Středa 6. března 1929

Začátek schůze ve 4 hod. odpol.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: dr Buday, inž. Dostálek, Horák, Slavíček, Stivín, Zierhut.

Zapisovatelé: Bečko, Dubický.

201 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: min. předseda Udržal; ministři dr Labaj, dr Mayr-Harting, Najman, dr Nosek, inž. Novák, dr Šrámek, dr Tiso, dr Vlasák.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha; jeho zástupci Nebuška, dr Mikyška.

Předseda (zvoní): Zahajuji 187. schůzi poslanecké sněmovny.

Dovolené dal jsem: na tento týden posl. dr Kubišovi; na dnešní schůzi posl. Světlíkovi - pro neodkladné záležitosti.

Nemocí se omluvili: na dnešní schůzi posl. dr Ravasz, Kaňourek a Vološin; na tento týden posl. Fr. Navrátil a Petrovič.

Lékařská vysvědčení předložili posl. Schäfer, Macháček.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám za přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Do výboru soc.-politického vyslal klub republ. strany zeměděl. a malorol. lidu posl. dr Viškovského za posl. Křemena, posl. dr Zadinu za posl. Vomelu, posl. Vomelu za posl. inž. Hrdinu, klub posl. čsl. strany nár.-socialistické posl. Bergmanna za posl. Pechmanovou; klub poslanců čsl. soc. dem. strany dělnické posl. Biňovce za posl. dr Wintra dne 1. března 1929, posl. Jašu za posl. Biňovce dne 6. března 1929; klub poslanců "Deutsche soz. dem. Arbeiterpartei" posl. Schustera za posl. Kirpalovou, posl. Hackenberga za posl. Tauba dne 1. března 1929, posl. Kirpalovou za posl. Schustera dne 6. března 1929; klub poslanců "Deutsche nat. soz. Arbeiterpartei" posl. dr Wollschacka za posl. L. Wenzela; klub poslanců komunistické strany v Československu posl. Bolena za posl. Štětku, posl. dr Sterna za posl. Landovou-Štychovou, posl. Neuratha za posl. Schmerdu; klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte und der Deutschen Gewerbepartei" posl. Hellera za posl. Schuberta; klub posl. čsl. živn.-obchodnické strany středostavovské posl. Pekárka za posl. Vávru dne 5. března 1929, posl. Vávru za posl. Pekárka dne 6. března 1929.

Do výboru kulturního vyslal klub poslanců "Deutsche soz. dem. Arbeiterpartei" posl. de Witte za posl. Kirpalovou; klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. dr Lukavského za posl. dr Samka.

Do výboru rozpočtového vyslal klub poslanců čsl. soc. dem. strany dělnické posl. Chalupu za posl. Tayerle; klub poslanců "Deutsche soz. dem. Arbeiterpartei" posl. Schustera za posl. Dietla; klub poslanců komunistické strany v Československu posl. Bolena za posl. Chloubu, posl. dr Sterna za posl. Školu, posl. Vrtaníka za posl. Schmerdu, posl. Neuratha za posl. Štětku; klub poslanců republ. strany zeměděl. a malorol. lidu posl. Haupta za posl. Bečáka, posl. P. Macka za posl. dr Hallu; klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. dr Hajna za posl. Petrovického, posl. Ježka za posl. dr Matouška; klub poslancov slovenskej ľudovej strany posl. Hancko za posl. dr. Polyáka.

Do výboru ústavně-právního vyslal klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte und der Deutschen Gewerbepartei" posl. Wagnera za posl. Weissera.

Do výboru zásobovacího vyslal klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. Petrovického za posl. Kvasničku; klub poslanců "Deutsche soz. dem. Arbeiterpartei" posl. Dietla za posl. Pohla.

Ve schůzi zásobovacího výboru konané dne 6. března 1929 byli zvoleni: místopředsedy posl. Křemen, Petrovický a Červenka; zapisovateli posl. Molík a Jiráček.

Předseda: Od předsedy vlády došel přípis.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte): Předseda vlády Udržal sdělil přípisem ze dne 1. března 1929, č. j. 3261/29, že vláda předložila senátu k projednání a schválení Národním shromážděním návrh zákona, kterým se provádí úmluva mezi Československou republikou a královstvím Maďarským ze dne 26. května 1928 o úpravě dluhů a pohledávek ve starých korunách rakouských a uherských.

Předseda: Došla naléhavá interpelace. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte): Naléhavá interpelace posl. Procházky, Buřívala, Tučné-no a druhů ministru železnic a vládě, že se železničním zaměstnancům upírají práva na tak zvanou slovenskou výhodu.

Předseda: Došly dotazy. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Dotazy:

posl. Krebse ministru vnitra o trýznění obyvatelstva vrch. strážmistrem Jačkem z četnické stanice v Polepech v okresu litoměřickém (č. D 1365-II),

posl. Sedláčka, Bezděka a druhů min. předsedovi a ministru nár. obrany, že nezodpověděn dotaz podaný podle §u 67 jedn. řádu posl. sněmovny (č. D 1376-II).

Předseda: Dne 1. března 1929 byly poštou rozeslány tištěné zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

2042. Zpráva výboru pro záležitosti průmyslu, živností a obchodu a výboru zahraničního o vládním návrhu (tisk 1977), kterým se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení doplňkový protokol k dodatkové úmluvě k obchodní a plavební smlouvě mezi republikou Československou a královstvím Italským z 1. března 1924, podepsaný v Praze dne 19. listopadu 1928.

2053. Zpráva ústavně-právního výboru o vládním návrhu zákona (tisk 1967), kterým se mění a doplňují trestní zákony a trestní řády.

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

2017. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za souhlas s trest. stíháním posl. Steinera. (Přečin podle §u 4, odst. I zák. čl. XL z r. 1914, přečiny podle §u 14, č. 1 a 5 zákona na ochranu republiky a přestupek nařízení býv. uherského min. vnitra č. 766 J. M. z r. 1898.)

2057. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Košiciach, žiadajúcej vydať k trest. stíhaniu posl. Fedora. (Prečin dľa §u 14, č. 1 a 3 zákona na ochranu republiky.)

2058. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za souhlas s trest. stíháním posl. dr Labaje. (Přečin urážky na cti podle §u 2 zák. čl. XLI z r. 1914.)

2059. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. Kršiaka. (Zločin podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky.)

2060. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Mor. Ostravě za souhlas s trest. stíháním posl. Hakena. (Přečin urážky na cti podle §§ 488, 491, 493 tr. z.)

2061. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Zajička. (Přečin proti bezpečnosti cti.)

2062. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za souhlas s trest. stíháním posl. Tománka. (Přečin pomluvy tiskem podle §u 1, §u 3, odst. II, č. 1 a 2 zák. čl. XLI z r. 1914.)

2063. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Litoměřicích za souhlas s trest. stíháním posl. Krumpe. (Přečin proti bezpečnosti cti spáchaný tiskem.)

2064. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu ve Fryštátě za souhlas s trest. stíháním posl. Špačka. (Přestupek urážky na cti.)

2065. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě.za souhlas s trest. stíháním posl. dr Budaye. (Přečin podle §u 14, č. 3 zákona na ochranu republiky.)

2066. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Olomouci za souhlas s trest. stíháním posl. Mikulíčka. (Přečin proti bezpečnosti cti podle §u 491 tr. z.)

2067. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. soudu v Opavě za souhlas s trest. stíháním posl. dr Koberga. (Přečiny podle §u 14, č. 5 a §u 17, č. 1 zákona na ochranu republiky.)

2090. Zpráva výboru soc.-politického o vládním návrhu zákona (tisk 2044), kterým se prodlužuje účinnost zákona ze dne 28. března 1928, č. 45 Sb. z. a n., o odkladu exekučního vyklizení místností.

2091. Zpráva výborů soc.-politického a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 2039), kterým se prodlužuje účinnost zákona ze dne 28. března 1928, č. 44 Sb. z. a n. o ochraně nájemníků.

2092. Zpráva výborů soc.-politického a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 2040), kterým se doplňuje zákon ze dne 28. března 1928, č. 43 Sb. z. a n., o stavebním ruchu.

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány odpovědi.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

2033. Odpovědi:

I. vlády na interp. posl. Kurťaka a druhů o protistátních činech posl. Štefana, spáchaných v cizině v letech 1919 až 1924 proti Československé republice (tisk 1548/VI),

II. min. vnitra na interp. posl. Kurťaka a druhů o účasti četnictva na politických schůzích na Podkarp. Rusi (tisk 1767/XX),

III. min. spravedlnosti na interp. posl. dr Schollicha a druhů o povýšení soudce Janouška v Jirkově (tisk 1713/IX),

IV. min. spravedlnosti na interp. posl. Krebse a druhů o zlepšení hmotného postavení soudců (tisk 1815/I),

V. min. spravedlnosti na interp. posl. Bechyně, dr Wintra a soudr. o konfiskaci "Nové Svobody" č. 42, ročník V (tisk 1836/V),

VI. min. spravedlnosti na interp. posl. Sladkého a druhů o neuvěřitelném případu V. Bučka z Bludovic (tisk 1815/XIII),

VII. min. školství a nár. osvěty na interp. posl. Svobody a soudr. o nařízených prázdninách na brněnských školách ve dnech manifestace republikánské strany b Brně (tisk 1767/XIV),

VIII. min. školství a nár. osvěty na interp. posl. V. Beneše, Jaši a soudr. o mimokonkursním obsazení místa řídícího učitele v Čelákovicích, škol. okres Brandýs n. L., a místa řídícího učitele v Pátku, škol. okres Poděbrady (tisk 1623/XVIII),

IX. min. veř. prací a min. financí na interp. posl. Štětky a soudr. o odpírání mzdy dělníkům ve státních dolech příbramských za státní svátky (tisk 1713/II),

X. min. pověřeného správou ministerstva financí na interp. posl. dr Uhlíře a druhů o provedení nového katastrálního měření v Hradci Král. (tisk 1815/XXI),

XI. min. zemědělství na interp. posl. Kurťaka a druhů o ochraně majetníků pobřežních pozemků před plavením dřeva na řekách v Podkarpatské Rusi (tisk 1767/IX),

XII. min. spravedlnosti na interp. posl. dr Schollicha a druhů o zabavení časopisu "Deutsche Volkswehr" ve Frýdku č. 31 ze dne 4. srpna 1928 (tisk 1815/VII),

XIII. ministra pověřeného správou ministerstva financí na interp. posl. dr Klapky, Netolického, Zeminové, Špatného a druhů o náhradě za vybírání daně z masa obcím (tisk 1847/I),

XIV. předsedy vlády a min. železnic na interp. posl. Procházky, Buřívala, Tučného a druhů, že nebyli ustanoveni zaměstnanci čsl. státních drah přijatí pro službu dělmistrovskou (tisk 1788/VII),

XV. min. vnitra na interp. posl. dr Uhlíře, Buřívala a druhů o zřízení okr. politického úřadu v Hořicích v Podkrkonoší (tisk 1836/VII),

XVI. min. nár. obrany na interp. posl. inž. Junga, dr Wollschaeka a druhů o vysokém procentu onemocnění a sebevražd vojínů ve vojsku (tisk 1652/XVIII),

XVII. min. pověřeného správou min. financí na interp. posl. Gregorovitse a druhů o zneužívání, pozorovaném při nákupu tabáku v obvodech berních úřadů v Nových Zámcích a Komárně (tisk 229/III),

XVIII. min. pověřeného správou min. financí a min. zemědělství na interp. posl. Füssy a druhů o zneužívání, páchaném u úřadu nákupu tabáku v Komárně a Nových Zámcích (tisk 215/VIII),

XIX. min. veř. prací na interp. posl. Grünznera, Tauba a soudr. o úpravě požitků státních cestářů (tisk 1471/X), XX. min. spravedlnosti na interp. posl. Krebse, inž. Junga a druhů o ochraně nároků nezletilých dětí na výživné (tisk 1688/XIII),

XXI. min. ver. zdravotníctva a telesnej výchovy na interp. posl. L. Wenzela a druhov o zavedenie nového povinného očkovania (tisk 1890/III),

XXII. předs. vlády a min. železnic na interp. posl. Buřívala, Procházky, Bergmanna a druhů o stálém porušování zákona o 8hodinové době pracovní u československých státních drah (tisk 1688/X),

XXIII. min. spravedlnosti na interp. posl. Svobody a soudr. o konfiskaci "Stráže socialismu" (tisk 1863/XII),

XXIV. min. spravedlnosti na interp. posl. Štětky a soudr. vládě o zabavení neperiodického tiskopisu "Všemu dělnictvu Velké Prahy!" (tisk 1863/I),

XXV. min. železnic na interp. posl. Chvojky, Pechmanové, Davida a druhů o poměrech na městské elektrické dráze v Liberci (tisk 1815/XXII),

XXVI. min. pověřeného správou min. financí na interp. posl. Bergmanna, Buřívala, Procházky, Pechmanové a druhů o výplatě kilometrovného berním exekutorům na Podkarpatské Rusi (tisk 604/VII).

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte).

2025. Interpelace:

I

. posl. Kollárikové a súdr. min. školstva a nár. osvety o chovanie správca ľudovej školy v Budatine,

II. posl. dr Klapky, Zeminové, Špatného a druhů min. školství a nár. osvěty o prodeji domu čp. 856 v Praze II, Na Příkopě, ministerstvem školství a nár. osvěty,

III. posl. Bergmanna, Špatného, Zeminové, dr Klapky a druhů min. železnic o zřízení automobilní trati Brandýs n. L.-Mstětice-Klánovice-Říčany,

IV. posl. Bergmanna, Hrušovského, Sladkého a druhů vládě o slovenské výhodě učitelstva,

V. posl. Špatného, dr Klapky, Langra, Červinky, Bergmanna a druhů min. nár. obrany o chystaném dodávkovém monopolu pro vojenské dodávky a o obtížích, jež při vojenských dodávkách se činí výrobním a pracovním družstvům,

VI. posl. Bergmanna, Špatného, Zeminové, dr Klapky a druhů min. financí o poměrech u oddělení pohraniční finanční stráže v Šátoroši u Lučence,

VII. posl. Vlčka, Lance a druhů min. spravedlnosti o neoprávněném stíhání členů obec. zastupitelstva v Kladně stát. zastupitelstvím pro § 14 zákona na ochranu republiky,

VIII. posl. Bergmanna, Tučného, Buřívala, Procházky a druhů vládě o křivdách učiněných úředníkům, bývalým certifikatistům,

IX. posl. Riedla, Langra a druhů min. spravedlnosti o neudržitelných personálních nedostatcích u Nejvyššího soudu v Brně,

X. posl. Netolického, dr Franke, Slavíčka, dr Klapky a druhů min. spravedlnosti o zrušení některých okr. soudů,

XI. posl. Karpíškové a soudr. min. spravedlnosti o ochraně dítek nemanželských,

XII. posl. Brodeckého a soudr. min. vnitra, že se četnickým gážistům odpírají stěhovací výlohy, když se jedná o přeložení t. zv. "zaviněné",

XIII. posl. Brodeckého a soudr. min. vnitra o zbytečně vyhozených penězích za pistole pro četnické strážmistry,

XIV. posl. Simma a druhů min. školství a nár. osvěty o vánočních remuneracích, vyplacených z t. zv. správních přebytků učitelům německých menšinových škol,

XV. posl. Kaufmanna a soudr. min. vnitra o rozpuštění obecní správní komise v Chomutově,

XVI. posl. inž. Nečase, dr Dérera, Bečko a soudr. vládě o vybudování vysoké školy technické na Slovensku,

XVII. posl. inž. Nečase, Koudelky, Bečko, dr Dérera a soudr. vládě stran provádění zákona o pozemkovém katastru,

XVIII. posl. Blatné, Kirpalové a soudr. min. soc. péče o nedostatečném provádění zákona o práci dětí,

XIX. posl. Blatné, Tauba a soudr. min. veř. zdravotnictví a tělesné výchovy o zřízení okr. zdravotních rad,

XX. posl. Horpynky a druhů min. vnitra o rozpuštění chomutovské obecní správní komise.

Předseda: Počátkem schůze byla tiskem rozdána Těsnopisecká zpráva o 182. schůzi posl. sněmovny.

Počátkem schůze byly tiskem rozdány a současně přikázány výboru iniciativnímu návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

2049. Návrh posl. Mikuláše, Netolického, Práška a druhů na změnu zákona č. 338 ze dne 12. srpna 1921 o dani z vodní síly.

2055. Návrh posl. Al. Beneše, Náprstka, Pekárka, Jiráčka, Pechmana, Hýbnera a druhů na poskytnutí mimořádných daňových úlev v důsledku enormních povětrnostních vlivů, zvláště katastrofálních mrazů a sněhových vánic letošní zimy, které zavinily téměř úplné zastavení výrobního a obchodního provozu.

Předseda: Výboru imunitnímu přikázal jsem žádosti.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Žádosti:

kraj. soudu v Mor. Ostravě ze dne 22. února 1929, č. Nt XIV 3/4/29, za souhlas s trest. stíháním posl. Jos. Petera pro přestupky podle §§ 488, 491, 496 tr. z. a čl. V zákona č. 8 ř. z. z r. 1863 a §u 15, č. 4 zákona na ochranu republiky a přečiny podle §u 14, č. 5, §u 15, č. 2 a §u 18, č. 1, 2, 3 zákona na ochranu republiky (č. J 726-II),

okr. úřadu v Žilině ze dne 28. února 1929, č. 5209/28, za souhlas s trest. stíháním posl. Kollárikové pro neoprávněné pořádání veř. schůze lidu (č. J 727-II),

okr. soudu v Prešově ze dne 26. února 1929, č. Nt 45/28, předloženou hlav. stát. zastupitelstvím v Košicích ze dne 28. února 1929, č. 1939 /29, za souhlas s trest. stíháním posl. Šoltyse pro přečiny podle §u 2 zák. čl. XLI z r. 1914 a podle §u 301 tr. z. (č. J 728-II),

sedrie v Báňské Bystřici ze dne 31. ledna 1929, č. Nt XI 6/2/29, předloženou hlav. stát. zastupitelstvím v Bratislavě ze dne 26. února 1929, č. 1623/29, za souhlas s trest. stíháním posl. Kopasze pro přečin podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky (č. J 729-II),

sedrie v Komárně ze dne 8. února 1929, č. Nt 263/3/29, předloženou hlav. stát. zastupitelstvím v Bratislavě ze dne 27. února 1929, č. č. 1698/29, za souhlas s trest. stíháním posl. Steinera pro přečiny podle §u 14, č. 5 a §u 18, č. 2 zákona na ochranu republiky (č. J 730-II),

okr. soudu v Prešově ze dne 22. února 1929, č. Nt II 51/1/29, předloženou hlav. stát. zastupitelstvím v Košicích ze dne 27. února 1929, č. 1910/29, za souhlas s trest. stíháním posl. Kršiaka pro přestupek podle §u 4 zákona z 12. srpna 1921, č. 309 Sb. z. a n. (č. J 731-II).


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP