Úterý 28. dubna 1936

Předseda (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je p. posl. Gottwald. Dávám mu slovo.

Posl. Gottwald: Pan Srba si zde dovolil nazvati nás komunisty hlupáky anebo zločinci. Kdyby to nebyl Srba, který to řekl, a kdybychom Srbu neznali jako majitele řádu jugoslávského krále a důvěrného přítele Černé Máry z dob válečného zásobování za starého Rakouska (Posl. Srba: Černou Máry jsem neznal, jen když ji hnali z Hradu!), tedy bychom na ta slova něco dali; pak bychom museli zplakati nad způsobem (Posl. Srba: Je třeba zplakati nad tebou!) argumentace, který si v takové důležité otázce dovolil zde ve sněmovně soc. demokratický poslanec. Poněvadž víme, že mínění p. posl. Srby se vůbec neshoduje s názorem a míněním velké části soc. demokratických dělníků, na jeho vývody nic nedáme. (Výkřiky: To je laciné!)

Není sporu o tom, že Československo je ohroženo imperialistickou rozpínavostí fašistického Německa. (Posl. Hatina: Proto mu odpíráte všechnu pomoc podle vaší řeči!) Pracující lid má proto právo zadat na vládě, aby zavčas učinila všechna opatření potřebná k účinné obraně lidu a země před Hitlerem. Hatina se rozčiluje, že odpíráme republice prostředky k obhajobě. Pane Hatino, my nejsme ve vládě. Až budeme vládnout my, buďte bez starosti, republika bude před Hitlerem sakramentsky zabezpečena. (Potlesk komunistických poslanců.)

Zatím zde však vláda předkládá návrh zákona, který je opakem toho.

Předložená osnova zákona je založena především na úplném spoutání pracujícího lidu, jeho organisací a jeho iniciativy. Není toho mnoho, co z politických a demokratických práv, za které lid po celá desetiletí bojoval, ještě zůstalo, ale i to málo má býti podle předložené osnovy zákona zrušeno, a to právě v době, kdy bude nejvíce třeba, aby lid měl volnou ruku a aby mohl organisovat účinnou obranu proti fašistickým útočníkům.

Předložená osnova zákona je za druhé založena na neomezeném diktátu vysoké byrokracie a generality. Ta má rozhodovat o všem, má řídit obranu republiky, ovšem v uvozovkách, zatím co lid má mít jediné právo, jak tomu bylo za starého Rakouska, totiž Maul halten und weiter dienen. Uvážíme-li, že vysoká byrokracie a generalita je u nás skrz naskrz prolezlá reakcionáři a fašisty, uvážíme-li, že značná část těchto reakcionářů a fašistů patří k zavilým nepřátelům jediného skutečně spolehlivého spojence Československa v boji proti Hitlerovi, totiž Sovětského svazu, uvážíme-li, že značná část živlů mezi nimi je taková, která by Československo nejraději viděla ve spojenectví s Hitlerem, můžeme si učiniti živou představu, jak obrana republiky před Hitlerem bude vypadat, v jakých rukách bude spočívat.

Již z těchto dvou nejzávažnějších faktů plyne, že předložená osnova nemá ani tak na zřeteli obranu republiky, obranu země, nýbrž spíše obranu kapitalistického panství. (Souhlas komunistických poslanců.) Místo obrany země a lidu před Hitlerem navrhuje se nám zde obrana kapitalistického režimu před lidem. Ale lid chce bránit sebe, chce bránit republiku před fašistickým útočníkem. Vláda zde navrhuje zákonné opatření na obranu kapitalistického panství nad pracujícím lidem. Z toho plyne, že předložená osnova zákona je zabijákem skutečné obrany republiky. Proto jsme také ve výborech navrhli, aby návrh zákona byl vládě vrácen jako nevyhovující zájmům obrany lidu a zemí, jako neodpovídající, ba krajně škodlivý. Proto také nyní plenu sněmovny podáváme vedle řady pozměňovacích návrhů resoluční návrh, jímž se vláda vyzývá, aby předložila nový návrh zákona na skutečnou obranu republiky před Hitlerem.

Resoluční návrh, který předkládáme, zní (čte):

"Vládě se ukládá, aby za účelem organisace účinné obrany lidu a republiky před fašistickým útočníkem předložila návrh zákona založeného na těchto zásadách:

1. Výdaje spojené s obranou země buďtež přeneseny na ty, kdož mohou platiti, to je na bohaté. Nechť jsou učiněna zejména tato opatření: sestátněny všechny zbrojařské podniky bez náhrady. Výroba, dovoz a provoz zbraní po staven pod demokratickou kontrolu". (Hlasy: Sovětskou!) Sovětská, ta by byla nejúčinnější.

"Proveden soupis jmění u bohatých a toto jmění zajištěno před převodem do zahraničí. Vypsána bezúročná nucená půjčka u bohatých a uvalena zvláštní daň na bohaté k účelům obrany země. V pohraničních územích zabrána půda bývalých šlechtických latifundistů, velkostatkářů a zbytkařů a přidělena tamním pracujícím rolníkům a zemědělským dělníkům. Již v době míru zajištěny na účet monopolů a kartelů dostatečné zásoby pro zásobování obyvatelstva a armády pro případ války. Zameziti a přísně stíhati každé ničení zásob, důležitých pro zásobování obyvatelstva a armády.

2. Sociální a demokratická práva pracujícího lidu buďtež rozšířena a zabezpečena, zejména rodinám nemajetných narukovavších vojínů budiž zajištěna dostatečná podpora po celou dobu vojenské služby. Civilní pracovní služba nechť jest dobrovolná. Ženy nesmí býti použity k takovým pracím a službám, které ohrožují jejich zdraví a život. Nemajetným osobám, povolaným k civilní pracovní službě, budiž placena plná mzda podle kolektivní smlouvy. Nestačí-li mzda k výživě dotčených osob, nechť je jejich rodinám povolena dostatečná podpora. Všem dělníkům a zaměstnancům povolaným buď k činné službě vojenské nebo k civilní pracovní službě buďtež na účet zaměstnavatelů a státu zajištěny nároky, plynoucí ze všech druhů sociálního pojištění. (Hlasy: To Šmeral vypracoval!) Nezaměstnaným dělníkům budiž zajištěna práce při stavbě krytů, silnic, drah atd. za řádné mzdy podle kolektivní smlouvy. Demokratická práva dělníků a jejich organisací, zejména právo shromažďovací, spolčovací, stávkové a tiskové, nechť jsou úplně zabezpečena, při čemž důvěrníkům dělnictva a zaměstnanectva, členům závodních výborů jest nutno zaručiti neporušitelnost vykonávání jejich funkcí. Kontrola cen životních potřeb a rozdělování zásob nechť je v případě branné pohotovosti prováděna sbory lidové kontroly. Chudí rolníci buďtež chráněni před libovolnými rekvisicemi a výživa lidu zabezpečena především zabavením zásob velkostatkářů, velkoobchodníků a velkokapitalistů. Drobným živnostníkům buďtež zabezpečeny státní dodávky za přiměřenou cenu." (Výkřiky posl. Onderčo.) Já se nedivím vám, pánové na těch lavicích, že vás zejména tento bod rozčiluje, poněvadž když si představíte válečné doby, myslíte si na keťasino. Ale my, kteří jsme prodělali válku jinde a nekeťasovali jsme, víme, co to znamená. (Výkřiky posl. Hlinky a Onderčo.) Co by tam Šmeral dělal?

"3. Proti reakčním fašistickým nepřátelům lidu a agentům a pomocníkům zahraničního fašismu budiž přísně zakročeno. Zejména nechť je stíhána jakákoli.v propaganda a snaha zrušiti smlouvu Československa se Sovětským svazem a uzavříti spojenectví Československa s fašistickým Německem, anebo, pane Hlinko, s Polskem Pilsudského.

Nechť jsou ze správních rad, vedení a ředitelství podniků a společností odstraněni říšskoněmečtí i domácí reakcionáři a fašisté, agenti a pomocníci Hitlera. O tom, koho nutno se stanoviska obrany lidu a země proti fašismu považovati za nespolehlivého, rozhodují plenární schůze osazenstva příslušného podniku." (Hlasy: To dělal Kerenský a velmi dobře se to osvědčilo!) Velmi dobře se to osvědčilo!

"Nechť jsou ze státních a samosprávných úřadů a ústavů odstraněny fašistické a reakční živly a nahrazeny nefašisty. O tom, koho nutno považovati za reakcionáře a fašistu, rozhodují v příslušném místě vytvořené lidové výbory nefašistických stran, organisací a spolků.

4. Škůdcové obrany lidu a země před fašistickým útočníkem buďtež stíháni až do zabavení majetku. Zejména nutno bezohledně stíhati ony podnikatele, kteří omezují výrobu v podnicích, důležitých pro obranu země a pro zásobování obyvatelstva; zdražovatele cen životních potřeb, lichváře, spekulanty s valutou a devisami a ty, kdož vyvážejí devisi a kapitál za hranice; kapitalisty, kteří neplatí daně a dávky nebo je defraudují; zaměstnavatele, kteří za účelem zisků snižují mzdy a platy, porušují práva dělníků a zaměstnanců a jejich organisací; všecky, kdož při státních dodávkách provádějí korupci a dávají úplatky; kapitalisty, kteří zrazují, sdělují a prodávají patenty, vynálezy a licence fašistickým státům nebo jejich podnikatelům," - mezi nimi je také na př. ředitel Poldiny huti "všechny, kdož využívajíce svého postavení, majetku, vlivu, protekce a korupce, se uhýbají od povinností při obraně země.

5. Postavení vojáků budiž zlepšeno a armáda demokratisována. Obzvláště nutno zvýšiti žold vojákům, poddůstojníkům a nižším důstojníkům a zlepšiti vojenskou stravu; vrátiti a rozšířiti občanská práva vojákům, zejména právo volební, shromažďovací a spolčovací; očistiti armádu od reakčních a fašistických živlů, zejména v důstojnickém sboru; vésti v armádě soustavnou protifašistickou propagandu a výchovu. Organisovati, upevňovati a prohlubovati vzájemný styk vojáků a celých vojenských částí se závody, s dělnickými organisacemi a s organisacemi jiných vrstev pracujícího lidu ve městech i na venkově, jako: zřizování společných klubů dělníků a vojáků, pořádání společných uměleckých a zábavních večerů, vzájemné hromadné návštěvy, společné výlety, výpravy a pod. Prohloubiti styky vojáků a vojenských částí s příslušnými částmi rudé armády Sovětského svazu. (Potlesk komunistických poslanců.)

6. Pro protileteckou a protiplynovou obranu a jiné druhy obrany obyvatelstva buďtež učiněna všechna potřebná opatření. Zejména nechť jsou ve velkorysém měřítku prováděny stavby krytů proti leteckým a plynovým útokům. Prostředky k tomu nechť se vezmou jednak ze zvláštní daně, uvalené na bohaté, jednak nechť je uložena velkým závodům, bankám, obchodním domům a pod. povinnost vystavěti na svůj účet kryty pro své zaměstnance; nechť pracujícím lidem, dělníkům, chudým rolníkům a živnostníkům jsou bezplatně zaopatřeny plynové masky; nechť je postaráno o ochranu školních dítek před leteckými a plynovými útoky zřízením vhodných krytů v bezprostřední blízkosti škol; nechť už nyní je pečováno o do statečnou zdravotní službu zřizováním husté sítě nemocnic, sanatorií atd.; nechť jsou stavěny silnice a dráhy se stanoviska strategického spojení se Sovětským svazem; nechť je podporována výroba motorových vozidel zrušením všech brzdících opatření. Nechť je zejména zrušeno povinné míchání lihu s benzinem, brzdící předpisy malého autozákona, a všechna ustanovení podvazující provozování autodopravní živnosti.

7. Branná výchova a civilní protiletecká a protiplynová obrana budiž postavena na demokratický a protifašistický základ podle těchto principů: Dobrovolná účast s vyloučením reakčních a fašistických živlů; demokratická samospráva bez vměšování se byrokratů a svobodná volba instruktorů a učitelů; ozbrojené fašistické nebo fašisty a reakcionáři ovládané organisace, nechť jsou rozpuštěny a zbraně jim odebrány." (Hlasy: Selská jízda!) Mimo jiné také selská jízda pana Machníka. (Potlesk poslanců strany komunistické.)

Potud náš resoluční návrh.

V návrzích v resoluci obsažených vyjadřujeme stanovisko dělnické třídy a ostatních vrstev pracujícího lidu na otázky obrany republiky před fašistickým útočníkem. Je to stanovisko positivní, ale samostatné, třídní, dělnické. A toto stanovisko také nejlépe odpovídá požadavkům účinné obrany lidu a země před domácím i zahraničním fašismem, na rozdíl od stanoviska kapitalistického, tlumočeného předloženou osnovou, jejíž vedoucím motivem je obrana peněžního žoku a kapitalistického panství. (Tak jest!)

Co pak je náhodou, že pro vládní návrh hlasovali národně-sjednocení reakcionáři a fašisté Kramářovi a Stříbrného? Činili by tak, kdyby tento návrh neměl především na zřeteli zájem a bezpečnost wertheimek Živnobanky a ostatních bankovních koncernů? Co pak je náhodou, že pro podstatné části vládního návrhu hlasovali i Henleinovci, tito spřeženci Hitlera? Pěkná to věru obrana republiky před Hitlerem, pro niž mohou hlasovati vyložení agenti Hitlerovi.

Už tyto dvě nápadné okolnosti by měly trknouti každého, kdo to sice s obranou lidu a země před fašismem myslí upřímně, ale ještě nepochopil a neprohlédl, v čem je podstata předložené osnovy zákona. Proto také Srba dával pardon tady svým kolegům z Henleinovy strany, poněvadž oni jsou teď také státotvorní. (Výkřiky posl. Srby.) Až ho budou zavírati do koncentračního lágru bez ohledu na jeho řád sv. Sávy, potom to bude dobré. (Posl. Srba: Můžeš si to nechat! Nevíš ještě, kolik těch řádů dostaneš ty!) Já nedostanu žádný.

Mezi těmi, kdož k této požadavkům skutečné obrany lidu a země neodpovídající, ba škodlivé osnově zákona dávají souhlas, jsou také vůdcové vládně-socialistických stran. Činí tak, ačkoliv musí věděti, jak velká nebezpečí pro všechen pracující lid a také pro jejich vlastní strany a organisace se skrývá za oněmi ustanoveními osnovy, jimiž se suspendují všechna práva pracujícího lidu a jeho organisací a dávají se všechna práva a moc reakční byrokracii a generalitě. Vždyť je to přímé pokoušení čerta fašistické diktatury. Vždyť se to rovná přímo vyvolávání těch nejreakčních duchů. Těmito ustanoveními se dávají fašistické reakci takové vhodné podmínky, o jakých se jí nikdy nesnilo. Vždyť se tím plete bič, jehož se fašistická reakce může velmi snadno uchopit a bít jím celé dělnické hnutí, všechen pracující lid i socialistické strany hlava nehlava. (Posl. Ešner: i komunisty!) Ano, i komunisty, i vás. Ale rozdíl je v tom, že my to vidíme, kdežto vy nikoliv.

Ovšem vaši dělníci to bohudíky začínají vidět. (Výkřiky posl. Zápotockého.)

Neměli nebo nemají vládní socialistické strany žádné jiné volby, než dát souhlas k této pasti, jíž vláda dává titul zákona na obranu státu? (Výkřiky komunistických poslanců.) Ne, vládně socialističtí vůdcové měli a mají možnost jinak jednat.

V usnesení VII. sjezdu naší strany se mimo jiné praví (čte): "VII. sjezd KSČ prohlašuje ochotu komunistické strany jednati s každou nefašistickou organisací, zejména pak se socialistickými stranami o každém požadavku a opatření, které by zlepšovalo postavení pracujícího lidu, udeřilo po fašismu, rozšiřovalo demokratická práva lidu a přispělo ke skutečné obraně republiky proti fašistickým podněcovatelům války."

To znamená, že komunistická strana nabízela a nabízí socialistickým stranám společný postup i v otázkách obrany republiky. Komunistická strana vychází při tom z názorů, že podmínky ... (Posl. Ešner: Při tom tvrdíte, že jsme zrádci dělnické třídy!) Dokud děláte takovou politiku, jako dosud, nemůžeme si pomoci. Dělejte jinou politiku a budeme ji chválit. (Posl. Ešner: Pětkrát jste ji měnili!) Desetkrát ji budeme měnit, když to bude v zájmu pracujícího lidu. Vy děláte politiku stále stejnou a stále na škodu pracujícího lidu. Komunistická strana vychází při tom z názoru, že podmínky skutečné a účinné obrany lidu a země před Hitlerem si musí pracující lid vybojovat na vlastní buržoasii, na vlastních kapitalistech a k tomu že je třeba jednotné fronty dělnictva, dělnických organisací a stran a lidové fronty všech pracujících. Ale vůdcové vládně socialistických stran zase jednou odmítají podávanou jim ruku a jdou cestou nové kapitulace před buržoasií, kapitulace, nad níž jásá veškerá reakce. Při tom dělají odpůrci jednotné fronty ze sebe hlupáky, staví se nechápavými a ptají se, co má jednotná fronta a lidová fronta společného s obranou republiky. To je přece věcí generálního štábu. Ve skutečnosti ovšem jednotná fronta a lidová fronta má velmi mnoho společného s obranou lidu a země. Ba při exponovaném postavení, v němž se Československo nyní nalézá, závisí skutečná, účinná a úspěšná obrana lidu a republiky před Hitlerem především od existence jednotné a lidové fronty. (Potlesk komunistických poslanců. - Posl. Ešner: Vy se jednotné fronty bojíte jako čert kříže!) My se jí bojíme a nabízíme ji, vy se jí nebojíte a odmítáte ji. Z toho jsem hloupý. Jen slepý může nevidět ... (Posl. Ešner: Gottwald společně s reakcí!) Já ještě s Vraným jsem se neobjímal a k Preissovi také nechodím. Jen slepý může nevidět, že odolnost té nebo oné země vůči zahraničnímu útočníkovi závisí do značné míry od toho, jaký v dotčené zemi je vnitřní vládní režim, a to se týká především takové země, jako je Československo, proti němuž stojí početně a materiálně daleko silnější útočník. Ubrániti se takovému útočníkovi, poraziti ho, k tomu nestačíš s kasárenským drillem, disciplinovanou káznicí a nějakým policejním výměrem. K tomu musíš rozpoutat a do krajnosti vystupňovat iniciativu, neohroženost a obětavost nejširších pracujících mas. To však předpokládá takovou politiku, takový vnitřní režim, který by uspokojoval sociální, hospodářské, politické i národnostní zájmy těch nejširších vrstev. Proto také obrana lidu a země před fašismem bude nejlépe a definitivně zabezpečena tehdy, když veškerá moc bude v rukou proletariátu, v rukou sovětů. (Potlesk komunistických poslanců.)

Teď však v Československu bezprostředně jde o to, rozvinout takové lidové hnutí širokých mas, které by svým tlakem vytvořilo poměry, v nichž by buržoasie byla donucena splniti nejnaléhavější požadavky pracujícího lidu. Požadavky, týkající se zaopatření chleba a práce, požadavky ochrany pracujících rolníků a živnostníků před hospodářskou zkázou, požadavky zabezpečení a rozšíření demokratických práv pracujícího lidu, požadavky faktického zrovnoprávnění všech národů Československa, požadavky vyčištění úřadů a armády od fašistů, reakcionářů a pomocníků Hitlera, a konečně požadavky skutečné a účinné obrany lidu a země před Hitlerem. A jedinou silou, která splnění těchto požadavků může vynutit, vybojovati, je jednotná fronta všech dělnických organisací a stran, široká lidová fronta všech pracujících, jednotná a lidová fronta, která by v průběhu svého dalšího vývoje a boje mohla eventuálně vésti vládu lidové fronty, která opírajíc se o iniciativu a hnutí nejširších pracujících mas, byla by s to uskutečniti nezbytné předpoklady lidové, jakobínské a tím i úspěšné obrany lidu a země před domácími i zahraničními fašisty. Je smutné, nechtějí-li této abecedě rozuměti mnozí z těch, kteří si říkají demokraté anebo dokonce socialisté. Je smutné, když v této tak vážné chvíli, kdy běží o osudy Československa a kdy je v sázce národní nezávislost Čechů a samostatnost Československa, nedovedou si vymyslet nic jiného než apelovat na policajtství, byrokratismus a kasárnictví, degradujíce při tom masy pracujícího lidu na bezprávné heloty.

Lid se dovede bíti jako lev, jen když má volné ruce a ví-li, zač se bije. (Potlesk komunistických poslanců.) Když čeští husité hnali křižácká vojska, až popské reakci v celé Evropě naskakovala hrůzou husí kůže, nestáli za nimi policejní komisaři, okresní hejtmani, byrokraté, vojenští soudci a vězenští dozorci. Když francouzští sansculloté bili armády monarchistických absolutistů a koblenskou zrádnou smečku, až se monarchistům v celé Evropě začínaly i ve snách objevovat guillotiny, pak to činili pod heslem: Volnost, rovnost, bratrství!

Když ruští partizáni, rudí gardisté a rudí vojáci jako železný válec drtili armády bělogvardějců a imperialistických interventů, až se pánům kapitalistům v celé Evropě začaly dělat rudé mžitky před očima, pak to činili proto, poněvadž věděli, že bojují a krvácejí za svou moc, za sovětskou moc! (Potlesk komunistických poslanců.)

Ano, lid se dovede bít jako lev, má-li volné ruce a ví-li, zač se bije. Vy však lidu poutáte ruce (Výkřiky.) a béřete mu vše, co je hodno obrany, co je hodno boje a obětí. Víte-li kam to vedete? Víte-li, kam to může spět, kde to může skončit? Může to skončit u nové Bílé hory. Tehdy ubili a ujařmili čeští páni český pracující lid tak, že nebyl ani schopen ani ochoten povstati proti hrozící cizácké vládě na obranu své národní a státní nezávislosti. A vy jste na nejlepší cestě dopracovati to k podobným koncům. Jedním z důkazů toho je předložený zde vládou návrh zákona.

My komunisté jsme však rozhodně proti tomu, aby se opakovala nová Bílá hora. Proto se stavíme proti všem oněm policajtským, byrokratickým, militaristickým, protilidovým a protidemokratickým opatřením, která jsou vládou za potlesku veškeré reakce navrhována. Proto voláme všechny, jimž vskutku záleží na obraně lidu a republiky před fašismem, aby se semkli v jednotné a lidové frontě a společně bojovali za vytvoření předpokladů této skutečné obrany. A my věříme, že nebude nové Bílé hory, poněvadž v rozhodující chvíli pracující lid tohoto státu smete stranou a zdrtí všechny, kdož by se stavěli proti lidové, jakobínské obraně republiky před domácím i zahraničním fašismem. (Potlesk komunistických poslanců.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP