Úterý 22. března 1927

Začátek schůze v 7 hod. 10 min. večer.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: dr Buday, inž. Dostlek, Horák, Slavíček, Stivín Zierhut.

Zapisovatelé: Ježek, dr Petersilka

240 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři dr Beneš, dr Gažík, dr Srdínko, Šrámek, dr Tiso, Udržal.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha; jeho zástupci Nebuška, dr Záděra.

Předseda (zvoní): Zahajuji 67. schůzi posl. sněmovny.

Lékařské vysvědčení předložil p. posl. Schuster.

Došla oznámeni o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Klub poslanců čsl. strany nár. socialistické vyslal do výboru iniciativního posl. Pechmanovou za posl. inž. Záhorského; do výboru soc.-politického posl. Pechmanovou za posl. inž. Záhorského.

Klub poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu vyslal do výboru zemědělského posl. Šoltyse za posl. Braneckého.

Do výboru pro dopravu a veř. práce vyslal klub slovenských ľudových poslancov posl. dr Kubiše za posl. Surovjaka; klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte, der Deutschen Gewerbepartei und der Ungarischen Nationalpartei" posl. Halkeho za posl. Tichiho.

Předseda: Přikazuji výboru brannému:

941. Vládní návrh zákona o ročním kontingentu branců, o náhradní záloze a o některých změnách branného zákona.

Navrhuji, aby byla jmenovanému výboru k podání zprávy o tomto vládním návrhu uložena lhůta 2denní.

Dále přikazuji výborům živnostenskému a rozpočtovému:

942. Vládní návrh zákona, kterým se vláda zmocňuje, aby převzala státní záruku za úvěr určený k výstavbě veletržních paláců v Praze.

Navrhuji, aby byla jmenovaným výborům k podání zprávy o tomto vládním návrhu uložena lhůta 8denní.

Dále přikazuji výborům ústavně-právnímu a zemědělskému:

939. Usnesení senátu o vládním návrhu zákona (tisk sen. 251 a 321), jímž se mění a doplňuje ustanovení §§ 185, 221, 233 a 245 obecného horního zákona ze dne 23. května 1854, č. 146 ř. z.

Navrhuji, aby byla jmenovaným výborům k podání zprávy o tomto usnesení uložena lhůta 14denní.

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Kdo souhlasí s navrženými lhůtami, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůty jsou přijaty.

Mezi schůzí byl tiskem rozdán a současně přikázán výboru iniciativnímu návrh.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

940. Návrh posl. inž. Junga a druhů o užívání dílčích dluhopisů, jež vydá město Opava, k ukládání nadačních, sirotčích a podobných kapitálů.

Předseda: Přistoupíme k projednávání prvního odstavce pořadu, jímž jest:

1. Druhé čtení osnovy zákona o stavebním ruchu (tisk 892).

Zpravodajem výboru soc.-politického jest p. posl. Dubický, zpravodajem výboru rozpočtového p. posl. Rýpar.

Mají páni zpravodajové nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Dubický: Nikoli.

Zpravodaj posl. Rýpar: Rovněž ne.

Předseda: Není tomu tak. Budeme tedy hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Rozhodneme ještě o návrzích resolučních, z nichž jsou dvě resoluce výborové a 14 ostatních návrhů resolučních.

Žádám o přečtení návrhů netištěných. Byly ostatně přečteny již v 65. schůzi posl. sněmovny ve čtvrtek dne 17. března 1927.

Zástupce sněm tajemníka Nebuška (čte):

129. Resoluční návrh posl. Horpynky a druhů k hlavě prvé:

Vláda se vybízí, aby novelovala zákon o stavebním právu a aby při této příležitosti umožnila také majetníkům pozemků soukromníkům postupovati pozemky na stavební právo.

130. Resoluční návrh posl. Horpynky a druhů k hlavě druhé:

Vláda se vybízí, aby ustanovení hlavy druhé co nejdříve doplnila zvláštním zákonem o rozhodčích soudech mzdových, který přesně vymezuje pojmy "kolektivní smlouva" a "spor z kolektivní smlouvy", ustanovuje trestní sankce na porušení kolektivních smluv, na tak zvané divoké stávky a na nedbání rozhodnutí rozhodčího soudu mzdového, zákonem, který jednoznačně určuje aktivní a pasivní oprávněnost k žalobě, jakož i způsobilost jednotlivých organisací vésti proces u rozhodčího soudu mzdového, a který obsahuje opatření o řízení se stranami neorganisovanými.

131. Resoluční návrh posl. Simma a druhů:

Vláda se vybízí, aby pro přechodnou dobu bytové nouze, prozatím do 31. prosince 1935 vydala zákonná ustanovení, jež by ukládala průmyslovým a zemědělským podnikům a bankám, aby za přiměřenou část svého ročního čistého zisku stavěly byty pro dělníky a zaměstnance, u nich zaměstnané.

132. Resoluční návrh posl. Simma a druhů:

Vláda se vybízí, aby se v nejkratší době zabývala návrhem zákona tisk 45, o zajištění stavebních pohledávek a aby jej předložila poslanecké sněmovně buď beze změny nebo přizpůsobený.

133. Resoluční návrh posl. Horpynky a druhů:

Vláda se vyzývá, aby všechny daňové, poplatkové a dávkové úlevy ustanovené v tomto zákoně poskytla také takovým novostavbám, které byly vystavěny před vyhlášením tohoto zákona, pokud již beztoho nepožívají podle dřívějších zákonů týchž úlev aspoň stejného rozsahu.

134. Resoluční návrh posl. dr Patejdla, Netolického, Buřívala a spol.:

Vláda se vyzývá, aby vypracovala návrh zákona, kterým by se uložilo peněžním ústavům, aby část svých vkladů uložily pro podporu stavebního ruchu.

135. Resoluční návrh posl. Horpynky a druhů:

Vláda se vyzývá, aby co nejdříve podala zákonodárným sborům návrh zákona, jímž se jen pro podporu stavebního ruchu zrušují nebo snižují celní sazby na stavební hmoty, snižují sazby pro dopravu po dráze a po vodě a cihelny a cementárny se osvobozují od daně z uhlí a daně z obratu.

136. Resoluční návrh posl. Simma a druhů:

Ministrům sociální péče, financí a veřejných prací a jiným ministrům, kteří se zúčastní provádění tohoto zákona, se ukládá, aby prováděcí nařízení k tomuto zákonu vydali do 14 dnů ode dne, kdy tento zákon bude přijat Národním shromážděním.

137. Resoluční návrh posl. Simma a druhů:

Ministrům provádějícím zákon se ukládá, aby v prováděcím nařízení výslovně ustanovili, že ti, jimž se dostane výhod podle tohoto zákona, mají nárok i na případně větší výhody podle zákona o stavebním ruchu, jenž má býti vydán.

138. Resoluční návrh posl. Simma a druhů:

Vláda se vybízí, aby v nejkratší lhůtě spojila a rozšířila platné stavební a bytové zákony v jednotný stavební zákon.

139. Resoluční návrh posl. Simma a druhů:

Vláda se vybízí, aby sdělávajíc jednotný stavební a bytový zákon, který má býti předložen v nejkratší době, v hlavě o stavebním ruchu a podpoře stavebního ruchu náležitě využila zkušeností z racionelní stavby domů.

140. Resoluční návrh posl. Štětky a druhů:

Vláda se vyzývá, aby do 14 dnů předložila poslanecké sněmovně návrh zákona o definitivní úpravě otázky stavebního ruchu a otázky bytové, který by byl řízen těmito zásadami:

1. Ochrana sociálně slabých nájemníků před bezdůvodným zrušením nájemní smlouvy majiteli domů budiž trvalá a její rozsah nechť se řídí potřebou bytů v místě a sociálním postavením nájemníků.

2. Nájemníci sociálně slabí buďtež trvale chráněni zákonem před bytovou lichvou.

3. Podpora staveb bytů pro nemajetné obyvatelstvo budiž trvalá a taková, aby chudí lidé nebyli nuceni bydleti v bytech příliš malých a zdravotně závadných.

4. Na úhradu těchto podpor staveb bytů pro lidi sociálně slabé budiž trvalému bytovému fondu přikázán monopol obchodu stavebními pozemky, které budou pro fond vyvlastněny za cenu půdy zemědělské. Vedle toho nechť tomuto fondu náleží výnos dávky z bytů přepychových, výnos zvláštní dávky pro stavební fond zatěžující velké podniky průmyslové, obchodní a velké ústavy peněžní a částka rozpočtem každoročně vykazovaná.

5. V žádném případě nechť není zaváděna dávka postihující bydlení širokých vrstev lidových.

Odůvodnění: Podle důvodové zprávy k vládnímu návrhu tisk 811 je patrno, že vláda míní předložiti Národnímu shromáždění návrh na řešení otázky bytové spočívající na zásadách vládního návrhu tisk 460, předloženého posl. sněmovně v červnu 1926. Cílem tohoto návrhu má býti postupné a úplné odstranění ochrany nájemníků a podpory stavebního ruchu. Protože tyto úmysly vlády měly zřejmě vliv na formulování návrhu, který je právě projednáván, a protože i řešení otázky podpory stavebního ruchu se musí říditi tím, jak má býti otázka bytová definitivně upravena, jest třeba, aby výbor napřed rozhodl o zásadách definitivního řešení bytové otázky, než přikročí k podrobnému projednávání předloženého návrhu.

141. Resoluční návrh posl. inž. Záhorského, Tučného, Langra a spol.:

Vládě se ukládá, aby pojala do příštího dlouhodobého zákona o stavebním ruchu ustanovení o mimořádné podpoře staveb v obci hlavního města Prahy, jimiž by se urychlilo provedení regulací části města, jež by byly uznány vládním nařízením z důvodů veřejných neodkladnými.

142. Resoluční návrh posl. Biňovce a soudr., aby podány byly veřejné výkazy o finančních důsledcích při provádění zákona čís. 102 Sb. z. a n. ze dne 3. března 1921 a zákona čís. 403 Sb. z. a n. ze dne 21. prosince 1922, jimiž se co do dávek veřejných poskytují výhody pro stavbu budov obytných a provozních, nebo pro vyměnění nových strojů a zařízení.

Výše uvedenými zákony, které jsou jistou měrou obdobou a doplněním zákonů o stavebním ruchu, poskytnuty byly osobám, podléhajícím dani z příjmu nebo společnostem, podléhajícím dani výdělkové, dalekosáhlé finanční podpory na stavbu budov převážně obytných, nebo budov pro provoz podniku, nebo na výměnu nebo pořízení nových strojů.

Tato podpora byla jim dána tím, že dotyčné osoby nebo společnosti mohly si odepsati daněprostě od daňového základu do konce roku 1922 70 %, případně 50 %, od r. 1923 50 % nebo 35 % vynaloženého nákladu na stavbu budov převážně obytných nebo provozovacích a opatření strojů.

Ač zákona toho bylo hojně využito a finanční jeho důsledky pro stát jsou nesmírné a odhadují se na mnoho set milionů, ne-li na miliardy, odepsané takto i osobám a společnostem velmi bohatým, které nějaké státní podpory vůbec nepotřebovaly, nebyly o finančním výsledku tohoto zákona vydány dosud žádné zprávy, ač sněmovna i celá veřejnost má jistě plné právo je znát.

Jednání toto divně kontrastuje s přímo úzkostlivým postupem při zákonu o stavebním ruchu, o jehož finančním dosahu a pracovním rozsahu jsou podávány podrobné zprávy jak souhrnné, tak pravidelné ve krátkých časových obdobích.

Rovněž není známo, že by byla ministerstvem financí, provedením tohoto zákona pověřeným, vydána nějaká prováděcí nařízení, která by umožnila soustavnou kontrolu provádění tohoto zákona, znemožnila na příklad stavbu rozsáhlých luxusních bytů, kontrolovala přehnané účty, případně lichevní spekulace s byty, provozovnami a stroji takto se státní podporou opatřenými, o což vše je při podpoře stavby malých bytů dokonale postaráno.

Žádáme proto pány ministry financí a sociální péče, 1. aby neprodleně předložili výboru soc.-politickému úhrnný výkaz o finančním důsledku výše citovaných zákonů pro stát, kterýžto celkový výkaz budiž doplněn jmenovitým seznamem osob a společností, kterým odepsáno bylo z daňové základny, ať najednou nebo v ročních částkách úhrnem nejméně 1,000.000 Kč s udáním, pro který účel odpis tento byl povolen, 2. aby výboru soc.-politickému bylo sděleno, jaká opatření učinily úřady zákon tento provádějící pro přesnou kontrolu žadatelů a proti jeho případnému zneužívání.

Předseda (zvoní): Žádám pány zpravodaje aby se vyjádřili o resolučních návrzích.

Zpravodaj posl. Dubický: Slavná sněmovno! Vyslovuji se proti přijetí přečtených resolucí, neboť vláda prohlásila, že v brzké době předloží nový, velký návrh bytový a stavební, který bude řešiti veškeré záležitosti, o kterých resoluce mluví.

Pokud jde o resoluční návrh přijatý v soc.-politickém výboru, sděluji, že není předmětem jednání v plenu, nýbrž že odkázán byl k projednání rozpočtovému výboru, který o něm rozhodne při jednání o přímých daních.

Pokud pak jde o resoluci přijatou ve výboru rozpočtovém při projednávání vládního návrhu zákona o stavebním ruchu, prosím za její přijetí. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Prosím pana zpravodaje výboru rozpočtového, aby se ujal slova.

Zpravodaj posl. Rýpar: Slavná sněmovno! Pokud se týče resolučních návrhů, které byly podány, týkají se rozpočtového stanoviska pouze resoluce pp. posl. dr Patejdla a soudr., Horpynky a soudr. a Simma a soudr. Návrhy pp. posl. dr Patejdla a soudr. a posl. Horpynky a soudr. jsou obsaženy v resoluci, kterou navrhl rozpočtový výbor. Návrh pp. posl. Horpynky a soudr., jímž se vláda vybízí, aby snížila celní sazby a osvobodila cihelny a cementárny od daně z uhlí a daně z obratu, nemohu doporučiti, poněvadž tím se požadují výjimky z pravidel zákona.

Pokud se týče ustanovení dávkové úlevy, zásada tato je obsažena v §u 33.

Pokud se týče zákona, jímž se ukládají povinnosti různým ústavům, záložnám atd., to jest obsaženo rovněž v resolučním návrhu rozpočtového výboru.

Pokud se týče posledního návrhu pp. posl. Simma a soudr., o tom mluvil pan zpravodaj soc.-politického výboru, který se prohlásil proti těmto resolučním návrhům a prohlašuji se také proti.

Připojuji se k oběma resolučním návrhům, které jsou obsaženy ve zprávě, jak pan zpravodaj soc.-politického výboru se vyslovil, aby totiž resoluční návrh výboru soc.-politického byl odkázán rozpočtovému výboru a aby resoluční návrh rozpočtového výboru byl přijat. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Přistoupíme ke hlasování.

Dám hlasovati nejprve o 2 resolucích výborových, otištěných ve výborové zprávě tisk 892, pak o ostatních resolucích v pořadí, jak byly přečteny. (Námitek nebylo.)

Námitek proti tomuto způsobu hlasování není.

Kdo souhlasí s návrhem pánů zpravodajů, aby resoluční návrh výboru soc.-politického přikázán byl výboru rozpočtovému k projednání při osnově zákona o přímých daních (tisk 706), nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh tento je přijat.

Kdo nyní souhlasí s resolucí přijatou a doporučenou výborem rozpočtovým, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluce výboru rozpočtového je přijata.

Kdo souhlasí s resolučním návrhem pp. posl. Horpynky a soudr. o novelisování stavebního práva, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s dalším resolučním návrhem pp. posl. Horpynky a druhů na vydání doplňovacího zákona o rozhodčích soudech mzdových, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s resolučním návrhem pp. posl. Simma a druhů na stanovení zákonné povinnosti stavební pro banky, průmyslové a zemědělské podniky, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s dalším resolučním návrhem pp. posl. Simma a druhů o zákonném zajištění stavebních pohledávek, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s resolučním návrhem pp. posl. Horpynky a druhů ve věci úlev daňových, poplatkových a dávkových, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s resolučním návrhem pp. posl. dr Patejdla, Netolického, Buřívala a spol. o zákonné povinnosti peněžních ústavů k podpoře stavebního ruchu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s dalším resolučním návrhem pp. posl. Horpynky a druhů na vydání zákona o zvláštních celních, berních a dopravních výhodách pro stavební ruch, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s resolučním návrhem pp. posl. Simma a druhů o vydání prováděcího nařízení k tomuto zákonu do 14 dnů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s dalším návrhem pp. posl. Simma a druhů o rozšíření výhod prováděcím nařízením, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s dalším návrhem pp. posl. Simma a druhů na unifikaci rozšíření platných stavebních a bytových zákonů v nejkratší době, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s posledním resolučním návrhem pp. posl. Simma a soudr. o zásadách brzkého jednotného stavebního a bytového zákona, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s resolučním návrhem pp. posl. Štětky a soudr. na předložení definitivní zákonné úpravy stavební a bytové do 14 dnů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s resolučním návrhem pp. posl. inž. Záhorského, Tučného, Langra a spol., o příštím dlouhodobém zákonu stavebního ruchu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo konečně souhlasí s resolučním návrhem pp. posl. Biňovce a druhů o veřejném vykázání důsledků zákona čís. 102 z roku 1921 a čís. 403 z roku 1922, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Tím vyřízeny jsou také resoluční návrhy a odbaven jest 1. odstavec pořadu dnešní schůze.

Přerušuji projednávání pořadu a přikročím k ukončení schůze.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra ve středu dne 23. března 1927 ve 2 hod. odpol. s

pořadem:

1. Zpráva výboru branného o vládním návrhu (tisk 362) zákona, kterým se doplňuje a částečně mění zákon o vojenském kázeňském a kárném právu, jakož i o odnětí vojenské hodnosti a přeložení do výslužby řízením správním (tisk 752).

2. Zpráva výboru ústavně-právního k vládnímu návrhu (tisk 561) zákona o volebním právu příslušníků branné moci a četnictva (tisk 893).

3. Zpráva výboru branného k vládnímu návrhu (tisk 438) zákona o délce presenční služby vojenské (tisk 868).

4. Zpráva výboru branného o vládním návrhu (tisk 728) zákona, jímž se stanoví mírový počet československého vojska od 1. října 1927 (tisk 890).

5. Zpráva výborů branného a soc.-politického k vládnímu návrhu (tisk 849) zákona o umísťováni déle sloužících poddůstojníků (tisk 894).

6. Zpráva výboru rozpočtového o státním závěrečném účtu republiky Československé za rok 1924 (tisk 336) spolu s účty státního melioračního fondu, státního bytového fondu a dávky z majetku (tisk 753).

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. Hlinky pro přečin pomluvy podle §u 1 zák. čl. XLI z r. 1914 (tisk 342).

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Chebu za souhlas s trest. stíháním posl. Jos. Mayera pro zločin podle §u 81 trest. zák., přečiny podle §u 14, č. 3 a 5 zákona na ochranu republiky a přestupky podle §u 312 tr. z., posl. inž. Kalliny pro zločin podle §u 81 tr. z., §u 82 tr. z. a dva přečiny podle §u 14, č. 3 a 5 a přečin podle §u 14, č. 1 a 3 zákona na ochranu republiky a přestupky podle §u 312 tr. zák. (tisk 355).

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. Šafranko pro zločin podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky (tisk 406).

10. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Košiciach za súhlas k trest. stíhaniu posl. Kubicsko pre prečin podľa §u 14, č. 1 a zločin podľa §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky, a posl. Kršiaka pre prečin podľa §u 14, č. 5 cit. zák. (tisk 434).

11. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Nitre za súhlas k trest. stíhaniu posl. Tománka pre prečin podľa §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky (tisk 435).

12. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Bratislave za súhlas k trest. stíhaniu posl. Steinera pre prečin poburovania podľa §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky a prečin pomluvy podľa §u 1, čís. 1 a 2, odst. II., §u 3, čís. 3 a §u 8 zák. čl. XLI z r. 1914 (tisk 436). 13. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hl. št. zastupiteľstva v Bratislave za súhlas k trest. stíhaniu posl. Steinera pre zločin podľa §u 15, č. 2 zákona na ochranu republiky, prečin pomluvy podľa §u 1, §u 3, č. 1 a 2 zák. čl. XLI z r. 1914 a prečin podľa §u 14, č. 3 zákona na ochranu republiky (tisk 437).

14. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Johanise pro přečin proti bezpečnosti cti spáchaný tiskem (tisk 638).

15. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Brně za souhlas s trest. stíháním posl. dr Hanreicha pro přečin podle §u 14, č. 1 a přečin podle §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky (tisk 639).

16. Volba Stálého výboru.

Jsou proti mému návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj je přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 7 hod. 23 min. večer.).

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP