Úterý 15. června 1926

Začátek schůze ve 3 hod. 53 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedově: dr Spina, inž. Dostálek, Slavíček, Stivín.

Zapisovatelé: Bečko, Dubický.

232 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: min. předseda Černý, ministři dr Engliš, Syrový, za ministerstvo financí odb. přednosta dr Vlasák.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha, jeho zástupce Nebuška.

Předseda (zvoní): Zahajuji 32. schůzi poslanecké sněmovny.

Dovolené udělil jsem: na dnešní schůzi posl. dr Dérerovi pro neodkladné záležitosti, na dnešní, případně zítřejší a čtvrteční schůzi posl. Pikovi pro nemoc v rodině, na tento týden posl. dr Jabloniczkému pro neodkladně záležitosti.

Nemocí omluvil se posl. dr Wollschack.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické vyslal do výboru rozpočtového posl. Tayerle za posl. Svobodu.

Klub poslanců čsl. strany lidově vyslal do výboru branného posl. Fr. Navrátila za posl. Staška.

Klub poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu vyslal do výboru zemědělského posl. dr Králíka za posl. Braneckého; do výboru rozpočtového posl. dr Jos. Černého za posl. Molíka a posl. inž. Hrdinu za posl. Zocha.

Klub poslanců "Deutsche soz.-dem. Arbeiterpartei" vyslal do výboru živnostenského posl. Schäfera za posl. Roschera.

Do výboru soc.-politického vyslal klub poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu posl. dr Štefana za posl. dr Králíka; klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické posl. V. Beneše za posl. Biňovce; klub poslanců čsl. strany lidové posl. Al. Petra za posl. inž. Dostálka; klub poslanců čsl. strany socialistické posl. dr Patejdla a Knejzlíka za posl. inž. Záhorského a Pechmanovou, klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. Votrubu za posl. Ježka; klub poslancov slovenskej ľudovej strany posl. Matíka za posl. Hvozdzíka; klub poslanců "Deutsche christl.-soz. Volkspartei" dne 14. června 1926 posl. Greifa za posl. Krumpe, dne 15. června 1926 posl. dr Petersilku za posl. Greifa.

Předseda: Došlo sdělení od vlády. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Předseda vlády sdělil přípisem ze dne 5. června 1926, č. j. 9000/26 m. r., že vláda předložila senátu k projednání a schválení návrh zákona, jímž se mění některá ustanovení trestních řádů a zřizují soudní lékařské rady.

Předseda: Došly naléhavé interpelace. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Naliehavá interpelácia posl. dr Korlátha a súdr. min. predsedovi, ministrovi vnútra a vláde o vládnom nariadení, vydanom ohľadne veľžupy, ktorá má byť udajne sriadená dňom 1. júla 1926 v Podkarpatskej Rusi.

Naléhavá interpelace posl. Tauba, Schustera a druhů ministru vnitra, že se zakazují oslavy na pamět Matteottiho.

Předseda: Došly dotazy. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Dotazy:

posl. Bezděka a druhů ministru nár. obrany o zadání dodávky mýdla,

posl. Szent-Iványho ministrovi školstva a nár. osvety o požitkovom nedoplatku profesorov býv. ev. ref. gymnázia v Bardiove.

Předseda: Došly odpovědi na dotazy. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Odpovědi:

min. pošt a telegrafů na dotaz posl. Koška a druhů o nepřípustném úřadování poštmistra v Žehuni u Král. Městce,

min. veř. zdravotnictví a tělesné výchovy na dotaz posl. Adámka a druhů o zřízení druhé lékárny v Chotěboři,

předsedy vlády na dotaz posl. Nejezchleba-Marchy, Staňka, Mašaty a soudr. o vykácení užitkových stromů na zabraném majetku Augustinianského kláštera v Nových Hvězdlicích,

min. soc. péče na dotaz posl. Rýpara a druhů o přeložení okresní nemocenské pokladny z Frýštátu do Orlově.

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány vládní návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

422. Vládní návrh zákona, kterým se zavádí průkaz způsobilosti pro živnost hostinskou a výčepnickou.

423. Vládní návrh zákona, kterým se doplňuje a mění zákon ze dne 21. prosince 1923, č. 1 Sb. z. a n. z r. 1924, o dani z uhlí.

424. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění k schválení prozatímní úprava obchodních styků mezi republikou Československou a republikou Tureckou, sjednaná výměnou not v Angoře dne 11. dubna 1926 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 21. května 1926, č. 77 Sb. z. a n.

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

379. Zpráva imunitného výboru o žiadosti hlav. št. zástupiteľstva v Bratislave za súhlas k trest. stíhaniu posl. Tománka pre prečiny spáchané proti §u 14, č. 3 zákona na ochranu republiky.

380. Zpráva imunitného výboru o žiadosti hlav. štát. zástupiteľstva v Bratislave, v ktorej toto žiada posl. snemovňu za súhlas k trest. stíhaniu posl. Tománka pre prečiny podľa §u 14, č. 3 a §u 18, č. 1 a 3 zákona na ochranu republiky.

383. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. soudu v Opavě za souhlas s trest. stíháním posl. dr Schollicha pro přečin §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky.

387. Zpráva výboru imunitního o žádosti okres. soudu v Č. Krumlově za souhlas s trestním stíháním posl. Hirsche pro přestupek proti bezpečnosti cti a podle §u 491, §u 496 tr. z., dále pro přestupky podle §u 1 zákona ze dne 17. prosince 1921, č. 309 Sb. z. a n., a §u 3 zákona ze dne 15. listopadu 1867, č. 135 ř. z. a přestupek podle §u 4, č. 1 a 2 zákona ze dne 17. prosince 1921, č. 309 Sb. z. a n.

405. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za souhlas s trest. stíháním posl. Tománka pro přečin pomluvy podle §u 1, §u 3, odst. II, čís. 1, §u 6 zák. čl. XLI z r. 1914 ca Dimitrijevič.

406. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. Šafranko pro zločin podle § 15, č. 3 zákona na ochranu republiky.

407. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Brně za souhlas s trest. stíháním posl. dr Budaye pro přestupek proti bezpečnosti cti ca Teodor Dimitrijevič.

408. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. dr Jurigy pro přečin podle §u 14, č. 3 zákona na ochranu republiky ze dne 19. března 1923, č. 50 Sb. z. a n.

409. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Johanise pro přečin proti bezpečnosti cti.

410. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Podbořanech za souhlas s trest. stíháním posl. Haiplicka pro přestupek podle §u 19 shromažďovacího zákona ze dne 15. listopadu 1867, č. 135 ř. z.

411. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě ze dne 24. března 1926, č. 4391/26, za souhlas s trest. stíháním posl. dr Labaje pro přečin podle §u 14, č. 3 zákona na ochranu republiky a přestupek podle nařízení býv. uher. min. vnitra č. 766/98 B. M.

413. Zpráva imunitního výboru o žádosti kraj. soudu v Mor. Ostravě za souhlas s trest. stíháním posl. Petera pro zločin podle § 15, č. 3 zákona na ochranu republiky a přestupek podle §u 491 tr. z. a čl. V zákona ze dne 17. prosince 1862, č. 8 ř. z. z r. 1863.

426. Zpráva výborů ústavně-právního a rozpočtového k vládnímu návrhu (tisk 311) zákona o sčítání lidu.

427. Zpráva výboru ústavně-právního o usnesení senátu o osvojení (tisk 2).

428. Zpráva výboru ústavně-právního o usnesení senátu o trestním stíhání presidenta republiky a členů vlády podle §§ 34, 67 a 79 úst. listiny (tisk 3).

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány odpovědi.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

309. Odpovědi:

I. min. železnic na interp. posl. Windirsche a druhů o jazykové úpravě železničních návěští (tisk V/125),

II. min. železnic na interp. posl. dr Koberga, Matznera a druhů o nešvarech na trati Olomouc-Krnov-Hanušovice-Olomouc a na vedlejších tratích (tisk II/97),

III. min. spravedlnosti na interp. posl. Nitsche a druhů o provádění nařízení o knihovním dělení parcel (tisk XV/144),

IV. vlády na interp. posl. Windirsche a druhů, aby byla vydána opatření, jimiž by se zamezil převod závodů a nemovitostí, které jsou v držbě domácích průmyslníků (tisk VI/49),

V. min. nár. obrany na interp. posl. Staňka, Udržala, Roudnického, Šamalíka, Tomáška, dr Meissnera, dr Franke, Zeminové, dr Kramáře, dr Lukavského, Horáka, Najmana a druhů o tragickém výbuchu třaskavin v Truhlářské ulici (tisk I/182),

VI. min. vnitra na interp. posl. Bergmanna a spol. o rozkazu zemského četnického velitelství pro Moravu č. 17 ze dne 17. dubna 1925 stran započtení doby ztrávené v zajetí (tisk VII/90),

VII. vlády na interp. posl. Kurťaka a druhů o jazykovém nařízení (tisk I/125),

VIII. předsedy vlády na interp. posl. dr Korlátha a spol. o bezprávném odcizení čtyř knih Komenského funkcionáři České Akademie věd a umění v Praze ve prospěch národního jmění českého, a kde tedy jde o národní čest (tisk XXV/181),

IX. min. železnic na interp. posl. dr Mayr-Hartinga a druhů o zamýšleném všeobecném organisačním řádu podniku Československé státní dráhy (tisk II/22),

X. min. vnitra na interp. posl. dr Luschky a druhů, aby v Karvinné ve Slezsku byly provedeny obecní volby (tisk IV/182),

XI. min. veř. prací na interp. posl. Windirsche a druhů o regulaci Nisy pod městem Libercem (tisk VII/97),

XII. min. nár. obrany na interp. posl. Buriana, Jurana a soudr. o poměrech v Československé zbrojovce v Brně (tisk XXII/181),

XIII. min. soc. péče na interpelaci posl. Koczora a spol. o obnovení samosprávy okresní pokladny pro dělnické pojištění v Komárně a jiných stejných institucí (tisk V/144),

XIV. min. zemědělství na interp. posl. Windirsche a druhů, aby byly přezkoušeny poplatky, požadované za prohlídku dobytka při nutných porážkách (tisk IX/92),

XV. min. financí v dohodě s min. obchodu a min. zemědělství na interp. posl. Windirsche a druhů o paušalování daně z obratu u jatečného dobytka a masa (tisk XIV/92),

XVI. min. nár. obrany na interp. posl. Simma a druhů o nutné reformě vojenství (tisk X/181),

XVII. min. věcí zahraničních na interp. posl. dr Czecha, Hillebranda a druhů o odročení odzbrojovací konference (tisk X/97),

XVIII. min. spravedlnosti na interp. posl. Grünznera, Kirpalové a druhů o trestním stíhání obecního zastupitelstva v Předlicích (tisk III/144),

XIX. min. soc. péče na interp. posl. Laube, Zeminové a soudr. o výluce dělnictva při výrobě prádla v Praze (tisk XXII/215).

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány a současně přikázány výboru iniciativnímu návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

390. Návrh posl. Krumpeho, Greifa a druhů, aby byla poskytnuta pomoc osobám poškozeným živelní pohromou v severočeských okresích.

391. Návrh posl. Simma, Patzela a druhů na změnu zákona ze dne 31. března 1925, č. 61 Sb. z. a n., o zachování pracovních (služebních) poměrů po dobu cvičení ve zbrani.

393. Návrh posl. Tománka, Pavlačku, Macháčka a spol. na poskytnutie pomoci roľníkom navštíveným povodňou v obciach: Uhorská Skalica, Holíč, Gbely, Kúty, Unín, Brocko, Moravské Sväté Jány, Malacky, Leváre, Dimburg, Jakubov, Uhorská Ves, Devinská Nová Ves atď.

394. Návrh posl. Koudelky, Bechyně, A. Chalupy, Srby a soudr., aby byla bezodkladně poskytnuta pomoc chudým zemědělcům postiženým posledními živelními pohromami a aby energicky a soustavně učiněna byla opatření k zmírnění podobných pohrom v budoucnosti.

395. Návrh posl. Staška, Čuříka, Koška, Bezděka, Sedláčka a druhů, aby vláda učinila opatření proti spekulativnímu zdražování potravin.

396. Návrh posl. Staňka, dr inž. Botto, Bradáče, Mašaty, Dubického, Hintermüllera, Janalíka, Tománka, dr Lukavského, Petrovického, dr Matouška, Najmana a soudr. na pomoc postiženým živelními pohromami.

400. Návrh posl. Schweichharta, Grünznera, Kirpalové a druhů, aby ihned byla poskytnuta pomoc oblastem postiženým bouří dne 5. června 1926.

401. Návrh posl. Szent-Iványho a spol. o rychlej podpore obyvateľov Slovenska a Podkarpatskej Rusi povodňou poškodených.

420. Návrh posl. Petrovického, Malíka, Sedláčka, Slavíčka a spol., aby pro živnost hostinskou a výčepnickou byl zaveden průkaz způsobilosti.

421. Návrh posl. Hrušovského, Špatného a spol., aby sněmovnám byl předložen seznam poslanců a senátorů, jimž byly přiděleny zbytkové statky.

425. Návrh posl. Pechmanové, Davida, Laube a druhů na poskytnutí pomoci postiženým živelními pohromami v okrese soboteckém, libáňském, poděbradském a mladoboleslavském.

Místopředseda inž. Dostálek (převzav předsednictví - zvoní):

Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž jest:

1. Zpráva výborů sociálně-politického a rozpočtového k vládnímu návrhu (tisk 100) zákona o úpravě-platových a některých služebních poměrů státních zaměstnanců (tisk 333 a k tisku 333).

Zpravodajem výboru soc.-politického jest p. posl. Malík, zpravodajem výboru rozpočtového posl. dr Nosek.

K projednávání tohoto odstavce pořadu dostavil se za ministerstvo financí p. odb. přednosta dr Vlasák.

Ježto pan zpravodaj výboru soc.-politického zprávu svoji přednesl již v 31. schůzi, uděluji slovo druhému zpravodaji, jímž jest za rozpočtový výbor posl. dr Nosek.

Zpravodaj posl. dr Nosek: Slavná sněmovno! Vládní osnova o úpravě platových a některých služebních poměrů státních zaměstnanců, kterou je nám dnes se zabývati, byla předmětem jednání rozpočtového výboru ve schůzi konané 2. června t. r. Výbor zabýval se všemi změnami, které výbor soc.-politický na věci učinil, a sám také se svého stanoviska - zejména se stanoviska úhradového a se stanoviska dostačitelnosti mzdy státních zaměstnanců - se zabýval otázkou touto.

Bylo by nesprávné posuzovati otázku, která je dnes předmětem našeho jednání, tak, jakoby šlo jen o úpravu platů státně-zaměstnaneckých, poněvadž v podstatě jde o věc dosahu daleko většího, než by se na první pohled mohlo zdáti. Jde tu o novelisaci a soustavnou kodifikaci různých částí administrativního práva, které se zde upravují v rámci požitkového systému státně-zaměstnaneckého.

Jest správné přihlédnouti při podobných věcech také z části aspoň k historickému vývoji, poněvadž jen s tohoto hlediska lze potom správně oceniti a správný význam přiložiti určitým opatřením nového rázu, stane-li se nám zjevno, z jakého prostředí a historického vývoje ta která právní norma vyvěrá.

Otázky státně-zaměstnanecké byly řešeny už v dobách dřívějších a za dřívější soustavy celou řadou příslušných norem a já uvedu nejdůležitější zákonná opatření, která v bývalém Rakousku touto otázkou se zabývala. Jsou to zejména zákony z 15. dubna 1873, č. 47, 48 a 49 ř. z., dále nová obsáhlá úprava pořízená zákonem z 19. září 1898, č. 172 až 175 ř. z., zákon ze dne 19. února 1907, č. 34 ř. z., zákon z 24. února 1907, č. 55 ř. z., a konečně poslední velký zákon ze dne 25. září 1908, č. 208 ř. z.

Všechen tento vývoj úpravy požitků státně-zaměstnaneckých vyvrcholen byl pak známou velikou pragmatikou státně-zaměstnaneckou z r. 1914. Základní princip, na kterém tato osnova zákona, pozdější základna práva úřednického sama spočívala, byla systemisace míst a jmenování na jednotlivá uprázdněná místa. Je nesporno, že v praxi vyskytovaly se určitě obtíže, zejména po té stránce, že nebylo možno vždycky dosíci jmenováním přiměřeného vyššího postavení a tím také hospodářského zlepšení. Praxe sama začala si znenáhla napomáhati tím, že jednoduše jmenovala jednotlivé úředníky, kteří neměli odůvodněné a rozumné naděje, že by se mohli dostati na místo vyšší, systemisované přímým jmenováním, že zavedla t. zv. jmenování ad personam, čímž propůjčovala vyšší služební požitky, příslušející vyšší služební třídě, aniž dotyčný státní zaměstnanec měl vůbec na dohlednou dobu naději dostati se na některé místo systemisované. Tímto způsobem znenáhla zavedla se určitá forma časového postupu, poněvadž je přirozeno, že taková jmenování dála se potom hromadně, obyčejně po jednotlivých ročnících s ohledem na celkovou dobu služební v určité nižší kategorii služební jíž ztrávenou.

Veliké otřesy sociální, způsobené světovou válkou, měly potom za následek určitou změnu v celém nazírání na jednotlivá ustanovení jmenovaného právního oboru. Úřednická pragmatika z r. 1914 sama už zavedla vzhledem k dřívější praxi automatický postup. Zákonodárství pozdější pak provedlo některé změny, pokud se týkalo automatického postupu časového a také diferencování jednotlivých kategorií státních zaměstnanců čili t. zv. stabilisování. Po této stránce je příznačno, že služné, které podstatně není ničím jiným než mzdou, placenou za vykonanou práci, pozbývalo v dobách tehdejšího hospodářského rozvratu více a více tohoto svého charakteru a stávalo se platem plněným hodně s ohledem na sociální potřeby státních zaměstnanců, počalo se přihlížeti k rodinnému stavu, zda státní zaměstnanec je svobodný či ženatý, má-li větší či menší počet dítek, začalo se přihlížeti vůbec k tomu, zda celkové jeho služné je dostačitelné vzhledem ke stoupající drahotě, a posuzována byla otázka tato potom s toho hlediska, že kategoriím státně-zaměstnaneckým hůře placeným přidávalo se relativně více než kategoriím státně-zaměstnaneckým výše postaveným a lépe placeným, čímž jsme se dostali k problému t. zv. nivelisace.

Je pochopitelno, jakmile zase poněkud poměry vracejí se do ustálenějších poměrů dřívějších, že všechny tyto výchylky, způsobené mimořádnými poměry sociálními v době válečné, pozvolna zase musejí se napravovati, ačkoliv je při tom zřejmo, že naprosto nelze říci, že by všechno bylo možno přenésti zase prostě do relace předválečných poměrů, poněvadž jsou zde změněny nejen poměry hospodářské, nýbrž i názory na sociální úkoly státu. Po této stránce chtěl bych doložiti své tvrzení některými číselnými údaji, jejichž výpočet zdá se ovšem někdy méně záživným, za to však tím spíše dokazuje správnost předneseného tvrzení.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP