s trest. stíháním posl. Patzela pro přečin podle §u 14, č. 1 a posl. Hillebranda pro přečin podle §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky (tisk 113).

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti posl. Stivína, aby byla podle §u 51 jedn. řádu udělena důtka posl. Kreibichovi.

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj je přijat.

Prohlašuji schůzi za skončenu.

(Konec schůze v 8 hod. 35 min. večer.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP