Úterý 26. února 1929

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá.

Přistoupíme proto k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby poslanecká sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Haruse.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Haruse.

Tím vyřízen jest 7. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. Kršiaka (tisk 1665).

Zpravodajem jest p. posl. Tůma. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Tůma: Slavná sněmovno! Podle oznámení polic. ředitelství v Košicích byly v komunistickém sekretariátě v Košicích zhotovovány letáky a oběžníky, které nebyly předkládány úřadům k censuře, a jež podle udání jsou závadného obsahu a snaží se vyvolat nepokoje a odpor proti nynějšímu vládnímu systému. Na vydávaných oběžnících není uvedeno jméno vlastníka rozmnožovacího ústavu ani jméno vydavatele. Tento podnik rozmnožovací nebyl pak řádně ohlášen.

V jednání těch spočívá skutková podstata přečinů §u 24, č. 2 a 3, přestupků §§ 26 a 27 zák. čl. XIV z r. 1914.

Podle oznámení policejního ředitelství v Košicích koncipoval a podepsal posl. Kršiak oběžník ze dne 14. června 1927, v němž se veřejně podněcuje k násilné změně demokraticko-republikánské formy státu a spočívá v něm tudíž skutková podstata zločinu §u 15, č. 3 zákona čís. 50/23 Sb. z. a n.

Ve smyslu ustanovení §u 33 tiskového zákona za zločin spáchaný obsahem tiskopisu odpovídá v prvé řadě autor. Podle §§ 36, 6, 7 zák. čl. XIV z r. 1914 za přečin podle §u 24, č. 2 a 3 a přestupky podle §§ 26 a 27 trest. zákona odpovídá vlastník rozmnožovacího podniku; autorem uvedeného oběžníku jest posl. Kršiak. Rozmnožovací stroj, jak připojenými spisy jest zjištěno, jest majetkem komunistické strany, za niž a za stroj odpovídá její sekretář posl. Kršiak.

Imunitní výbor jednaje o tomto došel k přesvědčení, že mez poslanecké imunity tímto porušena byla. V zájmu klidu a pořádku ve státě nelze podobné jednání krýti poslaneckou imunitou. Navrhuje tudíž imunitní výbor posl. sněmovně, aby posl. Kršiak pro uvedené trestné činy trest. stíhání byl vydán.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přistoupíme proto ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Kršiaka.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se svoliti k trest. stíhání posl. Kršiaka.

Tím vyřízen jest 8. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

9. Zpráva výboru imunitního o žádostí hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za souhlas s trest. stíháním posl. Gregorovitse (tisk 1666).

Zpravodajem jest p. posl. Tůma. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Tůma: Slavná sněmovno! Dne 15. srpna 1927 konala se v Derčice církevní slavnost k výročí posvěcení tamního chrámu Páně. Po skončených bohoslužbách měl posl. Gregorovits, římsko-katolický farář z Joky, před kostelem kázání, ve kterém mezi jiným pronesl výroky, v nichž státní zastupitelství v Bratislavě spatřuje přečin podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky.

Imunitní výbor jednaje o obsahu pronesených výroků shledal, že tyto jsou nevhodné a nemístné a zejména ne důstojné kněze, snaží-li se provádět volební agitaci na církevním shromáždění. Nelze však poslance do té míry omezovati, aby mentalitu a cíle své strany, pokud nepřesahují meze poslanecké imunity, svým voličům nemohl přednášeti.

Navrhuje tudíž imunitní výbor poslanecké sněmovně, aby posl. Gregorovits pro přečin podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky k trestnímu stíhání vydán nebyl.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přistoupíme proto ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Gregorovitse.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Gregorovitse.

Tím vyřízen jest 9. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

10. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. dr Gátiho (tisk 1668).

Zpravodajem jest p. posl. dr Daněk. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Daněk: Slavná sněmovno! Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. dr Gátiho.

Soukromý žalobce Emil Havas, redaktor v Užhorodě, podal žalobu na posl. dr Gátiho pro výrok, obsahující silné obvinění dotýkající se žalobcovy cti, veřejně na schůzi pronesený.

Imunitní výbor ve svém rozhodnutí vychází z toho názoru, že obvinění, poněvadž bylo veřejně na schůzi proneseno, nesrovnává se s úkoly poslaneckými a že jím z poslanecké imunity bylo vybočeno.

Navrhuje tudíž, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. dr Gátiho.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přistoupíme proto ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. dr Gátiho.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se svoliti k trest. stíhání posl. dr Gátiho.

Tím vyřízen jest 10. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

11. Zpráva výboru imunitného o žiadosti kraj. súdu v Hore Kutnej žiadajúcej vydať k trest. stíhaniu posl. Koudelku (tisk 1677).

Zpravodajem jest p. posl. dr Ravasz. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Ravasz: Zpráva výboru imunitného o žiadosti kraj. súdu v Hore Kutné v trest. veci posl. Koudelku (tisk 1677).

V časopise "Středočeské Hlasy" v rubrike "Různé zprávy z kraje" v článku označenom "Z Ohař" (jak se prováděly volby v Ohařích) v čísle 44, ročníku XIII. zo dňa 4. novembra 1927 napísal údajne posl. Koudelka urážlivé údaje o tajomníkovi republ. strany Jozefovi Súdkovi. Tento podal súkromnú žalobu proti dotyčnému poslanci a následkom tejto žiada krajský súd zrušiť imunitu posl. Koudelku a vydať ho k trest. stíhaniu pre výšoznačený delikt.

Imunitný výbor sa usniesol po preskúmaniu záležitosti vydať posl. Koudelku k trest. stíhaniu, poneváč imunita nekryje poslanca v prípadoch, keď niekoho na cti urazí.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá a přistoupíme proto k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem imunitního výboru, aby poslanecká sněmovna svolila k trest. stíhání pana posl. Koudelky.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna svolila k trest. stíhání p. posl. Koudelky.

Tím vyřízen jest poslední, jedenáctý odstavec pořadu schůze.

Dříve než ukončím schůzi, učiním ještě některá presidiální sdělení.

Přikazuji výborům zemědělskému a rozpočtovému:

2026. Vládní návrh zákona o zřízení zemědělské rady moravskoslezské.

Navrhuji, aby byla jmenovaným výborům k podání zprávy o tomto vládním návrhu uložena lhůta 5denní.

Kdo souhlasí s navrženou lhůtou, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůta je přijata.

Posl. dr Czech a soudr. podali návrh podle § 46, odst. 2 jedn. řádu, aby ministr veř. prací byl vyzván dostaviti se do dnešní schůze podati zprávu o opatřeních vlády proti následkům eventuelní povodně.

Návrh má předepsaný počet podpisů, vyhovuje jednacímu řádu a dám tedy o něm rozhodnouti bez rozpravy prostým hlasováním.

Kdo tedy souhlasí s návrhem posl. dr Czecha a soudr. na povolání ministra veřejných prací, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh jest zamítnut.

Pan posl. Szentiványi žádá o měsíční dovolenou na vyřízení soukromých věcí, pan posl. dr Korláth žádá o měsíční dovolenou pro naléhavé rodinné záležitosti, paní posl. Blatny žádá o čtyřnedělní dovolenou pro cestu do ciziny.

Navrhuji udělení těchto dovolených.

Kdo souhlasí s tím, aby žádané dovolené byly dány, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Žádané dovolené jsou uděleny.

Dovolené dal jsem: na tento týden posl. Brožíkovi na cestu do zahraničí, posl. Chalupníkovi, na dnešní schůzi posl. Štětkovi, posl. Cibulkovi - pro neodkladné záležitosti.

Nemocí omluvili se: na tento týden posl. Srba a Svoboda; na dnešní schůzi pp. posl. Jílek, Haiblick, Kolláriková, Neurath, Škola, Zápotocký; na čtyři týdny posl. Schäfer.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám za přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Do výboru zásobovacího vyslal klub poslanců čsl. soc. dem. strany dělnické posl. Kříže za posl. Remeše a posl. Karpíškovou za posl. Svobodu; klub poslanců komunistické strany v Československu posl. Dědiče za posl. Čermáka; klub poslanců "Deutsche soz. dem. Arbeiterpartei" posl. Pohla za posl. Kirpalovou; klub poslanců,,Deutsche Nationalpartei" posl. Schneidera za posl. Siegela.

Do výboru kulturního vyslal klub poslanců republ. strany zeměděl. a malorol. lidu posl. Vomelu za posl. dr Štefánka; klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. dr Samka za posl. dr Lukavského.

Do výboru rozpočtového vyslal klub poslanců republ. strany zeměděl. a malorol. lidu posl. dr Černého za posl. Vomelu; klub poslanců "Deutsche soz. dem. Arbeiterpartei" posl. Dietla za posl. Kirpalovou.

Místopředseda inž. Dostálek: Došel dotaz. Žádám o přečtení:

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Dotaz posl. Vološina ministru školství a národní osvěty o výslužném učitele v. v. Petra Bokšaje (č. D 1366-II).

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Iniciativní výbor ve schůzi, konané dne 26. února 1929 se usnesl přikázati k řádnému projednání návrhy, a to:

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Výborům zemědělskému a rozpočtovému:

1968. Návrh posl. Bradáče, dr Dolanského, dr Labaje, dr Kramáře, Mlčocha, Windirsche, dr Luschky, Stenzla, Staňka, Dubického, Nejezchleba-Marchy, dr inž. Botto, Adámka, F. Navrátila, Šamalíka a druhů na vydání zákona o elektrisačním fondu.

1969. Návrh posl. Bradáče, dr Dolanského, dr Labaje, dr Kramáře, Mlčocha, Windirsche, dr Luschky, Stenzla, Staňka, Dubického, Nejezchleba-Marchy, dr inž. Botto, Adámka, F. Navrátila, Šamalíka a druhů na změnu zákona ze dne 1. července 1926, č. 139 Sb. z. a n., o finanční podpoře elektrisace venkova.

2024. Návrh posl. Mikuláše, Zeminové, dr Klapky, Špatného a druhů na pomoc zemědělcům, poškozeným letošní krutou zimou.

Výboru ústavně-právnímu:

1971. Návrh posl. dr Klapky, Zeminové, Práška, Sladkého, Mikuláše a druhů na vydání zákona, kterým se upravují dávkové povinnosti, plynoucí z patronátu neb jiného obdobného závazku obecního.

1974. Návrh posl. dr Patejdla, dr Franke, Zeminové, dr Klapky, Hrušovského a druhů na změnu některých ustanovení trestního zákona o trestních činech majetkových.

2022. Návrh posl. dr Klapky, Mikuláše, Špatného a druhů na změnu řádu volení v obcích.

Výborům soc.-politickému a rozpočtovému:

1972. Návrh posl. Bergmanna, Buřívala, Tučného, Procházky a druhů na sjednocení odpočivných a zaopatřovacích požitků staropensistů s novopensisty.

1973. Návrh posl. Bergmanna, Tučného, Buřívala, Procházky a druhů na poskytnutí mimořádného měsíčního drahotního přídavku státním a jiným veřejným zaměstnancům.

1980. Návrh posl. Simma, inž. Junga a druhů na zákonnou úpravu smírčího řízení při sporech z pracovního poměru.

2001. Návrh posl. Pika a soudr., aby město Plzeň zařazeno bylo do skupiny míst A činovného.

2020. Návrh posl. Pika a soudr., aby město Klatovy zařazeno bylo do skupiny míst B činovného.

2021. Návrh posl. Buřívala, Procházky, Tučného, Bergmanna a druhů na změnu a doplnění některých ustanovení zákona ze dne 17. prosince 1919, č. 2 Sb. z. a n. na rok 1920, o změně některých ustanovení, upravujících pensijní nároky a vstup do výslužby, jakož i o některých výhodách pro státní zaměstnance.

2023. Návrh posl. Bergmanna, Zeminové, Špatného a druhů na novelisaci zákona č. 396 ze dne 20. prosince 1922, kterým se zvyšují drahotní přídavky válečných poškozenců.

Výborům zásobovacímu, brannému a rozpočtovému:

2016. Návrh posl. Staňka, dr inž. Botto, Bradáče, Mašaty, dr Viškovského a druhů na mimořádná opatření v důsledku katastrofální letošní zimy.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Mezi schůzí byly tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

2027. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti obchodu, průmyslu a živností o vládním návrhu (tisk 1891), jímž se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu obchodní úmluva mezi republikou Československou a Francií, sjednaná v Paříži dne 2. července 1928.

2037. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti obchodu, průmyslu a živností o vládním návrhu (tisk 1812), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu dodatečná dohoda sjednaná mezi republikou Československou a Norskem ve Varšavě dne 26. června 1928 k obchodní dohodě mezi republikou Československou a Norskem, podepsané v Praze dne 2. října 1923 (č. 208 Sb. z. a n. z r. 1923 a č. 242 Sb. z. a n. z r. 1924).

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Mezi schůzí byly tiskem rozdány vládní návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

2035. Vládní návrh zákona o Národním divadle v Praze.

2036. Vládní návrh zákona o Národním museu v Praze.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Pan posl. Śliwka pronesl ve své dnešní řeči výroky, obsahující projevy ohrožující bezpečnost státu a hrubě urážlivé.

Předsednictvo posl. sněmovny usneslo se podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučiti projevy tyto ze zprávy těsnopisecké.

Podle usnesení předsednictva posl. sněmovny navrhuji, aby se příští schůze konala ve čtvrtek dne 28. února 1929 o 1/211. hod. dopol. s

pořadem:

1. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o vládním návrhu (tisk 1736), kterým se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení III. dodatkový protokol k obchodní úmluvě mezi republikou Československou a republikou Polskou ze dne 23. dubna 1925, podepsaný v Praze dne 9. února 1928 (tisk 1849).

2. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o vládním návrhu (tisk 1734), jímž se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení IV. dodatkový protokol k obchodní úmluvě mezi republikou Československou a republikou Polskou ze dne 23. dubna 1925, sjednaný ve Varšavě dne 26. června 1928 a uvedený v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 13. července 1928, č. 123 Sb. z. a n. (tisk 1850).

3. Zpráva výboru zahraničního o vládním návrhu (tisk 1820), jímž se předkládá Národnímu shromáždění Smlouva mezi republikou Československou a republikou Polskou o úpravě řeky Olše a potoka Petrůvky, podepsaná v Katovicích dne 18. února 1928, se závěrečným protokolem (tisk 1975).

4. Zpráva výboru zahraničního o vládním návrhu (tisk 1840), jímž se předkládá Národnímu shromáždění Smlouva mezi republikou Československou a Německou říší o hraniční Odře, podepsaná v Praze dne 22. března 1928 se závěrečným protokolem (tisk 1976).

5. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti obchodu, průmyslu a živností o vládním návrhu (tisk 1891), jímž se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu obchodní úmluva mezi republikou Československou a Francií, sjednaná v Paříži dne 2. července 1928 (tisk 2027).

6. Zpráva výborů soc.-politického a rozpočtového o vládním návrhu (tisk 1897) zákona o státních starobních podporách (tisk 2000).

7. Zpráva výboru imunitného o žiadosti kraj. súdu v Mor. Ostrave v trest. veci posl. dr Schollicha (tisk 1610).

8. Zpráva výboru imunitného o žiadosti okr. súdu v Mor. Ostrave v trest. veci posl. Jílka (tisk 1676).

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Litoměřicích v trest. věci posl. Jílka a dr Sterna (tisk 1678).

10. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Plzni v trest. věci posl. Dědiče (tisk 1679).

11. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě v trest. věci posl. Majora (tisk 1680).

12. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zástupitelstva v Bratislave v trest. veci posl. Gregorovitsa (tisk 1697).

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj je přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 7 hod. 30 min. večer.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP