Středa 13. února 1946

Posl. Slávik (pokračuje): Charakteristický je príklad vyššej školy priemyslovej na Sokolskej ulici, kde bolo kamením rozbitých niekoľko okenných tabúľ, cenné meriace a elektrotechnické prístroje a boli napadení a zbití pred budovou vychádzajúci študenti, ktorí skončili ranné vyučovanie a nemohli mať teda nič spoločného s vysokoškolskou študentskou manifestáciou.

Od priemyslovej školy odobrali sa demonštranti k Vysokej škole technickej, kde k nim prehovorili z podstenia plotu rôzni rečníci, ktorí robotníctvo neukľudňovali, naopak poburovali. Práve tak prejav poslanca komunistickej strany Československa Šlinga, v ktorom prehlásil, že študentstvo vystupuje proti nášmu prezidentovi dr E. Benešovi, vláde a vládnemu programu, bol ukázkou, ako najlepšie nabádať k podnecovaniu demonštrujúcich.

Robotníctvo vyslalo potom zo svojho stredu delegáciu, ktorá v doprovode tajných agentov, šéfredaktora Rovnosti p. Piška, posl. Šlinga a člena zemského národného výboru dr Hofmana sa odobrala do kancelárie rektorátu, kde vrchný komisár rektorátu Hudec prijal túto delegáciu bez prítomnosti J. M. rektora. Prítomní tajní agenti SNB zaistili potom priamo v rektorátnej kancelárii jedného študenta. Týmto bola porušená zvyklosť akademickej pôdy, zvlášť keď tento kolega, predseda spolku poslucháčov prírodných vied, bol výslovne poslaný Jeho Spektabilitou, dekanom prírodovedeckej fakulty prof. dr Úlehlom, aby zistil celkovú situáciu. Delegácia robotníctva žiadala, aby boly splnené tieto body ich rezolúcie:

1. Zistiť vinníkov, ktorí túto manifestáciu vyprovokovali, a verejne ich označiť; (Hlasy: Hanbite sa!) Nemám sa za čo hanbiť. (Potlesk. - Výkriky posl. Holdoša.)

Podpredseda Cvinček (zvoní): Prosím p. posl. Holdoša, aby sa utíšil.

Posl. Slávik (pokračuje): 2. zaviesť proti nim trestné pokračovanie za prítomnosti zástupcov Zbrojovky, lebo týchto zástupcov podrobne o priebehu jednania informovať;

3. po ukončonom riadení ich vylúčiť zo štúdia na všetkých vysokých školách v republike;

4. pretože vedenie spolku sa ukázalo neschopným, je nutná jeho zmena;

5. záruku, aby sa tieto incidenty ďalej neopakovaly.

Zatiaľ čo pred hlavným vchodom techniky boly prednášené reči k demonštrujúcemu robotníctvu, blížil sa z mesta sprievod asi 200 poslucháčov lekárskej fakulty. V svedeckej výpovedi, ktorá vyplýva zo zápisu výborovej schôdze Sväzu vysokoškolského študentstva, odobrali sa kolegovia medici na techniku, pretože im bolo oznámené, že bola napadnutá technika a bol položený požiadavok zatvorenia vysokých škôl. (Výkriky.) Usporiadaný príchod poslucháčov medicíny došiel potom patričnou cestou k chemickému pavilónu Vysokej školy technickej. Tuná sa odobrali do posluchárne a vyzvali zástupcov robotníctva, aby za účelom vyjasnenia situácie sa dostavili do menovanej posluchárne. Zástupcovia robotníctva - jeden z nich bol členom závodnej milície Zbrojovky - na otázku, prečo prišli demonštrovať, odpovedali, že boli vyzvaní závodným rozhlasom, lebo "existuje akýsi major, ktorý štve". (Výkriky.) Po prečítaní článku v Rovnosti a po komentovaní s doslovnými vetami prednášky majora Šoffra oznámili, že ich informácie sa zakladajú na omyle a odišli. Demonštrujúci robotníci sa vrátili potom zpäť k tlačovým podnikom Rovnosť, kde bol organizovaný improvizovaný tábor. Na tomto tábore prehovorili zástupcovia ÚRO a všetkých politických strán. Po vypočutí prejavov sa robotníctvo rozišlo.

Sväz vysokoškolského študentstva na svojej výborovej schôdzi dňa 7. februára 1946 zaujal k celkovej situácii toto stanovisko a vydal túto rezolúciu:

"V článku ze dne 7. února 1946 podává deník Rovnost zkreslený obraz studentského projevu před její redakcí a obviňuje brněnské studenstvo z protistátnosti, reakce a protidělnického postoje. Svaz vysokoškolského studentstva v Brně jako vrcholná organisace moravskoslezského vysokoškolského studentstva prohlašuje toto:" (Posl. Lietavec: Za koho hovoríte? - Výkriky. - Podpredseda Cvinček zvoní.) Za československých študentov hovorím. (Potlesk. Výkriky.)

Podpredseda Cvinček (zvoní): Napomínam p. posl. Lietavca, aby sa utíšil.

Posl. Slávik (pokračuje): Pokračujem v čítaní rezolúcie Sväzu vysokoškolského študentstva: "žádný z našich studentů nemůže býti viněn kýmkoliv z protistátního postoje. Od prvních květnových dnů 1945 dokázalo studentstvo svou okamžitou pohotovost při naléhavých úkolech, při znovuvybudování vysokých škol a při jiných akcích národního významu, že se plně zařazuje do pracovního procesu, že stojí cele za presidentem republiky a vládou a spolupracuje se všemi vrstvami národa. (Potlesk.) Tichý odchod asi 150 studentů z přednášky v kině Metro kolem budovy Rovnosti konal se naprosto klidně a nelze mu přisuzovati žádnou protistátnost, jelikož směřoval výlučně proti psaní tohoto listu, který staví umělou hradbu mezi studentstvo a dělnictvo. (Potlesk.)

Svaz vysokoškolského studentstva proto naléhavě žádá, aby bylo zjištěno, kdo nařídil zastaviti práci v největších brněnských továrnách (Výkřiky. - Podpredseda Cvinček zvoní.) a použil neinformovaného dělnictva k čistě stranickým a jednosměrným účelům. Chce vědět, kdo zavinil napadání a ztlučení mnohých studentů (Stále výkriky. - Podpredseda Cvinček zvoní), kdo stál za vytloukáním oken české vyšší průmyslové školy na Sokolské ulici a kdo štval dělnictvo k projevům pro zavření českých vysokých škol, které demonstrující dělníci provolávali. (Výkriky.)

Prohlašujeme, že všechny průvodní okolnosti, které jsou pečlivě zjišťovány, budou sděleny panu presidentu republiky, nejvyšším vládním činitelům, stranám Národní fronty a celé veřejnosti. Žádáme okamžitou nápravu proti rozvratné činnosti tohoto tisku." (Potlesk. - Výkriky posl. Holdoša.)

Podpredseda Cvinček (zvoní): Žiadam p. posl. Holdoša znova, aby zachoval kľud.

Posl. Slávik (pokračuje): Toto je rezolúcia, ktorú odhlasoval Sväz vysokoškolského študentstva v Brne. Podpísaní sú funkcionári Sväzu a ďalej funkcionári všetkých fakultných spolkov. (Hluk. Výkriky poslancov komunistických strán.)

Podpredseda Cvinček (zvoní): Žiadam tretí raz pána posl. Lietavca, aby sa miernil.

Posl. Slávik (pokračuje): Nadáva sa tu na reakcionárov a hovorí sa o reakcii. Vyhlasujem s tohoto miesta, že reakcionárom je ten, kto vedome štve robotníctvo proti študentstvu (Potlesk. - Výkriky.), a ten, ktorý chce rozdelovať národ, ako aj ten, ktorý (Hluk. - Stálé výkriky. - Podpredseda Cvinček zvoní.) umele študentstvo vyhlasuje za reakcionárske, keďže študentstvo dokázalo 17. novembrom nesporne svoju pokrokovosť (Výkriky. - Podpredseda Cvinček zvoní.) a svoj kladný pomer k všetkým pracujúcim triedam. (Dlouhotrvajúci potlesk. - Výkriky poslancov komunistických strán.)

Podpredseda Cvinček (zvoní): K vecnej poznámke sa hlási o slovo pán posl. dr Kratochvíl. Udeľujem mu slovo. (Hluk.)

Prosím o kľud. (Hluk trvá. - Podpredseda Cvinček zvoní.)

Prosím, ráčte vypočuť pána rečníka! (Potlesk.)

Posl. dr Kratochvíl: Paní a pánové! Slavná sněmovno!

Události, jichž jsme v této sněmovně svědky, mne donutily k tomu, abych poprosil o povolení několika slov k věcné poznámce. (Výkřiky.)

Podpredseda Cvinček (zvoní): Prosím o kľud.

Posl. dr Kratochvíl (pokračuje): Jsem nucen konstatovati, že události i debata, jichž jsme svědky, nás vede k přesvědčení, že reakce tady skutečně je. (Hlučný potlesk.) Jsem nucen připomenout, že po našem soudu to není náhodou, že studenti už dvakráte vyšli na ulici, aby demonstrovali, a že tyto demonstrace vyzněly proti dělnictvu. (Výkřiky.) Nás zajímá při celé té záležitosti zejména otázka intelektuálních... (Posl. Langr: Nestydíte se? - Podpredseda Cvinček zvoní.) Nás zajímá při této věci především otázka intelektuálních původců toho všeho. A velmi rád bych konstatoval za svou osobu, že po mém soudu intelektuálními původci těchto událostí (Výkřiky posl. Langra.) jsou především ti, kteří tvrdí, že dělnictvo je favorisováno proti inteligenci, jak jsme slyšeli z přednášky pana majora; za druhé, že intelektuálními původci těchto událostí jsou ti, kteří tvrdí, že inteligence je z konstruktivní práce v tomto národě vyřazována, a za třetí, že intelektuálními původci jsou ti, kteří tvrdí, že tento náš hospodářský systém inteligenci znemožňuje, aby se plně zařadila a zúčastnila se všech úkolů a vší práce na náplni a rekonstrukci našeho státu a našeho národního života.

Dovoluji si tvrdit, že pravý opak je pravdou, neboť to byl právě soukromokapitalistický systém, který měl vždycky zájem na tom, aby štval jednotlivé složky národa proti sobě. (Potlesk.) A tvrdím dále, že je to víc než naděje, je to vědecká jistota, že znárodnění průmyslu dává všem pracujícím lidem, i dělníkům i inteligenci, takové netušené možnosti, jaké nedává žádný jiný systém.

Ta metoda je nám jasná. Je to metoda, která směřuje k rozražení Národní fronty a rozražením Národní fronty směřuje k rozražení a rozpolcení národa. Cílem všeho toho je zasáhnout to, co reakci nejvíce bolí, to znamená zasáhnout znárodnění průmyslu a všechny dekrety toho se dotýkající. (Potlesk.) Chtěl bych říci na adresu reakčních elementů, že si jednotu národa rozrazit nedáme. (Potlesk.) My víme, jak vypadala situace v roce 1918, my víme také, že tehdy reakce také zalezla a byla malá, a my víme, když se ve dvacátém roce podařilo rozrazit jednotu dělnického lidu, že z toho vyrostli Preissové a Beranové (Potlesk.), lidé kteří se stali v podstatě potom vládci v této republice a kteří připravovali Mnichov. (Různé výkřiky.) Konstatuji tedy, že za prvé si nedáme rozrazit jednotu národa a za druhé, že si nedáme kazit svou mládež (Různé výkřiky.), neboť jsem přesvědčen, že mladá inteligence velmi dobře pochopila, kde je její místo. Já sám jsem bývalý brněnský student a vím, že brněnské studentstvo vždycky bylo pokrokové. (Souhlas. - Potlesk.) A jsem přesvědčen, že mladí lidé dnes velmi dobře vědí, kde je jejich místo a kdo je nositelem budoucnosti tohoto státu. (Potlesk.)

Když jsem řekl, že si nedáme rozrazit jednotu národa, říkám to především na adresu těch intelektuálních původců toho, neboť to jsou lidé, kteří sejí vítr a klidí bouři, to jsou všechno lidé, kteří mohou za to, čeho jsme tady svědky, a to jsou lidé, kteří by se měli leknout a zalézt. (Potlesk.)

Konstatuji především, že jakoukoliv reakci srazíme v začátcích.

Konstatuji dále, že tento spor zde má zásadní význam, ale že nám nevyhovují neseriosní methody a pouze náznaková obvinění, která zde byla vykřikována a naznačována, a že kdo chce být ochráncem a nositelem demokracie, musí zachovávat určitá pravidla fair politické hry. (Výborně! - Potlesk.)

Závěrem bych chtěl zdůraznit potřebu konstruktivní, účinné práce pro tento stát. (Výborně! - Potlesk.)

Těch několik slov, která jsem považoval za povinnost zde říci, jsem řekl proto, že jsem socialista, a jako socialista jsem přesvědčen, že socialismus je hlubokou nadějí většiny tohoto národa (Potlesk.) a nejlepším vyjádřením jeho budoucnosti. A řekl jsem to také proto, že se domnívám - a my všichni se domníváme - že je především potřebí zachovati jednotu tohoto národa, neboť jednota národa zajišťuje bezpečnost a sílu tohoto státu a znemožňuje přípravu jakéhokoli nového Mnichova. (Výborně! Hlučný, dlouho trvající potlesk.)

Podpredseda Cvinček (zvoní): Ke slovu nie je už nikto prihlásený, rozprava je skončená.

Dávam slovo k doslovu zpravodajovi p. posl. Šmehlíkovi.

Zpravodaj posl. Šmehlík: Vzdávám se slova.

Podpredseda Cvinček: Pán zpravodaj sa vzdáva slova.

Pristúpime k hlasovaniu. Osnova má 7 paragrafov, nadpis a úvodnú formulu.

Poneváč niet pozmeňovacích návrhov, dám o celej osnove hlasovať razom podľa zprávy výborovej. (Námietok nebolo.)

Námietok niet.

Kto tedy súhlasí s celou osnovou zákona, to je s jejími 7 paragrafmi, nadpisom a úvodnou formulou podľa zprávy výborovej, nech zdvihne ruku. (Deje sa.)

To je väčšina. Tým Dočasné Národné shromaždenie prijalo túto osnovu zákona podľa zprávy výborovej v čítaní prvom.

Z usnesenia predsedníctva podľa § 34, odst. 1 jednacieho poriadku vykonáme ihneď druhé čítanie.

Ad 3. Druhé čítanie osnovy zákona o odčinení niektorých krívd, spôsobených českému pracujúcemu dorastu (tlač 137).

Sú nejaké návrhy opráv lebo zmien textových?

Zpravodaj posl. Šmehlík: Nejsou.

Podpredseda Cvinček: Kto v druhom čítaní súhlasí s osnovou zákona tak, ako ju Dočasné Národné shromaždenie prijalo v čítaní prvom, nech zdvihne ruku. (Deje sa.)

To je väčšina. Tým Dočasné Národné shromaždenie prijalo tuto osnovu zákona aj v čítaní druhom.

Tým je vybavený 3. odstavec poriadku.

Pristúpime k prejednávaniu štvrtého odstavca poriadku, ktorým je

4. Zpráva výboru imunitného o žiadosti Národného súdu v Bratislave zo dňa 10. decembra 1945 o súhlas k trest. stíhaniu posl. dr inž. Zaťku (tlač 139).

Zpravodajcom je pán posl. Viboch. Dávam mu slovo.

Zpravodajca posl. Viboch: Slávna snemovňa!

Národný súd v Bratislave žiada o vydanie k trestnému stíhaniu posl. dr inž. Zaťku pre trestný čin podľa §§ 2 a 3 nariadenia čís. 33 z r. 1945 Sb. nariadení Slovenskej národnej rady.

Imunitný výbor rokujúc o tejto záležitosti usniesol sa žiadosti Národného súdu v Bratislave vyhoveť a navrhuje Dočasnému Národnému shromaždeniu, aby posl. dr inž. Zaťko bol k trestnému stíhaniu vydaný. (Potlesk.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP