Pátek 24. května 1929

Začátek schůze v 11 hod. 17 min. dopol.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: Stivín, dr Buday, inž. Dostálek, Horák, Slavíček, Zierhut.

Zapisovatelé: Bečko, Vávra.

184 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři dr Labaj, dr Mayr-Harting, dr Nosek, inž. Novák, dr Šrámek, dr Tiso, dr Vlasák.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha; jeho zástupce Nebuška.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Zahajuji 199. schůzi poslanecké sněmovny.

Došlo oznámení o změně v klubu. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Pan posl. Skopal-Procházka oznámil současně s klubem poslanců republ. strany zeměděl. a malorol. lidu, že stal se členem tohoto klubu.

Místopředseda inž. Dostálek: Došly naléhavé interpelace. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Naléhavé interpelace:

posl. dr Frankeho, Zeminové, Buřívala, Špatného, Langra a druhů předsedovi vlády o nepřípustném projevu ministrů dr Mayr-Hartinga a dr Spiny stran řešení otázky menšiny našeho státu,

posl. Netolického, dr Frankeho, Zeminové a druhů předsedovi vlády o výbuchu v Semtíně ve dnech 26. a 29. dubna t. r.,

posl. dr Klapky, Zeminové, Langra, Špatného a druhů vládě o zárukách a příspěvcích povolených podle zákonů o finanční podpoře stavebního ruchu,

posl. dr Patejdla, V. Beneše, Davida, Jaši, Vlčka a druhů ministru nár. obrany o nepřípustném chování některých důstojníků čsl. vojska.

Místopředseda inž. Dostálek: Počátkem schůze byly tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

2268. Zpráva výborů ústavně-právního a rozpočtového o usnesení senátu (tisk sněm. 2194) k vládnímu návrhu zákona (tisk sen. 865 a 877), kterým se povoluje užíti dílčích dlužních úpisů "Dražické 5 1/2 % investiční půjčky elektrisační z r. 1928 v částce Kč 30,000.000 jmenovité hodnoty se zemskou zárukou" k ukládání nadačních, sirotčích a podobných kapitálů.

2269. Zpráva výboru pro záležitosti průmyslu, živností a obchodu o usnesení senátu (tisk sněm. 2186) o vládním návrhu zákona (tisk sen. 782 a 836), ktorým sa zrušuje zák. čl. XXV/1899 o štátnom dôchodku z výčapu nápojov, ďalej § 11 zákona zo dňa 10. decembra 1918, č. 64 Sb. z. a n.,o mimoriadnych prechodných ustanoveniach na Slovensku, a doplňuje živnostenský zákon pre územie Slovenska a Podkarpatskej Rusi.

2271. Zpráva výborů zahraničního, ústavně-právního a rozpočtového k usnesení senátu (tisk sněm. 2195) o vládním návrhu zákona (tisk sen. 863 a 878), kterým se provádí třetí dodatečný zápis k úmluvě mezi Československou republikou a republikou Rakouskou ze dne 18. června 1924, o úpravě závazků v rakousko-uherských korunách.

Místopředseda inž. Dostálek: Přikazuji:

Výborům ústavně-právnímu, zahraničnímu a rozpočtovému:

2214. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé Úmluva mezi republikou Československou a královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců o úpravě vzájemných pohledávek a dluhů, vzniklých před 26. únorem 1919 ve starých korunách rakousko-uherských mezi věřiteli nebo dlužníky československými a srbochorvatskoslovinskými, podepsaná v Praze dne 7. listopadu 1928 a závěrečný zápis k této Úmluvě.

Výborům zahraničnímu a živnostenskému:

2257. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení obchodní, celní a plavební úmluva mezi republikou Československou a Persií, podepsaná v Teheránu dne 30. dubna 1929.

Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž jest:

1. Zpráva výborů ústavně-právního a rozpočtového o usnesení senátu (tisk posl. sněmovny 1223 a 1350) k vládnímu návrhu zákona (tisk sen. 445 a 476) o zřízení nucených pracovních kolonií a o změně některých ustanovení trestního práva (tisk 1700).

Budeme pokračovati v rozpravě započaté ve včerejší 198. schůzi posl. sněmovny.

Přihlášeni jsou ještě tito řečníci na straně "proti" pp. posl. Hruška a Landová Štychová.

Uděluji slovo p. posl. Hruškovi.

Posl. Hruška: Jako v jiných místech republiky, tak zvláště ostravské dělnictvo je nespokojeno s dnešními hospodářskými poměry a s kapitalistickým režimem v tomto státě. Jest to zvláště kovodělné a lučební dělnictvo, horníci, kteří jsou úplně nespokojeni s tímto stavem. Mzdy dělnictva kovodělného na Ostravsku a ostatního dělnictva jsou téměř nejnižší z celé republiky. Jestliže československé dělnictvo jest až na 13. místě za dělnictvem jiných států v platové stupnici, byl by dělník na Ostravsku, kdyby měl představovati československého dělníka, Mezinárodním úřadem práce postaven až na místě posledním. Největší a nejmodernější Vítkovické železárny platí svému dělnictvu nejbídnější mzdy. Pověstná kolektivní smlouva podle tabulkového systému je prostě unikem, která byla kdy sdělána mezi zaměstnavatelem a dělnickou organisací. Úprava mezd podle tabulkového systému vypadá tak, že je v této úpravě 33 mzdových stupnic podle stáří a 34 stupně podle odpracovaných let v závodě. Nejnižší mzda základní podle této tabulky jest v prvním roce zaměstnání v tabulce "A" v 17 letech stáří 2.47 Kč za hodinu, t. j. 19.76 Kč za 8 hod. práce a za týden 118.56 Kč. V padesáti letech a za 34 roků práce v závodě tato mzda činí 3.46 Kč, t. j. 27.68 za den a za týden 166.08 Kč. K této mzdě podle této famosní úpravy přijde ještě 10% na kvalifikaci a 25% osobní kvalifikace, t. j. u prvního případu 133.63 Kč a v druhém případě 166.08 Kč. Taková je mzda vyučeného řemeslníka, kterému je přes padesát let a který nepřetržitě pracuje v závodě 34 roky. To jsou královské mzdy, které jsou placeny vyučeným dělníkům ve Vítkovických závodech, to jsou mzdy, které jsou placeny dělníkům nejmladším a nejstarším.

Ale jaké mzdy se platí dělníku v nejlepších letech a to dělníku vyučenému, kterému je na příklad 30 let a je zaměstnán v závodě nepřetržitě 8 let? Tento dělník podle pověstného tabulkového systému má plat na hodinu 3.05 Kč základní hodinové mzdy, k tomu 10% kvalifikace a 2.5 % osobní kvalifikace, úhrnem 3.42 Kč na hodinu, čili za 8 hodin práce 27.36 Kč a za 6 dní 164.16 Kč. Takovýto královský plat má vyučený řemeslník, 30letý, který pracuje plných 8 roků v závodě, tudíž dělník zapracovaný.

Toto jsou v závodě výdělky ještě dosti velké, protože tito dělníci jsou zařazeni do vyšší tabulky "A". V tabulce "B", která platí pro obsluhovače, řidiče, zaučené pomocníky a hutníky, jest mzda na hodinu pro tyto dělníky na př. taková: 30letý zkušený dělník, který pracuje 8 let v závodě, má základního platu na hodinu 2.74 Kč, 10% kvalifikace a 2.5% osobní kvalifikace, úhrnem 3.14 Kč na hodinu, za 8 hodin tedy 25.13 Kč a za 6 dní po 8 hodinách 150.78 Kč. To jsou úplně žebrácké mzdy pro dělníky zaučené, pro hutníky, kteří pracují těžkou, odpovědnou práci.

Jest zde však ještě tabulka jiná, tabulka C, podle které jsou placeni nevyučení pomocníci. Podle této tabulky má dělník, kterému jest 30 let a pracuje nepřetržitě v tomto závodě 10 let, tento plat: 245 Kč na hodinu, přirážka na hodinu 25 hal., to jest 275 Kč za hodinu a za 8 hodin 2160 Kč, tedy za týden obdrží nevyučený dělník, kterému jest 30 let a nepřetržitě pracuje v závodě 8 let, 12960 Kč.

Ani v úkolu nejsou mzdy pro dělnictvo zvláště rozdílné. V úkolových mzdách počítá se průměrně s 20% vyšší mzdou pro dělníka pracujícího v úkolu oproti dělníku, který pracuje za denní mzdu. Jestliže tedy zámečník, který nepřetržitě pracuje v závodě 8 let a je 30 roků stár, vydělá 16418 Kč, zámečník, který pracuje v úkolu, má průměrně o 20% vyšší mzdu, vydělá podle pověstného tabulkového systému v úkolu 19698 Kč. Takovýto dělník může dosáhnouti v úkolu o 25% vyšší mzdu. Zrovna tak zaměstnaní kováři, slevači atd. mohou docíliti nejvýše o 25% vyšší mzdy než druzí, řemeslní dělníci, kteří pracují za denní mzdu to jest průměrně asi 265 Kč týdně. Proto také pan generální ředitel Sonnenschein může za stoletého trvání Vítkovických závodů pochlubiti se s tak moderně vybudovaným závodem. Závod je vybudován na krvi a kostech proletářů, na potu a zbídačení tisíců a tisíců dělníků, kteří se v desetitisících v tomto závodě udřeli a z potu a krve jejich tento závod vyrostl.

Avšak ani ostatní kovodělné závody v Mor. Ostravě neplatí svému dělnictvu lépe. Tabulkový systém pro tyto závody jest ještě horší. Zde v těchto závodech jsou mzdy na hodinu o 10 až 15 hal. nižší nežli ve Vítkovických železárnách, a na základě toho Vítkovické železárny, přesto že platí tak nízké mzdy, mají tímto způsobem v Mor. Ostravě zajištěno dosti dělníků, kteří do této lidomorny jdou za pakatel zničiti svoje zdraví. Kolektivní smlouvou jsou dělníci tak zešněrováni, že jsou vydáni na milost a nemilost správě závodu. Dělníci v největším počtu jsou organisování v soc. dem. Svazu kovodělníků. Tento Svaz loni za největší konjunktury upravil jim mzdy tak, aby nemohli žíti a nemohli také zemřít. A dnes, proto že je kontrahentem kolektivní smlouvy pověstné "tabulkové sazby", podává "požadavky": základní mzdy zvýšit o 10% od 1. července 1929, dělnictvu v úkolu pracujícímu o 10% vyšší úkolové sazby a drahotní výpomoc ve výši 72 hodin, která má býti vyplacena v průměrném výdělku 1. červnem a druhá ve výši 64 hod., vyplacena 1. listopadu. Proč tolik diplomacie při tom? Proč nežádati 20 % zvýšení mezd a zrušení nemožného tabulkového systému? I když se vyplatí za 136 hodin drahotní výpomoc, je to pouhých 5% mzdy a při tom se nadělá mnoho hluku, jako kdyby se bůhvíco dělnictvu nepřineslo. Mzdy dělnictva v průmyslu na Ostravsku jsou nejnižší v celém Československu. Proč je tedy úměrně nezvýšit? Proč drahotní výpomoc? Pryč se šalebnou hrou reformistických vůdců, kteří proto kladou požadavky o drahotní výpomoci, aby tak pomáhali kapitalistům! Podali sice také návrhy, aby byly zvýšeny mzdy o 10 %, ale to dělají jen proto, aby mohli od tohoto požadavku ustoupiti a vnutiti dělnictvu drahotní výpomoc.

Co je nutno podniknouti kovodělníkům na Ostravsku? Kovodělníci na Ostravsku, chtějí-li uhájiti svoji existenci, chtějí-li zvýšení mezd, musejí bojovati. Vyjednáváním, průmyslovým mírem toho nedosáhnou. Dělníci musejí bojovati proti kapitalistické racionalisaci, aby si uhájili pevné mzdy, musejí bojovati v jednotné frontě jako dělníci ve Vratimově, kteří již týden bojují. Dělníci z kovodílen na Ostravsku, zvláště z železáren Vítkovických, chtějí-li vážně vésti svůj boj, musejí přikročiti k utvoření akčních výborů pro přípravu svého spravedlivého boje. Nechť tvoří akční výbory ve všech dílnách z dělníků komunistických, soc. demokratických a indiferentních; jen tak mohou čeliti rafinované správě závodů. Nechť dělníci, zvláště z Vítkovických železáren, vytvoří pro přípravu boje akční výbor, složený ze zástupců všech dílen, jak uvedeno nahoře, aby boj dělníků, kteří jsou nejbídněji honorováni, byl veden správně. Tyto akční výbory dělníků z kovodílen na Ostravsku nechť vytyčí tyto požadavky:

1. Základní mzdy i s příplatky zvýšit o 25 % jak denní, tak úkolové, a to proto, že v druhých průmyslových místech republiky jsou mzdy o 30 % vyšší.

2. Odmítnouti drahotní výpomoc, která umožňuje kapitalistům a reformistům, aby společně mohli klamati dělnictvo, že dělnictvu jsou mzdy zvyšovány.

3. Prosaditi pevné základní mzdy s úkolovou zárukou, aby dělnictvu bylo zaručeno, že mzdy mu nebudou sníženy.

4. Náhradu za práci přes čas zvýšiti o 50 až 100 %, aby tak boj proti práci přes čas mohl býti úspěšně veden.

5. Zkrácení doby pracovní vzhledem na racionalisační tempo na 7 hodin denně, bez zkrácení mzdy.

6. Zkrátiti dobu pracovní pro mládež do 18 let na 6 hod. denně.

7. Prodloužiti dovolenou na 14 dní.

8. Rozšířiti pravomoc závodních výborů zvláště ve věci přijímání a propouštění dělníků, uznání důvěrníka mládeže a odstranění čl. 82 živn. řádu, který dává možnost zaměstnavatelům zbavovati se nepohodlných dělníků.

9. Odstraniti úplně systém přijímání dělníků na reversy.

10. Pro kovodělníky uzavříti novou kolektivní smlouvu, která by odpovídala nynějším drahotním poměrům a velké konjunktuře v kovoprůmyslu.

Je nutno, aby se za tyto požadavky postavilo všechno dělnictvo kovodělných závodů na Ostravsku a aby tyto požadavky všude probojovalo.

Situace mezi dělnictvem lučebním není o nic lepší. Smlouva, která platí pro kovodělníky, platí sice pro lučební průmysl na Ostravsku také, ale mzdy jsou daleko nižší než v kovoprůmyslu. Na př. ve vratimovské celulosce jsou mzdy 2.38 Kč na hodinu u dělníka, který pracuje nepřetržitě 10 let v továrně, t. j. na den 23.64 Kč, čili 143.04 Kč týdenní mzdy se všemi příplatky a naturaliemi.

Toto však je mzda průměrná. Vysoce kvalifikovaní dělníci mají nejvyšší mzdu 3.50 Kč na hodinu, t. j. nejvyšší mzdy jsou tedy týdně 168 Kč nebo 182.40 Kč. Toto jsou mzdy průměrné a nejvyšší. Ale jsou zde mzdy, které vydělává největší část dělníků daleko pod tuto normu, a to jsou dělníci přijímaní na revers za plat 2.05 Kč na hodinu, t. j. 16.40 Kč denně, čili 98.40 Kč týdně. Ženy mají na hodinu 1 Kč až nejvýše 1.77 Kč, za týden 48 Kč až 84 Kč. Otcové rodin, kteří přijímají práci na revers, upíší se, že opustí práci, bude-li si toho zaměstnavatel přáti. Tito dělníci jsou ještě donucováni zapřít, že mají rodinu, že mají děti, a to proto, aby dostali práci. Na děti dostávají podle kolektivní smlouvy příplatek asi 2 Kč. Na základě toho dělník, který je přijímán za otrockých podmínek do práce na revers, zapře, že má děti. Kdyby děti měl, nevezmou jej do práce, poněvadž by musili vypláceti příplatek na děti.

Vedle toho v poslední době správa továrny přijímá na revers dělníky, kteří se zaváží, že budou pracovati 12 hod. denně, to znamená, že je porušen úplně zákon o osmihodinové době pracovní. Postup této firmy je úplně otrokářský. Takovýto neslýchaný postup firmy je prováděn dosud snad jedině v Indii nebo v Číně proti koloniálním národům. Zatím co by firma měla platiti dvojnásobně za tuto práci, poněvadž je to práce na určitý čas, klade takovéto otrokářské požadavky na dělníky.

Správa továrny administrativním úředníkem Bienenfeldem provádí takto racionalisaci po způsobu koloniálních vykořisťovatelů. Ku stávce v této čisté společnosti došlo proto, že firma propustila 16 dělníků, kteří byli déle než 4 týdny nemocni, podle nemožného dnes §u 82 živn. řádu. Pověstný prosazovatel racionalisace Bienenfeld prohlásil: "Podle ustanovení zákona je to správné. V zákoně toto ustanovení stojí, a hotovo". Je viděti, že tento zákon, který sdělávala rakouská monarchie, velice prospívá nynější buržoasní a fašistické diktatuře. Pomocí tohoto reakčního zákona prosazují se racionalisační methody. Správa továrny propouští staré dělníky, přijímá za ně nové mladé síly na revers za malý plat a provádí za pomoci tohoto "blahodárného" zákona svoje vykořisťovatelské a racionalisační methody.

1. Správa továrny chce propouštěním dělníků znemožniti, aby dělníci se hlásili nemocnými, aby nebyli simulanti, protože dělníci se prý budou báti, aby nebyli propuštěni ze zaměstnání, a tím také závodní nemocenská pokladna, která je pasivní, se prý finančně ozdraví.

2. Zbaví se tím starších dělníků, kteří byli zmrzačeni a nemohou tak pracovati jako mladí dělníci, a získá tím mladé levné, lepší pracovní síly za malý plat, které bude držeti na uzdě reversy, aby se jich mohla každou chvíli zbaviti, když by organisovali nějaký odpor proti správě závodu.

Dělníci mají prý soc. pojištění, tedy nebudou zkráceni, prohlašuje správa továrny. Ejhle, jak nedostatečné soc. pojištění stává se zaměstnavatelům prostředkem, aby za jeho pomoci mohli prováděti racionalisaci na účet tohoto úplně nedostatečného soc. pojištění. Proti tomuto postupu kapitalistů musí se postaviti všechno dělnictvo na Ostravsku. Racionalisační methody provádějí se ve všech závodech na Ostravsku všemi prostředky. Reversní systém, podle kterého se dělníci přibírají do práce za nejhorších podmínek a s okamžitou výpovědí, je zaveden na všech závodech a jamách na Ostravsku.

Ve Vítkovických železárnách pracuje na 6000 dělníků, kteří jsou přijati na reversy a kteří mohou býti vyhozeni z práce každou chvíli. To je hrozný systém. Soc. demokratičtí zástupci odborových organisací i v závodních výborech krčí rameny nad těmito dělníky a říkají: já tě nemohu hájiti, tys byl přijat na revers. (Posl. Chalupník: Vždyť tomu vy nerozumíte!) Ano. Našli jsme tam tolik hnoje, který vy jste tam úplně zavedli; vy jste tam nic nedělali. (Posl. Chalupník: Nic neumíte vytvořit!) Ještě jiné věci vám budu povídati a budou vás mrzeti. (Hluk.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Prosím o klid. (Posl. Chalupník: Sněmovna vám nic nepomůže!)

Posl. Hruška (pokračuje): Vy se na sněmovnu spoléháte, my ne. (Hluk.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Hruška (pokračuje): Vy jste podepsáni na kolektivní smlouvě. (Posl. Chalupník: Kterou dělal s námi Pergel!) Naši soudruzi na kolektivní smlouvě podepsáni nejsou. V kovoprůmyslu a u lučebníků jste trpěli reversní smlouvy po několik let a dělníci jsou zotročováni. Vy jste k tomu mlčeli a nebojovali jste. (Posl. Chalupník: A co jste vy tam dělali? Nic!) Teprve uděláme, až půjdou dělníci s námi. Smetou vaši politiku reformistickou. (Posl. Chalupník: Oni s vámi nepůjdou!) Půjdou. - Budeme dělati jednotnou frontu s dělníky, ale s vámi ne. S dělníky vždy budeme dělati jednotnou frontu. To je viděti ve Vratimově. Ano, s námi vaši dělníci tvoří jednotnou frontu ve Vratimově, protože byli postižen: a vy jste tam vůbec nepáchli. Báli jste se toho boje (Posl. Chalupník: Nebojíme se!) Bojíte se jíti před dělníky a bojíte se bojovati za jeho spravedlivé požadavky. To je viděti právě ve Vratimově, jak se vy chováte. (Posl. Chalupník: Tak teď z toho budete dělati nějaké mravní úspěchy!) My z toho budeme dělati jen to, co je nutno dělati z toho boje proti vám a proti zaměstnavatelům. Nic jiného.

Mezi dělnictvem na Ostravsku musí jíti jen jeden jediný hlas "Pryč s reversy, za větší pravomoc závodních výborů, nechť jsou dělníci přijímáni na podkladě kolektivní smlouvy a za součinnosti závodních výborů." Dále. Ve všech továrnách na Ostravsku musí si dělníci položiti vážně otázku: "Dělníci ve Vratimově bojují proti propuštění 16 dělníků ze zaměstnání, kteří byli propuštěni podle §u 82 živn. řádu. Tito dělníci bojují ostrý boj proti nemožnému zákonu z r. 1865, bojují nejen za všechny dělníky v Ostravě, nýbrž i za všechny dělníky v Československu. Dělníci ve Vratimově bojují nerovný boj proti reversům, a tento boj opět vedou za všechny dělníky v Ostravě, kteří jsou anebo mohou ještě býti postiženi tímto zlem. Proto boj dělníků ve Vratimově je bojem dělníků všech. Ale v boji vratimovských dělníků, který se zdá býti lokálním, bojem v menším místě a v nevelkém závodě, jde o více nežli o nějaký lokální boj. Jde o boj proti neudržitelnému kapitalistickému systému a jeho zákonům, které jsou namířeny proti dělnictvu, které vyhovují kapitalistické třídě. Vratimovští dělníci jsou ve stávce politické, aniž by si toho byli vědomi. Jsou ve stávce politické, protože narážejí na zákon buržoasního státu. Bojujíce proti tomuto zákonu, bojují proti buržoasnímu režimu, který se o takovéto protidělnické zákony opírá. Zde v tomto případě dělníci česko-socialističtí a soc. demokratičtí společně s dělníky komunistickými a indiferentními byli postaveni správou továrny proti státu. Správa továrny se opírá o zákon, dělníci nemohou si dáti líbiti nesmyslnost tohoto zákona, bojují proti němu, jiného jim nezbývá, protože správa továrny, když nebude nyní odmítnuta, bude příště uplatňovati tytéž metody jako nyní.

To je neúprosná logika nynějšího vývoje kapitalistického režimu v tomto období, kdy zaměstnavatelé, provádějíce zrychleným tempem vykořisťování dělnické třídy ať již snižováním mezd nebo uplatňováním racionalisačních metod, opírají se o zákony buržoasního státu a donucují tak dělnictvo, které se brání tomuto zvýšenému vykořisťování, aby nebojovalo jenom proti zaměstnavatelům, nýbrž aby bojovalo také proti kapitalistickému státu. Zde v tomto případě je potvrzena správná politika komunistické strany, že je nutné, boj proti buržoasnímu režimu vésti až do úplného zničení kapitalistického režimu a nastolení diktatury proletariátu.

Proto boj vratimovských dělníků, třebas se odehrává v malém místě a v malé továrně, je bojem dělníků všech, protože je to boj zásadní proti zákonům buržoasního státu. Správa továrny a státní aparát uvědomují si důležitost tohoto zápasu a signují také velikou část četnictva na místo stávky. Na 30 četníků je ubytováno v malém místě, kde byli dříve četníci dva, spousta špiclů hemží se denně okolo továrny a ve vesnici, aby podávali okamžitě zprávu o náladě dělníků a případně i zakročili. Dělnictvo však je jednotné a umínilo si, že do práce nepůjde, dokud propuštění dělníci nebudou přijati do práce zpět a dokud nebudou splněny požadavky, které dodatečně dělníci předložili, kdyby se desetkrát aranžér racionalisace Bienenfeld opíral o zákon a státní aparát. Dělnictvo následkem neústupnosti správy závodu a se zřetelem, že konjunktura v tomto závodě je výborná, vytyčuje další požadavky, a to zvýšení mezd, protože v tomto závodě jsou mzdy dělnictva téměř nejmenší. Proto požadavek zvýšení mezd je úplně oprávněný, zvláště pro ženy a mladé dělnictvo.

Všechny socialistické kluby a vláda dostaly od dělnictva žádost, aby byl odstraněn § 82 živn. řádu. Určitá část dělníků i některých sekretářů socialistických si myslí, že vláda odstraní § 82 živn. řádu jenom nějakým apelem. My však jsme přesvědčeni, že vláda tento paragraf nezruší, že jen síla dělníků zlomí odpor buržoasní vlády, která rozmetá buržoasní vládu, a teprve pak si vytvoří zákony své. Čím více dostává se buržoasie do větších rozporů ať již v mezinárodním měřítku nebo v měřítku státu, tím více se projevuje persekuční nápor zaměstnavatelů i státního aparátu proti dělnické třídě. Zvláště na Ostravsku je to zřejmě vidět. Po stránce politické je strana a organisace strany persekvována se strany policejního ředitele v Mor. Ostravě tak, jak toho nikde v druhém kraji není. "Dělnický Denník" nevychází z konfiskace, censura se provádí opožděně, aby se list dostal pozdě do rukou čtenářů a tím byl poškozen. Veřejné schůze nebo projevy jsou šmahem zakazovány. Rozpouštěny jsou dokonce závodní schůze, na které jsou po síláni policejní komisaři. Na veřejné schůze strany je posílán ožralý policejní komisař Dvořák, jak bylo již několikráte zjištěno, aby úmyslně provokoval tento povedený policejní komisař dělnictvo. Je systematicky posílán na všechny schůze a projevy, které strana pořádá, aby svým nenormálním počínáním pobuřoval dělnictvo. Hospodářský teror a persekuce není menší, nežli politická persekuce. Na závodech, zvláště jamách, zaměstnávají nebo přibírají do práce jenom dělníky, kteří si přinesou fašistickou legitimaci. Na jamách, kde mají fašisté slabé posice, každou chvíli si volají dělníka, který je odborově organisován v M. V. S. do kanceláře, aby jej donutili k přestupu k fašistům, hrozbami a donucováním činí nátlak na dělníky, aby přestoupili do fašistické organisace. V samých fašistických organisacích donucují vedoucí těchto organisací, kteří ponejvíce sestávají z úřednictva a popohaněčů, členy těchto organisací terorem k určitým úkolům. (Předsednictví převzal místopředseda Stivín.) Na 1. máje na závodech ženatí členové fašistických organisací musili se na oběžníku zavázati, že do fašistického průvodu na 1. máje přivedou své ženy a děti. Když dělníci vzeprou se hrozbám závodních inženýrů, jsou persekvováni nejhorším způsobem. Nedostávají správně vyplacenou mzdu, jsou přesazováni na horší práci a daleko na práci, naposled se jim odeberou známky a jsou voláni do kanceláří, kde jsou donucováni, aby vstoupili do fašistické organisace. Když nevstoupí, jsou propouštěni. Vedle tohoto šikanování používají inženýři k persekuci také racionalisační metody. Donucují zvláště nepohodlné dělníky k nemožným výkonům pracovním. Na základě tohoto systému nemine dne, aby v ostravských dolech nebyl zabit jeden nebo více dělníků. Zajišťovací práce nejsou prováděny. Šílenou racionalisací jsou doháněni horníci k tomu, aby stále méně dbali své bezpečnosti. A důsledek: každodenní smrtelné úrazy na jamách.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP