Středa 15. května 1946

Ad 1. Hlasování o osnově zákona o dávce z majetkového přírůstku a o dávce z majetku (tisk 431).

Zpravodajem je p. posl. Vašek.

Osnova má 4 části, 87 paragrafů, nadpisy částí a ostatní nadpisy v osnově, nadpis a úvodní formuli zákona.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 4 částmi, 87 paragrafy, nadpisy částí a s ostatními nadpisy v osnově, nadpisem a úvodní formuli zákona podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Z usnesení předsednictva podle § 54, odst. 1 jedn. řádu vykonáme ihned druhé čtení.

Ad 1. Druhé čtení osnovy zákona o dávce z majetkového přírůstku a o dávce z majetku (tisk 431).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Vašek: Nejsou.

Místopředseda Petr: Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji Prozatímní Národní shromáždění přijalo ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Tím je vyřízen 1. odstavec pořadu.

Nyní budeme hlasovati o druhém odstavci pořadu.

Ad 2. Hlasování o osnově zákona o danové a důchodkové (poplatkové) amnestii (tisk 432).

Zpravodajem je pan posl. dr Chytil.

Osnova má 4 paragrafy, nadpis a úvodní formuli. Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to je s jejími 4 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Z usnesení předsednictva podle § 54, odst. 1 jedn. řádu vykonáme ihned druhé čtení.

Ad 2. Druhé čtení osnovy zákona o daňové a důchodkové (poplatkové) amnestii (tisk 432).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Chytil: Nejsou.

Místopředseda Petr: Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji Prozatímní Národní shromáždění přijalo ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Tím je vyřízen 2. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání třetího odstavce pořadu, jímž je

3. Zpráva výborů ústavně-právního, soc.- politického a branného (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 272) o umisťování a jiném zaopatření účastníků národního odboje.

Zpravodajem za výbor soc.-politický je p. posl. Skaunic. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Skaunic: Paní a pánové!

Vládou předložený návrh zákona o umisťování a jiném zaopatření účastníků národního boje za osvobození má zajistit těm, kdož v dobách nejtěžsích pro národ obětovali všechno, často své životy a existenci, spokojenější život. My však víme, že touto osnovou zákona získá především zase náš stát a naše národní hospodářství. Víme, že tím budou získány tisíce obětavých lidí, kteří v nejtěžších dobách neváhali věnovati všechno, a že tím budou dány i průmyslu, znárodněným podnikům a celému našemu národnímu hospodářství tisíce opravdu zasloužilých lidí.

Soc.-politický výbor osnovu zákona zlepšil a propracoval zejména v tom, že do osnovy byli pojati také dobrovolníci ze španělské republikánské armády z boje za svobodu demokratického Španělska v letech 1936 až 1939, a dále, že zajišťuje také výhody, plynoucí z této osnovy, studentům, kteří se účastnili národního odboje; pro ně neuplyne platnost tohoto zákona do 3 let ode dne účinnosti tohoto zákona jako pro ostatní účastníky, nýbrž mohou podle této osnovy uplatňovati tato práva do 6 měsíců po skončení svého studia, po případě presenční vojenské služby.

Soc.-politický výbor projednal ve své schůzi 6. května vládní návrh, schválil jej se změnami a doplňky, jak jsou uvedeny v tisku č. 429, a doporučuje Prozatímnímu Národnímu shromáždění jeho přijetí. (Potlesk.)

Místopředseda Petr: Zpravodajem za výbor ústavně-právní je p. posl. dr Zibrín. Dávám mu slovo.

Zpravodajca posl. dr Zibrín: Vážená snemovňa!

I keď návrh zákona č. 272 nie je definitívnym riešením toho, čo zahraniční vojaci a účastníci odboja, hlavne slovenského národného povstania, čekajú a čo zasluhujú, i keď osnova táto ani zďaleka nezabezpečuje práva, ktoré mali legionári v prvom období, i tak ústavno-právny výbor vrele doporučuje prijatie tejto osnovy s tými zmenami, ktoré sociálne politický výbor previedol. Všetko sme to akceptovali. Mimo to výbor ústavno-právny prejednal tento návrh a pozmenil len veľmi nepatrne § 5 a 6, kde je pamätané tiež na uplatnenie práv nezvestných účastníkov boja za oslobodenie. V § 16 je lehota platnosti tohoto zákona predĺžená na 3 roky. Mimo tieto celkom maličké formálne zmeny previedli sme ešte jednu pre nás Slovákov veľmi dôležitú zmenu.

V § 1 Ministerstvo národnej obrany nepamätalo dostatočne vhodným spôsobom na jedinečné heroické povstanie slovenského národa, čo týmto vytýkam Ministerstvu národnej obrany, že sa to opäť robí, zatiaľ čo povstaniu na barikádach, takzv. českému, ktoré trvalo niekoľko hodin lebo dní, venovalo celú lit. g), celý jeden odstavec § 1. Bojovníkom, ktorým osud nedoprial tak náležite sa vradiť do odboja proti fašizmu - a nie tak skorej pred skončením vojny - venovalo Ministerstvo národnej obrany menej pozornosti ako účastníkom povstania českého, trebárs dobre vieme, že slovenské povstanie bolo roku 1944 uskutočnené za veľa ťažších podmienok a každý účastník o moc viac riskoval sám voči sebe i viac dával do rizika svoju rodinu, ako to lit. f) § 1 vo svojej definícii vyžaduje.

Vrele ďakujem, že ústavno-právny výbor mal vrelé pochopenie pre túto požiadavku a podaný návrh jednohlasne schválil tak, že do lit. f) účastníci slovenského národného povstania nominatívne samostatne sú uvedení. Myslím, že týmto ústavno-právny výbor vykonal svoju povinnosť voči týmto účastníkom slovenského národného odboja.

Žiadam slávnu snemovňu, aby § 1 ako aj celý zákon schválila tak, ako ich ústavno-právny výbor pozmenil. (Potlesk.)

Místopředseda Petr: Zpravodajem za výbor branný jest pan poslanec Lietavec. Dávam mu slovo.

Zpravodajca posl. Lietavec: Menom branného výboru doporučujem prijatie osnovy zákona o umiestení účastníkov národného odboja.

Místopředseda Petr: K této věci jsou přihlášeni řečníci a proto zahajuji rozpravu.

Uděluji slovo prvému přihlášenému řečníku, jímž je paní posl. Turková.

Posl. Turková: V sociálno-politickom a ústavno-právnom výbore snemovne bola prejednaná osnova návrhu zákona o umiesťovaní a inom zaopatrení účastníkov národného odboja.

Touto osnovou zákona sa zaisťuje všetkým bojovníkom, ktorí sa zúčastnili bojov a prinášali najväčšie obete za znovuvydobytie Československej republiky, možnosť existencie a riadneho živobytia. Tento vládny návrh zákona má nesmierny význam, lebo je to dôkaz, že vláda sa stará o vojakov a partizánov a o všetkých, ktorí neváhali riskovať aj to nejcennejšie - svoje životy - za slobodu, či už v zahraničnom lebo v domácom odboji, alebo v partizánskych jednotkách proti okupantom, čo chceli pokoriť nielen Československo, kde nám hrozila národná smrť, ale pokoriť a ničiť všetky slovanské národy. Títo bojovníci vstúpili do boja, aby pomáhali poraziť fašistických uchvatiteľov a tak pomáhali oslobodiť svoju vlasť. Týmto zákonom sa zaisťuje, že nebudú odstrkovaní tí, čo museli najviac vytrpieť v bojoch na život a na smrť.

Soc.-politický výbor pri prejednávaní tohoto návrhu zákona previedol v osnove niektoré zmeny a doplnky. Tak napríklad zahrnul do kruhu účastníkov boja za oslobodenie Československa aj dobrovoľníkov španielskej republikánskej armády, ktorí v rokoch 1936-1939 bojovali ako prví borci proti fašistickým hordám, ktorí bojovali ako prví bojovníci za slobodu a za demokratické práva ľudu. Bolo už vtedy jasné, že boj o Madrid je boj o Prahu. Preto je správne a spravodlivé, keď i na týchto bojovníkov sa nezabúda a keď im budú poskytnuté všetky tie výhody, ktoré vláda poskytuje všetkým ostatným účastníkom odboja, lebo si toho plne zasluhujú. Táto osnova zákona znamená pre nich nie nejakú odmenu za vykonané služby pre vlasť, ale jej účelom je, zbaviť týchto účastníkov boja proti okupantom starosti o živobytie.

Títo účastníci odboja ako osvedčení bojovníci, ktorí neváhali riskovať svoje zdravie, svoje životy a svoje rodiny, ktorí smyli hanbu z národa, ktorá mala byť naň vrhnutá, sú zárukou, že budú tak isto aj na úsekoch hospodárskeho života v budovateľskej práci pre svoju vlasť každý na svojom mieste pracovať poctivo na výstavbe našej Československej republiky, lebo vedia, že pracujú za to, za čo trpeli v koncentračných táboroch, za čo bojovali a za čo umierali naši spolubojovníci.

Osnova sa vzťahuje na všetkých účastníkov odboja, účastníkov slovenského národného povstania, a tiež na osoby nevojenské, ktoré sa povstania zúčastnily a hrdinsky bojovaly za spoločné ideály. To je dôkaz, že vláda nezabudla na žiadneho, ktorý sa zúčastnil činnosti na porazení fašistických votrelcov a na obnovení Československej republiky - za spravodlivosť.

Tiež zvláštnu pozornosť a všestrannú pomoc treba venovat nášmu východnému Slovensku, kde veľká časť obyvateľstva sa zapojila do narodného povstania a následkom zruinovaného hospodárstva ešte doteraz veľmi trpí. Týmto krajom treba poskytnúť čo najrýchlejšiu pomoc, ako to len je a bude možné, stavbami obytných domov, zpriemyselňovaním zničených krajov atď.

Naša sloboda a výdobytky sú ťažko nadobudnuté a draho zaplatené desať a stotisícami životov našich dobrých bojovníkov zahraničných armád, domáceho odboja, partizánov, spojeneckých armád, a preto všetci účastníci boja budú si tieto výdobytky aj vedieť chrániť.

K porazeniu fašistických votrelcov a ich pomáhačov, ktorí narobili neslýchané škody a utrpenia nášmu národu, bolo treba pevnej národnej jednoty, bez ktorej naše oslobodenie by bolo bývalo nemožné, a preto aj teraz v období znovuvýstavby našej slobodnej vlasti musíme si byť vedomí toho, že je tak isto dôležitá a potrebná pevná národná jednota, lebo to je ten najhlavnejší faktor našej budovateľskej práce a jej úspešného prevádzania.

Tento vládny návrh zákona má obrovský význam pre ďalšiu prácu vo výstavbe našej republiky, pre lepšiu budúcnosť nášho národa a vzťahuje sa na celé územie Československa. Klub poslancov komunistickej strany Slovenska za tento vládny návrh zákona bude hlasovať. (Potlesk.)

Místopředseda Petr: Dalším řečníkem je pan posl. Jedlička. Dávám mu slovo.

Posl. Jedlička: Slavná sněmovno, paní a pánové!

Podle předloženého zákona dostává se účastníkům národního odboje určitých výhod při umisťování ve státních a veřejných službách. V zákonu tomto rozděleny jsou účastníci odboje na 7 kategorií a pojem šesti z nich je stanoven již dřívějšími zákony. Toliko pojem účastníka domácího odboje zákonem dosud stanoven nebyl a cením si proto v zákoně tomto také toho, že konečně dostává se účastníkům odboje domácího přesné definice zákonné. Podle tohoto zákona jest účastníkem odboje domácího každá státně a národně spolehlivá osoba české a slovenské nebo jiné slovanské národnosti, která v letech 1939-1945 zúčastnila se soustavnou činností domácího hnutí, směřujícího přímo k obnovení samostatnosti Československé republiky, a to takovým způsobem, že tato činnost přivodila nebo byla prokazatelně způsobilá přivodit ji nebo její rodině újmu na životě, osobní svobodě nebo zdraví. Tímto přesným zákonným vymezením pojmu domácího odbojového pracovníka a úředním přezkoušením této činnosti odpadnou plevy od zrna - odpadnou všichm ti, kteří až po bouři, až nebezpečí minulo, začali o sobě tvrdit, že pracovali illegálně nebo v podzemí a vzájemně si tuto činnost ověřovali. Tak tomu bylo i u partyzánů a teprve uzákoněním pojmu "československého partyzána" nastala žádoucí náprava a nyní stejné tomu tak bude i u členů domácího odboje. Zůstane jím jen ten, jehož činnost, zákonem definovaná, bude úředně prokázána, a jedině tak bude dobré jméno domácího odbojového pracovníka ochráněno. Nechť do historie odboje vejde pravda a jen pravda! Doba tato si to vyžaduje.

Paní a pánové! V uplynulých 6 letech prožili jsme nejosudovější periodu našich dějin; šlo o bytí či nebytí našeho národa, šlo o naši čest a přímo o náš život. Takové byly úmysly nacistů. Těchto úmyslů německého nacismu jsme byli zejména my doma přímými svědky a vychází to všechno najevo nyní v celé hrůze a nahotě při norimberském procesu z úst žalobců Spojených národů a z důkazů, které vedou. Stejně proces s K. H. Frankem to úplně bezpečně potvrzuje. Smyčka, hozená nám kolem krku, se nezadrhla a vláda našich věcí se vrátila zase do našich rukou. Za to děkujeme úžasnému úsilí a velkým obětem na životech a hmotných statcích, jež přinesly spojené demokratické státy, spojené národy západu i východu; a rozdrcení Německa bylo základem naší obnovené svobody. V tomto boji také náš národ vykonal svou povinnost doma i za hranicemi. Vykonal svou povinnost i náš domácí odboj, o němž zde chci, jako jeho účastník, říci několik slov.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP