Čtvrtek 22. listopadu 1928

sen. Zimáka, Modráčka soudr.:

73. Vláda se žádá. aby se postarala o zrušení zkušebních tax na vysokých školách a aby náhradou profesorům a docentům přiměřeně zvýšila platy. Kolejné na vysokých školách budiž reformováno tak, aby bylo obligátní, avšak aby nemajetným studentům bylo s placením poshověno až po uplynutí přiměřené lhůty od absolutoria.

sen. Modráčka, Zimáka a soudr.:

74. Vláda se vyzývá, aby usnadnila činnost lidovýchovných korporací a ústavů m. j. zejména tím, že úřady k tomu příslušné nařídí správám škol všech stupňů, aby do krajní možnosti propůjčovaly školní místnosti k přednáškám lidovýchovným. Případné obtíže buďtež urovnány bez tvrdostí a bez šikan.

sen. Kučery, Průši a druhů:

75. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona na zrušení všech veřejných i soukromých konfesijních škol.

76. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila návrh zákona, kterým se zrušují všechny theologické fakulty.

77. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým by bylo zakázáno vyučování náboženství na všech veřejných i soukromých školách v ČSR.

78. Vládě se ukládá, aby předložila senátu návrh zákona na zřízení učitelského ústavu pro výchovu maďarských učitelů, poněvadž v republice dosud žádného takového ústavu není.

79. Vládě se ukládá, aby okamžitě zahájila všechny kroky potřebné k tomu, aby ihned byla zahájena stavba čtyř třídní měšťanské školy v Žilině.

80. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona na zrušení zkoušek dospělosti na středních školách.

81. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila návrh zákona, kterým se zrušují pro nemajetné studenty na všech veřejných školách všechny studijní poplatky a taxy.

82. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila návrh zákona o zřízení stálé studentské ozdravovny.

83. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila návrh zákona a rozšíření autonomie vysokých škol, který by zaručoval studentům vliv na všechna rozhodování autonomních úřadů vysokoškolských.

84. Vládě se ukládá, aby do jednoho měsíce předložila návrh zákona, kterým by se zaručil rozhodující vliv studentstva ve všech institucích studentské sociální péče a zavedla se samospráva podporovaných studentů.

85. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila návrh zákona o zřízení fondu, z něhož by byly zdarma poskytovány nemajetným studentům a žákům všechny učební pomůcky.

86. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým by byla všemu nemajetnému žactvu a studentstvu veškerých škol umožněna v době prázdnin návštěva pozoruhodných míst v ČSR volnou jízdou na drahách a bezplatným ubytováním a stravováním.

87. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, aby všechno nemajetné žactvo na školách národních mělo právo volné jízdy na všech drahách Československé republiky do míst škol a zpět za účelem návštěv vyučovacích hodin.

88. Ke kap. XI.

Vláda se vyzývá, aby do 6 týdnů předložila osnovu celostátního zákona pachtýřského, který by řešil vnucený nájem půdy od velkostatků a velikých usedlostí a současně stanovil pachtovné pro všechny drobné a střední pachtýře.

89. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů oznámila senátu:

1. výši zápůjček, jež z veřejných fondů byly majitelům či pachtýřům zbytkových statků poskytnuty;

2. výkaz osob, místa, výměry a ceny objektů, jež prodejem z volné ruky se svolením S. P. Ú. přešly do rukou nových nabyvatelů;

3. jméno, bydliště osob, jímž ve smyslu §§ 3, 7 a 11 záborového zákona a § 20 přídělového zákona byla půda ze záboru vyloučena nebo propuštěna;

4. řádnou bilanci celého hospodaření státního pozemkového úřadu s udáním příjmů a vydáním aktiv a pasiv až do doby poslední;

5. vyúčtování všech u státního pozemkového úřadu existujících fondů.

90. Vláda se vyzývá, aby odepsala dlužné daně za všechna minulá léta všem drobným zemědělcům, jichž roční důchod nečiní u svobodných 12.000 Kč a ti ženatých 18.000 Kč a aby v takových případech, kde nedoplatky daňové byly vtěleny do knih, byly na účet státní finanční správy vymazány.

91. Vládě se ukládá, aby do měsíce předložila senátu návrh zákona na jednotnou úpravu rybářství v Československu, jenž budiž zjednán v dohodě se zástupci rybářských korporací.

sen. Pánka, Klečáka, Plamínkové a druhů:

92. Ministerstvu zemědělství se ukládá, aby v době pokud možno nejkratší předložilo osnovu na novelisaci zákona honebního.

93. Ministerstvu zemědělství se ukládá, aby v nejkratší době předložilo osnovu zákona na úpravu práva rybolovného na tekoucích vodách v ČSR a aby přihlíženo bylo k iniciativním návrhům v této věci podaným.

sen. Modráčka, Zimáka a soudr.:

94. Vládě se ukládá, postarati se o takovou organisaci hospodářských družstev, která by zaručovala naprostou politickou nestrannost a objektivitu a v níž by byly zastoupeny přiměřeně všechny složky zemědělství a zemědělského průmyslu, a to jak podnikatelů, tak i zaměstnanců.

Výstavní podniky vůbec nespočívající na tomto základě nebuďtež z prostředků státních či jiných prostředků veřejných podporovány.

sen. Zimáka, Modráčka a soudr.:

95. Vládě se ukládá, aby k rozpočtu přiloženy byly výkazy o všech částkách, poskytnutých ze státních prostředků komukoli z položek subvenčních s krátkým odůvodněním poskytnuté subvence.

sen. Reyzla a soudr.:

96. Vládě se ukládá, aby správu státních statků a lesů přiměla k tomu, aby rozmnožila zvyková práva obyvatelstva na stelivo, sbírání klestí, jahod atd. a aby učinila všechno, by se vyšlo vstříc oprávněným přáním zemědělců a obcí, pokud jde o získání pachtovní půdy, stavebních pozemků, stavebního dříví atd.

97. Vládě se ukládá, aby co nejrychleji připravila zrušení všech cel na krmiva, aby se tím způsobem pomohlo dobytkářství, které se nalézá v tísnivých poměrech.

98. Vládě se ukládá, aby v brzku předložila zákon o zemědělských komorách, které zaručují stejnoměrné zastoupení všech zemědělských stavů a podniků.

99. Vládě se ukládá, aby ve smyslu vládního prohlášení ze dne 14. října 1926, ve kterém hlásána byla zásada plné rovnoprávnosti jednotlivých národností, u stanovila v přiměřeném počtu německé úředníky a aby všechny úřední listy vydávala také v německém jazyce.

sen. Modráčka, Zimáka a soudr.:

100. Ke kap. XII.

Vládě se ukládá, předložiti Národnímu shromáždění přesnou zprávu o dosavadních finančních výsledcích provádění pozemkové reformy. Ve zprávě té budiž uvedeno, zač jednotlivé soubory zabraného majetku byly převzaty, zač z těchto převzatých souborů půda byla přidělována v drobném přídělu a jaký je stav jednotlivých fondů státním pozemkovým úřadem spravovaných. Budiž dále Národnímu shromáždění předložen přesný výkaz, jak výměr půdy zemědělské, lesní a jiné byl propuštěn jednotlivým vlastníkům zabraných souborů ze záboru a podle jakých právních předpisů.

sen. Zimáka, Modráčka a soudr.:

101. Ke kap. XIV.

Vzhledem k tomu, že úpravné práce na středním Labi. t. j. od Mělníka k Jaroměři po 25 roků prováděny jsou v jednotlivých, navzájem nesouvislých částech, jichž jest toho času asi 17 a že tento stav znemožňuje využití velkých nákladů zde do Labe dosud investovaných a zaviňuje i značné ztráty udržovací, ukládá se vládě bezodkladně postarati se o takové finanční a technické zajištění těchto prací, aby úprava Labe směrem od Mělníka proti proudu co nejrychleji v čase nejkratším byla dokončena a tak oživeny stamiliony, dosud sem investované.

sen. Kučery, Průši a druhů:

102. Vládě se ukládá, aby do měsíce dala vyšetřiti zvláštní komisí, dosazenou odborovými ústřednami dělnickými a závodní radou v Příbrami, poměry ve státních podnicích příbramských, zejména pracovní a mzdové poměry dělníků a zřízenců, poměry pensistů a vdov po penzistech, hospodaření ve státních podnicích a všechny případy korupce a krádeže, páchané vedoucími činiteli; dále, aby na základě provedeného šetření v dohodě s odborovými ústřednami dělnickými a závodní radou a podle jejich návrhu zjednala v těchto všech směrech nápravu a vyhověla všem jejich požadavkům na úpravu pracovních a mzdových poměrů. Ještě než se toto stane, budiž odvolán návrh ministerstva veřejných prací, kterým mají býti zredukovány pracovní dny z 25 na 16 směn v měsíci a odbourány drahotní výpomoci.

sen. Fijaly a druhů:

103. Vláda se vybízí, aby v nejkratší lhůtě předložila senátu osnovu zákona, kterým se upravují pracovní a služební poměry dělníků a zaměstnanců ve státních podnicích pro dobývání a zpracování radia. Tato osnova zákona vybudována budiž, na těchto zásadách:

1. zavedení šestihodinové doby pracovní,

2. zákaz práce žen a práce mladistvých dělníků,

3. zavedení pravidelné kontroly hygienických zařízení a

4. pravidelných lékařských prohlídek dělníků, kteří jsou ohroženi smrtí radiem, jakož i bezplatného ošetřování v sanatoriu pro případ onemocnění;

5. poskytnutí šestitýdenní placené dovolené,

6. poskytnutí pracovního oděvu a potřebných ochranných prostředků zdarma,

7. poskytnutí plných pensijních požitků po uplynutí 15 služebních let,

8. znovuzavedení drahotních přídavků pro provisionisty a jich pozůstalé v plné původní výměře bez jakéhokoliv omezení.

sen. Reyzla a soudr.:

104. Ke kap. XIV.

Vláda se vybízí, aby ještě v tomto zasedání předložila osnovu zákona o vybudování státní důlní inspekce. Tuto inspekci nechť provádějí orgánové z řad hornictva volení a státem placení.

105. Vláda se vybízí, aby předložila výkaz o národnostním složení úřednictva v resortu ministerstva veřejných prací.

sen. Zimáka, Modráčka a soudr.:

106. Ke kap. XV.

Ministerstvo národnej obrany sa vyzýva, aby civilnímu robotníctvu vo svojich vojenských podnikoch upravila pracovné a požitkové i pensijné pomery podľa vzoru iných resortov štátnej správy.

sen. Pánka, Klečáka, Plamínkové a druhů:

107. Ministerstvu pošt a telegrafů se ukládá, aby v době nejkratší provedlo revisi výkonů neúplně zaměstnaných poslů a poštovních pomocníků a uvedlo výměru pracovních hodin v soulad se skutečným výkonem.

108. Vláda se vyzývá, aby po slyšení odborových organisací poštovních zaměstnanců podrobila revisi vládní nařízení č. 16 a 17. ze dne 5. března 1927 a odstranila některé nespravedlivé tvrdosti, jež se proti vůli zákonodárce do těchto nařízení dostaly.

sen. Zimáka, Modráčka a soudr.:

109. Ke kap. XVI.

Vláda sa vyzýva, aby uložila ministerstvu železníc ešte r. 1929 začiať s počiatočnými prácami stavby železničnej dráhy Červená Skála-Margiťany. Nech aspoň 2 miliony Kč venuje z výťažku železníc na tento účel v r. 1929.

sen. Modráčka, Zimáka a soudr.:

110. Po obou stranách železniční tratě Benešov-Tábor nalézají se (kromě hornatého území Volovec-Jasiňa na Podk. Rusi) nejrozsáhlejší oblasti bez železničního spojení. Ježto tento dopravní stav těžce poškozuje hospodářský život středních Čech, vyzývá se ministerstvo železnic, aby zabývalo se vhodným vyřešením železničního spojení ve zmíněných středočeských oblastech a přispělo tak k odstranění hospodářské bídy, která v těchto krajích následkem nedostatečné dopravy panuje.

111. Do rozpočtu ministerstva železnic zařazen budiž obnos potřebný k tomu, aby veškeré pohraniční stanice čsl. státních drah posunuty byly o jeden stupeň činovného výše, než jak to stanoví zákon č. 103/26 případně vlád. nař. č. 15/27.

Při sdělávání zák. č. 103/26 bylo jednáno o tom, jakým způsobem vyrovnány by byly cenové nesrovnalosti, vznikající z valutárních rozdílů sousedních států. Rozřešení této otázky přenecháno bylo meziministerské komisi, která dodnes, přes to že od vydání zákona a jeho platnosti uplynula doba delší dvou roků, nevykonala naprosto ničeho, co by mohlo přinésti volajícím po svém právu naprosté uspokojení. Jelikož velmi trudný hospodářský stav zaměstnanců těchto pohraničních stanic přispívá značnou měrou k roztrpčenosti postiženého zaměstnanectva, čímž trpí přirozeně i služba sama, jest nutno, aby tento návrh byl přijat a zvýšení činovného pro pohraniční stanice ihned bylo provedeno.

sen. Zimáka, Modráčka a soudr.:

112. Systemisace služebních míst ve službě železniční budiž okamžitě přepracována a doplněna ve smyslu zák. č. 103/26 na normální počet potřebných míst.

Před tím za účasti odborníků z Ústřed. výb. důvěrníků při min. železnic a zástupců rámcových odborových organisací železničářských provedeno budiž nové ohodnocení služebních výkonů všech kategorií služebních.

Takto provedená systemisace bude teprve vlastní systemisací provisorní a bude podkladem pro definitivní systemisaci, prováděnou ve smyslu zák. č. 286/1924.

Podle prohlášení pana ministerského předsedy dra Švehly, má první systemisace služebních míst, na železnicích dosud provedená, býti pouze přechodným přehledem a pak má teprve býti provedena řádná systemisace provisorní, jak tuto navrhuje tento návrh a pak teprve následovati má ve smyslu zák. č. 286/24 systemisace definitivní.

113. Do rozpočtu min. železnic zařazena budiž položka 100 mil. Kč na novelisaci vládního nařízení č. 15/1927.

Obnos tento budiž rozdělen na provedení těchto změn ve vlád. nař. č. 15/27:

§ 2. Úřednický stav rozděluje se na 7 kategorií a do 4 služebních tříd. Do III. a IV. služební třídy zařazují se se všemi právy těchto úředníků, jak jsou uvedena v zák. č. 103/26, úředníci bývalého statutu IIIa a IIIb, kteří ve vládním nařízení č. 15/27 zařazeni byli ve II. dílu §§ 23 a 24 (až § 40) jako železniční gážisté mimo služební třídy, pokud konají služby kancelářské.

Pro úředníky těchto statutů, konající služby technické, provozní a dozorčí, zřízeny budou 3 automatické stupnice platové podle vzoru učitelů škol odborných (III), obecných (II) a měšťanských (I).

§ 42 (díl III). Pro úředníky a zřízence zřídí se místo 4 platových stupnic, 5 stupnic platových, z nichž stupnice 5. rovná se stupnici 3., zák. č. 103/26, stupnice 4. stupnici 2., stupnice 3. stupnici 1., a dále zřídí se stupnice 2, s konečným platovým stupněm 16.000 Kč a stupnice 1. vlád. nař. č. 15 o konečném platovém stupni 17.100 zvýší se na 17.400.

Část druhá vlád. nař. č. 15/27 budiž změněna takto:

§ 113. Denní plat stanoví se 720 Kč měsíčně pro 1. platovou skupinu a 690 Kč pro II. plat. skupinu. Denní plat zvyšuje se ve skupině I. o částku 30 Kč a ve skupině II. o částku 25 Kč měsíčně.

Ve věci platů čekatelských, činovného, příspěvku na výchovu atd., provedeny budou odpovídající úpravy.

Úhrada těchto nákladů provedena bude jednak ze snížených, případně zrušených vyrovnávacích a doplňovacích příplatku z úspor, vyplývajících z úprav, provedených dle vlád. nař. č. 15/27 oproti původnímu stavu osobních nákladů, jakož i z obnosu připadajícího na železnice, z částky 750 mil. Kč, věnované na provedení platového zák. č. 103/26.

sen. Kučery, Průši a druhů:

114. Vláda se vyzývá, aby učinila všechna nutná opatření k tomu, aby personálu vlakovému a strojnímu byla zvláště honorována každá načatá hodina zpoždění vlaku, a to poměrnou částkou, jež by při osmihodinové době pracovní z úhrnného, služného (platu) na hodinu zpoždění připadala, zvýšenou ve dne. t. j. od 5. hod. ráno do 10 večer o 50%, v noci o 75%. Podle stejných zásad buď též placeny hodiny přes čas u všech ostatních železničních zaměstnanců.

115. Vláda se vyzývá, aby upravila platové a služební poměry železničních zaměstnanců na výpomoc řádnou kolektivní smlouvou, uzavřenou v dohodě s odborovými organisacemi a důvěrnickými výbory a vybudovanou na těchto zásadách:

1. Denní plat nesmí býti nižší než 40Kč;

2. zajištění všech naturálních požitků, jako režijního paliva a režijních lístků;

3. osmihodinová doba pracovní;

4. honorování práce přes čas, a to ve dne (od 5 hod. ráno do 10 hod. večer) částkou o 50%, v noci o 75% vyšší, nežli je částka z úhrnného denního platu na hodinu práce připadající;

5. zajištění přednostního práva na uvolněná systemisovaná místa zaměstnanců definitivních;

6. po půlročním trvání zaměstnaneckého poměru jmenování zaměstnancem trvalým se všemi nároky z toho vyplývajícími za současného převzetí do pensijního fondu.

116. Ke zdolání nynější zvýšené dopravy buďtež ihned reaktivováni všichni zaměstnanci, kteří proti své vůli byli předčasně podle zákona č. 286/1924 restringováni.

117. Aby se dosavadnímu ohromnému přetěžování železničních zaměstnanců a z toho plynoucím železničním katastrofám učinila přítrž, vyzývá se vláda, aby do měsíce upravila otázku osmihodinné doby pracovní na železnicích podle návrhu odborových organisací a důvěrnických výborů a ve shodě s nimi.

118. Aby se zabránilo dnešnímu vykořisťovatelskému režimu na drahách, který nezodpovědně přetěžuje nekvalifikované zaměstnance zodpovědnými úkony a způsobuje ohromné železniční katastrofy, vyzývá se vláda, aby učinila nutná opatření, by ministerstvo železnic zachovávalo předpisy provozního řádu, dle něhož smí železniční správa takovými zodpovědnými úkony pověřovati jen ty zaměstnance, za něž může převzíti dle platných předpisů ručení.

119. Vláda se vyzývá, aby okamžitě zastavila propouštění železničních zaměstnanců, kteří jsou přes svou kvalifikaci a po př. i dlouhou služební dobu pouze pro svou politickou a odborovou příslušnost hromadně vypovídáni ze zaměstnání, dále aby všechny výpovědi, po př. už provedená propuštění takovýchto železničních zaměstnanců odvolala, aby zastavila disciplinární řízení, jež jsou proti nim z uvedených důvodů zavedena a konečně nařídila dodatečné povýšení po př. jmenování těch železničních zaměstnanců, jimž bylo toto z týchž důvodů zastaveno.

120. Ke kap. XVII.

Vládě se ukládá, aby s největším urychlením učinila všechny přípravy, jež s její strany jsou nutny k provedení voleb do nemocenských pojišťoven, zejména aby po dohodě s odborovými ústřednami zaměstnaneckými vydala nejpozději do konce roku prováděcí nařízení k volebnímu řádu do nemocenských pojišťoven a vystříhala se jakýchkoli počinů, jež by jakkoliv omezovaly nebo dokonce suspendovaly autonomii sociálního pojištění.

121. Vládě se ukládá, aby do konce tohoto roku předložila senátu návrh novelisace zákona č. 142/1920 ve znění zákona č. 39/1922 o požitcích válečných poškozenců, jenž by vyhovoval plně požadavkům organisací válečných poškozenců.

122. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, jímž se stanoví nová jednoroční lhůta pro přihlášky válečných poškozenců podle zákona o požitcích válečných poškozenců ze dne 20. února 1920, č. 142 Sb. z. a n., ve znění zákona ze dne 25. ledna 1922, č. 39 Sb. z. a n., prostá jakýchkoli vylučovacích výminek a omezovacích ustanovení.

123. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona o povinném zaměstnání válečných poškozenců ve veřejných a soukromých službách, jenž by byl ve shodě s požadavky organisací válečných poškozenců a Svazu státních zaměstnanců invalidů.

124. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu rozpočet nákladů na dům invalidů v Pohořelicích, jakož i podobné rozpočty všech t. zv. domů invalidů.

125. Vládě se ukládá, aby každoročně zařazovala do státního rozpočtu jako řádné vydání položku Kč 5,000.000 na poskytování pravidelných i mimořádných podpor potřebným a v nouzi žijícím československým vystěhovalcům za hranicemi na hrazení výloh s přesídlením jejich rodin spojených.

126. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů podala senátu zprávu, jaké stanovisko zaujala k požadavkům, schválených na sjezdu delegátů čsl. zahraničních spolků, pořádaném Jednotou čsl. spolků v cizině ve dnech 27. a 28. května 1928 v Gladbecku a jaká opatření učinila po př. míní učiniti, aby těmto minimálním požadavkům československých vystěhovalců bylo vyhověno.

127. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona o státní podpoře stavebního ruchu, jenž by umožnil co nejrychlejší opatření laciných a zdravých bytů pro pracující a nemajetné vrstvy.

128. Vládě se ukládá, aby do měsíce předložila senátu návrh zákona, kterým se odstraňuje t. zv. gentský systém podporování nezaměstnaných a současně zavádějí se podpory nezaměstnaných výhradně z prostředků státních, a to ve výši, existenci nezaměstnaných zajišťující.

129. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona na vybudování zprostředkovatelen práce a služeb, jež by spravovaly odborové ústředny prostřednictvím odborových organisací.

sen. Zimáka, Modráčka a soudr.

130. Ministerstvo sociálnej pečlivosti sa vyzýva, aby sa vážne staralo o výstavbu útulku v Bratislave pre polnohospodárskych robotníkov, ktorí chodia do cudziny na práce a odtiaľ sa zase po sezonej práci vracajú. Nech na účet prebytkov vlastného resortu poukáže odpovedajúcí obnos, ktorý by umožnil stavbu tohoto útulku ešte v r. 1929. Nech v tom směre pôsobí na ministerstvo zemedelstva a ministerstvo zdravotnictva, aby tiež zo svojich zostatkov rozpočtových pamatovaly na tento účel.

sen. Modráčka, Zimáka a soudr.:

131. Vláda se vyzývá, aby s předchozí dohodou dělnických úrazových pojišťoven a dělnických odborových organisací připravila novelisaci zákona o úrazovém dělnickém pojištění, aby nároky starodůchodců byly uvedeny na drahotní a měnovou úroveň současné doby.

sen. Zimáka, Modráčka a soudr.:

132. Vláda se vybízí, aby vrácení vyplacených podpor od válečných invalidů nebylo vymáháno, je-li invalida nemajetný a vrácení podpory by snížilo jeho existenčně nejnutnější příjem.

133. Vládě se ukládá, aby s urychlením předložila návrh novely zákona čís. 146/1923, jímž by se lhůta k přihláškám o důchod válečných poškozenců, která uplynula 31. prosincem 1923, ještě jednou a naposledy prodloužila.

sen. Modráčka, Zimáka a soudr.:

134. Vláda se vybízí, aby zákon o válečných poškozencích byl novelisován a aby při novelisaci byl vzat zřetel na iniciativní návrhy poslanců i senátorů v předešlém období ve sněmovně i v senátu podaných.

sen. Pánka, Klečáka. Plamínkové a druhů:

135. Vláda se vyzývá, aby předložila zákon o státních zprostředkovatelnách práce a poradnách pro volbu povolání.

136. Vláda se vyzývá, aby předložila novelu k zákonu o státním příspěvku k podporám v nezaměstnanosti (t. zv. gentský systém).

137. Vláda se vybízí, aby po předchozí dohodě dělnických Úrazových pojišťoven a dělnických odborových organisací připravila novelisaci zákona úrazového pojištění dělnického, v němž by také nároky starodůchodců byly upraveny podle současných poměrů hospodářských a drahotních.

138. Vládě se ukládá, aby do 31. prosince 1928 podala návrh zákona na zaopatření přestárlých dělníků.

139. Vláda se vybízí, aby v době nejkratší podala návrh zákona o zřízení komor dělnických a zaměstnaneckých, přihlížejíc k iniciativním návrhům v této věci podaným.

140. Ministerstvu sociální péče se ukládá, aby novelisovalo vládní nařízení ze dne 16. července 1926, č. 145 Sb. z. a n., a stanovilo pojistné léčebného fondu veřejných zaměstnanců podle § 30 zákona ze dne 15. října 1925, č. 221 Sb. z. a n., 1% platu a zrušilo dosavadní minimální pojistné 16 Kč a maximální Kč 50 jako nespravedlivé a nesociální.

141. Ministr sociální péče se vyzývá, aby bezodkladně předložil senátu osnovu zákona, kterým by se rušily staré čelední řády a řádně upravily pracovní a mzdové poměry pomocnic v domácnosti.

sen. Reyzla a soudr.:

142. Vláda se vybízí, aby předložila osnovu zákona, kterým se zavádí obligatorní pojištění proti nezaměstnanosti.

143. Vláda se vybízí, aby předložila osnovu zákona, kterým se péče o válečné poškozence zlepšuje ve smyslu požadavků organisací válečných poškozenců.

144. Vláda se vybízí, aby předložila osnovu zákona, kterým se živnostenská inspekce buduje na těchto zásadách:

1. Počet inspekčních orgánů budiž rozmnožen a budiž jim přikázána přiměřená moc výkonná,

2. provádění živnostenské inspekce dějž se za spolupůsobení dělníků a zaměstnanců z podniků,

3. ustanoveny buďtež ženské živnostenské inspektorky,

4. stavební živnostenská inspekce budiž vybudována a upravena přibráním kontrolních orgánů z dělnictva.

145. Vláda se vybízí, aby předložila osnovu zákona o zřízení komor dělnických a zaměstnaneckých.

146. Vláda se vybízí, aby nejdéle do lhůty 1 měsíce předložila osnovu zákona o zaopatření osob, které pro stáří jsou ze sociálního pojištění vyloučeny.

Nejmenší částka zaopatřovacích požitků musí činiti 2.000 Kč ročně a má ji nésti zúplna stát.

sen. Pánka, Klečáka, Plamínkové a druhů:

147. Ke kap. XVIII.

Vláda se vyzývá, aby věnovala přiměřený obnos z rozpočtových úspor na ošacovací a stravovací akci pro nezaměstnané dělníky, zejména v krajích hornických, sklářských a textilních a na Podkarpatské Rusi, s patřičným zřetelem na děti.

Akci tuto nechť provede ministr vnitra, jako správce ministerstva pro zásobování lidu, v okresech, kde je pomoci nejvíce potřebí. Nesmí proto býti tato akce centralisována. Akce tato byla již třikráte, a to se skvělými výsledky provedena v létech minulých.

sen. Kučery, Průši a druhů:

148. Ke kap. XIX.

Vládě se ukládá, aby ihned bylo započato se stavbou Pasteurova ústavu, na Slovensku.

149. Vládě se ukládá, aby poskytovala pouze těm lázním a lázeňským ústavům podporu, jež reservují 20% lůžek pro nemajetné ošetřovance.

150. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se zřizuje při každé nemocnici zvláštní porodnické oddělení a poradna pro udílení bezplatných porad těhotným.

151. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona na zestátnění lékáren.

sen. Zimáka, Modráčka a soudr.:

152. Ke kap. XX.

Vláda se vyzývá, aby ještě v tomto roce byl předložen zákonodárným sborům návrh zákona o postavení naroveň všech pensistů, vdov a sirotků, včetně darů z milosti a pensí z milosti, podle zákona čís. 103 a 104 z r. 1926.

sen. Reyzla a soudr.:

153. Vláda se vybízí, aby ještě v podzimním zasedání předložila osnovu zákona, kterým se stanoví úplné naroveň postavení všech kategorií pensistů. Tato úprava vztahujž se na pensisty státu, státních podniků a ústavů a na učitele.

154. Ke kap. XXI.

Vláda se vybízí, aby co nejdříve předložila osnovu zákona, kterým se zavádí běžná daň z majetku.

155. Vláda se vybízí, aby pokud možno brzy předložila osnovu zákona, kterým se provádí revise celního tarifu ve smyslu snížení vysokých ochranných cel. Obzvláště buďtež potraviny a krmiva osvobozena od cla.

156. Vláda se vybízí, aby předložila osnovu zákona, kterým se pozemková daň proměňuje v daň z ryzí ceny půdy s ponecháním postačitelného existenčního minima.

Nákladný a zbytečný pozemkový katastr budiž zrušen.

sen. Zimáka, Modráčka a soudr.:

157. Ministerstvo financií sa vyzýva, aby služobné, požitkové a pensijné pomery zamestnancov v mincovne v Kremnici upravilo podľa vzorov zamestnancov tabákové režie alebo štátnych knihtlačiarní.

158. Vláda se vyzývá, aby předložila osnovu zákona, podle které byly by učiněny daňové výkazy veřejnými. (Amerika takovéto opatření s velikým úspěchem provedla.)

sen. Kučery, Průši a druhů:

159. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se zrušuje daň z cukru.

160. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se promíjí poplatníkům, jichž důchod nepřesahuje 24.000 Kč ročně, všechny nedoplatky na daních až do roku 1928 včetně.

161. Vládě se ukládá, aby do 14 dní předložila návrh zákona, jímž se zrušuje srážení důchodové daně z mezd a platů zaměstnavateli.

162. Vládě se ukládá, aby do měsíce učinila potřebná opatření ke zrušení dovozních cel na předměty denní potřeby širokých pracujících vrstev.

163. Vládě se ukládá, aby do měsíce učinila všechna opatření, potřebná k tomu, aby byla zrušena domovní daň třídní a daně činžovní u všech vlastníků domků a malých zemědělských hospodářství, jichž úhrnný roční důchod nepřesahuje 12.000 Kč, pokud se starají pouze o sebe, a 18.000 Kč, pečují-li o druhé osoby.

164. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se zvyšuje dávka ze šumivého vína o 250%.

165. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se zvyšuje daň z tantiem o 200%.

166. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se zvyšuje existenční daněprosté minimum u daně důchodové na 12.000 Kč ročně pro toho, kdo se stará pouze o sebe, a na 18.000 Kč ročně pro ostatní poplatníky.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP