Středa 13. června 1928

Začátek schůze ve 3 hod. 2 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: Horák, dr Buday, inž. Dostálek, Slavíček, Stivín, Zierhut.

Zapisovatelé: Chalupník, Ježek. 153 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři dr Mayr-Harting, dr Nosek, inž. Novák, dr Spina, dr Srdínko.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha; jeho zástupce dr Mikyška.

Předseda (zvoní): Zahajuji 141. schůzi poslanecké sněmovny.

Dovolenou udělil jsem na tento týden posl. Mondokovi pro neodkladné záležitosti.

Nemocí omluvil se posl. dr Gáti.

Lékařské vysvědčení předložil posl. Fischer.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Klub poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu vyslal do výboru iniciativního posl. Haupta za posl. Mašatu, do výboru zemědělského posl. Křemena za posl. inž. Černého, do výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností posl. Macha za posl. Honzla.

Klub poslancov slovenskej ľudovej strany vyslal do výboru sociálně - politického posl. Pavlačku za posl. Grebáče - Orlova.

Klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte und der Deutschen Gewerbepartei" vyslal do výboru iniciativního posl. Weisera za posl. Schuberta, do výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností posl. Gläsela za posl. Fischera a posl. Eckerta za posl. Tichýho.

Klub poslanců čsl. strany nár.-socialistické vyslal do výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností posl. Červinku za posl. Tučného.

Předseda: Došly naléhavé interpelace. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Naléhavé interpelace:

posl. Zeminové, dr Klapky, Špatného, Bergmanna a druhů vládě o úsilí cukerního průmyslu zvýšiti ceny cukru, snížiti mzdy a platy zaměstnanců a převaliti risiko cukrovarnické na jiné nezbytné denní potřeby,

posl. Zeminové, Bergmanna, Špatného a druhů pp. ministrům zásobování, obchodu a spravedlnosti o neobyčejném zdražování ovoce licitováním při veř. dražbách ovoce,

posl. Bergmanna, Buřívala, Procházky a druhů vládě o nesrovnalostech slovenské a podkarpatoruské výhody železničních zaměstnanců a o odstranění těchto nesrovnalostí.

Předseda: Došel návrh. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Návrh posl. Bolena, dr Sterna a soudr. podle §u 46, odst. 2 jedn. řádu, aby se náměstek vlády a ministr vnitra dostavili do schůze sněmovny v den usnesení podat zprávu o svém postupu proti komunistické straně a jejím složkám.

Předseda: Došly dotazy. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Dotazy:

posl. Kurťaka ministru nár. obrany, aby byl vojenské služby zproštěn syn Ludvíka Kooše, obyvatele tiačovského (č. D 1137-II),

posl. Vološina ministru spravedlnosti o užívání rusínského jazyka u soudů (č. D 1140-II).

Předseda: Počátkem schůze byl tiskem rozdán vládní návrh.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

1591. Vládní návrh zákona, kterým se osvobozují věnování na oslavu desetiletého trvání republiky Československé od kolků a poplatků a daně z obohacení, daně důchodové, daně výdělkové a všeobecné a zvláštní daně výdělkové.

Předseda: Počátkem schůze byla tiskem rozdána publikace mezinárodní informační služby parlamentní "Z cizích parlamentů", ročník IX, č. 5 a 6.

Přikazuji výborům zemědělskému a ústavně-právnímu vládní návrh.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

1588. Vládní návrh zákona, jímž se mění § 3 zákona ze dne 16. dubna 1919, č. 215 Sb. z a n., o zabrání velkého majetku pozemkového (zákona záborového).

Předseda (zvoní): Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž jest:

1. Zpráva výboru ústavně-právního o usnesení senátu(tisk posl. sněm. 1488) k usnesení posl. sněmovny (tisk sen. 435, 487 a 566) o vládním návrhu zákona o zahlazení odsouzení (tisk 1549).

Budeme pokračovati v projednávání, započatém ve včerejší, 140. schůzi posl. sněmovny.

Rozprava o tomto předmětu byla skončena.

Žádám o přečtení podaného návrhu.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Návrh posl. dr Meissnera, dr Dérera a soudr.

Poslanecká sněmovna se usnáší, že setrvává na svém původním usnesení.

Předseda: Dávám slovo k doslovu p. zpravodaji výboru ústavně-právního, posl. dr Slávikovi.

Zpravodaj posl. dr Slávik: Slávna snemovňa!

Debata o vládnom návrhu zákona o zahladení odsúdenia trvala skoro šesť hodín a tak súdny človek by sa domnieval, že tento návrh bol podrobený zovrubnej kritike a rozboru. Miesto tohoto však z prihlásených rečníkov, až na jednoho, nikdo sa nezaoberal s návrhom.

Jedine p. poslanec dr Dérer bol ten, ktorý vyhlásil, že on a jeho strana bude hlasovať proti návrhu, a to z dvoch príčin: po prvé preto, lebo senát neprijal doplnok k §u 2. po druhé z politického dôvodu.

Poneváč politické pohnútky sem nepatria, preto dovolím si poukázať iba na neopodstanenosť požiadavky p. posl. dr Dérera ohľadom doplnku k §u 2.

Pôvodný text prejednávaného návrhu znel práve tak, ako znie i terajší návrh §u 2. Pôvodný návrh bol podaný v decembri roku 1926 senátu, ktorý návrh dňa 9.úna1927posl. snemovňa doplnila týmto ďalším návrhom: "nebo o odsouzení za nějaký takový trestný čin a s ním se sbíhající přestupek nebo přečin nepatrného významu a nespočívající na nízké a nečestné pohnutce".

Ohľadom celého návrhu teda medzi koalíciou a opozíciou - berúc za podklad prednesené reči - je rozdiel iba ten, že koalícia háji pôvodnú osnovu návrhu, kdežto opozícia žiada označený doplňok.

Berúc v úvahu oprávnené a už dostatočne prejednané stanovisko senátu, ďalej so zreteľom na tú každodennú potrebu, že tak vojenská správa, ako i záujmy Slovenska nezadržateľne súria prijatie tohoto návrhu, ktorý už skoro dva roky čaká na odhlasovanie, konečne prízvukujúc, že tento návrh podal a podpísal ako minister i p. dr Dérer, myslím. že ak opozícia odhliadne od politiky a pridržiavať sa bude iba vecných dôvodov - návrh tento bude prijatý jednohlasne.

A tak, slávna snemovňa, po tomto myslím, že kol. dr Dérer ako i celá opozícia s kľudným a čistým svedomím môžu odhlasovať tento návrh. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 14 paragrafů, nadpis a úvodní formuli.

Pp. posl. dr Meissner, dr Dérer a soudr. podali návrh, aby se posl. sněmovna usnesla setrvati na svém usnesení původním.

Budeme tedy hlasovati nejprve o tomto návrhu.

Poněvadž podmínkou účinného přijetí návrhu jest podle § 44, odst. 1 úst. listiny nad poloviční většina všech poslanců, dám při tomto hlasování sečísti hlasy.

Žádám pp. zapisovatele, aby spolu s úředníky sekretariátu provedli toto sčítání hlasů, a to: p. posl. Rýpar v úseku 1 a 2, p. posl. Chalupník v úseku 3 a 4 a p. posl. dr Petersilka v úseku 5 a 6 a na presidiální tribuně, a aby pak spolu s tajemníkem sněmovny sečetli výsledky hlášené z úseků.

Bude-li návrh posl. dr Meissnera a soudr. zamítnut, hlasovali bychom o celé osnově najednou ve znění zprávy výborové.

Jsou nějaké námitky proti přednesenému způsobu hlasování? (Nebyly.)

Není jich. Budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Kdo souhlasí s návrhem posl. dr Meissnera dr Dérera a soudr., aby posl. sněmovna setrvala na svém původním usnesení, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

Žádám za sečtení hlasů.

(Po sečtení hlasů:)

Podle sděleného výsledku sčítání hlasů vyslovilo se pro návrh 38 hlasů. To není zákonem předepsaná většina 151 hlasů, a je tedy návrh zamítnut.

Kdo nyní souhlasí s celou osnovou zákona, s jeho nadpisem a úvodní formulí ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala osnovu tuto v prvém čtení podle zprávy výborové, ve znění shodném s předchozím usnesením senátu.

Druhé čtení navrhnu na pořad schůze příští.

Tím vyřízen jest 1. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

2. Zpráva výborů živnostenského a soc.-politického k usnesení senátu (tisk 5-II) o vládním návrhu zákona (tisk senátu 2223-I a 2245-I), kterým se mění §§ 82 a 54 živn. řádu a § 70 živn. zákona pro území Slovenska a Podkarpatské Rusi (tisk 1577).

Sděluji, že k tomuto odstavci pořadu podán byl dostatečně podporovaný návrh posl. Bradáče, dr Dolanského, dr Kramáře, Mlčocha, Zierhuta, dr Luschky, Stenzla a druhů, aby osnova byla vrácena výborům živnostenskému a soc.-politickému k novému projednání a podání zprávy, jakož i aby v důsledku toho bylo senátu navrženo prodloužení lhůty stanovené §em 43 úst. listiny posl. sněmovně k projednání této osnovy o dalších 5 měsíců.

Prosím prvního zpravodaje p. posl. Netolického, aby se k tomuto návrhu vyjádřil.

Zpravodaj posl. Netolický: Slavná sněmovno! Jménem výboru pro záležitosti obchodu, průmyslu a živností doporučuji tento návrh slavné sněmovně ku přijetí.

Předseda: Prosím druhého zpravodaje, pana posl. Fr. Matouška, aby se k návrhu vyjádřil.

Zpravodaj posl. Fr. Matoušek: Slavná sněmovno! Připojuji se k návrhu pana zpravodaje za výbor pro záležitosti obchodu, průmyslu a živností.

Předseda (zvoní): Oba páni zpravodajové návrh na vrácení výborům a na prodloužení lhůty o 5 měsíců doporučují.

Nebude-li námitek, dám o tomto návrhu rozhodnouti. (Námitek nebylo.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí, aby osnova tato vrácena byla výborům a aby lhůta k projednání sněmovnou poslaneckou prodloužena byla o 5 měsíců, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh jest přijat.

Tím jest vyřízen 2. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího, posledního odstavce pořadu, jímž jest:

3. Návrh, aby prodloužena byla lhůta stanovená §em 43 úst. listiny k projednání usnesení senátu o vládním návrhu:

a) zákona o trest. stíhání presidenta republiky a členů vlády podle §§ 34, 67 a 79 úst. listiny (tisk 3),

b) zákona o zřízení nucených pracovních kolonií a o změně některých ustanovení trest. práva (tisk 1223),

c) zákona o daňovém základu, rozhodném pro zápis obchodníků do obchodního rejstříku (tisk 1415),

d) zákona o zahlazení odsouzeni (tisk 1549 ),

e) zákona o změně §§ 82 a 54 živn. řádu a § 70 živn. zákona pro území Slovenska a Podkarpatské Rusi (tisk 1577).

Jednání o osnově uvedené pod písm. d) odpadá, poněvadž sněmovna učinila o ní usnesení ve smyslu §u 43 úst. listiny.

Jednání o osnově uvedené pod písm. e) rovněž odpadá, poněvadž byl přijat věci se týkající návrh posl. Bradáče a druhů při jednání o odst. 2 dnešního pořadu.

Návrhu na prodloužení lhůt pro neprojednané, svrchu jmenované osnovy, jest potřebí, poněvadž lhůty k jejich projednání právě končí.

Navrhuji tudíž, aby pro každou z osnov uvedených pod písm. a) až c) prodloužena byla lhůta k projednání sněmovnou o 5 měsíců.

Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Návrhu na odklad hlasování ani na přikázání výboru není, budeme tedy hlasovati o mém návrhu na prodloužení lhůty.

Kdo souhlasí, aby pro osnovy svrchu jmenované navrženo bylo senátu prodloužiti lhůty posl. sněmovně o 5 měsíců, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh jest přijat.

Tím je vyřízen tento odstavec a celý pořad dnešní schůze.

Pp. posl. Bolen, dr Stern a soudr. podali podle 2. odst. §u 46 jedn. řádu návrh, aby se náměstek předsedy vlády a ministr vnitra dostavili do schůze sněmovny, v níž bude tento návrh usnesen, a podali zprávu o svém postupu proti komunistické straně a jejím složkám.

Návrh opatřen jest předepsaným počtem podpisů, vyhovuje jednacímu řádu a dám o něm rozhodnouti bez rozpravy prostým hlasováním.

Kdo tedy souhlasí s návrhem posl. Bolena, dr Sterna a soudr., aby se pan náměstek předsedy vlády a p. ministr vnitra dostavili do schůze poslanecké sněmovny a podali žádanou zprávu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh jest zamítnut.

Učiním ještě některá presidiální sdělení.

Dovolené udělil jsem na dnešní schůzi posl. dr Sternovi, na tento týden posl. Hruškovi, Šafrankovi, Neurathovi, Elstnerovi, Haiblickovi - vesměs pro neodkladné záležitosti, a posl. Sedorjakovi z rodinných důvodů.

Nemocí omluvil se posl. Čulen.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Klub poslanců republikánské strany země děl. a malorol. lidu vyslal do výboru zemědělského posl. Chlebounovou za posl. Dubického, do výboru rozpočtového posl. dr Hallu za posl. Doležala.

Klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte und der Deutschen Gewerbepartei" vyslal do výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností posl. Freising a za posl. Hellera.

Předseda: Přikazuji:

Výborům soc.- politickému a rozpočtovému:

1575. Vládní návrh zákona o hranici příjmu vylučující z nároku na důchod válečných poškozenců.

Výboru soc.-politickému:

1585. Vládní návrh zákona o mimořádných opatřeních bytové péče.

Navrhuji, aby byly jmenovaným výborům k podání zpráv o těchto vládních návrzích uloženy lhůty 6denní.

Kdo souhlasí s navrženými lhůtami, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je většina. Navržené lhůty jsou přijaty.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

1497. Naléhavá interpelace posl. Hakena a soudr. vládě o snížení drahotního přídavku vojínům.

1498. Naléhavá interpelace posl. inž. Nečase, dr Dérera, dr Wintra a soudr. vládě Československé republiky o monstre procesu kom, posesorátu bileckého na Podkarpatské Rusi.

1499. Naléhavá interpelace posl. Bergmanna, Zeminové, Buřívala, Procházky a druhů vládě o opatřeních ve prospěch státních zaměstnanců a zaměstnanců státních podniků v jubilejním roce desetiletého výročí samostatnosti republiky Československé.

1523. Naléhavá interpelace posl. inž. Nečase, Tayerle a soudr. vládě o předložení automobilového zákona.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány odpovědi.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP