Pátek 16. prosince 1927

Vážení pánové! Já jsem tohoto názoru a tento názor také byl náležitým a podrobným způsobem prodebatován při projednávání zákonů o přímých daních. Pánové navrhovali, aby pozemková daň pro malozemědělce byla zrušena a nahrazena daní výdělkovou. (Posl. Mikulíček: V Anglii je to zavedeno!) Je pravda, že já jako referent o dani pozemkové postavil jsem se proti přijetí tohoto návrhu, poněvadž jsem neshledával nikdy žádné výhody v přijetí tohoto návrhu, naopak nebezpečí pro malého zemědělce, které by mu mohlo vzejíti z toho, kdyby byla přijata daň výdělková místo daně pozemkové. Myslím, že není ani času na to, abychom dnes snášeli zde všechny důvody, které mluví pro názor můj a které také mluvily pro názor ministerstva financí, které s dotčenou osnovou přišlo.. Pánové se pamatují, že bylo to právě a zejména ministerstvo financí, které - nehledě k důvodům, které jsme my uváděli proti přeměně daně pozemkové v daň výdělkovou postavilo se proti tomuto návrhu, a to velmi resolutně z těch důvodů, že by tím byl zatížen státní aparát do té míry, že by nebylo možno, aby práci tuto zdolalo. (Posl. Mikulíček: Vy jste briskně odmítli návrh náš na daně prostě minimum a v důvodové zprávě je!)

To je právě dvojsečná zbraň, existenční minimum, to je možné při dani výdělkové, ale ne při dani výdělkové, která by byla ukládána zemědělcům. O tom jsme se netajili a řekli jsme to jasně. Zde by bylo snahou ministerstva financí, aby právě do existenčního minima bylo pojato pokud možno nejméně malých zemědělců a aby hledělo jejich daňovou možnost vtáhnouti již za mez existenčního minima, a malozemědělci byli by tu úplně bez ochrany, poněvadž by neměli možnosti a prostředků, aby se hájili. (Posl. Mikulíček: To je čistě advokátská sofistika! Jestliže v Rusku a v Anglii to jde, proč vy to tak advokátsky vykrucujete?!) Jak je to v Rusku, pane kolego, promiňte, to nevím, ale u nás jsme to provedli tak, jak jsme to odhlasovali a přijali. Podle našeho názoru jest i rozřešení otázky pro malé zemědělce velmi spravedlivé a objektivní. (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

Pan kol. inž. Nečas ve svých dalších vývodech zabýval se celou řadou svých návrhů, které přednesl již v rozpočtovém výboru a bylo na ně již mnou reagováno tam, proto se obmezím pouze na konstatování toho, že potíže, o nichž se p. kol. inž. Nečas ke konci svého referátu zmínil, které by plynuly z přijetí vládní osnovy pro obce, zejména pokud se týče pokut nebo ručení za zanedbání, nedoléhají v žádném směru tou měrou právě na svazky obecní, jak bylo p. inž. Nečasem a p. kol. inž. Záhorským zdůvodňováno. Myslím, že zde jde pouze o obnosy v celku velmi nepatrné, které jsou ukládány obcím v mnohém směru kondicionelně a které v žádném případě obce nezatíží, ani ty nejchudší tak, jak bylo dotyčnými pány zde míněno.

Ke konci chci ještě říci, že resoluce senátu, která je vytisknuta ve zprávě rozpočtového výboru senátu, byla rozpočtovým výborem posl. sněmovny přijata a schválena. Je to resoluce, kterou se vláda vyzývá, aby při provádění tohoto zákona byly chmelnice při rozvrhu pozemků s katastrálním výtěžkem podle sdělávání zařazovány mezi role. (Hlasy: To je bezpráví!) Myslím, že zde není žádné bezpráví. Pokud jsem informován, byla tato resoluce přijata v senátě proto, aby byla zavedena i na tomto poli unifikace, neboť jsme měli jiná ustanovení na Moravě a jiná v Čechách. Resoluce tato není tedy nespravedlivá a pro efekt finanční nemá po mém soudu téměř žádného významu.

Z těchto důvodů navrhuji, jako jsem to učinil již při svém úvodu, aby usnesení senátu přijato bylo beze změny. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Přerušuji projednávání tohoto odstavce pořadu, a nebude-li námitek, přistoupíme k projednávání odstavce 2, po jehož vyřízení se vrátíme k jednání o odst. 1. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Přistoupíme tedy k projednávání odst. 2, jímž je:

2. Zpráva výboru ústavno-právneho o usnesení senátu (tisk 1338) k vládnemu návrhu (tisk sen. 536 a 542) zákona o zmene niektorých predpisov o vymahaní a účtovaní trôv spojených s trestným pokračovaním pri súdoch na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi (tisk 1380).

Zpravodajem výboru ústavně-právního je pan posl. dr Halla. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Halla: Slávna snemovňa! Vládny návrh zákona o zmene niektorých predpisov o vymáhaní a zúčtovaní trôv spojených s trestným pokračovaním pri súdoch na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi má za cieľ unifikovať predpisy a rozšíriť spôsob, ktorého sa užíva v zemiach historických, i na Slovensko a Podkarpatskú Rus. Vymáhanie trestných nákladov deje sa podľa doterajšieho spôsobu na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi, spôsobom veľmi ťažkopádnym, zdlhavým a neúsporným. Naproti úprave platnej v historických zemiach, kde vymáhanie trestných trôv je prácou jedného súd neho úradníka, ktorý hneď, akonáhle stane sa prisúdenie právoplatným, vyzve príkazom platiť povinného, po prípade za 8 dní vedie proti nemu exekúciu, zabývajú sa touto stránkou v zemiach s uhorským právom úrady tri. Totiž súd, ktorý náklady procesu a výkonu trestu, ich výšku a platebnú zaviazanosť určuje. Ak je vymožiteľnosť konštatovaná, okresný súd postupuje spisy svojmu prednostovi, sborový súd štátnemu zastupiteľstvu. Prednosta alebo štátné zastupiteľstvo vo štvrťročných lehotách sostavuje výkazy o vymáhať sa majúcích nákladoch procesových alebo nákladoch spojených s výkonom trestu a postupuje ich finančnému riaditeľstvu. Finančné riaditeľstvo potom vymáha ich podľa zásad platných pre vymáhanie verejných daní.

Poneváč posúdený má možnosť zaplatiť povinné čiastky i okr. súdu alebo štátnemu zastupiteľstvu dokiaľ výkazy neboly odoslané finančnému riaditeľstvu, často sa stávajú omyly a nepríjemnosti, ktoré zväčšujú zbytočne prácu.

Konečne závažná je aj tá nelogičnosť, že vymožené náklady pripadajú k dobru všeobecnej pokladničnej správe a nie do rozpočtu správy justičnej, ktorá náklady nesie.

Nový slovenský jednací súdny poriadok už zaviedol zjednodušenie pri vymáhaní poplatkov, peňažných pokút a obnosov, o ktorých zaplatenie má sa starať súd z úradnej povinnosti. Vládny návrh, ktorý ako usnesenie senátu prejednávame, rozširuje tento jednoduchý spôsob i na trovy z trestného pokračovania a trovy z výkonu trestu.

Formálne deje sa tak novelizáciou zák. čl. XLIII z r. 1890, ktorý sa upravuje tak, ako je to v tisku 1380 navrhnuté, ako to ústavnoprávny výbor slávnej snemovni odporúča. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): V této věci byla podána řečnická přihláška, zahájím proto rozpravu.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby řečnická lhůta stanovena byla 20 minutami. (Námitky nebyly.)

Námitek není. Navržená lhůta je přijata.

Přihlášena ke slovu na straně "proti" je pí. posl. Landová-Štychová. Dávám jí slovo.

Posl. Landová-Štychová: Dámy a pánové, při projednávání a v souvislosti s předlohou, o které nyní jednáme, dovoluji si uvésti toto: Po mém referátu z 29. listopadu t. r. o otázce zrušení práv politických vězňů v Československu, došla nás taková spousta souhlasných projevů a nového materiálu, zejména ze Slovenska, že se náš klub rozhodl vyjmouti z něho alespoň zprávu o metodách rumunské siguranzy v Československu od red. Zamka z Bratislavi, který nám píše o svévolném řádění vládnoucích kruhů na Slovensku, které nabývá stále více rázu koloniálního režimu, za kterého jsou pracující nuceni trpěti a mlčeti, kdežto vykořisťovatelé mohou provokativně hýřiti. Měli jsme již několikráte příležitost poukazovati na různé zjevy, jež dokazují, že se buržoasie neleká žádných prostředků, aby udržela a upevnila svoji moc. Nejde tu jen o plánovité akce, vedené proti komunistickému hnutí s nejvyšších míst, nýbrž též o jednotlivé činy, podnikané den co den proti revolučním organisacím a revolučním dělníkům podřízenými místními úřady.

Zavraždění dělníka v Michalovcích je též jedním ze zjevů pogromové nálady proti komunistům, jež na Slovensku je soustavně vyvolávána. Kromě takovýchto případů je tu však ještě řada případů, o nichž se veřejnost vůbec nedoví a jež se odehrávají v blízkostech nejvyšší výkonné moci, policejních ředitelství. Není to po prvé, co mluvíme o tom, že nejen sprostí zločinci, nýbrž i političtí provinilci jsou krvavě týráni (Výkřiky komunistických poslanců.) a po způsobu metod rumunské siguranzy a horthyovského režimu donucováni k výpovědím.

Klub komunistických poslanců podal nedávno interpelaci, v níž je rovněž vyložen případ Petányiho u košického policejního ředitelství. Tato interpelace se však zmiňuje pouze o výjevech, odehravších se při výslechu tohoto dělníka. Při dalším vyšetřování o všestranném zjišťování fakt narazili jsme pak ještě na zjevy, jež nutno co nejostřeji pranýřovati a které zároveň musejí vyvolati nejostřejší protest veškerého pracujícího obyvatelstva Československa.

Košické policejní ředitelství se ostatně od dob Klímy počítá k nejslavnějšímu v celé republice. Řetěz tamních provokací nemá konce a je nyní doplňován novými hnusnými metodami, které se tam nedávno odehrály. Policejní ředitelství nechce ovšem ani slyšeti o nějakém konkrétním zjištění, a pochopitelně popírá i případ Petényiho, jak to dělalo již v několika jiných případech.

Než usnadníme ministerstvu spravedlnosti vyšetřování v případě Petényiho svými údaji, uvedeme zde několik případů ze svých zápisů, abychom dokázali, že se metody siguranzy uplatňují u nás ne nahodile a ojediněle, nýbrž, že se soustavně vžily a slouží jako právní prostředek.

R. 1923 byl odhalen t. zv. puč v Levoči. Tehdy byl soudruh Szobol zbit tak, že ležel dva dni ve mdlobách. Do krvava byl zbit také soudruh Heřman Löwy. Rovněž soudruh Blitz byl zbit na tolik, že utrpěl úplný otřes nervů, jehož následky trpí dodnes.

Dále mluví zpráva o ztýrání mladistvého dělníka Bély Sztanislava Szenesáka, dále o krvavém zbití 30leté dělnice Suzany Andrasikové, o fackování dělníka Adolfa Kleina, o zmlácení dělníka Istvána Gyekesa u policejního ředitelství a o několikerém krvavém ztýrání Istvána Ondrejkovicse a dělníka Jánosa Gvota.

To jsou případy, o nichž máme dokumenty. Z vyšších míst bude pravděpodobno učiněno vše, aby tyto případy byly vyjasněny ve prospěch neviny policejního ředitelství. Jistě se nenajde ten policejní agent nebo strážník, který se takovéhoto týrání dopustil, a na policejním ředitelství možná že se ztratí policejní agenti, kteří týrali dělníka Petényiho.

Případ Petényiho sám o sobě měl býti pro policejní ředitelství "dobrým lovem", neboť byl spojován s t. zv. pasovou aférou v Bratislavě. Bylo zapotřebí vymoci od Petényiho příslušné výpovědi. Předehra tohoto případu je tato: 31. srpna byl soudr. Petényi zatčen a obviněn, že dal svůj cestovní pas k disposici neznámému komunistovi. Úřady se chtěly informovati, jak se to stalo a kdo byl tento neznámý. Petényi přirozeně nemohl ničeho doznati, protože neměl co doznati. A tu započala práce policejních agentů. O tom vypravuje soudr. Petényi ve svém sepsaném protokolu toto:

"Po prvních dvou fackách následovalo asi 20 dalších. (Slyšte!) Po zfackování byl jsem posazen na židli a vyzván, abych předpažil ruce. Odmítl jsem tak učiniti, načež natáhli mi ruce násilím a asi 10 minut je gumovým obuškem mlátili. Jeden z detektivů při tom poznamenal "že tento pendrek je příliš tvrdý" a že přinese jiný, měkčí. Poté mi bylo poručeno, abych zul své střevíce, což jsem rovněž odmítl. Střevíce byly mi tedy sundány násilím. Ruce mi byly svázány. Položili mne na zem, jeden z policejních agentů si sedl na má prsa a držel mi ruku na ústech, mezitím co druhý co nejprudčeji mlátil do mých bosých nohou. Toto zuření trvalo 1/4 hodiny, načež se vystřídali. Tak jsem byl po 3/4 hodiny co nejhrozněji týrán. Jelikož pak přišla do světnice uklízečka, byl jsem převeden do jiné místnosti, kde jsem byl znovu 1/2 hodiny bit. Po několika přestávkách započalo bití vždy znovu. Prohlašovali, že mne nepropustí dříve, dokud neudám, komu jsem předal pas. Tato procedura trvala od 1/2 4. do 1/2 6. hod.! Nebyl jsem bit jen pendrekem, nýbrž byl jsem také zfackován, a mou hlavou bylo tlučeno o zeď, celé mé tělo bylo zpracováno. Prohlásil jsem nyní, že jsem svůj cestovní pas prodal za 80 Kč soudr. Drotzarovi. Policejní agent na mne vykřikl, že to není pravda, a že se mám zase položiti, neboť "Teď jsem dostal chuť tě znovu mlátit". Nyní jsem byl znovu do krvava zbit. Teprve v kobce jsem mohl sebe prohlédnouti. Ruce a nohy byly napuchlé, rovněž i hlava. Nos mi krvácel. Na těle zůstaly po zbití modřiny. Jen stěží jsem se mohl pohybovati. Ruce a nohy měl jsem pokryty krevními podlitinami. U kloubů měl jsem otevřené rány." (Výkřiky komunistických poslanců.)

Pánové a dámy, toť pouze krátký výtah z protokolu, v němž soudr. Petényi vylíčil uplatňování metod Siguranzy na své osobě. Je příznačné, že byl Petényi po svém ztýrání držán v samovazbě. U státního návladnictví jen náhodou se dostal do společné kobky, byl však rychle odtamtud přemístěn.

Ministerstvu spravedlnosti chceme dáti ještě několik poukazů pro další vyšetřování:

1. Nechť jsou podrobeni výslechu vězni, kteří tehdy byli na světnici čís. 91 u státního návladnictví v Košicích a kteří dokáží tehdejší stav Petényiho. Kdyby se ministerstvo spravedlnosti ukázalo tak nešikovným, že by tyto trestance již nemohlo zjistiti, můžeme býti částečně nápomocni jmény a adresami dotyčných.

2. Nechť je vyslýchán o stavu Petényiho vězeňský lékař, ale ne dr Slabej, nýbrž jeho zástupce.

Prozatím se omezujeme na tyto poukazy. Myslím, že ministerstvo spravedlnosti mělo by nám býti za naši pomoc vděčno a doufám, že p. ministr dr Mayr-Harting věnuje tomuto případu zvláštní pozornost, protože je přece v "demokratickém" státě nemožné, a by se pracovalo metodami siguranzy, i kdyby se tak stalo jen ojediněle. Československé dělnictvo obrátí na tyto zjevy jistě svou pozornost a projeví svůj odpor. Neboť to, co je v Zamkově zprávě uvedeno, připomíná nám hrůzně prosluly rakouský Thalerhof za světové války, o němž referoval ve vídeňském parlamentě posl. Stříbrný za takové bouře rozhořčených protestů nejen oposice, ale i mnoha členů stran vládních, že dávno před tím nebyla vídeňská sněmovna svědkem tak živelného vzrušení.

Zdá se, pánové z českých vládních stran, že vy se svou t. zv. holubičí náturou jste otužilejší než tehdejší rakouští Němci. S maďarskými magnáty, kteří po staletí utlačovali Slováky, se dnes bratříčkujete, maďarské dělníky stejně zotročené teď jako dříve a zrazené svou buržoasií, ubíjíte. Silným podlézáte a na slabých se mstíte. A jste dokonce tak stateční ve své slepotě, že se ani nebojíte osudu staré monarchie, který musí stihnout každý řád, je-li tak hloupě, provokačně surový. Vím, že je zbytečné na vás se obracet, ale obracím se do řad socialistů, zejména volán dr Patejdla a Davida jako legionáře: Proč mlčí vaši legionáři? Proč toto trpíte? Měli snad proletářští legionáři tohleto na mysli, když svou krví tento stát budovali?

Mluvila jsem předminule o poměrech politických vězňů na Pankráci. Nic se od té doby nezměnilo. Těžce tuberkulosní redaktor Bartoš je nadále ponechán ve své studené cele, odepřena mu silnější strava z domova, jsou mu odepřeny psací potřeby, jakékoliv noviny i knihy, kterých si vyžádal ke studiu. Je promrzlý a ač má již oteklé klouby na rukou i nohou, zakázal ředitel věznice zoufalé ženě odevzdati redaktoru Bartošovi teplé prádlo a houně na přikrytí. Pane doktore Kramáři, řekněte nám, jak vy a doktor Rašín byli jste vybaveni ve svých celách v císařském Rakousku? Proč mlčíte všichni vy, kteří máte při slavnostních příležitostech plná ústa demokracie a humanity? Proč mlčí Československá Liga pro lidská práva? Vždyť to, co se děje, je protizákonné. Dr Joklík praví o tom ve své "Kritice přípravných osnov trestního zákona o zločinech a přečinech a zákona přestupkového" vydané tohoto roku, že v tom nevidí žádného pokroku, když ani úlevy, které dnes mají být politickým delikventům v zákoně zabezpečeny, nejsou tam zachovány 7a ministerstvo je pouze zmocněno ustanoviti je nařízením, což nazývá hodně zpátečnickým. A protože přes výslovný rozpor mezi psanými zákony, řády a trestní praxí jsou jak zatčení tak i vězni nadále vydáni na pospas libovůli vězeňským správám, jsme nuceni vydat tyto poznámky k vězeňskému řádu:

"Jakmile přijde odsouzený do věznice nebo do trestnice, musí býti upozorněn na domácí řád, který musí býti v každé cele a v každé dílně vyvěšen v plném znění a ne ve výtahu. Doporučujeme důtklivě všem, aby si ustanovení domácího řádu dobře přečetli a hájili každé sebe menší právo, které vězni mají, domácím řádem předepsanou cestou, rozhodně a důrazně, ale tak, aby své postavení zbytečně nezhoršovali; zbytečné mučednictví nemá smyslu. Revolucionář odsouzený za vykonávání své třídní proletářské povinnosti nesmí však nikdy zapomenouti, že je vojákem veliké dobrovolnické armády a nesmí poškoditi její čest.

Před nastoupením trestu je důležité, aby odsouzenci znali svůj příští styk s vnějším světem. Rozhodující jest, zda je odsouzen do vězení nebo do žaláře. Kdo je odsouzen pouze do vězení, smí odesílati a přijímati dopisy jednou týdně, kdo jest odsouzen do žaláře, jednou měsíčně. Každý odesílaný i do vězení zasílaný dopis podléhá vězeňské censuře, která může dopisy zadržeti a odevzdati vězni až při propuštění z vazby. Sepisovati podání, jež svědčí úřadům soudním a státnímu zastupitelství, jakož i jiným úřadům, nezávisí na dovolení a takové podání nelze zadržeti.

Návštěvy jsou odsouzencům dovoleny v těchže obdobích. S návštěvami lze mluviti jen v řeči srozumitelné dozorci nebo úředníkovi, který je přítomen. Může ovšem přijíti také více osob najednou, ne ovšem příliš mnoho, aby mohla býti taková návštěva považována za závadnou. Vězňové mají právo návštěvu odmítnouti. Obhájce má právo mluviti s vyšetřovancem před podáním žaloby jen se svolením vyšetřujícího soudce a za jeho přítomnosti, po podání žaloby vždy bez přítomnosti úřední osoby, odevzdá-li obhájce lístek od předsedy líčení nebo referenta, opravňující k návštěvě.

V trestnicích odsouzenci do těžkého žaláře, kteří byli již trestáni a jsou zařaděni do první disciplinární třídy, mají právo na dopisy a návštěvy jen jednou za 6 týdnů. Jsou-li zařaděni do druhé třídy, jednou za měsíc, do třetí - jednou za 14 dní. Již z líčení mnou uvedeného je patrno, že vězňové nedomáhají se dosti důrazně svých práv. Na př. podle § 4 domácího řádu pro mužské trestnice musí dostati každý vězeň prádlo osobní i ložní čisté, tedy ne používané. Kde se tak nestane, žádejte ihned o předvedení k řediteli nebo k domácí komisi. (Toto právo vyžaduje soudr. redaktor Bartoš.)

S každým odsouzencem má býti tak zacházeno, aby neztratil schopnost výdělku po propuštění z věznice. Z tohoto důvodu se mohou všichni odsouzenci, kteří pracují na svobodě v redakcích nebo sekretariátech, domáhati toho, aby jim byly dávány do věznice aspoň úřední noviny, nezávadné vědecké knihy atd. Také soukromému vzdělávání vězňů nemá býti bráněno a mají jim býti poskytnuty vědecké knihy, papír a psací potřeby. Každý odsouzenec má hájiti tato práva se vším důrazem, a je-li mu odmítnuto povolení těchto samozřejmých práv vytčených v předpisech v domácím řádě neobsažených, má použíti práva svobodného dopisování úřadům a stěžovati si buď presidiu soudu, věznici nadřízenému, nebo po případě i ministerstvu. Tyto věci nebyly odmítány vězňům disciplinárně ve věznici netrestaným ani za starého Rakouska, i když neměli práv politických vězňů (antimilitaristé). Kdo mlčí k takovému jednání vězeňských správ, poškozuje své soudruhy.

Každý, kdo byl odsouzen pro nějaký delikt, který je svou povahou blízký deliktům charakterisovaným v § 1 nejvyššího rozhodnutí z 28. října 1849, nechť se domáhá práv politického vězně. Právem politického vězně je:

1. Političtí trestanci mají býti zavřeni ve zvláštním oddělení vězeňském, na př. na jedné chodbě, pokud možná jednotlivě, nejvýše však 4 pohromadě. 2. Mají právo používati vlastního ložního zařízení, vlastního šatstva, obuvi i prádla. 3. Neuklízeti cely. 4. Pokud není nebezpečí požáru, smějí používati lampy po večerním setmění do hodiny, již určí ředitel. 5. Dodávání stravy vězeňské. Lepší stravu na státní útraty dostanou jen na dobrozdání lékaře. Mají však právo stravovati se nákladem vlastním nebo osob třetích. 6. Kouření jest jim dovoleno, pokud neznečisťují celu. 7. Příbuzní a známí jim smějí donášeti pokrmy a nápoje. 8. Nesmí jim býti proti jejich vůli práce ukládána. 9. Jest jim dovolena četba literatury vědecké i politické a nezávadných knih a novin, které si smějí opatřovati vlastním nákladem. 10. Smějí užívati psacích potřeb. 11. Po předchozí censuře smějí kdykoliv přijímati a odesílati dopisy. 12. Návštěvy smějí přijímati se svolením ředitele. S nimi mluviti mohou jen v přítomnosti osob úředních a v řeči jim srozumitelné. 13. Dobu procházky určí lékař. Není-li možna procházka na čerstvém vzduchu, procházejí se na chodbě. 14. Stráž se musí k politickým vězňům slušně chovati.

Práv politických vězňů se domáhejte po odmítnutí ředitelem a vězeňskou komisí žádostmi k vyšším instancím. Byl vydán pokyn vězeňským správám, že odsouzencům podle §§ 14 a 15 zákona na ochranu republiky práva politických vězňů nenáležejí, tento pokyn je však právně pochybným a v případech mnou vytčených nesporně protizákonným.

Odsouzenců na Slovensku se tato práva týkají s některými odchylkami jen tehdy, jsou-li odsouzeni do státního vězení podle nařízení min. sprav. č. 1140 z r. 1895. Tam je tedy třeba vésti boj za práva politických vězňů přímo u soudu.

Nepovažujeme tato práva za dostatečná a budeme se domáhati řádného zákona. Než bude však přijat, musíme s největší rozhodností se domáhati aspoň těchto práv. Boj sami vězňové nemohou vyhráti. Je proto třeba na všech schůzích o věci mluviti a věnovati jim pozornost. Aby boj mohl býti účelně veden, žádáme důtklivě všechny, aby nám podávali zprávy o svých zkušenostech ve věznicích. Všímejte si všeho. I toho, jak žijí t. zv. vězňové "sprostí". Oznamujte také případy nespravedlivého jednání vězeňských správ s dozorci a vězeňským personálem. Musíme učiniti život ve věznicích přístupný veřejnosti.

Člověk, odsouzený proto, že konal svoji třídní a revoluční povinnost, nesmí nikdy zapomenouti, že i ve vězení jest bojovníkem proletářské třídy. I ten musí konati svoji povinnost. Dělníci, kteří však jsou na svobodě, nesmějí zapomínati svých soudruhů ve věznicích. Ani sebe silnější zdi trestnic neodlučují příslušníky proletářské třídy."

Tyto poznámky zpracoval soudruh red. Kozák, který na vlastní kůži zakusil slasti československých kriminálů, a provází je touto výzvou:

"Šlechetní lidé všech věků hájili zásadu, že trest má býti prostředkem nápravy a nikoliv pomsty. Trest nemá člověka mrzačit, zbavovati odpovědnosti, lámat. Velmi mnoho i t. zv. sprostých vězňů jsou pouze lidé nešťastní, ne zlí. Jsou produktem rozkládající se kapitalistické společnosti. Je-li pro někoho ještě dnes kriminál vykoupením z jeho života na svobodě, tak to není důkazem, že je v kriminále dobře, nýbrž že na svobodě je strašně zle. Pak to musí lidi přesvědčiti o nutnosti boje proti takové společnosti, v níž žijí lidé hledající záchranu před bídou a hladem ve vězení, a ne o tom, že je třeba dělati kriminály ještě horšími než byly.

Co však se děje s lidmi odsouzenými pro t. zv. zločiny politické, to je hanba, kterou snad nikdo v den rozpadu Rakousko-Uherska nečekal. Práva politickým odsouzencům daná v době absolutismu nejvyšším rozhodnutím z 28. října 1849 násilným a surovým Franz Josefem jsou v demokratické republice, ve státě humanity, politickým vězňům přímo protizákonně odpírána. Tak mstivou je buržoasie v okamžiku, kdy cítí, že jí odbíjí poslední hodiny, že si ani neuvědomuje strašlivou hanbu tohoto stavu. Havlíčkovi staví se pomníky, avšak Havlíček bojoval proti reakci, která byla vůči politickým odsouzencům méně bezohledná a mstivá než ti, kteří dnes žvaní u jeho pomníku o velikém mučedníkovi.

Chtíti alespoň to, co platilo za Bachovského Rakouska, to není jistě nijak přehnaný požadavek. Kdo cítíš hanebnost tohoto stavu, kdo patříš k proletariátu, na jehož bojovnících se buržoasie takto mstí, přijď a pomoz nám bojovat! Staň se aktivním členem Rudé pomoci!" To je výzva člověka, který politickým vězněm byl a brzy jím zase bude. Jeden z těch, kteří ví, co Rudá pomoc znamená pro opuštěné rodiny proletářských politických vězňů, ať patří ke kterékoli straně.

Lituji, že nemám tolik času, abych zde promluvila v souvislosti s persekučními zákony o významu a úkolech mezinárodní Rudé pomoci. Uvedu jen tolik k útokům měšťáckého a žel i soc.-demokratického tisku proti ní: Je ničemnou, podlou lží všechno to, co uvedl dr Gorovský ve své známé brožuře o Rudé pomoci a komunistické straně. Zažalovali jsme ho, ale spravedlnost u nás kulhá, jedná-li se o zadostiučinění komunistům. Považovala bych sama za nečestné bráti něco za svou práci v Rudé pomoci, když to nepotřebuji. To je jedna věc. A druhá věc je ta, že pro hrabivé lidi není v komunistické straně místa. Vy to všichni dobře víte. Mám zde příklad posl. Kubicska, který byl obviněn z nečestného činu. V dubnu 1927 žádalo hlav. stát. zastupitelství v Košicích o vydání posl. Kubicska pro čin velmi nečestný (přijímání úplatků). Z usnesení klubu žádal sám o okamžité vydání. Byl vydán usnesením sněmovny z 26. dubna 1927. Klub intervenoval o urychlení u sedrie v Prešově i u hlav. stát. zastupitelství v Košicích, dodnes však po 8 měsících nebyla na posl. Kubicsko podána žaloba. Po celý ten čas má posl. Kubicsko dovolenou a nevykonává poslanecký mandát. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP