Čtvrtek 20. prosince 1928

Předseda: Podatelé navrhují, aby rozprava se zahájila ihned.

Odpověď na tuto naléhavou interpelaci byla již rozdána v tisku 1952.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle jedn. řádu, a aby rozprava tato podle návrhu podatelů zahájila se ihned, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

1860. Naléhavá interpelace posl. dr Schollicha, Simma a druhů ministru školství a nár. osvěty o rozšiřování jubilejního spisu na německých školách.

1861. Naléhavá interpelace posl. dr Schollicha, Horpynky a druhů ministru školství a nár. osvěty o zřízení pobočních tříd na školách v Chomutově.

Žádám o přečtení petitů.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1860:

Podepsaní se táží pana ministra:

Jste ochoten jasně a srozumitelně oznámiti veřejnosti, kdo sepsal tento slavnostní spis, na čí rozkaz se to stalo, kdo jej schválil a kdo nařídil, že se má rozdělovati i na německých školách?

Jste ochoten oznámiti, co jste nařídil, jakmile jste se dověděl o jeho obsahu a zdali jste potrestal vinného úředníka?

Tisk 1861:

Podepsaní táží se pana ministra školství a nár. osvěty, je-li ochoten neprodleně zasáhnouti a naříditi, aby tyto děti byly do školy přijaty a aby pobočné třídy byly zřízeny?

Předseda: Podatelé navrhují, aby rozprava se zahájila v nejbližší schůzi.

Odpovědi na tyto naléhavé interpelace byly již rozdány v tiscích 1944 a 1902.

Nebude-li námitek, dám o těchto naléhavých interpelacích hlasovati najednou, ježto se jedná o věci školské. (Námitek nebylo.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí, aby těmto za naléhavé označeným interpelacím přiznána byla rozprava podle jednacího řádu a aby rozprava tato podle návrhu podatelů zahájila se v nejbližší schůzi, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Rozprava přiznána nebyla.

1875. Naléhavá interpelace posl. Hrušovského, dr Dérera a druhů vládě o zneužívání úřední moci viceguvernérem Podkarpatské Rusi dr Rozsypalem.

Žádám za přečtení petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Podepsaní se táží:

1. Ví vláda o těchto událostech?

2. Je vláda ochotna případ vyšetřiti a postarati se, aby úředník, zneužívající moc úřední byl okamžitě suspendován a potrestán?

3. Je vláda ochotna postarati se, aby zákony nebyly porušovány a aby zaručená občanská práva nebyla ničena?

Předseda: Podatelé navrhují, aby rozprava se zahájila ihned.

Odpověď na tuto naléhavou interpelaci byla již rozdána v tisku 1953.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle jedn. řádu, a aby rozprava tato podle návrhu podatelů zahájila se ihned, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

Pan posl. Tomášek, Zeminová a soudr. podali mi podle §u 23, odst. 3 jedn. řádu návrh, aby sněmovna změnila zamítavé usnesení iniciativního výboru o jich návrhu tisk 1942 na zřízení výboru pro vypracování adresy (resoluce) presidentu republiky podle §u 22, odst. 2 jedn. řádu.

Poněvadž návrh posl. Tomáška a soudr. podán mi byl v předepsané lhůtě, předkládám jej poslanecké sněmovně, aby o něm rozhodla bez rozpravy prostým hlasováním.

Dám o návrhu hlasovati.

Kdo tedy souhlasí s návrhem posl. Tomáška, Zeminové a soudr. na změnu zamítavého usnesení výboru iniciativního o návrhu číslo tisku 1942, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh jest zamítnut.

Učiním ještě některá presidiální sdělení.

Dovolené dal jsem: dodatečně na tento týden posl. dr Rehákovi, dr Jabloniczkému, Gregorovitsovi, dr Szüllömu, Fedorovi; na dnešní schůzi: posl. Dědičovi, Śliwkovi, Chloubovi, Jílkovi a Zoufalému, vesměs pro neodkladné záležitosti.

Chorobou omluvil se posl. Ježek.

Volební soud v Praze sdělil přípisem ze dne 17. listopadu 1928, č. 144/28, svůj nález z téhož dne, podle něhož Michal Kubicsko pozbyl mandátu poslaneckého a za jeho nástupce uznán Josef Balázs, zemědělský dělník v Čopu.

Došla oznámení o změnách ve výboru.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte)

Do výboru zahraničního vyslal klub poslanců republ. strany zeměděl. a malorol. lidu posl. Chlebounovou za posl. dr Hnídka; klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. dr Samka za posl. dr Kramáře.

Předseda: Mezi schůzí byl tiskem rozdán Zápis o 176. schůzi posl. sněmovny, proti němuž nebylo námitek podle §u 73 jedn. řádu.

Dnešní schůzí uzavírám pracovní období posl. sněmovny v jubilejním roce 1928. Mohu s potěšením konstatovati, že ani pro nás nebyl tento rok pouze rokem oslav, jichž jsme se ovšem také zúčastnili - a to především vydáním publikace, v níž shrnuta je parlamentní práce celého dlouhého, desetiletého období nýbrž také rokem nepřetržité, pilné práce.

Již počet schůzí nasvědčuje pravdě mých slov, neboť bylo konáno: schůzí plenárních 62, schůzí výborových 160, schůzí subkomitétů 31, schůzí předsednictva 45, schůzí předsednictev obou komor společných 10.

Pokud se rozdaných tisků týče, bylo rozdáno: vládních návrhů 38, usnesení senátu 17, iniciativních návrhů 282, zpráv výborových podáno v 98 tiscích 152 (vyjma zpráv výboru imunitního), interpelací naléhavých podáno plenu tiskem 216, interpelací obyčejných rozdáno v plenu 447, odpovědí na interpelace 692, dotazů oznámeno 322.

Z toho všeho vysvítá, že můžeme s vědomím vykonané povinnosti odejíti na zasloužené vánoční prázdniny, k nimž vám a všem spolupracovníkům sněmovny přeji - vyslovuje současně dík za spolupráci na vážných úkolech zákonodárného sboru - pokojné a radostné svátky a šťastný nový rok! (Potlesk.)

Končím schůzi a podle usnesení předsednictva navrhuji, aby příští schůze svolána byla písemně s pořadem, který podle §u 40 a §u 9, lit. d) jedn. řádu určí předsednictvo.

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 2 hod. 55 min. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP