Čtvrtek 15. listopadu 1945

V této souvislosti je nutno zdůraznit několik hledisek. Požadujeme urychlené vyřešení všech organisačních a osobních otázek, které souvisí s novým vedením a správou zestátněného průmyslu a peněžnictví. Jsme si vědomi, že skutečný výsledek zestátňovacích dekretů a vliv, jež budou mít v našem hospodářském a tím i sociálním vývoji, je rozhodující také pro vývoj politický. Lid nelze přesvědčovat trvale jen programy nebo hesly, je třeba překonat staré nežádoucí poměry dokonalejší hospodářskou a politickou organisací, která se nám s ohledem na válečné poměry s určitým zpožděním projeví dalekosáhle také v sociálním postavení lidu. Sociální demokracie staví na pořad dne řadu závažných sociálních otázek, jak je patrno z projevu našeho řečníka soudr. Vilíma. Bude však současně poučovat všechny pracující vrstvy, že klíč k nové sociální politice a k vyšší sociální úrovni je v našem hospodářství, v rozvoji výrobních sil našeho státu.

Aby přechodné sociální obtíže, s nimiž musíme počítati, neposílily vyhlídky reakce, která se jich jistě pokusí zneužít, je nutno, abychom pracovali neustále pod kontrolou lidu, abychom jej otevřeně, pravdivě a věcně informovali o všech těžkostech, o jejich příčinách a ovšem také o prostředcích, jak je možno tyto těžkosti co nejrychleji odstraniti.

Řešení všech základních otázek budování státu staví nás znovu před problém hospodářského a sociálního postavení ženy, které se nepodařilo a nemohlo podařit uspokojivě vyřešit v době prvé republiky. Sociální demokracie jako strana socialistická bude usilovat o to, aby se naše demokracie projevila do všech důsledků také v rovnoprávnosti žen. (Potlesk.) Ženám, které si to přejí, musí býti umožněno zařazení do výrobního procesu, a to podle zásady: za stejnou práci stejná odměna. Musíme zúčtovat ihned a na všech úsecích našeho veřejného života s dědictvím kapitalismu a fašismu, který v ženě viděl jenom povolný prostředek hospodářského a sociálního vykořišťování. Nemůžeme mluvit s plnou odpovědností o lidovém státě, dokud nebudou zcela odstraněny hospodářské a právní překážky úplného zrovnoprávnění žen.

Dámy a pánové! Máme vyspělé pracovní kádry dělníků a dělnic, máme techniky, kteří již v minulosti svou prací mnohokrát proslavili naše výrobky po celém světě. Je v zájmu naší zestátněné výroby a celého našeho hospodářského života, aby na všechna rozhodující místa v jednotlivých podnicích i v ústředních hospodářských orgánech byli stavěni skutečně nejlepší odbornící, odborníci, o nichž však není obav, že svých odborných znalostí a zkušeností budou používati nikoli ve prospěch národa, ale v zájmu reakce, která se bude pokoušet rozvracet naše hospodářství a ohrožovat tím naši lidovou demokracii. Vedoucí osoby, ředitelé našich národních podniků musejí míti plnou moc rozhodovat ve svém úseku, ale také plnou odpovědnost za svou prácí a za svůj podnik. (Potlesk.)

Pokládáme za jeden z předních úkolů jednotného odborového hnutí, aby pracovalo k odstranění nedůvěry, kterou kapitál záměrně zaséval mezi dělníky a technické zaměstnance, aby uvědomovalo obě tyto složky našeho hospodářského života, že je jejich nejvlastnějším zájmem, aby v nejúžší spolupráci tvořily základy spokojenosti a blahobytu národa. Po znárodnění průmyslu si všichni znovu uvědomujeme velký význam státního ústrojí a celého aparátu veřejné správy. Je samozřejmé, že nemůžeme vytvořit nový lidový stát se starým byrokratickým duchem ve veřejné správě.

Sociální struktura našeho státu a jeho povaha nebude ještě jednoznačně rozhodnuta ani když odejmeme kapitálu všechny nejdůležitější zdroje hospodářství. Je to ožehavý problém nejenom státního aparátu a jeho starého ducha, ale celého právního řádu, vnitřní bezpečnosti, školství, armády a diplomacie. To všecko přece také tvoří povahu státu, jeho života a určuje jeho vývoj. To všecko musí být nové, musí být jiné, musí být naplněno duchem demokracie a duchem služby pracujícímu lidu. (Potlesk.) Ve všech těchto složkách našeho státního aparátu musíme a budeme usilovat o nový pořádek. Při tom se nesmíme, dámy a pánové, dát zmást ani těmi, kteří od 9. května t. r. úpěnlivě volají po pořádku a respektování právního řádu. Vždycky, když se tvoří nový pořádek, je průvodním zjevem přechodné období nejistoty a, chce-li někdo, přechodné období nepořádku. Jeho délka záleží na odporu reakce, na odporu majitelů společenských privilegií a konservativních mozků. Chceme právní řád, chceme pořádek, ale právní řád a pořádek lidově demokratický. (Potlesk.)

Stoupenci a přisluhovači včerejška chodí s lupou, hledají, kritisují, zoufají si a panikaří. To nás určitě nechá klidnými. Chceme se vystříhati zbytečných přehmatů a omylů na nové cestě, ale je nám milejší nedokonalý krok vpřed za svobodným zítřkem národa než rutina kapitalistického řádu ve vykořisťování práce. (Potlesk.) Neubráníme se při tom přirovnání s velkými buržoasními revolucemi, kdy tehdy společenská reakce a šlechta volaly, že revoluce ničí lidskou civilisaci, zatím co ničila jenom civilisaci feudální, že ničí právní řád, zatím co ničila pouze právní řád feudalismu jako překonaného vývojového období lidské společností. (Potlesk.) Lidová demokracie - ta tu přece nevznikla a není na to, aby udržovala tradiční právní normy vykořisťovatelského právního řádu, nýbrž aby odstraňovala ve státním zřízení důsledně všecko, co je v rozporu s pojmem lidového státu a demokracie. (Potlesk.) Ať to vezmeme jak chceme, nemůžeme trpět, jsme-li skutečnými demokraty, aby v klíčových posicích našeho státního života, jakými jsou ústřední úřady, seděly osoby, kterým je cizí a nevítaný nový vývoj v našem státě. Není divu, že tyto elementy podkopávají důvěru ve všecko, co je demokratické, podkopávají také důvěru v jednotu odborového hnutí a snaží se udržet veřejné zaměstnance v bývalé psychologické a společenské isolaci od ostatního námezdně pracujícího lidu. A na to musí dát odbory jedinou účinnou odpověď: organisovat v massovém měřítku veřejné zaměstnance, podporovat jejich závodní rady, které mohou být uznaným nástrojem demokratické čistky i v úřadech, a celou svou činností, zvláště sociální, přesvědčovat veřejné zaměstnance, že jejich místo jako námezdně pracujících lidí je po boku dělníka a celé pracující třídy. (Potlesk.) Jsme přesvědčeni, že k žádoucímu sblížení mezi zaměstnanci veřejné správy a hospodářství přispějí demokratické volby do závodních rad, přispěje chystaná celostátní konference českých odborů a vytvoření jednotného odborového hnutí námezdně pracujících lidí jak mezi Čechy, tak mezi Slováky. (Potlesk.)

Paní a pánové! Jdeme do těžkého rozhodujícího období výstavby našeho státu. Máme víru ve vyspělost našeho dělnictva, máme víru v národní solidaritu všech pracujících vrstev a v pevnou jednotu Čechů a Slováků. Žijeme, pracujeme a bojujeme o svůj lepší zítřek za daleko příznivějších podmínek než kdykoliv dříve. My Slováci a Češi jsme často ve svých dějinách stáli takřka v beznadějně situaci. Naši nepřátelé měli více a lepších zbraní, měli velkou převahu, ale my jsme měli srdce a nezlomnou víru ve své ideály pokroku a demokracie a tato zbraň ještě nikdy v životě nebyla poražena. (Potlesk.) Budeme-li upevňovati nové svazky mezi pracujícím lidem měst a venkova, budeme-li posilovati národní jednotu Čechů a Slováků na obou stranách, budeme-li se opírati o Sovětský svaz a demokraty celého světa, překonáme všechny obtíže a zabezpečíme si svou prací a obětmi šťastnou budoucnost. (Potlesk.)

Místopředseda Petr: Uděluji slovo dalšímu řečníku, jímž je p. posl. Mikuláš.

Posl. Mikuláš: Slavná sněmovno! Paní a pánové! Ujímaje se slova k programovému projevu p. předsedy vlády, pokládám za svou povinnost přičiniti několik poznámek k oné části projevu, jež se týká našeho zemědělství.

Pan předseda vlády, zabývaje se otázkou cen a mezd v souvislosti s úpravou měny, prohlásil: "Vyrovnání mezd a cen je třeba provésti co nejrychleji, aby hospodářský život netrpěl nejistotou, plynoucí ze zbytečných průtahů. Je to jeden z nejnaléhavějších našich úkolů, jehož úspěšně splnění vyžaduje naprosté důvěry a klidného a objektivního posouzení. Naše politika cenová a mzdová musí míti na zřeteli všeobecné zájmy našeho hospodářství, zároveň však musí býti zaměřena k hlavnímu cílí, t. j. k největšímu vystupňování naší výroby a k zajištění blahobytu nejširších vrstev pracujícího lidu měst a venkova."

Pokládám toto jasné prohlášení zásadně za správné a s hlediska zemědělské výroby za významné proto, poněvadž od objektivního posouzení a stanovení cen a mezd v průmyslu a v zemědělství můžeme právem očekávati, že budou konečně odstraněny staré hradby mezi průmyslem a zemědělstvím, mezi městem a venkovem, a že dojde k spravedlivému hodnocení práce všech a tím i práce zemědělské. (Potlesk.)

Z tohoto prohlášení p. předsedy vlády je prostě patrné, že nastupujeme cestu k novému pojetí hospodářských úkolů státu. Není žádné pochyby, že to znamená velký pokrok pro naše zemědělství. Potvrdí-li praxe tyto nové zásady naší hospodářské politiky, pak soudím, že to bude znamenat novou éru zdravé a stavovsky netřídní zemědělské politiky. Je nám ovšem jasné, že všeobecné vyrovnání mezd a cen, má-li býti spravedlivé, není problémem tak docela snadným.

Je zajisté důležité vyrovnati co nejrychleji mzdy a ceny. Soudím však, že při tom je třeba vyrovnati zároveň i ceny mezi jednotlivými výrobními skupinami. Jest všeobecně známa disparita mezi cenami výrobků průmyslových a cenami výrobků zemědělských, právě tak jako je známa důležitost a význam správného poměru mezi těmito cenami.

Již nyní při nynější struktuře našeho zemědělství nejsou pro tři čtvrtiny zemědělců ceny zemědělských výrobků ničím jiným než pracovní mzdou. Mluvíme-li o vyrovnání cen mezi průmyslem a zemědělstvím, budiž tomu rozuměno tak, že jde o vyrovnání cen a mezd, že jde o to, aby reální hodnota mzdy cen zemědělských výrobků nezůstávala za zvýšením cenovým. Nepoměr mezi mzdou pracujícího zemědělce - cenami zemědělských výrobků - a cenami výrobků průmyslových byl před válkou a během ní okupanty ještě zvětšován. Nyní jest zvlášť vhodná příležitost odčiniti v tomto směru chyby dřívějška.

Prakticky jde o to, počítati s tím, že u cen zemědělských výrobků nemůžeme vycházeti z cen předválečných, nýbrž že tyto ceny musíme nejdříve uvésti do správného poměru s tehdejšími cenami výrobků průmyslových. Tím získáme teprve stejnou základnu pro obě výrobní skupiny, ze které můžeme jedině dospěti k správným a spravedlivým výsledkům. Jest samozřejmé, že na starém systému nelze budovati hospodářskou výstavbu naší demokratické republiky.

Pokud se týče oné části prohlášení pana předsedy vlády, v níž se hovoří o výživě obyvatelstva a zemědělské politice, lituji, že pan předseda vlády byl nucen zdůrazniti, že třeba trvati na přísném dodržování platných předpisů, týkajících se povinného odvádění kontingentů.

Slavná sněmovno! Plnění dodávek v osvobozeném státě není a pro poctivého českého zemědělce nemá a nesmí býti pouhým dodržováním předpisů. (Potlesk.) To jest záležitost srdce, cti a dobrého jména každého jednotlivce a také celého zemědělského stavu. (Potlesk.) Je to věcí národního a politického uvědomění. Jsem přesvědčen, že poctiví čeští zemědělci vykonají tuto svou povinnost, aby kdykoli v budoucnu mohli hrdě prohlásiti, že byli na místě, když šlo o projev solidarity pracujících lidí při budování svobodné demokratické republiky.

Vzpomínám, jak krásně reagovali čeští zemědělci na volání bojující Prahy letošního května. (Potlesk.) Jak zdolali všechny překážky - a nebylo jích málo, vždyť i zemědělci ve svých vesnicích byli v boji s okupanty - a dodali Praze potravin v míře více než dostatečné. (Potlesk.)

I nyní je třeba překonávat a překonati všechny překážky a zajistit výživu národa. Zdůrazňuji, že zajištěním výživy národa jsou nejen dodávky v přítomnosti, nýbrž i zasetí ozimů. Byly to ve většině případů právě naléhavé podzimní práce, které zdržely mlácení a tím i dodávky obilí. Třeba také pamatovati na nedostatek pohonných látek a pracovních sil, který tu spolupůsobil. A je přirozené, že také provádění obnovy měnové mělo tu svůj podíl, jak se to ostatně projevilo ve všech oborech hospodářského života a směny statků. A tu bych chtěl zdůraznit, že ve všech jiných oborech byla směna statků podvázána a případně i přechodně zastavena v míře daleko větší, než při dodávkách zemědělských výrobků pro veřejné zásobování.

Zemědělci, kteří v tě době plnili své dodávkové povinnosti, jsou však nepříznivě dotčeni, poněvadž ti, kdož plnili nařízení dodávkové, dostávali plat za dodávky na vázané účty ve starých penězích, kdežto ti, kteří těchto povinností neplnili a dodávají teprve nyní, dostanou za dodávky peníze nové, jež mají volně k disposici. V tomto směru bude třeba nápravy. Dodávky zemědělských výrobků nejsou, slavná sněmovno, záležitostí soukromoprávní. Je to plnění svého druhu veřejnoprávní a nelze proto na ně použíti onoho měřítka, které platí pro vyrovnání pohledávek soukromoprávních. V zájmu státu je, aby ti, kteří řádně plnili své povinností dodávkové, nebyli prováděním obnovy měny nespravedlivě postihováni. Nestane-li se tak, pak budou ve výhodě "chytráci", což by morální postavení státu rozhodně neposilovalo. (Potlesk.) Představme si, že jsou případy, a není jich málo, že do 25. října t. r. dodal zemědělec svou celoroční dodávku, a nyní bude míti svou celoroční tržbu na vázaném vkladu.

Pokud se týče dodávek dobytka, upozorňuji - jak toho vzpomněl správně také sám pan ministerský předseda - že při plánování je nejvýš třeba vycházeti ze stavů dobytka, jak tu zůstaly po šestiletém drancování, a počítati s tím, že stůj co stůj musíme zachovat plemenný materiál pro poválečnou obnovu našich chovů, zejména chovu skotu, zvláště dojnic.

Nynější stav dobytka je patrný z tohoto přehledu. Stav dojnic v Čechách a v zemi Moravskoslezské je nižší o 17%, stav prasnic a počet slepic o 50%, skotu je na počet o 7%, ale na váhu o 30% méně než před válkou.

V budoucnu bude to především chov plemenných zvířat všech druhů, který bude hlavním oborem činnosti našeho zemědělství. Máme k tomu všechny předpoklady, všechny podmínky, jež rozsáhlým zřizováním pastvin, jak je plánováno, budou ještě zvětšeny a zlepšeny.

Se zřetelem k tomu bude třeba přičiniti se o to, aby spotřebitelské dávky masa byly honorovány především masem vepřovým, jak to rychlejší odchov prasat připouští. Soudím, že zde budeme míti určitou reservu. V souvislosti s tím je tu ovšem zajištění potřebných krmiv.

Vcelku vzato, čeští zemědělci přistupují ke svým úkolům na výstavbě republiky odpovědně a uvědoměle. Jest jim jasné, že výživa národa je z největší části závislá na vlastních zdrojích zemědělské výroby. Berou na sebe tento úkol i za poměrů obtížných, jak je způsobila válka a její ukončení. Úrodnost půdy se podstatně snížila a stav dobytka co do počtu i kvality je zhoršen. K tomu přistupuje veliký nedostatek stálých pracovních sil, veliký nedostatek pohonných látek, potahů, uhlí, umělých hnojiv, a zejména obuvi a šatstva. I za těchto poměrů udržuje český zemědělec výrobu na dosažitelné výší, vypomáhaje při tom ještě v rámci právě prováděného přesunu dobytka zemědělcům slovenským. Je tedy zřejmé, že čeští zemědělci konají v celku svou povinnost i za těžkých dnešních poměrů krajně poctivě a svědomitě a zasluhují po mém soudu veřejného uznání. (Potlesk.)

O osídlovacím plánu prohlásil pan předseda vlády, že naše úřady budou se vší důsledností pokračovat v provádění osídlovacího plánu, a vyslovil přesvědčení, že náš spravedlivý požadavek, zajištění národního charakteru našeho státu, bude v dohledné době splněn. V tomto směru jsme jistě všichni zajedno. Je však třeba, aby praktickému provádění osidlovacího plánu byla věnována co největší péče a pozornost. Dosavadní zkušenosti nás poučují, že nedbání náležitého zřetele k poměrům, jak se v pohraničí namnoze projevují, mohlo by vážně ohroziti národní, národohospodářské i státní zájmy. Je jistě správné, jestliže provádění osidlování děje se za součinnosti rolnických komisí. Je tím dán revoluční charakter nové pozemkové reformy a osidlovacího plánu. Je třeba však uvážit, že ne všichni, kdož přišli a přicházejí do pohraničí, mají na zřeteli výsostné potřeby národa a státu. (Potlesk.)

Ti, kdož zneužili svých funkcí jako národní správcové, musí býti v zájmu cti a dobré pověstí národa vyloučeni z přídělu. Řádné příslušníky národa, kteří se ujali práce v pohraničí za nejobtížnějších poměrů a kteří poctivě pracují na svěřených usedlostech, bude ovšem třeba podepříti a ujistit je v zájmu věci samé, že hospodářství, na kterých pracují, budou jim dána do skutečného vlastnictví. (Potlesk.)

V zájmu rychlého a zdárného provedení osidlování v pohraničí jeví se naléhavým a účelným připustit také větší výměru, než je stanoveno. Umožnilo by se tím také přemístění těch hospodářů, kteří mají ve vnitrozemí více než 13 ha a kteří chtějí svoje hospodářství dát Pozemkovému národnímu fondu k disposici pro rozdělení, aby za ně obdrželi stejná hospodářství v pohraničí. Bude proto účelné doplniti v tomto směru dekret o osídlení.

Paní a pánové, ke konci budiž mně dovoleno vysloviti panu předsedovi vlády a celé vládě dík za rozhodnutí, že vláda považuje za svou povinnost užití své autority a energie k tomu, aby u nás nastoupena byla cesta k tradiční úctě našeho lidu k platným zákonům. Vítáme toto prohlášení, poněvadž si všichni uvědomujeme, že prvním předpokladem naší budovatelské práce je potřebný vnitřní klid a pořádek ve veřejné správě a právní jistota. Při tom jsme přesvědčeni, že nikdo si nepřeje více vnitřního klidu, pořádku a bezpečností, než naší zemědělci. Jejich postavení, jejich práce a veliké úkoly, před nimiž stojí naše zemědělství, jsou již takového rázu, že mohou býti s úspěchem řešeny a rozřešeny jen tehdy, bude-li míti náš zemědělec takové podmínky ke své práci, aby mohl spokojeně kráčet za svým pluhem. (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP