Čtvrtek 7. července 1927

Začátek schůze v 3 hodin 33 min. večer.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: Zierhut, inž. Dostálek, Horák, Slavíček, Stivín.

Zapisovatelé: Špatný, Vávra.

192 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři dr Beneš, dr Gažík, dr Hodža, Najman, dr Nosek, dr Peroutka, dr Šrámek, dr Tiso.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr. Říha; jeho zástupce dr. Záděra.

Předseda (zvoní): Zahajuji 96. schůzi posl. sněmovny.

Omluvy a dovolené uvedené ve schůzi prvé platí též pro tuto schůzi.

Přikazuji:

Výborům zahraničnímu a živnostenskému:

1144. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění obchodní úmluva sjednaná mezi Československou republikou a republikou Tureckou ze dne 31. května 1927.

1145. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění obchodní smlouva mezi Československou republikou a Estonskou republikou ze dne 20. června 1927 s přílohou a závěrečným protokolem z téhož dne.

Výborům kulturnímu a rozpočtovému:

1136. Usnesení senátu k vládnímu návrhu zákona o úpravě zeměměřičského studia na vysokých školách technických.

Výboru rozpočtovému:

1138. Usnesení senátu k vládnímu návrhu zákona o silničním fondu.

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Navrhuji, aby byly jmenovaným výborům k podání zprávy o těchto předlohách uloženy lhůty do úterka, t. j. do 12. července 1927.

Kdo souhlasí s navrženými lhůtami, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je většina. Navržené lhůty jsou přijaty.

O udělení dovolených do 16. července 1927 žádají: posl. Simm pro studijní cestu, posl. Remeš pro neodkladné záležitosti, posl. Al. Petr pro nutnou cestu do Podkarpatské Rusi.

Navrhuji udělení těchto dovolených.

Kdo souhlasí s mým návrhem, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Dovolené jsou uděleny.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Záděra (čte):

Do výboru zemědělského vyslal klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické posl. Johanise za posl. Kříže; klub poslanců čsl. strany nár.-socialistické posl. Riedla za posl. Knejzlíka; klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. Kvasničku za posl. dr Reháka.

Do výboru ústavně-právního vyslal klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. dr Hajna za posl. dr Kramáře.

Do výboru rozpočtového vyslal klub poslanců "Deutsche soz.-dem. Arbeiterpartei" posl. Schweichharta za posl. Hackenberga; klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické posl. inž. Nečase za posl. R. Chalupu; klub slovenských ľudových poslancov posl. Macháčka za posl. dr Polyáka; klub poslanců "Deutsche christl.-soz. Volkspartei" posl. Bobka za posl. Kunze.

Klub poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu vyslal do výboru rozpočtového posl. Bečáka za posl. dr Jos. Černého, posl. inž. Jana Černého za posl. dr Hnídka, posl. Bistřického za posl. Zocha, posl. Pelíška za posl. E. Vencla; do výboru zemědělského posl. Bistřického za posl. Nejezchleba-Marchu; do výboru zahraničního posl. Křemena za posl. dr Hnídka.

Předseda: Mezi dnešní první schůzí byly tiskem rozdány naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Záděra (čte):

927. Naléhavá interpelace posl. Kleina a soudr. vládě o systemisaci míst státních a veřejných zaměstnanců a o jmenování na tato místa.

1005. Naléhavá interpelace posl. Remeše a soudr. ministru pošt a telegrafů o zadání dodávky automatických telefonních stanic.

1006. Naléhavá interpelace posl. Simma a druhů vládě o provádění nutných opatření v jablonecké průmyslové oblasti.

1012. Naléhavá interpelace posl. Johanise, Koudelky a soudr. ministru vnitra o znemožněné schůzi Národní strany práce v Berouně a o násilnostech, které v této schůzi provedli fašisté.

1014. Naléhavá interpelace posl. Slavíčka, Zeminové, Bergmanna, dr Patejdla, Davida, Knejzlíka a druhů ministru vnitra o násilnostech, páchaných údernými rotami fašistickými na veř. shromážděních.

Předseda: Mezi dnešní schůzí byly tiskem rozdány odpovědi.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Záděra (čte):

1010. Odpověď ministra pošt a telegrafů na interpelaci posl. Remeše a soudr. o zadání dodávky automatických telefonních stanic (tisk 1005).

1016. Odpověď vlády na interpelaci posl. Simma a druhů o provádění nutných opatření v jablonecké oblasti (tisk 1006).

1075. Odpověď ministra vnitra na interpelaci posl. Johanise, Koudelky a soudr. o znemožněné schůzi Národní strany práce v Berouně a o násilnostech, které v této schůzi provedli fašisté (tisk 1012), a na interpelaci posl. Slavíčka, Zeminové, Bergmanna, dr Patejdla, Davida, Knejzlíka a druhů o násilnostech, páchaných údernými rotami fašistickými na veřejných shromážděních (tisk 1014).

1109. Odpověď vlády na interpelaci posl. Kleina a soudr. o systemisaci míst státních a veřejných zaměstnanců a o jmenování na tato místa (tisk 927).

Předseda: Iniciativní výbor ve schůzi konané dne 7. července 1927 se usnesl přikázati k řádnému projednání návrhy:

Zástupce sněm. tajemníka dr. Záděra (čte):

Výborům zemědělskému a rozpočtovému:

1112. Návrh posl. Wagnera a druhů o živelní pohromě v okresech vranovském a znojemském.

1113. Návrh posl. Weissera a druhů, aby byly poskytnuty podpory okresům N. Město n. Met. s obcemi Olešnice, Polom, Sedloňov, Plasnice, Šediviny, Deštné a Mnichová, jakož i okresu žamberskému s obcemi Kerndorf, Kunštát, Černá Voda, Nová Ves, Schönwald, Velká a Malá Zdobnice, Velký Uhřínov, Malý Uhřínov, Rampuše, Kunčina Ves, Kačerov, Říčky, Nebeská Rybná, Horní Rokytnice, Prostřední Rokytnice, Rokytnice v Orlických horách, Bartošovice, Neratova Jedlová, které byly postiženy živelní pohromou dne 4. červa t. r.

1114. Návrh posl. dr Luschky, Bartela, Kunze a druhů na podporu občanům postiženým živelními pohromami.

1115. Návrh posl. dr Petersilky a druhů na podporu obci Žáru, velmi poškozené živelní pohromou.

1116. Návrh posl. inž. Dostálka, Čančary a druhů na pomoc postiženým živelními pohromami v okresích Č. Skalice, Chlumec n. Cidl, Hradec Král., Jaroměř, Opočno, N. Město n. Met., Police n. Met. a Nový Bydžov.

1117. Návrh posl. F. Navrátila, Světlíka, Janovského a druhů na poskytnutí pomoci obyvatelstvu živelní katastrofou postiženému na Kojetínsku a na Konicku.

1120. Návrh posl. Malíka, Doležala, Zocha, l dr Králíka a druhů na vydání zákona o státní pomoci ku zmírnění škod, způsobených ve vinicích živelními pohromami, zejména květnovými mrazy v roce 1927.

1121. Návrh posl. Šoltysa a druhov na súrne poskytnutie pomoci poškodeným katastrofálnou prietržou mračien v okrese sabinovskom na slovenskom východe.

1124. Návrh posl. Mlčocha a druhů na pomoc postiženým živelní katastrofou v Němčicích nad Hanou.

1126. Návrh posl. dr Patejdla, Mikuláše a druhů na poskytnutí podpory občanstvu na českém jihu, postiženému živelními pohromami.

1127. Návrh posl. Geršla, Bechyně, Svobody a soudr., aby vláda poskytla účinnou pomoc živelní pohromou postiženým obcím a obyvatelům v okresech kojetínském, vyškovském a konickém na Moravě.

1128. Návrh posl. Doležala, Bradáče, Dubického, inž. Hrdiny a druhů na okamžitou pomoc postiženým živelní pohromou v obcích Zlatá Olešnice a Lhotka v okrese Vysoké n. Jiz.

1129. Návrh posl. Bečáka, Haupta a druhů na rychlé poskytnutí pomoci obyvatelstvu poškozenému katastrofálním krupobitím a průtrží mračen na Kojetínsku a Konicku.

1131. Návrh posl. Janalíka, dr Dolanského a druhů na podporu obcím Markvartice a Rokytnice nad Rokytkou, politický okres Třebíč, velmi poškozené živelní pohromou.

Předseda: Výbor zemědělský koná schůzi po ukončení této plenární schůze. Přikročím k ukončení schůze.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra v pátek dne 8. července 1927 o 1/212. hod. dopol. s

pořadem:

1. Zpráva výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o návrhu poslanců Petrovického, Malíka, Sedláčka, Slavíčka a druhů (tisk 420) a vládním návrhu (tisk 422) zákona, kterým se zavádí průkaz způsobilosti pro živnost hostinskou a výčepní (tisk 1110).

2. Zpráva výborů zemědělského a rozpočtového o vládním návrhu (tisk 1133) zákona o poskytování podpor při živelních pohromách.

3. Návrh, aby řízením zkráceným podle §u 55 jedn. řádu projednány byly osnovy:

a) zákona, kterým se zavádí průkaz způsobilosti pro živnost hostinskou a výčepní (tisk 1110),

b) zákona o poskytování podpor při živelních pohromách.

4. Volba náhradníka Stálého výboru.

Jsou snad proti tomuto mému návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 8 hod. 40 min. večer.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP