Čtvrtek 21. března 1929

Začátek schůze v 7 hod. 20 min. večer.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: dr Buday, inž. Dostálek, Horák, Slavíček, Stivín, Zierhut.

Zapisovatelé: Petrovič, Rýpar.

160 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři dr Labaj, dr Šrámek.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha; jeho zástupci Nebuška, dr Mikyška.

Předseda (zvoní): Zahajuji 193. schůzi posl. sněmovny.

Dovolené dal jsem: na dnešní schůzi posl. Chalupníkovi, Elstnerovi, Chloubovi, Juranovi, Kopaszovi, Kršiakovi, Schmerdovi, Sedorjakovi a Vrtaníkovi - vesměs pro neodkladné záležitosti.

Nemocí se omluvili: na tento týden posl. dr Kubiš; na dnešní schůzi posl. dr. Samek, Cibulka, Haiblick, Landová-Štychová, Śliwka, Štětka, Vobecká a Zápotocký.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Klub poslanců republ. strany zeměděl. a malorol. lidu vyslal do výboru rozpočtového posl. dr Hallu za posl. Molíka; do výboru kulturního posl. Zemana za posl. Vomelu; do výboru iniciativního posl. Dubického za posl. Machníka; do výboru imunitního posl. dr Hallu za posl. P. Macka.

Předseda: Došla naléhavá interpelace. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Naléhavá interpelace posl. Špatného, dr Klapky, Zeminové, Bergmanna a druhů předsedovi vlády o neodkladném vypsání voleb do sociálně pojišťovacích ústavů.

Předseda: Počátkem schůze byl tiskem rozdán vládní návrh.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2136. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé Třetí dodatečný zápis k úmluvě mezi Československou republikou a republikou Rakouskou ze dne 18. června 1924 o úpravě závazků v rakousko-uherských korunách (č. 60/ 1926 Sb. z. a n.), podepsaný v Praze dne 27. listopadu 1928.

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány odpovědi.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2093. Odpověď ministra vnitra na interpelaci posl. dr Klapky, Zeminové, Špatného a druhů o jazykových předpisech pro zemská a okresní zastupitelstva a výbory (tisk 2010).

2094. Odpověď ministra vnitra na interpelaci posl. dr Klapky, Zeminové, Špatného a druhů o jmenování členů okresních zastupitelstev (tisk 2011).

2119. Odpověď vlády na interpelaci posl. Kurťaka a druhů, aby konečně vláda odpověděla na interpelaci posl. Kurťaka a druhů (tisk 1548/VI) o protistátních činech dr Štefana, podanou ještě v dubnu 1928 (tisk 2007).

2132. Odpověď vlády na interpelaci posl. Zeminové a druhů, že se absolutně ignoruje oprávněný protest Čsl. Obce Sokolské proti nespravedlivému udělování velkých sportovních medailí ministerstva veř. zdravotnictví a tělesné výchovy jako i proti proponovanému protektorátu vlády při Orelském sletu r. 1929 (tisk 1992).

2139. Odpověď vlády na interpelaci posl. Červinky, Špatného, Chvojky a druhů o katastrofální finanční krisi nemocenských pojišťoven (tisk 2009).

Předseda: Počátkem schůze byla tiskem rozdána Těsnopisecká zpráva o 187. schůzi posl. sněmovny.

Počátkem schůze byly tiskem rozdány a současně přikázány výboru iniciativnímu návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2124. Návrh posl. Jaši a soudr., aby město Znojmo bylo zařazeno do skupiny míst B činovného.

2127. Návrh posl. Koudelky, inž. Nečase, Kříže, Bečko a soudr. na vydání zákona o přechodném zvýšení ochrany lovné zvěře.

2128. Návrh posl. Slavíčka, Netolického, Práška a druhů na doplnění §u 20 živn. řádu, upraveného zákonem ze dne 5. února 1907, č. 26 ř. z., jímž povoluje se přeložení koncese hostinské do jiné místnosti v téže obci.

2141. Návrh posl. Bradáče, dr Kramáře, Mlčocha, Roudnického, dr Budaye, Windirsche, dr Luschky, Stenzla, Mašaty a druhů a vydání zákona, jímž upravuje se zaknihování půdy, přidělené a získané podle zákonů o pozemkové reformě.

2142. Návrh posl. Malíka, Wagnera, Zajička, dr Polyáka, Stanislava, Votruby, Stenzla, Hýbnera a druhů na změnu §u 8 zákona ze dne 25. září 1919, č. 533 Sb. z. a n., jímž se zavádí všeobecná daň nápojová.

Předseda: Výboru imunitnímu přikázal jsem žádost.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte): Žádost okr. soudu v Novém Městě p. Sm. ze dne 19. března 1929, č. T 30/1/29, za souhlas s trest. stíháním posl. Elstnera pro přestupek útisku podle §u 1 zákona ze dne 12. srpna 1921, č. 309 Sb. z. a n. (č. J 736-II).

Předseda (zvoní): Přistoupíme k projednávání 1. odst. pořadu, jímž jest:

1. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se schvaluje dodatečná dohoda sjednaná mezi republikou Československou a Norskem ve Varšavě dne 26. června 1928 k obehodm dohodě mezi republikou Československou a Norskem, podepsané v Praze dne 2. října 1923 (tisk 2037).

Zpravodajem výboru zahraničního jest p. posl. Světlík, zpravodajem výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností p. posl. dr Zadina. (Posl. Myslivec: Pane předsedo! Včera zemřel v Paříži maršál Foch, který má také trochu zásluhu o naši státní samostatnost! - Potlesk lidových a čsl. nár. demokratických poslanců.)

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Světlík: Nejsou.

Zpravodaj posl. dr Zadina: Nikoli.

Předseda: Není jich. Budeme tedy hlasovati.

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Kdo ve druhém čtení souhlasí se schvalovacím usnesením tak, jak je poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala toto schvalovací usnesení také ve čtení druhém.

Tím vyřízen jest první odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

2. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se schvaluje dodatková dohoda k obchodní úmluvě mezi republikou Československou a Španělskem ze dne 29. července 1925, podepsaná v Madridě dne 13. prosince 1928 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 28. prosince 1928, č. 212/1928 Sb. z. a n. (tisk 2041).

Zpravodajem výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností jest pan posl. dr Zadina, zpravodajem výboru zahraničního p. posl. Světlík. Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Zadina: Nejsou.

Zpravodaj posl. Světlík: Nikoli.

Předseda: Není jich. Budeme tedy hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí se schvalovacím usnesením tak, jak je poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje sc.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala toto schvalovací usnesení také ve čtení druhém.

Tím vyřízen jest 2. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

3. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se schvaluje doplňkový protokol k dodatkové úmluvě k obchodní a plavební smlouvě mezi republikou Československou a královstvím Italským z 1. března 1924, podepsaný v Praze dne 19. listopadu 1928 a uvedený v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 28. prosince 1928, č. 211/1928 Sb. z. a n. (tisk 2042).

Zpravodajem výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností jest p. posl. dr Zadina, zpravodajem výboru zahraničního p. posl. dr Uhlíř.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Zadina: Nejsou.

Zpravodaj posl. dr Uhlíř: Nemám žádných oprav.

Předseda: Není jich. Budeme tedy hlasovati. Kdo ve druhém čtení souhlasí se schvalovacím usnesením tak, jak je poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala toto schvalovací usnesení také ve čtení druhém.

Tím vyřízen jest 3. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

4. Druhé čtení osnovy zákona o Národním divadle v Praze (tisk 2113).

Zpravodajem výboru kulturního jest p. posl. Machník, zpravodajem výboru rozpočtového p. posl. dr Jos. Černý.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Machník: Nemám návrhů.

Zpravodaj posl. dr Jos. Černý: Rovněž ne.

Předseda (zvoní): Návrhů není, budeme tudíž hlasovati. Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Jest nám ještě rozhodnouti o resolučních návrzích.

Jsou to jednak tři resoluční návrhy výboru kulturního, otištěné ve zprávě výborové, jednak resoluční návrhy posl. dr Frankeho a druhů a posl. Langra a druhů.

Žádám pp. zpravodaje, aby se o těchto resolučních návrzích vyslovili.

Zpravodaj posl. Machník: K osnově přijal výbor kulturní tři resoluce, otištěné ve zprávě výborové, tisk 2113.

Doporučuji, aby resoluce tyto byly přijaty, avšak s opravou, že totiž v resoluci třetí místo "českému ochotnictvu" má správně státi "československému ochotnictvu".

Kromě toho byly k této osnově při projednávání zde v plenu posl. sněmovny podány dva resoluční návrhy, a to:

1. Resoluční návrh dr Frankeho, Sladkého, Moudrého a druhů:

Vládě se ukládá, aby s největším urychlením přikročila k přípravným pracím pro vybudování moderní druhé scény Národního divadla, protože její umístění v zastaralém Stavovském divadle jest pouze prozatímní a nedá se trvale udržeti.

2. Resoluční návrh posl. Langra, Riedla, Sladkého a druhů:

Vládě se ukládá, aby neprodleně přikročila ku řešení otázky Národního divadla v Brně na podkladě jeho zestátnění nebo pozemštění.

Vzhledem k tomu, že resoluce tyto nebyly předloženy příslušným výborům, kulturnímu a rozpočtovému, a výbory nemohly k nim zaujmouti stanoviska, navrhuji, aby resoluce tyto byly zamítnuty.

Zpravodaj posl. dr J. Černý: Připojuji se k návrhu p. referenta výboru kulturního.

Předseda (zvoní): Dám nyní hlasovati.

Kdo souhlasí se třemi resolučními návrhy, otištěnými ve zprávě výborové, jichž přijetí doporučují pp. zpravodajové, s opravou, navrženou zpravodajem p. posl. Machníkem, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluční návrhy tyto jsou přijaty.

Kdo nyní souhlasí s resolučním návrhem pp. posl. dr Frankeho, Sladkého, Moudrého a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tento resoluční návrh jest zamítnut.

Kdo nyní souhlasí s resolučním návrhem pp. posl. Langra, Riedla, Sladkého a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tento resoluční návrh jest zamítnut. Tím vyřízen jest 4. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

5. Zpráva výboru imunitného o žiadosti župana župy košickej v trest. veci posl. Matíka (tisk 1922).

Zpravodajem jest p. posl. dr Ravasz. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Ravasz: Slávna snemovňa! Zpráva výboru imunitného (tlač 1922) o žiadosti župana župy košickej, v ktorej žiada vydať k trest. stíhaniu posl. Matíka.

Posl. Matík údajne usporiadal v dome starostu obce Brecejovice verejné shromaždenie, ktoré nebolo predbežne oznámené. Pre tento kriminálny čin ponáhla sa župan župy košickej požiadať Národné Shromáždenie, aby vydalo posl. Matíka k náležitému potrestaniu.

Imunitný výbor však usniesol sa navrhnuť posl. snemovni, nevydať posl. Matíka k trest. stíhaniu, lebo keď poslanec na niektorej obci aj bez predbežného oznámenia úradu pohovorí si, alebo poreferuje v súkromnom dome svojím voličom o politickej situacii, koná vlastne svojú poslaneckú povinnosť a preto nemôže narušiť svojej imunity.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Matíka.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Matíka.

Tím vyřízen jest 5. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

6. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích v trest. věci posl. Matíka (tisk 1923).

Zpravodajem jest p. posl. Tůma. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Tůma: Slavná sněmovno! Podle písemné relace obvodního notariátu ve Vinné užil posl. Matík na veřejné schůzi ve Vinné, dne 3. července 1927 konané, výroků, jež zakládají skutkovou povahu přečinu podle §u 14, č. 3 zák. č. 50/23 Sb. z. a n., a jimiž mluvčí stal se podezřelým z přečinu rušení obecného míru. Státní zastupitelství v Košicích žádá za souhlas s trest. stíháním posl. Matíka pro tento přečin.

Imunitní výbor jednaje o tomto, došel k přesvědčení, že nelze poslance do té míry omezovati, aby mentalitu své strany nemohl přednášeti. Navrhuje tudíž posl. sněmovně, aby pro uvedené výroky posl. Matík k trest. stíhání vydán nebyl.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby poslanecká sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Matíka.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Matíka.

Tím vyřízen jest 6. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. přestupkového soudu v Praze v trest. věci posl. Hrušky (tisk 1924).

Zpravodajem jest pan posl. Košek. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Košek: Slavná sněmovno! Zpráva výboru imunitního o žádosti okres. přestupkového soudu v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Hrušky rozdána byla tiskem. Imunitní výbor pojednal o této záležitosti a navrhuje posl. sněmovně, aby posl. Hrušku pro tento přestupek k trest. stíhání nevydala.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Hrušky.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Hrušky.

Tím vyřízen jest 7. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

8. Zpráva výboru imunitného o žiadosti kraj. súdu v Mor. Ostrave v trest. veci posl. Majora (tisk 1925).

Zpravodajem jest p. posl. dr Ravasz. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Ravasz: Slávna snemovňa! Zpráva výboru imunitného (tlač 1925) o žiadosti kraj. súdu v Mor. Ostrave žiadajúcej vydať k trest. stíhaniu posl. Majora.

Posl. Major uverejnil článok v časopise "Pravda" zo dňa 28. apriľa 1927 v č. 97 na strane 1 a 2 pod nápisom "Čo sa stalo v Máčade?". V tomto článku obvinuje četníctvo, že brutálne zachádzalo so stávkujúcimi. Štátny zástupca jeho výpovede považuje za protizákonné, preto ho krajský súd žiada vydať k trest. stíhaniu.

Imunitný výbor zaobierajúc sa so záležitosťou ustálil, že výpovede prednesené proti četníctvu zdajú sa byť silnými a nespravedlivými, ale nepresahujú medze dovolenej kritiky a nie sú také, že by poslanec prednesúc tieto, narušil svoje imunity, preto navrhuje posl. snemovni nevydať k trest. stíhaniu posl. Majora.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Majora.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Majora.

Tím vyřízen jest 8. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích v trest. věci posl. Šafranko (tisk 1926).

Zpravodajem jest p. posl. Tůma. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Tůma: Slavná sněmovno! Státní zastupitelství v Košicích žádá za vydání posl. Šafranko pro zločin podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky s tím, že ve své řeči na komunistické schůzi v Rožnavě dne 14. srpna 1927 konané užil výroků, které měly za účel podněcovati ke zločinu úkladů o republiku.

Poněvadž výroků, pro které žádá se o vydání posl. Šafranko, bylo použito během schůze komunistické strany jako kritika politických poměrů a nezanechaly ohlas v posluchačstvu, navrhuje imunitní výbor, aby posl. Šafranko k trest. stíhání vydán nebyl.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP