Čtvrtek 11. listopadu 1926

Předseda (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je tudíž skončena.

K věcné poznámce přihlásil se p. poslanec Křemen. Dávám mu slovo.

Posl. Křemen: Slavná sněmovno! Pan kol. Chlouba, člen komunistického klubu poslaneckého, ve své řeči dnes při debatě o návrzích týkajících se živelních pohrom uvedl některé věci z táborského kraje, které se nezakládají na pravdě. Pokládám proto za povinnost, abych jako zástupce zemědělců táborského kraje tyto věci uvedl na pravou míru z toho důvodu, že jsou mně osobně známy.

Táborský kraj letošního i loňského roku poškozen byl velmi značně živelními pohromami. Ve mnoha obcích povodeň zničila sklizeň sena i otav, zanesla louky štěrkem, zničila komunikace, krupobití zničilo úrodu. V celém kraji pak letošního roku poškozena žita dlouhotrvajícími dešti v době květu, takže zemědělci sklízeli ze 60% prázdnou slámu. Avšak katastrofální byla neúroda brambor. Je mnoho obcí, které nemají brambory k sadbě, ani ke své potřebě.

Dožadovali jsme se letos jako loni pomoci státu, která měla zmírniti bídu lidu celého roku těžce pracujícího. Pomoci té dostalo se nám v míře nepatrné. Malý obnos nemohl uspokojiti postižené kraje a jestliže p. kol. Chlouba uvedl, že v obci Řevnově dostala se 18 zemědělcům pouze po 100 a 200 Kč, nutno uvésti, že okolní obce, stejně -poškozené, nemohly dostati ani haléře - proto, že tato podpora byla by bezúčelná, kdyby několika korunami se chtěla zmírniti způsobená škoda, která činila u nejmenšího zemědělce tisíce.

Není však pravda, že okresní politická správa v Táboře rozdělila tyto podpory tak, že je obdrželi jen větší zemědělci. Okresní správa politická v Táboře postupovala v šetření velmi objektivně, přihlížejíc k zemědělcům nejvíc postiženým a méně majetným. Ti, kteří nemohli dostati podpory, stěžovali si u okresní správy politické a po vysvětlení byli uspokojeni, což doznává sám kol. Chlouba.

Je pravda, že ke zmírnění bídy podniknuty byly akce dvě. A protože nestačila podpora státní, žádali jsme o dobrovolné dary. A je naší stavovskou hrdostí, že zemědělci méně poškozených krajů přispěli dobrovolnými dary osiva a slámy svým poškozeným krajům, a náleží jim s těchto míst náš vroucí dík. Sbírky tyto však nebyly dosud skončeny a nebyly také rozděleny.

Není tudíž pravdivé tvrzení posl. Chlouby, že z této akce byli nejpotřebnější vyřazeni. Ze státní akce uvedené dosud nikdo podpory nedostal. Teprve minulý týden byla povolena a nemohlo býti o jejím rozdělení dosud ani jednáno.

V obci Řevnově jsou vesměs menší zemědělci. Nikdo, ani nejzámožnější, nemá více než 20 ha. Rolník Louda loňského roku nedostal ani těch 100 Kč, Kovář tamní není buržoou. Kdyby všichni dostali to, co uváděl kol. Chlouba, musela by podpora pro táborské hejtmanství činiti nejméně 3 mil. korun. Zmíněný poslanec však praví sám, že státní akce činí 150.000 Kč pro letošní rok. Neví tudíž sám, co mluví.

Není pravda, že byl podpořen jediný majitel zbytkového statku, ač ani jeho polím se živelní pohroma nevyhnula.

Není pravda dále, že okresní správa politická v Táboře deputaci briskně odmítla. Všichni referenti této politické správy jednali velmi taktně a zvláště proti přednostovi této politické správy nikdy nebylo a není žádných stížností. Tolik v zájmu pravdy.

Ke konci však prohlašuji, že my, zemědělci, nechceme žádati o podpory. Je to nedůstojné našeho stavu. My dovedeme pracovati a dovedeme také šetřiti. (Výkřiky komunistických poslanců.) Nechceme podpor v nezaměstnání, my pracujeme celý rok, a když již příroda zničí naši práci, chtěli bychom, aby to bylo důstojnějším způsobem řešeno. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Od vás (obrácen ke komunistickým poslancům) pomoci nikdy nečekáme a čekati nebudeme. My víme, jak se vůči našemu zemědělci páni z komunistické strany zachovali. Proto od vás nikdy pomoci čekati nebudeme a budeme se starati sami, aby naše zemědělství stále tolik netrpělo. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Žádám pana zpravodaje posl. inž. Jana Černého, aby se ujal slova k doslovu.

Zpravodaj posl. inž. Jan Černý: Slavná sněmovno! Celá sněmovna, všichni zástupci všech stran zde výslovně poukázali, že je naprosto oprávněna resoluce, kterou navrhují sněmovně zemědělský, soc.-politický a rozpočtový výbor. Doufám tedy, bude-li tato resoluce tak podporována, že také vláda Československé republiky splní, co v resoluci té jest obsaženo.

Bylo zde poukázáno, že přes to, že jsou v resoluci pěkná slova o provádění II. hlavy zákona č. 227, nebude asi prostředků, aby po této stránce byly naše tužby splněny. Věřím, že ani to není pravda, že prostředky tu budou, a to prostředky Československé republiky, kterými bude umožněno, aby příslušné práce, jak je máme v programu vodohospodářském, mohly býti vypracovány.

Žádám, aby konečně vodohospodářská rada byla v krátké době jmenována a svolána, aby mohlo býti přikročeno od slov k činům. (Výborně!)

Předseda (zvoní): Dále má slovo pan zpravodaj posl. Dubický.

Zpravodaj posl. Dubický: Slavná sněmovno! Souhlasím se závěrečnou řečí pana zpravodaje zemědělského výboru kol. inž. Černého a prosím, aby usnesení výborů zemědělského a soc.-politického bylo schváleno.

Předseda (zvoní): Třetí zpravodaj, pan posl. dr Hnídek vzdal se slova.

Přistoupíme ke hlasování.

Předmětem hlasování jsou resoluční návrhy výboru zemědělského, čítajíc v to také výborový resoluční návrh, přijatý na podnět posl. Krejčího, kteréžto návrhy obsaženy jsou v části I a II tisku 519, dále resoluční návrhy výboru soc.-politického, obsažené v části III tisku 519 a konečně projev souhlasu výboru rozpočtového s resolucemi obou předchozích výborů, obsažený v části IV tisku 519.

Návrhy tyto týkají se téhož předmětu a dám tudíž o nich hlasovati najednou. (Námitek nebylo.)

Námitek není.

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Kdo tedy souhlasí s návrhy výboru zemědělského, soc.-politického a rozpočtového, otištěnými ve zprávách těchto výborů tisk 519 I až IV, nechť zvedne ruku (Děje se.)

To jest většina. Tím návrhy tyto jsou přijaty.

Odstavec 1 dnešního pořadu jest vyřízen.

Poněvadž doba již velmi pokročila, přerušuji projednávání pořadu a přistoupím k ukončení schůze. (Námitek nebylo.)

Námitek není.

Před ukončením schůze učiním ještě některá presidiální sdělení.

Dovolené na dnešní schůzi udělil jsem posl. Tučnému, Šliwkovi, Zoufalému - pro neodkladné zaměstnání.

Došlo oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Klub poslanců komunistické strany Československa vyslal do výboru branného posl. dr Gátiho za posl. Hakena, a posl. Bolena za posl. Jílka, do výboru zahraničního posl. Buriána za posl. Neuratha.

Předseda: Mezi schůzí byl tiskem rozdán a současně přikázán výboru iniciativnímu návrh.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

661. Návrh posl. Bradáče, dr Dolanského, Hlinky, dr Lukavského, Pekárka, Windirsche, dr Luschky a spol. na změnu §u 5 zákona ze dne 15. dubna 1920, č. 325 Sb. z. a n., o jednacím řádu poslanecké sněmovny Národního shromáždění.

Předseda (zvoní): Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala ve středu dne 17. listopadu 1926 o 3 1/2 hod. odpol. s

pořadem:

1. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o vládním návrhu (tisk 424), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k schválení prozatímní úprava obchodních styků mezi republikou Československou a republikou Tureckou, sjednaná výměnou not v Angoře dne 11. dubna 1926 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 21. května 1926, č. 77 Sb. z. a n. (tisk 518).

2. Zpráva výborů ústavně-právního a rozpočtového k vládnímu návrhu (tisk 311) zákona o sčítání lidu (tisk 426).

3. Zpráva výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o návrhu posl. Petrovického, dr Samka, Votruby, Sedláčka, F. Matouška a spol. (tisk 324) na vydání zákona, jímž se mění § 1 zákona ze dne 5. února 1907, č. 26 ř. z., (živnostenský řád) a § 1 zákona ze dne 10. října 1924, č. 259 Sb. z. a n., (živnostenský zákon pro území Slovenska a Podkarpatské Rusi) (tisk 448).

4. Zpráva výboru soc.-politického o návrhu posl. Bečko, Brožíka, inž. Nečase a soudr. (tisk 306), aby byl vydán zákon, kterým se mění a doplňuje všeobecný báňský zákon ze dne 23. května 1854, č. 146 ř. z., dosud platný na území Slovenska a Podkarpatské Rusi (tisk 515).

5. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 491) zákona, jímž se povolují daňové výhody pro nově vzniklé výrobní podniky národohospodářské důležitosti (tisk 517).

6. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Jílka pro zločin podle §u 15, č. 3 a přečin podle §u 14, č. 1 a 5 zákona z 19. března 1923, č. 50 Sb. z. a n. (tisk 166).

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Č. Budějovicích za souhlas s trest. stíháním posl. Čermáka pro přečin proti bezpečnosti cti podle §§ 487, 488, 491 a 493 tr. zák. (tisk 274).

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Zápotockého pro přečin podle § 303 tr. zák. (tisk 275).

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu na Smíchově za souhlas s trest. stíháním posl. Haruse pro přestupek podle §u 1 zákona z 12. srpna 1921, č. 309 Sb. z. a n. (tisk 344).

10. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v N. Jičíně za souhlas s trest. stíháním posl. Matznera pro přečin podle §u 14, č. 1 a 5 zákona na ochranu republiky (tisk 376).

11. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Brně za souhlas s trest. stíháním posl. dr Sterna pro přečin podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky a §u 8 tr. zák. (tisk 384).

12. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Al. Beneše pro přečin proti bezpečnosti cti spáchaný tiskem (tisk 385).

13. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Johanise pro přečin proti bezpečnosti cti (tisk 409).

14. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Brně za souhlas s trest. stíháním posl. dr Budaye pro přestupek proti bezpečnoti cti ca Teodor Dimitrijevič (tisk 407).

15. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. trest. soudu v Brně za souhlas s trest. stíháním posl. dr Budaye pro přestupek proti bezpečnosti cti podle §u 491 tr. zák. (tisk 634).

16. Zpráva výboru imunitného o žiadosti zem. trest. súdu v Brne za súhlas k trest. stíhaniu posl. Budayho pre prečin pre urážku na cti spáchaný tlačou (tisk 635).

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 8 hod. 12 min. večer.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP