Středa 13. února 1946

Místopředseda Petr (zvoní): Slovo k věcné poznámce si vyžádal p. posl. dr Uhlíř. Uděluji mu je.

Posl. dr Uhlíř: Slavná sněmovno, paní a pánové!

Dovolte mi, abych zde dnes učinil prohlášení jménem poslaneckého klubu československé strany národně-socialistické.

Prohlášení, které přednesl posl. doc. dr Krajina včerejšího dne v tomto sboru, přednesl nikoli za sebe, nýbrž za celý klub. Odevzdali jsme v zájmu národním a státním věc Národní frontě, aby rozhodla, mají-li tyto otázky být řešeny jí nebo parlamentem. Urážlivý a nevěcný projev, který tu přednesl v této věci zástupce strany komunistické, odmítáme se vším důrazem už dnes a odpovíme naň před skončením této debaty, domnívajíce se, že tak učiní i druhé strany, které se zúčastnily dřívějších vlád republiky.

Místopředseda Petr: Přerušuji projednávání tohoto odstavce.

Přistoupíme k projednávání druhého odstavce pořadu, jímž je

2. Zpráva výborov zahraničného, zemedelského a rozpočtového o vládnom návrhu (tlač 96), ktorým sa predkladajú Dočasnému Národnému shromaždeniu ku schváleniu Stanovy Potravinovej a zemedelskej organizácie Spojených národov, schválené vládou dňa 25. septembra 1945 a podpísané na základe plnej moci pána prezidenta čs. delegátom v Quebecu dňa 6. X. 1945 (tlač 134).

Zpravodajem za výbor zahraniční je p. posl. dr Múdry-Šebík. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Múdry-Šebík: Slávna snemovňa!

Vláda republiky predkladá Dočasnému Národnému shromaždeniu ku schváleniu stanovy Potravinovej a zemedelskej organizácie Spojených národov. Stanovy, ako hovorí dôvodová zpráva, boly už na prvom riadnom valnom shromaždení Potravinovej a zemedelskej organizácie 16. októbra 1945 a po predbežnom schválení usnesením československej vlády a na základe plnej moci pána prezidenta podpísané československým delegátom.

Z podnetu prezidenta Spojených štátov amerických Roosevelta vedeného túžbou uskutočniť jednu zo čtyroch slobôd, t. j. oslobodenie od nedostatku, k novému štúdiu potravinových a zemedelských otázok a k novému medzinárodnému organizovaniu kooperácie v týchto otázkach, utvorila sa Potravinová a zemedelská organizácia Spojených národov, ktorej jedným z pôvodných členov je aj naša republika. Organizácia ukladá svojím členom - štátom - isté povinnosti a práva. Predovšetkým: štáty musia mať určitú vyživovaciu politiku národnú, vybudovanú na vedeckom podklade nutrologie, presný plán v tomto smere, ktorému sa má prispôsobiť zemedelská politika štátu na podklade medzinárodnom podľa doporučení vypracovaných Potravinovou a zemedelskou organizáciou.

Na Potravinovej a zemedelskej konferencii, konanej v Hot Springs, Virginia, vynesený bol celý rad rezolúcií a doporučení v otázkach medzinárodnej úpravy potravinovej a zemedelskej politiky. Tam bola rozobraná dopodrobna otázka podvýživy, nesprávnej výživy a z toho vyplývajúcich chorôb, úmrtnosť kojencov a detí. Zavádzajú sa tak zv. dietetické tabuľky, doporučuje sa jednotlivým štátom zaviesť národné vyživovacie tabuľky a určiť cieľ, ku ktorému má vyživovacia politika toho ktorého štátu smerovať. Na konferencii usnesené bolo ďalej, aby všetky štáty hneď po vojne zväčšily zásobovacie zdroje, zlepšily výživu a aby sa zaviazaly podávať pravidelne zprávy novej organizácii.

Druhá skupina konferencie študovala organizáciu o možnosti rozvoja zemedelskej výroby a jej vzrastu tak, aby sa prispôsobila svetovej spotrebe. Na krátkodobú úpravu po vojne doporučuje zvýšiť urýchlene výrobu tých produktov, ktoré sa hodia pre priamu ľudskú potrebu, a v zemiach, kde bola toho nadprodukcia, udržať, po prípade zvýšiť túto produkciu.

Pre dlhodobú politiku výrobnú sa doporučuje najmä brať ohľad na prírodné a hospodárske podmienky pre pôdohospodárstvo, spôsob hospodárenia má byť zvolený tak, aby bola zaistená úrodnosť a rentabilita, úroda a dobytok aby boly chránené pred nepohodou a nemocami a aby bola zaistená zamestnanosť po celý rok, aby sa dobre hospodárilo vodou, pôda aby sa chránila pred eróziou atď. - všetko opatrenia smerujúce k plánovanému poľnohospodáreniu na dlhodobú politiku. Táto druhá sekcia shromaždenia pojednávala tiež o zemedelskom úvere, družstevnom hnutí, o pozemkovom vlastníctve, o výchove a výskumníctve, o ochrane udržovania pôdy, vody atď.

Pokiaľ ide o zemedelský úver, výbor doporučil konferencii zaistiť všetkými prostriedkami potrebný úver pri najnižšej úrokovej miere pre zemedelstvo a doporučil vytvoriť jednateľstvo pre informácie, výskum a podporu zemedelského úveru ako súčasť medzinárodnej akcie.

V družstevnom hnutí bola doporučená ďalšia výstavba družstevníctva, národom určená, aby odstránila prekážky, ktoré by stály v ceste rozvoju družstevníctva, a Potravinovej a zemedelskej organizácii nech sú podávané zprávy o stave družstevníctva jednotlivých členských štátov. V tejto sekcii riešené boly tiež otázky úpravy zamestnania zemedelského obyvateľstva.

Tretia skupina shromaždenia zaoberala sa otázkou rozdelenia potravín a iných zemedelských produktov.

Skupina IV. vypracovala konkrétny plán, ako všetky tieto zásady uviesť do života. Vypracovala prehlásenie, ktoré si osvojili všetci členovia konferencie a v ktorom sa konštatuje v prvom rade nutná všeobecná snaha šetriť v spotrebe, zvýšiť zásoby, udržať oslobodenie od strachu a nedostatku. Pretože nikdy nebolo toľko potravy, aby mal dosť každý, treba zvýšiť produkciu; musí nastať rozpätie celého hospodárstva. Každý štát je zodpovedný za to, aby jeho národ mal dostatok potravy. Konferencia doporučuje príslušným vládam, aby študovaly a prijaly nálezy a doporučenia konferencie. Táto skupina ďalej v deklarácii doporučuje vládam a úradom na konferencii zastúpeným uznať a vteliť do formálneho prehlásenia alebo dohody zvýšenie hladiny výživy a životného štandardu svojich národov a podávať si navzájom zprávy o docielenom pokroku.

Ďalej navrhla sekcia ustanoviť Organizáciu potravinovú a zemedelskú Spojených národov. Za účelom vypracovania stanov tejto organizácie ustanovuje sa prípravná komisia, ktorá zahájila svoju činnosť 15. júla toho istého roku vo Washingtone. Tam malo Československo tiež svojich delegátov. Výsledkom práce tejto Interim Commision sú stanovy aj Potravinovej a zemedelskej organizácie Spojených národov, ktoré má snemovňa schváliť.

Zhruba som načrtol úkoly tejto Orgánizácie. Chcem v krátkosti rozobrať aj jej stanovy.

1. Organizácia bude podľa stanov shromažďovať, skúmať, vykladať a rozširovať zprávy, týkajúce sa výživy, potravín a zemedelstva.

2. Má podporovať, a kde je to vhodné, doporučovať štátne a medzinárodné opatrenia dotyčne: a) vedeckého, technologického, sociálneho a hospodárskeho výskumu, týkajúceho sa výživy, potravín a zemedelstva; b) zlepšovania výchovy a správy, týkajúcej sa výživy, potravín a zemedelstva, rozširovania obecnej znalosti vedy a praxe vyživovacej a zemedelskej; c) zachovania prirodzených zdrojov a zavádzania zlepšených spôsobov zemedelskej výroby; d) zlepšovania vo výrobných pochodov, predaju a rozdeľovania potravinových a zemedelských výrobkov; e) prijatia politiky, slúžiacej starostlivosti o dostatočný zemedelský úver štátny a medzinárodný; f) prijatia medzinárodnej politiky, týkajúcej sa dohôd o zemedelských výrobkoch.

3. Úkolom organizácie bude tiež: a) poskytovať technickú pomoc, ktorú by vlády od nej mohly žiadať; b) organizovať vo spolupráci so zúčastnenými vládami vysielanie misií, ktorých by bolo treba k podpore vlády pri plnení záväzkov, plynúcich z prijatia doporučení shromaždenia Spojených národov o potravinách a zemedelstve a c) vôbec činiť všetky nutné a vhodné opatrenia za účelom prevedenia úkolov Organizácie.

Členmi sú jednak štáty, ktoré pôvodne pristúpily k Organizácii -takým je aj ČSR - a štáty, ktoré pristúpia za súhlasu kvalifikovanej väčšiny doterajších členov.

Vrcholným orgánom Organizácie je Shromaždenie, ktoré zasadá raz do roka a v ktorom každý štát zastúpený je jedným členom s jedným hlasom. Nižšími orgánmi sú: výkonný výbor a niektoré iné výbory, ktoré určí Shromaždenie.

Organizácia bude mať generálneho riaditeľa, ktorého kompetenciu určí Shromaždenie, a jemu podriadený personál. Dočasné sídlo Organizácie je Washington.

Každý členský štát sa zaväzuje, že neodkladne prispeje Organizácii svojím dielom na určené výdaje. Pre ČSR ustálené bolo 1.40% z celkových výdajov, čo činí na prvý fiškálny rok 35.000 $. Celkový rozpočet na prvý rok je 2,500.000 $.

Stanovy Potravinovej a zemedelskej organizácie, ktoré má Dočasné Národné shromaždenie schváliť, hovoria vo svojej predmluve, že národy, pristupujúce k nim, odhodlané sú napomáhať obecné dobro podporovaním zvláštnych a hromadných opatrení. A tak za tým účelom, aby bola zvýšená úroveň výživy a životná miera obyvateľstva, žijúceho pod ich právomocou, aby bolo zabezpečené zlepšovanie vo výkonnosti výroby a v rozdeľovaní všetkých potravinových výrobkov a aby boly zlepšené podmienky pre vidiecke obyvateľstvo a aby sa tak prispelo k rozvoju svetového hospodárstva, zriaďujú národy Potravinovú a zemedelskú organizáciu Spojených národov, pomocou ktorej budú sa členovia vzájomne informovať o učinených opatreniach a o dosiahnutom pokroku na poli už zmienenej činnosti. (Předsednictví převzal místopředseda Gottier.)

Niet pochybností, že Organizácia poskytuje výhody, ale ukladá aj povinnosti. Povinnosti, ktoré hlboko zasahujú až do vnútornej hospodárskej štruktúry členských štátov a najmä do ich zákonodarstva, dotyčne zemedelstva.

Československo ako štát, ktorý sa odhodlal bdieť prísne nad tým, aby všetci jeho občania netrpeli nedostatkom výživy, iste rád víta túto medzinárodnú Organizáciu, v ktorej chce plne, svedomite a čestne kooperovať a plniť záväzky v nej prebraté.

Preto zahraničný výbor navrhuje snemovni stanovy Potravinovej a zemedelskej organizácie Spojených národov schváliť. (Potlesk.)

Podpredseda Gottier: Zpravodajcom za výbor zemedelský je pán posl. inž. J. Kopecký. Dávam mu slovo.

Zpravodaj posl. inž. J. Kopecký: Slavná sněmovno, paní a pánové!

Doporučuji plénu sněmovny, aby přijalo vládní návrh na schválení Stanov Potravinové a zemědělské organisace svazu Spojených národů ve znění přijatém výborem zemědělským. (Potlesk.)

Podpredseda Gottier: Zpravodajcom za výbor rozpočtový je pán posl. inž. Blaho. Dávam mu slovo.

Zpravodaj posl. inž. Blaho: Slávne Národné shromaždenie!

Výbor rozpočtový prejednal vo svojej schôdzi dňa 30. januára 1946 vládny návrh tlač 96, ktorým sa predkladajú Dočasnému Národnému shromaždeniu ku schváleniu Stanovy Potravinovej a zemedelskej organizácie Spojených národov, a doporučuje snemovni, aby tento návrh schválila. (Súhlas.)

Podpredseda Gottier: K tejto veci je prihlásený rečník a zavedie sa rozprava. Prihlásený je pán posl. Václavů. Dávam mu slovo.

Posl. Václavů: Paní a pánové!

Předložený návrh smlouvy, jíž se schvaluje naše členství a Stanovy Potravinové a zemědělské organisace Spojených národů, naznačuje snahu po řešení rolnických problémů a zvýšení životní úrovně národů světa. Doufejme, že tato snaha dosáhne, zvláště nyní v poválečné době, v otázce spravedlivého rozdělení potravin a zemědělských výrobků, především ve prospěch zbídačelých států a národů, úspěchu. Z řečí jednotlivých zástupců na kanadské konferenci vyplývá, že problém zemědělské výroby, udržení a zvýšení životní úrovně rolnictva je problémem celosvětovým, a zástupci národů mají snahu řešiti jej pomocí této organisace ve prospěch lidstva vůbec. Pozoruhodné je prohlášení zástupce Spojených států severoamerických, který řekl mimo jiné: "Musíme podpořiti farmáře zvýšením cen za zemědělské produkty, chceme-li udržeti jejich vysokou úroveň a životní standard. Zemědělství máme zprůmyslovělé, musíme však udržeti i zaměstnanost v ostatním průmyslu, mají-li prosperovati farmáři. Tuto úroveň však můžeme udržeti jen s expansí do mezinárodního obchodu. Kdybychom to dělali bez ohledu na světové potřeby druhých národů, dělali bychom tytéž chyby jako před válkou, a proto stojí před námi problémy krátkodobého a dlouhodobého přizpůsobování se zemědělské produkce mírové době". Anglický rozhlas přinesl při zasedání Organisace relaci, kde vyzdvihuje konferenci jako jednu z nejdůležitějších po konferenci zahraničních ministrů. Státní ministr Baker prohlásil, že FAO se musí věnovati drobným lidem, že většina zemědělců jsou chudí lidé, a to jak majetkově, tak i vzděláním, praxí a konečně i zdravím. Plánovati v zemědělské produkci se musí bezpodmínečně, a to jak v zájmu jednotlivých států, tak i celého světa. Nebude proto v budoucnosti možné, aby každý stát pěstoval všechno, nýbrž jen takové plodiny, které dají nejlepší výsledky".

Z těchto prohlášení tak jako ze stanov a úkolů Organisace vyplývá pro nás povinnost vyslati pokud možná nejvíce a nejlepší odborníky do této Organisace, aby tam prosazovali a hájili naše potřeby a zároveň pracovali k uskutečnění úkolů Organisace. Musíme si však uvědomiti, že k vyřešení problému hladu a bídy na jedné straně a přebytků na druhé straně nestačí jen tato Organisace, poněvadž zde jsou hlubší důvody tohoto nezdravého rozdělení potravin a zemědělské výroby, vyplývající ze současného společenského uspořádání, že proti snahám této Organisace budou státi v budoucnosti určitě zájmy světových kapitalistů. Současně je třeba říci na adresu t. zv. západníků u nás, že to, co u nás dnes my za těžkých poválečných poměrů řešíme v otázkách zemědělské výroby a zásobování, odpovídá snahám této Organisace, a že proto politika a práce ministra Ďuriše nejenom odpovídá požadavkům našich domkářů a sedláků, nýbrž vřazujeme se tím také do celosvětového společenství. Je proto naší povinností, abychom zde zároveň zdůraznili, že pozemková reforma tak jako odstupňované ceny, národní pojištění, mechanisace a modernisace naší zemědělské výroby jsou a budou rozhodujícími činiteli v řešení hospodářských otázek ve prospěch širokých vrstev rolnictva, k zajištění vyšší životní úrovně v budoucnosti. Vysvítá zde jasně důležitost spolupráce se SSSR jakožto nejvyspělejší zemí v zemědělské výrobě našeho kontinentu, kde naše začlenění vývozem i dovozem bude možno, jak víme ze zkušenosti, nejlépe přizpůsobit potřebám našeho zemědělství a nebudou se zde křížit zájmy jednotlivých kapitalistů, to znamená, že nebudeme nuceni v zájmu silnějších přizpůsobovat naši zemědělskou výrobu podle jejich přání, nýbrž podle skutečného prospěchu našeho státu. Pro naše rolnictvo zde vyplývá nutnost vřadit se a přizpůsobit zemědělskou výrobu pokud možno nejrychleji celosvětové výrobě přeorientováním směrem k živočišné produkci a provésti specialisaci tak, jak ji určuje krátkodobý plán ministerstva zemědělství, jak uvádí ministr zemědělství Ďuriš ve svém exposé. Vzhledem k uvědomění a vyspělosti našich rolníků můžeme být přesvědčeni, že se nám v jednotné spolupráci dělníků a rolníků podaří odstranit rozdíl mezi městem a venkovem, zlepšit životní standard našeho národa a že i na venkově v naší lidové a demokratické republice bude život bez panství velkostatkářů šťastnější a radostnější. Rolníci ve své veliké většině si uvědomují, že jedině oni ve spolupráci s ostatními pracujícími přijetím nových zásad vyřeší své problémy. Je proto naší povinností, abychom i my pracovali v tomto směru a uvědomili si staré přísloví: Má-li sedlák, má také dělník, a má-li dělník, má také sedlák, a jeho uskutečněním vyřešili problém zvýšení životní úrovně všech pracujících. (Potlesk.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP