Čtvrtek 15. prosince 1927

Cudzozemskí umelci v hladovaní bavili sa po dobu atrakcie naslúchaním radiových koncertov. Naším invalidom, jestli budú, pravda, cirkusom Kludského prijatí, môže také prednášky do radiových aparátov robiť niekto z min. financií a pán sen. Roháček o tom, že invalidi svoje tučné podpory prepíjajú, obracajú na tretky a ukladajú do sporiteľne, vdovy že majú z podpory oddavky pod vŕbami, ako to napísal časopis Jurigov, vál. poškodenci že sú idioti preto, že starí rodičia boli z nárokov na podanie prihlášok notárskymi úrady v jednotlivých obciach zamietnuté a že na jedného psa, ktorého potrebuje min. národnej obrany, dáva sa ročne 1100 Kč a na vál. sirotu 600 Kč. Tým sa zbytočne vyhadzujú peniaze na vál. poškodencov a preto sa im podpory musia vziať, aby mohli skutočne hromadne hladovať a tak budú zaopatrení. Môžu sa potom angažovať pre hladovanie do Ameriky, kde sa nabídza denný honorár až tisíc dolárov. Nebudú mať naší invalidi a vdovy so sirotami krásné zárobky? A potom vraj to nie je ešte obetiam svetovej vojny v Československu vhod, že sa jednotlivé politické strany a ministerstvo financií tak krásne o nich starajú.

Ako sme sa dozvedeli z časopiseckých zpráv, bol taký umelec v hladovaní odmenený výhrou 60 mil. korún rakúskych. Ministerstvo v Československu chce asi novým zákonom, ktorým má sa odbúrať podpora zmrzačeným invalidom a hladným válečným vdovám, opatriť válečným poškodencom v Československu možnosť dokončiť hladovaciu dresúru, ktorou už po dobu platných zákonov soc. pečlivosti o válečných poškodencov nútení sú vykonávať, aby tak boli schopní reprezentačne vystúpiť ako skutoční umelci v hladovaní a neurobili niekde za hranicami našej republiky blamáž. Nakoľko dosiaľ za hranicami vykonávajú sa také hladové atrakcie len ako cirkusové alebo divadelné špeciality, chce asi ministerstvo financií v Československu celému svetu dokázať, že umenie v hladovaní nie je nič nového, že už v Československu takých umelcov v hladovaní máme státisíce, ktorí k tomuto umeniu sú dresírovaní už po plných 6 rokov, takže také atrakcie sa v Československu vykonávajú hromadne a jestli vystúpia na svetové fórum docieli sa rekordu, o akom sa nikomu ani nezdá. Tak sa písalo, že Fred Eller vo Viedni robil prípravu tým, že hladoval po 14 dní, druhý raz až 3 týždne a potom sa dal do toho po 40 dní. Naší invalidi a vdovy hladujú po celých 6 rokov a nikto s tým nerobí nejaké atrakcie. Preto cirkus Kludský nabídnul týmto umelcom v hladovaní pekné honoráre za to, ak budú v jeho podniku ako umelci v hladovaní vystupovať.

Ďalej môžu po dobu, keď budú sedieť v hladovacej klietke, učiť sa nazpamäť rozličné pomôcky a nariadenia, na čo majú nárok a čo nikdy dostať nemôžu.

Zhoršovacím zákonom budú váleční poškodenci ďaleko lepšie zaopatrení, než prípadne invalidi anglickí, ktorí dostávajú ročne len na 20% 52 libry šterlingov, t. j. 8520 Kč a na 100% 260 libier šterlingov, t. j. 42.610 Kč, čo nie je nijaké prirovnanie ku krásnym honorárom, ktoré naší invalidi a vdovy docielia v Amerike, až budú vystupovať ako umelci v hladovaní s denným platom 1000 dolárov, ku ktorému majú zaistený úspech, lebo už šesť rokov robia prípravu a novým zákonom budú úplne ku takým atrakciám vycvičení.

Možno, že min. financií po výsledkoch, ktorých bude docielené s válečnými poškodencami, zavedie všeobecné hladovanie v republike hlavne u chudobného ľudu a colný zákon rozšíri na všeobecný zákaz dovozu potravín do Československa. Potraviny budú len pre takých pánov, ktorí si ich budú môcť kúpiť. Všetko iné občianstvo bude chodiť po svete robiť atrakcie v hladovaní. Bude mať predsa len raj na zemi. Pravda, nie chudoba a vál. poškodenci, ale tí páni, ktorí také zákony vymysleli a odhlasovali.

To dokazuje i to, že zákon o hranici príjmovej má byť platný len do 1. júla 1928. Do tých čias sa predlžoval s roka na rok, teraz sa predlžuje už len na pol roka. Tu sa sľubuje pány zpravodajmi, ako sa to hovorilo v sociálne-politickom a rozpočtovom výbore, že chcú pracovať a pracujú na novom zákone. My o tom pochybujeme, lebo na to, že chcú válečným poškodencom zlepšiť, v rozpočtovom výbore sa nepamätalo.

Pred rokom bol rezolučný návrh prijatý, kde vládna koalícia povedala, že sa vláda vybídza, aby v najkratšom čase vypracovala zákon o válečných poškodencoch, ale teraz už je jeden úplný rok preč a to sa nestalo.

Vláda pripravila nový zákon ohľadne zhoršenia podpory válečným poškodencom. Lepšie ani nemôže byť. Váleční poškodenci sú ovšem pripravení na boj proti zhoršeniu tohoto zákona. Sú síce presvedčení, že od dnešnej vlády kapitalistov nemôžu očakávať nič dobrého. Preto už dnes prehlašujeme, že proti zhoršeniu zákona o válečných poškodencoch budeme bojovať jednotne ruka v ruke so všetkými utlačenými tohoto štátu až do úplneho ich víťazstva.

Preto navrhujeme, aby sa príjmová hranica škrtla, aby bol odhlasovaný zákon o povinnom zamestnaní válečných poškodencov a konečne nech je predlžený zákon o znovaprihlásení sa o podporu válečných poškodencov.

Aby mi nebolo vytýkané, že sa tuná zaoberám jedine zákony československými a nemeckými, chcem poukázať v krátkosti, že ako je to v tom zatratenom Rusku o válečných poškodencov postarané, keď mi stále už 2 roky v bolo vyčítané, že nespomeniem, ako sa o nich Rusko stará.

V sovietskom Rusku sú poškodenci vojny a poškodenci práce. Tam nie je rozdiel medzi invalidom a invalidom. V Rusku sú 3 kategorie válečných poškodencov, a to: I. trieda, II. trieda a III. trieda. V I. triede válečných poškodencov sú najťažší invalidi. Títo dostanú 40% platu kvalifikovaného robotníka tamže, v tom mieste podpory. V II. triede, čo sú ľahší, dostanú tohože 2/3, a v III. triede dostanú 1/3. Na manželku a dieťa dostane každý 1/3 tejže podpory. Teda nedostáva sa tam 1/10, tak ako je tomu v Československu. Žena, keď ovdovie a jej muž padne alebo zomrie, dostane 2/3 podpory, ktorú bral jej manžel.

O nútenom zamestnaní. V prvom rade sa hľadí, aby zamestnanie dostal válečný poškodenec, nie ovšem ako v Československu, kde zdraví invalidi sa vyhadzujú a válečný poškodenec, keď chce, aby dostal zamestnanie v akomkoľvek podniku, keď nie je viditeľná jeho invalidita, tak ju zatají, poneváč by ho neprijali do práce, čoho dôkazom je aj reštrikčný zákon. Pri tomto reštrikčnom zákone v prvom rade šlo o to, aby, kde šlo o válečných poškodencov, boli títo vyhadzovaní. Tam sú domovy pre válečných poškodencov. V týchto domovoch sú váleční poškodenci opatrení vyučovaním, takže na pr. válečný poškodenec, keď sa vyučí v tom domove a vyberie si remeslo, aké chce, a keď sa vyučí, dostane zamestnanie. Tak je o neho pečované, aby zabudol na útrapy, že bol fakticky ranený, aby na všetky útrapy zabudol, tak sa o neho pečuje.

Na príklad liečenie je úplne zdarma, nie ako u nás. Na pr. keď je u nás jeden válečný poškodenec amputovaný alebo prestrelený na jednu nohu, ale ochorie následkom toho, že je prestrelený takže na druhú nohu a ide na prehliadku a žiada liečenie, odpovedia mu: Ty si nebol invalidom na tú zdravú, ale na tú chorú nohu a na tú si bol klasifikovaný. Preto nedostaneš liečenie. Tak sa to u nás praktikuje!

V Rusku dostane liečenie válečný poškodenec pre celú rodinu, teda i pre deti a prestárlych rodičov, a prehliadky sa v Rusku dejú len na žiadosť válečných poškodencov a nie ako u nás, keď chce niekto žiadať o pôžičku a keď je 70% invalidom, zavolajú si ho na prehliadku a aby nemuseli dať pôžičku 60 až 70 %, uznajú ho za válečného poškodenca 30 alebo 35 %.

O podporách sa nerozhoduje na 1000 km, tak ako u nás v Československej republike, poneváč keď sa v Podkarpatskej Rusi válečný poškodenec odvolá, rozhoduje sa o jeho podpore v ministerstve soc. pečlivosti, tedy na tisíc km vzdialenosť. V Rusku sriadi sa v každej obci komisia, kde sa nachádzajú váleční poškodenci, komisia tá sa síde a určuje, či má poškodenec dostať podporu, na koľko procent je neschopný, do ktorej kategorie má patriť. To je tedy rozdiel medzi Ruskom a Československou republikou. Preto, pánovia, nesmiete sa diviť a musíte šetriť, ak chcete zaopatriť válečných poškodencov. V rozpočtovom výbore bolo o tom tiež hovorené ústy p. zpravodaja, keď som zdôrazňoval, že sa valečným poškodencom vytýka, že sa na nich vydalo už toľko miliárd. Keď som sa pýtal, prečo sa vydalo 18 miliárd na militarizmus, bolo rečené, že to muselo byť, poneváč by mohla byť ohrožená republika, do ktorej patrím i ja. Neviem, ako si to tí páni predstavujú; chcú militarizmus vydržovať, ale tým chudákom, ktorí pre republiku trpeli, nechcú dať válečnú podporu, nechcú im zlepšiť ich živobytie. Myslíte, že ten vojak, keď by k niečomu došlo, šiel by rád bojovať, keď vie, že ten válečný poškodenec zostane nezaopatrený? On by si to dobre rozmyslel, aby si dal ruku alebo nohu odstreliť, keď vie, čo ho potom doma čaká. Tak sa na to musíte dívať.

Ku koncu chcem povedať ešte toto. Vieme, že Čína bola t. zv. čínskou zďou neustále obkľúčená, aby tam žiadna civilizácia neprišla. Túto stenu tam dnes páni rúcajú, ale stavajú ju okolo Československej republiky, aby sa náš ľud nedozvedel, čo sa deje v zahraničí. Toho príkladom je sjazd družiny válečných poškodencov v Brne, na ktorý bol povolaný predseda válečných poškodencov sovietského Ruska Korockyn. Tiež šťastne sa do Berlína dostavil. V Berlíne som bol prítomný na vyslanectve, kde nevedeli snáď, že som komunista a pán legačný tajomník vyslanectva v Berlíne inž. Kabeláč mi prehlásil: "Áno, pán poslanec, musíme sa podívať do čiernej knihy, či nie je v nej ten človek zanesený, aby sme vedeli, či môžeme ho do Československej republiky pustiť." Šiel k šéfovi a vrátil sa s tým odôvodnením, že nemôže ísť do republiky, že má od republiky zakázané komunistom z Ruska dať vízum do Československej republiky.

Keď sa sem ten človek nemohol dostaviť, prišla istá válečná vdova po válečnej obeti z Berlína, menom Hebnerová, a dostavila sa na sjazd, ktorý pozdravila. Po sjazde prišla do Prahy a keď si na stanici premeňovala peniaze, policia ju chytila a odviedla na hranice. Taká je tá demokracia u nás v Československu a tak to vypadá v hindenburgskom Nemecku. "Venkov" dokonca napísal: "Ozvali sme sa proti cudzím agitátorom iného zbarvenia, schvaľujeme preto i zákrok proti boľševickej agitátorke berlínskej. Takým vyloženým protištátnym štváčom nemalo by sa ostatne dávať žiadné pasové vízum."

Toto vraj sú protištátni štváči! Ale to nebolo protištátnym štváčstvom, keď prišiel francúzsky maršál Franchet d'Esperey, keď bolo na vypuknutí litevsko-poľskej vojny a keď sa šiel podívať na svoje kolonie, či sú pripravené k vojne? Keď bol najprv v Poľsku, tu sa hovorilo, že prijde len tak na neoficielnú návštevu. Čo však hľadal na pr. v Hradci, Prahe, Brne a Plzni? Nič iného, než že sa šiel podívať, či sú kolonie v poriadku, či pre prípad vojny sú ochotné a pripravené a či budú môcť bojovať proti Litve a proti SSSR. Tak fakticky vypadá to zaopatrenie pre válečných poškodencov. Tak sa jedná, keď príjde dôverník zo západného štátu kapitalistického pozrieť do Československa, ako je vojsko pripravené; a ako inak na druhej strane sa jedná so zástupcom, ktorý má prísť pozdraviť válečných poškodencov z proletárskeho štátu! Tomu sa nesmiete čudovať; a je povinnosťou v desaťročnom trvaní republiky, keď chcete mať poriadok, aby ste sa o válečných poškodencov postarali tak, aby boli raz pre vždy zabezpečení. (Potlesk komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Dalším přihlášeným v řečníkem je pí. posl. Kirpalová. (Výkřiky posl. Mikulíčka. - Předseda zvoní.)

Pan posl. Mikulíček nemá slovo!

Posl. Kirpalová (německy): Slavná sněmovno! Když se v prosinci loňského roku zde ve sněmovně projednávala otázka válečných poškozenců, prohlásili zástupci vládních stran, že ministerstvo sociální péče v nejbližší době předloží úplnou novelisaci zákonů o péči o válečné poškozence, a tak utěšovali válečné poškozence. Až do dnešního dne nebyl tento slib splněn, ačkoliv uplynul již rok. Místo novelisace, místo zlepšení platných zákonů předkládá nám ministerstvo sociální péče prodloužení nedostatečného zákona.

Než se budu podrobněji zabývati otázkou válečných poškozenců, ráda bych řekla něco k návrhu samému. Již v rozpočtovém výboru jsem prohlásila, že je nemorální, když se hranice příjmů samostatně výdělečně činných jinak vyměřuje než u nesamostatně výdělečně činných. Tím se nejen prohlašuje, že se počítá se zatajováním daní, nýbrž se lidé přímo k tomu nutí. Zpravodaj kol. Pekárek jest téhož mínění. Také on se domnívá, že projednávaný návrh jest nemorální a přece navrhl kol. Pekárek, aby nemorální zákon byl prodloužen, zároveň ovšem slíbil, že při novelisaci budou samostatně výdělečně činní postaveni na roveň nesamostatně výdělečně činným. Pozdě docházejí naši pánové k poznání. Vždy jsme již upozorňovali na tuto nemorálnost a na velkou křivdu a žádali jsme, aby tato otázka byla upravena. Na otázku, proč nebylo zrovnoprávnění upraveno současně, prohlásil kol. Pekárek, že jest příliš málo času na sestavení statistiky samostatně výdělečně činných. To jest výmluva, jíž ani sám zpravodaj nevěří. Když se pomýšlí na zrovnoprávnění, když jest částí novelisace, měli jste celý rok na sestavení statistiky. Tato výmluva působí dojmem skutečně příliš neohrabaným. Chceme vám však dnes poskytnouti příležitost a možnost, abyste zase napravili velkou křivdu a nemorálnost a předkládáme vám návrh, podle něhož má nárok na požitky každý válečný poškozenec, jehož roční příjem nepřesahuje 16.000 Kč. Je-li však jeho vyšší příjem menší než součet 16.000 Kč a důchodu podle §u 6, jenž by válečnému poškozenci jinak příslušel, dlužno mu přiznati důchod v částce doplňující tento součet. Do příjmu započítává se příjem všech osob, k jejichž výživě jest válečný poškozenec podle zákona povinen přispívati a které s ním žijí ve společné domácnosti. Válečný poškozenec, jenž byl klasifikován jako z 85 až 100% neschopný výdělku, jest vyňat z ustanoveni uvedeného v předcházejícím odstavci. Bude-li zamítnut, podáváme vám eventuální návrh, jímž žádáme, aby působnost §u 2, odst. 1 zákona ze dne 20. února 1920, č. 142 Sb. z. a n., o požitcích válečných poškozenců ve znění zákona ze dne 25. ledna 1922, č. 39 Sb. z. a n., byla prodloužena s tou odchylkou, že místo částky 6000 Kč mají býti vložena slova: Částka zproštěná od daně důchodové (§§ 3. 30 a 31 zákona ze dne 15. června 1927, č. 76 Sb. z. a n., o přímých daních). Přijmete-li naše návrhy, můžete, pánové, zase napraviti část chyby a křivdy, kterou jste spáchali na válečných poškozencích. Pan kol. Pekárek prohlásil v rozpočtovém výboru, že prodloužení působnosti tohoto zákona až do 30. června 1928 musilo býti vynuceno. Původně měl býti prodloužen do 31. prosince 1928. Pan kol. Pekárek to nazývá velkým úspěchem, ale snad si není vůbec vědom, že poněkud odhalil závoj koalice a ukázal válečným poškozencům, jak v pravém světle vypadá chování měšťáckých koaličních stran k požadavkům válečných poškozenců. Chtěly - nikoliv, chtějí novelisaci zákonů o péči o válečné poškozence odložiti ještě o celý rok. A za to jim mají býti váleční poškozenci vděčni?

Dlužno zde také opraviti projev zpravodaje Pekárka. Kol. Pekárek se totiž honosil v rozpočtovém výboru, že v prvních létech po válce bylo více válečných poškozenců a že se na ně vydávalo méně, kdežto dnes se vydává více přes to, že obětí války ubylo. Rozřešení této hádanky jest velice prosté. Tehdy se lidé jen přihlašovali a více se tehdy vyšetřovalo než vyplácelo důchodů. Mnoho oprávněných k nároku musilo čekati po léta na své požitky a ještě dnes nedosáhli všichni svého práva. Tedy statisticky byli sice zachyceni, ale nedostávali důchodů. Do dneška se vyplácejí doplatky za minulá léta. Dlužno se také opříti tvrzení zpravodajovu, že u nás jsou oběti války lépe zaopatřeny než v jiných státech. Na důkaz uvádí kol. Pekárek, že v jiných státech, tak v Rakousku, Německu atd. válečný poškozenec získává nárok na důchod teprve tehdy, je-li z 25 až 30% neschopný ku práci, kdežto Československo jest prý tak lidské a přiznává důchod již při 20% neschopnosti ku práci. Že v Polsku a ve Francii již 15%ní invalida dostává důchod, o tom se kol. Pekárek nezmínil. Ale nechť si dá říci, že válečný poškozenec, který se v Rakousku klasifikuje na 30%, u nás by byl uznán jen z 15%. Na mezinárodní konferenci válečných poškozenců v Ženevě bylo vloni zjištěno, že zaopatření válečných poškozenců v Československu pokulhává na posledním místě. To bylo zjištěno na základě úředního materiálu podrobnými srovnávacími tabulkami a jest příznačné, že na této konferenci musila býti přijata resoluce, v níž se výslovně poukazuje na nedostatečná odškodnění poskytovaná v Československu a Československo se žádá, aby co nejrychleji uvedlo podmínky pro odškodnění obětí války v soulad se zásadami všeobecně přijatými. Ubozí váleční poškozenci! Jak cizí jsou vám zásady stran, ovládajících tuto republiku. Jejich zásadou přece jest: Zrušiti všechna břemena, uvaliti všechna břemena na bedra pracujícího obyvatelstva. Až se zase jednou sejdou váleční poškozenci na mezinárodní konferenci, budou si musiti znovu stěžovati, že jejich nejprimitivnější požadavky nebyly splněny, a poznáte, že stát, který se chová odmítavě k tomuto požadavku uznanému celým světem, ztratil právo jmenovati se státem kulturním. Nyní bych se ráda obírala jednotlivými otázkami, jež vyžadují nejrychlejší nápravy. V červnu loňského roku podali jsme iniciativní návrh a žádali jsme, aby lhůta k přihláškám, která se ukončila dne 31. prosince 1923, byla prodloužena. Tentýž návrh podaly také některé aktivistické strany. Kdežto my naléháme, aby se naše návrhy staly předmětem porad, agrárníci a klerikálové svoje návrhy ponechali osudu.

Naprosto zde nechci ukazovati v podrobnostech, jak mnoho nevinných bylo opožděnou přihláškou připraveno o své důchody, nechci také mluviti o příčinách opožděných přihlášek, poněvadž jsme o tom s tohoto místa již několikráte promluvili. Ale jeden dopis nechť vám ukáže, jak velikému neštěstí bylo by lze zabrániti, kdybyste přijali náš návrh. Jedna z organisací válečných poškozenců obrací se na nás s tímto dopisem: "Po dlouhou dobu bojuje organisace obětí války s byrokratismem tohoto státu, aby zmírnila nouzi a bídu dvou obětí války. Ale vše jest marné; ani jedno srdce těchto mužů se nedá získati, aby zmírnilo osud těchto ubohých lidí, těchto chudých rodin, jež znají jen nouzi a bídu. Neboť oni necítí bolu otce, jenž se stal mrzákem a nyní vidí, že jeho rodina, že jeho žena a děti hladovějí. Poněvadž všechny naše kroky byly marné, dovolujeme si nyní vroucně a pokorně Vás požádati, abyste nám poskytli svou podporu v obou uvedených případech. Jan Schreiber, narozený dne 10. května 1883, ženatý, otec 6 nezaopatřených, školou povinných dětí, povoláním zedník, bytem v Hengstererben v okrese nejdeckém. Tento válečný poškozenec žije se svou rodinou v neutěšeném stavu, nemá výdělku, nemá šatstva, jen bída a nouze jsou hosty v jeho domě. Jan Schreiber byl vojákem v rakouském vojsku, za války byl zasypán a utrpěl otřes nervů. Byv částečně vyléčen, byl přidělen k pracovní setnině, kde mu jakýsi nakladač způsobil nový úraz. Při tomto úrazu byl poraněn na lebce a na prsou. Za převratu byl propuštěn ze záložní nemocnice ve Falknově. Nyní se pokusil zase pracovati, aby vydělal na chléb pro svou rodinu, ale jeho neduh pronásledoval ho na každém kroku a jednoho dne spadl s výše 1 m. Bylo prokázáno, že ho chytla závrať. Od té doby nemůže naprosto pracovati ani jísti nebo píti, musí býti stále obsluhován. Dělnická úrazová pojišťovna jakož i lékaři prohlásili, že tento případ byl zaviněn válkou a úřady pro péči o válečné poškozence ho odmítají, poněvadž promeškal lhůtu. Válečný poškozenec Jan Schreiber nemá již síly, aby si něco pamatoval, a proto přihlášky nepodal. Přese všechno úsilí nedostává žádné podpory, žádného daru z milosti, jeho rodina, 6 dětí ve věku školou povinném a jeho žena jsou vydány na pospas hladu a každému vstoupí slzy do očí, kdo vidí, jak jeho děti chodí dům od domu."

Jiný případ. Antonín Kühnl, narozený roku 1891, ženatý, otec dvou nezaopatřených dětí, povoláním kovodělník, bytem v Mühlbergu v okrese nejdeckém. Válečný invalida Antonín Kühnl byl vojákem v rakouském vojsku, sloužil u dragounského pluku č. 14, prodělal celou světovou válku, byl jednou zasypán a jednou při útoku jízdy zraněn. Kühnl, jenž jest znám jako nanejvýš solidní a hodný dělník a voják, pokoušel se po převratu zase pracovati, avšak osud rozhodl jinak, neboť se brzy ukázaly známky duševní poruchy, když počal pronášeti různé výkřiky, jako "kupředu!", "útokem!", "palte!" atp. Lékař prohlásil ho nejprve za simulanta, později překřtil diagnosu na mozkovou chřipku, ale obé nesouhlasilo. Neboť již v poli měl takové záchvaty, když byl zasypán, jak mohou potvrditi svědkové. Nemoc tato se horšila den ode dne a dnes jest Kühnl úplně ochromen, nemůže ani jísti ani píti, nepamatuje se na nic, nemůže povstati s lože, jest odkázán jen na svou rodinu. Jen na fantasii strašné války nezapomněl. Válka, útok a řež jsou jeho slovy. Nezmýlil se zde lékař? Jest to simulant? Jest to chřipka? V těchto hodinách nejtěžšího utrpení promeškala rodina, jeho žena, lhůtu k přihlášce, neboť válečný poškozenec se již na nic nepamatoval, a to mělo býti pro ženu a pro děti osudným. Nejen že byly oloupeny o otce, nýbrž ještě měly okusiti hladu a bídy, neboť není pro ně pomoci. Stav obou nemajetných rodin nedá se vypsati. Obec, široká veřejnost a nemocenské pojištění, všichni pomáhali, ale prameny ponenáhlu vyschly a nyní jsou smrtelně nemocné oběti války se svými rodinami ve světě bez pomoci, bez majetku, odkázány na žebrotu, na smrt hladem. "Vážená paní! V těchto těžkých hodinách, kde hledáme pomoci, abychom pomohli svým za živa pohřbeným druhům, prosíme ještě jednou vroucně o Vaši podporu. Snad jest ještě právo na tomto světě, a snad může býti pomoženo těmto nejubožejším z ubohých." To jest více než výkřiky úzkosti, to jest obžaloba celé soustavy! (Výkřiky něm. soc. demokratických poslanců.) V dalších vývodech budu ještě o tom mluviti.

Smutnou kapitolou jest, že se nepřiznávají důchody pozůstalým, když příčina smrti nesouhlasí s invaliditou zemřelého. To se zde stane v obou případech. Válečné vdovy a sirotci jsou tím připravováni o oprávněné nároky. Ve většině případů se to nedá dokázati, ačkoliv smrt jest jen následkem zdraví zničeného za války. Přímo křiklavé následky má tato křivda u válečných slepců. Podle nařízení nemají vdovy a sirotci po válečných slepcích nároku na důchod, poněvadž totiž válečný slepec nezemřel nemocí, která zakládá nárok na invalidní důchod. U válečného slepce se však nikdy nebo jen velice zřídka podaří nebo bude možno dokázati, že smrt, jež má zakládati nárok, jest následkem invalidity. Toto ustanovení jest krutou sociální křivdou, jež musí býti co nejdříve napravena.

Mnoho bídy, ba rozrušení a nezřídka i zničení těžce vybojovaných existencí působí, že se žádá, aby přeplatky byly vráceny. Skorem všechny přeplatky se přísně vymáhají, hrozí se zájmem. Žádosti, aby byly poskytnuty menší splátky, zůstávají většinou nepovšimnuty. Proto jsme v návrhu podaném již loňského roku v měsíci červnu žádali, aby válečným poškozencům byly prominuty přeplatky předepsané zemskými úřady pro válečné poškozence, ale zdá se, že i tento návrh byl pohřben.

Nyní bych ráda řekla ještě několik slov o povinném ustanovení válečných poškozenců. Váleční poškozenci musí vésti krutý boj o svou existenci. Ze samých důchodů nemohou býti živi, musejí tedy pracovati. Většinou jsou přijímáni z milosti a proto jsou stále vydáni v nebezpečí, že budou propuštěni. Především musil by stát, okresy a obce a nikoliv naposled také soukromé podniky býti zavázány proměniti své dobrovolné ustanovování v ustanovování povinné, obdobně jak to stanoví zákony v Německu, Rakousku, Polsku, Italii a Francii. Váleční poškozenci mají právo na ochranu pracovního místa. Letos byl usnesen zákon o povinném ustanovování, ale nikoliv pro ty, kteří vždy sloužili z donucení, kteří ztratili své zdraví a své zdravé údy, nýbrž pro hodné, dobrovolně déle sloužící poddůstojníky. Tito hodní hrdinové dostávají odměnou zákon o certifikatistech, váleční poškozenci, ubozí hrdinové, dostávají kopance, a chci spravedlivě přiznati, také někdy sliby. Chci nyní dokázati a odhaliti, že vládní strany, zvláště klerikální, nedodržely svého slova, jež daly válečným poškozencům. Dokud němečtí aktivisté byli v oposici, neminula snad ani jedna příležitost, kdy by byli nepromluvili o oprávněných požadavcích válečných poškozenců a spolu s námi nežádali, aby oběti války byly na tom lépe. Ve slovech, slibech zůstali jistě těmi, jimiž byli dříve, ale to, co nyní provozují s válečnými poškozenci, jest více než dvojí hra, více než porušení slibu, více než porušení věrnosti. Docházejí do schůzí, slibují tam válečným poškozencům, pronášejí tam krásné řeči, loví v těchto schůzích svými iniciativními návrhy a pak hlasují proti všem zlepšovacím návrhům, které podáme. Dosvědčí to jeden příklad. Loňského roku, nemýlím-li se, bylo to 27. listopadu, právě před přijetím rozpočtu, shromáždili se váleční poškozenci ve všech větších okresních městech a pozvali do těchto schůzí poslance rozličných stran. Přišli všichni a slíbil tam, že jsou ochotni pracovati o splněni oprávněných požadavků válečných poškozenců. Na jedné takové schůzi sešli jsme se s kolegou s klerikální strany, s posl. Krumpem. Krumpe přišel a jako první se přihlásil ke slovu. Co slíbil válečným poškozencům, kteří tam byli shromážděni? Prohlásil, že on a jeho strana mohou závazně slíbiti, že se přičiní o oprávněné požadavky válečných poškozenců. My jsme ihned prohlásili, ovšem teprve po odchodu posl. Krumpeho - raději včas opustil místnost, aby nebyl odhalen jinými poslanci - že tyto sliby se nikdy nepromění v čin. Proč? Poněvadž předcházel příklad. Několik dní před tím právě Krumpe a jeho strana a s ním všechny aktivistické strany bezohledně zamítly všechny naše návrhy na zlepšení rozpočtu.

Již na této schůzi prohlásili jsme válečným poškozencům, aby nebyli příliš velkými optimisty, že se budou moci příště přesvědčiti, že naše slova byla pravdivá, neboť to, co prohlásil posl. Krumpe na této schůzi, není nic jiného, než krásná slova, nic jiného než sliby. Za několik dní mohli se váleční poškozenci přesvědčiti, že naše slova byla pravdivá. Aktivistické měšťácké strany zamítly všechny naše zlepšovací návrhy.

Ráda bych nyní jednou postavila proti sobe v slova a činy německých aktivistických stran z oné doby, kdy ještě byly v oposici. Mám před sebou tištěnou řeč agrárního kol. Schuberta, jenž - opakuji, v době, kdy byl ještě v oposičním poslancem - k otázce válečných poškozenců prohlásil: "Tento návrh, týkajíc se změn a doplnění požitků válečných poškozenců, není pokrokem hodným zmínky. Nemůže postačiti oprávněným požadavkům invalidů, neboť návrh na zaopatření jest příliš nepatrný. Výdaje na vojsko a na jiné zbytečné věci stoupají neustále do nekonečna. Naproti tomu u invalidů se začíná šetřiti a skrbliti. Vidíme tedy v těchto krocích jen prozatímní úpravu. Provisoria jsou v našem zákonodárství něco stálého. Tak podle vládní v zprávy atd. bude také návrh zákona o mladistvých invalidech, mohu-li tak říci, zase prozatímní. Všechno se ustanovuje jen ode dneška na zítřek, na krátkou chvíli. Sněmovna se udržuje v napětí věčnými novelisacemi, doplňováním a prodlužováním. Postrádáme úplného řešení, jaké bychom očekávali od mladého státu a jeho obhájců. Kdyby invalidé viděli, před jak prázdnou sněmovnou se projednává jejich věc, dělali by zklamaný obličej," Co kdysi vyčítali dřívější koalici, v tom nyní pokračují.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP