Středa 19. prosince 1928

255. Doplňovací návrh posl. Schäfera, Kleina a soudr.:

Nový § 177 a) nechť zní:

"(1) Vykazuje-li příspěvková doba měsíce v třídách I. až XVI. starého pensijního zákona, zvyšují se dávky plynoucí podle tohoto zákona (§§ 17 až 38) započtením nepojištěné doby služební tak, že započítává se veškerá služební doba, pokud nebyla pro vyměření dávky již podle §u 177, odst. 1 započtena, polovinou jako příspěvková doba, a to v třídě služného, v níž byl zařazen pojištěnec v posledním měsíci před vstupem tohoto zákona v platnost; u důchodce rozhoduje třída služného v posledním měsíci před nastoupením pojistného případu. Za příspěvkové měsíce takto započtené zvyšuje se invalidní (starobní) důchod o částky uvedené v §u 177, odst. 1, písm. b).

(2) Zvýšení důchodu odpovídající tomuto započtení nepojištěné doby (státní příspěvek) hradí Všeobecnému pensijnímu ústavu stát. Způsob vyúčtování státního příspěvku upraví na návrh Všeobecného pensijního ústavu ministr sociální péče v dohodě s ministrem financí.

(3) Zvýšení ostatních dávek odpovídajících tomuto započtení nepojištěné služební doby nese Všeobecný pensijní ústav ze svého.

(4) Cizí státní příslušníci mají nárok na státní příspěvek podle odst. 1, resp. 2 jen tehdy, je-li v jejich vlasti rovněž provedeno pensijní pojištění a je-li tam poskytován státním občanům československým státní příspěvek k jejich důchodům.

(5) Právo na započtení nepojištěné doby služební pro vyměřování dávek jest uplatniti u Všeobecného pensijního ústavu do 18 měsíců po vstupu tohoto zákona v účinnost; žádost o započtení jest doložiti potřebnými průkazy služební doby.

(6) Ustanovení předchozích odstavců platí obdobně pro náhradní ústavy."

256. Pozměňovací návrh posl. Tučného, Langra, Pechmanové a druhů:

§ 178 nechť zní:

"(1) Do 18 měsíců ode dne, v němž tento zákon vstoupí v platnost, jest nositel pojištění povinen oznámiti každému pojištěnci, který z skal příspěvkovou dobu podle starého pensijního zákona, počet příspěvkových měsíců získaných v jednotlivých třídách až do posledního měsíce přede dnem, v němž vstupuje zákon v účinnost, a jiné okolnosti pro výpočet důchodu podle odst. 1 až 4 předešlého paragrafu důležité.

(2) Proti tomuto oznámení může pojištěnec podati nositeli pojištění námitky do 3 měsíců od jeho doručení. Nebyly-li námitky v této lhůtě podány, nelze skutečnosti v oznámení obsažené bráti v odpor. O tomto důsledku, jakož i o právu námitek musí býti pojištěnec v oznámení poučen.

(3) Byly-li pojištěncem podány námitky ve smyslu předchozího odstavce, vydá nositel pojištění o skutečnostech uvedených v odst. 1 výměr, o němž platí předpisy §u 133. Stížností proti tomuto výměru podanou nelze však bráti v odpor skutečnosti, o níž bylo rozhodnuto pravoplatným výměrem nebo rozhodnutím nositelů pojištění a příslušných úřadů, po případě soudů. Vejde-li tento výměr nebo konečné rozhodnutí v instančním postupu o něm vydané v právní moc, nelze skutečnosti ve výměru nebo rozhodnutí obsažené bráti v odpor.

(4) Ustanovení odst. 1 až 3 platí obdobně pro pojištěnce, kteří získali příspěvkové doby podle starého pensijního zákona a teprve po platnosti tohoto zákona opětně vstoupí do pojištění, a pro pojištěnce, jímž budou dodatečně příspěvkové měsíce v třídách I až XVI započteny.

(5) Současně s oznámením podle odst. 1 až 4 se sdělí pojištěnci nezávazně výše invalidního (starobního) důchodu a drahotního přídavku k němu, na nějž by měl nárok v den před vstupem zákona v platnost."

257. Pozměňovací návrh posl. Krebse a druhů:

§ 180 budiž škrtnut.

258. Doplňovací návrh posl. Krebse a druhů:

Jako nový § 184 a) budiž vloženo:

"(1) Nositelé pojištění mohou do šesti měsíců ode dne vstupu tohoto zákona v účinnost poskytovati doplatky k důchodům, které vyplatili během 12 měsíců před tím než zákon nabyl účinnosti nebo na které vznikly nároky. Tento doplatek budiž pro každý důchod vyměřen tak, aby jím byl vyrovnán rozdíl mezi úhrnem splátek, které by byly vyplaceny, kdyby byl zákon nabyl účinnosti o 12 měsíců dříve, a úhrnem skutečně vyplacených splátek i s drahotními přídavky a případnými příplatky nositele pojištění.

(2) Usnesení ústředního zastupitelstva Všeobecného pensijního ústavu nebo obdobného činitele náhradního ústavu potřebuje schválení ministerstva sociální péče. Žádost o schválení dlužno doložiti průkazem, jak nositel pojištění opatří úhradu."

259. Pozměňovací návrh posl. Tučného, Langra, Pechmanové a druhů:

§ 185 nechť zní:

"Pro pojištěnky, které získaly aspoň 6 příspěvkových měsíců před platností tohoto zákona, platí ustanovení § 35 s tou změnou, že doba 60 příspěvkových měsíců, stanovená v odst. 1 snižuje se na 30 příspěvkových měsíců. Výbavné jest vyměřiti ve výši ročního invalidního důchodu, na který by pojištěnka měla nárok v době uzavření sňatku, kdyby nebylo čekací doby."

260. Doplňovací návrh posl. Kleina, Schäfera a soudr.:

Nový § 185a) bude zníti:

"Nositelé pojištění mohou přiznati do 6 měsíců ode dne, kdy zákon vejde v platnost, doplatek k důchodům, které v době 12 měsíců před vstupem zákona v platnost byly u nich vypláceny anebo na něž vznikl nárok. Tento doplatek jest vyměřiti pro každý důchod tak, aby vyrovnal rozdíl mezi úhrnem splátek, jež by byly vyplaceny, kdyby byl zákon vstoupil v platnost o 12 měsíců dříve, a mezi úhrnem splátek skutečně vyplacených, čítaje v to drahotní přídavky a případné dary, poskytnuté nositelem pojištění.

Usnesení ústředního zastupitelstva Všeobecného pensijního ústavu nebo obdobného orgánu náhradního ústavu vyžaduje schválení ministerstva sociální péče. Žádost o schválení jest doložiti průkazem o tom, jak nositel pojištění opatří prostředky k úhradě."

261. Doplňovací návrh posl. Schäfera, Kleina a soudr.:

Nový § 185a) bude zníti:

"Nositelé pojištění mohou přiznati do 6 měsíců ode dne, kdy zákon vejde v platnost, doplatek k důchodům, které v době 12 měsíců před vstupem zákona v platnost byly u nich vypláceny anebo na něž vznikl nárok. Tento doplatek jest vyměřiti pro každý důchod tak, aby vyrovnal rozdíl mezi úhrnem splátek, jež by byly vyplaceny, kdyby byl zákon vstoupil v platnost o 12 měsíců dříve, a mezi úhrnem splátek skutečně vyplacených, čítaje v to drahotní přídavky a případné dary, poskytnuté nositelem pojištění.

Usnesení ústředního zastupitelstva Všeobecného pensijního ústavu nebo obdobného orgánu náhradního ústavu vyžaduje schválení ministerstva sociální péče. Žádost o schválení jest doložiti průkazem o tom, jak nositel pojištění opatří prostředky k úhradě."

262. Pozměňovací návrh posl. Tučného, Langra, Pechmanové a druhů:

Za § 185 zařazen budiž nový § 185a):

"(1) Nositelé pojištění mohou přiznati do 6 měsíců ode dne, kdy zákon vejde v platnost, doplatek k důchodům, které v době 12 měsíců před vstupem zákona v platnost byly u nich vypláceny, anebo na něž vznikl nárok. Tento doplatek jest vyměřiti pro každý důchod tak, aby vyrovnal rozdíl mezi úhrnem splátek, jež byly by vyplaceny, kdyby zákon vstoupil v platnost o 12 měsíců dříve, a mezi úhrnem splátek skutečně vyplacených, čítaje v to drahotní přídavky a případní dary poskytnuté nositelem pojištění.

(2) Usnesení ústředního zastupitelstva Všeobecného pensijního ústavu nebo obdobného orgánu náhradního ústavu vyžaduje schválení ministerstva sociální péče. Žádost o schválení jest doložiti průkazem o tom, jak nositel pojištění opatří prostředky k úhradě."

263. Doplňovací návrh posl. Krebse a druhů:.

Jako nový § 185a) budiž vloženo:

"(1) Vykazuje-li příspěvková doba měsíce ve třídách I až XVI starého zákona o pensijním pojištění, zvýší se důchody plynoucí z tohoto zákona započtením nepojištěné služební doby tím způsobem, že se započítá veškerá služební doba, pokud nebyla započítána pro vyměření dávek, zpolovice jako příspěvková doba, a to v platové třídě, ve které byl pojištěnec zařazen v posledním měsíci před vstupem tohoto zákona v účinnost; u důchodců rozhoduje platová třída v posledním měsíci před tím než nastal pojistný případ. Pro takto vypočtené příspěvkové měsíce zvýší se invalidní důchod (starobní) o částky uvedené v §u 177, odst. 1, písm. b).

(2) Při tomto započtení nepojištěné doby hradí příslušné zvýšení důchodů (státní příspěvek) Všeobecnému pensijnímu ústavu stát. Způsob vyúčtování státního příspěvku upraví na návrh Všeobecného pensijního ústavu ministerstvo sociální péče v dohodě s ministerstvem financí.

(3) Zvýšení ostatních dávek odpovídající tomuto započtení nepojištěné služební doby hradí Všeobecný pensijní ústav ze svého.

(4) Cizí státní příslušníci mají jen tehdy nárok na státní příspěvek podle odst. (1) nebo (2), je-li v jejich vlasti rovněž provedeno pensijní pojištění a poskytuje-li se tam československým státním občanům k jejich důchodům státní příspěvek.

(5) Nárok na započtení nepojištěné služební doby pro vyměření dávek dlužno uplatniti u Všeobecného pensijního ústavu do 18 měsíců po vstupu tohoto zákona v účinnost; žádost o započtení dlužno doložiti potřebnými průkazy o služební době.

(6) Ustanovení předchozích odstavců platí obdobně pro náhradní ústavy."

264. Pozměňovací návrh posl. Al. Petra, Votruby, Dubického a druhů:

Za § 185 osnovy výborové budiž vsunut nový paragraf:

"Nositelé pojištění mohou přiznati doplatek k důchodům, které v době 12 měsíců před vstupem zákona v účinnost byly u nich vypláceny anebo na něž vznikl nárok. Tento doplatek rovná se částce, o kterou důchod, vyměřený podle § 177, převyšuje úhrn důchodu podle dosavadního zákona a drahotních přídavků. Příslušné usnesení výboru Všeobecného pensijního ústavu nebo obdobného orgánu náhradního ústavu vyžaduje schválení ministerstva sociální péče. Žádost za schválení jest doložiti průkazem o tom, že nositel pojištění má prostředky k úhradě."

§ 186 osnovy výborové a další paragrafy buďtež přečíslovány.

265. Pozměňovací návrh posl. Tučného, Langra, Pechmanové a druhů:

§ 191 nechť zní:

"Vládní komisař a správní komise Všeobecného pensijního ústavu jmenovaná ministrem sociální péče podle nařízení vlády republiky Československé ze dne 13. září 1920, č. 529 Sb. z. a n., vede správu Všeobecného pensijního ústavu až do provedení volby ústředního zastupitelstva Všeobecného pensijního ústavu. Den, jímž vstupují v činnost úřadovny, zřízené podle tohoto zákona, a jímž přestává činnost zemských úřadoven dosavadních, stanoví správní komise Všeobecného pensijního ústavu; až do tohoto dne zůstávají v platnosti §§ 52 a 63 pensijního zákona a vládního nařízení č. 529/1920. Nejpozději do tohoto dne, jestliže nebyly do té doby provedeny volby, jmenuje ministr sociální péče členy výboru úřadoven Všeobecného pensijního ústavu podle tohoto zákona zřízených a jejich náhradníky."

266. Pozměňovací návrh posl. Tučného, Langra, Pechmanové a druhů:

§ 192 nechť zní:

"První přísedící pojišťovacího soudu a Vrchního pojišťovacího soudu, jakož i jejich náhradníky jmenuje ministr sociální péče v dohodě s ministrem spravedlnosti. Pokud přísedící pojišťovacího a vrchního pojišťovacího soudu nebudou zvoleni, resp. jmenováni, zůstávají dosavadní rozhodčí soudy pro pensijní pojištění podle § 76 starého pensijního zákona v činnosti a předpisy o řízení před nimi v platnosti."

267. Pozměňovací návrh posl. Tučného, Langra, Pechmanové a druhů:

§ 193 budiž škrtnut.

268. Pozměňovací návrh posl. Tučného, Langra, Pechmanové a druhů:

§ 194 nechť zní:

"(1) Úhrada drahotních přídavků, které podle zákona o drahotních přídavcích ze dne 12. srpna 1921, čís. 299 Sb. z. a n., a zákonů a nařízení jej doplňujících a jeho platnost prodlužujících vyplatil nositel pojištění po vstupu tohoto zákona v účinnost zpětně za dobu předcházející, opatří si rozvrhem podle odstavce 3, a pokud rozvrh nestačí, z jiných příjmů. Jinak zákon o drahotních přídavcích a nařízení k němu vydaná pozbývají platností dnem vstupu tohoto zákona v platnost.

(2) S premiemi doplacenými zaměstnavatelem za dobu před vstupem tohoto zákona v účinnost, jest zaplatiti též přirážku ve výši rozvrhu podle sazby stanovené podle § 7 zákona ze dne 12. srpna 1921, čís. 299 Sb. z. a n., pro rok 1927 vl. nař. ze dne 20. prosince 1927, č. 186 Sb. z. a n."

269. Pozměňovací návrh posl. Kleina, Schäfera a soudr.:

§ 192 nechť zní:

"Vládní komisař a správní komise Všeobecného pensijního ústavu, jmenovaná ministrem sociální péče podle nařízení vlády republiky Československé ze dne 13. září 1920, č. 529 Sb. z. a n., vede správu Všeobecného pensijního ústavu až do provedení volby ústředního zastupitelstva Všeobecného pensijního ústavu. Den, jímž vstupují v činnost úřadovny zřízené podle tohoto zákona a jímž přestává činnost zemských úřadoven dosavadních, stanoví správní komise Všeobecného pensijního ústavu, až do tohoto dne zůstávají v platnosti ustanovení §§ 52 a 63 starého pensijního zákona a vládního nařízení č. 529/1920. Nejpozději do tohoto dne, jestliže nebyly do této doby provedeny volby, jmenuje ministr soc. péče členy výboru úřadoven Všeobecného pensijního ústavu podle tohoto zákona zřízených a jejich náhradníky."

270. Pozměňovací návrh posl. Kleina, Schäfera a soudr.:

§ 193 se škrtá.

271. Pozměňovací návrh posl. Schäfera, Kleina a soudr.:

§ 192 nechť zní:

"Vládní komisař a správní komise Všeobecného pensijního ústavu, jmenovaná ministrem sociální péče podle nařízení vlády republiky Československé ze dne 13. září 1920, č. 529 Sb. z. a n., vede správu Všeobecného pensijního ústavu až do provedení volby ústředního zastupitelstva Všeobecného pensijního ústavu. Den, jímž vstupují v činnost úřadovny zřízené podle tohoto zákona a jímž přestává činnost zemských úřadoven dosavadních, stanoví správní komise Všeobecného pensijního ústavu, až do tohoto dne zůstávají v platnosti ustanovení §§ 52 a 63 starého pensijního zákona a vládního nařízení č. 529/1920. Nejpozději do tohoto dne, jestliže nebyly do této doby provedeny volby, jmenuje ministr soc. péče členy výboru úřadoven Všeobecného pensijního ústavu podle tohoto zákona zřízených a jejich náhradníky."

272. Pozměňovací návrh posl. Schäfera, Kleina a soudr.:

§ 193 se škrtá.

273. Doplňovací návrh posl. Krebse a druhů:

K §u 193 budiž připojen dodatek:

"Jmenování uvedená v §§ 191, 192 a 193 jsou přípustná nejvýše na dobu 6 měsíců. Během těchto šesti měsíců dlužno provésti volby do uvedených korporací."

274. Pozměňovací návrh posl. Tučného, Langra, Pechmanové a druhů:

K §u 195 připojuje se nový odstavec:

"(2) Nároky na dávky neuplatněné do dne účinnosti tohoto zákona jest posuzovati podle ustanovení tohoto zákona."

275. Pozměňovací návrh posl. Votruby, Al. Petra, Dubického a druhů:

§ 195 osnovy nechť zní:

"(1) S premiemi předepsanými po 1. lednu 1928 za dobu před tímto dnem předepíše se zaměstnavateli přirážka podle sazby posledního rozvrhu podle § 7 zákona ze dne 12. srpna 1921, č. 299 Sb. z. a n., o drahotních přídavcích k důchodům podle zákona o pensijním pojištění ve znění vládního nařízení ze dne 20. prosince 1927, č. 186 Sb. z. a n. Pokud tyto přirážky nestačí k úhradě drahotních přídavků vyplácených v roce 1928 a drahotních přídavků, jež nutno vyplatiti po dni účinnosti tohoto zákona za dobu před tímto dnem, hradí nositel pojištění tyto přídavky ze svého.

(2) Jinak zákon č. 299/1921 Sb. z. a n. a zákon ze dne 20. prosince 1922, č. 399 Sb. z. a n., a vládní nařízení na jejich základě vydaná pozbývají dnem účinnosti tohoto zákona platnosti."

276. Pozměňovací návrh posl. Tučného, Langra, Pechmanové a druhů:

Nadpis zákona nechť zní:

"Zákon o pensijním pojištění soukromých zaměstnanců."

B. Návrhy resoluční:

277. Resoluční návrh posl. Krebse a druhů:

Vláda se vybízí, aby podle ustanovení §u 196 vládního návrhu tisk 1706 ihned po skončení porad o zákonu o pensijním pojištění předložila poslanecké sněmovně zákon o nemocenském pojištění soukromých úředníků a postarala se, aby poslanecká sněmovna mohla zákon o nemocenském pojištění vyříditi ještě v roce 1929.

278. Resoluční návrh posl. Kleina, Schäfera a soudr.:

Vláda se vybízí, aby materii, o které jedná § 27 vládního návrhu zákona o pensijním pojištění soukromých zaměstnanců, upravila při reformě všeobecného zákona občanského a při tom pamatovala na případné změny řízení soudního a nesporného.

279. Resoluční návrh posl. Schäfera, Kleina a soudr.:

Vláda se vybízí, aby materii, o které jedná § 27 vládního návrhu zákona o pensijním pojištění soukromých zaměstnanců, upravila při reformě všeobecného zákona občanského a při tom pamatovala na případné změny řízení soudního a nesporného.

280. Resoluční návrh posl. Kleina, Schäfera a soudr.:

Vláda se vybízí, aby zvláštním zákonem vyřídila ustanovení §u 194 elaborátu komise odborníků pro reformu pensijního pojištění soukromých zaměstnanců, o státním příspěvku, jímž má býti polovinou započtena nepojištěná doba pojištěnců i důchodců.

281. Resoluční návrh posl. Schäfera, Kleina a soudr.:

Vláda se vybízí, aby zvláštním zákonem vyřídila ustanovení §u 194 elaborátu komise odborníků pro reformu pensijního pojištění soukromých zaměstnanců, o státním příspěvku, jímž má býti polovinou započtena nepojištěná doba pojištěnců i důchodců.

Předseda (zvoní): Přerušuji projednávám tohoto odstavce pořadu, jakož i ostatních odstavců pořadu dnešní schůze.

Učiním ještě některá presidiální sdělení.

Dovolené dal jsem na dnešní schůze posl. Šafrankovi a Hruškovi pro neodkladné záležitosti.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Klub poslanců čsl. strany lidové vyslal do výboru iniciativního posl. Bayera za posl. Bezděka. Klub poslanců "Deutsche nat.-soz. Arbeiterpartei" vyslal do výboru soc.-politického posl. Simma za posl. Krebse.

Klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte und der Deutschen Gewerbepartei" vyslal do výboru zahraničního posl. Gläsela za posl. Zierhuta; do výboru branného posl. Halkeho za posl. Zierhuta; do výboru iniciativního posl. Wagnera za posl. Halkeho.

Klub poslancov slovenskej ľudovej strany vyslal do výboru branného posl. Pavlačku za posl. dr Kubiše.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány naléhavé interpelace.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP