Středa 11. června 1947

Jestliže si připomeneme bilanci okupace a zrady, která stála náš národ 93.000 vyvražděných a 45.000 nezvěstných dobrých synů a dcer našeho národa vedle 114.000 dalších příslušníků českého a slovenského národa, kteří se vrátili z koncentračních táborů s podlomeným zdravím, a srovnáme-li tyto oběti s celou řadou mírných rozsudků nad válečnými zločinci a jejich pomahači, pak nejlépe uvidíme, že mnohé z těchto rozsudků nelze označit jinak, než jako přímý výsměch spravedlnosti. Tak rozsudek nad protektorátní vládou pobouřil celou veřejnost, neboť soudcové zřejmě přehlédli faktické hrozné následky zločinů protektorátní vlády tím, že neviděli, že protektorátní ministři schvalováním a podporováním nacistických zločinů spoluzavinili smrt mnoha popravených českých lidí i těch, kteří zahynuli v koncentračních táborech a káznících, a schvalováním nacistických zločinů pomáhali při jejich provádění. Z mnoha jiných faktů chci uvésti jen akci proti partyzánům a parašutistům, jež svědčí o vlastní iniciativě protektorátních ministrů v boji proti našemu lidu, proti hrdinným bojovníkům národa. Akce protektorátních ministrů proti parašutistům a partyzánům měla za následek zatýkání a smrt mnoha hrdinných bojovníků za národní osvobození. Vypsání odměny deseti milionů za dopadení hrdinů, kteří provedli atentát na Heydricha, mělo za přímý následek zradu dvou zaprodanců, kteří byli posláni ze zahraničí, a tím i smrt národních mstitelů na Heydrichovi.

Protektorátní ministři dále zrazovali národ tím, že podporovali a dokonce prosazovali nacismus. Tyto zločiny protektorátních ministrů měly stačit, aby podle znění dekretu presidenta republiky byli odsouzeni k trestu smrti. Mírný rozsudek nad protektorátní vládou byl, je a zůstane potupou našich národních dějin, výsměchem tisícům popravených a umučených a všem živým účastníkům našeho národního osvobození.

Paní a pánově, dovolte, abych citoval část programu prvé domácí vlády republiky, vlády Národní fronty Čechů a Slováků. Vláda říká: "Vláda bude pokládat za svůj nejvýš odpovědný úkol a za svoji mravní povinnost před českým a slovenským národem postihnouti a vydati soudu a trestu všechny válečné provinilce, všechny zrádce, všechny vědomé a aktivní pomocníky německých nebo maďarských utlačovatelů. Tento úkol bude vláda prováděti bez všech průtahů, bez kolísání, bez shovívavosti vůči komukoliv. Zvláštní opatření provede vláda v zájmu toho, aby bylo zajištěno souzení a potrestání zrádců, kolaborantů a fašistických živlů z řad českého a slovenského národa. Ve spojení s národními výbory budou všude uvedeny v činnost mimořádné lidové soudy." - To je z košického vládního programu. Všichni dobří Češi a Slováci uvítali s nadšením toto ustanovení košického programu, my u nás v Havlíčkově Brodě byli jsme jedni z prvních, kteří se přičinili o faktické zřízení lidového soudu. A nikoli náhodně. Lid na Českomoravské vysočině měl smutné zkušenosti s okupanty i jejich pomocníky, jako byli dr. Kliment, red. Halík, inž. Hořčička, dr. Šmíd, vrch. taj. Vintera a celá řada dalších zrádců. Jen město Havlíčkův Brod má samo přes 100 mučedníků, kteří dotrpěli na popravištích, v plynových komorách a koncentrácích. A další stovka vrátila se z koncentráků s podlomeným zdravím. Ještě 5. května 1945, kdy havlíčkobrodští občané vystoupili se zbraněmi v rukou proti okupantům a přiřadili se tak po bok bojující Prahy, zmocnili se nacisté 14 našich bojovníků, které pak druhého dne bestiálním způsobem zavraždili. To již nebylo v boji, ale jako bezbranným zajatcům jim vyřezali jazyky, prořezali hrdla, uřezali přirození, polámali ruce a spáchali na nich i jiná zvěrstva. Protokoly o těchto zvěrstvech spolu s fotografiemi byly předloženy mezinárodnímu tribunálu pro projednávání viny mezinárodních válečných zločinců v Norimberku. To však nebylo vše. 10. května 1945 bylo zajato gestapácké auto, ve kterém si nacistické zrůdy vezly utěsněnou plechovou nádobu ve velikostí konve na vodu a v ní bylo plno lidských očí, uší, jazyků, prstů a každá tato část lidského těla byla označena zvláštními lístky a různými čísly. Lidé padali do mdlob při pohledu na toto neslýchané krvavé zvěrstvo.

A tu se, paní a pánové, nedivte, že jsme u nás v Havlíčkově Brodě již v červnu 1945 začali soudit. Byl to skutečně lidový soud, který soudil spravedlivě. Proti obviněným vedly se důkazy a vyšetřování, jehož výsledek byl předán k souzení porotě, zvolené o měsíc později a složené vesměs z odsouzených vězňů. Přelíčení bylo konáno veřejně v přeplněné soudní síni a bylo vysíláno rozhlasem pro veřejnost, která se shromáždila na náměstí před soudní budovou. Soud se řídil ustanoveními retribučního dekretu a vykládal je správně v duchu jeho preambule, v duchu opravdové spravedlnosti. Jak němečtí násilníci, tak i zrádci byli po zásluze potrestáni. Lidový soud odsoudil pro výstrahu také dva nehodné, kteří národ sice nezradili, ale zneužívajíce revoluční situace rabovali a loupili. Na okrese přes to, že 137 obcí bylo téměř německých, jsme potom měli klid a pořádek a právní řád nebyl porušován. I revise ministerstva spravedlnosti zjistila, že tento lidový soud v Havlíčkově Brodě soudil spravedlivě. Snad pan Hora za měsíc nebo za dva by mohl znovu vytáhnout tento lidový soud v Havlíčkově Brodě, tak jako vytáhl ten koncentrační tábor v Kolíně, a proto zde o tom mluvím. Tak soudil lidový soud v Havlíčkově Brodě, jinak než soudil mimořádný lidový soud v Kutné Hoře, ustanovený později podle směrnic ministerstva spravedlnosti. O tomto soudu říká se na Vysočině a v Polabí: "Tam soudí podle kabátu."

Musíme žádat spravedlnost, ale pro každého, řekla pí posl. Uhlířová. Ano, souhlasím, ale jak se to v praksi provádí? U nás na vesnici v Květinově chudá domkářka, která ani nedovedla německy promluvit, byla soudem v Kutné Hoře potrestána těžkým žalářem v trvání 5 let, protože hostila německé vojáky a poddůstojníky. Naproti tomu byl tímtéž soudem osvobozen velkostatkář Šmidt v téže vesnici Květinově, který ochotně hostil oberlandráta a gestapáky, pořádal pro ně hony, byl místopředsedou Svazu pro spolupráci Čechů s Němci, v první republice zaměstnával i německé úředníky a v den pohřbu presidenta Osvoboditele Masaryka nařídil deputátníkům, aby vozili hnůj. (Hlas: Ať žije svoboda!) Tato hanebnost pobouřila celé okolí tak, že ředitel školy pranýřoval tuto sprostotu velkostatkáře Šmidta k věčné hanbě v obecní kronice. Velkostatkář však si vynutil, že tento zápis musel z kroniky býti vytržen, a začal řídícího učitele pronásledovati, jak to bylo právě dovoleno v poměrech za předmnichovské republiky. Němečtí okupanti pak učitele uvěznili a ve vězení po útrapách zemřel. Celé okolí je přesvědčeno, že byl zatčen na zákrok velkostatkáře Šmidta a také učitel sám to před svou smrtí prohlásil. Velkostatkář Šmidt však nedostal 5 let žaláře jako chudá domkářka, kterou ovšem naprosto neomlouvám, nýbrž byl kutnohorským soudem osvobozen.

Paní a pánové, dovolte, abych mohl uvésti ještě další případ protiprávního postupu soudu v Kutné Hoře. Již 26. března podal jsem společně se soudruhy v této věci interpelaci panu ministru spravedlnosti. Jde o případ inž. Hořčičky, bývalého vrchního ředitele družstva Sativy. Roku 1942 hlásil se inž. Hořčička o německé státní občanství, což bylo prokázáno a doloženo vlastnoručně vyplněnou přihláškou a dopisem inž. Hořčičky, z něhož vyjímám tato slova: "S ohledem na události, jak se v českém národě vyvinuly od roku 1938 a 1939 a s o ledem na poslední všeobecné známé zkušenosti odhodlal jsem se přiznati se k němectví a k Německé říši. Jest pro mne nadále nemožné, abych zůstal příslušníkem českého národa, ve kterém přes velké snažení se nenašla doposud rozumná účinná síla, která by přivedla národ k něčemu tvořivému a uznala, že osvobozená Evropa bez rozkladných živlů, jmenovitě Židů, je dílem velikého vůdce Adolfa Hitlera." Na jiném místě dopisu Hořčička uvádí: "Neopomněl jsem žádnou možnou příležitost, abych svým loyálním smýšlením umožňoval vnitřní spolupráci. Tím jsem také zajistil všechny předpoklady pro vstup německého zástupce do podniku mnou vedeného. K podepření uvedených okolností uvádím, že roku 1939 zapsala se má dcera na německé oddělení dvouroční jazykové školy a můj syn roku 1938 do německé zemědělské školy."

K charakteristice zrádce Hořčičky uvádím ještě tento fakt: V červnu 1942 konala se schůze představenstva Sativy, na které promluvil také inž. Hořčička. V tomto projevu nazval presidenta dr. Beneše nejkrvavějším zlosynem českých dějin a svůj projev skončil výzvou k českým zemědělcům, aby ve víře v novou Evropu šli společnou cestou s vůdcem Adolfem Hitlerem. Inž. Hořčička udržoval rozsáhlé společenské styky s Němci, vesměs vyššími hodnostáři a funkcionáři, pro které pořádal nákladné hostiny, hony atd. Těchto styků používal mimo jiné k odstraňování nepohodlných českých lidí z družstva Sativy.

První přelíčení, které se konalo proti Hořčickovi před mimořádným lidovým soudem v Kutné Hoře, skončilo skandálem, neboť se ukázalo, že na přísedícího lidového soudu byl vykonán nátlak svědkem obhajoby statkářem inž. Kafkou, který mu v noci před procesem poslal výhružný dopis tohoto znění: "Pan Antonín Šouba, předseda místního národního výboru v Havlíčkově Brodě! - Milý příteli, prosím Tě a radím Ti zároveň, abys zítra 13 t. m. onemocněl a nedostavil se k lidovému soudu. Bude tak nejlépe i pro Tebe. Srdečně Tě pozdravuje Tvůj inž. Kafka." K tomu je nutno poznamenat, ze přísedící Šouba nebyl nikdy přítelem Kafkovýn a jeho dopis ihned odevzdal soudu, avšak do dnešního dne nebyl inž. Kafka stíhán. Pro uvedené okolnosti odmítli 2 členové poroty hlasovat a líčení bylo odročeno. Dále nutno konstatovat, že krátce před zahájením procesu byli dva soudcové z lidu, političtí vězňové, a jeden náhradník, účastník domácího odboje, odvoláni a nahrazeni jinými přísedícími, z nichž jeden neměl ani osvědčení o národní spolehlivosti. Odvolání původních přísedících stalo se na zákrok obhájce zrádce Hořčicky, který namítal, že tito soudcové z lidu jsou prý příslušníky komunistické strany, a pan přednosta soudu, slyšte, této naprosto protiprávní a protiústavní námitce vyhověl. Celé soudní řízení bylo předsedou soudního senátu vedeno tak, aby co nejvíce napomáhalo zrádci Hořčičkovi. A tak není divu, že při dalším přelíčení, konaném dne 2. května 1947, byl zrádce Hořčicka přes všechny dokázané zločiny odsouzen pouze k jednomu roku vězení a byly mu přiznány i polehčující okolnosti, ač nebylo důvodů. V případě zrádce inž. Hořčičky byla teprve včera rozdána odpověď pana ministra spravedlnosti na naši interpelaci ze dne 16. března t. r. Odpověď pana ministra spravedlnosti obsahuje tolik tvrzení neodpovídajících skutečnosti, že není sto vyvrátit ani jeden fakt v naší interpelaci uvedený.

Nesprávné chápání soudcovské nezávislosti, které pan ministr projevil ve své odpovědi, je tak pozoruhodné, že považuji za nutné příslušné znění zde doslova citovat: "Přednosta mimořádného lidového soudu v Kutné Hoře odvolal 5. prosince 1946 z původně určených přísedících dva soudce z lidu a náhradníka. Učinil tak v zájmu posílení důvěry v nestrannost a neodvislost soudu v očích široké veřejnosti, neboť krátce před přelíčením se stal Horčičkův případ předmětem prudkých novinářských článků, zahrocených proti obžalovanému v tisku určité politické strany a obhajoba proto uplatňovala vzhledem k tomu, že náhodou čtyři soudcové z lidu jsou příslušníky téže politické strany - což ovšem nebyla pravda - vedle jiných důvodů i to, ze tito soudcové z lidu mohou býti touto novinářskou kampaní ovlivňováni a zvikláni ve své soudcovské nestrannosti. Tato obhájcova námitka byla důvodná a zmíněné rozhodnutí přednosty mimořádného lidového soudu z 5. prosince 1946 nutno schválit."

K ilustraci poměrů, které vládnou v Kutné Hoře, uvádím druhý rozsudek, tentokrát senátu, složeného toliko ze soudců z povolání, a odpovídám tím současně panu posl. Horovi. Dne 13. ledna 1946 kolem 4 hod. ranní vypukl požár v továrně Jindřicha Bartáka v Humpolci. Bezpečnostní referent okresního národního výboru v Humpolci Emil Hrala dal příkaz, aby továrník Barták byl zajištěn do té doby, než přijede kriminální policie z Havlíčkova Brodu a vyšetří příčinu požáru. Příkaz k zajištění vydal proto, že v té době byla založena úmyslně celá řada požárů; továrníka pokládal za nespolehlivého, protože v době okupace zúčastňoval se honů se členy gestapa a dokonce r. 1939 dal se okupantům k disposici jako tlumočník na obecním úřadě při prohlížení kartoték a zjišťování komunistů i jiných dobrých Čechů. V této době bylo zatčeno 32 komunistických funkcionářů a několik jiných českých lidí. S továrníkem Bartákem byla po vypuknutí požáru dne 13. ledna 1946 zajištěna i jeho rodina a služebná. Zajišťovací vazba trvala 5 hodin a když kriminální policie zjistila, ze příčina požáru byla v krátkém spojení, byli všichni ze zajišťovací vazby propuštěni.

A nyní neslýchaný případ porušení zákona, ústavy a celého našeho právního řádu: Bezpečnostní referent okresního národního výboru v Humpolci Emil Hrala byl státním zastupitelstvím v Kutné Hoře, oním státním zastupitelstvím, které je pověstné v celé republice pro aféru zaměřenou proti Rudé armádě, žalován u tamějšího krajského soudu, že prý jako veřejný funkcionář, totiž bezpečnostní referent okresního národního výboru, při výkonu úřadu ve zlém úmyslu porušil ustanovení §§ 2 a 3 ústavního zákona č. 293 z r. 1920 o ochraně svobody, čímž prý spáchal zločin podle § 12 zák. č. 293 z r. 1920. Krajský soud v Kutné Hoře odsoudil bezpečnostního referenta Emila Hralu do těžkého žaláře v trvání 15 měsíců, zostřeného jedním tvrdým ložem čtvrtletně, a podle §§ 381 a 389 tr. ř. k náhradě nákladů trestního řízení. Zároveň vyslovil krajský soud ztrátu práva volebního podle § 3 zák. č. 75 z r. 1919. Je to křiklavě nespravedlivý rozsudek, namířený proti celému našemu lidově demokratickému právnímu řádu. Protestujeme co nejrozhodněji proti tomu, aby ze soudů byl protiprávním způsobem činěn prostředek k pronásledování národních výborů a volených zástupců lidu, jako se to stalo u soudu kutnohorského. Bezpečnostní referent Emil Hrala jednal v nejlepším úmyslu a konal jen svou povinnost, když bránil náš národní majetek. O nějakém zlém úmyslu protiprávně omezit něčí osobní svobodu nemůže v jeho případě býti ani řeči. Proč kutnohorské státní zastupitelství nepodávalo před okupací žaloby proti tehdejším úředníkům okresního úřadu, policie nebo četnictva, kteří se skutečně dopouštěli protiústavního omezování osobní svobody na komunistických i jiných dělnících? A můžeme vůbec říci bez nadsázky: kdyby se bylo tehdy všude spravedlivě zakročovalo proti porušovatelům ústavně zaručené osobní svobody prostých, chudých občanů, byly by se řady policejních úředníků věru hodně ztenčily!

A vzpomeňme jen, jak v předmnichovské republice byli pravidelně zadržováni komunističtí poslanci a často vězněni mnohem déle než pět hodin, ačkoliv se úřadům vykazovali svou poslaneckou legitimací. Tehdy byli komunističtí poslanci věznění ve skutečně zlém úmyslu jen proto, aby nemohli mluvit k lidu, a když bylo po shromáždění, byli propuštěni na svobodu a policie dokonce s výsměchem přiznala pravý důvod jejich věznění. Všechna trestní oznámení, která tehdy proti tomuto očividnému šlapání zákonů šla na státní zastupitelství, byla prostě hozena do koše. Tehdy se k výkonu opravdové spravedlnosti nenašel žádný státní zástupce, žádný soud, nenašel se žádný ministr spravedlnosti, ale nyní se našel státní zástupce, který stíhá volené zástupce lidu, zastupující jej podle zákona, a našel se soud, který zástupce lidu protizákonně odsoudil k nespravedlivému, krutému trestu. A to vše jen proto, aby byl porušen lidově demokratický právní řád, který je tak nenáviděn reakcí. (Předsednictví převzala místopředsedkyně Hodinová-Spurná.)

K ilustraci pozadí celého případu považuji za svou povinnost konstatovat i smutný fakt, že o tuto věc projevovala zvlášť nápadný zájem paní Zábranová, členka národně socialistické strany a členka zemského národního výboru, která intervenovala na rozhodujících místech nikoliv ovšem proti zrádcům a kolaborantům, nýbrž proti volenému zástupci lidu. Žádáme kategoricky, aby v případě Emila Hraly byla neprodleně zjednána náprava; žádáme pana ministra spravedlnosti, aby konal svou povinnost a učinil vše k nápravě křivdy, spáchané na voleném zástupci lidu. Nestrpíme, aby byly protizákonně znásilňovány naše národní výbory a jejich orgány.

Pan kol. posl. Hora zde mluvil o případu humpoleckém a jeho stanovisko je opravdu prapodivné. Chci říci, že je to sprostý útok na národní výbory, že je to názor reakční a protidemokratický. Jen se vžijme zpátky do dob první republiky. Pan posl. Hora zde říká: "Slyšeli jste to někdy, že zavřeli školní děti?" Bezpečnostní referent Emil Hrala v Humpolci nedal zavřít žádné školní děti. Požár vypukl v noci a on učinil vše, aby nemohly býti zmařeny stopy, kdo požár způsobil, a dal uniformovaným členům Sboru národní bezpečnosti příkaz, aby vzali vinníka do zajišťovací vazby s celou rodinou. Při tom došlo k tomu, že bylo zatčeno také 13leté dítě. Ale nezatýkal je bezpečnostní referent, který dával jen příkaz.

Za to můžeme snést řadu dokladů, že v dobách první republiky ani p. posl. Hora, ani jeho kamarádi nikdy neprotestovali, když se u nás braly děti do zajišťovací vazby. Ale nejen to. Jen si vzpomeňte na Radotín, kde se střílelo do malých dětí, když byl pro školní děti vydán zákaz účastnit se cvičení v Jednotách proletářské tělovýchovy. Je řada případů, kdy členové četnického sboru zajišťovali v tělocvičnách tyto děti, vodili je do zajišťovací vazby a rodiče si tyto školní děti, které se neprovinily ničím jiným, než že šly cvičit, museli ze zajišťovací vazby vyzvedávat. (Hluk. - Různé výkřiky.) Sám osobně znám případ v Přešticích na Plzeňsku, kde u okresního soudu zavřeli ženy nezaměstnaných dělníků i s nemluvňaty. I nemluvňata tam byla v zajišťovací vazbě, protože prý porušovala veřejný klid a pořádek. Vážené paní a pánové, já sám na své vlastní osobě vám mohu prokázat, že jsem byl nejméně dvacetkrát v Plzni v dobách první republiky protizákonně, protiústavně zajištěn. (Výkřiky komunistických poslanců.) Stačilo, když komunistická strana svolala projev, který byl zakázán, a já jsem se ukázal na ulici poblíže místa, kde se projev měl konat. Byl jsem několikrát zajištěn a protiprávně, protiústavně držen několik dní v policejní vazbě zcela bezdůvodně.

Pan kol. Hora zde podal také interpelaci... (Hluk. - Výkřiky komunistických a nár. socialistických poslanců.)

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná (zvoní): Prosím o klid.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP