Čtvrtek 26. června 1947

Končím svou zprávu a mám za to, že svorným úsilím nás všech se dobré dílo zákona podařilo.

Navrhuji jménem živnostensko-obchodního výboru, aby plenum ústavodárného Národního shromáždění přijalo návrh na vydání zákona o živnosti radiotechnické, radiomechanické a obchodu s radioelektrickými zařízeními ve znění přijatém živnostensko-obchodním výborem. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Zpravodajem za výbor průmyslový je pan posl. inž. Herl. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. inž. Herl: Pane předsedo, paní a pánové!

Iniciativní návrh poslanců Fuska, Pexy, Hořinka, Bruknera a Horáka zlepšuje dosavadní zákon ze dne 20. prosince 1923, č. 9 Sb. z roku 1924, kterým se upravuje výroba, prodej a přechovávání radiotelegrafních a radiotelefonních zařízení, jakož i dovoz jejich z ciziny.

Systém osnovy je značně odlišný od systému dosavadního zákona. Úprava živnostenského podnikání byla úplně oddělena od ustanovení trestních. Ustanovení o dovozu radioelektrických zařízení, obsažená v platných ustanoveních zákona č. 9/1924 Sb. a ve vládním nařízení č. 152/1934 Sb., nebyla převzata do ustanovení tohoto zákona a prováděcího nařízení, a to zejména z toho důvodu, že úprava dovozu nepatří systematicky do této osnovy. Tím má býti též dosaženo oproti dosavadnímu zákonu mnohem větší jasnosti a přehlednosti.

Průmyslový výbor pojednal o iniciativním návrhu ve schůzi dne 4. června 1947 a usnesl se jednomyslně doporučiti jej plenu ústavodárného Národního shromáždění k přijetí. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Zpravodajem za výbor technický je p. posl. Urbánek. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Urbánek: Slavná sněmovno, paní a pánové!

Technický výbor projednal iniciativní návrh zákona o výrobní, prodejní a opravářské živnosti radioelektrických zařízení ve své schůzi dne 17. června 1947 a doporučuje přijetí zákona ve znění, v jakém jej přijal od výboru živn.-obchodního a průmyslového. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Zpravodajem za výbor právní je pan posl. inž. Janáček. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. inž. Janáček: Vážené dámy a pánové!

Výbor právní projednal iniciativní návrh poslanců Fuska, Pexy, Hořínka, Bruknera, Horáka a druhů na vydání zákona, jímž se upravují živnosti radiotechnická, radiomechanická a obchod s radioelektrickými zařízeními, ve své schůzi dne 18. června 1947.

Vzhledem k tomu, že tento návrh byl po materiální stránce projednán před tím souhlasně ve výboru živn.-obchodním, průmyslovém a technickém, a vzhledem k tomu, že při tomto projednávání došlo též k dohodě s příslušnými experty interesovaných resortů, t. j. ministerstva průmyslu, vnitřního obchodu a pošt, věnoval výbor právní svou pozornost převážně stylistické úpravě zákona a úpravám po stránce legislativně technické. V tomto směru provedl výbor právní v textu návrhu četné změny, jež podrobně projednal a také upravil pro tisk.

Vedle toho doplnil právní výbor odst. 1 § 13 větou: "Ustanovení § 10 zákona ze dne 19. prosince 1946, č. 255 Sb. o příslušnících československé armády v zahraničí a o některých jiných účastnících národního boje za osvobození platí obdobně."

V důsledku toho bude možno zkrátiti na jednu polovinu dobu 7 let, rozhodnou pro udělení dispense od průkazu způsobilosti pro získaní koncese radiomechanické podle odst. 1 § 13 projednávaného zákona u účastníků národního boje za osvobození, na něž se vztahují ustanovení zákona č. 255 z r. 1946 Sb., a obdobou podle odst. 5 § 10 tohoto zákona dále zkrátiti anebo vůbec prominouti v případech zvláštního zřetele hodných průkaz o době provádění oprav radiotelegrafických a radiotelefonních zařízení ve spojitosti s výkonem koncese k prodeji nebo přechovávání takových zařízení.

Právní výbor měl na mysli především ty případy, kdy pro účast v zahraniční armádě anebo v souvislosti s domácí persekucí politickou bylo účastníkům národního boje za osvobození znemožněno absolvovati předepsanou sedmiletou dobu zkušební, aby tyto případy byly projednávány obdobně podle zákona č. 255 z r. 1946.

Jménem výboru právního doporučuji slavné sněmovně, aby zákon, jímž se upravují živnosti radiotechnická, radiomechanická a obchod s radioelektrickými zařízeními, přijala se změnami a doplňky, jak se na nich usnesl výbor právní a jak souhlasně s ním návrh přijaly i ostatní výbory, jimž byl k projednávání přikázán. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): K této věci je přihlášen řečník. Zahajuji proto rozpravu.

Uděluji slovo p. posl. Nepomuckému.

Posl. Nepomucký: Vážená sněmovno, dámy a pánové!

Přihlásil jsem se ke slovu nikoliv proto, abych zaujal stanovisko k projednávané osnově, nýbrž abych jménem klubu poslanců komunistické strany Československa učinil zde prohlášení k některým nezdravým zjevům, které probíhají v zemědělském výboru ústavodárného Národního shromáždění.

V zemědělském výboru ústavodárného Národního shromáždění projevují někteří poslanci strany národně socialistické, lidové a strany slovenských demokratů snahy zabraňovati a brzditi projednávání zemědělských zákonů ve snaze, přivést naši veřejnost k mylnému názoru, že náš parlament není schopen dostáti svým povinnostem a úkolům, jejichž splnění od něho náš lid očekává. Tito poslanci - a my neváháme je jmenovati, jsou to poslanci Novák, dr Novotný, inž. dr Kameníček, Torn, Nermuť, Benda a dr Zibrín - svým počínáním se snaží otřásti důvěrou lidu v parlament. Tito poslanci, i když byli, jak jinak není ani možné, zvolení velikou převahou drobných a středních rolníků, nehájí v zemědělském výboru zájmy těchto vrstev, které je do parlamentu vyslaly, nýbrž snaží se hájit a skutečně také hájí zájmy velkých statkářů. To se zvláště projevuje při projednávání zemědělských zákonů a ukázalo se to stoupající měrou při projednávání zákona o rozdělení pozůstalosti se zemědělskými podniky a o zamezení drobení zemědělské půdy. Ačkoliv tato osnova byla postoupena vládou sněmovně 15. dubna, dostala se teprve 24. května na pořad jednání zemědělského výboru, kde po všeobecné rozpravě byla zvolena subkomise, která přesto, že byla dvakrát svolána, obstrukcí některých členů zemědělského výboru se nesešla, a tak se stalo, že k projednávání návrhu v této subkomisi došlo teprve 17. června, kdy byl vládní návrh až na dvě sporné věci schválen.

Ve schůzi zemědělského výboru, která se konala dne 18. června, uvázlo projednávání na § 19 této osnovy, jehož jedním z hlavních účelů jest zabrániti tomu, aby zbytkaři a velkostatkáři nemohli spekulovati s půdou na účet a ke škodě pracujícího zemědělského lidu. Téměř 20 hodin byla těmito poslanci vedena debata o tomto jediném paragrafu s úmyslem zdržet a zabrzdit projednávání zákona. Usnesení jednou přijatá byla znovu zamítána, jednomyslná usnesení komisí byla vždy znovu měněna, byly podávány stále nové a mnohdy protismyslné návrhy jenom proto, aby zákon nemohl býti projednán. O tom, že zde nebyla poctivá snaha projednat tento zákon, svědčí rozhovor některých poslanců lidové strany v kuloárech sněmovny, kteří prohlásili, že mají zájem na tom, aby zákon nebyl projednán a schválen. Pan posl. dr Zibrín prohlásil, jak bylo konstatováno v právním výboru, že s projednáváním této osnovy v právním výboru se nemusí spěchat, poněvadž on prý ručí za to, že jednání o této osnově v zemědělském výboru bude ve tři hodiny ráno tam, kde bylo ve tři hodiny odpoledne. (Výkřiky.) V zemědělském výboru po přijetí návrhu posl. dr Falťana a Gottvalda prohlásil posl. dr Zibrín, že návrh byl přijat jen proto, že chyběl jeden z poslanců národně socialistické strany. Podal potom protinávrh na zrušení odhlasovaného návrhu s poznámkou, že mu tak ani nejde o věc jako o to, aby prokázal, kdo má míti poslední ránu.

Tímto prohlášením dokumentoval pan poslanec, že mu jde především o osobní prestiž a nikoli o hájení zájmů výkonných zemědělců. Tito pánové snaží se také vrazit klín mezi parlament a vládu. Snaží se vyvolat u nás ovzduší, že vláda ani parlament nejsou s to zvládnouti úkoly jim svěřené. Podle osvědčeného hesla "chyťte zloděje" mluví neustále o jedné straně, o autoritě parlamentní demokracie, ale na druhé straně trvale a záměrně autoritu parlamentu a jeho výborů podkopávají. Jsou to právě jmenovaní poslanci, kteří činí vše možné, aby nebylo uskutečněno nic z toho, co směřuje ve prospěch širokých mas našeho zemědělského lidu.

Vědí velmi dobře. že tento náš zemědělský lid, který prošel všemi útrapami okupace, si přeje jediné, aby na své půdě v klidu a v pokoji bez obav o svůj zítřek hospodařil sám ve svůj vlastní prospěch a ve prospěch celého národa a celé republiky. Toto přání našeho zemědělského lidu je v rozporu se zájmy velkostatkářů a zbytkařů. Tyto zájmy velkostatkářů a zbytkařů hájí právě pánové Zibrín, Kameníček, Torn a spol.

Komunističtí poslanci, věrni košickému vládnímu programu, hájí v zemědělském výboru stejně jako v ostatních výborech zájmy všech pracujících vrstev našeho národa. Svými návrhy a vůbec svou prací přispívají k uskutečnění všeho toho, čím je náš lid při volbách pověřil. Tento postup komunistických poslanců je v souhlase nejen se zájmy pracujícího lidu, v tom případě se zájmy výkonných zemědělců, nýbrž je také v souladu se zájmy celého národa a státu.

Klub poslanců komunistické strany Československa považuje proto za svou povinnost poukázati na nežádoucí činnost některých poslanců zemědělského výboru s tím, že toto jednání poškozuje nejen zájem našeho zemědělského lidu, nýbrž také dobrou pověst ústavodárného Národního shromáždění. Klub poslanců komunistické strany Československa očekává, že se strany Národní fronty přičiní o to, aby tyto nežádoucí zjevy, poškozující zájmy lidu i pověst ústavodárného Národního shromáždění, byly napříště zamezeny. (Potlesk).

Předseda: K poznámce se přihlásila pí posl. Zeminová. Dávám ji slovo.

Posl. Zeminová: Slavná sněmovno, vážení paní a pánové!

Dovolte mi, abych jako úřadující místopředsedkyně poslaneckého klubu čs. strany národně socialistické učinila toto prohlášení:

Odmítám co nejdůrazněji prohlášení zástupce komunistického klubu, jakoby zemědělští národně socialističtí poslanci chtěli znemožňovati plodnou práci v zemědělském výboru. Rozpory s panem ministrem zemědělství Ďurišem mají jiný podklad. To zná celá veřejnost již ze řad jednání, která se protahují po celé měsíce. Je to v prvé řadě také všeobecné bagatelisování parlamentu, které právě samým panem ministrem Ďurišem je neobyčejně prosazováno.

Že náš poslanecký klub a naši poslanci zemědělští jsou pro nejvážnější řešení otázek zemědělských, toho dokladem je dnešní naše jednomyslné usnesení poslaneckého klubu, jemuž jsem měla čest předsedati. Je to ohlášení, že trváme za každou cenu na tom, aby ještě v tomto letním zasedání ústavodárného Národního shromáždění byly projednány dvě nejdůležitější předlohy, které, myslím, by neměly býti sporné nikomu: revise pozemkové reformy a konečné vyřešení otázky Jednotného svazu českých zemědělců. Tyto dvě předlohy jistě by uklidnily neobyčejně jak naši veřejnost parlamentní, tak také veřejnost zemědělskou.

Proto nemůžeme si dát líbit výtku, abych to tak řekla, že chceme nějakým způsobem omezovati právo parlamentu anebo právo vlády, aby se řádné předlohy skutečně projednávaly. Usnesení o tak důležité předloze, která jde právě proti nejzámožnějším zemědělcům u nás ve státě, o revisi pozemkové reformy, jež byla dnes odhlasována na návrh zemědělských poslanců národně socialistického poslaneckého klubu je dokumentem, že jsme si všichni vědomi toho, že máme veliký závazek hledět pomoci právě těm nejpotřebnějším na našem zemědělském venkově, a to jsou domkáři, chalupníci a malí zemědělci, kteří na tento příděl půdy čekají.

Proto odmítáme (Potlesk.) nesprávné prohlášení pana řečníka komunistického poslaneckého klubu a prohlašujeme, že jsme ochotni, když nebudeme napadáni se strany pana ministra zemědělství, jednat také o každé další předloze vážně, jak toho parlament vyžaduje. (Potlesk.)

Předseda: K poznámce se přihlásil pan posl. St. Novák. Dávám mu slovo.

Posl. St. Novák: Slavná sněmovno! Dámy a pánové!

Dovolte mi, abych jako jeden ze zemědělských poslanců strany národně socialistické reagoval na slova, která zde pronesl pan kol. Nepomucký.

Dámy a pánové, jsem jeden z těch rolníků, kteří nehospodaří někde u zeleného stolu, ale kteří přišli do tohoto slavného sboru přímo od pluhu. Je paradoxní, směšné a nesmyslné, jestliže někdo tvrdí o nás, že hájíme zájmy velkostatků. Přijeďte, dámy a pánové, do mé obce a uvidíte, že tam není ani jediná měřice panské půdy. Tak se dovedli hájit moji předkové proti zvůli pánů. Tak dovedli hájit zásadu, aby půda zůstala v rukou drobných a středních zemědělců.

Dámy a pánové, snaží-li se někdo vtlačit nás do úlohy zastánců velkostatků a užívá-li k tomu všech možných i nemožných argumentů, tedy prohlašuji, že my se do této úlohy zatlačit nedáme. (Potlesk.) Byla to čs. strana národně socialistická, která jako jedna z prvních prohlásila, že je pro zásadu, aby nejvyšší hranice držby půdy v tomto státě byla stanovena číslicí 50 ha. Za touto zásadou pevně stojíme a v tomto směru připravujeme iniciativní návrhy.

Dámy a pánové, máme kladný poměr k revisi pozemkové reformy. Dnešního dne měl jsem příležitost v zastoupení svých kolegů tlumočiti panu předsedovi vlády Klementu Gottwaldovi, že stojíme na stanovisku, aby ještě před ukončením jarního zasedání ústavodárného Národního shromáždění odhlasovala tato sněmovna zákon o revisi první pozemkové reformy, stejné jako zákon o Jednotném svazu českých zemědělců. (Potlesk.)

Vážení pánové, pro nás obyčejné sedláky otázka vykonávání parlamentní funkce poslaneckého mandátu je otázkou cti a svědomí. Já sám odpovídám 23.000 voličů ve svém kraji. Znám mínění svých sedláků. Rád vyslechnu deputace, které jsou organisovány na základě tajného akčního programu KSČ ze dne 17. dubna t. r. (Hluk. - Výkřiky.), vyslechnu rad mínění těchto deputací, ale jako drobný zemědělec znám dobře mínění selského lidu. A toto mínění je pro nás směrodatné.

Vážení pánové, nevím, jak může někdo z tohoto slavného sboru obvinit parlament nebo zemědělský výbor, že zdržuje projednávání parlamentních prací. Mám dojem, že pan kol. Nepomucký podobá se člověku, který řeže větev, na níž sám sedí. Nechápu dobře toto stanovisko.

Vážení pánové, vezměme si osnovu zákona scelovacího. Podle uložení předsednictva vlády, resp. celé vlády, měl pan ministr zemědělství předložit tuto osnovu již v minulém roce, neboť byl o to požádán řádným usnesením vlády v červenci minulého roku. A zatím jsme tuto scelovací osnovu dostali do rukou teprve minulého týdne. Stejně je tomu s osnovou o revisi pozemkové reformy. Podle usnesení vlády tato osnova již před dlouhými měsíci měla přijít z vlády do parlamentu, ale my ji dostaneme prakticky do rukou teprve příštího týdne a je nám dána šibeniční lhůta dvou týdnů, abychom tuto osnovu projednali. Zároveň se parlament obviňuje, že zdržuje projednávání důležitých zemědělských osnov.

Vážení pánové, my cítíme ten tlak na parlament. Ale jsme si vědomi, že parlament je nejvyšším demokratickým orgánem tohoto státu a že parlament musí bez nátlaku vykonávat neomezeně svou funkci v zájmu toho, aby demokracie v tomto státu nebyla jen slovem, ale také programem a obsahem. (Potlesk.)

Vážení pánové a dámy, prohlašuji, že jako poslanec a současně obyčejný sedlák spolu se svými kolegy budu se poctivě starat o to, aby důležité zemědělské osnovy v tomto slavném sboru a především ve sněmovních výborech byly nerušeně projednávány. (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP