Čtvrtek 24. ledna 1946

Pan předseda vlády ve svém vládním prohlášení ze dne 30. října 1945 zhodnotil zásluhy naší armády, když řekl: "Naše nová československá armáda prokázala hned v prvních dnech velké a platné služby osvobozené vlasti, když provedla vyčištění našeho území od zbytků rozprchlých nepřátelských a záškodnických elementů, a tím hlavně přispěla k zajištění klidu, pořádku a pokoje." Nuže tedy, naše armáda byla si hned v prvních dnech vědoma toho, co lid od ní očekává. Proto pevně věřím, že náš voják se nedá nikdy a za žádných okolností strhnout k nějakým revolučním rejdům, jak by si nepřátelský živel přál. (Potlesk.) Voják si musí být vědom toho, že právě v takové chvíli jsou k němu obráceny všechny zraky nejdrahocenějšího našeho pokladu, to jest našich dětí, našich žen, které vědí, že pod ochranu naší armády mohou svěřiti sebe i své rodiny. A tuto důvěru nesmí náš voják za žádnou cenu zradit. Čest a dobrá pověst československého vojáka musí zůstat vždycky nedotčena.

Rovněž očekáváme od našeho čs. vojáka, že si nedá nikdy a nikým vzíti z ruky svou zbraň, kterou má chránit a bránit svou rodnou zem, životy svých drahých a prostě ty nejsvětější statky lidstva, z nichž na prvém místě je svoboda národa. (Potlesk.) A proto očekáváme zejména v dnešní poválečné a ještě dost dobře neurovnané době, že v krátkém čase budou všechny sklady zbraní a střeliva, nacházející se v jiných rukou než vojenských a pod jiným dozorem než vojenským, uskladněny jen a jen ve vojenských skladištích a jen a jen pod vojenským dozorem. (Potlesk.)

Něco podobného bych chtěl zdůraznit, pokud se týká některých ozbrojených civilních skupin. Slyšel jsem, že prý to má být jakýsi předvoj čs. armády. Je, prosím, známo panu ministru nár. obrany něco o t. zv. předvojích čs. armády? Branné síly, jak víme, může budovati jen ministerstvo nár. obrany, a pokud vím, předvojem čs. armády je Svaz brannosti, který je veden schopnými osobami, osobami vojenskými. Marně jsem hledal něco ve vládním programu, co by nasvědčovalo utvoření t. zv. předvojů čs. armády, a tyto skupiny, nebo jak se jinak říká, závodní milice, jsou zřizovány teď v době mírového budování státu a v době, kdy by neměly zahálet ani jedny ruce, jsou zřizovány správou závodů a podléhají rozkazům závodních rad. Jsou zřizovány teď, kdy jsme nabyli takových cenných zkušeností, pokud se týká obětavosti a pohotovosti našeho vojáka. Vždy jsme ochotni naší branné moci dáti všechno, co potřebuje. Zdá se mi, vážená sněmovno, že je to projev nedůvěry k naší armádě a k policii. Naše armáda si stěžuje, že nemá dostatek výzbroje a výstroje. Nebuďme proto přílišnými ustrašenci a dejme všechnu výzbroj naší slavné armádě - a ona bude spokojena. A náš dělník, který je v celém světě znám svou pílí a pracovitostí, bude také spokojen, když shledá, že stín příšery verkšucácké zmizel.

Vím sám z vlastní zkušenosti jako dělník, co to je a jak se pracuje pod karabinou. Věřte, že je člověku všelijak, když vidí třeba v oděvním závodě - kde po léta stačil vyšňořený vrátný, kde pracuje nějaké to sto žen a dívek a kde si správa závodu marně láme hlavu, jak obstarat suroviny a další úvěr pro podnik, který je pasivní, kde stojí jen holé zdivo - jak horečně se dějí přípravy podle rozkazu k utvoření závodní milice. Marně se ptáte, proč a koho budou hlídat tyto závodní milice. Snad ty ženy a ty dívky? (Výkřiky.) Marně se ptáte, na základě kterého nařízení a z jakého důvodu se tak děje. A zatím takový peněžní ústav, kde rukama úředníků a před očima veřejnosti probíhají milionové částky, si takovýmto luxusním zařízením hlavu neláme. Myslím, slavná sněmovno, že těch sil puškami vyzbrojených v našem státě mírovém a poválečném tolik potřebovat nebudeme, jako spíše osob vyzbrojených mravní a morální odpovědností. (Potlesk.)

A tu bych se chtěl jen stručně dotknout poslání osvětových důstojníků. Podle košického programu má být skoncováno s tak zvanou nepolitičností naší armády. Tato věc nás zajímá nad věci jiné proto, že máme zájem, a to opravdový zájem o naši armádu. Prohlédl jsem si učebnou osnovu školy pro osvětové důstojníky i seznam profesorů, kteří mají na této škole učit. Zdá se, že sbor, který osnovu vypracoval, byl si vědom důležitosti této školy a poměru osvětových důstojníků k národu. Nezáleží však jen na osnovách, ale záleží na tom, aby osvětoví důstojníci byli prodchnutí duchem, který osnovu tvořil. Jsme velice potěšení, že v této škole budou i zástupci stráže národní bezpečnosti. Jak jsme zjistili na konkretních případech, je u mnohých policejních sborů výchova úzce stranická a neodpovědná. Je také otázkou, zda ideu českých dějin může před odborným školením vykládat osvětový důstojník, mladík 22letý. Chci podotknout, že je to velmi odpovědná funkce, a proto nechť si je každý osvětový důstojník vědom především toho, že výchovná práce mezi příslušníky armády nesmí za žádných okolností vzbudit dojem jednostrannosti. (Výkřiky. - Potlesk.) Každý takový osvětový důstojník, než započne svůj výklad, nechť se denně upamatovává, proč naši příslušníci zahraniční armády bojovali a umírali a proč náš lid doma v tom celkovém koncentráku trpěl a hrdinsky umíral. (Výkřiky.)

Vítáme zřízení školy a těšíme se, že kvalita výchovy a osvěty v armádě tím značně stoupne.

Bedlivě si všímáme vojenského tisku. Velmi by nás těšilo, kdyby Svobodné Československo projevovalo větší zájem o křesťanskou ideu a o křesťanskou morálku. (Výkřiky.) Rádi bychom viděli také, aby už Svaz brannosti běžel na plné obrátky; týče se to zejména branné výchovy. Při tom vítáme ujištění, že Svaz brannosti tělesnou výchovu pěstovat nebude, že bude pěstovat brannou výchovu vžitou.

Chci doufat, že všem těmto otázkám bude věnována náležitá pozornost a že nebudou řešeny tak liknavě, jako byla řešena otázka vyživovací v právě uplynulém roce, kteroužto liknavost a opožděnost veřejnost těžce nesla.

Z těchto důvodů vítáme osnovu, která zajišťuje dostatečné zabezpečení rodin mužů povolaných k plnění vojenské služby, vidíme v tom další příspěvek ke konsolidaci státu a jeho branné moci a mohu jako mluvčí za československou stranu lidovou prohlásit, že budeme rádi pro tuto osnovu hlasovat.

Slavná sněmovno! Dovolte, prosím, abych zakončil těmito slovy: Tam svět se hne, kde se síla napře. (Hlas: Sila ľudu!) Technicky dokonalá armáda, armáda prodchnutá mravními principy, vyrostlými ze slavné tradice českého národa, bude vždycky zárukou, že Československo půjde vpřed ve vývoji vnitřním i ve vývoji mezinárodním. (Potlesk.)

Podpredseda Cvinček: Ke slovu není už nik prihlásený, rozprava je skončená.

Dávam slovo k doslovu zpravodajovi za výbor sociálne-politický, p. posl. Sovovi.

Zpravodaj posl. Sova: Vzdávám se slova.

Podpredseda Cvinček: Vzdáva sa slova.

Dávam slovo k doslovu zpravodajovi za výbor branný, p. posl. Vodičkovi.

Zpravodaj posl. Vodička: Vzdávám se slova.

Podpredseda Cvinček: Vzdáva sa slova.

Dávam slovo k doslovu zpravodajovi za výbor rozpočtový, p. posl. Weilandovi.

Zpravodaj posl. Weiland: Vzdávám se slova.

Podpredseda Cvinček: Vzdáva sa slova.

Pristúpime k hlasovaniu.

Osnova má 3 paragrafy, nadpis a úvodnú formulu.

Poneváč neni pozmeňovacích návrhov, dám o celej osnove hlasovať naraz podľa zprávy výborovej. (Námietek nebolo.)

Námietek niet.

Kto teda súhlasí s celou osnovou zákona, to je s jej 3 paragrafmi, nadpisom a úvodnou formulou podľa zprávy výborovej, nech zdvihne ruku. (Deje sa.)

To je väčšina. Tým Dočasné Národné shromaždenie prijalo túto osnovu zákona podľa zprávy výborovej v čítaní prvom.

Z usnesenia predsedníctva podľa §u 54, odst. 1 rokov. por. vykonáme ihneď druhé čítanie.

Ad 2. Druhé čítanie osnovy zákona o zvýšení štátneho príspevku vyživovacieho (tlač 120).

Sú nejaké návrhy opráv alebo zmien textových?

Zpravodaj posl. Sova: Nejsou.

Zpravodaj posl. Vodička: Nejsou.

Zpravodaj posl. Weiland: Není jich.

Podpredseda Cvinček: Kto v druhom čítaní súhlasí s osnovou zákona tak, ako ju Dočasné Národné shromaždenie prijalo v čítaní prvom, nech pozdvihne ruku. (Deje sa.)

To je väčšina. Tým dočasné Národné shromaždenie prijalo túto osnovu zákona tiež v čítaní druhom.

Zbýva ešte hlasovať o 2 rezolúciách výboru sociálne-politického a 1 rezolúcii výboru branného, vytlačených vo zpráve výborovej.

Kto s týmito rezolúciami súhlasí, nech pozdvihne ruku. (Deje sa.)

To je väčšina. Rezolúcie sú prijaté.

Tým je vybavený 2. odstavec poriadku.

Pristúpime k prejednávaniu tretieho odstavca poriadku, ktorým je:

3. Zpráva výboru ústavne-právneho o vládnom návrhu zákona (tlač 92), ktorým sa mení a doplňuje dekrét prezidenta republiky zo dňa 19. júna 1945, čís. 16 Sb., o potrestaní nacistických zločincov, zradcov a ich pomáhačov a o mimoriadnych lidových súdoch (tlač 115).

Zpravodajom je pán posl. dr Šíp. Dávam mu slovo.

Posl. Šíp: Vážená sněmovno!

Velký retribuční dekret, tento důležitý zákonný instrument pro rychlé a energické vypořádání s nacistickými zločinci, ale také ovšem pro nutnou přísnou, ale spravedlivou očistu na vlastním těle národa, se v praxi celkem osvědčil. Pokud se vyskytly nějaké nejasnosti a některé mezery - a nelze popřít, že se vyskytly - stačila dosavadní praxe tyto nejasnosti odstranit a tyto mezery doplnit normálními prostředky soudcovského výkladu podle obecných právních norem. Proto novelisace velkého retribučního dekretu, o níž mám čest dnes jménem ústavně-právního výboru referovat, je velmi skoupá. Omezuje se vlastně jen na dva paragrafy, § 26 a § 31 hlavy II, pojednávající o řízení před mimořádnými lidovými soudy, a tato novelisace se omezuje na přesně ohraničené cíle, jichž dosavadní potřeba nezbytně vyžaduje.

Běží v podstatě o tyto body:

1. aby bylo možno co nejrychleji provést řízení před mimořádným lidovým soudem zároveň proti několika obviněným; a s tím ovšem pak souvisí příslušné nové ustanovení v § 31, které zařizuje postup výkonu trestu smrti v případech několika najednou odsouzených.

2. aby bylo umožněno v hlavním přelíčení před mimořádným lidovým soudem pokračovat i po uplynutí třídenní lhůty, ale jenom z důležitého veřejného zájmu a jenom na výslovný návrh veřejného žalobce. Správně již důvodová zpráva poukázala k tomu, že není tu nebezpečí, že by tohoto ustanovení, jak se navrhuje, mohlo býti zneužíváno, poněvadž veřejný žalobce podléhá bezprostředně ústavně odpovědnému ministru spravedlnosti.

3. aby bylo umožněno, aby výkon trestu mohl být z důležitých veřejných zájmů přiměřeně odložen. I tu důvodová zpráva již váženou sněmovnu informovala, že půjde tu namnoze o důvody, které soud ani předem nebude znáti, na příklad o důvod vyplývající ze závazků mezinárodně převzatých.

Konečně se navrhuje - a tu se vychází vstříc dosti palčivé potřebě, která se vyskytla v dosavadní praxi a která odstraní mnohé rozpaky, které měly naše lidové soudy - aby výslovně bylo stanoveno, že v řízení před mimořádnými lidovými soudy, pokud je předcházelo přípravné vyhledávání nebo přípravné vyšetřování, má v tomto přípravném vyhledávání a vyšetřování veřejný žalobce výslovně práva a povinnosti státního zástupce.

Vážená sněmovno! Ústavně-právní výbor pojednal o tomto krátkém a stručném návrhu a vyslovil s ním souhlas. Usnesl se však zároveň doporučit slavnému Národnímu shromáždění - obdobně s tím, co se už stalo po návrhu ústavně-právního výboru při novelisaci dekretu o obnovení právního pořádku, aby se nemusilo Prozatímní Národní shromáždění ještě jednou obírati tím dekretem - aby z důvodu § 5, odst. 1 zákona o obnovení právního pořádku, t. j. ustanovení o t. zv. námi již tolikrát diskutované ratihabici a z důvodu § 5, odst. 2, to je to známé ustanovení, že dekrety presidenta republiky pozbývají platnosti do 6 měsíců po tom, co se ustavilo Národní shromáždění, pokud nebyly již dříve zrušeny, změněny nebo znova usneseny jako zákon, bylo úvodem k čl. I vysloveno, že Prozatímní Národní shromáždění schvaluje a usnáší znova jako zákon citovaný dekret se změnami a doplňky v zákoně uvedenými. Ostatně obsah návrhu, jak vám tiskem byl rozdán, je vlastně jenom technicky právnického rázu a není třeba o těchto detailech dále se šířit. Ústavně-právní výbor doporučuje slavné sněmovně, aby návrh v této úpravě přijala. (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP