Úterý 13. listopadu 1945

Nikoliv, takový politický režim nemůžeme nikdy uznat za plnou politickou demokracii. Tento politický režim přinesl těžké škody národu a republice, neboť umožnil, aby náš stát mohl být za aktivní pomoci henleinovců a jejich beranovských spřeženců rozbit a vydán Hitlerovi. Lidi, kteří tento režim vychvalují, právem nazýváme a budeme nazývat reakčníky a stříbrňáky dnešní doby. (Živý souhlas.) Jen lidé tohoto typu mohou hanlivě nazývat dnešní demokratický režim "meltou", režim, který zbavil Němce a Maďary státního občanství, zakázal agrární, národně-sjednocenou, živnostenskou stranu, který staví před soud německé i domácí zrádce, zavádí národní výbory - tuto novou lidovou instituci veřejné správy.

Chci znovu zdůraznit, že takové názory, jako jsou obsaženy v článku uveřejněném ve "Svobodném Slově", jsou u nás ojedinělé a neodpovídají mínění našeho lidu. Chci zároveň konstatovat, že nejsou názorem ani národně-socialistické strany, o čemž nám podává svědectví i to, že v těmže čísle "Svobodného Slova", v němž byl uveřejněn citovaný článek, k je otištěn i článek Bohumily Pešlové, vdovy po popraveném hrdinovi, v němž se píše: "Ať jsme příslušníky kterékoliv politické strany, s pochopili jsme, že pro nás není návratu do předmnichovského způsobu myšlení a cítění, že není návratu k předmnichovskému uspořádání naší republiky a k starému řádu světa. (Potlesk.) Pro nás se otevřela jediná cesta - cesta revoluce, cesta k lepšímu uspořádání lidské společnosti." To píše Bohumila Pešlová. To je názor i všech demokratických lidí, drtivé většiny našeho národa. Není a nebude návratu k předválečnému uspořádání naší republiky. Musíme pokračovat v dalším rozvíjení naší demokratické a lidové revoluce.

A nyní k jednotlivým otázkám vládního prohlášení.

Prohlášení nové vlády správně staví do popředí hospodářské problémy a úkoly. Zestátněním provedli jsme hluboký zásah do našeho hospodářství a převzali současně povinnost ukázat, že dovedeme spravovat peněžní ústavy a průmyslové velkopodniky lépe, než to dovedli jejich dřívější kapitalističtí majitelé.

Nesmíme si při tom zakrývat, že to nebude úkol snadný. Převzali jsme těžké hospodářské dědictví po německých barbarech, kteří více než 6 let rabovali naše země, znehodnotili na 300 miliard korun různého peněžního kapitálu. Víme také, že budeme mít co dělat s překážkami, které nám budou klást v cestu ti, kteří si nepřáli zestátnění a jsou jeho odpůrci.

Ale přesto jsme pevně přesvědčeni, že se nám podaří překonat všechny obtíže a překážky. Toto přesvědčení čerpáme z víry v náš lid, v naše dělníky, v naši technickou inteligenci, v jejich tvůrčí síly, které se budou moci v plné míře uplatnit teprve dnes, kdy lidé nebudou pracovat pro kapitalisty, ale pro sebe, pro svůj národ a pro svůj stát. (Potlesk.)

Vidíme již prvá svědectví toho v rozvíjejícím se národním soutěžení v hornictví i v některých jiných průmyslových odvětvích. Jsou to projevy vysoké technické dovednosti a výrobní výkonnosti našich dělníků. Ony mají býti vzorem statisícům druhých, mají býti pobídkou, aby i ostatní zvýšili pracovní produktivitu, neboť jenom vzrůstem výroby můžeme překonati všechny naše poválečné hospodářské obtíže.

Nové správy v zestátněných závodech stojí nyní před hlavním úkolem: odstraniti deficity, které vykazují dnes téměř všechny velké podniky bez výjimky. Deficit znamená, že závod žije z podstaty, z minulé práce, že se zadlužuje. Tyto deficity nejsou způsobeny jen nízkou pracovní výkonností, ale i jinými příčinami, jako je nedostatek surovin, nedostatek pracovních sil, válečné škody. Je-li závod poškozen bombardováním, nemůže naplno vyrábět, musí odklízet trosky, opravovat a stavět, což tvoří neproduktivní výdaje. Závod nemůže také naplno vyrábět, nemá-li surovin, nedopraví-li mu železnice včas uhlí a pod. A není-li vždy v našich silách, abychom odstranili na př. nedostatek surovin, dovážených z ciziny, tu je v našich silách, abychom zvýšili pracovní výkonnost, která ještě stále zůstává daleko za předválečnou. Tu můžeme současně snižovat výrobní náklady zlepšováním organisace práce, zlepšováním technologického procesu, odstraňováním zbytečných výrobních ztrát, mobilisováním vnitřních technických reserv v závodě.

To je úkol, na jehož splnění se dnes musíme soustředit, neboť na něm závisí vše ostatní. Zvýšíme-li objem výroby, ozdravíme i naši měnu a dosáhneme poznenáhlu i zvýšení životní úrovně lidu. Jen tehdy, bude-li koláč, z kterého jíme, větší, připadne i na každého z nás větší kus. Musíme vyrábět lépe, laciněji a více, aby lid mohl žíti blahobytněji. (Potlesk.)

A že je možné, abychom v brzké době dosáhli zlepšení, toho dokladem je i radostná zpráva ze Zlína, že se tam daří neustále zvyšovat výrobu a že se dokonce podařilo odstranit i deficit. Zatím co v prvých 14 dnech po i osvobození, kdy u Baťů hospodařila ještě stará kolaborantská správa, vykazovaly Baťovy závody týdenní ztráty 20 až 25 mil. K, nové správě v čele s mladými a energickými odborníky se podařilo postupně tyto ztráty snižovat a v posledních třech týdnech dosáhnout i prvních zisků. (Potlesk.)

Nyní budeme dosazovat ředitele a členy, představenstev do zestátněných podniků. Je třeba jasně říci, jakých odborníků potřebujeme k řízení podniků a výroby. Při obsazování vedoucích míst nesmí platit politická legitimace (Výborně! - Potlesk.), nýbrž jedině odborná schopnost. (Výborně! - Hlučný potlesk.) Zároveň však třeba k tomu dodat, že jen ten odborník bude moci úspěšně řídit závody, který má nejenom dobré odborné znalosti, ale je také uvnitř přesvědčen o správnosti a účelnosti myšlenky zestátnění. (Hlučný potlesk.) Jsou také odborníci - na štěstí je jich velmi málo a jsou to jen jednotlivci - kteří se už za režimu národních správ projevili jako lidé, kteří nesouhlasí s novým režimem, pokládají jej za přechodné zlo a přejí si návratu ke starému kapitalistickému způsobu správy závodů. Tací odborníci nemají zájem, - aby se nová správa osvědčila, ba házejí jí klacky pod nohy. Byli jsme svědky takových zjevů ve Zlíně, kde se několik t. zv. odborníků nechtělo smířit s odstraněním staré kolaborantské Baťovy správy. Agitovali pro její návrat, desorganisovali práci místo aby pomáhali překonávat těžké výrobní obtíže v závodech, které byly tolik postiženy válkou. Takové lidi třeba ze závodů odstraňovat (Potlesk.), protože přes svou odbornou znalost nadělají více škod než prospěchu. (Potlesk.) Na štěstí zdrcující většina naší technické inteligence uvítala zestátňovací dekrety, nestojí stranou, nevyčkává, zda se nové správy na závodech osvědčí, ale přičiňuje se ze všech sil a všemi svými schopnostmi, aby se osvědčily. (Potlesk.)

Takovýmto odborníkům musíme také dát možnost, aby plně uplatnili své tvůrčí schopnosti, takové odborníky musíme také po zásluze za jejich výkony odměňovat. Mnozí dělníci se leckdy stavějí proti vysokým platům technické inteligence. To je nesprávné. Techničtí i správní odborníci zasluhují, aby byli dobře placeni, a nebudeme se rozpakovat dáti jim i vyšší platy, než platili kapitalisté, když projeví vynikající technické a organisační schopnosti. (Potlesk.) Takové odborníky zahrneme péčí, pozorností i slávou, budou hrdiny práce, neboť pracující lid dovede lépe než kapitalisté cenit si talentovaných duševních pracovníků. (Potlesk.)

Pokud jde o měnovou reformu, chci vyjádřit naše stanovisko, že v osnově o dávce z přírůstku majetku, kterou budeme projednávat, musí být postiženi ti, kteří se obohatili na válce. Budeme muset rozeznávat, jak a o kolik vzrostl majetek. Půjde-li o drobné lidi, rolníky, živnostníky a drobné podnikatele, kterým vzrostl majetek nepatrně - vzrostl jim z úspor, z poctivé práce, proto, že si za bezcenné protektorátní peníze nemohli nic koupit a nic investovat - tu budeme tento majetek chránit. (Potlesk.) Půjde-li však o válečné zbohatlíky, kteří se na válce vedené Hitlerem obohatili o miliony, tu musíme tyto miliony postihnout progresivně tak, aby jim z nich nic nebo skoro nic nezbylo. (Výborně! - Hlučný potlesk.)

Chci se dále zmínit o naší nové lidové správě a zvláště o naší bezpečnostní službě. Dnes už se všeobecně uznává, že se nová instituce národních výborů osvědčila a stane se trvalou institucí. Nikdy bychom nebyli mohli ovládnouti všechny politické a hospodářské obtíže, kdyby byl býval zůstal starý byrokratický systém, kdyby nebylo národních výborů. Víme, že národní výbory mají ještě mnohé nedostatky, že se dopouštějí mnoha chyb. Tyto nedostatky a chyby musíme kritisovat a hlavně odstraňovat. Musíme zvláště neúprosně zakročovat všude tam, kde se vyskytnou zjevy korupce a nečestnosti, jakož i tam, kde se do národních výborů vetřely živly rozvratné a protistátní, které se obyčejně rekrutují z řad politicky diskreditovaných agrárních nebo národně-sjednocených špiček a maskují se při tom legitimací některé z vládních stran.

Pokud jde o naši bezpečnostní službu, tu jsou v poslední době s určité strany vznášeny proti ní výtky, při čemž se uvádějí jednotlivé případy přehmatů, jako na př. že byl někdo zatčen, držen ve vazbě a pak pro nedostatek důkazů propuštěn. Ano, staly se jistě některé takové případy, což ani jinak nebylo možné v porevoluční době, ale většinu takových případů nesmíme přičítat na vrub naší bezpečnostní službě, jako spíš na vrub nedostatečností našeho retribučního zákona, který nepostihuje všechny ty, kdož se provinili. (Potlesk.) A bylo by třeba spíše volat po novelisaci tohoto zákona, po jeho zostření a doplnění novými ustanoveními. (Potlesk.) Místo toho se však ozývají hlasy, žádající pardonování různých kolaborantů a zrádců, omlouvající jejich provinění, množí se intervenování za jejich propuštění. Jsou u nás lidé, kteří tvrdí, že máme míti zájem na tom, abychom před cizinou ukázali, že bylo co nejméně zrádců a kolaborantů z řad českého národa a že proto máme zvláště české lidi shovívavěji posuzovat než na př. Němce. To je názor naprosto nesprávný, nemorální a nebezpečný. Máme nesčetné tisíce statečných hrdinů, kteří raději šli na popraviště a do koncentračních táborů, než aby projevili zbabělost před okupanty a ti jsou naší hrdostí a naší chloubou před národem doma i před cizinou. (Potlesk.) A bylo by urážkou památky padlých, urážkou těch, kteří prožili útrapy žalářů, aby pomocník okupantů a zbabělec byl pardonován a platil za čestného občana. (Potlesk.) Vláda v košickém programu správně prohlásila, že pokládá za svoji mravní povinnost před českým a slovenským národem, aby beze všech průtahů, bez kolísání a bez shovívavostí vůči komukoliv byli postiženi jak všichni přímí zrádci a udavači, tak také všichni ti, kdož projevili vůči národu a státu věrolomnost, nespolehlivost a zbabělost a nechovali se tak, jak se na československé vlastence patřilo. (Potlesk.)

A zatím v rozporu s vládním programem se činí pokusy, aby se toto stíhání provinilců dělo s průtahy, aby se nepostupovalo rázně, aby se projevovala shovívavost, aby se pardonovalo. Těmito hlasy, ozývajícími se na ochranu různých těch provinilců, jsou působeny těžké mravní a politické škody. Jen pohleďte, kolik těch různých kolaborantů sedí ještě v ministerstvech a různých úřadech! (Potlesk.) Jen si vzpomeňte, jak tito lidé, mající špatné svědomí, se po 10. květnu tetelili strachy a jenom si přáli, aby vyvázli alespoň přeložením do pense. Brzy jim však otrnulo, zvláště když vidí, že mají ochránce, tu se stávají drzými a patří mezi nejhorlivější kritiky dnešního nového režimu. Zdaleka nebylo ještě splněno ustanovení vládního programu o tom, že má býti individuálně přezkoušena činnost každého jednotlivce ve státních úřadech a nový státní aparát plně očištěn ode všech živlů, které vůči národu a státu prokázaly nespolehlivost a zbabělost. (Potlesk.) Budeme trvat na tom, aby se tato očista stala. (Potlesk.) Také armáda musí býti očištěna od antidemokratických a protilidových živlů, při čemž zvláště musí býti přezkoumáno, zda takové živly nepronikly na velitelská místa (Potlesk.), jak o tom mluví vládní program.

Pokud jde o bezpečnostní orgány, tu je na místě výtka, že v mnohých případech podléhají nátlaku, vykonávanému na ně různými interventy, a propouštějí lidi, které by propouštět neměly, což vzbuzuje velikou nelibost v lidových masách a vyvolalo již v některých případech stávky a demonstrace. Orgány ministerstva vnitra a národní výbory by měly veřejnosti sdělovat jména osob, které intervenují za různé ty Berany (Potlesk.), Krejčí, Kalfuse, Havlíky, Krychtálky, Černě, Preisse, Kruliš-Randy a pod. (Hlasy: Každého interventa zavřít!) Musíme nejenom ve slovech, ale i v činech potírat zbytky fašismu a nepřipustit, aby v jakékoli formě a pod jakoukoli maskou mohla u nás znovu oživnout a znovu zakotvit reakce. Vzpomeňme, jaké katastrofální důsledky pro národ a stát mělo, že v předmnichovské republice bylo zanedbáváno potírání reakcionářů, z nichž se nakonec vyvinuli nejhorší zrádci. (Potlesk.) Náš národ prožil jeden strašlivý Mnichov a nechce, aby za nějakých 20 let byla naše svoboda znovu ohrožena. (Potlesk.) Shovívavost vůči reakci se nikdy nevyplácí, ale vždy se těžce vymstí. (Potlesk.)

Nyní několik slov o odsunu Němců. I tu platí, že musíme býti důslední. Nesmíme dát na sebe působit žádnými výtkami s jakékoli strany, jakoby odsun Němců byl sám o sobě nehumánní a nespravedlivý. Právě proto, že máme ještě v živé paměti rok 1938 a 1939, kdy více než 90 % německého obyvatelstva šlo s Henleinem a jednalo velezrádně, chceme využíti příležitosti, která se nám naskýtá jen jednou v dějinách, a zajistit si, aby již nikdy v budoucnu nemohlo dojíti k podobné recidivě. (Potlesk.) Odsun Němců chceme provést co nejlidštěji. Netýráme Němce, byli jsme a jsme proti barbarským metodám, které jsou vlastní jen fašistům. (Potlesk.) Barbarské metody nejsou uplatňovány u nás, ale tam, kde fašisté jsou ještě u moci, jako na př. ve Španělsku a v Řecku. (Potlesk.) Tam nechť obrátí svoji pozornost ti, kteří nám činí neoprávněné výtky. (Potlesk.)

Pokud jde o německé antifašisty, kterých je u nás jen mizivé procento (Hlasy: Mizivé procento!), je správné, jestliže jim poskytujeme výhody, jestliže s nimi jednáme jinak než s těmi Němci, kteří se provinili. Schvalujeme, že se na popud německých komunistů němečtí antifašisté rozhodují odejet do Německa (Správně! - Potlesk.), aby tam pomáhali převychovávat německý lid v demokratickém smyslu. (Potlesk.) v posledních týdnech odjely prvé tisíce německých komunistů a antifašistů do Německa. (Potlesk.)

V závěru chci znovu zdůrazniti, že hlavní podmínkou toho, že se nám dosud dařilo úspěšně překonávat poválečné obtíže, že se nám dařilo konsolidovat naše poměry, budovat náš nový stát bez vnitřních otřesů a krisí, byla naše jednota. Je třeba, abychom tuto jednotu, abychom Národní frontu uchovali i do budoucna. Blíží se doba, kdy provedeme všeobecné, tajně, přímé volby s poměrným zastoupením. (Potlesk.) Ta doba bude zkouškou pevnosti naší Národní fronty. Přineslo by nedozírné škody, kdyby se někteří z politických činitelů dali unésti mylnou spekulací, získati masy dřívějších stoupenců zakázaných stran tím, že budou dělati koncese reakci, přijímati zkompromitované politické funkcionáře do svých řad a pod. Není možno dělat současně dvojí politiku, není možno býti současně ve vládě a provádět při tom oposiční kritiku vládní činnosti používáním reakčních argumentů a reakčních hesel. (Potlesk.) Takové počínání by vedlo k rozbití Národní fronty. (Potlesk.) A národ by odsoudil ty, kteří by byli toho příčinou. Národ těžce doplatil na nejednotnost svých řad před Mnichovem, národ se sjednotil v boji a utrpení, vykoupil svoji jednotu potoky krve. Střežme proto naši jednotu, odstraňujme z našich řad všechny ty, kteří by nás chtěli rozdvojit, nepřipusťme, aby se do našich řad vloudily staré reakční stvůry, na jejichž činnost národ již jednou doplatil. (Potlesk.) Nedejme se strhnout do žádné škodlivé předvolební demagogie a neblaze známých mezistranických štvanic. Nemysleme, že nás bude lid posuzovat podle naši slovní agitace a že získá nejvíce ten, kdo bude nejvíce kritisovat. Věřme v náš lid, který je reálný a střízlivý a který nás bude posuzovat ne podle slov, ale podle toho, jak kdo z nás lépe a nestraničtěji bude usilovat o rychlé překonání všech dnešních obtíží, způsobených fašismem, jak kdo bude pomáhat budovat nový život v osvobozeném státě. (Potlesk.) Spolupracujme proto dále ve svorné shodě, vyzývejme společně náš lid, aby v zájmu svém a v zájmu celku zvyšoval svoji pracovní výkonnost, aby chápal přechodné naše hospodářské obtíže.

Řekněme lidu otevřeně, že ho v této zimě čekají ještě značné těžkosti, ale že mu můžeme zaručit, že oběti, které přináší, přináší pro sebe, že dnes pro něho budujeme spravedlivější život, ve kterém nebude privilegií pro žádné příživníky, že tentokrát plody práce našich dělníků, rolníků, živnostníků a inteligence nepoplynou do kapes bankéřů, fabrikantů a velkostatkářů (Potlesk.), nýbrž že budou zvyšovat blahobyt našeho pracujícího lidu.

Jménem klubu komunistických poslanců prohlašuji, že budeme hlasovat pro schválení vládního prohlášení. (Hlučný dlouhotrvající potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP