Středa 14. listopadu 1945

Přinesli jsme svůj díl velikému dílu osvobození drahocennými životy, potoky krve, nesmírnými ztrátami všeho lidu a ztrátou ohromných hmotných hodnot. Nebyla nám proto naše obrozená svoboda zdarma dána, ale byli jsme jako rovnocenní účastni velikého zápasu a chceme se všemi silami jako rovnocenný činitel účastniti i budování nového, lepšího světa. Máme na to plné právo a máme pro to jako národ i plnou kvalifikaci vysokou vyspělostí svého lidu, hodnotným přínosem evropské kultuře, chováním všeho lidu za obou válek, svou činností za republiky i vynikající účastí zahraniční i domácí, diplomatickou, brannou i politickou za obou světových válek. (Potlesk.) V našem lidu nesmí býti ovšem pěstován pocit velikášství, ale také ne pocit méněcennosti a stálého ohrožení a závislosti. (Potlesk.)

Víme, že k tomu není vůbec důvodu. Víme, že vítězné státy přejí naší samostatnosti a jejímu rozkvětu a že ji důsledně respektují. Krásně řekl Stalin dne 23. února 1943 o úkolu Rudé armády: "Rudá armáda, toť armáda obrany míru a přátelství mezi národy všech zemí. Rudá armáda vždy respektovala práva a nezávislost všech národů." Co platilo v roce nejkrutější války, to platí i pro všechnu budoucnost zase podle vlastních slov Stalinových z 9. května 1945: "Od nynějška bude nad Evropou vláti velký prapor svobody národů a míru mezi národy." (Potlesk.)

Čeho si tedy přejeme? Aby zmizely u nás dva druhy lidí: jedni, kteří pro obdiv cizích nevidí věcí domácích, a druzí, kteří pro samou zbytečnou nejistotu ztrácejí půdu pod nohama. (Potlesk.) Je nutno učiniti kategoricky konec všem neodpovědným povídačkám o ohrožení nebo nerespektování naší státní samostatnosti s kterékoliv strany.

Chceme, aby vláda působila k tomu, aby každý český a slovenský člověk věděl, že je u nás doma, ve svobodném a nezávislém státě, že vláda a spojenci mu zaručují bezpečnou a klidnou práci a že jeho rozumné šetrnosti nehrozí žádné nové nebezpečí neklidu a rozvratu. (Výborně! - Potlesk.) Chceme býti věrnými spojenci a dobrými přáteli, kteří jsou oceňováni podle výsledku své práce a nikoliv podle záplavy slov. Jen tak dobře zabezpečíme svou národní a státní budoucnost. Spolek svobodných národů zabezpečí světový mír a my si přejeme, aby k tomu i náš národ přispěl svou hřivnou. Vždyť jsme tolikrát světu ukázali, že bychom chtěli míti podle Masaryka království boží na zemi. To bude, až se nenávist mezi národy promění v ono ušlechtilé vlastenectví, které miluje vlastní národ nade všechno a nechová nenávisti k žádnému národu jinému, který není nepřítelem pokoje a míru.

Domnívám se, že jest věci na škodu, že pro krátkost vyměřených lhůt řečnických není možno ani vyjmenovati mnohé z těch problémů, o nichž veřejnost právem od nás čeká, že je učiníme předmětem svého jednání. Jsou to především také úkoly zdravotní a sociálně-zdravotní, kterých se vládní prohlášení dotklo jen několika slovy. A přece nás právě na tomto poli očekávají velmi těžké úkoly, z nichž některé jsou přímo neodkladné.

Ve zdravotní a zdravotně-sociální péči nutno vybudovati celou soustavu profylaktických, preventivních opatření, která jsou jak z důvodů zdravotních a hospodářských, tak zejména z důvodů mravních účelnější a za všech okolností také výnosnější. Je potřebí síť všech druhů poraden sociálně-zdravotních pro ženy, matky, kojence, malé děti, atd. moderně vybudovati a převzíti na veřejný náklad, v provozu je zveřejniti a v nákladech zhospodárniti. Péči o sanaci chrupu všech dětí v republice nutno hned s počátku vybudovati a okamžitě s ní začíti v plném rozsahu. V roce 1919 po prvé válce jsme zdědili po Rakousku strašlivou úmrtnost tuberkulosou, 314 na 100.000 obyvatel. Podařilo se nám ji však snížiti do roku 1938 na 130. Podle odhadu stoupla dnes na 280. Uvážíme-li vzrůst tuberkulosy v řadách vězňů a repatriantů z Německa, nutno se obávat, že jsme zase již překročili číslici z roku 1919. Tuberkulosu je nutno považovati za předního nepřítele lidu a úzkostlivě dbáti o to, aby bylo důsledně prováděno vládní nařízení č. 254 z roku 1941. Tuberkulosa je nemoc velmi nákladná a velmi zdlouhavá a jen soustavná prevence je úspěšná a poměrně levná, začne-li se s ní včas.

Je nutno všemi prostředky bojovati proti zlým následkům dnešní výživy. Nehovořím o jejím množství, ale kvalita nedostačuje. Lid žije již několik let v nedostatku potravin biologicky cenných. Neumírá, ale nemá odolnosti k infekcím ani plné pracovní výkonnosti, ani elánu do života. Děti jsou ohroženy křivicí. Není-li možno dosáhnouti zvýšení přídělu potravin pro jich nedostatek, je nutno usilovati aspoň už pro tuto zimu o dovoz takových doplňkových potravin, které jsou zdravotně naprosto nevyhnutelné.

Péči o dítě ve všech jejích odvětvích jest nutno vybudovati a převzíti jako samozřejmou povinnost na náklad veřejný.

Síť veřejných nemocnic, zejména také nemocnic pro děti s dětskými primariáty, je nutno vybudovat na celém území republiky podle soustavného plánu a ne náhodně.

Je přímo výsměchem moderní doby, jak nepatrná péče je věnována sociálnímu a preventivnímu lékařství. Na universitách je obor sociálního lékařství macešsky zastoupen a sociální lékařství není ani zkušebním předmětem. Stejně je tomu s bádáním o chorobách z povolání. Zcela nového moderního řešení si vyžaduje péče o zdraví pracujícího a studujícího dorostu, a to jak prevenční, tak represivní.

Populační politika musí býti řešena takovými opatřeními, která by svědčila o tom, že národu sejde na každém jedinci a jeho zdraví a že příchod dítěte do rodiny nesmí znamenati jen starosti a snížení životní úrovně rodiny.

Myslím, že všichni, kdož jsme za světové války přemýšleli o tom, jaká bude u nás sociální organisace poměrů v naší nové svobodě, počítali jsme s tím, že skutečně veškerá péče zdravotní, sociální a kulturní o všechny občany, zejména pak o ty, kteří se octli pod koly společenských řádů, bude jednak v potřebě zredukována novým uspořádáním hospodářských a sociálních řádů, jednak bude obstarávána státem a jinými orgány správy veřejné. Všichni jsme jistě věřili, že už nebude u nás vykořisťování práce, ale také že u nás nebude žebroty. (Potlesk.) A zatím vidíme, že ještě dnes i nesmírně důležité obory sociální a sociálně-zdravotní služby jsou obstarávány dobrovolnými sbírkami, pouličními i podomními, sbírkami o kterých víme, že jsou neúměrným a nespravedlivým zatížením právě osob hospodářsky slabých. Je nutno právě v tomto směru přikročiti k pronikavým opatřením. Sociální a zdravotní péče nesmí býti milodarem šťastnější skupiny občanstva méně šťastným občanům.

Samozřejmě, že i při nové úpravě sociální a zdravotní služby činitelů veřejných ve spolupráci s institucemi sociálního pojištění zůstane bohatá příležitost k obětavé a ušlechtilé činnosti jednotlivců; ta už nebude žádati tolik obětí hmotných, ale mnohem cennějšího spolupůsobení osobního.

V oboru politiky kulturní a školské mělo by býti snad řečeno více, a to jak o činnosti měsíců právě minulých, tak o programu práce budoucí. Nedomnívám se, že by věci kulturní měly v tomto sboru tak zcela ustoupit před otázkami hospodářskými a finančními, neboť jsem přesvědčen, že na př. řádné plánování a provádění velikých reforem v našem životě hospodářském, může být jen tehdy plně úspěšné, bude-li se opírat o součinnost vědy. Musí být proto naší národní snahou, aby bylo plně využito všech našich vědeckých zařízení a sil a aby bylo učiněno vše, čeho je třeba k vybudování našeho školství, badatelství a výzkumnictví.

Vítáme zřizování nových fakult, resp. odboček lékařských fakult, ale rádi bychom znali pevný plán, jak hodlá ministerstvo školství a osvěty v tomto směru budoucně postupovat. (Potlesk.)

Hospodářská situace vysokoškolských učitelů, zvláště pak asistentů a soukromých docentů je jistě neutěšená a zasluhuje podstatného zlepšení. (Potlesk.) Ve skutečnosti zrušením kolejného a zkušebních tax byla zlá situace soukromých docentů a zkušebních komisařů jen ještě zhoršena. Otázky vysokoškolské autonomie, zásadně bezpečné základny klidného a vědecky objektivního rozvoje vysokoškolského života, svoboda voleb akademických funkcionářů, respektování návrhů vysokých škol autonomně podaných vyžadují úzkostlivé a jen věcnými ohledy řízené péče a úpravy. Aby naše, jistě vším lidem chtěná slovanská spolupráce byla co nejplodnější, je třeba řádně vybavit Slovanský ústav, zřídit ústav pro slovanský národopis a postarat se o to, aby bylo slovanskému národopisu v učebním a zkušebním programu universitním věnováno náležité místo. V letním semestru z 1.500 posluchačů slavistiky jen jeden jediný se dal zapsati na slovanský národopis.

Požadavkům vysokoškolských studujících a pracujícího dorostu je nutno věnovat účinnou péči a uskutečnit z nich všechny, které je možno uskutečnit i v dnešních mimořádně těžkých hospodářských poměrech. Ukazuje se, že dávání slibů, jichž neuskutečnitelnost se zakrátko prokáže jak v tomto oboru, tak v jiných, bylo by neodpovědnou demagogií, která by neuspokojováním vzbuzených nadějí vedla jen k zbytečnému zneklidňování.

Ježto jsou členové tohoto sboru ve svém celku jistě jen velmi kuse informováni o dosavadní činnosti ministerstva školství a osvěty prvé vlády, je jim nesnadno zaujmout stanovisko k tomu, co značí v projevu pana předsedy vlády slova o vnesení nového ducha do našich škol, o novém kulturním ruchu a o uplatnění nových kulturních proudů.

Je škoda, že nebylo řečeno nic o nutné reorganisaci národního školství, o odborné výchově pracujícího dorostu, o četných důležitých kulturních problémech, o lidovýchově, o novém uspořádání našeho divadelnictví, aby bylo možno zvážiti provedené změny jak po stránce umělecké, tak zejména také hospodářské, a uvědomiti si důsledky dalšího postupu v tomto směru. (Potlesk.)

V prohlášení pana předsedy vlády nebylo vůbec zmínky o naší armádě. Proto je nesnadné zaujmout stanovisko k programu vlády v tomto směru. Očekáváme, že bude co nejrychleji a úspěšně provedeno sjednocení a stmelení všech složek zahraničních i domácích, ze kterých se skládá naše armáda, a harmonické jejich uplatnění, aby byla naše armáda jednotná a aby samozřejmě jednotný byl i její duch. Armáda bude jistě rozumět svému politickému úkolu tak, že její politická linie může být jen jediná, t. j. linie politiky státní, a že musí býti ochráněna každého stranického ovlivňování. (Potlesk.) Máme za samozřejmé, že v tom duchu bude vedena veškerá osvětová výchova, jejíž instituce je v nové organisaci armády mimořádně důležitá. Pan ministr nár. obrany je si jistě vědom své odpovědnosti v tomto směru před veškerým lidem československým a věříme, že jí čestně dostojí, jsa podporován všemi povolanými činiteli. Poslání armády v lidové demokratické republice Československé je tak vznešené, že zasluhuje úzkostlivé ochrany před každým pokusem jednostranného ovlivnění nebo zneužití. Armáda zasluhuje samozřejmě ve všech svých částech nejbedlivější péče a porozumění pro své otázky a důstojnický a poddůstojnický sbor má plné právo na uspokojení, naprostou spravedlnost a plný klid, pokud jde o povyšování a otázky personální vůbec.

Uvítali jsme prohlášení pana předsedy vlády o péči o oběti války a nepřátelské persekuce. Jde o úkol nad jiné spravedlivý a naléhavý. Nesmí jíti jen o podpory, o nahodilé výpomoci, ani o dlouhé řízení, ale o rychlou, účinnou, trvalou a spravedlivou péči. Je nutno pomoci všem, kdo si toho zasluhují a pomoci potřebují, ale nedopustit, aby se mezi zasloužilé bojovníky a spolupracovníky našeho odboje a mezi osoby persekvované z důvodů politických vetřeli nehodní jednotlivci, kteří by velkou myšlenku boje a utrpení za svobodu jen znesvětili. (Potlesk.)

I tento letmý přehled jen některých z naléhavých úkolů nesmí zůstat bez zdůraznění soustavné péče o ženy, které své právo na stupňovaný zájem státu o úpravu svých osudů svým chováním za války a persekuce jen ještě podtrhly. Jde tu o odčinění křivd na ženách, které byly vyštvány z veřejných služeb a jen jednotlivě jsou do nich zpět přijímány. Je to péče a pomoc matkám s větším počtem dětí, péče o ženy vyčerpané celodenní prací, ať jako dělnice, úřednice, obchodnice, o ženy ve svobodných povoláních, jako lékařky, umělkyně atd.; nedostatek péče o ženy v zemědělství, nedostatek péče o školení a výchovu žen. Jsou to dále naléhavé otázky, týkající se ženy v sociálním pojištění, zejména ženy-hospodyně a matky, které se právem dovolávají, aby byly postaveny na roveň ostatním kategoriím pracujícího občanstva. (Potlesk.)

A konečně je to i moderní době odpovídající úprava zákonodárných ustanovení, zejména v oboru práva manželského a rodinného.

Jestliže by ve věci našeho vývozu a dovozu a otázek s tím souvisících bylo Národní shromáždění rádo slyšelo zprávy podrobnější od pana předsedy vlády, nelze si dnes stěžovati, že se mu jich nedostalo, vzhledem k projevu ministra zahraničního obchodu k novinářům dne 10. t. m.

Také o programu ministerstva informací bylo by Národní shromáždění rádo slyšelo něco, ale i zde se zatím musí spokojit slibem pana ministra informací, že činnost jeho resortu se bude rozvíjeti ve znamení hesla "Pravda vítězí", neboť sloužit československé pravdě je podle slov pana ministra vznešené poslání. (Potlesk.) Přes to budiž mi dovoleno učiniti zde v přítomnosti pana ministra jeden návrh pro program jeho oboru. Jsme státem, který nejdéle trpěl pod barbarským útiskem nacistů. Čechoslováci byli zavlečeni do nejrůznějších věznic, káznic a koncentračních táborů. Jejich oběti na životech a krvi a jejich utrpení všeho druhu předčí snad jen muka židovská. Domnívám se proto, že máme povinnost ze všech sil přispět k tomu, aby se celý svět dověděl o nacismu a nacistech, o jejich metodách, surovostech a zvěrstvech plné a nezkreslené pravdy, a aby ta pravda byla jako hrůzný varovný vykřičník udržována dokumentárně stále živě před očima celému světu, aby si svět stále uvědomoval, na pokraji jaké propasti stál, od čeho byl zachráněn a zejména jakým morem by byl pro všechno kulturní lidstvo nacismus, kdyby se mu podařilo znovu zdvihnouti hlavu pod jakoukoli maskou. Zde má ministerstvo informací jedinečnou příležitost k dobré službě všemu civilisovanému světu, a to tím spíše, že už dnes, tak málo měsíců po válce se vyskytují nepochopitelné hlasy, možné jen z úplné neznalosti pravdy. Svědčí o tom zejména také průběh lüneburského procesu nad Krammerem a spol. Když po osvobození koncentračního tábora v Buchenwaldě americký důstojník nutil výmarské občany, aby si prohlédli zařízení tábora, při čemž někteří omdlévali, a když je nutil, aby vyslechli výklad o surovostech nacistů v táborech, volal k nim: "Musíte poznat pravdu o surovosti svých koncentračních táborů." Ano, ale tu pravdu musí poznat nejen Němci, neboť ti by ji zase opakovali, kdyby jim k tomu svět dal znovu příležtost (Potlesk.), tu pravdu musí poznat celý svět, aby viděl, proč nesmí dopustit, aby kdy fašismus a nacismus přišel znovu k moci. (Potlesk.)

A na konec jen několik slov o Národní frontě a jednotě. Opakuji, že naše strana je poctivě pro Národní jednotu, její uchování a utužení, poněvadž v poctivé, loyální spolupráci všech jejích složek podle zásad spolupráce rovných s rovnými vidí nejlepší záruku klidného, zdravého vývoje poměrů i zajištění nezávislosti, demokracie a všech svobod demokratických. V tom duchu jsme pro jednotu všeho lidu, jednotu skutečnou a opravdovou, jednotu vůle, snah a cílů, neboť dobře víme, že jednota jen formální je cizí duši československého člověka, který poznal tak strašlivou měrou metody a nezdravotu nacistického totalismu. V té skutečné, zdravé a plodné jednotě lidu, v touze po vybudování lepšího zítřku československého lidu, po trvalém, plném vybudování všestranné demokracie v republice, po zajištění samostatnosti a nezávislosti našeho státu a po tvůrčí jeho spolupráci s demokraciemi světovými bude se naše strana nikoli v boji proti druhým, ale v poctivé spolupráci a v ušlechtilém soutěžení s nimi snažit býti nikoliv poslední, ale mezi prvními. Zavazuje nás k tomu duch našich největších národních představitelů v civilisaci světa, zavazuje nás k tomu zejména duch Husův a Masarykův, zásady presidenta Beneše i vlastní program naší strany. (Hlučný potlesk).

Místopředseda Tymeš (zvoní): Uděluji slovo dalšímu řečníku, jímž je p. posl. dr Hodža.

Posl. dr Hodža: Slávna snemovňa! V poslednej našej schôdzi vypočuli sme program novej vlády a prichodí nám teraz zaujať k nemu stanovisko. Je to iste radostná skutočnosť, že krok za krokom obnovujeme naše demokratické a parlamentárne tradície a cieľuvedome kráčame vpred na ceste ku konsolidácii, poriadku, istote. Nová vláda sa československej verejnosti predstavila s programom, ktorý v podstate len rozvinuje a konkretizuje široké zásady programu prvej vlády z apríla tohto roku. Tento košický program zostáva východiskom vládnej činnosti už i preto, že v složení vlády boly prevedené len celkom malé osobné zmeny. Predseda vlády odôvodnil, prečo prísľub košického vládneho programu, podľa ktorého po ustavení Dočasného Národného shromaždenia prezident republiky menuje vládu novú s ohľadom na primerané zastúpenie všetkých složiek odboja zahraničného i domáceho, nemohol byť splnený. Dovoľte mi, aby som vyslovil poľutovanie nad tým, že ťažkosti, ktoré zmarily splnenie tohto prísľubu, sa ukázaly byť väčšími, ako dôležitosť primeranejšieho zastúpenia domácich pracovníkov. Som presvedčený, že celá naša verejnosť by bola takúto rekonštrukciu vlády s porozumením uvítala. Na slovenskej strane táto zásada našla plné uplatnenie už vo složení prvej vlády.

Z vládneho programu vyplýva veľmi zrejme úmysel, venovať sa na prvom mieste veciam hospodárskym a sociálnym. Na poli hospodárskom stoja pred vládou úkoly vskutku veliké, ťažké, priamo osudové. Vedomie tejto historickej zodpovednosti je vo vládnom vyhlásení veľmi zreteľne vyjadrené. Poštátnením baní, podstatnej časti nášho priemyslu, priemyslu potravinárskeho, bánk a poisťovní boly prevedené revolučné zmeny v hospodárskom živote, v jeho organizácii a štruktúre. Pred vydaním poštátňovacích dekrétov mohly byť rôzne názory na to, či je nutné, vhodné a žiaduce, aby sme uskutočňovali tak ďalekosiahle zásahy rázom a hneď na počiatku nášho konsolidačného úsilia a najmä v tak širokom rozsahu. Je známe, že demokratická strana mala k vládnym osnovám mnohé a vážne pripomienky, pozmeňujúce návrhy i výhrady. Stáli sme na tom stanovisku, že je treba plniť bezvýhradne a dôsledne to, čo košický vládny program v tejto veci ustálil. Stáli sme na tom stanovisku, že poštátnenie baní, hutí, energetických zdrojov a priemyslu vskutku kľúčového významu je nutné a potrebné, že ovládanie týchto hybných síl nášho hospodárstva dá štátu nezbytnú možnosť riadiť a usmerňovať náš hospodársky život k lepším výsledkom a vyšším cieľom, než aké mohol docieliť a sledovať podnikateľ súkromný. Stáli sme na tom stanovisku, aby obory podnikania a jednotlivé podniky, ktoré nemajú tohto významu, boly znárodnené inou formou než poštátnením, a preto sme neboli za to, aby košický program bol prekročený. Konečne stáli sme na tom stanovisku, že podniky malé a stredné, u ktorých niet ani hospodárskeho, ani sociálneho dôvodu ku znárodneniu tou či onou formou, majú byť ponechané v súkromných rukách, tak ako to vládny program sám vyhlásil.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP