Čtvrtek 22. listopadu 1928

Ku předloze dovoluji si jen má to upozorniti, co ve veřejném tisku se špatně vykládalo, nebo čemu bylo špatně rozuměno. Je to také uvedeno v důvodové zprávě. Ale pro důležitost, kterou to má, dovoluji si na to opětně poukázati, že oproti vysloveným pochybnostem prodloužení lhůty k dokončení staveb do konce roku 1929 platí také pro nárok na slevu dávky z přírůstku hodnoty nemovitostí. A to se i v kruzích právnických špatně vykládá; říká se, totiž že se na to zapomnělo a že by to v zákoně mělo býti. Já jsem si opatřil autentický výklad. Platí prodloužení to i pro tento případ. Tolik k upokojení těch, kteří mají na tom zájem. (Souhlas.)

Místopředseda Donát (zvoní): Dále má slovo k doslovu pan zpravodaj výboru rozpočtového, sen. dr Procházka.

Zpravodaj sen. dr Procházka: Vážený senáte! Vítám prohlášení zástupce strany soc.demokratické, že strana jeho bude hlasovati pro osnovu tohoto zákona. Je to zcela také odůvodněná důležitost osnovy zákona, která má přece účel ten, aby stavby, které jsou už zde, mohly býti bez chvatu a nebezpečí dokončeny a aby dána byla příležitost lidu pracujícímu, aby našel výdělku. Já jsem ve své zprávě už na to poukazoval. Jde právě o to, aby napříště byl zde usnesen Národním shromážděním zákon dlouhodobý, který by byl zákonem pro dobu přechodnou do normální stavební doby. Jsou proto nesprávné výtky vážené oposice, pokud směřují proti tomu, že na takový zákon není tu pomýšleno. Takový zákon musí býti usnesen Národním shromážděním, a bude také nutná spolupráce oposice, aby tento zákon byl co nejdokonalejší.

Byly zde proneseny různé námitky p. sen. Löwem proti náměstkovi předsedy, že týž je knězem. Prosím, je to strana, která má svobodu vůle v ústech svých a která nechce dopustiti, což je úplně správné, na žádnou třídu nějakou příhanu. Prosím, aby jí nebylo vytýkáno, co je vlastně ctí, že je tu kněz jako v jiných státech v čele vlády.

Pan sen. Löw a jeho strana navrhla různé pozměňovací návrhy. Prosím vážený senát, aby veškeré pozměňovací návrhy zamítl. Vždyť pokud se týče přeložení lhůt, bylo by to nesprávné, jelikož bylo nutno termínovati výhody daňové a poplatky pro stavby, které byly do 1. září započaty, aby znovu nenastala okolnost, na kterou si bylo stěžováno, že je tu chvat a nebezpečí života. Na druhé straně je nutno, aby ustanovení, že úřadům je ponecháno, že mohou poskytnouti výhody, nebylo změněno v tom smyslu, že výhody poskytnouti musí, jelikož účelem §u49 odst. 2 zákona č. 43 z letošního roku jest, aby stavby byly řádně prováděny. Praví se výslovně, že jen tenkráte se mohou povoliti výhody, když ze závažných příčin stavba není dokončena do konce roku, bylo-li zavčas s ní začato a v ní řádně pokračováno. Kdybychom stanovili místo možnosti nutnost, tak by se mohlo stát, že by se se stavbami nepokračovalo, že by nebyly dokončeny a to by mělo za následek, že by nastala nezaměstnanost. Tomu se musí zabrániti a proto žádám, aby pozměňovací návrhy byly zamítnuty. (Souhlas.)

Místopředseda Donát (zvoní): Prosím pány a dámy, aby zaujali místa. (Děje se.)

Vzhledem k podaným pozměňovacím návrhům hodlám dáti hlasovati o osnově zákona takto:

o čl. I podle návrhu sen. Löwa a soudr., bude-li zamítnut, podle event. návrhu sen. Löwa a soudr., bude-li zamítnut, podle zprávy výborové;

o čl. II podle návrhu sen. Löwa a soudr., bude-li zamítnut, podle event. návrhu sen. Löwa a soudr., bude-li zamítnut

o čl. II a III, o nadpisu zákona a jeho úvodní formuli podle zprávy výborové.

Jsou nějaké námitky? (Nebyly.)

Není námitek. Budeme tak postupovati.

Přikročujeme ke hlasování ve čtení prvém.

Kdo souhlasí, aby čl. I zněl podle návrhu sen. Löwa a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Kdo souhlasí, aby čl. I zněl podle event. návrhu sen. Löwa a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Kdo souhlasí, aby čl. I zněl podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

Kdo souhlasí, aby čl. II zněl podle návrhu sen. Löwa a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Kdo souhlasí, aby čl. II zněl podle event. návrhu sen. Löwa a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Kdo souhlasí, aby čl. II, III, nadpis zákona a jeho úvodní formule zněly podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

Tím osnova zákona, jeho nadpis a úvodní formule přijímá se ve čtení prvém podle zprávy výborové souhlasně s usnesením poslanecké sněmovny tisk 779.

Dalším bodem pořadu je:

3. Zpráva výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny (tisk 769) k vládnímu návrhu státního rozpočtu republiky Československé a finančního zákona pro rok 1929. Tisk 770.

Ke státnímu rozpočtu a finančnímu zákonu podali dostatečně podporované pozměňovací a resoluční návrhy pp. senátoři: Pánek a druzi, Zimák a soudr., Modráček a soudr., Kučera a druzi, Reyzl a soudr.

Návrhy tyto jsou předmětem jednání.

Není-li námitek, dám pozměňovací návrhy předčítati jednotlivě před hlasováním o nich. (Námitek nebylo.) Námitek není.

Žádám pana tajemníka senátu, aby přečetl podané resoluční návrhy.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Resoluce všeobecné:

sen. Pánka, Klečáka, Plamínkové a druhů:

1. Vláda se vyzývá, aby upravila platové poměry pomocných kancelářských úředníků.

Platovým zákonem č. 103 z r. 1926 zavedena byla kategorie pomocných kancelářských úředníků, do níž jsou převáděni kancelářští oficianti, kteří po 10leté uspokojivé službě nemohli se státi kancelářskými úředníky pro nedostatek volných systemisovaných míst. Tito pomocní kancelářští úředníci jsou co do služebního poměru postaveni naroveň úředníkům podléhajícím služební pragmatice. Je to tedy kategorie vyšší, než je kategorie oficiantů a její zřízení - opakujeme - je odměnou za to, že nemají dostatek systemisovaných míst v 7. platové stupnici.

Proto pomocní kancelářští úředníci právem očekávali, že rozdíl bude vyvážen i platově, neboť v odst. 2. § 210 platového zák. se praví, že jejich platové poměry upraví vládní nařízení.

Vládní nařízení č. 113 z r. 1926 ponechává však kancelářské pomocné úředníky v těchže stupnicích platových, v nichž byli jako kancelářští oficianti. Převedením do nové kategorie nezískali platově vůbec ničeho.

Vláda se proto vyzývá, aby vydala ve smyslu §u 210, odst. 2. zákona platového další nařízení, kterým by byly upraveny požitky pomocných kancelářských úředníků tak, aby se vyrovnaly 7. platové stupnici.

2. Vláda se vyzývá, aby předložila osnovu zákona o platové unifikaci t. zv. staropensistů a novopensistů, t. j. podle odpočivných a zaopatřovacích ustanovení zákona ze dne 24. června 1926, č. 103 Sb. z. a n.

3. Vláda se vyzývá, aby služební a platové poměry nepragmatikálních zaměstnanců státních báňských a hutních závodů upravila služebním řádem podle vzoru, platného pro zaměstnance podniků (státní lesy a statky).

4. Vláda se vyzývá, aby v nejbližší době přikročila k vydání zákona o odpočivných a zaopatřovacích požitcích pro státní zaměstnance (pensijní zákon), v němž by byly shrnuty veškeré příslušné v různých zákonech a nařízeních roztroušené předpisy za současné jich modifikace.

5. Vláda se vyzývá, aby u četnických gážistů odstranila tajnou kvalifikaci a připustila zřízení zájmové a stavovské organisace po vzoru gážistů vojenských.

6. Vláda se vyzývá, aby konečně předložila k ústavnímu projednání nový zákon s zaměstnancích v soukromých službách, t. zv. >zákon o obchodních pomocnících<, jak se byla již více jak před čtyřmi roky učiniti zavázala.

7. Vláda se vyzývá, aby odstranila poplatky ze služebních smluv.

8. Vláda se vyzývá, aby jednotně upravila nedělní a sváteční klid v obchodech a živnostech pro celou ČSR.

sen. Kučery, Průši a druhů:

9. Vzhledem k trvalému vzestupu cen životních potřeb a naprosto nedostatečným platům státních zaměstnanců nižších a středních kategorií vyzývá se vláda, aby všem státním zaměstnancům a jim naroveň postaveným - vyjma zaměstnance I., II. a III. služební třídy - byla poskytnuta drahotní výpomoc 1000 Kč, zvýšená o 200 Kč na každou osobu, o niž státní zaměstnanec pečuje.

10. Vláda se vyzývá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým by se dostala t. zv. staropensistům (vdovám, sirotkům a jiným pozůstalým) všech druhů zaopatření aspoň podle zákonů č. 103 a 104 z roku 1926.

Resoluce:

sen. Pánka, Klečáka, Plamínkové a druhů:

1. Ke kap. II. Vláda se vyzývá, aby až do zákonné úpravy provisí a pensí provisionistům, vdovám a sirotkům po hornících ze státních dolů a hutí, vyplácela těmto provisionistům, vdovám a sirotkům drahotní, mimořádnou a nouzovou výpomoc ve výši, poskytované až do 31. července 1926.

2. Vládě se ukládá, aby rozpočtová kapitola II., počínaje návrhem státního rozpočtu na r. 1930 nadepsána byla >Zákonodárné sbory a kanceláře sněmoven<.

3. Vláda se vyzývá, aby přikročila k dalšímu zařadění jednotlivých obcí do vyšší skupiny míst. činovného, kde notoricky panují mimořádné drahotní poměry, jak jí to umožňuje § 12, odst. 7. zákona ze dne 24. června 1926, č. 103 Sb. z. a n., o úpravě platových a některých poměrů státních zaměstnanců (platový zákon). Vláda sice použila v poslední době tohoto zmocnění a přeřadila celkem 95 míst do vyšší skupiny činovného bez zřetele k počtu obyvatel; učinila tak však pouze u oněch míst, která nalézají se v bezprostřední blízkosti některého většího místa, zařaděného podle počtu obyvatel do vyšší skupiny činovného, s nímž místa ona tvoří jaksi jeden hospodářský celek a kde asi panují stejné drahotní poměry. Tím však přeřaďovací akce nemůže býti ukončena, neboť nebylo přeřaděno ani jediné místo do vyšší skupiny činovného, kde panují skutečně mimořádné drahotní poměry, jako jsou různá průmyslová nebo lázeňská místa, dokonce nebyla přeřaděna ani ta místa, která s právě převedenými obcemi, s nimiž tvoří společný hospodářský celek, dosahují nebo převyšují počet obyvatel, potřebný podle citovaného zákona pro zařadění do vyšší skupiny.

4. Vláda se vyzývá, alby vydala nařízení ve věci nároků na úřední nebo naturální byt, má služební oděv, případně na ekvivalent za ně, nebo na jiné naturální příjmy, jak jí je to uloženo v §u 146 zákona ze dne 24. června 1926, č. 103 Sb. z. a n. (platový zákon).

5. Vláda se vyzývá, aby přikročila k vydání nařízení o úpravě nároku má náhradu služebních výloh, zejména při úředních výkonech mimo úřad (úředních cestách, komisích, substitucích, dočasném přidělení a pod.), jakož i při cestách, za něž se poskytují náhrady podle obdoby předpisů, platných pro úřední cesty, při přeložení, stěhování, jakož i veškerých otázek s tím souvisejících, kteréžto nařízení je povinna vydati podle §u 147 zákona ze dne 24. června 1926, č. 103 Sb. z. a n. (platový zákon).

6. Vláda se vyzývá, aby vydala nařízení ve věci započítání určité služební doby v jiném služebním poměru nebo v jiném zaměstnání pro zvýšení služného, jak jí to ukládá zákon ze dne 24. června 1926, č. 103 Sb. z. a n., (platový zákon) v §u 142, odst. 2 a aby současně v tomto nařízení vyřešila otázku započtení slovenské a podkarpatoruské výhody.

7. Vláda se vyzývá, aby zřídila komisi složenou z úředních a mimoúředních znalců, jak jí to bylo uloženo zákonem ze dne 22. prosince 1924, č. 286 Sb. z. a n., o úsporných opatřeních ve veřejné správě (§ 3), a to za účelem revise platového zákona, služebních řádů a systemisace služebních míst a aby ke spolupráci povolala též zástupce rámcových, státně zaměstnaneckých organisací.

8. Vládě se ukládá, aby podrobila činovné státních zaměstnanců, zaměstnanců státních podniků a fondů státem spravovaných revisi a podle odst. 7 § 12 platového zákona provedla přeřazení některých služebních míst do vyšší skupiny činovného, pokud žádosti o přeřazení jsou odůvodněny místními mimořádnými drahotními poměry, a upravila činovné v jednotlivých služebních místech, jednotně pro všechny státní zaměstnance, zaměstnance podniků a fondů státem spravovaných a vyrovnala všechny nesrovnalosti ve vyměření činovného vzniklé.

9. Vláda se vyzývá, aby státním zaměstnancům, zaměstnancům státních podniků a fondů státem spravovaných ve světových lázních, přiznala zvláštní služební přídavek lázeňský a ve zvlášť drahotou proslulých místech průmyslových přídavek vyrovnávací.

10. Vláda se vyzývá, aby na základě právních norem svého času vládou vydaných, upravila otázku t. zv. >Slovenské a podkarpatoruské výhody< pro všechny státní zaměstnance, zaměstnance státních podniků a fondů státem spravovaných tak, aby nedocházelo k ustavičným soudním sporům mezi zaměstnanci a státem.

11. Vláda se vyzývá, aby ihned zahájila potřebné kroky k revisi systemisace služebních míst ve státní administrativě, odstranění všech nesrovnalostí platovým zákonem a nedostatečnou systemisací služebních míst vzniklých a zřídila k tomu účelu odbornou komisi z úředních a mimoúředních znalců podle odst. 2 zákona čís. 286/1924 sb. z. a n.

sen. Reyzla a soudr.:

12. Vláda se vybízí, aby parlamentu předložila osnovu zákona, kterým se platový zákon novelisuje podle zásady časového postupu.

13. Vláda se vybízí, aby při novém přijímání zaměstnanců do státní služby dbala toho, aby ustanovením příslušníků národnostní menšiny zjednán byl poměr národnostní, jenž odpovídá klíči obyvatelstva.

14. Ke kap. IV.

Vláda se vybízí, aby konečně provedla uznání sovětského Ruska de jure.

sen. Kučery, Průši a druhů:

15. Vládě se ukládá, aby neprodleně přerušila veškeré styky s Vatikánem a do 14 dnů předložila v senátu návrh zákona, kterým se uskutečňuje odluka církví od státu a školy od církví.

16. Ministru zahraničních věcí se ukládá, aby do jednoho měsíce podal senátu podrobnou zprávu o usnesení ministerské rady z května r. 1921, kterým bylo ministerstvo zahraničních věcí pověřeno péčí o ruské a ukrajinské uprchlíky, a o tom, jaký náklad si doposud tato podpora vyžádala.

17. Vládě se ukládá, aby okamžitě zastavila veškeré podporování ruských a ukrajinských kontrarevolucionářů, propustila je ze státních služeb a vypověděla je ze země.

18. Ke kap. V.

Vládě se ukládá, aby do 14 dnů odstranila prohlížení kufrů a provádění tělesných prohlídek vojínů.

19. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se opravňují příslušníci branné moci k podávání kolektivních stížností.

20. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se zrušují disciplinární tresty: nasluhování, cvičení z trestu, odnímání stravy a žoldu a odnímání vycházek a dovolené.

21. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se zrušují vojenské soudy a vojenský trestní zákon i vojenský trestní řád a všichni příslušníci branné moci se podřizují civilním soudům.

22. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, který by umožňoval volnou účast příslušníků branné moci v politickém životě a zaručoval jim úplnou koaliční svobodu za účely politickými a odborovými.

23. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona o zákazu používání vojska v politických a hospodářských zápasech dělnictva.

24. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se zavádí v armádě teritoriální systém a složení vojenských těles podle národností, aby tak mohla býti uplatněna práva národnostních menšin a aby velení a služební styk mohli se díti v mateřské řeči.

25. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se znovu zavádí aktivní i pasivní volební právo příslušníkům branné povinnosti.

sen. Pánka, Klečáka, Plamínkové a druhů:

26. Ministerstvo národní obrany se vyzývá, aby vydalo pro civilní dělnictvo, zaměstnané v podnicích vojenské správy, služební řád, jímž by byly upraveny hmotné, sociální, právní a zaopatřovací poměry těchto zaměstnanců.

sen. Reyzla a soudr.:

27. Vláda se vybízí, aby předložila parlamentu osnovu zákona, kterou se snižuje mírový stav vojska.

28. Vláda se vybízí, aby neprodleně předložila osnovu zákona o zákonité 14 měsíční době služební a o stupňovitém dalším snížení doby služební.

29. Vláda se vybízí, aby předložila osnovu zákona, kterým se obnovují drahotní přídavky pro mužstvo.

30. Ke kap. VI.

Vláda se vybízí, aby neprodleně provedla dávno očekávanou úpravu požitků státních cestářů.

31. Vláda se vybízí, aby zrušila filmovou censuru.

32. Vláda se vybízí, aby co nejdříve předložila osnovu zákona, jímž se nově upravuje vyživovací příspěvek pro příslušníky povolaných a kterým se obzvláště manželkám, jež mají pečovati o dítky, přiznává bezpodmínečně nárok na vyživovací příspěvek.

sen. Pánka, Klečáka, Plamínkové a druhů:

33. Vláda se vybízí, aby vyšla co nejdříve vstříc městům, jejichž povinností bude starati se o umístění okresního úřadu a aby všude tam, kde je toho třeba vzhledem k finančnímu stavu města, poskytovala příspěvky jedné třetiny nákladu ve smyslu ustanovení zákona čís. 125/1927.

34. Vláda se vybízí, aby předložila s urychlením návrh zákona o úpravě platových poměrů okresních cestářů.

35. Ministerstvo vnitra se vybízí, aby

1. upravilo v rámci §u 148 platového zákona četnický přídavek (§ 12 zákona čís. 186/20) na jednotnou výši Kč 4.000 ročně a zvýšilo všechny osobní i věcné paušály četnictva úměrně s dnešní drahotou nejméně o 100%;

2. vyzbrojilo všechny četnické strážmistry opakovací pistolí model 24 a ustanovilo zásadu, že četnickou službu obchůzkovou a vůbec všechnu službu krom služeb na soustředění a v okresech s divokou zvěří, jest konati s výzbrojní pistolí:

3. nahradilo dnešní nevkusnou, zdraví a životu četnických gážistů škodlivou pokrývku hlavy - přilbu - vhodnější služební pokrývkou hlavy postupně, jak přilby budou vypotřebovány. V každém případě však, aby dovolilo v létě nositi jako služební pokrývku hlavy četníků čapku;

4. na soustředění četnictva dodržovala zásadu práva četnických gážistů na jeden pokoj pro dva gážisty a v těch případech, kdy lidského a dostatečného přechodného ubytování z nějakých důvodů získati pro soustředěné četníky nelze, aby vyplácelo nocležné;

5. předložilo v nejkratší době návrh zákona četnického - disciplinárního a kvalifikačního podle zásad služební pragmatiky, jak k tomu bylo již třikráte sněmovnou vyzváno a aby udělilo v jubilejním roce všem disciplinárně potrestaným četnickým gážistům amnestii;

6. povolilo četnictvu volnou nepolitickou odborovou organisaci a všechna jiná kulturní, sociální a hospodářská svépomocná sdružení, jak jsou četnictvu zaručena ústavní listinou.

36. Vláda se vybízí, aby

1. strážní přídavek zvýšila pro stráž bezpečnosti na Kč 3.000,- pro gážisty mimo služ. třídy a Kč 4.200,- pro úředníky;

2. jako zvláštní osobní přídavky stanovila a zvýšila hodnostní přídavek v obnosu Kč 2.004,- pro obvod, inspektory I. a Kč 1.008,- pro obvod. inspektory II. třídy, přídavky velitelů, a to: u velitelů oddělení na Kč 1.800,-, u velitelů sborů na Kč 3.600,-, v Praze na 4.800,- Kč;

3. uložila nové zpracování služebního řádu na modernějších a skutečně demokratických zásadách, za spoluúčasti odborových organisací. Zejména aby ihned zrušila ustanovení o 13 službách 24 hodinových ve 30 dnech;

4. pro bezpečnostní stráž dala postaviti obytné domy ze státních prostředků.

37. Ministru vnitra se ukládá, aby vypracoval osnovu zákona, kterým se úprava domovského práva staví na moderní a nynější době odpovídající základy.

38. Vládě se ukládá, aby provedení reformy veřejné správy a převzetí agendy okresních zastupitelstev a zemských výborů dalo se co nejtaktněji a aby při tomto postupu nebyli opomíjeni dosavadní representanti okresní a zemské autonomie.

sen. Zimáka, Modráčka a soudr.:

39. Vláda se žádá, aby vydala nařízení, jímž se ukládá všem státním úřadům, aby na každém výměru ať stranám, ať ve vnitřním styku bylo pod podpisem úředníka zřetelně napsáno nebo vytištěno jméno úředníka odpovědného za tento výměr asi tak, jak se to praktikuje ve službě soudní. Nezachování tohoto nařízení budiž stíháno disciplinárně.

40. Ministerstvo vnútra sa vyzývá, aby zo zákona čís. 55/1928 Sb. z. a n. o cestovných pasoch nechalo uplatňovať V. článku 3. odstavec, podľa ktorého sa majú vydávať pasy pre Čechoslovákov za hranicí žijúcích na pät rokov.

41. Ministerstvo vnitra se vybízí, aby:

1. při přiznávání výhod podle §u 7 zák. č. 153/23 a posuzování práv na tyto výhody zavedlo liberálnější praksi a řídilo se zásadami, jak je stanovil nejvyšší správní soud nálezem ze dne 27./I. 1928, č. 1569;

2. zastavilo jako proti předpisové vybírání náhrad za opotřebování součástek služebního výstroje, jak to proti předpisům zavedlo zemské četnické velitelství pro Slovensko v Bratislavi;

3. u četnictva zavedlo odměnu za práci přes čas, nelze-li na té které stanici zavésti pracovali dobu osmihodinovou;

4. zvýšilo četnický přídavek podle §u 12 zák. č. 186/20 v rámci §u 148 platového zákona na jednotný, v roční výši Kč 4.000,-, nově přiznalo četnictvu bytné ve výši, jak bylo přiznáno policii, a zvýšilo osobní a věcné paušály četnictva o 100%.

sen.. Modráčka, Zimáka a soudr.:

42. Vláda se vybízí, aby:

1. v důsledku neústavního podřadění četnictva vojenskému soudnictví novelisovala zákon o četnictvu č. 299/20 a v novém zákoně upravila dozor nad výkonem místních služeb bezpečnostních laickými komisemi;

2. předložila návrh zákona četnicko-disciplinárního a kvalifikačního podle zásad služební pragmatiky;

3. aby v jubilejním roce amnestovala všechny příslušníky četnictva, pokud byli vojenskými soudy nebo cestou disciplinární trestáni:

4. z vděku za vykonanou práci četnictva na poli konsolidace poměrů v republice povolila četnictvu volnou nepolitickou odborovou organisaci a při ministerstvu vnitra zavedla odbornický poradní sbor pro služby bezpečnostní.

sen. Kučery, Průši a druhů:

43. Vládě se ukládá, aby učinila všechna nutná opatření na zrušení veškeré censury tisku, uměleckých děl všeho druhu, censury divadelní a filmové a do měsíce předložila příslušný návrh zákona o zrušení této censury senátu.

44. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se upravuje koaliční právo příslušníků branné moci, četnictva a policejní stráže, a v tom smyslu, že se nebude činiti rozdílů mezi příslušníky branné moci, četnictva a policejní stráže a ostatními občany ČSR.

45. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se znovu zavádí aktivní a pasivní volební právo příslušníků branné moci a četnictva.

46. Ke kap. VII.

Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona o poskytování asylu cizincům, uchýlivším se do ČSR z ciziny z důvodů stíhání pro politické delikty.

47. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, jenž by zaručoval politickým vězňům a vyšetřovancům aspoň tolik práv, kolik jich měli v bývalém Rakousku před válkou.

48. Ve všech trestnicích, věznicích a polepšovnách buďtež zrušeny t. zv. korekce a temnice. Tělesné tresty buďtež zakázány a osoby, jež se proti tomuto zákonu proviní, buďtež co nejpřísněji stíhány. Trestanci, vězňové, vyšetřovanci, nebo zatčení nechť mají právo na náležité odškodnění od státu za poškozené zdraví ať špatným umístěním, špatnou stravou nebo špatným zacházením při zatýkání, nebo po dobu vazby či výkonu trestu.

sen. Pánka, Klečáka, Plamínkové a druhů:

49. Vláda se vybízí, aby podle §u 148 platového zákona přiznala dozorcům vězňů strážní přídavek v téže výši, jako stráži bezpečnosti.

sen. Reyzla a soudr.:

50. Vláda se vybízí, aby předložila osnovu zákona, kterým se zase obnovuje příslušnost porot při všech politických a tiskových deliktech.

51. Vláda se vybízí, aby předložila osnovu zákona o zacházení s politickými vězni. Při tom dbáti je zásady, aby se s osobami odsouzenými podle zákona na ochranu republiky jednalo jako s politickými vězni.

52. Vláda se vybízí, aby neprodleně předložila osnovu zákona, kterým se odstraňuje právo k zastavení časopisů, zavedené tiskovou novelou z roku 1924.

53. Vláda se vybízí, aby předložila osnovu zákona o civilní kontrole ve věznicích.

54. Ke kap. IX.

Vláda se vybízí, aby neprodleně učinila potřebná opatření pro aktivování správního soudnictví v nižších instancích.

55. Vláda se vybízí, aby systemisovaný stav u nejvyššího správního soudu zvýšila tak, aby se odpomohlo přetížení tohoto soudu a aby umožněna byla větší rychlost ve správním soudnictví.

56. Ke kap. X.

Vláda se vybízí, aby učinila potřebná opatření ke zřízení kursu pro geometry na německé vysoké škole technické v Praze.

57. Vláda se vybízí, aby předložila konečně dávno očekávanou osnovu zákona o úpravě právních a platových poměrů pěstounek.

58. Vláda se vybízí, aby zřídila školu pro průmysl krajkářský, aby se tím dostalo podpory strádajícímu krajkářskému průmyslu krkonošskému.

59. Vláda se vybízí, aby ještě v tomto zasedáni předložila osnovu zákona, kterou se školská správa reorganisuje na podkladě národnostní autonomie.

60. Vláda se vybízí, aby předložila výkaz o dosavadním použití prostředků pro menšinové školy, jakož i seznam zřízených škol odděleně podle národností a s udáním počtu žáků.

61. Ministerstvo školství a národní osvěty se vybízí, aby předložilo výkaz o použití prostředků, poskytnutých pro sociální péči o studentstvo, a to odděleně podle národností.

62. Vláda se vybízí, aby předložila osnovu zákona, kterým se nejvyšší počet žáků v jedné třídě stanoví počtem 30.

sen. dr Macků a druhů:

63. Vláda se vyzývá, aby v nejbližším školním roce zařídila při české vysoké škole technické v Brně kurs pojistně technický.

sen. Pánka, Klečáka, Plamínkové a druhů:

64. Vláda se vybízí, aby přikročila bezodkladně ke stavbě dávno projektované budovy pro všeobecnou biologii a experimentální morfologii při lékařské fakultě university Karlovy, v níž by byly umístěny i oba ústavy zoologické.

65. Vláda se vyzývá, aby do rozpočtu na rok 1930 zařadila přiměřenou položku na stavbu lidovýchovného domu v Praze, jako centrály lidovýchovy vůbec.

66. Ministerstvu školství a národní osvěty se ukládá, aby z rozpočtových úspor pamatovalo na přípravné kursy středoškolské při Ústřední Škole Dělnické v Praze, která má 250 posluchačů, bez ohledu na politické přesvědčení.

67. Ministerstvu školství a národní osvěty se ukládá, aby urychlilo akci na postátnění nestátních, zvláště pak církevních škol na Slovensku a na Podkarp. Rusi.

68. Vláda se vyzývá, aby při zamýšleném řešení kompetence ministerstev přenesla živnostenské školství pokračovací. jakož i odborné školy živnostenské z působnosti ministerstva školství a národní osvěty do působnosti ministerstva pro průmysl, živnosti a obchod.

sen. Zimáka, Modráčka a soudr.:

69. Vláda se vyzývá, aby se postarala o hospodárnější úpravu vysokých škol; stejné odbory s trvale malým počtem studentstva buďtež sloučeny. Při stavbách nových budov vysokoškolských budiž postupováno hospodárně bez zbytečné okázalosti. Budiž pamatováno spíš na vydatnou dotaci laboratoří, knihoven, badatelských stipendií a ostatních pomůcek studia.

sen. Modráčka, Zimáka a soudr.:

70. Vláda se vyzývá, aby se postarala o definitivní úpravu vysoké školy obchodní v Praze v duchu zákonné předlohy, která již prošla příslušným jednáním výborovým. Absolventi této vysoké školy buďtež zákonem postaveni naroveň absolventům jiných odborů technických.

sen. Zimáka, Modráčka a soudr.:

71. Ministerstvo školství a národní osvěty se žádá, aby sorganisovalo styk rodičů a učitelů národních a středních škol. Buďtež utvořeny z rodičů a učitelů příslušných škol smíšené sbory, jež by se scházely alespoň jednou měsíčně a rokovaly o aktuelních potřebách školy, o methodách výchovných, o věcných potřebách škol, a jež by měly také hlas poradní při obsazování míst učitelských a ředitelských.

sen. Modráčka, Zimáka a soudr.:

72. Vláda se vyzývá, aby se postarala o publikaci důležitých skutečností v oboru státního hospodářství. Zejména je žádoucí, aby co nejdříve byla publikována data o rozložení daní v různých vrstvách obyvatelstva, v různých obvodech a povoláních. Budiž pečováno o to, aby tato statistická šetření se v pravidelných obdobích opakovala a vždy co nejdříve publikovala.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP