Úterý 28. dubna 1936

Cítíme se v tomto státě úplně zajedno se všemi spoluobčany německého jazyka, kteří se cítí poctivými občany tohoto státu a chtějí hájiti jeho trvání. Naši němečtí soc. demokraté prohlásili to nejprve a s naprostou jasností. Jsme povinni také my, Češi, říci, že tuto jejich věrnost uznáváme a hodláme ji splatiti se své strany neochvějnou věrností zásadám demokracie a občanské rovnoprávnosti, na nichž v tomto státě společně stojíme. (Výborně! - Potlesk.)

Zdravým lidským rozumem nepochopitelné je stanovisko našich komunistů nejen k této osnově zákona, nýbrž ke všem otázkám obrany státu. Vyhledávajíce nejrůznější záminky odepřeli hlasovati pro rozpočtové položky potřebné k tomu, aby vojáci byli vyzbrojeni, pro prodloužení vojenské služby, nevyhnutelné k udržení takového stavu pohotových sil, aby v případě náhlého útoku se mohl ostatní národ připraviti k obraně. Nesouhlasili ani s osnovou zákona o špionáži a potírají i předloženou osnovu zákona o obraně státu. Kdyby šlo o jednu věc, byl by to důvod jedné věci, ale zde nejde o jednu věc, nýbrž o celou soustavu a zásadní stanovisko. Komunisté nemohou popříti, že Československo se může dostati pouze do války obranné. Může býti ohroženo pouze silami, které oni sami nazývají fašistickými. Dostaneme-li se do války (Výkřiky komunistických poslanců. - Místopředseda Košek zvoní.), povedeme ji společně na jedné straně s Francií, na druhé straně s komunistickým Svazem sovětských republik. Případná válka se nepovede ani lidovými manifestacemi, ani Gottwaldovými resolucemi. Na obranu státu je potřebí vojska, pevností, zbraní, střeliva a k tomu zákonů umožňujících, aby se těchto prostředků, mohlo užíti včas a účelně. (Potlesk. - Výkřiky komunistických poslanců.) Naši komunisté to všecko československému státu dosud odpírali a odpírají, vyhledávajíce nejrůznější výmluvy a podmínky. Prosím, dovedu dobře pochopiti, jako každý z nás, že není v zákonech všecko to, co bychom si přáli a jak bychom si přáli, poněvadž zde nemáme většiny (Výkřiky komunistických poslanců.) a musíme v každém případě dělati kompromis. - (Výkřiky komunistických poslanců. - Místopředseda Košek zvoní.) Ale račte si vzíti příklad ze Svazu sovětských socialistických republik. Tento Svaz (Stálé výkřiky komunistických poslanců. - Místopředseda Košek zvoní.) uzavřel smlouvu s touto Československou republikou a s touto armádou. (Potlesk.) A odpíráte-li Československé republice možnost, aby splnila tuto svoji spojeneckou - povinnost, stavíte se proti této republice a - stavíte se tak proti sovětskému Svazu, který hubou hájíte. (Veselost. - Výkřiky komunistických poslanců.)

Místopředseda Košek (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Srba (pokračuje): Pánové, já jsem vám již v branném výboru řekl, že jste tuhle taktiku nevynalezli, že tahle taktika je stará: hubou slibovat a skutky odpírat. Uvedl jsem vám příklad z doby válek Marie Teresie, kdy tato žádala proti Bedřichovi pruskému pro své jezdectvo oves a obrátila se oň do Uher, žádajíc, aby uherské stavy přispěly svými zásobami. Načež páni uherští šlechtici chtějíce nechat oves pro sebe a zároveň se tvářiti loyálně, sešli se a udělali usnesení: krev a život pro císařovnu, ale oves ne. (Veselost.) To je taktika, které užívají naši komunisté. Krev, život pro republiku a proti fašismu, ale vojáka ne, zbraně ne, pevnosti ne a střelivo ne. (Potlesk. - Výkřiky komunistických poslanců. - Místopředseda Košek zvoní.)

Prosím vás, nemluvte o tom, že by vám nějaký ten t. zv. fašista u nás měl brániti v tom, že by se měla hájiti společně nějaká společná věc. Ve Svazu národů sedí ti fašisté také a Sovětský svaz, který je něco více než vy, je tam rovněž. A na posledních manévrech v Rusku byla pozvána fašistická Italie a měla tam svého delegáta. Pánové, to je tak: Máme si vybrati zde mezi p. Gottwaldem a Stalinem. Je zcela přirozené, že proti Gottwaldovi si zvolíme Stalina. (Potlesk.)

Naši komunisté buď počítají s tím, že soc. demokracie a jiné strany tohoto státu udělají za ně, co oni ve svém nitru musí považovati za správné, ale čeho z důvodů taktických sami učiniti nechtějí. To by byla politická bezcharakternost. Nebo vědomě a účelně odpírají státu praktické prostředky na vlastní obranu a splnění smluvních závazků vůči Sovětskému svazu a pak se staví fakticky na stranu fašistických ohrožovatelů tohoto státu. Hubou pomáháte sovětskému Rusku a skutky Hitlerovi. (Tak jest! - Potlesk. - Výkřiky komunistických poslanců.) Hubou se to neudělá. Až budeme moci vypraviti armádu ozbrojenou resolucemi, budu souhlasiti úplně s vaším stanoviskem.

Dokud komunisté trvají na této taktice, nemůže se s nimi žádná poctivá socialistická strana sejíti na žádné jednotné frontě. Dokavad se poctivě, skutkem (Výkřiky komunistických poslanců.) a positivním hlasováním nepostavíte na stanovisko demokratické obrany našeho státu, do té doby neuznáváme poctivost vašich úmyslů. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Pan kol. dr Jar. Dolanský mluvil v branném výboru a také i jinde o tom, že je potřebí hájiti republiku třebas po jakobínsku. Beze všeho, ale myslím, že by tehdá v dobách francouzské revoluce byli považovali za velezrádce každého, kdo by posílal beze zbraní a bez prostředků k bojování jakobínské bojovníky do boje. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Přiznávám ovšem našim komunistům jednu polehčující okolnost, a to je nesmírný zmatek, který vládne v jejich řadách. V diskusi k VII. sjezdu komunistické strany Československa, uveřejněné v "Rudém právu" ve článku "Třídní ostražitost vůči kritikům.", píše komunistka Josefa Javůrková (čte): "Přes velké chyby, kterých se naše strana dopustila, nikdo nikdy netvrdil, že by Československo uzavřením mírového paktu se Sovětským svazem pozbylo svůj imperialistický charakter." (Výkřiky komunistických poslanců. - Místopředseda Košek zvoní.) Kde se může takto psáti, přestává, myslím, rozumná diskuse. (Výkřiky.) Mám svoje pochyby o tom, že by komunistická internacionála byla tak úplně neodvislá od vlády Svazu sovětských republik. Ale co můžeme nejméně chtíti, je přece to, aby vláda Svazu sovětských republik aspoň mravně odstřelila hlupáky nebo zločince, kteří poškozujíce vojenského spojence Sovětského svazu, poškozují i tento stát a víru v upřímnost jeho spojenectví s naší republikou, o níž naprosto nepochybujeme. (Výkřik posl. Valló: Vy myslíte, že týmto zákonom bráníte republiku, ale vo skutočnosti bráníte kapitalistov.) Kdybys takhle mluvil v Rusku, postaví tě ke zdi. (Hlasy: Váš kol. Stoupal ....) To je zrovna tak váš kolega, jako náš. (Výkřiky. - Místopředseda Košek zvoní.)

K předložené osnově zákona chtěl bych ještě říci: Zákony samy nestačí, bude nutno je také správně prováděti. Konstatuji při této příležitosti, že ačkoliv máme již rok v platnosti zákon o protiletecké obraně, je to, co z něho bylo prakticky uskutečněno, zcela nedostatečné. Ani objekty vojensky nejdůležitější neprovedly za celý rok prvých předpokladů účinné protiletecké obrany. Navštívil jsem všecky letecké továrny, podíval jsem se do továrny na výrobu třaskavin, ale viděl jsem, že ještě ani v jediné nebyl postaven jediný kryt pro tamější zaměstnance, ačkoli jsou v případě konfliktu ohroženi především oni. Pan kol. inž. Žilka si to může zkontrolovati v Semtíně. (Výkřiky komunistických poslanců.) Ministerstvo vnitra nevybudovalo dostatečně ani příslušného oddělení, nebyl dosud vytvořen ani občanský poradní sbor, zákonem předvídaný, který by tuto činnost kontroloval a popoháněl. V době, kdy ruský studijní ústav letecký má asi 5.000 zaměstnaných, kdy německá továrna Junkersova podle zpráv amerických znalců vyrábí letadla tak rychle, jak to jen dokáže 15.000 zaměstnanců této jediné továrny ve třech směnách, kde v druhé německé továrně Heinkelově, přestěhované dnes do Meklenburska, pracuje přes 600 inženýrů pouze na nových konstrukcích a na universitě v Cáchách sbor 20 zvláštních aerodynamiků provádí tunelové výzkumy, které Junkersovi pracuje universita v Göttingách, v této době stav našeho vojenského studijního ústavu leteckého je přímo kritický. Je vybaven hůře personálem a prostředky nežli v dobách před několika lety. Naše letecké továrny propouštějí v této době personál a vojenská letecká továrna propustila v minulých týdnech na 400 osob, tedy 1/3 všeho personálu. Ještě dnes nemá naše civilní letectví i pro obranu státu velmi důležité ani samostatné sekce v ministerstvu veř. prací, poněvadž ministerstvo financí nepovolilo prostředky k primitivnímu vybavení personálem. Organisační stav vojenského letectví je stejně nedostatečný. Skládám poslední naději do Nejvyšší rady obrany státu, touto osnovou zákona zřizované, která má právo a povinnost, dáti si předložit nejdůvěrnější zprávy o stavu našich obranných prostředků ve všech oborech a rozhodnouti autorativně o směru, kterým obrana státu musí býti především budována.

K osnově zákona byla připojena resoluce, schválená jednomyslně stranami vládními i oposičními ve výboru branném i ústavně-právním. Tato resoluce připomíná vládě již jednou učiněné rozhodnutí Národního shromáždění, aby zbrojovky byly zestátněny, aby továrny v jiných oborech pro obranu státu působící byly nuceny spokojiti se normálním ziskem a aby v případě válečného stavu všechna výroba ve všech oborech obrany státu se dála bez zisku, aby páni ředitelé a vedoucí nebyli placeni lépe než vojenští gážisté nebo důstojníci ve stejné hodnosti. (Potlesk.) Pohádky o tom, že soukromý průmysl pracuje laciněji než státní, již dávno minuly. Kdo chce, ať si dá předložiti podrobné výpočty o tom, co stojí jednotlivé výrobky z podniku soukromého a z podniku státního. Měl jsem možnost konstatovati, že ze státního podniku jsou výrobky o 25 % až 40 % lacinější. (Slyšte!) Na př. ve vojenské továrně na telegrafy měl jsem příležitost pozorovat, že jednotlivé věci byly tam vyráběny až o 75% levněji než byly nakoupeny z volné ruky. Mluviti o tom, že by stát tím mohl ztratit, když by právě nejvýnosnější část našeho válečného průmyslu, výrobu zbraní, zestátnil, by bylo velkým omylem. Stát tím může finančně jen získat. A nám musí jíti o to, aby soukromé vlivy, které působí korupčně na celý veřejný život, byly úplně odstraněny. (Výborně! - Potlesk.)

Touto osnovou nového zákona dostane se ministerstvu vnitra a zvláště také ministerstvu nár. obrany nových a dalekosáhlých práv a povinností. Budou je moci zvládnout pouze tehdy, když budou dokonale vybavena ve všech příslušných instancích. Sem spadá i rozmnožení personálu. Zvláště bude nutno bedlivě dbát, aby okr. politické úřady dostaly pro své nové úkoly potřebný počet sil dostatečně kvalifikovaných. Naše první instance je ve velmi zanedbaném stavu, ač na ní ve státě spočívá jedna z nejobtížnějších prací. Význam i rozsah obou těchto ministerstev i orgánů jim podřízených ovšem vzroste do té míry, že bude nutno uvažovat za tohoto stavu i o novém rozdělení politické odpovědnosti mezi koalovanými stranami.

Připravujíce obranu státu jak touto osnovou zákona, tak i osnovou proti špionáži i prostředky vojenské síly, činíme tak v naději, že spojenému úsilí všech rozumných lidí na světě se na konec podaří přece udržet mír. Kainova bratrovražda nemůže přece zůstati na věky posledním prostředkem vyrovnávání sporů mezi člověkem a člověkem. Nebezpečí války, které nám hrozí, musí zvýšeně působit i u měšťanských stran k tomu, aby spravedlivé požadavky pracujících vrstev, krisí nejhůře postižených, byly splněny sec síly státu stačí. Pan president republiky nedávno velmi výstižně prohlásil, že náš voják je nepřemožitelný, je-li přesvědčen, že věc, za niž bojuje, je spravedlivá. Proto musí být republika spravedlivá národnostně i sociálně, aby každý její voják s plným přesvědčením mohl za ni bojovat. V této chvíli mezinárodní krise Československá republika má právo očekávat, že každý její občan vykoná svou přirozenou povinnost. My ji splníme i hlasováním pro tuto osnovu zákona. (Potlesk.)

Místopředseda Košek (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je p. posl. Vančo. Dávám mu slovo.

Posl. Vančo: Slávna snemovňa!

Kto dnes pozoruje, čo sa vo svete robí, vidí, že medzinárodná situácia stáva sa so dňa na deň komplikovanejšou a pre tých, ktorí chcú mier svetový, horšou. K hospodárskej biede, ktorá veľmi nemilosrdne na nás dolieha, pridružuje sa ešte nová kríza, kríza politická. Národy a štáty hľadajú cestu von z tohoto zacarovaného kruhu, a jedon ju vidí v miere, druhý vo vojne. Preto je dnes svět rozdelený na tábor mierový a na tábor vojnychtivých. My vieme veľmi dobre, že tí, ktorí vojnu chcú, nielen že sa na ňu sami pripravujú, ale nútia i tých druhých, ktorí nechcú vojnu, ktorí chcú mier, aby sa na vojnu pripravovali.

My, ktorí sme prežili svetovú válku, vieme veľmi dobre, že vojna je strašná vec, ľudia hynú v najlepšom kvete života, zeme sa rozbíjajú v trosky, a preto si neprajeme vjny, ktorú sme prežili. Ale keď vieme, čo vojna donáša, vieme i to, že idea večného mieru, po ktorej túžilo toľko vznešených duchov, ešte je dosiaľ vždycky len sladkým snom. Bude snáď raz pokoj, ala e to bude až vtedy, až ľudstvo odhodí od seba zlobu a sebectvo; ale tá doba ešte tu nie je, v dnešnej dobe priamo práve najviac rozrastá sebectvo a nenávisť. Preto musíme byť pripravení a musíme byť na stráži, aby sme neboli prekvapení. Áno, na stráži, lenže na stráži nemôžeme byť s holými ruk ama. Musíme mať nielen zbrane, musíme byť pripravení k obrane našej slobody a my si našu slobodu ubránime, ale len.vtedy, keď náš národ bude jedným vojenským táborom, lebo budúca válka nebude vojnou armády proti armáde, ale vojnou národa proti národu. Naša vláda to veľmi dobre vie a vie i to, že medzinárodná diplomacia prežíva veľkú krízu, že smluvy a medzinárodné úmluvy stratily akéhokoľvek podkladu a pevného základu.

V dôsledku toho predlozila vláda návrh zákona o obrane štátu, aby sme sa pripravili na každě nebezpečie, ktoré nám hrozí, neviem, odkiaľkolvek. Buďme si uprimní a povedzme pravdu, že osnova tohoto zákona klade nám veľmi ťažké bremená na chrbát, omedzuje nám našu osobnú slobodu, siaha nám do nášho hospodárstva a znemožňuje nám kde tu i naše podnikanie a siaha i na naše sociálne vymoženosti. (Posl. Vallo: Poneváč vám to bolo omedzené, hl,adali ste cestu, aby ste obrátili zbrane proti Rakúsku!) To len vy tak viete robiť, lebo my vždycky vieme, kam naša zbraň patrí, a tá bude patriť protí tým, ktorí sa proti tomuto zákonu vedia prehrešiť. Vieme veľmi dobre i to, že táto osnova zákona lkade nám bremená, ale vieme, že všetki, čo dosiaľ máme, vyviera z toho práve, že máme slobodu a že máme samostatnosť. Keby sme nemali toho, nemali by sme tie vymoženosti, ktoré dosiaľ mame.

Táto osnova zákona chce nám chrániť to, z čoho vyviera to všetko, o čo sa bojíme, a preto musímme uznať, že táto osnova je na mieste, aby nás skutočne náležite vedela ochrániť naša armáda vtedy, keď to bude treba. Sme vsetci proti vojne. My vieme veľmi dobre, čo vojna znamená, poneváč sme ju prežili, ale na vojnu sa pripravujeme preto, poneváč sa pripravujú práve tí, ktorírí nechcú pokoj. A tí, ktorí okolo nás súsedia a ktorým pokoj je ako nič takého, v čom by sa mohli smestnať, a tiež tí naši nepriatelia, ktorí počítajú s nasou nepripravenosťou a s našou slovanskou hašterivosťou, títo práve na vojnu sa pripravili a my musíme ich následovať, aby sme neboli prekvapení.

Slávna snemovňa, je už na čase, aby sme si uvedomili, že k obrane štátu je potrebný nielen technický vojenský výcvik, ale že je potrebné, aby sme brancov vychovávali k obrane štátu telesne a tiež mravne. Na technický výcvik vojenský stačí zákonitá prezenčná doba, ale na výchovu telesnú táto nestačí, lebo výchova telesná musí sa systematicky dlhšiu dobu pripravovať, aby branec bol schopný konať to, čo od neho raz bude žiadať obrana vlasti. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Najviac musíme si však uvedomiť to, že naše školy práve majú byť tie, ktoré majú vycl vávať našu mládež v láske k vlasti, k vytrvalosti a ktoré majú vycepovať v našich žiakoch práve ten dobrý charakter vojenský. Ale bohužial, my sme svedkami, že u nás na to sa zapomína. Toto by mali vedeť nielen rodi čia, učitelia a profesori, ale mali by to vedeť i redaktori a tiež vojenská správa a všetci tí, ktorí maj ú na starosti správu nášho štátu. Bohužial, my máme ešte veľa učiteľov a veľa profesorov a aj veľa vydavateľov časopisov a rôznych iných, ktorí milujú celý svet, len náš národ, náš štát nenávidia, ten milmi ovať nevedia. To je práve to zlé, čo musí byť raz odstránené, poneváč nesmieme chovať na našich ňadrách jedovatých hadov, ktorí nás niekedy, keď sa toho najmenej nadej eme, hodne poštípajú. My však musíme v prvom rade hľadeť na to, že dneskka k obrane vlasti mravná výchova je tak potrebná jako zbraň pre vojaka do ruky. Preto v tomto ohľade musí sa urobiť náprava, aby v mravnom ohľade skutočne vojak náš bol pre ťažké chvíle nášho štátu pripravený. (Velmi správně!)

A pri tom by som poznznamenal, vážení pánovia, že diplomy, ktoré sa dnes dávajú u vojenských vyznamamenaní, a dekrety, to je všetko pre prach a papierového moľa. Je potrebné, aby i u nás voja za svoj dobrý čin bol vyznamenaný viditeľne, aby dostal vyznamenanie a bol dávaný za vzor druhým, lebo to veľa dobre pôsobí nielen na jeho spolubojovníkov, ale aj na psyche človeka. Je preto treba, aby v tomto ohľade bola u nás urobená náprava. (Výkřiky komunistických poslanců.)

My roľníci, trebárs vieme, že táto osnova zákona ukladá nám - snáď by s om mohol povedať - najviac, budeme museť dať svojich syn ov, sami ísť, musíme dať svoje hospodárstva, príbytok, musíme dať dobytok a vôbec všetko - ale my radi nášmu štátu to všetko dáme, lebo vi eme, že sme s týmto štátom spojení na život a smrť. (Výborně!) Ale my vieme, že ináč nemôže sa obrániť tento štát, len bude-li náležite pripravený. Preto žiadame čininiteľov tohoto štátu, aby nezabúdali na náležitú prípravu k obrane nášho štátu, predovšetkým na materiálne zaistenie.

Hovorí sa, a povedal to náš prezident: nebojme sa našej zemepisnej polohy! A ja by som povedal, že sa skutočne nemusíme báť, lebo o poloha nášho štátu má iste zlé vlastnosti, ale má i hodne dobrých a pre obranu štátu dosť užitočných. Nemusíme sa báť, ale musíme rozmýšlať o tom, že naša armáda musí byť armádou najpohyblivejšou na celom svete práve preto, že máme takúto zemepisnú polohu. Jestli chceme, aby naša armáda bola najpohyblivejšou armádou, musíme žiadať, aby bola náležite zmotorisovaná, aby boly pripravené dostatočné a odpovedajúce cesty. A my z východného Slovenska hlavne klademe dôraz, aby spojky železničné čím skôr boly vybudované. Nedávajme nášmu ľudu almužnu za to, že nemá prácu, ale postarajme sa a dajme mu tú prácu, ktorú skutočne raz vykonsť budeme museť, a prostriedky ňu musíme sohnať, dajme mu prácu pri stavbe železníc a ciest. A my žiadame, aby na východnom Slovensku čím skorej bolo začaté so stavbou zeleznice Margecany-Prešov-Vranov-Užhorod a tiež Podolinec-Orlov, lebo podľa mojej skrovnej mienky tieto spojky sú pre obranu štátu nevyhnuteľne potrebné.

Mimo toho musíme upozorniť, že v budúcej válke budú veľmi činne zasahovať lietadlá, a preto žiadame, aby nielen silnice, ale i okresné cesty a na Slovensku vicinálne cesty boly v poriadku, lebo tieto cesty budú niekedy potrebné, keď príde čas a bude rozbitá cesta alebo križovatka silnice, aby po týchto cestách sa mohla doprava prevádzať.

Keď chceme motorizáciu zaviesť u nás, musíme uvažovať o pohonnn ých látkach. A my sa toho v nsšej republike báť nemusíme, ae mus íme žiadať, aby motorizácia išla dvojím smerom, musíme mať motory na liehobenzin, ale musíme mamať tiež dostatočný počet motorov i na drevoplyn.

Kedysi naše lesy na Slovensku boly okrasou nášho Slovenska. Náš človek dostal groš z Ameriky, lebo svet bol otvorený, zarobil si niečo v lese, žilo sa tu veľmi dobre. Dneska je tam skuskutočne nie žitie, ale živorenie. Je treba, aby v našich lesoch oživil sa práve ruch drevársky, aby sme takýmto spôsobom dali prácu tým, ktorí prácu chcú. A to môžeme urobiť, lebo vieme veľmi dobre, že plyn drevený z bukového dreva je skoro tak užitočný a takú silu pohonnú má ako plyn liehobenzinový. Zo 6 kg dreveného uhli.a môžeme pohánať motor tak ako z päť li.trov b enzinu, lenže uhlie nás stoji asi 1.80 Kč a liehobenzinnová smes 14 Kč. (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.) Tedy vidíme, že ani o poh onné látky sa nemusíme báť, poneváč máme na Slovensku zdroj, z ktorého skutočne môžeme čerpať nielen pre dobro armády a štátu, ale i pre dobro tamojšieho pracujúceho ľudu.

Mimo toho, vážení pánovia, musím ešte raz upozorniť, že už koľkoráz hovorím tuná práve v tejto snemovni a upozorňujem vás na to, aby ste sa rozhli adli viacej po celom našom štáte. Naši mnn ohí činitelia ešte nevidia republiku Československú ďalej než do Kolína a zapomínajú, že i na Slovensku je ešte toľko prírodného bohatstva, ktoré treba zužitkovať a skutočne podchytiť, aby neutekalo z nášho štátu. Tu je v prvom rade nafta. Cez naše východné Slovensko pretieka nafta priamamo do Poľska a nikomu dosiaľ neprišlo ešte na um, aby túto naftu zachytil, lebo práve tí, ktorí sa majú o tieto naše bohatstvá starať, zapomínajú, že ešte republika jestvuje ďalej než je Štrba. Prosil by som, aby sa tejto veci tiež venovala náležitá pozornosť.

My roľníci z východného Slovenska a hlavne tí, ktorí bývame v horách, radi by sme ešte na jedno upozornili pri prejednávaní tejto tak dôležitej osnovy zákona. My v horách nemáme možnosti pestovať pšenicu ani žito, my tam pestujeme najviacej ovos, jačmeň a s eno. Jačmeň skonzumujú ľudia s ami, ostáva nám na predaj jedine ovos a ten musíme predať voj enskej správe, poneváč nikto iný ho od nás nekúpi, len vojenská správa, ktorá na východnom Slovensku kupuje ovos a seno. Keď my to vi eme, vedia to aj naši priekupníci a podľa toho aj ponúkajú vojenskej správe dodávky ovsa a sena. Nám dávajú potom nabídky tak nízke, že pomalu náš sedliak prestane pestovať ovos a seno, ponevác to ide už vlastne pod výrobné náklady. To môže ohroziť bezpečnosť nášho štátu i v tomto ohľade, a preto žiadame, aby vojenská správa venovala takýmto dodávkam náležitú pozornosť, aby sa jej to potom raz veľmi nemstilo.

Hovorí sa, že pechota je kráľovnou zbraní a že kôn je pomalým síce, ale najistejším dopravným prostri edkom. Keď je to tak, myslím, že je potrebné, aby naša armáda venovala i chovu koní náležitú pozorosť. Bohužiaľ, dosiaľ sa u nás tomu dostatočná pozornosť nevenuje a výkup koní sa necháva komisiám, ktoré preto, že im priekupník predstaví koňa snáď lepšie na oko pripraveného než sedliak, kupujú od neho, a sedliak vidí, že je ukrivďovaný a obieraný o pravú cenu a zárobok, ktorý mu patrí; to sa tiež môže našej voj enskej správe niekedy nemilosrdne pomstiť. Preto žiadame čo najdôraznejšie, aby kone pre armámádu boly kupované priamo od sedliaka, aby zárobok, ktorý sedliak od vojenskej správy dostane, mohol investovať práve do chovu koní a aby tak nasa armáda bola vo veci tohoto najistejšieho dopravného prostriedku náležite zabezpečená.

Vážení pánovia, hovorí sa, že pravda zvíťazí. Áno, my vieme, že pravda zvíťazí, ale nikdy nie sama. Jestli má pravda zvíťaziť, musí mať náležitý počet stúpencov a tí stúpenci musia byť dosť silní (Výkřiky komunistických poslanců.), aby si skutočne pravdu dobyli. My vieme, že vy Česi v Čechách, na Morave a Sliezsku ste čakali na slobodu 298 rokov, my na Slovensku prez 1000 rokov, naši bratia Srbovia pres 600 rokov a Poliaci pres 120 rokov. Ale vieme veľmi dobre, že ani jedn ému nám táto sloboda neprišla zdarma, ani jedn ému nám túto slobodu nikto nedal do daru, museli sme si ju vydobiť svojou vlastnou krvou a životmi najlepších našich synov. Že je to tak, potvrdzuje nám aj doba Žižkova a doba Masarykova a upozorňuje nás na to aj doba Bielej hory. Svornosť Žižkova rozbíjals rady nepriateľov, svornosť Žižkova premohla mnohých protivníkov. Masarykova svornosť oslobodila nás, roztrhala nám otrocké putá (Výkřiky.) a dala nám slobodu. Nesvornosť zrodila nám Bielu horu, a hlas bielohorskej porážky ešte dnes je dosť silný, aby ho každý jedon mohol počuť. Lebo národ, ktorý svornosťou Žižkovou odolal celej Europe, bol svojou nesvornosťou porazený, a nebyť hrstky Moravanov, ktorí sa bránili do posledného muža, musel by sa každý Čech a Slovák za túto porážku ešte dnes hanbiť a červenať. (Hlasy: To bylo proti pánům!) V budúcnosti nech to bude proti pánom, jestli nebudú konať svoju povinnosť, ako to záujem štátu žiada, i proti tomu najchudobnejšiemu, ktorý to nechce robiť, všetci jednako. Štát to od nás vyžaduje a ja by som prosil, aby tá naša svornosť práve v dnešnej dobe, keď naši protivníci radi by nás mali preč z mapy Europy, ostala tak pevná a silná, ako bola svornosť Žižkova a Masarykova, aby sme našu slobodu a samostatnosť mohli za každú cenu ubrániť. (Potlesk.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP