Pátek 16. března 1928

§ 25. Kdo s tímto paragrafem souhlasí podle návrhu pp. posl. Simma, inž. Junga a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo s tímto paragrafem souhlasí podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 25 je schválen podle zprávy výborové.

§ 26. Kdo s tímto paragrafem souhlasí v úpravě eventuálního návrhu pp. posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo s §§ 26 a 27 souhlasí nyní v úpravě návrhu pp. posl. dr Viškovského, dr Dolanského, dr Budaye, Fischera, dr Lukavského, Mlčocha, Krumpe, Tichýho a druhů, kterou doporučují také pp. zpravodajové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tato úprava je přijata.

Tím odpadá hlasování o těchto paragrafech podle zprávy výborové. (Vřava na levici trvá. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

§ 28. Kdo s tímto paragrafem souhlasí v úpravě eventuálního návrhu pp. posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s §em 28 a s §§ 29 a 30, k nimž není pozměňovacích návrhů, podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 28, 29, 30 jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s doplňovacím návrhem pp. posl. Můni a soudr. na vsunutí nového paragrafu za § 30, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Nyní budeme hlasovati o odst. 1 §u 31.

Kdo s tímto odstavcem souhlasí v úpravě eventuálního návrhu pp. posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo s tímto odst. 1 §u 31 souhlasí v úpravě návrhu pp. posl. Můni a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s odst. 1 §u 31 v úpravě návrhu pp. posl. Tauba, Katze a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo s tímto 1. odstavcem §u 31 souhlasí v úpravě návrhu pp. posl. Simma, inž. Junga a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo s odst. 1 §u 31 souhlasí v úpravě návrhu pp. posl. Langra, Pechmanové, Tučného, inž. Záhorského a druhů a shodného s ním eventuálního návrhu pp. posl. Tauba, Katze a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava jest zamítnuta.

Kdo s tímto odst. 1 §u 31 souhlasí v úpravě návrhu pp. posl. dr Viškovského, dr Dolanského, dr Budaye, Fischera, dr Lukavského, Mlčocha, Krumpe, Tichýho a druhů, kterou doporučili páni zpravodajové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Odst. 1 §u 31 je přijat v úpravě návrhu doporučeného pány zpravodaji. (Vřava na levici trvá. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Tím odpadá hlasování o tomto odstavci podle zprávy výborové.

Nyní budeme hlasovati o odst. 2 §u 31.

Byl mi podán návrh, abych při tomto hlasování dal provésti sčítání hlasů.

Žádám tytéž pány zapisovatele a tytéž pány úředníky, aby provedli sčítání hlasů.

Kdo souhlasí s odst. 2 §u 31 podle úpravy, kterou navrhují pp. posl. dr Viškovský, dr Dolanský, dr Buday, Fischer, dr Lukavský, Mlčoch, Krumpe, Tichý a druhové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

(Po sečtení hlasů:)

Podle sděleného výsledku sčítání hlasů vyslovilo se pro úpravu 2. odst. §u 31 podle návrhu posl. dr Viškovského, dr Dolanského, dr Budaye, Fischera, dr Lukavského, Mlčocha, Krumpe, Tichýho a druhů 124 hlasů, proti ní 94 hlasů.

Tím je odst. 2 §u 31 schválen podle zmíněného návrhu a odpadá tudíž hlasování o něm podle zprávy výborové a je zároveň rozhodnuto záporně o shodných návrzích pp. posl. Langra, Pechmanové, Tučného, inž. Záhorského a druhů, posl. Simma, inž. Junga a druhů, pp. posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr. a pp. posl. Tauba, Katze a soudr. na škrtnutí tohoto odstavce.

Kdo souhlasí nyní s §§ 32 až 35, k nimž není pozměňovacích návrhů, podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. §§ 32 až 35 jsou schváleny podle zprávy výborové.

§ 36. Kdo souhlasí s tímto paragrafem v úpravě návrhu pp. posl. Simma, inž. Junga a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo s paragrafem tímto souhlasí podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 36 je schválen podle zprávy výborové a je zároveň rozhodnuto záporně o návrhu pp. posl. Můni a soudr. na škrtnutí.

§ 37. Kdo souhlasí s tímto paragrafem v úpravě návrhu pp. posl. Langra, Pechmanové, Tučného, inž. Záhorského a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo s paragrafem tímto souhlasí v úpravě shodných návrhů pp. posl. Můni a soudr. a pp. posl. Tauba, Katze a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s § em 37 a s §em 38, k němuž není pozměňovacích návrhů, s nadpisem zákona, nadpisy jednotlivých částí a úvodní formulí zákona podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. §§ 37 a 38, nadpis zákona, nadpisy jednotlivých částí a úvodní formule zákona se schvalují podle zprávy výborové.

Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu ve čtení prvém.

Druhé čtení provedeme při vyřizování 4. odst. pořadu, bude-li osnově této přiznáno zkrácené projednávání podle §u 55 jedn. řádu.

Tím je vyřízen 2. odstavec pořadu.

Konečně přistoupíme ke hlasování o osnově třetí:

Ad 3. Hlasování o zprávě výboru soc.-politického o vládním návrhu (tisk 1474) zákona o odkladu exekučního vyklizení místností (tisk 1486).

Osnova tato má 7 paragrafů, nadpis a úvodní formuli. (Vřava na levici trvá. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Poněvadž byly podány návrhy pozměňovací, míním dáti hlasovati takto:

Nejprve hlasovali bychom o formálním návrhu posl. Tauba, Katze a soudr., aby osnova byla přikázána ještě výboru ústavněprávnímu; bude-li tento návrh zamítnut, budeme hlasovati o osnově samé v tomto pořadí:

O §u 1 budeme hlasovati nejprve v úpravě podle návrhu posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr.; bude-li zamítnuta, v úpravě podle návrhu posl. Haiblicka a soudr.; bude-li zamítnuta, v úpravě podle návrhu posl. Tauba, Katze a soudr.; bude-li i ta zamítnuta, podle zprávy výborové.

Při §u 2 budeme hlasovati nejprve o návrhu posl. Haiblicka a soudr. na škrtnutí; bude-li zamítnuta, budeme o §u 2 hlasovati v úpravě podle eventuálního návrhu posl. Haiblicka a soudr.; bude-li i tato úprava zamítnuta, podle zprávy výborové.

Při §u 3 budeme hlasovati nejprve o návrhu posl. Haiblicka a soudr. na škrtnutí tohoto paragrafu; bude-li tento návrh zamítnut, budeme hlasovati o §u 3 v úpravě podle eventuálního návrhu posl. Haiblicka a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě podle návrhu posl. Tauba, Katze a soudr.: bude-li i tato úprava zamítnuta, budeme o §u 3 hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 4 budeme hlasovati nejprve v úpravě podle návrhu posl. Tauba, Katze a soudr.; bude-li zamítnuta, v úpravě podle návrhu posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr.; nebude-li přijata, budeme hlasovati o návrhu posl. Haiblicka a soudr. na škrtnutí tohoto paragrafu; bude-li tento návrh zamítnut, budeme hlasovati o §u 4 v úpravě podle eventuálního návrhu posl. Haiblicka a soudr.; nebude-li přijata, podle zprávy výborové. (Vřava na levici trvá. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

O §u 5 bychom hlasovali nejprve v úpravě podle shodných návrhů posl. Tauba, Katze a soudr., posl. Haiblicka a soudr. a posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr.; nebude-li tato úprava přijata, hlasovali bychom o §u 5 v úpravě podle návrhu posl. inž. Záhorského, Pechmanové, Langra a druhů; bude-li zamítnuta, v úpravě podle eventuálního návrhu posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr.; nebude-li přijata, budeme o §u 5 hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 6 bychom hlasovali v úpravě podle návrhu posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr.; bude-li zamítnuta, v úpravě podle návrhu posl. Haiblicka a soudr.; bude-li i tato úprava zamítnuta, hlasovali bychom o §§ 6, 7, nadpisu zákona a o úvodní formuli zákona podle zprávy výborové. (Vřava na levici neustává. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Jsou nějaké námitky proti přednesenému způsobu hlasování? (Nebyly.)

Námitek není. Budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Kdo souhlasí s formálním návrhem pp. posl. Tauba, Katze a soudr., aby osnova přikázána byla ještě výboru ústavně-právnímu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tento návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s §em 1 v úpravě návrhu pp. posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s §em 1 v úpravě návrhu pp. posl. Haiblicka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s tímto paragrafem v úpravě návrhu pp. posl. Tauba, Katze a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s §em 1 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 1 je přijat podle zprávy výborové.

§ 2. Kdo souhlasí s návrhem pp. posl. Haiblicka a soudr. na škrtnutí tohoto paragrafu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tento návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s §em 2 v úpravě podle eventuálního návrhu pp. posl. Haiblicka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Kdo s tímto §em 2 souhlasí podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 2 je přijat podle zprávy výborové.

§ 3. Kdo souhlasí s návrhem pp. posl. Haiblicka a soudr. na škrtnutí tohoto paragrafu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh tento je zamítnut.

Kdo souhlasí s tímto paragrafem v úpravě podle eventuálních návrhů pp. posl. Haiblicka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Kdo souhlasí s tímto paragrafem v úpravě podle návrhu pp. posl. Tauba, Katze a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Kdo souhlasí s tímto paragrafem podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 3 je přijat podle zprávy výborové.

§ 4. Kdo s tímto paragrafem souhlasí v úpravě podle návrhu pp. posl. Tauba, Katze a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Kdo s tímto paragrafem souhlasí v úpravě podle návrhu pp. posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Kdo souhlasí s návrhem pp. posl. Haiblicka a soudr. na škrtnutí tohoto paragrafu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tento návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s §em 4 v úpravě eventuálního návrhu pp. posl. Haiblicka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s §em 4 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 4 je přijat podle zprávy výborové. (Vřava na levici trvá. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

§ 5. Kdo souhlasí s tímto paragrafem v úpravě shodných návrhů pp. posl. Tauba, Katze a soudr., pp. posl. Haiblicka a soudr. a pp. posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr., nechť zvedne ruku. (Vřava na levici neustává. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Nyní budeme hlasovati o §u 5 v úpravě návrhu posl. inž. Záhorského, Pechmanové, Langra a druhů.

Podle předloženého návrhu dám při tomto hlasování provésti sčítání hlasů a prosím tytéž pány zapisovatele, aby spolu s úředníky sněmovního sekretariátu provedli sčítání hlasů v týchž úsecích.

Kdo souhlasí s § 5 v úpravě podle návrhu posl. inž. Záhorského, Pechmanové, Langra a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

(Po sečtení hlasů:)

Podle sděleného mně výsledku sčítání hlasů vyslovilo se pro návrh posl. inž. Záhorského, Pechmanové, Langra a druhů 69 hlasů, proti němu 126 hlasů, jest tudíž úprava ta zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s §em 5 v úpravě eventuálního návrhu pp. posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s §em 5 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 5 je schválen podle zprávy výborové.

§ 6. Kdo souhlasí s §em 6 v úpravě návrhu pp. posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí nyní s §em 6 v úpravě návrhu pp. posl. Haiblicka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí nyní s §§ 6 a 7, nadpisem a úvodní formulí zákona podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. §§ 6 a 7, nadpis a úvodní formule zákona jsou schváleny podle zprávy výborové.

Tím poslanecká sněmovna přijala osnovu tuto ve čtení prvém podle zprávy výborové.

Druhé čtení provedeme při projednávání odst. 4 pořadu, bude-li osnově této přiznáno zkrácené řízení podle § 55 jedn. řádu. (Vřava na levici trvá. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Tím vyřízen je odstavec 3 pořadu.

Místopředseda inž. Dostálek (převzav předsednictví - zvoní): Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

4. Návrh, aby řízením zkráceným podle §u 55 jedn. řádu projednány byly osnovy zákonů: a) o stavebním ruchu (tisk 1484), b) o ochraně nájemníků (tisk 1485), e) o odkladu exekučního vyklizení místností (tisk 1486).

Návrh na zkrácené projednávání těchto osnov činím z toho důvodu, aby předlohy právě uvedené mohly býti co nejdříve dodány senátu Národního shromáždění a aby mohla býti zkrácena 24hodinová lhůta, která normálně má uplynouti mezi prvním a druhým čtením.

Kdo tedy souhlasí s mým návrhem, aby jmenovaným osnovám přiznáno bylo zkrácené řízení, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh jest přijat.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP