Úterý 9. června 1936

Pojišťovny nesmějí podle regulativu z r. 1896 z premiových reserv půjčovati výdělečným obchodním podnikům. Fénix půjčil tyto peníze z prémiových reserv. Fénix neměl jiných reserv než prémiových a i na těch mu už r. 1927 scházelo 387 mil. Kč. Šel jsem po tom, kdo půjčku sjednával? Zjistil jsem, že dlužní úpis, datovaný 19. prosince 1929, je podepsán za "Rolnické akciové podniky v Rožďalovicích" bývalým ministrem nár. obrany Bradáčem a za "Cukrovarnickou společnost sadskou" tajemníkem klubu strany agrární dr Karlem Krbcem. Tedy význační předáci agrární strany si nezákonným způsobem vypůjčili od Fénixu 25 mil. Kč. Fénix nesměl půjčiti, poněvadž to byly peníze z premiových reserv. Agrárním ministrem, který tehdy musel dáti souhlas k nezákonné půjčce, byl dr Juraj Slávik. (Posl. Dubický: Mluvte k věci!) [ ].

Tato půjčka byla zanesena do pozemkové knihy 13. října 1931. To bylo v době, kdy již v zákulisí se jednalo o pojišťovacím zákoně, proti kterému se stavěl Fénix a vynakládal všechnu možnou námahu a nelitoval peněz, aby tato osnova nebyla uzákoněna. Byla uzákoněna až r. 1934, kdy, jak se o tom mluví, se Slavii podařilo ještě většími finančními prostředky tuto osnovu zákona prosaditi. Jde o zajímavou věc. Proč si agrární podniky vypůjčovaly od Fénixu? Když agrární podniky potřebovaly peněz od pojišťovny, proč nešly na pojišťovny agrární, na Slavii, na Rolnickou vzájemnou, proč právě šly na Fénix, který již tehdy bojoval proti chystanému pojišťovacímu zákonu?

2. Tato půjčka byla sjednána za zvlášť výhodných podmínek. V r. 1929 v době největší konjunktury, kdy podniky musely platiti průměrně 11% za úvěr, půjčil Fénix agrárním předákům, Bradáčovi a dr Krbcovi, 25 milionů Kč na 5%. Jen na procentech ušetřili ročně 1 1/4 mil. Kč.

3. Bylo by zajímavé zjistit, kdo tuto půjčku zprostředkoval. Podle našich informací ji zprostředkoval p. Halaburda, který dnes je zvláštním způsobem chráněn ministerstvem vnitra. Bylo by třeba dále zjistiti, zdali tyto agrární podniky vůbec každoročně úroky z vypůjčené sumy vyplatily. Fénix prý v tehdejší době půjčil ještě jiným agrárním podnikům peníze, které prý nešly přímo, nýbrž přes Anglobanku a Agrární banku, kde Fénix složil příslušný obnos, a takovým způsobem bylo půjčováno různým jiným podnikům, ve kterých seděli agrární politikové.

Pánové, já jsem tu odhalil, ze Fenix půjčil agrárním podnikům 25 mil. Kč. Pojištěnci se nyní budou radovat, že se objevilo 25 mil. Kč, kterých bude možno použíti ke krytí jejich nároků, poněvadž peníze scházejí, a oni mají býti poškozeni. Ale chyba lávky! Co se stalo s touto půjčkou? Po propuknutí krachu byla vymazána z knih jako půjčka "Fénixu". Zjistil jsem, že jakmile propukl krach, přišel pan posl. dr Josef Novák z lidové strany a dal na základě plné moci, kterou mu vystavil dr Berliner 24. června 1935, přepsati 2 1/2 milionů Kč na Národní pojišťovnu v Praze, která jest klerikálním podnikem. Tento převod se stal 27. března 1936. Krach Fénixu byl z Vídně oznámen 26. března a 27. března provedl posl. dr Novák převod peněz, kterých by mělo býti použito ve prospěch drobných pojištěnců, na Národní pojišťovnu.

8. dubna bylo převedeno dalších 6 1/2 mil. Kč panem Karlem Tippmannem, stoupencem Henleinovy strany a ředitelem pojišťovny "Elbe". Těchto 6.5 mil. bylo převedeno na pojišťovnu "Elbe". Tato pojišťovna, v jejímž čele je řada význačných henleinovských stoupenců, v níž zasedá i prelát dr Helbert Helmlmer z tepelského kláštera a vrchním ředitelem je henleinovský ředitel Tippmannann, je vlastně podružným podnikem hitlerovské "Mnichovské zajišťovací". (Posl. Ivák: Boli ve Fénixu aj komunisté!) Možná, že nějaký malý úředník ve Fénixu byl komunistou, to je možné, ale vysocí páni patřili do vašeho tábora! Tam seděl, poslyšte, Kornel Stodola, agrárník, tam seděl národně sjednocený dr Rehák, tam seděl soc. demokrat Halaburda, tam seděli druzí páni, hlavně páni z měšťáckěho a reakčního tábora. A budu ještě mluvit o slovenských obchodech Fénixu, jen chvilku počkejte, pane Iváku.

Zbývá ještě 16 mil. Kč, které měly býti z této zápůjčky splaceny Fénixu. Těchto 16 mil. Kč je rovněž vymazáno jako splacených. Nechal je vymazati p. Halaburda dne 7. dubna. Podle mých informací nejsou však zaneseny do příjmů Fénixu, ale byly prý složeny v pokladně Agrární banky. Nám jde nyní především o to, aby těchto 25 mil. Kč, které Fénix půjčil, bylo zajištěno ve prospěch nároků pojištěnců, aby různými machinacemi nezmizelo v kapsách jiných lidí a podniků. Těchto 25 mil. Kč bylo oddisponováno již po krachu Fénixu. Malý pojištěnec po krachu, když měl splatnou pojistku, nedostal vyplaceno ani haléře a má býti nyní poškozen. Ale Národní pojišťovna "Elbe" a Agrární banka dostaly vyplaceno po krachu 25 mil. Kč. Žádáme, aby celá částka 25 mil. Kč byla zajištěna, dřívější transakce prohlášeny za neplatné a z těchto peněz hrazeny nároky pojištěnců.

Zároveň je třeba vyšetřiti a osvětliti všechny ony transakce ještě s jiné stránky: celou záležitost této půjčky, zda to byla skutečně půjčka, za jakým účelem byla dávána a co se za celou transakcí, na níž je zúčastněna řada politiků, skrývalo. Máme tušení, že něco nekalého a že agrární předáci zde přijímali výhodnou půjčku od Fénixu za účelem, který se nesrovnává s veřejnou morálkou.

Ukazujeme na tomto případě širokým masám lidu, jakými podivnými obchody se zaměstnávali agrární, henleinovští a klerikální politikové.

I politikové jiných měšťáckých a reakčních stran dělali obchody s Fénixem. Mluvil jsem minule o p. Wehrenpfenigovi, který je předsedou Bundu der Deutschen a který doporučoval 200.000 členů Bundu der Deutschen, aby se dali pojistit u Féniu. Žádal jsem tehdy, aby bylo zjištěno, co na provisích dostával Bund der Deutschen za toto doporučení a co dostával p. Wehrenpfenig. Tehdy, když jsem o tom mluvil a řekl, že p. Wehrenpfenig je člověk blízký Henleinově straně, křičeli na mne henleinovští poslanci, že to není pravda. A nyní jsme se dověděli, ze Konrád Henlein pověřil právě pana Wehrenpfeniga jako předsedu čestného soudu nad Kasperem a druhými, kteří dělají odboj proti Henleinovi. Gratulujeme pánům z Henleinovy strany k takovému předsedovi čestného soudu. Pan Wehrenpfenig by především sám patřil před čestný soud, aby se zodpovídal, proč doporučoval Němcům dávat se pojistit u žida Berlinera a za to on nebo jeho organisace přijímala na provisích.

I politikové dalších reakčních stran měli co dělat s obchody Fénixu. Chci mluvit o politicích z Hlinkovy ľudové strany. Sám pan "predseda" ľudové strany, Andrej Hlinka byl až do r. 1930 předsedou správní rady pojišťovny "Slovakia", která ve skutečnosti patřila většinou svých akcií vídeňskému Fénixu. Hlinka držel jménem Fénixu několik set těchto akcií a dostával 6000 Kč roční tantiemy. Jménem Fénixu úřadoval v této pojišťovně dr Max Budlovský, vídeňský ředitel Fénixu. Když tato pojišťovna prohospodařila řadu milionů a když současně v jiné slovenské pojišťovně "Domov", v níž byl předsedou Kornel Stodola, scházelo nakonec 8 milionů Kč, spojil Fénix obě tyto pojišťovny v jednu, kterou nazval "Domov - Slovakia". Tato nová pojišťovna byla ze státní pokladny sanována 10 mil. Kč. Dnes prý je opět ve špatné finanční situaci a schází jí 13 mil. Kč. V této nové pojišťovně sedí jako předseda pan Kornel Stodola, Gejza Rehák od národního sjednocení, bývalý ministr dr Kallay spolu s Fritzem Bauerem z Vídně. Sedí tam i hlinkovec dr Tomáš Caban, prelát a děkan, a spolu s ním tam sedí soc. demokrat Halaburda. Je tam i bývalý min. rada dr Juraj Bulla. Generálním ředitelem je Ant. Čapek, který býval dříve vysokým úředníkem v revisním oddělení ministerstva financí, kde měl na starost revidovat cenné papíry pojišťoven. Poněvadž byl p. Berlinerovi nepohodlný, tak si ho převzal a udělal ho ředitelem ve svém podniku.

Hlinkovští politikové po krachu "Slovakie" byli dále v obchodním spojení s Fénixem, zvláště s jeho bratislavskou filiálkou. Senátor ľudové strany Hancko zprostředkoval podnikům Fénixu pojištění učitelů organisovaných ve Svazu slovenských učitelů. Bylo by třeba zjistiti, zda za toto zprostředkování nedostal provisi. Mnozí hlinkovští faráři na Slovensku dělali ve skutečnosti agenty Fénixu a jeho řediteli Berlinerovi. Mám o tom doklady z jedné diecése, z diecése spišské. U spišské diécese bylo zřízeno zvláštní pojišťovací oddělení, které rozesílalo všem věřícím oběžníky, aby se dali pojišťovat v pojišťovně Fénix. Rozesílalo dopisy na všechny slovenské faráře, aby doporučovali svým věřícím, aby se dali pojistiti u pojišťovny Fénix. Páni faráři dostávali za to 2% provise od žida Berlinera, diecése dostávala za to od něho 1/2 % provise.

Podívejte se, jak se zacházelo s city věřících. Zde mám oběžník (ukazuje oběžník), na kterém vidíte nahoře kříž (čte): "Široké vrstvy slovenského ľudu, ktoré pred tým verne sledovaly prikázanie Ježiša Krista o láske a ochotne pomáhaly núdznym spolubratom, dnes schudobnely a samy upadly do núdze. Poisťovacia kancelária i spišskej diecézy preto sjednala s istou najväčšou životpoisťujúcou spoločnosťou významnú možnosť svojpomoci, predovšetkým pečlivosťou pre prípad úmrtia."

Mám druhý oběžník, zase je tady kříž, a je zde psáno (čte): "Všetkým dôstojným farským úradom." A zde se praví: "Nížepodpísaná kancelária vedená ludomylným úmyslom uzavrela s istou velkou poist. spoločnosťou výhodnu smluvu, v smysle ktorej ochotná bude poistiť každého veriaceho našej diecézy. Veľadôstojným pánom však tým vhodnejším je tento spôsob poistenia svojich veriacích, nakoľko takto je už teraz postarané o dôstojný pohreb veriacích za priemeranú štolu, keďže poistený obnos každého farníka bude spoľočnosťou výlučne cestou miestného dôstojného pána farára vyplatený.

Prosíme vás tedy, veľadôstojní pánovia, ráčte v záujme svoj om i svojich túto šlechetnú akciu v iných diecézách tiež ujatů, všemožne podporovať, veriacím odporúčať a keď sa najbližšie dostavia k vám naši povereníci cieľom srealisovania tejto idey, ráčte ich laskave prij ať, im múdrou radou a vplyvom medzi svojimi veriacimi láskave na pomoci byť. Podobné výhody z tejto smlúvy pro veľadôstojného pána kynúce vysvetlia vám naši jednatelia. S náležitou úctou: Poistovacia kancelária diecézy Spišskej. ("To jsou ty 2% provise").

Podívejte se, mám zde natištěný blanket (ukazuje): "Poistovacia kancelária Spišskej diecézy". Smlúvná společnosť: Životpoj. spol. Phönix. To je natištěno nahoře. A dále se podívejte: na blanketu je natištěn vodový znak, kříž, trnová koruna a srdce milosrdenství. Prosím, ve jménu Ježíše Krista hlinkovští faráři doporučovali svým věřícím, aby se pojisťovali u žida Berlinera. Zneužívali citů nábožných lidí na Slovensku, aby za provise dělali pojišťovací obchody.

K tomu chci dodat: Pan biskup diecéze spišské Vojtaššák má pojistku od Fénixu na 100.000 Kč. (Posl. Valo: Zadarmo?) Jestli zadarmo, to nevím. Vidíte, tam na Slovensku byli činní faráři, byli činní i preláti v obchodech Fénixu. Čeští klerikálové sedící v Národní pojišťovně byli rovněž ve spojení s Fénixem. V čele Národní pojišťovny je Monsignore Ladislav Zavadil, papežský prelát a sídelní kanovník v Praze. Pod jeho firmou se dělaly kšefty s pojišťovnou Fénix.

Jiná pojišťovna, která byla ve spojení s Fénixem, je Slovanská pojišťovna. Založil ji po převratu Viktor Rašín, bratr dr Aloise Rašína. Viktor Rašín byl starý pojišťovací praktik. Před válkou byl v pojišťovně "Praha". Tam byl vrchním ředitelem a odtamtud musel s velkou ostudou odejíti, poněvadž se tam dopustil různých nezákonných věcí. Když si vezmete Masarykův "Čas" z r. 1912, najdete tam velikou kampaň proti Viktoru Rašínovi, kterou tehdy tento časopis vedl, a pro tuto kampaň musel Viktor Rašín z pojišťovny "Prahy" odejíti. Po převratu si založil Rašín, bratr Aloise Rašína, novou pojišťovnu, Slovanskou pojišťovnu. Na této Slovanské pojišťovně nebylo nic slovanského, nic než Fénix, a to proto, poněvadž Fénix měl z 10.000 akcií 8000 akcií této Slovanské pojišťovny. Po Viktoru Rašínovi se dostal do ředitelství jeho syn dr Jaromír Rašín, který zradil politickou tradici své rodiny, není národně sjednoceným, nýbrž je dnes agrárníkem.

Až do loňska měl tento ředitel Jaromír Rašín plat 600.000 Kč ročně. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Slanský (pokračuje): Pojišťovna má 4 mil. akciového kapitálu, a pan ředitel po 15 let bral 600.000 Kč ročního platu. Za 15 let vybral dvojnásobnou výši akciového kapitálu jenom na svém platu. Tato pojišťovna už dnes nepatří Fénixu. Účast Fénixu přebrala hitlerovská "Mnichovská zajišťovací" a dnes peníze z této Slovanské pojišťovny jdou do hitlerovských podniků a za ně zbrojí pan Hitler proti Československu.

Jiní vlastenci v jiných pojišťovnách kryjí podobně obchody cizozemských pojišťoven. Národně sjednocený dr Preiss sedí v italských fašistických pojišťovnách, sedí v Assicurazioni Generali, kde je vrchním ředitelem dr Max Wollner, který není státním příslušníkem československým a neumí slova česky. Panu Preissovi, velkému vlastenci, to nevadí a drží ho tam. Kariéra tohoto pana dr Wollnera je založena na tom, že kdysi v Terstu za stávky pojišťovacích zaměstnanců dělal provokatéra a byl za to povýšen na ředitele. Pan Preiss sedí jako předseda správní rady v pojišťovně Sekuritas, která sice platí za domácí pojišťovnu, ale fakticky je v rukou italských pojišťovacích ústavů. Vrchním ředitelem této pojišťovny je dr Karl Schäfer, henleinovec, který se otevřeně hlásí k hitlerovskému programu. Tento pán byl ještě donedávna říšskoněmeckým příslušníkem a pan Preiss mu vymohl státní občanství československé. Jeho plat činí ročně 320 tisíc Kč, vedle toho má 400 tisíc Kč tantiém, dohromady 720 tisíc Kč ročně. K tomu dostal od Živnostenské banky vyplaceno v r. 1935 100.000 Kč za to, že jeho pojišťovna Sekuritas ukládá své přebytky v Živnostenské bance.

Další italskou pojišťovnou je Riunione, v níž sedí vedle italských fašistických šlechticů a politiků: býv. ministr Schuster, dr Mořic Hruban a národně sjednocený dr Třebický, předseda obchodní a živnostenské komory. Vrchním ředitelem je tu italský příslušník dr Richard Winternitz, který nedáno dostal od fašistické vlády Mussoliniho řád za to, že se mu před půl rokem podařilo sjednat - přes to, že už byly v platnosti sankce - dodávky pro italskou armádu - je to známá dodávka Baťových bot ve výši 50 mil. Kč. - Tato částka byla zaplacena z výtěžku československých obchodů pojišťovny Riunione.

Předseda (zvoní): Upozorňuji vás, pane řečníku, že jste překročil řečnickou lhůtu.

Posl. Slanský (pokračuje): Už končím.

Jak vidíte, českoslovenští vlastenci sedí v italských fašistických ústavech, které vydělávají z peněz drobných československých pojištěnců stamiliony, jdoucí dnes do Mussoliniho Italie na jeho fašistické zbrojení a plány. Italské fašistické pojišťovny mají své jmění uloženo hlavně ve státních papírech, to znamená půjčují Mussoliniho vládě na zbrojení a na její fašistické válečné cíle. Hospodářská situace italské vlády je velmi napiatá a kdyby došlo ke krachu, odnesou to statisíce československých drobných pojištěnců. Upozorňuje na tyto věci nechci tím agitovat pro české vlastenecké pojišťovny, které nehospodařily lépe, než hospodařil Fénix, které okrádají československé pojištěnce a drobné lidi stejně jako ty druhé pojišťovny.

Předseda (zvoní): Upozorňuji vás, pane řečníku, po druhé, že jste překročil řečnickou lhůtu.

Posl. Slanský (pokračuje): Pojišťovny mají půldruhé miliardy na ulitých ziscích a bylo by je třeba vysoce zdanit. Bylo by také třeba změniti dozorčí úřad na ministerstvu vnitra, kde sedí byrokrati, kteří jsou dřívějšími nebo budoucími zaměstnanci a vysokými úředníky pojišťoven. Upozorňuji na pana min. radu Keclíka, který kontroluje pojišťovnu Slavii a je bývalým jejím zaměstnancem, který vedle svého platu jako ministerský rada bere ještě plat jako redaktor "Pojistného obzoru", orgánu kartelu pojišťoven, jehož vydavatelem je dr David, generální sekretář kartelu pojišťoven.

Dosud nesdělilo ministerstvo vnitra veřejnosti, kdo schvaloval v ministerstvu falešné bilance Fénixu. Kdybych měl čas, ukázal bych vám zajímavou věc: mám zde část korespondence, která se vedla mezi Fénixem a ministerstvem vnitra. V této korespondenci je dopis, který pochází od Berlinera a který byl psán ministerstvem vnitra. V tomto dopise se praví, že ministerstvo vnitra doporučovalo Fénixu, aby uspořádalo bilance takovým způsobem, aby z nich nebylo zjevno, že Fénix má stamilionový deficit.

Předseda (zvoní): Naposled vás napomínám, abyste nepřekročoval řečnickou lhůtu.

Posl. Slanský (pokračuje): Končím a pravím: Jestliže odhalujeme tyto věci, nečiníme tak za účelem sensace, nýbrž jenom proto, aby nebyly poškozeny nároky pojištěnců a zaměstnanců. Varujeme v poslední chvíli vládu, aby neřešila otázku Fénixu na účet pojištěnců a zaměstnanců. Žádáme řešení na účet bohatých, na účet viníků, žádáme přísné zjištění a potrestání všech, kdož se provinili. (Potlesk poslanců strany komunistické.)

Předseda (zvoní): Ke slovu již není nikdo přihlášen. Rozprava je skončena.

Pan zpravodaj posl. Slavíček vzdal se doslovu. Přistoupíme tedy k hlasování.

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Osnova zákona má 14 paragrafů, rozdělených na 3 části, nadpis zákona, nadpisy jednotlivých částí a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitek nebylo.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 14 paragrafy, nadpisem zákona, nadpisy částí a úvodní formulí podle zprávy výborové, ve znění shodném s předchozím usnesením senátu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona podle zprávy výborové ve čtení prvém, a to ve znění shodném s předchozím usnesením senátu.

Předsednictvo usneslo se podle §u 54, odst. 1 jedn. řádu, aby o této osnově bylo čtení druhé provedeno v téže schůzi.

Přistoupíme tedy ihned ke čtení druhému.

Ad 1. Druhé čtení osnovy zákona o hubení škodlivého živočišstva kyanovodíkem, ethylenoxydem a chlorpikrinem (tisk 398).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Slavíček: Nejsou.

Předseda (zvoní): Není změn.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém, a to ve znění shodném s předchozím usnesením senátu.

Tím vyřízen jest 1. odstavec pořadu.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP