Čtvrtek 31. března 1927

Zpravodaj posl. Votruba: Slavná sněmovno! Předseda obecní správní komise v Chodouni, okres Hořovice, učinil dne 9. dubna 1925 oznámení na bývalého starostu tamního Štětku, že jakožto obecní starosta dal si obecní radou v Chodouni schváliti v několika případech odměnu za ušlý výdělek z titulu cest, které v zájmu obce vykonal. Tak dal si vyplatiti dne 16. února 1924 za cestu do Hořovic, dne 17. března 1924 taktéž za cestu do Hořovic, 15. května 1924 rovněž za cestu do Hořovic a 6. září rovněž asi za úřední cesty v zájmu obce náhradu ušlého výdělku, ač dle přípisu Pražské železářské společnosti, u které jako dělník byl zaměstnán, za jmenované dny obdržel jako předseda závodního výboru dělnického náhradu ušlé mzdy, jelikož ve dnech těchto byl činným pro závodní výbor a dlel mimo Králův Dvůr.

Skutku za vinu kladeného dopustil se posl. Štětka v době, kdy ještě poslancem nebyl, nepožíval tedy tehdy ještě imunity. Ale i v tom případě, kdyby poslancem byl, nemohla imunita krýti skutky povahy takové, které s výkonem poslaneckého mandátu nejméně souvisí, právě naopak.

Z těchto důvodů navrhuje imunitní výbor, aby posl. Štětka k trest. stíhání pro přestupek podvodu byl vydán.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přistoupíme ihned ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Štětky.

Kdo souhlasí s tímto návrhem pana zpravodaje, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se svoliti k trest. stíhání posl. Štětky.

Tím vyřízen jest 9. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

10. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za souhlas s trest. stíháním posl. Čulena pro přečin pomluvy podle §u 1, §u 3, odst. II, č. 1 a 2 a §u 8, č. 3 zák. čl. XLI z r. 1914 (tisk 650).

Zpravodajem jest p. posl. Al. Beneš. Prosím, aby se ujal slova.

Zpravodaj posl. Al. Beneš: Slavná sněmovno! Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě z 26. března 1926, čís. 4453/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Čulena pro přečin pomluvy podle §u 1, §u 3, odst. II, čís. 1 a 2, §u 8, čís. 3 zák. čl. XLI z r. 1914.

Rozsudkem sedrie v Bratislavě byl Marek Čulen, dělník, odsouzen pro přečin pomluvy k trestu 8denního vězení jako trestu hlavnímu a 100 Kč peněžitého trestu jako vedlejšímu podmínečně na dobu 2 roků. Tento rozsudek byl změněn soudní tabulí v Bratislavě na trest bezpodmínečný. Rozsudek druhé stolice nenabyl moci práva, poněvadž se nestalo dosud rozhodnutí o odvolání Marka Čulena, které proti rozsudku ohlásil. Marek Čulen stal se mezitím poslancem a proto žádá státní zastupitelství v Bratislavě o jeho vydání k dalšímu trestnímu stíhání.

Podle obžalovacího spisu tvoří skutkovou povahu k trestnímu stíhání M. Čulena výroky pronesené na schůzi místní organisace komunistické strany v Trnavě dne 1. května 1924, že "četnictvo a policie zakročuje jen proti dělnictvu a chrání zloděje".

Poněvadž výroky tyto proneseny byly v době, kdy posl. Čulen dosud poslancem nebyl, nelze je krýti nynější jeho poslaneckou imunitou. Proto navrhuje imunitní výbor poslanecké sněmovně, aby posl. Čulen k dalšímu trestnímu stíhání vydán byl.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): K této věci přihlášen jest jako řečník p. posl. Čulen. Zahájíme proto rozpravu.

Prve však navrhuji podle usnesení předsednictva, aby lhůta řečnická stanovena byla 15 minutami. (Námitky nebyly.)

Námitek není. Navržená lhůta jest přijata.

Uděluji slovo p. posl. Čulenovi.

Posl. Čulen: Pánovia! Myslím, že je dosť materiálu, aby mohlo byť spísané ďalšie vydanie Švejka, ktoré bude znázorňovať československý parlamentarizmus. Demokracia a sloboda v Československej republike a hlavne tu v parlamente už natoľko postúpila, že nebude na škodu, ale myslím, že bude potrebné, aby každý rok aspoň štvrť roku bolo zasadanie, kde sa budú v Československu pod rúškom demokracie a slobody vybavovať len imunitky poslancov. Pánovia z vládnych strán kapitalistických, keď sa hlásim ku slovu pri imunitke, začínajú sa smiať, myslím, že s tou domnienkou, že budeme prosiť, aby nám odpustili, aby nás nežalovali a nepersekvovali. Nie, ja prehlasujem, že ste na veľkom omyle. My nebudeme nikdy prosiť, nás žiadna persekúcia zastrašiť nemôže, ani nezastraší.

My hlásime sa ku slovu len preto, aby sme prehlásili voči verejnosti, aká demokracia a aká sloboda v tomto štáte existuje, že je tu čiste diktatúra kapitalistická, namierená proti pracujúcemu ľudu robotníkov a roľníkov. Prečo, pánovia, neprehlásite otvorene, že chcete prevádzať v tomto štáte čiste kapitalistickú diktatúru? Preto nie, že ste zbabelci a lhári...

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Volám p. posl. Čulena k pořádku.

Posl. Čulen (pokračuje): Keby ste nimi neboli, prihlásili by ste sa otvorene k tomu. Preto zakrývate všetko toto krásnymi frázami, uchyľujete sa pod rúško demokracie a pod rúško štátu. Preto má byť umlčaný každý postup, každé slovo, ktoré má smerovať k odhaleniu vašich záujmov a nekalých úmyslov.

Imunitný výbor usnáša sa na mojom vydaní. Držal som vraj v Trnave 1. mája - či r. 1924 alebo 1925, nepamätám sa už dobre - verejnú schôdzu, na ktorej som mal odvahu prehovoriť, že pokiaľ robotníci a malí úradníci pracujú za almužnu, dotiaľ v Československej republike rastú milionári ako huby po daždi, pokiaľ na malých roľníkoch sa vymáhajú nesnesiteľné dane, dotiaľ celý rad korupčných afér a rôznych nekalých spôsobov a nepoctivých skutkov sa páše na ľude, avšak štát, vláda nechce, či ani nemá moci, aby tomu zabránila. A medzi iným som sa opovážil hovoriť, že vláda používa všetkých nástrojov ku potlačeniu pracujúceho ľudu a spomenul som samozrejme, že i četníkov a četníckych orgánov ako kapitalistického nástroja používa ku potlačeniu pracujúceho ľudu. A ja to tvrdím, ešte dnes, že všetky orgány v tomto štáte sú používané k potlačeniu pracujúcich vrstiev nie ako osoby, ale ako orgány, nástroje kapitalistickej moci.

Pánovia, aby som toto dokázal, vtedy som na tomto mieste citoval prípady, že na pr. v Československej republike, keď nezamestnaný robotník alebo robotníčka ide do panského lesa na suché drevo, keď nemá za čo si to drevo kúpiť, keď je nezamestnaný a v biede, je honený a šikanovaný četníkmi do kriminálu. Ja som na tomto mieste uvádzal, aby mi páni dokázali, a dokážte mi i dnes, ktorý veľkostatkár, ktorý korupčník v tejto republike bol vedený četníkmi, za to však tisíce a tisíce robotníkov, domáhajúcich sa svojho platu v nezamestnanosti a biede, ktorí šli na suché drevo, boli četníkmi honení a žalárovaní.

Máme celý rad iných dôkazov. Na pr. v Brodskej sa stal tento prípad: Keď prenajímala obec Brodské honbu - má kus pozemku na moravskej strane - dohovorila sa s vedúcim orgánom lesného majetku lichtenštejnského, že keď prepustí kúsok pôdy na moravskej strane, že budú môcť chudobní robotníci si chodiť do lesa na suché drevo. Sotva však tam šla robotníčka Valchovičová ešte s jednou tehotnou ženou, boly četníkmi napadené, četníci ich zbili a zkopali, ačkoľvek ešte ani v lese neboly, boly ešte na obecných lúkách. Táto vec bola vyšetrovaná a čo sa stalo s dotyčným četníkom, dosiaľ nevieme.

Máme ďalšie prípady! Kde je Ostrava, kde sú Krompachy, kde je Trenčín, Hlohovec, kde je Nové Mesto, kde sú Veľké Topolčany, kde pán nadporučík Tajchman prebodnul robotníka a za to bol povýšený na kapitána v Nitre. Sám som ho videl v jednej kaviarni v Nitre, ako mal celú hlavu sodretú. A čo sa konečne stalo? Toho kapitána museli zo služby vyhodiť, ale napred ho povýšili. Všetky udania proti tomu človekovi boly márne, bol povýšený.

Takých dôkazov by sme mohli citovať celý rad. Pravda, keď my o týchto veciach sa tu opovažujeme hovoriť, dochádzajú návrhy, aby nás i odtiaľ ešte vyhadzovali von. To je pekná demokracia a sloboda.

R. 1926 komunistická strana poriadala verejné schôdze, na ktorých malo byť hovorené o útlaku pracujúceho ľudu na Slovensku. Čo sa nestalo? Bolo vám známe, že tieto schôdze povolené neboly, avšak člen župného zastupiteľstva Bárta intervenoval na župnom úrade a župný úrad mu prisľúbil, že tieto schôdze budú povolené, že telefonicky rozhlási to na všetky miesta. Čo sa nestalo? Posl. súdr. Major referoval v Dunajskej Strede na schôdzi. Sotva vystúpil na tribúnu a chcel hovoriť, bol četníkmi zbitý a jeden robotník bol do čela pichnutý bodákom. Súdr. Major bol zbitý len preto, že chcel vystúpiť na tribúnu a prehlásiť obecenstvu, aby sa v pokoji rozišlo. Pri tom prípade bol zavretý i súdr. posl. Steiner. Mám tu druhý prípad z Kulčár Pusty. Nedávno prednášal súdr. posl. Major s tohoto miesta, ako sa tam postupovalo počas stávky proti robotníkom. Pozorujem, že i posl. Hlinka sa usmieva, asi tomu, ako v Močonku na biskupskom majetku nitrianskom bolo strieľané četníkmi do robotníkov len preto, že títo slovenskí robotníci chceli pracovať, ako tam bol postrelený jeden robotník, ktorému sa nedostalo žiadnej ochrany a chudiak na mieste vykrvácal a zomrel. Čo ďalej sa stalo? Videli sme sami, ako na tomto veľkostatku vodili robotníka Obucha a jeho manželku, rozbíjali dvere a vytiahli robotníkov v noci z bytu, kde bolo samozrejme použité orgánov četníckych na ochranu veľkostatku biskupského, lebo robotníci chceli pracovať. Mohol by som uviesť ešte celý rad prípadov. Sám som videl potlčených robotníkov, ich modriny, bol som pri mnohých takých prípadoch prítomný.

Pánovia! Čím chcete dokázať, že práve všetkých orgánov tohoto štátu, tedy i orgánov četníckych nie je používané na ochranu kapitalistov, ale čiste na potlačovanie pracujúcich vrstiev v tomto štáte? Ja vám prehlasujem, že sme doviedli pracujúce vrstvy robotníkov a roľníkov organizovať proti byrokracii, proti tyranom v Rakúsko-Uhorsku, dovedieme zorganizovať pracujúce vrstvy i v tomto štáte proti byrokratom a zlodejom pracujúceho ľudu. Príde doba, že budú robotníci súdiť a vtedy, hovorím vám, že robotníci budú natoľko poctiví, že oplatia toto i s úrokmi. Prehlasujem, že nepomohlo a nezastrašilo v Číne ani stínanie hláv, nepomôžu vám ani vaše kriminály pri ďalšom našom postupe za oslobodenie pracujúcich vrstiev. (Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Dříve než udělím panu zpravodaji slovo k doslovu, sděluji, že pan posl. Bolen podal návrh, aby tato věc byla vrácena výboru imunitnímu.

Přeje si pan zpravodaj slovo k doslovu?

Zpravodaj posl. Al. Beneš: Děkuji.

Místopředseda inž. Dostálek: Pan zpravodaj si doslovu nepřeje.

Přistoupíme ke hlasování.

Pan posl. Bolen navrhuje, aby věc byla vrácena imunitnímu výboru. Dám nejprve hlasovati o tomto návrhu.

Kdo souhlasí s návrhem p. posl. Bolena, aby záležitost tato byla vrácena imunitnímu výboru, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh p. posl. Bolena je zamítnut. (Výkřiky poslanců strany komunistické. - Hluk.)

Budeme hlasovati o návrhu pana zpravodaje.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Čulena.

Kdo souhlasí tímto návrhem pana zpravodaje, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se svoliti k trest. stíhání posl. Čulena.

Vyřízen jest 10. odstavec pořadu.

Přerušuji další projednávání pořadu a přikročím k ukončení schůze. Před tím učiním ještě některá presidiální sdělení.

Jak bylo zjištěno z těsnopiseckého zápisu, pronesl pan posl. Wünsch ve své řeči v dnešní schůzi velezrádný výrok o hlasování zbraněmi, za kterýž ho volám dodatečně k pořádku.

Sděluji, že se předsednictvo usneslo podle §u 9, lit. m) jedn. řádu projev tento vyloučiti z těsnopisecké zprávy.

Pan posl. dr Štefánek žádá o udělení 14denní dovolené pro cestu do ciziny.

Pan posl. Kubicsko žádá za dovolenou až do provedení trestního řízení pro zločin podvodu.

Pan posl. inž. Jung žádá o udělení dovolené do 7. dubna t. r. pro neodkladné záležitosti.

Budeme hlasovati. Prosím o zaujetí míst.

Sněmovna jest způsobilá se usnášeti.

Kdo souhlasí s udělením těchto dovolených, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Dovolené zmíněným poslancům jsou uděleny.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Klub poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu vyslal do výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností posl. Doležala za posl. Žalobina.

Klub poslanců komunistické strany Československa vyslal do výboru branného posl. Hakena za posl. Kopasze; do výboru rozpočtového posl. Chloubu za posl. Štětku.

Místopředseda inž. Dostálek: Mezi schůzí byly tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

959. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. Kubicsko pro přečin utrhání na cti podle §u 1, §u 3, odst. II, č. 1, 2 a §u 9, č. 6 zák. čl. XLI z r. 1914.

961. Zpráva imunitního výboru o žádosti okr. soudu pro přestupky v Praze ze dne 27. října 1926, č. T V 1828/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Jos. Mayera pro přestupek urážky na cti.

966. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu (tisk 850), kterým se předkládá Národnímu shromáždění podle posl. odst. čl. XII zákona ze dne 23. dubna 1925, č. 102 Sb. z. a n., kterým se mění a doplňuje zákon ze dne 14. dubna 1920, č. 347 Sb. z. a n., o akciové bance cedulové, zpráva o výsledku jednání provedeného mezi státem a Národní bankou Československou nastupující po Bankovním úřadě ministerstva financí.

Místopředseda inž. Dostálek: Mezi schůzí byla tiskem rozdána Těsnopisecká zpráva o 64. schůzi poslanecké sněmovny N. S. R. Č.

Přikročím k ukončení schůze a podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala v úterý dne 5. dubna 1927 ve 3 hod. odpol. s

pořadem:

1. Zpráva výboru rozpočtového o státním závěrečném účtu republiky Československé za rok 1924 (tisk 336) spolu s účty státního melioračního fondu, státního bytového fondu a dávky z majetku (tisk 753).

2. Druhé čtení osnovy zákona o ročním kontingentu branců, o náhradní záloze a o některých změnách branného zákona (tisk 954).

3. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 920) zákona o poplatkových úlevách při splynutí (fusi) nebo při přeměně právního útvaru některých podniků (tisk 958).

4. Zpráva výborů zahraničního a rozpočtového o vládním návrhu (tisk 811), kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé 1. úmluva o závazcích vzešlých z hospodaření poštovní správy uherské a císařské a královské poštovní správy vojenské a správy polních pošt, jakož i z hospodaření poštovních správ států, jimž připadla bývalá území uherská, sjednaná mezi Maďarskem se strany jedné, Rakouskem, Rumunskem, Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem se strany druhé, 2. závěrečný protokol k této úmluvě, podepsané v Budapešti dne 15. prosince 1922 (tisk 952).

5. Zpráva výborů zahraničního a rozpočtového o vládním návrhu (tisk 810), kterým se předkládá N. S. republiky Československé, 1. úmluva o závazcích vzešlých z hospodaření bývalé poštovní správy rakouské a poštovních správ států nástupnických, 2. závěrečný protokol k této úmluvě, podepsané v Římě dne 6. dubna 1922 (tisk 953).

6. Zpráva výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o usnesení senátu (tisk posl. sněm. 837) k vládnímu návrhu (tisk sen. 264 a 274) zákona o vysvědčeních škol a veřejných orgánů, pokud tato vysvědčení opravňují k úlevám při nastoupení živnosti nebo jsou součástí průkazu způsobilosti při nastoupení živnosti (tisk 931).

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za souhlas s trest. stíháním posl. dr Ravasze pro přečin rušení obecného míru podle §u 14, č. 3 zákona na ochranu republiky (tisk 649).

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Olomouci za souhlas s trest. stíháním posl. Matznera pro přečin podle §u 14, č. 1 a přečin podle §u 14, č. 5 zák. na ochranu republiky (tisk 662).

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Chebu za souhlas s trest. stíháním posl. Krebse pro přečin rušení obecného míru podle §u 14, č. 1 a 5 zák. na ochranu republiky (tisk 667).

10. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Košiciach za súhlas k trest. stíhaniu posl. Sedorjaka pre trojnásobný prečin podľa §u 14, č. 5 zák. na ochranu republiky (tisk 671).

11. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Košiciach za súhlas k trest. stíhaniu posl. Sedorjaka pre prečin podľa §u 69/1 tr. z. a §u 4, odst. I zák. čl. XL z r. 1914, prečin podľa §u 14, č. 3 zákona č. 50/23 Sb. z. a n., prečin podľa §u 14, č. 1 a zločin podľa §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky, prečin podľa §u 2, §u 4, odst. II zák. čl. XLI z r. 1914, ďalej pre prečin podľa §u 14, č. 3 a 5 zákona č. 50/23 Sb. z. a n. a konečne priestupok podľa §u 46 zák. čl. XL z r. 1879 (tisk 672).

12. Zpráva výboru imunitního o žádosti sedrie v Nitře za souhlas s trest. stíháním posl. Hlinky pro přečin podle §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky a přečin urážky četnictva podle §u 2, §u 4, odst. II, §u 8, č. 3 zák. čl. XLI z r. 1914, dále přečin podle §u 11, č. 1 a 2 zák. na ochranu republiky (tisk 673).

13. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Brně za souhlas s trest. stíháním posl. Haruse pro zločiny podle §u 81 a §u 87 tr. zák., přečin shluknutí podle §u 283 a §u 284 tr. zák. a přestupky §u 312 tr. zák. (tisk 675).

14. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu pro přestupky v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Haruse pro přestupek §u 3 a §u 19 zák. shromažďovacího ze dne 15. listopadu 1867, č. 135 ř. z. (tisk 678).

15. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu pro přestupky v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Haruse pro přestupek podle §u 3 a §u 19 zák. shromažďovacího ze dne 15. listopadu 1867, č. 135 ř. z. (tisk 679).

16. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Nuslích za souhlas s trest. stíháním posl. Dědiče pro přestupek §u 3 a §u 19 zákona shromažďovacího ze dne 15. listopadu. 1867, č. 135 ř. z. (tisk 681).

17. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za souhlas s trest. stíháním posl. Siváka pro přečin podle §u 18, č. 2 a 3 zák. na ochranu republiky, přečin §u 24, č. 3 zákona o tisku a pro přečin podle §u 11, č. 2 a §u 14, č. 3 zákona na ochranu republiky (tisk 682).

18. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Chebu za souhlas s trest. stíháním posl. Kreibicha pro přečin podle §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky a přestupek: urážky na cti podle §§ 487 a 488 tr. z. a čl. V zák. č. 8/63 ř. z. (tisk 684).

19. Volba Stálého výboru.

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 7 hod. 55 min. večer.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP