Středa 1. února 1928

Předseda (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je pan posl. Červinka. Dávám mu slovo.

Posl. Červinka: Slavná sněmovno! Před 14dny rozdán byl zde poslancům tisk 1417, obsahující zprávu výboru pro veř. zdravotnictví o vládním návrhu zákona (tisk 1399), týkajícím se náhrady ošetřovacích útrat za příslušníky hlav. města Prahy ve všeobecné nemocnici pražské, tedy návrhu, který - mírně řečeno - je opět jedním z těch mnoha zavilých a nenávistných útoků třídní mezinárodní společnosti, která pod názvem "vládní majorita" už 1 1/2 roku různými zhoršovacími zákony a návrhy krok za krokem připravuje široké vrstvy pracujícího lidu o beztak okleštěná práva a minimální sociální vymoženosti.

Je mi to bolestno říkati, ale musím konstatovati, že cynismus, mstivost, bezohlednost úžasná, nebývalé procovství proti širokým vrstvám pracujícího lidu nezná po celou dobu nešťastného působení dnešní vládní většiny mezí a že se stupňuje všude a vždy právě jen tam, kde jde o životní zájem těch nejchudších a nejbědnějších příslušníků našeho národa a státu.

Choutky, nápady a počiny nynější vládní majority nezastavují se už ani u té hrozné hranice ponížení a urážek pracujícímu lidu a jeho zástupcům zde učiněných, nezastavují se ani u naprostého porušování lidovlády a rovnoprávnosti občanské, kterou porušila koalice zrušením volebního práva vojínů, okleštěním působnosti samosprávy, jejím úplným finančním ohrožením, špatně a nespravedlivě provedenou systemisací, soustavnými a rafinovanými útoky na zákon ze dne 9. října 1924, č. 221 Sb. z. a n., o nemocenském, starobním a invalidním pojištění dělnictva a j.

Do potupného věnce zhoršovacích návrhů připnula vládní majorita nový, smutný, černý list návrhem zákona tisk 1399 a zprávou výboru pro veř. zdravotnictví tisk 1417, kterážto osnova směřuje přímo k bezohlednému zrušení výhod zaručených chudému obyvatelstvu stále opomíjeného a přes všechny dané sliby odstrkávaného a zanedbávaného hlavního města republiky, naší drahé Prahy.

Zmíněným návrhem má býti necitelně a s veškerou bezohledností, které je schopna jedině nynější nepatrná a vratká vládní většina, a to proti všemu právnímu řádu, úplně odstraněna výsada, která přiznána byla městu Praze dekretem dvorské kanceláře ze dne 18. září 1788, čís. 292, guberniální číslo 32.958, o léčení pražských chudých obyvatel a dekretem dvorské kanceláře ze dne 25. července 1829, č. 3311, o léčení jiných pražských obyvatelů na III. třídě nemocniční za nižší sazby.

Kdyby tento neblahý, nesociální, proti chudým pražským obyvatelům, v nemocnici pomoci a uzdravení hledajícím ubožákům, kteří jsou skutečně k politování, směřující návrh měl býti v tomto slavném zákonodárném sboru přijat, kdyby měl býti vtělen v zákon tento návrh, namířený proti chudákům našeho hlavního města, znamenalo by to úplné vyvlastnění majetku obce pražské, a to bez náhrady, majetku, který byl obci pražské zkonfiskován za vlády Josefa II. jedině za tím účelem, aby chudí obyvatelé pražští byli levně ve všeobecné nemocnici pražské ošetřeni.

Odhlasování tohoto návrhu mělo by za následek přímo katastrofální poškození chudého pražského lidu, po kterém již dnes žádají se za každou sebe nepatrnější obsluhu, která je mu v nemocnici při ambulačním léčení poskytována, na jeho sociální poměry velmi vysoké obnosy. Nevím, kteří dobrodinci lidu tam toto novum zavedli. Výtky rozhodně za to zaslouží.

Přijetí návrhu, který v memorandu městské rady pražské, adresovaném vládě republiky Československé, jest označen přímo jako neslušný (Slyšte!) a krajně nespravedlivý, (Slyšte!) znamenalo by nejen výše uvedené zlé důsledky pro Prahu a její chudé obyvatele, nýbrž přivedlo by zanedlouho, téměř v zápětí, také ještě větší rozvrácení finančního stavu na výsost důležitých nemocenských pojišťoven, které jsou pýchou, sloupem a tvrzemi našeho sociálního pojištění nemocenského, starobního a invalidního, ba celého našeho pojišťovacího práva a zákonodárství sociálně pojišťovacího, dosud u nás platného, které takovým musí zůstati i přes všechna tvrzení jiná, lživá a opačná. (Výborně! Souhlas poslanců čsl. strany nár. socialistické.)

Již zákon z 9. října 1924, č. 221 Sb. z. a n., zhoršil oproti původnímu stavu nemocenské pojištění (Výkřiky: Bohužel!), na jehož téměř troskách stavělo se pojištění starobní a invalidní. Poukázali jsme nedávno ve svých interpelacích na desolátní stav nemocenských pojišťoven poctivě, otevřeně, jako vždy a při všem činíme, ale uspokojující odpovědi, jak se od dnešního režimu ostatně dalo očekávati, jsme nedostali. Tyto ústavy pojišťovací spějí, zůstane-li dosavadní stav takovým, jakým je, a nepodnikne-li vláda kroky k jejich záchraně, vstříc nevyhnutelné katastrofě. A k tomu ke všemu nyní ještě se zde přichází s návrhem, který má připraviti nejenom Prahu o majetek a chudé lidi o levnější léčení, ale, bude-li většinou přijat, způsobiti ještě také větší, horší a jakoby úmyslně rychlejší přivádění krise, naprosté finanční krise nemocenských pojišťoven, kde přece jenom každý, velectění pánové a dámy, ať si říká kdo co chce, v době, když mu bylo zle, když mu bylo nejhůře, hledal a nalezl svého útočiště zrovna tak, jako u naší matičky Prahy.

Zrušením výhod a zvýšením sazeb u pražských a venkovských ošetřovanců o 5 korun a později snad ještě o větší obnos denně za jednu osobu způsobí, jak již správně předřečník kol. Johanis naznačil, milionové schodky pojišťovnám. Kde naleznou pak za stávajících poměrů úhrady? Z důvodů ryze fiskálních odhodlala se vláda zrušiti práva občanů pražských, zaručená jim zákonem a uznávaná všemi předchozími vládami jak rakouskými, tak i našeho vlastního státu. Proto zcela právem obec pražská ve svém memorandu, odevzdaném vládě republiky Československé a zaslaném všem poslaneckým a senátorským klubům, protestuje proti tomuto v dějinách nemocnice ojedinělému postupu vládnímu a důrazně reklamuje právo, aby poměry všeobecné nemocnice, ať již v jakémkoliv směru, upravovány byly vždy za jejího souhlasu a ne jednostranným řešením vládní moci. (Výborně! - Posl. Hlinka: Dneska má Praha milion obyvateľov a nemožno tie ťarchy uvaliť len na platiacich. Rovné právo, rovné povinnosti!) Pane papežský protonotáři, račte laskavě prominouti: návrh, který je zde podán, směřuje proti chudému pražskému obyvatelstvu a mou povinností jest, abych se těch největších chudáků, které jste opustili, houževnatě a vřele zastal (Výborně! Potlesk poslanců čsl. strany nár. socialistické. - Výkřiky posl. Hlinky.) bez jakéhokoli dotčení vaší osobní cti nebo vaší důstojnosti.

Memorandum obce pražské (Výkřiky posl. Hlinky a čsl. poslanců nár. socialistických.), tento obsáhlý, věcně a právnicky zdůvodněný rozklad budiž ještě jednou znovu podroben pečlivému studiu a spravedlivé úvaze. (Výkřiky posl. Hlinky.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Červinka (pokračuje): Veledůstojný pane otecko Hlinko! (Výkřiky posl. Hlinky.) Tedy prosím zdvořile, pane posl. Hlinko, nemáte nejmenší příčiny, abyste tímto nedůstojným způsobem v této slavné sněmovně se choval, poněvadž já po dobu svého poslancování nikdy neodvážil jsem se vás, když jste mluvil, vyrušovati. I když vaše názory byly sebe odlišnější od názorů nár. socialistických, od názorů pokrokového bloku, nikdy jsem vás ve vašich vývodech nevyrušoval. (Výkřiky posl. Hlinky.) Mám přesvědčení, že od člověka akademicky vzdělaného, který sám drahnou dobu za maďarského režimu ztrávil v žaláři, bych mohl při nejmenším očekávati, aby tímtéž způsobem choval se k nám. (Posl. Hlinka. To Czechovi povedzte a nie mne!) Čechům už jsme to pověděli a vám to povíme teď. To nejde, jen tak beze všeho Praze vzíti všechno bez náhrady a vůbec jí nic za to nedati. Přece snad toho nejste schopni, ač jste již více podobných kousků provedli, ale tu provádíte vyloženou expropriaci bez náhrady, čemuž by se v lidové mluvě řeklo jinak, však víte jak. (Výkřiky posl. Hlinky.)

Znáte nezastřené a upřímné výroky našeho lidu, který má výběr slov tvrdých, ale otevřených. Řekl by, že v tomto případě jde o přímé zcizení. To snad přece nebudete dělat, k tomu se poslanci ani vládní majority a zejména za pražskou župu zvolení bez studu propůjčiti nemohou, aby Praze vpadli v zad a poškodili ji. (Výkřiky posl. Hlinky.) Aby tak nečinili, o to bych prosil zejména pány kolegy, jejichž vůdce vždycky tak rád zaníceně a vroucně - a nemám příčiny pochybovat, že tak činí ze svého nejlepšího přesvědčení - mluví o zlaté slovanské Praze na každém večírku a každé veřejné schůzi. Zároveň očekávám a kojím se nadějí, že ani pánové ze strany živnostenské v uvážení všech důsledků nebudou pro tento návrh hlasovati. Prosím, abyste odevzdali hlasy spravedlivé a poctivé věci, proti návrhu, který poškozuje Prahu. Praze by povstala velká újma. Nečiňte tak, pánové. Zastaňte se jí s námi, pomněte, že Vídeň byla po staletí cizáckými nám vládami favorisována a všestranně podporována, krásná Praha vždy jen opomíjena a bita. A dnes ještě má býti od svých vlastních lidí... (Výkřiky posl. dr Labaje.) Pane posl. dr Labaji, vy jste jednou při referátě posl. Bečko vykřikl v této slavné síni, že všichni socialističtí agitátoři jsou darebáci. (Výkřiky posl. Hlinky.) Nepředpojatý spravedlivý člověk nemá podobných výrazů užívati. (Výkřiky ľudových poslanců slovenských.)

A dnes ještě má býti Praha od svých vlastních lidí o 130leté výsady, na které se nesáhlo ani za nejhorších dob, připravena. Nedopusťte té hanby, nenechte naše město tak ponížiti, tak potupiti a tak poškoditi. Pro krátkost času necitoval jsem zde obsáhlé memorandum pražské obce, zmínil jsem se jen stručně o vzniku práva obce pražské, o 130letém trvání důležitých výhod pro chudé obyvatele... (Hluk. - Výkřiky.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Červinka (pokračuje):... výhod, na které žádná vláda dosud se neodvážila sáhnouti. Učinil jsem tak proto, aby znovu bylo jasně viděti, jak se dnes řeší problémy, které dotýkají se širokých vrstev pracujícího lidu, a to ještě v případě, když některý chuďas bude nemocen. (Tak jest!) Velice sluší toho litovati, že k tomuto nehumannímu dílu propůjčuje se strana, jejíž zástupci v tomto slavném shromáždění měli by v prvé řadě pamatovati na slova Ukřižovaného: "Učte se ode mne, neboť jsem tichý a pokorný srdcem." (Výkřiky poslanců slovenské strany ľudové.) Hlinka tichý a pokorný srdcem není. Měli by také pamatovati, že pravil: "Cožkoli jste učinili jednomu z těchto nejmenších, mně jste učinili." (Výkřiky ľudových poslanců slovenských.) Měli by také pamatovati, když na mne tak pokřikují, na přikázání boží: Nepokradeš! (Veselost.) Měli by si připamatovati znovu, nežli budou snad pro zmíněný návrh hlasovati a tím obec pražskou docela určitě obírat, měli by ve chvíli, kdy snad bude se zde o návrhu rozhodovati, oživiti si v paměti, že na mnohých křížích, před nimiž oni uctivě smekají - aspoň doufám, že tak jako křesťané činí - co jich máme postaveno po městech, dědinkách, na různých cestách a křižovatkách, jsou napsána krásná, hluboký význam mající slova: "Přijďte ke mně všichni, kteří obtíženi jste, a já vás občerstvím". (Výkřiky slovenských ľudových poslanců.) Tímto návrhem, k němuž vyšla iniciativa z ministerstva zdravotnictví, v jehož čele stojí nyní důstojný velebný pán dr Tiso, jehož si jinak osobně velmi vážím jako každého jiného poslance a zástupce lidu, touto zprávou výboru pro veřejné zdravotnictví, na níž svým podpisem paraduje pan Alois Petr, poslanec lidové strany, takto sociální pracovník v jejích řadách, budou však obtížení pražští chudí po čertech špatně občerstveni. To se p. předseda zdravotního výboru zrovna mnoho podle slov Kristových neřídil, když podepsal odůvodnění návrhu, kterým se pražské obci má vzíti majetek. Domnívám se, že povinností všech sociálně cítících lidí je všechno to, co směřuje k dobru chudáků, zlepšovati, a ne ještě více zhoršovati a dokonce odstraňovati. (Výkřiky ľudových poslanců slovenských.)

Pane posl. Hlinko, evangelium Kristovo (Výkřiky slovenských ľudových poslanců.) je učení lásky, nesmírné veliké lásky, projevující se právě vždy k malému, opuštěnému, nespravedlivými sociálními řády utiskovanému člověku. Veliký Nazaretský, jak praví písmo - ať už si v něj kdo věří nebo ne - nasytil z několika bochníčků a rybiček hladovějící množství. (Výkřiky posl. Hlinky.) Jaký to krásný, skvělý, nádherný biblický příklad pro všechna budoucí pokolení! Také podle bible, jak nás velební páni - z nichž zase jiní na nás takovým způsobem pokřikují - jak nás tito velební duchovní otcové učili, proměnil Kristus v Káni Galilejské vodu ve víno, a vy, kteří se velikým mučedníkem a králem všech králů stále oháníte, vy, kteří člověka odchylného přesvědčení kaceřujete a za neznaboha a rouhače prohlašujete, byť by byl sebe zbožnější a hodnější, nesloužíte svému učení, nesloužíte Kristu a jeho naukám, jeho zásadám, za které pněl na dřevě kříže, aby lidstvo svou mučednickou smrtí, jak stále kážete, vykoupil, nýbrž vy sloužíte Belzebubu, vy čisté víno proměňujete ve velmi ostře kyselý ocet, vy místo dorozumění a lásky, jak jste ukázali na počátku mé řeči a při každé jiné příležitosti, neplechy tropíte, vy se s velezrádnými projevy Maďaronů rázu Tukova přímo ztotožňujete. Když při projednávání této ničemné, podlé záležitosti, lží, klamem, podvodem, výmysly prosáklé dávali zde poslanci najevo své spravedlivé a oprávněné rozhořčení pro velezrádné Tukovo psaní ve "Slováku" o svatomartinské deklaraci, ještě jste cynicky pokřikovali.

Vy chudý lid v temnotě držíte, vy freje hanebné provádíte, (Výkřiky posl. Hlinky.) vy poslední sousto jim od úst béřete, protože na humanní, sociální instituce, dlouholetým úsilím dělnictva těžce vybudované nespravedlivě útočíte, vy tu děláte nejhorší, nejzpupnější avantgardu kapitalistům a nepřátelům chudého lidu na újmu dobré pověsti lidové strany a křesťanského solidarismu. Do čeho nechtějí jíti oni, jdete ochotně bez rozmyslu vy jen z nenávisti, z fanatické nenávisti proti socialistům, neboť v čelo každého protilidového snažení a opatření se stavíte na úkor, a to je to nejsmutnější, na újmu těch nejchudších vašich stoupenců, vlastních vašich členů roztroušených po městech a vesničkách v chaloupkách doškami krytých a v důvěře ve vás dobrou sociální politiku od lidové a ľudové strany očekávajících.

Jak dlouho chcete a budete provozovati tuto politiku, velectění pánové? (Hlasy: Až vás umoříme!) Myslíte, že i tento bezohledný útok na samotnou Prahu, tuto ránu mířenou do domácnosti chudých pražských obyvatel možno bez rozhořčení a hněvu snésti? Neumoříte, spíše pražské občanstvo pomaloučku umoří vás. Poslední volby prokázaly vám úbytek vašich hlasů.

Celá Praha bez rozdílu politického přesvědčení - to opakuji - cítí ten políček jí ve tvář vmetený. (Smích poslanců slovenské strany ľudové.) Brání se pečlivě vypracovaným memorandem, hájí svých práv, v tomto případě jsou s námi za jedno vaši příslušníci - a vy se chcete smáti? - a členové obecního zastupitelstva pražského a místních pražských výborů rovněž a vy zde jdete proti právům 130 let zachovávaným jako Lomikarové. (Smích poslanců slovenské strany ľudové.)

Jménem pražského obyvatelstva, jménem statisíců chudých lidí ve vnitřní Praze i na periferiích, jménem tohoto lidu republice na život i na smrt vřele oddaného protestujeme vášnivě proti úmyslům ministerstva zdravotnictví zrušiti tradiční výhody pražské obce, jak se zamýšlí úplně bez náhrady, a vyzýváme všechny poslance, u nichž ještě docela nevymřel smysl pro spravedlnost a pro právní cit občanstva, které by musilo býti odhlasovaným návrhem dotčeno, aby hlasovali společně s námi proti tomuto návrhu. Jsem přesvědčen, že poslanci pražské župy, byť by i patřili stranám dnešní většiny, nemohou hlasovati proti svému vlastnímu městu. Není toho také potřebí, neboť podle ústavních zákonů vykonávají svůj mandát osobně, nechť tedy hlasují poslanci pražské župy podle svého nejlepšího a nejčistšího svědomí a přesvědčení. (Výkřiky.)

Budou-li hlasovati pro návrh, padne na ně těžká odpovědnost za poškození hlavního města a jeho chudého občanstva.

Žádáme, aby návrh zákona byl odvolán, žádáme, aby povolané státní úřady z důvodů spravedlnosti, nestrannosti a také slušnosti nevyvlastňovaly majetek obce pražské bez náhrady. Žádáme, aby staletá zaručená práva městu Praze a chudině naší nebraly a takovými činy nezveličovaly ještě více trpkost a rozhořčení mezi lidem. Poslanci čsl. strany nár. socialistické, ke které kladu si za čest náležeti a která přes všechnu zlobu, nenávist a zlolajnou kampaň 1 1/2 roku a téměř stále trvající při posledních obecních volbách v srdci republiky, v naší Praze, slavně zvítězila a má proto právo jménem Prahy na prvním místě mluviti, budou samozřejmě hlasovati proti tomuto nespravedlivému návrhu.

Končím snažnou prosbou, aby v zájmu Prahy učinili tak i poslanci stran druhých. Praha má právo vás o to žádati. Jde zde o spravedlnost, kterou máte nyní možnost buď porušiti nebo jí dáti volný a vítězný průchod. Prosím znovu, abyste této spravedlnosti svým rozhodnutím odklidili s cesty překážky a Praze a jejímu chudému lidu nechali jejich práva. Matka měst bude vám vděčna za pomoc. Opustíte-li ji v tomto nerovném, ale spravedlivém a čestném zápase, bude jí to škoditi, bude ji to boleti; zradíte-li ji, nedovede zapomenouti (Potlesk poslanců čsl. strany nár. socialistické.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Žádám o přečtení podaných návrhů.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

1. Doplňovací návrh posl. Johanise a soudr.:

V §u 1 budiž ke konci odst. 1 za slova "města Prahy" připojeno: "pokud nejsou nemajetní, anebo pojištěnci nemocenských pojišťoven".

2. Pozměňovací návrh posl. Johanise a soudr.:

§ 2 nechť zní:

"Ošetřovací sazbu stanoví zemský správní výbor za souhlasu zemské správy politické v Praze a svazů nemocenských pojišťoven."

Předseda (zvoní): Dávám slovo k doslovu panu zpravodaj i posl. dr Rehákovi.

Zpravodaj posl. dr Rehák: Slávna snemovňa! Výtky a námietky prednášané rečníkmi opozície sú tak všeobecného rázu po stránke vecnej, že vlastne nepatria do debaty o tomto predmete, a ja som toho názoru, že by boly bývaly lepšie na mieste vtedy, keď snemovňa mala príležitosť diškutovať o správe všeobecných verejných nemocníc, tedy pri prejednávaní rozpočtu. Po stránke politickej tie výtky, ktoré tuná boly prednesené, sú nám samozrejme úplne nepresvedčivé a menovite treba sa mi postaviť proti výtke tej, ako by tento zákonný návrh bol protisociálny alebo protihumánny. Eufemickými slovy pán predrečník prednášal, že chudobní mesta Prahy sú týmto zákonom poškodení, že sa ním Prahe a menovite chudobnému obyvateľstvu mesta Prahy berú isté veľké výsady. To snáď znie na oko spravodlive a vierohodne, ale zvrátim to hneď tým, keď poukážem na to, že podobných výsad chudobní ľudia ani inde nemajú, na pr. v Bratislave, a je o nich podobne postarané a že prijatím tohoto zákona nič nemení sa na tom, aby pražskí chudobní boli podporovaní, ako doteraz i v budúcnosti, na útraty zeme obstarávaní a liečení a aby boli prijímaní do nemocničnej pečlivosti.

Jestli by sme po tejto stránke brali zákonnú predlohu, vtedy musím rozhodne odmietať toto tvrdenie, a ja, veľactená snemovňa, práve obidvom predrečníkom, ktorí prináležia opozícii z t. zv. strán socialistických, musím vytknúť to, že oni proti vlastnému sociálnemu cíteniu hovoria vtedy, keď sú pre to, aby komukoľvek v Prahe a v tomto štáte, čo sa týka ošetrovného a nemocničného, boly výsady i naďalej udržované. Práve tento zákon smeruje k tomu, aby sme dospeli k istej unifikácii. Tieto dve výsady obyvateľstva Prahy nemajú takého dosahu, že by mohly prispievať nejakým spôsobom chudobe. Chudoba je z toho vyňatá a bude o ňu postarané i v budúcnosti.

Jedna okolnosť je tu, že snáď na tretej triede ošetrovania pražskí obyvatelia majú po istú mieru výhody a že snáď nemocničné pokladnice majú v Prahe istú výhodu, že platia nižšie taxy ako inde. (Posl. Johanis: Pane kolego, mají zase řadu nevýhod!) Ale ak sme prívrženci a vyznávatelia sociálnej spravodlivosti, vyzývam veľactenú opozíciu, ako že si to zodpovie pred mimopražskými svojími voličmi, aby na pr. v Bratislave a inde platili väčšie taxy? Tedy tým nemocničné pokladnice budú do istej miery dotknuté, to je zaiste záležitosť nepríjemná, ale v tejto príčine tiež musí byť všade parita. a keď menovite my na Slovensku, kde v tomto ohľade sú ošetrovacie pomery horšie, sme nútení platiť plné taxy, prečo by mala byť v Prahe výnimka? Myslím, že apostrofovanie poslancov veľkého mesta Prahy s tohoto miesta je úplne nesprávné. (Posl. Johanis: Dnes platí pojišťovny 22 Kč a jinde neplatí také víc!) V Bratislave platia 25 Kč. Všade inde platia stanovenú taxu, ako to odpovedá lokálnym pomerom.

Čo sa týka sadzby, veľactený môj pán predrečník posl. Johanis poukazoval na to, že sadzba je príliš veľká v Prahe. Sadzba je práve týmto ohroženým finančným stavom tak veľká. (Posl. Johanis: Vlivem vyučovací správy je tak veliká!) Je pravda, že vyučovacia správa o istú mieru zaťažuje provoz nemocnice, ale vo všeobecnosti a verejnosti sa snáď nevie o tom, že to, čím zaťažuje na hlavu a deň ošetrovaciu sadzbu vyučovacia správa, je v takej supertaxe hradené a nie je započítané do nízkej taxy. Ako by si to pán posl. Johanis predstavoval, keď vecné náklady na deň a hlavu sú 36 Kč a keď 42, z čoho by sa to potom platilo... (Posl. Johanis: Proč na Vinohradech jest 25 a na Karlově náměstí 27 Kč?) Ja som už v debate vo výbore poukazoval na to, že ústav nie je ako ústav. V ekonomickom výkone je medzi jednotlivými ústavy tiež veľký rozdiel, na pr. kde nie je veľa operatívnych výkonov, je ovšem sadzba nižšia. Keby sme mali pripočítaný celý ústav pre choromyseľných, bolo by to tiež iné. Ja ako človek praxe musím vám povedať, že keby štátna správa spravodlive vyrubovala taxu, že by nemocenské pokladnice musely viac platiť. Ale to, čo ste uviedol, že je to protisociálné, nie je správné, lebo práve týmto činom chce štátna zdravotná správa priviesť poriadok do hospodárenia a je nádej, že v krátkej dobe dôjde k tomu, že sa bude môcť sadzba nemocničná snížiť. Nie je tedy tento akt protisociálny a protihumánny.

Čo sa týka niektorých menších výtok, dovolím si na ne odpovedať, nakoľko vec znám. Pán posl. Johanis vytýkal riaditeľovi pražskej nemocnice spravovanie dvoch nemocníc a poukazoval, že je to snáď príliš veľa žiadané, že je to nadľudský výkon. Dovoľujem si z praxe poukázať na to, že vo viedenskej nemocnici je viac než 3000 lôžok a má tiež jedného riaditeľa. Tedy je to v stave obstarať, keď vec je zachodená a keď hospodárska činnosť ústavu nie je ohrožená takými privilegiami. (Posl. Johanis: Vaši kolegové, lékaři, jsou v té věci jiného názoru!) Ráčte odpustiť, ale lekári nie sú vždy dobrí administratívní správci. Ale na druhej strane dovolím si pána kol. Johanisa uspokojiť tým, že tento stav je provizorný; je mu predsa známe, že pre vinohradskú nemocnicu bude menovaný riaditeľ, primár, že terajší provizorný stav bol následkom smrti p. tajomníka Semeráda.

Prosil by som o jednu vec, aby tu nezavládol názor, že vláda jednala tu z fiškálnych dôvodov. Je predsa stav všeobecnej nemocnice po hospodárskej stránke známy, na tom vláda žiadnej zvláštnej ingerencie nemá, lež jedná ako zvláštny dozorčí úrad ministerstvo zdravotníctva. Fond je právna osoba, sám si hospodári a je len záujmom štátnej správy, aby tento fond bol ozdravený. (Posl. Červinka: Na účet pražské obce!) Čo pražská obec dáva? Pražská obec vôbec na udržovanie nemocnice ani haliera nedáva. Čo sa hovorí o obetiach, ktoré sa staly pred 130 rokmi, sú za dnešných pomerov pri terajšom rozsahu nemocnice malicherným obnosom, ide asi o 150.000 zlatých; keby sme to prevalorizovali 20násobne, iste by to robilo tak malú složku v provodzovacom náklade, že to vôbec nehrá rolu. (Posl. Červinka: To jste národní demokrat, tak zastáváte zájmy pražských občanů?) Ráčte odpustiť, keby ste si bývali preštudovali dôkladne dôvodovú zprávu, videli by ste, že v tom dekréte stojí, že všeobecná pražská nemocnica je povinná všetky tieto povinnosti sprevádzať do tých čias, dokiaľ jej sily stačia, a práve teraz nastal moment, že sily jej sú podryté tým, že prišly mimoriadné pomery. Ja túto výtku odmietam, ale kaziť ešte, čo sa dá zachrániť, to tiež nie je sociálna politika, veľactená snemovňa. (Posl. Zeminová: Staré rakouské dekrety berete!) Prosím, tie chceme zničiť a divím sa poslankyni, ktorá je sociálne založená, že háji isté výsady, pochádzajúce z monarchistických prameňov.

Dovolím si poukázať na to, že v tomto ohľade sa nedeje nikomu krivda. Pražská obec na to dosiaľ nič neplatila, ale tým obrovským vzrastom - ráčte uvážiť, že v dobe, keď sa tieto výsady robily, mala Praha 60.000 obyvateľov, dnes má 12krát toľko a rapídne vzrastá - bremená idú lavínovite a sú bremená uložené tomuto fondu tak veľké, že dnes či zajtra pohltia celý jej majetok. Je povinnosťou, ba príkazom sociálnej spravodlivosti, aby vláda energicky zakročila; a vláda usiluje len o to, aby fond bol postavený na hospodársky zdravý a silný základ.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP